فهرست مطالب

نشریه کودکان استثنایی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ندا صفرپور دهکردی*، مریم وفایی، غلام علی افروز صفحه 1

    پ‍‍‍‍ژوهش حاضر، به منظور مقایسه سرعت نامیدن و عملکرد مولفه‌های سه‌گانه حافظه فعال در کودکان عادی و نارساخوان انجام شده است. نمونه مورد بررسی شامل 60 نفر از دانش‌آموزان پسر (30 عادی ،30 نارساخوان) مقطع سوم دبستان بود که به شیوه تصادفی خوشه ای چند مرحله‌ای از شش منطقه ‌6،9،12،14،16،18 شهر تهران انتخاب شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات، از آزمون سرعت نامیدن اعداد (دنکلا و رودل،1974؛1976)، آزمونهای حافظه فعال شامل؛ آزمون یادآوری مستقیم اعداد برای آزمودن مدار آوایی، آزمون یادآوری وارونه اعداد و فراخنای شمارش برای آزمودن عامل اجرایی مرکزی و آزمون یادآوری مکعب برای آزمودن لوح دیداری فضایی (پیکیرینگ و گترکل، 2001) و برای سنجش هوش کلامی آزمودنیها از آزمون هوشی وکسلر کودکان (شهیم، 1373) استفاده شده است. نتایج به‌دست آمده بیان‌کننده آن است که بین دو گروه نارساخوان و عادی در هر یک از آزمونهای حافظه فعال، به جز یاد‌آوری مکعب، و سرعت نامیدن، تفاوت‌ معناداری وجود دارد. نتایج پ‍‍‍ژوهش نشان داد که عملکرد کودکان نارساخوان در سرعت نامیدن اعداد، در مقایسه با کودکان عادی، کندتر است و همچنین در هر یک از آزمونهای حافظه فعال به غیر از آزمون یادآوری مکعب که دارای عملکرد یکسانی هستند،کودکان نارساخوان عملکرد ضعیف‌تری نسبت به کودکان عادی دارند.

    کلیدواژگان: نارساخوانی سرعت نامیدن، حافظه فعال، مولفه های سه گانه
  • فاطمه بهرامی*، فاطمه آدم زاده، سمانه مختاری صفحه 23
    هدف

     در پژوهش حاضر، به بررسی و مقایسه اثربخشی درمان اختلال بیان نوشتاری در دانش‌آموزان دوره ابتدایی با علایم اختلال نوشتاری در دوره ابتدایی با استفاده ازمدل شناختی انگلرت  و مدل شناختی سکستون و همکاران  پرداخته شده است. 

    روش

     روش پژوهش حاضر طرح آزمایشی است. جامعه پژوهشی شامل کلیه دانش‌آموزان مبتلا به اختلال بیان نوشتاری مشغول به تحصیل در شهر اصفهان بودند. آزمودنیهای پژوهش، به شیوه تصادفی خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب شدند و به تصادف در 8 گروه 5 نفری (کنترل و آزمایشی) توزیع شدند.آزمودنیهای گروه آزمایش اولیه روش POWER (بس نوا) را طی 35 جلسه و در پنج مرحله مجزا، آموزش دیدند.آزمودنیهای دیگر گروه آزمایش دوم روش TREE را طی 40 جلسه آموزش دیدند. برای گردآوری یافته‌ها از سه پرسشنامه: تحلیل محتوای بیان نوشتاری، اختلالات عاطفی- رفتاری راتر، و آزمون خواندن و املای فارسی، استفاده شده است، که پرسشنامه آزمون خواندن و املای فارسی برای غربالگری آزمودنیهاست. آزمودنیها در سه مرحله، قبل از اجرای متغیر مستقل، پس از اجرا و سه هفته بعد از اتمام دوره آموزشی مورد ارزیابی قرار گرفتند. 

    یافته‌ها

    روش POWER , TREE  در بهبود بیان نوشتاری دانش‌آموزان دختر و پسر تاثیر مثبت داشته است و از نظر میزان تاثیر، یکسان بوده‌اند.

     نتیجه‌گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان‌ دهنده اثر مثبت در روش مداخله‌ای استفاده شده بر کارآمدی بیان نوشتاری دانش‌آموزان است؛ لذا این دو روش را می‌توان در مدارس و مراکز تربیت معلم، به عنوان روش تدریس و در کلینیکهای اختلال یادگیری و مشاوره‌ای به کار برد.

    کلیدواژگان: اختلالات یادگیری نوشتاری، روش راهبردهای شناختی(مدل سکستون-مدل انگلرت)
  • لیلا سادات کریمی*، حسین زارع، حبیب هادیان فرد صفحه 33
    هدف

     هدف این پژوهش، بررسی تاثیر موسیقی درمانی بر توجه انتخابی کودکان دارای اختلال نقص توجه بیش فعالی شهر شیراز در سال تحصیلی 88-89 بود. 

