فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال دهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیده زهرا بلندنظر صفحات 1-9
    در این پروژه 3 رقم زیتون مورد آزمون قرار گرفته است. این رقمها شامل زرد (ایران)، کرونایکی (یونان) و آربکین (اسپانیا) می باشد که در 4 ماه متوالی مرداد، شهریور، مهر و آبان برداشت شد. درصد روغن در میوه این ارقام از طریق روش سوکسله و ترکیب پلی فنول توسط HPLC در روغن حاصل از میوه آنها اندازه گیری شد. با توجه به اینکه نمونه ها در ماه های مختلف برداشت شدند، میزان پلی فنولها با افزایش رسیدگی افزایش یافتند ولی در رقم آربکین میزان پلی فنول در طول دوره رسیدگی تغییر معنی داری نداشته اما در ارقام زرد و کرونایکی روند افزایشی دیده شده است. که این تغییرات تحت تاثیر شدید ژنتیک قرار دارند. در دوره آخر رسیدگی بیشترین توازن در اسیدهای چرب در رقم کرونایکی مشاهده شد. درصد روغن در تمام ارقام با افزایش رسیدگی افزایش پیدا کرد. در مجموع به نظر می رسد از لحاظ درصد روغن و پلی فنولها رقم کرونایکی از کیفیت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: زیتون، پلی فنول، دوره رسیدگی، درصد روغن
  • فاطمه اسفرجانی صفحات 11-17
    تحقیقات نشان داده اند که پیروی از الگوی غذایی غنی از روغن زیتون که از منابع مهم اسیدهای چرب تک اشباع (MUFA) وترکیبات فنولی میباشد، توانایی زیادی در کاهش سطوح کلسترول و پیشگیری از تجمع پلاکت ها داشته و ارتباط معکوسی با عوامل خطرساز بیماری های مزمن مانند چاقی و سندرم متابولیک دارد. هدف این مطالعه ارزیابی مصرف روغن زیتون و رابطه آن با سندرم متابولیک در کودکان چاق کلاس اول شهر تهران می باشد. مطالعه توصیفی- مقطعی (sectional) حاضر، در قالب طرح تحقیقاتی «بررسی تاثیر مداخله اصلاح سبک زندگی در کودکان چاق کلاس اول» روی 156 کودک چاق (BMI≥95th در مقایسه با جداول(CDC 2000 مراجعه کننده به پایگاه سنجش سلامت مناطق 1، 2 و 3 شهر تهران، در سال 1389صورت گرفت. پرسشنامه های دموگرافیک و بسامد خوراک (FFQ) تکمیل و شاخص های تن سنجی (وزن، قد و دور کمر)، فشار خون و شاخص های بیوشیمیایی (قند خون، تری گلیسیرید، کلسترول تام و HDL-C) توسط کارشناسان مجرب مطابق پروتکل های استاندارد اندازه گیری شد. تشخیص سندروم متابولیک بر اساس استانداردهای تعدیل شده ATPIII در کودکان و نوجوانان به صورت دارا بودن حداقل 3 مورد از شاخص ها (چاقی شکمی، فشار خون بالا، پایین بودن HDL-C، افزایش سطح تری گلیسیرید سرم، افزایش قند خون ناشتا) علاوه بر بالابودن BMI تعریف گردید. سپس داده ها توسط نرم افزار SPSS. Ver16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 52% کودکان را دختران و سایر آنان را پسران تشکیل می دادند. میانگین سن، وزن، قد و نمایه توده بدنی آنها به ترتیب 8/3 ± 07/80 ماه،3/6 ±5/37 کیلوگرم، 75/4± 19/127سانتیمتر و 9/2± 08/23 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع بود. شیوع خام سندرم متابولیک در کل4/13% بود که در دختران و پسران به ترتیب 3/10% و 7/16% بوده است که از نظر آماری اختلاف معنی داری را نشان می دهد (05/0P<). میانگین مصرف روزانه روغن زیتون در کودکان مبتلا به سندرم متابولیک(0/1 ± 67/3 گرم) و در مقایسه با گروه غیر مبتلا (3/1±34/6 گرم) پایین تر و در مقابل مصرف روغن جامد در این کودکان بالاتر از کودکان غیر مبتلا بود (به ترتیب0/3 ± 24/8 و 7/1 ± 7/5 گرم) که اختلاف نزدیک به معنی داری را نشان می دهد. با توجه به شیوع روزافزون چاقی و سندرم متابولیک در کودکان و ارتباط آن با روغن های مصرفی، توجه بیشتر به سبک زندگی و مقدار و نوع روغن های مصرفی، به ویژه روغن زیتون می تواند گامی موثر در پیشگیری از سندرم متابولیک به شمار آید.
