فهرست مطالب
نشریه دانش شناسی
پیاپی 18 (پاییز 1391)
- تاریخ انتشار: 1391/10/11
- تعداد عناوین: 8
-
صفحه 1هدفهدف از این پژوهش طراحی میز مرجع دیجیتال در کتابخانه های دانشکده فنی و حرفه ای دختران تهران «دکتر شریعتی» (وابسته به وزارت علوم و تحقیقات) می باشد. بدین منظور، به نظر سنجی از کاربران در بعد امکانات، توانمندی ها و نگرش نیروی انسانی و ویژگی های مورد نظر آنان در خصوص ارائه خدمات میز مرجع دیجیتال، پرداخته شده است.
روش پژوهش: روش پژوهش حاضر، پیمایشی - توصیفی است؛ این پژوهش دارای 3 بخش می باشد. بخش اول به نظر سنجی از کاربران، بخش دوم به تجزیه و تحلیل یافته ها و بخش سوم میز مرجع دیجیتالی مناسب، با توجه به امکانات و ارائه پیشنهادهای مربوطه طراحی می گردد. جامعه پژوهش را دانشجویان، کتابداران و اعضای هیات علمی این دانشکده تشکیل می دهند. برای گرد آوری داده ها از سه پرسشنامه محقق ساخته، و از نرم افزار spss برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است.یافته هایافته های پژوهش نشان می دهد نگرش و مهارت نیروی انسانی موجود در حد زیاد نسبت به ایجاد میز مرجع دیجیتالی 2/69 درصد می باشد؛ به طور کلی، امکانات و بودجه کتابخانه با 8/30 درصد در سطح متوسطی است و کاربران با 23/4 درصد در حد بسیار زیاد با فناوری های جدید آشنایی دارند و بهترین خدمات الکترونیکی برای ایجاد میز مرجع دیجیتال از نظر کاربران با 2/69 درصد، فرم های وبی می باشد. درج اطلاعات شخصی کاربر، پیوند به منابع الکترونیکی، درج زبان فارسی و انگلیسی، ایجاد پرسش های رایج و برای تشریح نیازهای اطلاعاتی کاربر، قالب اطلاعاتی و زبان منابع اطلاعاتی برای طراحی میز مرجع دیجیتال ضرورت دارد.نتیجه گیرینتایج این پژوهش طراحی فرآیند میز مرجع دیجیتال کتابخانه های دانشکده فنی و حرفه ای دختران تهران «دکتر شریعتی» بر اساس درج صفحه اطلاعات شخصی کاربر، صفحه دریافت اطلاعات منابع، زبان منابع مورد درخواست فارسی و انگلیسی، قالب اطلاعاتی مورد نیاز، هدف از جستجوی اطلاعات، منابعی که قبلا مورد جستجو قرار گرفته، صفحه پیوند به منابع الکترونیکی، صفحه پرسش های رایج می باشد.
کلیدواژگان: میزمرجع دیجیتال، خدمات میز مرجع دیجیتال، طراحی میز مرجع دیجیتال، دانشکده دکتر شریعتی، کتابخانه های دانشکده دکتر شریعتی -
صفحه 21هدفپژوهش حاضر به تعیین آلودگی اطلاعات در پایگاه های مورد اشتراک دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در بازیابی اطلاعات کتابداری از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی می پردازد و میانگین آلودگی اطلاعات محتوای چکیده ها، اطلاعات کتابشناختی، کلیدواژه های چکیده ها، آلودگی اطلاعات ناشی از شیوه نگارش را مشخص می کند.
