فهرست مطالب
مجله مرتع
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1391)
- تاریخ انتشار: 1392/03/25
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحه 294شب بوی بیابانی یا قلم (bungei Boiss. Fortuynia) یکی از گونه های مهم مرتعی سازگار در مناطق خشک و نیمه خشک است که در سطح گسترده ای از این مناطق پراکنش دارد. به منظور بررسی اثر سطوح مختلف تنش خشکی بر برخی ویژگی های مورفولوژیک این گیاه، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد اجرا شد. در این آزمایش، تیمارهای رطوبتی شامل تیمار 100، 50 و 25 درصد ظرفیت زراعی اعمال شد. نتایج حاصل نشان داد که مقدار رطوبت خاک بر ویژگی های ارتفاع گیاه، قطر، حجم تاج پوشش، طول برگ، سطح کل برگ، تعداد و طول انشعابات اصلی و فرعی، نسبت شاخه به برگ، شاخص سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و وزن ریشه دارای تاثیر معنی داری (01/0P<) بود. بیشترین ارتفاع گیاه، قطر، حجم تاج پوشش به ترتیب با میانگین 33/40 سانتی متر، 16/28 سانتی متر، 4/134110 سانتی متر مکعب مربوط به تیمار100 درصد ظرفیت زراعی و کمترین میزان به ترتیب با 87/28 سانتی متر، 38/12سانتی متر، 6/18656 سانتی متر مکعب به تیمار 25 درصد ظرفیت زراعی مربوط بود. بیشترین نسبت شاخه به برگ مربوط به تیمار50 درصد ظرفیت زراعی با نسبت 86/9 بوده و کمترین میزان مربوط به تیمار 100 و 25 درصد ظرفیت زراعی با نسبت 5/5 بود. تنش رطوبتی بر صفاتی چون نسبت ریشه به شاخه و ضخامت برگ تاثیرمعنی-داری نداشت. به طور کلی نتایج این تحقیق حاکی از این مطلب است که گونه bungei F. با به کارگیری برخی مکانیسم های دفاعی در برابر تنش خشکی از قبیل کاهش معنی دار ارتفاع، قطر و حجم تاج پوشش، تعداد و طول انشعابات اصلی و فرعی، وزن اندام هوایی و در نهایت افزایش نسبت شاخه به برگ قابلیت تحمل شرایط خشک را دارا می باشد. بهره برداری از پتانسیل علوفه ای آن و همچنین بهره گیری از ظرفیت زینتی آن مستلزم تامین آب کافی برای رشد مطلوب است.
کلیدواژگان: تنش خشکی، Boiss، Fortuynia bungei، ویژگی های مورفولوژیک -
صفحه 304هدف مطالعه حاضر استفاده از شاخص تنوع طیفی به نام شاخص انحراف معیار متحرک (MSDI) به منظور شناسایی و ارزیابی مراتع تخریب یافته و تخریب نیافته بر اساس ناهمگنی چشم انداز است. با توجه به نحوه بهره برداری سه منطقه با سطح نمونه برداری 100 پیکسل و دارای پوشش گیاهی و همچنین خاک و پستی و بلندی مشابه شامل: منطقه قرق (مراتع پارک ملی ساریگل)، مراتع با چرای متوسط و چرای مفرط در خراسان شمالی انتخاب شد. شاخص MSDI با عبور یک فیلتر 3×3 باند 3 تصویر سنجنده TM سال 1388 به دست آمد. برای ارزیابی کارایی MSDI شاخص گیاهی پرکاربرد NDVI با استفاده از باندهای 3 و 4 محاسبه شد. نتایج نشان داد که مرتع با چرای مفرط بیشترین مقدار میانگین MSDI و کمترین مقدار میانگین NDVI را نسبت به مراتع متوسط و قرق داشت. اختلاف مقدار MSDI در مرتع با چرای مفرط (11)، مرتع با چرای متوسط (8) و مرتع قرق (6) و برای NDVI به ترتیب 054/0، 066/0 و 053/0 برای سه منطقه به دست آمد. با توجه به نتایج آزمون T-test شاخص MSDI تفاوت معنی داری بین سه نوع مرتع نشان داد (p-value<0.01) در صورتی که شاخص NDVI به دلیل اثرات خاک زمینه قادر به تفکیک منطقه چرای متوسط از چرای مفرط نبود (p-value>0.01). به طور کلی نتایج تحقیق موید این مطلب است که شاخص MSDI نسبت به NDVI شاخص حساستری نسبت به تخریب مراتع و ناهمگنی چشم انداز است و می تواند به عنوان یک روش مناسب و کارا برای شناسایی و ارزیابی تخریب اراضی در مراتع کشور به کار رود.
