فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1391)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1391)

  • 186 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/06/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • احسان عبدی، حمید صوفی مریو، جعفر فتحی صفحه 183
    جاده های جنگلی با وجود هزینه بر بودن، به عنوان عاملی ضروری برای دسترسی به منظور مدیریت منابع جنگلی مطرح هستند. کیفیت این جاده ها تا حدود زیادی به نوع مصالح به ویژه در روسازی بستگی دارد که گاهی تا 70 درصد هزینه کل را دربر می گیرد. هدف از این مطالعه بکار بردن ابزار نفوذ سنج دینامیک (DCP) به منظور کنترل و بررسی مقدار ظرفیت باربری کالیفرنیا (CBR) در جاده تازه تکمیل شده با استفاده از تثبیت کننده یونی در بخش نم خانه جنگل خیرود بود. به این منظور با استفاده از DCP اقدام به برآورد ظرفیت باربری در رابطه با عمق در 28 نمونه و با پنترومتر مقاومت به نفوذ سطح جاده در محور وسط و کناره ها گردید. سپس مقادیر ایندکس نفوذ حاصل از DCP تبدیل به مقادیر CBR گردید. نتایج نشان داد که با وجود استفاده از تثبیت کننده، مقاومت قسمت های با مصالح رس و مخلوط درشت دانه بیشتر از قسمت دارای خاک رس می باشد. همچنین بین مقادیر دو ابزار در لایه سطحی همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. به طوری که مقادیر CBR جاده کمتر از حد انتظار و ناکافی برای عبور ترافیک و در کلاسه ضعیف از نظر ترافیک پذیری قرار داشت. با توجه به عدم انجام آزمایش CBR در پروژه جاده های جنگلی به دلیل زمان و هزینه بر بودن، استفاده از DCP به عنوان ابزاری ساده، کارا، کم هزینه و بدون تخریب برای برآورد CBR عرصه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: جاده جنگلی، روسازی، CBR، DCP، تثبیت کننده یونی
  • اصغر فلاح، محمود زبیری، امین رحیمی پور سی سخت، حامد نقوی صفحه 194
    به منظور بررسی و تعیین روش نمونه برداری مناسب برای جنگلهای بلوط یاسوج با توجه به مشخصه دقت آماربرداری (مقدار خطای قابل قبول) و صحت برای مشخصه سطح تاج پوشش در هکتار، چهار روش آماربرداری منظم تصادفی با قطعات نمونه مستطیلی، خط نمونه، نواری و نمونه برداری با مونه بندی (استراتیفیکاسیون) انتخاب و عملکرد آنها در جنگل مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا یک آماربرداری صددرصد در منطقه ای به وسعت 100 هکتار از جنگلهای منطقه مهریان یاسوج انجام شد و مختصات جغرافیایی تمامی درختان توسط دستگاه GPS ثبت گردید. سپس با انتقال اطلاعات حاصل از آماربردای صددرصد به رایانه، جایگاه درختان در نقشه رقومی منطقه مشخص گردید و روش های آماری مذکور به وسیله کامپیوتر در نرم افزارهای AutoCAD، ArcView و ArcInfo در 30 تکرار اجرا و مقادیر بدست آمده با مقادیر بدست آمده از آماربرداری صددرصد مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میانگین واقعی سطح تاج پوشش (حاصل از آماربرداری صددرصد) برابر است با 2257 مترمربع در هکتار و در روش های آماری منظم تصادفی، خط نمونه با طول ثابت، نواری و استراتیفیکاسیون این مقدار به ترتیب برابر با 2390، 2220، 1995 و 2341 مترمربع در هکتار می باشد. محاسبه حدود اعتماد در هر چهار روش نشان داد که حدود اعتماد محاسبه شده برای مشخصه سطح تاج پوشش در هکتار، میانگین واقعی جامعه را دربرمی گیرد. با در نظر گرفتن مقدار درصد خطای آماربرداری مشخص شد این مقدار در روش های منظم تصادفی، خط نمونه و مونه بندی به ترتیب برابر با 18، 4 و 14 درصد می باشد، با توجه به این که در روش نواری، آماربرداری مبتنی بر اصول آماری نمی باشد، نمی توان درصد خطا و حدود اعتماد (E) را محاسبه نمود، بنابراین برای مقایسه این روش فقط میانگین سطح تاج پوشش بدست آمده در این روش با سایر روش ها مقایسه شد. همچنین بررسی میزان صحت نتایج بدست آمده از روش های مختلف نشان داد که نتایج بدست آمده از روش خط نمونه دارای بیشترین میزان صحت و نتایج بدست آمده از روش نواری دارای کمترین میزان صحت هستند. بنابراین روش خط نمونه به عنوان مناسبترین روش در اینگونه جنگلها معرفی می گردد