روش پژوهش: روش پژوهش پیمایشی تحلیلی بوده و دو جامعه پژوهش شامل پنج پایگاه اطلاعاتی Pro Quest، Science direct، Emerald، Scopus، Isi web of knowledge و دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته علوم کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران می باشد. برای انجام این بررسی از دو نوع پرسشنامه استفاده شده است.یافته هایافته ها نشان دادند آلودگی اطلاعات محتوای کتابشناختی در پایگاه ها تفاوت چشمگیری دارد. به طوری که Proquest در جایگاه اول قرار دارد. آلودگی محتوای چکیده در پنج پایگاه اطلاعاتی اختلاف زیادی ندارد، اما پایگاه اطلاعاتی Isi web of knowledge اندکی از آلودگی بیشتری برخوردار است. همچنین مقایسه میانگین آلودگی اطلاعات در کلیدواژه ها نشان داد Emerald از آلودگی بیشتری برخوردار است. در آلودگی اطلاعات ناشی از شیوه نگارش نیز Science direct آلوده ترین پایگاه است.نتیجه گیریهر چند پنج پایگاه مورد بررسی در حوزه علوم انسانی خدماتی ارائه می دهند، اما نتایج نشان داد هر پایگاه اطلاعاتی تمام نیازهای یک کاربر را به صورت یکجا نمی تواند بر آورده کند. جهت کاهش آلودگی استفاده از تزاروس های استاندارد، رفع هر گونه غلط املایی و اطلاعات نا مناسب با داوری های شایسته، کاهش اطلاعات ضد و نقیض، تعصب آلود، مغرضانه، گمراه کننده و تکراری و بی اساس پیشنهاد می گردد.
کلیدواژگان: آلودگی اطلاعات، اعتبار اطلاعات، پایگاه های اطلاعاتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، کیفیت اطلاعات -
صفحه 35هدفهدف اصلی این پژوهش کشف محتوای موضوعی کتاب های منتشر شده و مقالات کتابداری و اطلاع رسانی در ایران در سال 1390 است.
روش پژوهش: این پژوهش به روش کتاب سنجی و تحلیل محتوا بر روی کلیه کتب تخصصی و مقالات نشریات کتابداری و اطلاع رسانی با درجه علمی- پژوهشی منتشره در سال 1390، شامل 78 کتاب منتشر شده و 247 مقاله به چاپ رسیده، انجام گرفت. گردآوری اطلاعات از طریق کتاب شناسی ملی ایران، بانک اطلاعاتی خانه کتاب ایران، بانک اطلاعات نشریات کشور، فهرست انتشارات ناشران مختلف انجام گرفته و تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار Spss صورت پذیرفته است.یافته هانتایج حاصل از تحلیل آماری داده های پژوهش نشان داد، بیشترین پوشش موضوعی کتب به مقوله کتابداری و اطلاعرسانی مربوط بوده و در نشریات به فناوری اطلاعات و ارتباطات اختصاص دارد.نتیجه گیرینتایج همچنین نشان می دهند 69 درصد کتاب ها و 62 درصد مقالات نشریات را متخصصان مرد و مابقی حاصل تلاش فرهیختگان زن در این رشته است. همچنین میان مقالات و کتب تالیفی و ترجمه ای از نظر کمی تفاوت معنی داری وجود دارد.
کلیدواژگان: علوم کتابداری و اطلاع رسانی، کتب، مقالات، مجلات تخصصی، گرایش موضوعی، ناشران، مولفان، مترجمان -
صفحه 51هدفتحقیق حاضر رفتار و احساسات دانشجویان دوره ی کارشناسی رشته های فنی- مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول را در جستجوی اطلاعات از اینترنت با مدل جستجوی اطلاعات کولثاو مقایسه می کند.
روش پژوهش: این پژوهش به روش توصیفی- پیمایشی انجام گرفته است و داده ها از طریق پرسشنامه گردآوری شده اند. دانشجویان شرکت کننده در این تحقیق از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و شامل 340 نفر از دانشجویان هفت رشته ی فنی- مهندسی هستند که در سال 1386 وارد دانشگاه شده اند. تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش از طریق آمار توصیفی و آمار تحلیلی (آزمون مجذور کای) انجام گرفت.یافته هایافته های پژوهش نشان داد که اکثر دانشجویان مورد پژوهش اغلب مراحل مدل کولثاو را تجربه می کنند، بدان معنا که دانشجویان فنی- مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول هنگام جستجوی اطلاعات در اینترنت مرحله دوم، چهارم، پنجم و ششم مدل کولثاو را تجربه کرده و احساسات آنها همانند احساسات ذکر شده در چهار مرحله از مدل کولثاو است.نتیجه گیرینتایج پژوهش نشانگر این مطلب است که میان جنسیت و انجام مراحل شش گانه مدل کولثاو، در دانشجویان زن و مرد دوره ی کارشناسی رشته های فنی- مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول اختلاف معناداری وجود دارد، این اختلاف نشان می دهد که مردان دانشجو هنگام جستجوی اطلاعات در اینترنت مراحل دوم، چهارم، و ششم مدل کولثاو را بیشتر از زنان تجربه می کنند. همچنین دانشجویان مورد پژوهش هنگام جستجوی اطلاعات از اینترنت به ترتیب اولویت نیاز، در مراحل اول، سوم، دوم، و پنجم مدل کولثاو به همکاری و مداخله ی کتابدار نیازمندند.