کلیدواژگان: چرای بی رویه، تخریب مراتع، MSDI، NDVI، پارک ملی ساریگل -
صفحه 312هدف از این پژوهش، ارزیابی نقش عوامل پستی و بلندی و خاک بر پوشش گیاهی و تعیین مهمترین عوامل موثر بر پراکنش پوشش گیاهی است. منطقه مورد مطالعه در شهرستان اردستان واقع شده است. با توجه به اینکه واحدهای کاری پایه و مبنای مطالعه در این تحقیق بود، از این رو پس از تهیه نقشه های شیب، جهت، ارتفاع، زمین شناسی و رخساره ها، اقدام به تلفیق آنها توسط نرم افزار ArcGIS نسخه 2/9 نموده که به تفکیک 14 واحدکاری منجر شد. با توجه به هدف تحقیق و عدم تغییر پوشش گیاهی در برخی از واحدها، در نهایت تعداد 9 واحدکاری که در آنها پوشش گیاهی و رخساره های ژئومرفولوژی تفاوت قابل ملاحظه ای داشتند، تعیین شد. در هر واحد کاری نمونه برداری از پوشش گیاهی و خاک انجام شد. در هر واحدکاری، تعداد 2 ترانسکت نواری 300 متری مستقر و پلات ها در طول ترانسکت ها به فاصله 20 متر از یکدیگر قرار داده شدند. نمونه برداری در آنها به روش تصادفی-سیستماتیک انجام و در داخل پلات ها ویژگی های پوشش گیاهی یادداشت شد. به منظور مطالعه عوامل خاکی، در پلات های اول، وسط و آخر هر ترانسکت یک پروفیل (60-0 سانتی متری) حفر و پس از نمونه برداری، خصوصیات فیزیکی، شیمیایی اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات عوامل محیطی و پوشش گیاهی روش تجزیه مولفه های اصلی (PCA) به کار گرفته شد. نتایج تجزیه مولفه های اصلی نشان داد که دو محور اول 38/78 درصد از تغییرات پوشش گیاهی در واحدهای کاری را توجیه می کنند (در واحدهای کاری پوشش گیاهی متفاوت مشاهده شد)، به-طوری که از میان عوامل محیطی اندازه گیری شده متغیرهای بافت، هدایت الکتریکی، آهک، گچ، کلسیم و مواد آلی خاک به -عنوان مهمترین عوامل موثر در پراکنش گیاهان در واحدهای کاری مختلف می باشند.
کلیدواژگان: واحد کاری، توپوگرافی، عوامل محیطی، تجزیه مولفه های اصلی، مراتع اردستان -
صفحه 320به طور کلی می توان انتظار داشت که تاثیر عوامل غیر زنده بر پوشش گیاهی در حضور یک عامل سومی مانند چرای دام تغییر نماید. این تحقیق به منظور بررسی اثر عوامل خاکی بر پراکنش گونه های گیاهی در مناطق چرا شده و قرق در مراتع واز استان مازندران انجام شد. نمونه گیری به روش سیستماتیک تصادفی صورت گرفت. در هر منطقه، دو ترانسکت در جهت شیب عمومی و دو ترانسکت عمود بر جهت شیب عمومی مستقر شد. در طول هر ترانسکت، 7 پلات یک متر مربعی مستقر و در نهایت 28 پلات در داخل قرق و 28 پلات در خارج از قرق مستقر شد. در داخل پلات ها، فهرست گیاهان موجود و درصد تاج پوشش آنها تعیین شد. همچنین در داخل هر پلات از عمق 30-0 سانتی متری خاک برداشت شد و خصوصیات وزن مخصوص ظاهری، درصد تخلخل، درصد رطوبت نسبی، EC، pH، ماده آلی(کربن) و ازت اندازه گیری شد. به منظور تعیین همبستگی پراکنش گونه های گیاهی با خصوصیات خاکی از تجزیه چند متغیره استفاده شد. رج بندی جوامع گیاهی با استفاده از نرم افزار CANOCO با توجه به خصوصیات مورد بررسی به روش تجزیه تطبیقی متعارفی (DCA، RDA) انجام شد. نتایج نشان داد در منطقه چرا شده، EC و ازت و در منطقه قرق، EC و کربن خاک تاثیر معنی داری بر پراکنش گونه های گیاهی داشتند. از طرفی مقادیر ویژه محور ها در منطقه چرا شده بسیار پایین بود، بنابراین در منطقه چرا شده عوامل دیگری به جز عوامل خاکی پراکنش گونه های گیاهی را تحت تاثیر خود قرار داده است. توصیه می شود تحقیقاتی که به بررسی ارتباط پوشش گیاهی با عوامل خاکی می پردازد، در مناطق قرق انجام شود تا اثر عوامل دیگر (مانند چرا) حذف شده و نتایج به واقعیت نزدیک تر باشد.