    کلیدواژگان: روغن زیتون، کودکان چاق، برنامه غذایی
  • ساناز سلمانی زاده صفحات 19-29
    در این پژوهش نمونه برداری روغن های زیتون فرابکر از استان های گیلان، زنجان، قزوین، گلستان و فارس و کرمانشاه انجام شد و مقدار رنگدانه های کلروفیل و کاروتنوئید نمونه های روغن های زیتون با دستگاه HPLC[1] و روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا[2] با فاز معکوس تعیین شدند. بیشترین میزان میانگین رنگدانه روغن های زیتون فرابکر ایرانی مربوط به فئوفتین a (29/29%)و کمترین میزان میانگین مربوط به پیروفئوفتین(14/0%) می باشد. رنگدانه لوتئین و پس از آن وایلاگزانتین بیشترین و عمده ترین رنگدانه کاروتنوئیدی روغن های زیتون فرابکر ایرانی و رنگدانه بتاکاروتن و پس از آن آنترازانتین کمترین و جزئی ترین رنگدانه های کاروتنوئیدی نمونه های مورد بررسی را نشان می دهند. بیشترین رنگدانه کلروفیلی روغن زیتون فرابکر ایرانی مربوط به فئوفتین a و پس از آن کلروفیل a می باشد و کمترین میزان رنگدانه کلروفیلی مربوط به رنگدانه پیروفئوفتین و فئوفتینa'' می باشد. ارتباط بین مقدار رنگدانه های روغن زیتون با سه فاکتور محیطی درجه حرارت، میزان بارندگی و ارتفاع محل رشد میوه زیتون مورد بررسی قرار گرفت. مطالعات آماری نشان دادند ارتباط آماری معناداری در سطح اطمینان 95 درصد بین میزان رنگدانه کلروفیلی پیروفئوفتین با ارتفاع محل نمونه برداری مشاهده گردید. چناچه با افزایش ارتفاع محل نمونه برداری میزان رنگدانه مذکور کاهش می یابد. همچنین ارتباط آماری معناداری در سطح اطمینان 95 درصد بین میزان رنگدانه کاروتنوئیدی لوتئین با میزان بارش محل نمونه برداری مشاهده گردید با افزایش میزان بارش سالیانه، رنگدانه مذکور افزایش می یابد. اما هیچ ارتباط آماری معناداری بین درجه حرارت و میزان رنگدانه های روغن زیتون مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: پیروفئوفتین، کاروتنوئید، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، کلروفیل، لوتئین
  • نسیم نیک زاد صفحات 31-41
    مصرف میوه زیتون به دلیل وجود ترکیباتی از جمله اسیدهای چرب تک غیراشباعی (اسید اولئیک)، امگا 3 و امگا 6 و نیز ترکیبات زیست فعال و شاخص های تغذیه ای به همگان توصیه شده است. کنسرو کردن زیتون آماده مصرف شامل تیمار های خام، قلیایی، آبشویی، تخمیر و پاستوریزاسیون است و مهمترین تغییرات فیزیکو- شیمیایی، تغذیه ای، طعمی و رنگی در ترکیبات با ارزش آن در این مراحل صورت می گیرد. لذا تغییرات شاخص های تغذیه ای میوه زیتون در پنج مرحله فوق بررسی گردید. شاخص های روغن، اسیدهای چرب اشباع، تک غیراشباع، چند غیراشباع، نسبت چند غیراشباع به اشباع، امگا 3، امگا 6 و نسبت این دو در 5 رقم زرد، فیشمی، آسکولانا، آمیگدالولیا و کنسروالیا اندازه گیری شد. روغن این ارقام 14– 5/19% بوده، بیشترین و کمترین آن در آسکولانا (خام) و فیشمی (پاستوریزاسیون) بود. درصد اشباع و غیراشباع 5/19– 5/26 و 5/73 – 