    کلیدواژگان: نمونه برداری، تاج پوشش، منظم تصادفی، خط نمونه، نواری، مونه بندی
  • مهدی زندبصیری، طیبه پروین صفحه 204
    هدف از انجام این تحقیق، مشخص کردن مهمترین معیارها و شاخص های مدیریت پایدار برای حوضه آبخیز تنگ سولک استان کهگیلویه و بویر احمد بود. تعیین مهمترین معیارها و شاخص ها، فرآیند پایش آنها را ساده تر می کند. به این منظور، با استفاده از روش نمونه گیری مقصودی و طرح پرسشنامه برپایه مقیاس لیکرت، در مرحله اول، ارجحیت معیارها و در مرحله دوم، ارجحیت شاخص های کلیدی، مشخص شد. در مرحله سوم تحقیق با استفاده از چهارچوب فشار، وضعیت و واکنش، واکنش های مطرح برای شاخص های مدیریت پایدار مشخص شدند. نتیجه پژوهش نشان داد که وسعت منابع جنگلی، چهارچوب قانونی- تشکیلاتی و نقش حفاظتی جنگل، مهمترین معیارهای مدیریت پایدار در منطقه مورد بررسی هستند. شاخص های مساحت منابع جنگلی، مساحت تحت مدیریت حفاظت، مساحت عرصه های فرسایش یافته و سیاست ملی جنگل، شاخص های کلیدی مدیریت پایدار در منطقه مورد بررسی هستند. نتایج تحلیل فشار، وضعیت، واکنش نیز حکایت از آن دارد که تدوین سیاست ملی جنگل، ایجاد مدیریت یکپارچه نگر و سرمایه-گذاری مجدد، مهمترین واکنش های مطرح برای شاخص های کلیدی هستند
    کلیدواژگان: نمونه گیری هدفمند، مقیاس لیکرت، چهارچوب فشار، وضعیت، واکنش، سیاست ملی جنگل
  • مجتبی حمزه پور، حسین سردابی، سیدکاظم بردبار، لادن جوکار، علیرضا عباسی صفحه 217
    در این تحقیق به منظور معرفی گونه های مناسب و صنعتی اکالیپتوس، ابتدا نسبت به جمع آوری اطلاعاتی از قبیل خاک، عوامل اقلیمی و اسامی گونه های گیاهی منطقه اقدام و در ادامه تعداد 15 گونه و پروونانس اکالیپتوس در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به فاصله 3×3 متر از یکدیگر کاشته و ویژگی های زنده مانی، رشد طولی، رشد قطری، کیفیت و درصد تاج پوشش به مدت پنج سال اندازه گیری شد. براساس مقایسه انجام شده بین میانگین ها و انجام آزمون چند دامنه ای دانکن تا این مرحله از بررسی، گونه های Eucalyptus camaldulensis 15195، E. camaldulensis 15272، E. camaldulensis 15023، E. camaldulensis 20709 و E. maidenii 300-sh از نظر درصد زنده مانی در بالاترین رده و از نظر رویش قطری و ارتفاع در طبقه میانی جای داشتند و گونه های E. globulus ssp. bicostata 16731 و E. camaldulensis 41-ch با وجود رشد قطری و ارتفاعی بسیار مطلوب، از نظر درصد زنده مانی در پایین ترین رده قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس، استقرار، جنگلکاری، زنده مانی، قطر، ارتفاع، تاج پوشش
  • فرهنگ مراقبی، محمد متینی زاده، بابا خانجانی شیرازی، مریم تیموری، فرناز افدیده صفحه 233
    تولید و ترشح آلکالین فسفاتاز و اسید فسفاتاز به ترتیب توسط میکروارگانیسم ها و گیاهان نقش مهمی در تبدیل فسفات آلی به معدنی و دسترسی گیاهان به آن دارد. برای مطالعه این دو صفت در رویشگاه های فندق از خاک ریزوسفر پایه های فندق در دو رویشگاه طبیعی آق اولر (استان گیلان) و آرپاتپه (استان اردبیل) و رویشگاه دست کاشت ایستگاه تحقیقات البرز (استان البرز) در دو فصل بهار و تابستان نمونه برداری انجام شد. پس از عصاره گیری از خاک و انجام واکنش های بیوشیمیایی لازم، فعالیت آلکالین فسفاتاز و اسید فسفاتاز با استفاده از اسپکتروفتومتر سنجیده شد. بررسی های ما نشان داد که میزان فسفر قابل جذب در سه رویشگاه متفاوت و به ترتیب در رویشگاه آرپاتپه 21/23 در رویشگاه البرز 42/32 و در رویشگاه آق اولر 8/56 ppm بود. فعالیت آنزیم های آلکالین فسفاتاز (μg ρNP g-1 h-1 (38/21±) 35/520(و اسید فسفاتاز) μg ρNP g-1 h-1 (52/29±) 02/678(خاک در رویشگاه آرپاتپه در هر دو فصل بهار و تابستان از دو رویشگاه دیگر بیشتر بود. همچنین بررسی ها نشان داد که میزان فعالیت اسید فسفاتاز در تابستان حدود 5/2 برابر فعالیت در بهار در هر 3 منطقه بوده که بیان کننده ی رشد ریشه ها در طول دوره ی رویش است. بنابراین فعالیت آلکالین فسفاتاز در فصل تابستان 2 برابر یا کمتر از آن در 3 رویشگاه می باشد که منعکس کننده دوره سکون در فعالیت میکروارگانیسم ها در طول تابستان است.