کلیدواژگان: تجزیه تطبیقی متعارفی، پوشش گیاهی، چرای دام، ویژگی های خاک، قرق، مراتع واز -
صفحه 330این مطالعه با هدف بررسی تغییرات بانک بذر خاک در شدت های چرایی مختلف در مناطق آتریپلکس کاری شده قطعه چهار شهریار انجام شد. برای این منظور 4 منطقه با این شرح انتخاب شد؛ مناطق آتریپلکس کاری شده 18 ساله با شدت های چرای کم، متوسط و بدون چرا (قرق) و منطقه شاهد (قرق بدون بوته کاری). نمونه برداری به روش تصادفی سیستماتیک در طول 4 ترانسکت 200 متری در هر منطقه انجام شد. 5 پلات یک متر مربعی به فواصل 50 متری در طول هر ترانسکت (جمعا 20 پلات در هر منطقه) مستقر شد. نمونه های خاک از دو عمق 5-0 و 10-5 سانتی متر بوسیله اگری به قطر 5/2 سانتی متر برداشت و به گلخانه منتقل شدند و در بستر مناسب کشت شدند. بررسی اندازه بانک بذر خاک به روش ظهور گیاهچه به مدت 6 ماه انجام شد. برای بررسی تاثیر چرا و عمق خاک و همچنین اثر متقابل آنها بر خصوصیات بانک بذر خاک شامل تراکم و تنوع گونه ای از تجزیه واریانس چند عاملی استفاده شد. در مواردی که اثر متقابل چرا و عمق معنیدار بود، از آزمون تجزیه واریانس یکطرفه و دانکن برای مقایسه هر کدام از خصوصیات بانک بذر خاک در هر کدام از عمق های خاک بین مناطق مختلف استفاده شد. همچنین برای مقایسه هر کدام از خصوصیات بانک بذر خاک بین دو عمق هر منطقه از آزمون t جفتی استفاده شد. نتایج نشان داد بیشترین تراکم بذر در عمق 5-0 سانتی متری به ترتیب با متوسط 3535، 2641، 1759 و 908 عدد بذر در متر مربع متعلق به منطقه آتریپلکس کاری 18 ساله قرق، منطقه آتریپلکس کاری 18 ساله با شدت چرای کم، منطقه آتریپلکس کاری 18 ساله با شدت چرای متوسط و منطقه شاهد بود. همچنین در عمق 10-5 سانتی متری بیشترین تراکم بذر به ترتیب با متوسط 945، 607، 262، 122 عدد بذر در متر مربع متعلق به منطقه آتریپلکس کاری 18 ساله قرق، منطقه آتریپلکس کاری 18 ساله با شدت چرای متوسط، منطقه شاهد و منطقه آتریپلکس کاری 18 ساله با شدت چرای کم بود. همچنین بررسی تنوع گونه ای بانک بذر نشان داد که بیشترین تنوع گونه ای در عمق 5-0 سانتیمتری با میانگین 12/3 برای شاخص تنوع شانون مربوط به منطقه آتریپلکس کاری 18 ساله با شدت چرای متوسط بود. در عمق 10-5 سانتی متری تنها بین منطقه آتریپلکس کاری 18 ساله با شدت چرای کم (با میانگین 65/0) با 3 منطقه دیگر اختلاف معنی داری مشاهده شد. بررسی تراکم و تنوع گونهای بانک بذر بین دو عمق در هر منطقه نیز نشان داد که در تمامی مناطق مورد مطالعه با افزایش عمق تراکم و تنوع گونه ای بانک بذر خاک کاهش یافت.