کلیدواژگان: دانشجویان فنی مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول، مدل جستجوی اطلاعات کولثاو، رفتار اطلاع یابی، اینترنت -
صفحه 69هدفهدف اصلی پژوهش حاضر، تعیین هزینه – سودمندی منابع اطلاعاتی کتابخانه مرکزی دانشگاه آزاد واحد کرمانشاه در سال 1388 می باشد.
روش پژوهش: پژوهش حاضر از جمله پژوهش های کاربردی و از نوع پیمایشی با رویکرد تحلیلی می باشد. در این پژوهش عناصر مورد ارزیابی شامل هفت منبع اطلاعاتی(اینترنت، پایگاه های اطلاعاتی پیوسته، پایگاه های اطلاعاتی دیسک نوری، مجلات الکترونیکی، امکانات چند رسانه ای، کتاب های چاپی و نشریات چاپی) موجود در کتابخانه مزبور می باشد. جامعه آماری تحقیق کلیه کاربران کتابخانه مرکزی دانشگاه آزاد کرمانشاه در سال 88 می باشد. به منظور جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته با طیف لیکرت بین 71 نفر از اساتید، کارکنان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی توزیع گردید. همچنین بخشی از داده ها با مراجعه به اسناد مالی دانشگاه تامین گردید. به منظور تحلیل سوالات و فرضیه تحقیق، آزمون t تک نمونه ای، آزمون آنالیز واریانس (F فیشر) و ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار spssبه کار گرفته شد. به منظور تعیین میزان هزینه- سودمندی، هزینه منابع به تفکیک بر میزان استفاده کاربران مورد تقسیم قرار گرفت.یافته هااین تحقیق نشان داد با اطمینان 95 درصد منابع موجود در کتابخانه مزبور برای کاربران تا حد زیادی سودمند بوده و نیاز اطلاعاتی آنان را برطرف نموده است. در بین هفت منبع موجود بیشترین استفاده از کتاب های چاپی و اینترنت صورت گرفته و استفاده از منابع موجود بیشتر در زمینه تهیه مقاله بوده است. از نظر تعداد استفاده از منابع اطلاعاتی به ازای هر نفر از جامعه استفاده کننده بالقوه (8700 نفر) درسال 88، اینترنت با 4/2 نفر بیشترین و چند رسانه ای ها با 38/0 نفر کمترین استفاده را داشته است. همچنین با توجه به بررسی به عمل آمده مشخص شد که اینترنت با 8032 ریال بیشترین هزینه – سودمندی و کتاب های چاپی با 96386 ریال کمترین هزینه – سودمندی را دارا بوده اند.نتیجه گیریدر نهایت با اطمینان 95 درصد نتجه گرفته شد که بین هزینه منابع اطلاعاتی و سودمندی این منابع در سال 1388 رابطه معنی داری وجود دارد و با توجه به عدد ضریب همبستگی (924/0)این رابطه از نوع مستقیم و مثبت می باشد.
کلیدواژگان: هزینه - سودمندی، منابع اطلاعاتی، نیاز اطلاعاتی، کتابخانه، دانشگاه آزاد کرمانشاه -
صفحه 85هدفاز این تحقیق بررسی مقایسه ای وضعیت کتابخانه های دانشگاه پیام نور در مرکز استان ها بر مبنای «استاندارد های کتابخانه های دانشگاهی ایران» می باشد.
روش پژوهش: این تحقیق با روش پیمایشی - تحلیلی انجام شده و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه بوده است. جامعه پژوهش، کلیه کتابخانه های دانشگاه پیام نور واقع در مرکز استان ها می باشد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss واکسل مورد تجزبه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد.