    کلیدواژگان: فندق، جنگل، آلکالین فسفاتاز، اسید فسفاتاز
  • مهدی پورهاشمی، مهدی زندبصیری، پریسا پناهی صفحه 243
    در این تحقیق برای اولین بار در ایران با استفاده از سه روش مختلف برآورد چشمی به نامهای Whitehead، Christisen-Kearby و روش تعدیل شده Graves، شمار بذر 120 درخت مازودار (Quercus infectoria Olivier) در جنگلهای روستای هلو شهرستان بانه در استان کردستان (زاگرس شمالی) برآورد و همبستگی این روش ها با روش شمارش تاجی مقایسه شد. درختان نمونه با استفاده از روش نمونه برداری طبقه ای تصادفی انتخاب و قطر برابرسینه، قطر کوچک و بزرگ تاج آنها اندازه گیری شد. در ابتدای شهریورماه با استفاده از روش های اشاره شده، وضعیت بذردهی درختان نمونه رتبه بندی و شاخص بذردهی در هر روش محاسبه شد. سپس کلیه بذرها روی تاج نیز به تفکیک درخت شمارش شده و تراکم بذر (شمار بذر در واحد سطح تاج) محاسبه شد. براساس نتایج بدست آمده 24 درخت فاقد بذر بودند و میانگین تراکم بذر 2/7 بدست آمد. همچنین مقادیر شاخص-های محاسبه شده روش های برآورد چشمی بیانگر بذردهی ضعیف درختان مازودار بود. بررسی همبستگی روش های برآورد چشمی با روش شمارش تاجی نشان داد که هر سه روش همبستگی زیادی دارند، اما بیشترین مقدار ضریب همبستگی (87/0) مربوط به روش Whitehead می باشد. در مجموع سودمندی روش های برآورد چشمی در تعیین وضعیت بذردهی درختان مازودار به دلیل سهولت اجرا، هزینه کم و دقت قابل قبول مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: بانه، برآورد چشمی، بذر بلوط، تولید بذر، مازودار
  • عین الله روحی مقدم، سیدمحسن حسینی، احمد رحمانی، مسعود طبری کوچک سرایی، عزت الله ابراهیمی صفحه 256
    این تحقیق در یکی از طرحهای تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات جنگل و مرتع چمستان (که در سال 1373 شروع شده بود) انجام شد. در این طرح کاملا تصادفی، بلوط به صورت خالص و آمیخته به نسبت 50 درصد به 50 درصد با هر یک از گونه های آزاد، پلت، داغداغان و ممرز جنگل کاری شد. اهداف این تحقیق عبارتند از: بررسی میزان عناصر غذایی برگها و آگاهی از میزان بازگشت عناصر غذایی توسط برگهای مرده در جنگل کاری های خالص و آمیخته، تعیین تولید در هکتار لاشبرگ برای هر یک از گونه ها و جنگل کاری ها و برآورد میزان انباشت عناصر غذایی از طریق جریان عناصر از لاشبرگها به کف جنگل. به همین منظور نمونه برداری برگهای سبز هر یک از گونه ها و در هر یک از تیمارها در مردادماه و برای برگهای مرده و در حال خزان در آذرماه انجام شد و عناصر غذایی آنها در آزمایشگاه مورد اندازه گیری قرار گرفت. در داخل هر یک از تیمارها در ابتدای فصل خزان تله های جمع آوری برگ گذاشته شده و در پایان فصل خزان برگهای جمع شده پس از تفکیک گونه ها و خشک شدن، توزین شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که میزان عناصر غذایی جنگل کاری های آمیخته بهتر از جنگل کاری های خالص می باشد. در این تحقیق تولید لاشبرگ در تیمار بلوط آمیخته با داغداغان به میزان 02/5 و در تیمار بلوط خالص 14/6 تن ماده خشک در هکتار در سال بدست آمد که بالاتر از متوسط تولید لاشبرگ سالیانه جنگلهای معتدله اروپا می باشد. میزان انباشت عناصر غذایی در کف جنگل در پی ریزش لاشبرگها در تیمار آمیخته بلندمازو- پلت بیشتر از تیمارهای آمیخته دیگر و تیمار بلوط خالص بود. نتایج این تحقیق این موضوع را تایید می کند که شناخت رفتار تغذیه ای در جنگل کاری ها برای مدیریت پایدار آنها سودمند خواهد بود.
    کلیدواژگان: جنگل کاری خالص و آمیخته، تغذیه، بازگشت عناصر غذایی، تولید لاشبرگ، بلندمازو
  • آرش زارع گاریزی، واحدبردی شیخ، امیر سعدالدین، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحه 273
    اهمیت پوشش و کاربری اراضی به عنوان یک عامل پویا و موثر بر شرایط زیستی ایجاب می کند که همواره اطلاعات کمی و کیفی دقیقی از آن تهیه و تغییرات مربوط به آن در بازه های زمانی کوتاه مدت تعیین گردد. مدل سازی تغییرات پوشش اراضی، اطلاعات ارزشمندی را برای ادراک بهتر فرایند تغییر، تعیین عوامل موثر و پیش بینی مناطق در معرض تغییر فراهم می آورد. در تحقیق حاضر از مدل تلفیقی CA-Markov برای شبیه سازی تغییرات پوشش جنگلی در آبخیز چهل چای مینودشت استفاده شد. این مدل که تلفیقی از سلول های خودکار و زنجیره مارکف است، با افزودن مشخصه مجاورت مکانی به مدل تصادفی زنجیره مارکف، پوشش اراضی را برای سالهای آینده پیش بینی می کند. از تصاویر سنجنده TM سال 1987، نقشه کاربری سال 2001 و تصویر ETM+ سال 2009 برای تهیه نقشه پوشش جنگلی آبخیز چهل چای و ارزیابی تغییرات آن در طی زمان استفاده گردید. به منظور بررسی ارتباط تغییرات پوشش جنگل با برخی عوامل محیطی و انسانی و تهیه نقشه های شایستگی تبدیل اراضی، رابطه رگرسیون لجستیک بین نقشه تغییرات پوشش جنگلی به عنوان متغیر وابسته و عوامل موثر به عنوان متغیر های مستقل، برقرار گردید. سپس پوشش و کاربری اراضی سال 2009 با استفاده از مدل CA-Markov و بر مبنای تغییرات مشاهده شده بین سالهای 1987 تا 2001، پیش بینی شد. اعتبار-سنجی مدل با مقایسه نقشه شبیه سازی شده با نقشه واقعی حاصل از طبقه بندی تصویر ماهواره ای سال 2009 انجام شد. ضریب صحت استخراج شده، نشان دهنده قابلیت بالای این مدل برای شبیه سازی تغییرات پوشش جنگلی در آبخیز چهل چای می باشد (شاخص کاپا = 92/0). در نهایت با فرض ادامه روند کنونی، نقشه پوشش جنگلی آبخیز مورد نظر برای سال 2020 پیش بینی گردید که نتایج بیانگر کاهش قابل توجه مناطق جنگلی است.