5/80 بوده و بیشترین تغییر آن در تخمیر بود. نسبت امگا 3 به امگا 6 05/0- 2/0 بوده و بیشترین و کمترین آن در آسکولانا (آبشویی) و زرد (پاستوریزاسیون) بود. بیشترین روغن مربوط به آسکولانا و آمیگدالولیا بود (توصیه برای روغن کشی) و کنسروالیا، زرد و فیشمی در مرتبه پایین تری قرار داشت. درصد روغن زرد، فیشمی و کنسروالیا اختلاف معناداری نداشت. بنابراین باتوجه به افت روغن در مراحل فرآوری، روغن آسکولانا و آمیگدالولیا، همچنان در پاستوریزاسیون بالاتر، لذا توصیه این دو جهت روغن کشی تایید می گردد. برای تهیه کنسرو با میزان روغن بیشتر حین فرآوری، آسکولانا و آمیگدالولیا توصیه می شود. روغن زرد و کنسروالیا در فرآیند افزایش داشت (بستگی تغییرات روغن به روش و رقم). اهمیت روغن زیتون به دلیل ترکیب اسیدهای چرب منحصر به فرد، محصول با خاصیت بیولوژیکی و ارزش تغذیه ایی بالا است، لذا ارقامی برای کنسرو توصیه می شود که افت روغن آن کمتر باشد.
    کلیدواژگان: زیتون، رقم، زیتون کنسروی، شاخص های تغذیه ای، نسبت امگا3 به امگا6
  • سمانه آهنگر بنادکوکی، زهرا پیراوی ونک، محمدحسین حداد خدا پرست صفحات 41-48
    در این تحقیق ∆ECN42 روغن زیتون شیراز مربوط به سال زراعی 1388 مورد بررسی قرار گرفت و با نتایج پیراوی (2009) مقایسه شد. نمونه برداری صورت گرفته شامل دو گروه روغن زیتون طبیعی و روغن زیتون تصفیه شده بود. آنالیز اسیدهای چرب با دستگاه GC انجام شد و با استفاده از نتایج اسیدهای چرب [1]ECN42 تئوری توسط نرم افزار ارائه شده توسط شورای بین المللی روغن زیتون محاسبه گردید و ECN42 واقعی با دستگاه HPLC تعیین شد. نتایج نشان داد که مقدار اسید لینولئیک در اثر برخی شرایط محیطی، مانند دما، افزایش یافت و به دنبال آن میزان ∆ECN42 هم زیاد شد. آنالیز آماری نشان داد که بین دو پارامتر ∆ECN42 و اسید لینولئیک (C18:2) همبستگی مثبت در سطح 05/0 وجود دارد و آزمون آماری در مورد ECN42 تئوری و واقعی نشان داد که بین این دو پارامتر همبستگی مثبت در سطح 01/0 وجود دارد.
    کلیدواژگان: ∆ECN42، دما، اسیدهای چرب، روغن زیتون
  • ساناز سلمانی زاده، زهرا پیراوی ونک، حامد صفافر صفحات 49-60
    در این پژوهش نمونه برداری روغن های زیتون فرابکر از 7 منطقه زیتون خیز ایران صورت گرفت. مقدار رنگدانه های کاروتنوئیدی نمونه های روغن های زیتون با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا با فاز معکوس[1] تعیین شد و همچنین به منظور ارزیابی پایداری روغن ها، اندیس پراکسید روغن های زیتون انبار شده در مجاورت نور و تاریکی 4 هفته متوالی اندازه گیری گردید. بیشترین میزان میانگین رنگدانه کاروتنوئیدی روغن های زیتون ایرانی مربوط به لوتئین (48/51%) و کمترین میزان مربوط به رنگدانه بتاکاروتن (76/0%) می باشد. رنگدانه کاروتنوئیدی سیس لوتئین نقش پرواکسیدان در مجاورت نور و رنگدانه بتاکریپتوگزانتین نقش پراکسیدان در مجاورت تاریکی را در کاهش پایداری و افزایش فساد روغن نشان دادند.