یافته هانتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد به طور میانگین از نظر کیفی، با استاندارد اهداف و وظایف (98/59%)، استاندارد سازمان و مدیریت (33/62%)، استاندارد نیروی انسانی(43/59%)، استاندارد مجموعه (83/55%)، استاندارد سازماندهی منابع(75%)، استاندارد خدمات(52/49%)، استاندارد ساختمان و تجهیزات(32/38%)و استاندارد بودجه (25/35%) مطابقت دارند. میانگین کل مطابقت کتابخانه های مورد مطالعه با استاندارد ها از نظر کیفی(45/54%) می باشد، اما از نظر رویکرد کمی، استاندارد نیروی انسانی با(72 /5%) و استاندارد مجموعه کتابخانه با(13/13%) اختلاف قابل ملاحظه ای با استاندارد ها دارند. در خصوص میزان مطابقت کتابخانه های مورد مطالعه برای رعایت استاندارد فضای مورد نیاز با (09/7%)در وضعیت نامساعدی قرار دارند.نتیجه گیریدر مجموع از 8 استاندارد مورد بررسی، استاندارد سازماندهی منابع با(75%) بیشترین میزان مطابقت را داراست و رویکرد کمی استاندارد نیروی انسانی با (72 /5%) کمترین میزان مطابقت را دارند. یافته های پژوهش حاضر، فرضیه پژوهش «کتابخانه های مرکز استان های دانشگاه پیام نور با «استاندارد های کتابخانه های دانشگاهی ایران» مطابقت ندارند» را تایید می کند.
کلیدواژگان: کتابخانه های دانشگاهی، استاندارد، استاندارد های کتابخانه های دانشگاهی ایران، کتابخانه های دانشگاه پیام نور مرکز استان ها -
صفحه 109هدفاین پژوهش به بررسی و تعیین سطح سنجش سواد اطلاعاتی گروه های تحصیلی دانشجویان منطقه 5 دانشگاه آزاد اسلامی، به منظور شناسایی نقاط قوت و ضعف احتمالی آنان پرداخته است.
روش پژوهش: جامعه آماری مورد پژوهش 458 دانشجو متشکل از 294 مرد و 164 زن می باشد، روش پژوهش پیمایشی و اطلاعات از طریق پرسشنامه، که مشتمل بر 64 سوال بوده و بر اساس مهارت های آیزنبرگ و برکویتز طراحی شده است. برای تجزیه وتحلیل و آمار توصیفی از نرم افزار spss استفاده گردیده است.یافته هانتایج پژوهش نشان می دهد که اکثریت جامعه پژوهش را مردان با مدرک کارشناسی تشکیل می دهد. همچنین بررسی کلی یافته های پژوهش نشان می دهد که مهارت دانشجویان منطقه 5 دانشگاه آزاد اسلامی در استناد دهی به منابع اطلاعاتی چاپی و الکترونیکی، میزان پایبندی به مسئله حق مولف، مشورت دانشجویان با متخصصان در بازیابی اطلاعات، دستیابی به اطلاعات مورد نظر، سازماندهی و چکیده نویسی از منابع و مدارک اطلاعاتی، ارزیابی نتیجه فرآیند جستجو در رابطه با رفع نیاز اطلاعاتی شان، توانایی ترکیب اطلاعات جدید با دانسته های جدید با دانستنه های قبلی و تولید دانش جدید، استفاده مناسب و خلاق از تکنولوژی های اطلاعاتی، تشخیص نیازهای اطلاعاتی بالاتر از حد متوسط (3)، ولی در میزان مهارت استفاده از پایگاه های اطلاعاتی پیوسته و ناپیوسته، استفاده از امکانات و ویژگی های موتور های کاوش، گروهای بحث و خبری در اینترنت، آشنایی با منابع اطلاعاتی، استفاده از ابزارهای جستجوی و بازیابی اطلاعات به صورت الکترونیکی پایین تر از حد متوسط بوده است.نتیجه گیریمی توان نتیجه گرفت، سطح سواد اطلاعاتی دانشجویان منطقه 5 دانشگاه آزاداسلامی در وضعیت مطلوب و مناسبی قرار دارد. پیشنهاد می گردد، کارگاه های آموزشی با موضوعات آشنایی با پایگاه های اطلاعاتی پیوسته و ناپیوسته، موتورهای کاوش، ابزارهای جستجو و بازیابی برگزار گردد.