    کلیدواژگان: تغییرات گستره پوشش جنگلی، رگرسیون لجستیک، زنجیره مارکف، سلول های خودکار، آبخیز چهل چای
  • فرهاد قاسمی آقباش، سیدغلامعلی جلالی، وحید حسینی، سیدمحسن حسینی، بیورن برگ صفحه 286
    تجزیه لاشبرگ های گیاهی نقش مهمی در حاصل خیزی خاک جنگل، به واسطه چرخه عناصر غذایی و تشکیل مواد آلی خاک دارد. تجزیه لاشبرگ، بازگشت عناصر غذایی برگ ها به خاک و تامین عناصر مورد نیاز برای رشد گیاهان را به دنبال دارد. در واقع قابلیت دسترسی عناصر غذایی به میزان زیادی ناشی از پویایی عناصر غذایی لاشبرگ در خاک می باشد. در این مطالعه پویایی عناصر غذایی لاشبرگ نوئل در حالت خالص و آمیخته برای تعیین این مسئله که آیا ترکیب لاشبرگ نوئل با لاشبرگ پهن برگان در پویایی عناصر غذایی آن تاثیری دارد یا نه مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور لاشبرگ نوئل در حالت های خالص و آمیخته با لاشبرگ های راش، پلت و توسکا در توده دست کاشت نوئل خالص با استفاده از روش Litter Bag به مدت 400 روز در منطقه لاجیم مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که اثرهای غیرافزایشی ترکیب لاشبرگ ها در خصوص پویایی نیتروژن، پتاسیم و منیزیم مثبت، منگنز و لیگنین بی اثر و کلسیم منفی بود. همچنین یافته های این تحقیق نشان داد که در مورد هر سه ترکیب نوئل با پهن برگان میزان معدنی سازی نیتروژن نسبت به نوئل خالص بیشتر بود. در حالی که میزان معدنی سازی منگنز در پایان دوره به غیر از ترکیب نوئل با راش در بقیه ترکیب ها منفی بود.
    کلیدواژگان: اثرهای غیرافزایشی، تجزیه لاشبرگ، لاشبرگ های آمیخته، معدنی سازی، نوئل
  • مریم اسدیان، سید محمد حجتی، محمدرضا پورمجیدیان، اصغر فلاح صفحه 299
    در بسیاری از مطالعات علمی به اهمیت حفظ تنوع زیستی در مدیریت پایدار جنگل اشاره ویژهای شده است. مطالعه حاضر بهمنظور بررسی تاثیر جنگلکاری های کاج سیاه و زبانگنجشک بر تنوع زیستی پوشش علفی و خصوصیات خاک در جنگل الندان ساری انجام شد. درصد پوشش گونه های علفی و تعداد تجدید حیات گونه های چوبی در هر توده با استفاده از 6 پلات 20×20 متری که بصورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شده بودند، اندازه گیری شد. نمونه برداری از خاک با استفاده از روش استوانه (با قطر 8 سانتی متری) در قسمت مرکزی هر پلات ازسه عمق 10- 0، 10 تا20 و20 تا30 سانتی متری انجام شد. کربن، نیتروژن، اسیدیته، هدایتالکتریکی، درصد اجزای تشکیل دهنده بافت خاک و چگالی ظاهری برای هر نمونه خاک در آزمایشگاه اندازهگیری شد. شاخص های تنوع زیستی شانون – وینر و سیمپسون، شاخص های غنای مارگالف و منهنیک و شاخص های یکنواختی (Equitability، Evenness) با استفاده از نرم افزار PAST محاسبه شد. نتایج این تحقیق نشان داد که شاخص های تنوع زیستی، غنا و یکنواختی برای پوشش علفی و تجدید حیات گونه های چوبی در توده کاج سیاه در مقایسه با توده زبانگنجشک بیشتر بود (5./p<.). همچنین تفاوت معنی-داری در برخی از خصوصیات خاک در بین دو توده مورد بررسی مشاهده گردید (5./p<.). یافته های این تحقیق نشان می دهد که بهرغم عقیده متداول در مورد نامساعد بودن شرایط بیولوژیکی در توده های سوزنی برگ ممکن است شرایط زیر تاج پوشش توده کاج برای حضور بعضی از گونه های علفی و چوبی با نیازهای اکولوژیکی مشابه در 25 سال اول کاشت مناسب باشد
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، جنگلکاری، گونه های علفی، زادآوری، خصوصیات خاک
  • اسماعیل قجر، اکبر نجفی، سیدعلی ترابی، کوین باستن صفحه 313