    کلیدواژگان: بتاکریپتوگزانتین، پراکسیدان، سیس لوتئین، لوتئین، کاروتنوئید
  • معصومهسادات میررضایی رودکی، محمدعلی سحری صفحات 61-75
    روغن در سرخ کردن عمیق مواد غذایی به مدت طولانی حرارت دیده و بر اثر عواملی چون رطوبت، حرارت و اکسیژن موجب تغییرات فیزیکی و شیمیایی مختلفی چون هیدرولیز، اکسیداسیون و پلیمریزاسیون در روغن شده و سبب تنزل کیفیت آن و محصول می گردد. نتایج حاصل از این تغییرات، افزایش درصد اسیدهای چرب آزاد، عدد پراکسید، درصد ترکیبات قطبی و ایزومرهای ترانس، همچنین کاهش درصد نسبی اسیدهای چرب غیراشباع، زمان مقاومت به اکسید شدن، میزان توکوفرول ها و ترکیبات فنلی را به دنبال دارد که همگی دلالت بر افت کیفی روغن می نماید. تحقیقات نشان می دهد که ترکیب شیمیایی روغن ها و به خصوص میزان آنتی اکسیدان های طبیعی، شاخص مهمی در پیش بینی رفتار روغن در فرآیند سرخ کردن می باشد. روغن زیتون مستقل از رده های تجاری، به طور واضح در مقابل شرایط سرخ کردن مقاوم است. دراین مقاله پایداری اکسیداتیو روغن های مختلف حین سرخ کردن با توجه به منبع تولید، حضور ترکیبات بیواکتیو طبیعی (آنتی اکسیدان ها) و ترکیب اسیدهای چرب با روغن زیتون مقایسه گردیده است.
    کلیدواژگان: روغن ها، روغن زیتون، سرخ کردن عمیق، پایداری اکسایشی
  • فتانه شکرالهی، زهرا پیراوی ونک صفحات 77-83
    استانداردها به عنوان مهمترین اسناد علمی مورد قبول تجارت بین المللی که پایه ریزی آن در بخش مواد غذایی بر مبنای ایمنی و سلامت مصرف کننده می باشد به سطوح بین المللی (مانندIOOC، CodexوISO)، منطقه ای (مانند EC)، ملی (مانند ISIRI)، شرکتی و کارخانه ای تقسیم می شوند. در این راستا با توجه به اهمیت روغن ریتون به عنوان یکی از مهمترین روغن های گیاهی که از میوه زیتون استحصال می شود و از ویژگی های مهمی چون خصوصیات ارگانولپتیکی، تغذیه ای، ترکیبی و پایداری اکسیداتیو برخوردار است، استانداردها نقش اساسی در تعیین کیفیت و خلوص آن دارند. این اهمیت به گونه ای است که آخرین دستاوردهای علمی معتبر در قالب روش های تعیین کننده تقلبات به کار گرفته شده اند و مبنای خلوص و تشخیص انواع تقلب در انواع روغن زیتون می باشند. در این مقاله به شاخص های کیفی و خلوص تعیین شده در استانداردها پرداخته می شود که برگرفته از استاندارد ملی ایران، استاندارد اتحادیه اروپا و استانداردهای بین المللی کدکس غذایی و شورای بین المللی روغن زیتون است.