کلیدواژگان: سنجش، سواد اطلاعاتی، دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 5 -
صفحه 123هدفیادگیری الکترونیکی یکی از مطرح ترین محیط های یادگیری در عصر اطلاعات محسوب می شود. با وجود غلبه ی یادگیری الکترونیکی در محیط های آموزشی، آمادگی یادگیرنده برای این محیط جدید به ندرت ارزیابی شده است، اما با توجه به این که فراگیران شامل کسانی هستند که ممکن است تجربه ی شرایط یادگیری آنلاین را نداشته باشند؛ اطلاع از آمادگی آنان به عنوان مهم ترین عناصر سیستم آموزشی که نقش محوری را در این سیستم دارند جهت پیاده سازی و اجرای موفقیت آمیز چنین روشی ضروری می نماید، لذا پژوهش حاضر در راستای جامه ی عمل پوشاندن به چنین ضرورتی صورت گرفته و با هدف بررسی میزان آمادگی دانشجویان دانشگاه ارومیه برای شرکت در نظام یادگیری الکترونیکی طراحی گردیده است.
روش پژوهش: پژوهش توصیفی- پیمایشی حاضر بر روی 327 نفر از دانشجویان دانشگاه ارومیه در نیمسال دوم سال تحصیلی90- 1389 که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و از طریق جدول مورگان انتخاب شدند، انجام گرفت. میزان آمادگی دانشجویان برای یادگیری الکترونیکی با استفاده از پرسشنامه استاندارد سنجیده شد. تحلیل-های آماری مورد استفاده در این پژوهش، آمار توصیفی و استنباطی (جدول فراوانی، نمودار ستونی، میانگین و انحراف استاندارد، آزمون خی دو تک نمونه ای، کروسکال والیس و آزمون یومن ویتنی) بود.یافته هایافته های پژوهش نشان داد که دانشجویان دانشگاه ارومیه برای شرکت در یادگیری الکترونیکی از آمادگی در سطح متوسط برخوردار هستند.نتیجه گیریتجزیه و تحلیل نتایج مشخص کرد که بین میزان آمادگی دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد برای شرکت در یادگیری الکترونیکی تفاوت معناداری وجود دارد، اما در مورد بقیه ی سوال ها (تفاوت میزان آمادگی دانشجویان با توجه به جنسیت و دانشکده ی محل تحصیل آن ها) تفاوت معنادار نبود. همچنین نتایج نشان داد که دانشجویان دانشگاه ارومیه از نظر دسترسی به تکنولوژی مورد نیاز و انگیزه ی شرکت در یادگیری الکترونیکی در سطح عدم آمادگی هستند. در نهایت پیشنهادهایی برای بهبود آمادگی دانشجویان برای شرکت در یادگیری الکترونیکی ارائه شده است.
کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، آمادگی یادگیری الکترونیکی، دانشجویان دانشگاه ارومیه، آمادگی دانشجویان
-
Page 1Objectiveof this research is to design a Digital Reference desk for"Dr Shariati collegeʼs girls". In this case an opinion poll had done through users to determine what are they think about it, what are their suggestion, and what supply needed for Digital Reference desk.Methodologyof this research is survey descriptive, It’s divided into three parts: First part is opinion poll of users, Second part analyzes and dissect the finding, and third part is design a suit digital desk depend on equipment and suggestion.Research has done through the Students College, librarian and faculty members. There are 3 forms for opinion poll and used spss software for analyzing the finding.Findingsthe findings show that skills of users are high. It’s about 69/2%, to have Digital Reference desk, Totally equipment and purse library 30/8% is average 423/4% knowledge of users are in high level, and 69/2% of users’ beliefs that website form is the best service that digital Reference could have. 64/3 of user perfect to use Persian (Farsi) language and 53/8% of them to write the first and last name, and 3/91% with education level and 4/5% with email address are the most important personal information 64/2% link to other magazine and other Electronically base. And have ordinary question with 25/2% are necessary to design a digital Reference desk.To describe the user knowledge, Model information and the language of Reference with 53/8% are very important.Resultsthe result of the research is the necessity of designing a Digital Reference desk for "Dr Shariati, college.Keywords: Digital Reference desk, Digital Reference service, design Digital Reference
-
Page 21ObjectiveThe main purpose of this study is determining the information pollution in data bases shared by the Islamic Azad University, Tehran Science and Research Branch in library Information Retrieval from the viewpoint of postgraduate students and is determining the average information pollution in content of abstracts, bibliographic information, keywords and contamination caused by writing.MethodologyThe methodology in this research is documental and analytical survey. Two societies of research include five database: Emerald, Pro Quest, Science Direct, ISI Web of knowledge, Scopus and graduate students of Library and Information Science, Islamic Azad University, Tehran Science and Research branch. For this study two different questionnaires were used.FindingsThe findings showed between the mean score of pollution Factors of bibliographic data to separate databases are significant differences. So that Proquest in this category is in the first place. It also was determined. the mean score of pollution factors in the abstract of five databases, is no significant difference database. But ISI Web of knowledge Had little more pollution than others. Comparison of pollution in the keyword information shows the mean scores between pollution factors to separate data bases are no significant different, so that Emerald has more pollution. It also was determined between the mean score pollution factor caused by writing data exists significant difference. So that in this group Science Direct is in the first place.ConclusionAlthough these five bases are studied in the humanities, but the results showed each database does not meet all user needs entirely. To reduce pollution using standard thesaurus, fix any spelling mistakes and inappropriate information with competent judgment, reduce the contradictory information, stained bias and biased information, misleading and unfounded is recommended.Keywords: information pollution, information credibility, information quality, data, bases, Islamic Azad University of Tehran Science, Research Branch