کلیدواژگان: بانک بذر خاک، آتریپلکس کاری، تراکم، تنوع گونه ای، چرای دام، قطعه چهار شهریار -
صفحه 340خشکی به عنوان تاثیر گذارترین عامل بر رشد و پراکنش گیاهان از جایگاه ویژه ای در اکوسیستم های بیابانی برخوردار است. در این تحقیق مقدار پرولین، قند های محلول، پتانسیل آب گیاه، محتوی نسبی آب، کلروفیل، سدیم و پتاسیم در گونه اسکنبیل کرمانی (Calligonum bungei) در شرایط طبیعی قبل و بعد از آبیاری در مراتع جنوب منطقه حفاظت شده کالمند بهادران- استان یزد مقایسه شدند. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی در شش تکرار انجام شد. نتایج اندازه گیری پتانسیل آب در گونه C. bungei نشان داد که مقدار آن در مرحله قبل از آبیاری به طور معنی داری بیشتر (منفی تر) از مرحله بعد از آبیاری بود به طوری که از مقدار 3/19- در قبل از آبیاری به 3/16- بار بعد از آبیاری رسید. مقدار پرولین نیز در مرحله قبل از آبیاری با مقدار 78/2 میلی گرم بر گرم وزن تر به طور معنی داری بیشتر از مرحله بعد از آبیاری بود. مقدار قند های محلول نیز روند مشابه پرولین داشت. بیشترین مقدار قند های محلول به مقدار 8/67 میلی گرم بر گرم وزن خشک در مرحله قبل از آبیاری مشاهده شد. تفاوت معنی داری در مقدار کلروفیل و سدیم و پتاسیم قبل و بعد از آبیاری مشاهده نشد. مقدار پتاسیم به طور معنی داری بیشتر از مقدار سدیم بود، مقدار پتاسیم چهار برابر میزان سدیم در گیاه مورد مطالعه اندازه گیری شد. تفاوت معنی داری بین پایه های C. bungei در مقدار محتوای نسبی آب به دست نیامد و به طور متوسط این مقدار برابر با 38 درصد بود. به طور کلی نتیجه گیری شد که گونه C. bungei با حفظ پتانسیل منفی تر آب از طریق تجمع پرولین (همراه با تجمع قند های محلول و پتاسیم) و همچنین محتوای نسبی آب بالا می تواند خود را با شرایط محیط های خشک سازگار کند.
کلیدواژگان: Calligonum bungei، پتانسیل اسمزی، پرولین، خشکی، قند های محلول -
بررسی کارآیی روش LFA برای ارزیابی پایداری و میزان ماده آلی خاک مراتع استپی و نیمه استپی استان اصفهانصفحه 348این تحقیق با هدف واسنجی روش تجزیه و تحلیل عملکرد چشم انداز (LFA) با شرایط اکولوژیک مراتع مناطق خشک و نیمه خشک ایران در چهار مکان مرتعی واقع در مراتع استپی (سه و موته) و نیمه استپی (بردآسیاب و آقاگل) استان اصفهان انجام شد. شاخص های LFA در مکان های مورد بررسی به روش میدانی اندازه گیری شد. نمونه برداری خاک به روش تصادفی طبقه بندی شده در امتداد شیب ترانسکت انجام شد و برخی از ویژگی های 71 نمونه خاک سطحی در زیر لکه های پوشش گیاهی و خاک لخت از جمله میانگین وزنی قطر (MWD) به روش الک تر و درصد کربن آلی (OC%) به روش والکی و بلاک در آزمایشگاه تعیین شد. ضرایب تبیین بین دو شاخص پایداری LFA و مقادیر MWD %8/73، %8/60، %1/7 و %5/76 و بین دو شاخص چرخه عناصر غذایی LFA و درصد OC اندازه گیری شده %7/60، %3/74، %4/42 و %8/74 را به ترتیب در مناطق بردآسیاب، آقاگل، سه و موته نشان داد. این ضرایب در همه مناطق به جز منطقه سه (α=0.05) معنی دار بود. نتایج این مطالعه نشان داد که روش LFA می تواند به نحو مناسبی در تعیین عملکرد مراتع استپی و نیمه استپی مورد استفاده قرار گیرد و اطلاعات مفیدی را برای مدیران مرتع از روند تغییرات مرتع ارایه کند و در فرآیند تصمیم گیری آنها به کار گرفته شود.