    کلیدواژگان: استاندارد های ملی و بین المللی، روغن زیتون، معیارهای کیفی، خلوص
  • پریسا جعفریان، نارملا آصفی، صدیف آزادمرد دمیرچی∗، شیوا امامی صفحات 85-95
    استفاده از آنتی اکسیدان های مصنوعی به علت امکان سمی و سرطانزا بودن و محصولات تجزیه ای حاصل از آن ها محدود شده است. بنابراین مطالعات برای استفاده از آنتی اکسیدان های طبیعی به عنوان جایگزینی برای آنتی اکسیدان های مصنوعی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش مقدار 5/2% وزنی(w/w) از ادویه جات (رزماری، نعناع و آویشن) به روغن زیتون بکراضافه شد و در دو حالت دربندی شده و بدون دربندی در دمای C° 75 به مدت 7 روز نگهداری شده و مورد بررسی قرار گرفت. میزان اسیدهای چرب آزاد، عدد پروکسید، ایزومرهای سیس- ترانس و پایداری اکسیداتیو نمونه ها بر اساس تغییرات عدد پروکسید اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که پایداری اکسیداتیو تیمار روغن زیتون بکر حاوی رزماری و نعناع افزایش یافت. همچنین از نظر اسیدهای چرب سیس-ترانس، پارامترهای SFA، MUFA، PUFA، TTFA، پایداری اکسیداتیو و نسبت MUFA/PUFA بین نمونه های تیمار شده و نمونه های کنترل تفاوت معنی داری (01/0P>) مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: روغن زیتون، رزماری، آویشن، نعناع، پایداری اکسیدسیونی، پروفیل اسید چرب
|
  • Pages 1-9
    In this study three different varieties of olives from Fars Province were chosen and subjected to oil extraction. The varieties are Zard (Iran)، Arbeqina (Spain) and Kronaiky (Greek). We harvest their fruit in 4 mounts: Mordad، Shahrivar، Mehr and Aban. In this study changes in the polyphenol composition of the oil extracted from olive fruit by HPLC and oil percent by Soxhlet during the course of maturation is investigated. This work is concerned with the best harvesting point when total polyphenol reaches its maximum concentration. The quantitative and qualitative determinations concerned with the polyphenol composition were carried out on the oil and concluded the maturation of olives depending on the variety played an important role in the polyphenol composition and oil percent of the extracted oils.
    Keywords: Olive, Total polyphenol, Course of maturation, Oil content
  • Pages 11-17
    Several epidemiological studies have shown that diets rich in olive oil, which is the major source of Mono Unsaturated Fatty Acids (MUFA) and Phenol compounds, have a great role in reducing cholesterol levels and preventing platelet aggregation. It is also seems that such diets have inverse relation with risk factors of chronic disease such as obesity and metabolic syndrome. This cross sectional study was conducted to assess the consumption of olive oil and its relation to metabolic syndrome in obese children of elementary first grade in Tehran in the frame of "Assessing the effect of lifestyle modification intervention in elementary school obese children ". Subjects were 156 obese children (BMI≥95thin compare with CDC2000) who were referred to health assessment centers in districts 1, 2 and 3 of Tehran. For each subject, demographic and food frequency questionnaires were fulfilled and anthropometric (weight, height) and biochemical (Fasting blood sugar, Triglycerides, Total cholesterol, HDL cholesterol) indices and their blood pressure were measured by experts using standard protocols. Metabolic syndrome was defined on the basis of modified ATPIII criteria for children and adolescents as meeting at least three indicators (abdominal obesity, hypertension, low HDL-c, elevated serum Tg, high FBS) in addition to obesity. Data were analyzed using Spss ver16. Among children, 52% were girls. Mean and standard deviation of age, weight, height and BMI were 80.07 ± 3.8 Mo, 37.5 ± 6.3 Kg, 127.19 ± 4.75 Cm and 23.08± 2.9Kg/m2, respectively. Prevalence of metabolic syndrome was %13.4, in girls and boys were %10.3 and %16.7, respectively and this difference was statistically significant (P<0.05). Mean of daily consumption of olive oil was less in metabolic syndrome group (3.67 ± 1 V.s. 6.34 ± 1.3) and in contrast, they consumed more saturated fat (8.24 ± 3V.s. 5.7 ± 1.7) which the difference was nearly significant. According to increasing prevalence of obesity and metabolic syndrome and its relation to fat consumption pattern, further considerations should be pay to amounts and kind of dietary fat, especially olive oil to prevent metabolic syndrome.