-
Page 35Objectivestudy aims to make a content analysis of library and information science's literature, books and scientific articles, published in Iran from March 2011 to March 2012.Methodologythis research was done by content analysis. Using the national bibliography of Iran, Khan-e Ketab database, Magiran databank and different catalogues published by specialized or public publishers, the necessary information has been collected and statistically analyzed by Spss software.Findings78 published books and 247 presented articles, “Library and Information Science” has constituted the most focused topic among books and “Information Technology and Communications” formed the most frequently repeated subject among journal articles.ResultsThe hypothesis of the investigation was tested by independent t-test. The results showed: 69% of books and 62% of journal articles in this field are produced by men and the others by female experts. Also there is a meaningful difference between compiled and translated works.Keywords: Library, Information Science, Books, Scientific Articles, Journals, Content Analysis, Publishers, Authors, Translators
-
Page 51ObjectiveThis research attempted to compare the feelings and behavior of students in various engineering fields at Dezful Islamic Azad University on the Internet saerching based on Kuhlthau's Information-Seeking Model.MethodologyThis research is of a descriptive type and the method is survey and data has been collected through a questionnaire. The sample students were selected through random sampling method which consisted of 340 students from seven engineering fields. Data analysis included descriptive statistics (Frequency and percentage) and analytical statistics (Chi-Square Test).FindingsFindings of this research showed that most students experienced many stages of Kuhlthau’s information-seeking model. That is, when searching information on the Internet, students experienced the second, the fourth, the fifth, and the sixth stages of that Model, and their feelings were the same as those mentioned in Kuhlthau’s model.ConclusionThe results of revealed that male and female students show a significant differences in information- seeking the six stages of Kuhlthau’s information-seeking model; so that, male students more experienced the second, the fourth, and the sixth stages of this Model when searching the Internet. Also, students needed librarians help during the stages 1, 3, 2, 5, respectively.Keywords: Dezful Islamic Azad University, Kuhlthau's information, seeking behavior, the Internet, engineering students
-
Page 69PurposeThe basic purpose of this study is analyzing the cost - benefit information resources of Central Library of Kermanshah Azad University on the year 1388. ResearchMethodCurrent study has been done through a survey with analytical approach. The target society in this study included seven sources of information (Internet, on line information databases, CD Rom information databases, electronic journals, multimedia features, printed books and printed periodicals) exist in the library. In order to collect data, the researcher made a questionnaire with Likert range and distributed between 71 faculty members, staffs and graduate students. For analyzing data, the descriptive and inferential statistics were used by using SPSS software. In order to analyze the research questions and hypotheses, one sample T-test, ANOVA (F Fisher) and Pearson correlation coefficient were used.FindingsThe research results with 95 percent of confidence showed that the available resources in the mentioned library are greatly beneficial to users and their information needs have been resolved. Between the seven mentioned information sources, the most use has been carried out of printed books and the Internet and the most application of existing resources is for publishing scientific articles. Among the potential users community of information resources (8700 people), based on any person of the users community use library on the year 1388, The Internet with 2.4 persons had the most use and multimedia with 0.38 person had the lowest use. Also, the survey results revealed that the Internet with 8032 Rials had the most cost - benefit and printed books with 96,386 Rials had the lowest cost - benefit.ConclusionFinally with 95 percent of confidence have revealed between information resources cost and beneficial aspect of these resources in 1388 is a significant relation and with regard to the correlation coefficient value (0.924) can be concluded this type of relationship is direct and positive.Keywords: cost, benefit, information resources, library, Kermanshah Azad university
-