    در عملیات جاده سازی نسبت سنگ موجود در خاک به طور مستقیم روی قیمت هر مترمکعب خاکبرداری تاثیر می گذارد. بنابراین ایجاد یک چارچوب برای برآوردی قابل اعتماد از سهم سنگ پیش از طراحی شبکه جاده می تواند به مسیرهای با خاکبرداری آسانتر و در نتیجه کم-هزینه تری منجر شود. هدف پژوهش حاضر آن است که با استفاده از ماهیت رتبه ای تقسیم بندی مسیر به درجات سختی مختلف توسط کارشناسان بخش اجرا، سهم سنگ در خاک را به عنوان تابعی از شیب عرصه و نوع سنگ بستر با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک رتبه ای معرفی نماید. به-این منظور، واحد های زمین شناسی به وسیله فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ارزش دهی و به همراه عامل شیب وارد مدل شدند. برای بررسی اثر تغییر تابع اتصال در قدرت برازش مدل، پنج نوع تابع اتصال بکار گرفته شد. بهترین نتیجه مربوط به تابع Probit بود که بالاترین ضریب تشخیص را به همراه نتیجه مطلوب آزمون خطوط موازی ارائه نمود. برای نشان دادن قابلیت بکارگیری روش پیشنهادی برای پهنه بندی سهم سنگ، مدل ساخته شده در بخشی از جنگلهای کوهستانی شمال ایران پیاده سازی شد
    کلیدواژگان: شبکه جاده جنگلی، هزینه های خاکبرداری، برون زدگیهای سنگی، دامنه سنگلاخی
  • الهام مالمیر، تیمور رستمی شاهراجی، رخشاد حجازی صفحه 324
    افزایش جمعیت و گسترش شهرها، تاثیرهای منفی بر تغییرات دمایی از طریق استفاده روزافزون از انرژی به سلامت جسمی و روانی شهرنشینان وارد کرده است. یکی از راه حل های موثر، حفظ و گسترش جنگلهای شهریست که تا حدودی تاثیر منفی ناشی از افزایش هزینه های انرژی و افزایش دمای شهرها را جبران می کند. در مطالعه حاضر، به منظور بررسی اثرهای اقتصادی جنگل داری شهری (فضای سبز)، 384 پرسشنامه توزیع شد و نتایج حاصل از این تحقیق با استفاده از نرم-افزار آماری SPSS نشان داد که جنگل داری شهری (فضای سبز)، اثرهای مفیدی را در هزینه انرژی به دنبال دارد؛ براساس ضریب تعیین (R2) محاسبه شده، 56 درصد از تغییرات متغیر وابسته (وجود جنگل داری شهری و به عبارتی تراکم فضای سبز) توسط سه متغیر ساعات روشن کردن کولر، بیشترین انرژی مصرف شده و هزینه انرژی در فصل گرما تبیین و پیش بینی می شود؛ در نهایت، رابطه ریاضی بین جنگل داری شهری و فاکتورهای اقتصادی بدست آمد که این رابطه نشان داد با افزایش جنگل داری شهری، هزینه ها در بخش های مختلف کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: جنگل داری شهری، دما، انرژی، همدان، اقتصاد
  • علی صالحی، محمد متینی زاده، جلوه تمجیدی صفحه 334
    خواص زیستی خاک مناسب ترین شاخص برای تعیین کیفیت خاک می باشد، زیرا با چرخه های غذایی، تنفس خاک، زی توده میکروبی و فعالیت آنزیم های خاک ارتباط دارند. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر دو توده همسال و مجاور هم، کاج تدا (Pinus taeda L.) و توده طبیعی توسکای قشلاقی (Alnus glutinosa (L.) Gaertn.) بر فعالیت آنزیم های دهیدروژناز و اوره آز و زی توده میکروبی و برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در غرب استان گیلان انجام شد. در این دو توده از دو عمق 10-0 و 10 تا 20 سانتی متری نمونه خاک برداشت شد. فعالیت آنزیم های دهیدروژناز و اوره آز و زی توده میکروبی با استفاده از واکنش با سوبسترا و توسط اسپکتروفتومتر سنجش گردید. بافت خاک، جرم مخصوص ظاهری و حقیقی، درصد رطوبت، pH، کربن آلی، ازت کل، فسفر قابل جذب و پتاسیم محلول نیز در این دو توده بررسی شد. نتایج نشان داد که آنزیم دهیدروژناز و اوره آز، زی توده میکروبی، کربن، ازت و پتاسیم در بین دو توده اختلاف معنی داری داشت که مقدار آنزیم های اوره آز و دهیدروژناز و همچنین میزان زی توده میکروبی، کربن آلی و ازت در توده طبیعی توسکا بیشتر از توده دست کاشت کاج تدا بود. غلظت همه آنزیم های اندازه گیری شده با زی توده میکروبی، کربن آلی، ازت، pH، پتاسیم، بافت و تخلخل خاک همبستگی معنی دار را نشان دادند. براساس نتایج این تحقیق می توان عنوان نمود که توده توسکای قشلاقی نسبت به کاج تدا شرایط مناسب تری را برای تولید مواد آلی، زی توده میکروبی و فعالیت میکروارگانیسم های خاک فراهم آورد.