    Keywords: Olive oil, Obese child, diet
  • Pages 19-29
    In the present study،sampling was carried out using 7 extra virgin olive oils from Gillan، Zanjan، Ghazvin، Golestan،Fars and Kermanshah Province. The amounts of the chlorophylls and carotenoidswere determined for each sample using diol-phase cartridges and the extract was analysed by reverse-phase HPLC. Pheophytina (29/29%) show the highest content of all pigments in Iranian extra virgin olive oils and pyropheophytin (0/14%) show the lowest concentrations. Lutein (51/48%) show the highest content of all carotenoids pigments followed by violaxanthin in Iranian olive oils and betacaroten (0/76%) and anthraanthin show the lowest concentrations. Pheophyting a shows the highest content of all pigments followed by chlorophyll a in Iranian olive oils and pheophytina andpyropheophytin show the lowest concentrations. The correlation between amount of pigments and three environment factors; temperature، raining fall and height were investigated. Statistical studies showedthere is a direct relationship between pyropheophytin content and the hight of sampeling local with a 95% confidence limit. An increase in hight resulted in decrease pigments. And also there is a positive correlation at 95% confidence level between lutein and raining of sampeling local. When raing of sampling local increases، lutein has been increasing as well. Statistical studies showed no correlation between temperature and amount of pigmens in the olive oils.
    Keywords: Pyropheophytin, Carotenoid, High performance liquid chromatography, Chlorophyll, Lutein
  • Pages 31-41
    Olive’s fruit are recommended to eat for the reason of containing mono unsaturated (MUFA، such as oleic acid)، omega 3 and omega 6 fatty acids and bioactive compounds. The processing of table olive is included crud، lye treatment، washing، fermentation and pasteurization steps which makes it as an edible fruit. In this processing the most important physico-chemical، nutritional، organoleptical (flavor and color) changes are done. So in this study، the quantities of changing in nutritional indexes in five olive cultivars during 5 mentioned steps of processing from harvesting are examined. Olive cultivars (Zard، Fishomi، Ascolana، Amiglalolia and Conservalia) were collected from Fadak Farm in Iran (Qom Province) and the amounts of oil، sum of saturated fatty acids (SFA)، MUFA، poly unsaturated fatty acids (PUFA)، PUFA/SFA and omega 3/omega 6 were studied. The limitation of oil in studied cultivars was 14-19. 5% and the highest and lowest one was in Ascolana and Fishomi in crud and pasteurization steps، respectively. The sum content of SFA and UFA were 19. 5-26. 5% and 73. 5-80. 5%، respectively، and the most of these fatty acids were in fermentation step. The ratio of omega 3 to omega 6 in studied cultivars was 0. 2-0. 5 and the highest and lowest ratio was in Ascolana and Zard in washing and pasteurization steps، respectively. Processing of table olive has made a lot of changes in some valuable compounds of olives fruit. The result showed that the highest amount of oil were in Ascolana and Amigdalolia cultivars، so suggested that، these two cultivars for oily using and the other ones are less important for this reason. Also، Zard، Fishomi and Conservalia cultivars not had any significant differences in oil content. Therefore، according to spoil of oil during of processing، the amount of oil was higher in Ascolana and Amigdalolia in pasteurization step. This result was emphacised that the latest two cultivars were suitable for oily using. For processing table olive purpose the Ascolana and Amigdalolia cultivars are recommended. The percentage of oil was increased in Zard and Conservalia cultivars during processing and these changes were depended on the condition of processing steps and the kind of cultivar. Using of olives fruit is very important for their unique oil، its fatty acids، high biological properties and nutritional values. According to this reason، selecting some cultivars that has less spoil in processing is recommended.