Page 85ObjectiveThe purpose of this research is to investigate and compare the status of Payame noor university libraries in the center of provinces on the basis of the “Standards for University Libraries”MethodologyThis study was conducted through analytical survey method and data were collected through questionnaire. The society of the study was limited to all the libraries of Payame Noor university in the center of provinces. SPSS and Excel Software were utilized for investigation and analysis.ResearchFindingsThe results of the data analysis indicate that all Studied libraries are not following standards the libraries studied showed the standards of objectives and functions (%59/83), organization and management (%62/33), staff (%59/33), lib collection (%55/83), organization of resources (%75), library services (%49.52), building and equipment (%38/32), and budget (%5.35) on average. The average of the whole correspondence between the libraries studied and the standards is (%54/45) qualitatively. but quantitatively, There exists an enormous difference in human resources (%5/72),and lib collection (%13/13) in comparison with the standards. Considering the standard of required library space, the libraries studied are in unfavorable totally,ResultsConclusion from the eight standards investigated, the standard of organization of resources with (%75) has the highest Conformability to the standards and the quantitative standard of human resources with (%5/72)has the least or lowest Conformability to the standards for Iranian University libraries. Research findings, research hypothesis, "payame noor university libraries of the center of the provinces with standards for Iranian university libraries do not match " Conformability.Keywords: university libraries, standard, standards for Iranian university libraries, payame noor university libraries
-
Page 109PurposeThis research aims to investigate the level of Information literacy of different groups of students in Zone 5 of Islamic Azad University in order to identify weaknesses and strengths of themMethodologythe statistical society includes 485 students: 294males and 164 females. The research method is survey and the information is gathered via questionnaire according to Eisenberg and Berkowitz.The questionnaire consists of 64 questions. Spss is used for data analysis.FindingsThe results show that the majority of research population is men with the bachelor degree. Also the citation skill of the students to printed and electronic resources< regarding copy right, consulting with experts in information retrieval, accessing information, organizing and abstracting, evaluating the information retrieved, the ability to combine new information with the older ones, using information appropriate technology, and identifying their needs is higher than the average, but the skill of using information data bases – on line or offline, the facilities of search engines, discussion and news groups, acquaintance with information resources, using electronic search tools is lower than average.ConclusionThe level of information literacy of students of zone 5 is rather good and acceptable. It is suggested that some workshops would be held for acquaintance with databases: online and offline, search engines, search tools.Keywords: Measurement, Information Literacy, Islamic Azad university, Zone 5
-
Page 123PurposeElectronic learning is one of the best learning environments in the information era. Despite the dominance of e-learning in educational environments, learner readiness for this new environment has rarely been assessed. But according to learners including those who may not have experience of online learning; notice of those readiness as the most important elements of the educational system that has central role in this system is necessary in order to implement and successful performance such methods. So present study tries to investigate such necessity and is designed for Study of Urmia University students’ readiness to participate in Electronic learning system.Methodologyresearch is Descriptive Survey type. We have selected 327 students from the statistical population in the second half of the academic year of 2010-2011 which were selected by Multi stage cluster sampling and through using Morgan table. Students readiness for e-learning was measured using a standard questionnaire. Cronbach's alpha coefficient was used to determine questionnaire reliability. Statistical analysis used in this study is descriptive and inferential (Frequency tables, bar charts, mean and standard deviation, Single-sample chi-square test, Kruskal-Wallis and Mann- Whitney U test) and was performed by spss software.FindingsThe results of this survey show that Urmia University students at the average level Prepared to participate in e- learning.ConclusionThe analysis of the research results show that there is a significant difference between preparation of undergraduate and postgraduate students to participate in e-learning. Also, the results show that there is no access to the technology and sufficient motivation in the Urmia University students to participate in e-learning. Finally, suggestions for improving students’ readiness to participate in e-learning are presented.Keywords: Electronic Learning, E, learning readiness, Urmia university students, student's readiness