کلیدواژگان: تجزیه عملکرد چشم انداز، پایداری خاک، کربن آلی، مرتع، اصفهان -
صفحه 358این تحقیق برای بررسی اثر شدت های مختلف برداشت گونهChrysopogon aucheri (Boiss.) Stapf از گونه های کلیدی منطقه به چرای دام برای تعیین حد بهره برداری مجاز آن، در یک قطعه یک هکتاری قرق شده در منطقه جونگان گنو در حدود 40 کیلومتری بندر عباس، به مدت چهار سال اجراء شد. در این بررسی در سال اول اجرای تحقیق،160 پایه مشابه از نظر شادابی و درصد پوشش از گونه یاد شده انتخاب و هر10 پایه به ترتیب به تیمارهای شاهد (بدون برداشت علوفه) و برداشت علوفه شامل 25، 50 و 75 درصد تولید اختصاص داده شد. در هر تیمار قطع، میزان علوفه برداشت شده ماهانه به علاوه علوفه باقیمانده در هر تیمار در پایان دوره رویش، پس از خشک شدن در هوای آزاد، توزین شد. ارتفاع پایه های مختلف نیز در پایان دوره رویش در هر سال اندازه گیری شد. نتایج حاصل در قالب طرح اسپلیت پلات در زمان در چهار سال (1389-1385) با نرم افزار SAS تجزیه و تحلیل شد. نتایج بررسی نشان داد که در این گونه، مقدار علوفه تولیدی و ارتفاع پایه ها در تیمارهای مختلف معنی دار نشد اما در سال های مختلف اختلاف معنی داری بین تیمارهای مختلف از نظر میزان تولید و ارتفاع مشاهده شد. اختلاف میانگین تولید این گونه در سال های مختلف را باید به مقدار و پراکنش زمانی بارندگی در سال های مختلف نسبت داد. در نتیجه با برداشت 75 درصد از تولید سالانه این گونه، به سلامت و استمرار تولید این گونه آسیبی نمی رسد. به عبارت دیگر، نتایج این بررسی، امکان برداشت علوفه تا 75 درصد را مجاز نشان می دهد، چون بین تولید علوفه این گونه در چهار تیمار شدت برداشت مورد نظر اختلاف معنی داری وجود نداشت.
کلیدواژگان: حد بهره برداری مجاز، شدت برداشت، جونگان، استان هرمزگان، Chrysopogon aucheri
-
Page 294Fortuynia bungei Boiss. is one of the most important range plant species that is widely distributed throughout the arid and semi-arid regions. In order to assess the effect of different water stress treatments on some morphological characteristics of F. bungei, an experiment with three replicates in a completely randomized design (CRD) was conducted at the Natural Resources and Agricultural Research Station in Yazd province. The water stress treatments included 100, 50 and 25% of field capacity (FC). The results showed that plant height, crown diameter, canopy cover volume, leaf length, total leaf surface, number and length of main and secondary branches, the branch/leaf ratio, leaf area index (LAI), shoot as well as root dry weight significantly (p<0.01) were affected by soil moisture content. At 100% FC, maximum plant height, crown diameter and canopy cover (40.33 cm, 28.16 cm, and 134110.4 cm3, respectively) were obtained, whereas the minimum amounts of these three parameters (28.87cm, 12.38cm, and 18656.6 cm3, respectively) were observed at 25% FC. The maximum (9.86) and minimum (5.5) branch/leaf ratio were obtained at the 50% and 100% FC, respectively. Water stress had no significant effect on morphological characteristics such as root/shoot ratio and leaf thickness. In general, these results indicate that F. bungei can tolerate dry conditions by reducing height, crown diameter, canopy cover volume, number and length of branches, shoot dry weight and also by increasing branch/leaf ratio. Nevertheless, sufficient water supplement is required to use its potential for forage production as well as ornamental capacity.Keywords: Water stress, Fortuynia bungei Boiss., Morphological characteristics
-
Page 304This study aimed to use a remotely-sensed spectral diversity index called Moving Standard Deviation Index (MSDI) for identifying and assessment of degraded and non-degraded rangelands based on landscape heterogeneity. According to the utilization of rangelands, three sites including reference site (Sarygol National Park), medium grazed site, and over-grazed site with a sampling area of 100 pixels and with similar vegetation, soil type and landform were selected in North Khorasan province. The MSDI index was derived by passing a 3×3 moving standard deviation filter across the 2009 Landsat TM band 3 (red reflectance). To assess the performance of MSDI technique, the widelyused normalized difference vegetation index (NDVI) was also calculated using band 3(red reflectance) and band 4 (near-infrared reflectance). Results showed that over-grazed rangeland had higher mean MSDI and lower NDVI values than medium-grazed and reference site. MSDI difference value was highest in over-grazed rangeland (11), followed by medium-grazed (8) and reference site (6). The results for NDVI index were 0.053, 0.066, and 0.054, respectively. According to T-test statistical analysis, MSDI showed significant differences (p<0.001) between all rangeland sites but NDVI was unable to separate medium-grazed and over-grazed rangelands (p>0.01) due to soil backgroundeffects. The results of this study indicate that the MSDI in contrast with NDVI is more sensitive to rangeland landscape degradation and heterogeneity; therefore, it can be used as an appropriate method for assessment of rangeland degradation in Iran.Keywords: Overgrazing, Rangeland degradation, MSDI, NDVI, Sarigol National Park