    Keywords: Olive, Cultivar, Table olive, Nutritional indexes, Omega 3, omega 6
  • Pages 41-48
    In this research we scrutinize the temperature effect on ∆ECN42 and the olive oil produced in Shiraz during 1388 crop year in Iran. Samplings were divided into two groups of natural and refined olive oil. The analysis of fatty acids was done by GC apparatus and with uses this result theoretical ECN42 by software was analyzed. The essential ECN42 was analyzed by HPLC apparatus as well. Statistical analysis showed a positive relation between 2 parameters of ECN42 and linoleic acid (0.05). And statistical test of theoretical and essential ECN42 showed a significant relation in 0.01 levels.
    Keywords: Δ ECN42, Temperature, Fatty acids, Olive oil
  • Pages 49-60
    In the present study، sampling was carried out using 7 virgin olive oils from different Province. The amounts of the carotenoids were determined for each sample using diol-phase cartridges and the extract was analysed by reverse-phase HPLC. For evaluating the stability of olive oil samples، the peroxide value measured 4 continus weeks in two different coditions of light and darkness. Given to the obtained results lutein (51/48%) show the highest content of all carotenoids pigments in Iranian olive oils and betacaroten (0/76%) show the lowest concentrations. Cis lutein pigment is one of the pigment affecting olive oil stability in the light acting as a pro-oxidant to reduce the stability and increase peroxide index. Betacryptoxanthin is factor that affecting the stability of oil exposed to darkness acting as peroxidants to reduce the stability and increase rancidity.
    Keywords: Betacryptoxanthin, Prooxidan, Cis lutein, Carotenoid
  • Pages 61-75
    Oil in foodstuff deep frying heated to a long time and effect of some factors (humidity، temperature and oxygen) cause different chemical and physical changes of the oil (such as hydrolysis، oxidation and polymerization) and degrade the quality of the oil and product. The results of these changes increase of the free fatty acids، peroxide value، polar compounds and trans isomers، and also decrease of the unsaturated fatty acids، oxidation induction time، levels of tochopherol and phenolic compounds، which all indicate a decline the oil quality. Studies shows that the chemical composition of oil and especially natural antioxidants are important parameters in predictive the behavior of oil in the frying process. Independently to the commercial category of olive oil، is clearly resistant against the deep frying. In this paper، the oxidative stability of oil during frying according to the source، the presence of natural bioactive compounds (antioxidants) and fatty acid composition have been compared with olive oil
    Keywords: Oils, Olive oil, Deep frying, Oxidative stability
  • Pages 77-83
    Standards as the most important scientific documents adopted by international trade is based on the safety and health for food standards which are divided to international (such as ISO and IOOC)، regional (such as EC)، national (such as ISIRI)، company and factory levels. In this regard، the importance of olive oil as the vegetable oil is extracted from the olive fruit and posse’s important specification like organoleptic properties، nutritional composition and oxidative stability; standards have the main role in the quality and purity criteria. In the latest scientifically valid methods are used to detection of adulteration and determination of purity of olive oil. In this paper، is specified the parameters standards of quality and purity that derived from national standard، EC regulation، Codex alimentarius food standards and International olive oil council.
    Keywords: National, International standards, Olive oil, Quality criteria, Purity
  • Pages 85-95
    Application of synthetic antioxidants is restricted due to possible toxic and carcinogenic products resulting from their decomposition. Thus، studies on natural antioxidant as an alternative to synthetic antioxidants would be of great importance. In this study، rosemary، oregano and mint powders were added to virgin olive oil at level of 2. 5% (w/w) and then stored for 7 days at 75°C in two forms of sealed and unsealed for further analysis. Free fatty acid content، peroxide value، cis-trans isomers and oxidative stability of samples based on peroxide value changes were measured. Results showed that an increase occurred in oxidative stability of virgin olive oil samples containing rosemary and mint powders. There was also no significant difference (p>0. 01) between control and spice treated samples in cis-trans fatty acids، SFA، MUFA، PUFA، TTFA، oxidative stability and MUFA/PUFA ratio.
    Keywords: Olive oil, Rosemary, Oregano, Mint, Oxidative stability, Fatty acid profile