    کلیدواژگان: آنزیم های خاک، میکروارگانیسم، توسکای قشلاقی، کاج تدا
  • کامبیز علی زاده انارکی، فرهاد لشگرآرا، هادی کیادلیری صفحه 346
    در تحقیق حاضر عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر توسعه زراعت چوب صنوبر در شهرستان صومعه سرا بررسی شده است. اجرای تحقیق به صورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری را 200 خانوار از صنوبرکاران در سال 1389- 1388 در شهرستان صومعه سرا با حداقل سطح زیر کشت 3 هکتار تشکیل می داد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده و برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج حاصل از رگرسیون چند متغیره خطی در مدل بدست آمده نشان داد که اولین سال کشت صنوبر، مدت زمان (ساعت) شرکت در کلاس های آموزشی، مقدار استفاده از تسهیلات دولتی و اولین سطح زیر کشت صنوبر در مجموع 5/17 درصد واریانس توسعه زراعت چوب صنوبر را تبیین می کنند
    کلیدواژگان: عوامل اقتصادی و اجتماعی، توسعه، زراعت چوب، صنوبر، استان گیلان
|
  • E. Abdi *, H. Soofi Mariv, J. Fathi Page 183
    Despite the cost of forest roads, they are essential infrastructure to provide access for resource management. The quality of roads pavement depends largely on the material used, particularly type of pavement that sometimes includes up to 70% of total cost. The purpose of this study was to use the DCP for CBR assessment of a newly completed road segment. Therefore, a DCP and a penetrometer were used to assess penetration resistance. Then penetration index of DCP was converted to field CBR. The results showed that bearing ratio of sections with clay material (which treated with Ionic stabilizer) was significantly lower than sections with clay and gravel material. There is a significant positive correlation between values of DCP and penetrometer. CBR values of the investigated road were less than expected and improper for passing traffic, which road destruction and wheel rut caused by traffic pass at the end of summer, confirms the achieved result. Regarding the lack of CBR tests in forest road projects due to its cost-time consuming and road surface destruction, using DCP as a simple, efficient and non destructive tool is suggested for estimating field CBR
    Keywords: forest road, pavement, CBR, DCP, ionic stabilizer
  • A. Fallah *, M. Zobeiri, A. Rahimipour Sisakht, H. Naghavi Page 194
    In order to investigate and determine an appropriate inventory method for Yasuj Oak forests, considering inventory precision (confidence limit) and accuracy for canopy cover parameter per hectare, four methods consisting of: systematic-random (rectangular plots), transect, strip and stratification were selected and their efficiency in the forest was evaluated. For this purpose, at first 100% inventory was applied in 100 hectare area of Yasuj Mehrian Forests, then geographical characteristics of the total trees were recorded, using GPS apparatus. The geographical data were transmitted to computer and the trees positions were identified on the area’s digital map. The data which had been recorded at 30 replicates by the four inventory methods, were analyzes by AutoCAD, Arc View and Arc Info software's and the outputs were compared with the results of 100% inventory method. The results showed that the real average canopy cover (recorded from 100% inventory) was equal to 2257 m2/ha whereas for the inventory methods of: systematic-random, transect, strip and stratification, was equal to 2390, 2220, 1995 and 2341 m2/ha respectively. The statistical errors for systematic-random, transect and stratification inventory methods were 18, 4 and 14 percent, respectively. Although the strip method is lack of statistical basis, and calculation of sampling error and confidence limit is impossible, but comparing the average canopy cover of this method with the other inventory methods was possible. Overall, the greatest and the lowest accuracy rate belonged to transect and strip methods, respectively. It can be concluded that the transect is the most appropriate inventory method for these forests.
    Keywords: sampling, canopy cover, systematic, random, transect, strip, stratification
  • M. Zandebasiri *, T. Parvin Page 204
    The aim of this study was to determine the most impotent Criteria and Indicators (C&I) in Tange Solak watershed of Kohgiloye va Boyerahmad province, for sustainable forest management. Determining the most important C&I, simplifies the forest control process. For this purpose, using the judgmental sampling method and questioner based on Likert scale, at first step the most important criteria and at second step the preference of key indicators were determined. At third step, using the Pressure-State-Response (PSR) framework, led to determine the most important responses for sustainable management indicators. The results showed that the extent of forest resources, law-organization framework and role of conservation are the most impotent criteria for sustainable management at the studied site. Total forest area, the area under conservation management, eroded area and national forest policy are the key indicators for sustainable management in the proposed site. The results of PSR analysis shows that developing national forest policy, applying integrated management and reinvestment are the most important responses for key indicators
    Keywords: Judgmental sampling, Likert scale, pressure, state, response framework, national forest policy
  • M. Hamzehpour *, H. Sardabi, K. Bordbar, L. Joukar, A. R. Abbasi Page 217
    In this research, the adaptation and establishment of several industrial provenances of Eucalyptus was studied during a five year period. Climatic, edaphic and floristic data were primarily collected. In this trial, 15 species and provenances of Eucalyptus were planted under Complete Randomized Blocks design with 3×3m spacing. Factors including survival, height, diameter and crown cover of the rees were assessed annually. Based on Duncan’s test, E. camaldulensis 15195, E. camaldulensis15272, E. camaldulensis 20709, E. camaldulensis 15023 and E. maidenii 300-sh ranked in the higher class in terms of survival, but they achieved the middle class with regard to height and diameter parameters. E. globulus ssp. bicostata 16731 and E. camaldulensis 41-ch were classified in the lowest class in terms of survival, despite exhibiting excellent height and diameter growth.
    Keywords: Eucalyptus, afforestation, survival, diameter, height, crown cover
  • F. Moraghebi *, M. Matinizadeh, B. Khanjani Shiraz, M. Teimoori, F. Afdide Page 233
    Production and secretion of alkaline and acid phosphatase by microorganisms and plants has a very important role in mineralization of organic phosphate and availability of it for plants. Acid and alkaline phosphatase activity was assayed in two hazel natural habitats including Agh-e-velar in Gilan province and Arpatappeh in Ardebil province and compared with their activity in artificial habitat in Alborz research center in Alborz province. Soil sampling was made in spring and summer. Available phosphorus and acid and alkaline phosphatase activity was assayed by spectrophotometer. The results showed that available phosphor was 23.21, 32.42 and 56.8 ppm in Arpatappeh, Alborz and Agh-e-velar habitats, respectively. Acid phosphatase (678.02(±29.52) µg ρNP g-1 h-1) and alkaline phosphatase (520.35(± 21.38) µg ρNP g-1 h-1) activity in Arpatappeh was more than the those in other habitats at both spring and summer seasons. In addition, acid phosphatase activity in summer was almost 2.5 times more than that one in summer at the three locations, which indicates root growth through growth season. Alkaline phosphates showed opposite pattern. Alkaline phosphatase activity in summer samples was two times more than its samples in spring at the three locations, which indicates a decrease in microbial activity at summe
    Keywords: Acid phosphatase, Alkaline phosphataes, Forest, Hazel.