-
Page 312By studying relationships between topography, soil and plant characteristics, there is more chance to achieve appropriate management based on ecological principals. This study aimed to evaluate the role of topography and soil characteristics in vegetation, and identify the most critical factors affecting the vegetation distribution. The study area is located in Ardestanrangelands, Isfahan province, Iran. Slope, aspect, elevation and geology maps were integrated using ArcGis software version 9.2, and fourteen homogeneous units were produced. These unites were decreased to nine as no significant changes were detected between them. Vegetation and soil characteristics were studied in these unites. In each unite, two belt transects with each 300 meters in length were established and vegetation characteristics were sampled in plots with 20 meters distance from each other placed along the transects.. Vegetation flora was also studied. Soil samples were collected from various parts of transects (at the beginning, middle and end) and their chemical and physical properties were analyzed. Principal Component Analysis (PCA) was used to interpret the collected environmental and vegetation data. According to the results, the two first axes of PCA explained 78.38 percent of variance of the vegetation distribution in the studied unites. Soil texture, electrical conductivity, Caco3, Caso4, Ca and organic matter content were the most important factors controlling the distribution of vegetation in the area.Keywords: Geobiofacies, Topography, Environmental variable, Principal Component Analysis
-
Page 320In general, it could be supposed that the effects of soil characteristic on vegetation is different with and without a disturbance (e.g. grazing). This study aimed to evaluate the impacts of edaphic factors on vegetation distribution with and without grazing in Vaz watershed, Mazanderan province. In each of grazed and ungrazed sites, 28 one square meter plots along 4 transects (two parallel and two perpendicular to the general slope) were established. In each plot, soil was sampled within a depth of 0-30cm and the percentage covers of all plant species were measured. Electrical conductivity, pH, organic matter content, soil density, nitrogen content, relative humidity and porosity of all soil samples were measured. Redundacy analysis (RDA) was applied to correlate edaphic factors and vegetation in grazed and ungrazed sites, separately using CANOCO. The results showed that in grazed sites, soil electrical conductivity and nitrogen contents and in ungrazed area soil electrical conductivity and carbon content had significant effect on the plant distribution. Since eigenvalues of PCA axes were very low in grazed sites, it could be indirectly inferred that in grazed sites the distribution of plants was governed with grazing rather than with soil factors.Keywords: Edaphic factors, Exclosure, Grazing, RDA, Vaz watershed, Vegetation
-
Page 330The aim of this study was to investigate the changes in soil seed bank of Atriplex canescens cultivated area under different grazing intensities, in Shahryar. From a 18 years old Atriplex cultivated area four sites including two sites with low and moderate grazing intensity, one ungrazed site and one site in non-planted area as control were selected. In each site, four line transects of 200m were established, and sampling was done in five 1m2 plots along each transect. Soil samples were collected from 0-5 and 5-10 cm depth using an auger with 2.5 cm diameter. After transporting the soil samples to the lab, they were cultivated in the greenhouse and the plant species germinated were identified. The experiments were continued for a period of 6 months in the greenhouse. GLM test was used to assess the effects of grazing, soil depth and their interactions on soil seed bank. When the interaction was significant, a one- way ANOVA was used. Paired t-test was also applied to compare soil seed bank characteristics in each soil depth. The highest seed density at 0-5 cm depth was recorded in ungrazed site, sites with low and moderate grazing intensity, and control site, respectively (mean: 3535, 2641, 1759, 908 seed/m2). However for the depth of 5-10 cm, the highest seed density was recorded in ungrazed site, site with moderate grazing intensity, control site, and site with low grazingintensity, respectively (mean: 945, 607, 262, 122 seed/m2). The highest species diversity of seed bank in the depth of 0-5 cm was observed in site with moderate grazing intensity (Shannon diversity index=3.12). A significant difference in seed bank species diversity was only observed between site with low grazing intensity (Shannon diversity index=0.65) and other sites. In all sites, seed bank diversity and density decreased with soil depthKeywords: Soil seed bank, Atriplex canescens cultivation, Density, Species diversity, Grazing