  • M. Pourhashemi *, M. Zande Basiri, P. Panahi Page 243
    This research was conducted for the first time in Iran on Northern Zagros Forests close to Halou village located 40 km far west of Baneh City at Kurdistan province. 120 sample trees of Gall oak (Quercus infectoria) were selected, using stratified random sampling method and their seed amount was measured, using different methods of visual surveys (Whitehead, Christisen-Kearby and Modified Graves), then the achieved data were correlated with the crown counting data. Stem diameter at breast height and big and small diameters of crown of the trees were measured. In early September, just prior to acorn fall, each tree was surveyed; using the visual survey methods and its acorn density (acorns number/m2 crown area) was calculated, using crown counting method. The results showed that 24 of the sampled trees had no acorn and average acorn density was 7.2. Overall, weak acorn production of Q. infectoria was observed, based on the estimated visual survey indexes and the best visual estimation method was Whitehead (r2=0.87). Finally, usefulness of the visual survey methods was confirmed due to their simple application, acceptable accuracy and low labor costs
    Keywords: Acorn, Baneh, Gall oak, visual surveys.
  • E. Rouhi Moghaddam *, S.M. Hosseini, A. Rahmani, M. Tabari, E. Ebrahimi Page 256
    This research was performed in Chamestan Forest and Rangeland Experimental Station since 1994. In this research chestnut leaved oak (Quercus castaneifolia) was planted at pure and mixed plantation, including Siberian elm (Zelkova carpinifolia), maple (Acer velutinum), hackberry (Celtis australis) and hornbeam (Carpinus betulus). The aims of this research were as follows: 1. investigation on nutritional elements of the leaves and their return by senescent leaves at both pure and mixed plantations, 2. litter production of the species and nutrient fluxes in the two plantation types. For these reasons, sampling was made from the fresh leaves in August and for the senescent leaves in November, and the elements were measured in laboratory. Litter traps were located within the treatment's plots for litter collection and litter dry weight was measured and recorded. The results showed that the mixed plantations produced more amounts of nutritional elements than the pure plantations. Dry litter production was 5.02 to 6.14 ton per hectare per year, which was more than the European temperate broadleaved forests production. The concentration of elements in the mixed oak- maple plantation was more than the pure oak and the other mixed plantations. It can be concluded that investigation on nutritional behavior of forest trees is very important for sustainable forest management
    Keywords: Pure, mixed plantation, nutrition, nutrients return, litter production, oak
  • A. Zare Garizi *, V. Sheikh, A. Sadoddin, S. Mahiny Page 273
    The importance of land-use/ land-cover (LULC) as a dynamic factor and effective on environmental conditions, makes it necessary to get precise quantitative and qualitative information from it and to identify its changes through short time periods. Modeling LULC changes provides useful information for better understanding of the changes process, determining driving forces and predicting areas under change conditions. In this study, the integrated CA-Markov model was used to simulate forest cover changes in the Chehelchay Water catchment at minodasht area of Golestan province of Iran. CA-Markov is a combined Cellular Automata/Markov chain land cover prediction procedure that adds an element of spatial contiguity to the stochastic Markov chain analysis. Landsat images of 1987 and 2009 and land-use map of 2001 were used to derive forest extent maps of the Chehelchay Water catchment and characterize changes through time. To investigate the relationships between forest extent changes and some environmental and human-related factors and to produce transition suitability maps, a logistic regression analysis was applied between forest extent changes as response variable and the deriving factors as explanatory variables. Future LULC types for 2009 were then predicted using CA–Markov model, based on the land-cover changes between 1987 and 2001. In order to evaluate the modeling results, prediction for 2009 was compared with the observed 2009 land cover map. The computed accuracy coefficient indicated high efficiency of CA-Markov for simulating forest extent changes in the Chehelchay Water catchment (Kappa = 0.92). Finally, assuming current trends in LULC changes continue, forest cover map for the year 2020 was developed. The results indicate that there will be a notable decrease in forest area
    Keywords: Forest extent changes, Logistic regression, Markov chains, Cellular Automata, the Chehelchay Watershed
  • F. Ghasemi Aghbash, Gh.A. Jalali *, V. Hosseini, S.M. Hosseini, B. Berg Page 286
    Plant litter decomposition plays an important role in forest soil fertility due to nutrient cycling and soil organic matter formation. Litter decomposition, results in return of leaves nutrient to soil and supply of necessary elements for plant growth. In fact, nutrient availability is highly related to litter nutrient dynamic in soil. In this study the nutrient dynamic of Norway spruce litter was investigated in both pure and mixed condition to determine whether its nutrient dynamic is affected by its composition with broad-leaved litters or not. For this reason, Norway spruce litters were treated for 400 days at pure and mixed conditions with Beech (Fagus orientalis lipsky), Alder (Alnus subcordata C.A.Meyer) and Maple (Acer velutinum Boiss.) litters in pure Norway spruce plantation at Lajim site, using litter bag method. The results showed that the non-additive effect of litter composition on dynamic of lignin and manganese was neutral, but on dynamic of nitrogen, potassium and magnesium was positive, whereas on dynamic of calcium was negative. The finding of this study showed that litter mineralization rate of nitrogen in the three treatments of litter composition was higher than the its rate in the pure Norway spruce litter, whereas the mineralization rate of manganese was negative at the end of the study time in all the combinations, except for Norway spruce mixed with beech
    Keywords: additive effect, litter decomposition, mineralization rate, Norway spruce
  • M. Asadiyan*, S.M. Hojjati, M.R. Pormajidian, A. Fallah Page 299
    The significance of biodiversity maintenance in sustainable forest management has been indicated at many scientific studies. The present study was conducted to investigate the impact of Pine (Pinus nigra Arnold.) and Ash (Fraxinus excelsior L.) plantations on diversity of herbaceous vegetation cover and soil properties in Alandan site of Sari Forest area of the Iranian Caspian Forests. herbaceous vegetation cover percentage and natural regeneration number of woody species were measured, using six plots (20×20 m.) at each stand, which have been selected by random systemic statistical method. Soil sampling was made at center of each plot up to 30 cm depth at 10 cm intervals, using coring method (8 cm diameter). Soil tested propertirs consisted of: C, N, pH, EC, particle density and bulk density. Biodiversity indices (Shannon, Simpson), richness indices (Menhinick, Margalef) and uniformity indices (Equitability, Evenness) were estimated, using PAST software. The results showed that the biodiversity richness and evenness indices for herbaceous species cover and woody species regeneration at pine stand were greater than at the ash stand (p<0.05). There were significant differences in some of the soil properties between the both investigated stands (p<0.05). Despite the common believe about unfavorable biological conditions in coniferous stands, findings of this investigation suggested that the conditions under the pine canopy might be suitable for presence of some herbaceous and woody species with similar ecological needs, 25 years after plantation
    Keywords: Biodiversity, plantation, herbaceous, woody species, regeneration, soil properties
  • I. Ghajar, A. Najafi *, S.A. Torabi, K. Boston Page 313
    The rock proportion of the subsoil directly influences on the cost of embankment in forest road construction. Therefore, developing a reliable framework for rock ratio estimation prior the road planning may lead to more light excavation and less cost operation. According to the ordinal nature of hardness classes of the soil in executive branches, the purpose of present research is to model the ratio of rocks in the subsoil as a function of terrain slope and geology information using Ordinal Logistic Regression Model. To do so, first, the geological units were weighted using the Analytical Hierarchy Process (AHP). The obtained priorities and terrain slope data were feed to the model. To evaluate effects of change in link functions, five types of link functions were adapted. The results showed that the Probit function gives the best determination coefficient and parallel lines test for our model. To show the applicability of the proposed approach, the optimum model was applied to a mountainous forest in where additional forest road network should be constructed in the next periods
    Keywords: Forest road network, Embankment cost, Protrusion of rock, Rocky hillside
  • E. Malmir *, T. Rostami Shahraji, R. Hejazi Page 324
    Population Increase and cities expansion caused increase in energy consumption and negative effects on climate temperature changes and on physical and mental health of cities residents as well. One of the effective solutions is preservation and development of urban forestry (green space) which can retrieve partly, these negative effects. In order to investigate the urban forestry economy effects (green space), 384 questionnaires were distributed among people and the data were analyzed, using SPSS software. The results indicate that urban forestry has useful effects on energy consumption. Based on calculated coefficient of determination (R2), 56% of variation of depended variable (Urban forestry or green space) can be predicted and determined by tree variables (turn on air conditioner time, maximum of energy consumption and energy cost in hot season). Finally, a mathematical correlation between urban forestry and economical factors was developed. The correlation showed that development of urban forestry (green space) decreased the various costs
    Keywords: Urban forestry, temperature, energy, Hamadan, economic
  • A. Salehi, M. Matinizadeh*, J. Tamjidi Page 334
    Biological property is a best indicator for soil quality identification due to its relationships with soil nutrient cycle, respiration, microbial biomass and enzymes activity. The aim of the research was to study the influence of two even-aged and adjacent stands of loblolly pine (Alnus glutinosa L. (Gaertn.) and alder (Pinus taeda L.) on activity of dehydrogenase and urease enzymes, microbial biomass and some of the soil chemical and physical properties at west of Guilan province. Soil sampling was made up to 20 cm depth of soil surface (0-10 and 10-20cm). Dehydrogenase and urease enzymes activities and microbial biomass were measured, using the substrate reaction method and application of spectrophotometer device. The tested soil properties consisted of: texture, bulk density, mean particle density, moisture content, pH, organic carbon, total nitrogen, phosphorus and potassium. The results showed that there were significant differences between the two stands in respect to amounts of dehydrogenase and urease enzymes, microbial biomass, carbon, nitrogen and potassium. The amount of urease and dehydrogenase enzymes, microbial biomass, organic carbon and nitrogen in alder stand was more than in the loblooly Pine stand. There were significant correlations between the enzymes density and microbial biomass, organic carbon, nitrogen, pH, potassium, soil texture and soil porosity. Overall, it might be concluded that the alder stand provided better condition for organic matter and microbial production and microbial biomass development and activity.
    Keywords: Soil, enzyme, urease, dehydrogenase, microbial biomass, Alnus glotinosa, Pinus taeda
  • K. Alizadeh Anaraki *, F. Lashgarara, H. Kiadaliri Page 346
    The aim of the study was to investigate the effects of economical-social factors on poplar plantation development at Somesara city. The statistical society consisted of 200 poplar planter households in 2009 to 2010 at Somesara city at minimum acrage of three hectars. The field study was conducted, using questionnaires. Simple random sampling was applied to colloct data. The data was analyzed, using SPSS software and multivariate linear regression. The results showed that 17.5 % of the variance of poplar cultivation and development related to four variables, including: first year of poplar cultivation, attending training courses, amount of governmental loans and support and first acrage of poplar cultivation.
    Keywords: Poplar cultivation, regression, training course, govermental loans, questionair