-
Page 340Aridity is one of the most important factors that affect plant growth and distribution in desert ecosystems. In this study, proline, soluble sugar, water potential, RWC, chlorophyll, Na+ and K+ were measured in Calligonum bungei under control and irrigated conditions in southern rangelands of Kalmand Protected Area, Yazd province. The experiment was done with six replicates in a completely randomized design. Results showed that plant water potential was higher before irrigation compared to irrigated conditions (-19.3 and -16.3 before and after irrigation respectively). Proline content was also significantly higher before than after irrigation (2.78 mg/gfw in control). The same pattern was observed for soluble sugar, where the highest amount of soluble sugar (67.8 mg/gfw) was measured in control. The amounts of K+ was significantly higher than Na+. There was nosignificant differences in the amount of Na+ and K+ and chlorophyl before and after irrigation. No significant differences in relative water content of the individuals was found; in average, the relative water content of all individuals was about 38 %. It is concluded that this species adapted to its own habitat to adjust osmotic potential mainly via proline as well as K+ and sugar accumulation.Keywords: Calligonum, osmotic potential, proline, aridity, soluble sugar
-
Page 348This study aimed to verify Landscape Function Analysis (LFA) method accuracy in arid and semi arid rangelands of Iran. Four sites including Soh and Muteh in steppe and Bardasiab and Aghagol in semi-steppe rangelands of Isfahan province were selected. The LFA indices were measured using field studies and soil samples were collected along transects with systematic random approach. Some properties of seventy one soil surface samples from patch and inter-patch areas including mean weight diameter (MWD) of soil particles and organic carbon% (OC %) were measured in laboratory using Wet sieving and Walkley and Black method respectively. The regression analysis was conducted between two LFA indices (stability and nutrient cycling) and MWD and OC % data. The correlation coefficients of MWD and LFA soil stability index were 73.8%, 60.8%, 7.1%, 76.5% and between OC% and LFA nutrient cycling index were 60.7%, 74.3%, 42.4%, 74.8% for Bardasiab, Aghagol, Soh and Muteh respectively. The calculated correlation coefficients of all sites except Soh were significant (α=0.05). The results of this study revealed that LFA approach can be used to determine the functionality of steppe and semi-steppe rangelands and it assists rangeland managers to detect changes and response accordingly.Keywords: Landscape Function Analysis, Stability soil, Organic matter, Rangeland, Isfahan
-
Page 358This study was performed to determine the effect of different forage utilization intensities on Chrysopogon aucheri in a one-hectare rangeland site located at Jevengan region, 40 km away from Bandar Abbas city in Hormozgan province At the first year of study, 160 individuals from Chrysopogon aucheri were randomly selected and then three different treatments including cutting of 25, 50 and 75 % of total annual forage production and also control treatments (without cutting) were allocated applied on the selected individuals. For each individual in each cutting treatment, the dry weight of monthly harvested forage as well as the height of plant at the end of growing season was measured. Data analysis was carried out using a split plot design for four years (2006-2010) in SAS statistic software. Results showed no significant difference between the treatments in terms of annual forage production and plant. However, annual forage production and plant height varied significantly between the years of study, possibly due to inter annual changes in rainfall events. Giving that there was not significant difference between cutting treatments, results of the present study suggests that up to 75% of annual forage production can be utilized without causing any damage to growth of plant species.Keywords: Chrysopogon aucheri, Allowable utilization level, Utilization intensity, Jevengan