    روش

     این پژوهش که از نوع مطالعات تجربی مداخله ای بود به صورت پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل انجام شد، 40 دانش آموز پسر پایه های چهارم و پنجم دارای اختلال نقص توجه بیش فعالی بر اساس ملا کهای تشخیصی DSMIV با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و به‌صورت تصادفی تعادلی به دو گروه مساوی تقسیم شدند و مداخله فعالیتهای موسیقیایی (شامل برنامه موسیقی‌درمانی براساس نظریه ارف شولورک) در گروه آزمایش به مدت 12جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد. برای هر دو گروه قبل و بعد از اجرای مداخلات، آزمون توجه انتخابی (استروپ) که به صورت نرم افزار تهیه شده بود به منظور سنجش توجه انتخابی اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها برحسب روش آماری تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون تی وابسته صورت گرفت. 

    یافته ها

     مقایسه میانگین نمرات در دو گروه کنترل و آزمایش دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه بیش فعالی نشان د اد که افزایش نمرات پس آزمون در تمامی موارد (زمان واکنش و نمره تداخل) در گروه آزمایش بیش از گروه کنترل بود و تفاوت معناداری در زمان واکنش همخوان (0001/0P<)، ناهمخوان (0001/0P<) و نمره تداخل (007/0P<) مشاهده شد. 

    نتیجه گیری

    با استناد به داده های به دست آمده می توان نتیجه گرفت، اجرای برنامه موسیقی درمانی، بر توجه انتخابی دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه    بیش فعالی اثر مثبت دارد.

  • مهرناز سعادت صفحه 45
    هدف

     هدف از انجام تحقیق حاضر، پاسخ‌گویی به این پرسش است که کدام یک از نشانه‌های اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی با تمرینهای یوگا و بازی‌درمانی تغییر می‌کنند؟ 

    روش

     جامعه آماری، دانش‌آموزان پسر و دختر دبستانی بین سنین 12-9 سال بود که با تشخیص اولیه اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی به مرکز اختلالات رفتاری شهید تحویلی شیراز معرفی شده بودند. تحقیق از نوع آزمایشی و با استفاده از پیش آزمون-پس آزمون انجام شده است. ابزار مورد استفاده در این پژوهش آزمون CSI-4 بود که پس از گردآوری داده‌‌های خام، از روش تحلیل واریانس یکراهه و کوواریانس چندمتغیری  MANCOVAاستفاده شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد مداخله‌های استفاده شده در این تحقیق، اثر یکسانی برنشانه بیش فعالی و نشانه نارسایی توجه دارند. 

    نتیجه‌گیری

    با توجه به یافته‌های پژوهش حاضر و پژوهشهای مشابه می‌توان چنین نتیجه گیری کرد که می توان از تکنیک های یوگا و بازی‌درمانی به مثابه روش های مفیدی در کاهش نشانه اختلال نارسایی توجه /بیش فعالی در مدارس و مراکز درمانی، استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نارسایی توجه، بیش فعالی، یوگا، بازی درمانی
  • علی محمدزاده* صفحه 57
    هدف

     مقیاس صفات اسکیزوتایپی (STA) پرکاربردترین ابزار در پژوهشهای مربوط به روان‌گسستگی است.که هدف پژوهش حاضر، تحلیل عاملی و اعتباریابی مقیاس صفات اسکیزوتایپی STA در نوجوانان است. 

    روش

     این پژوهش در یک بررسی زمینه‌یابی انجام شد و از نوع توصیفی- مقطعی است. نمونه‌ای به حجم 400 نفر به روش نمونه‌گیری تصادفی، از دبیرستانهای شهر تبریز انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. 

    یافته‌ها

    تحلیل عاملی به روش تحلیل مولفه‌های اصلی با چرخش پروماکس سه عامل پیشنهاد کرد که به ترتیب عاملهای تجارب ادراکی غیرعادی، تفکر سحرآمیز و سوءظن پارانویید/اضطراب اجتماعی نام گرفتند. علاوه بر این، برای STA روایی از نوع همبستگی خرده مقیاسها با کل مقیاس و یکدیگر و پایایی‌های بازآزمایی و همسانی درونی، گزارش شد. 

    نتیجه‌گیری

    ساختار عاملی مقیاس صفات اسکیزوتایپی (STA) روی نوجوانان با بزرگسالان، متفاوت است؛ همچنین، با توجه به خصوصیات روان‌سنجی مطلوب، ابزار حاصل از پژوهش حاضر، می تواند در پژوهشهای مربوط به اسکیزوتایپی و اسکیزوفرنیا در نوجوانان کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: اسکیزوتایپی، اسکیزوفرنیا، تحلیل عاملی، روایی، پایایی، نوجوانان
  • کاظم برزگر بفرویی*، حسن خضری صفحه 69
    هدف

     هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل موثر در استرس معلمان مراکز استثنایی شهر یزد بود. 

    روش

     تعداد 93 نفر از معلمان شاغل در این بخش، مورد آزمون قرار گرفتند. برای سنجش متغیرهای پژوهش، از مقیاس استرس ادراک شده  کوهن و همکاران، مقیاس رفتار تیپ الف بورتنر، مقیاس مکان کنترل راتر، پرسشنامه 10 ماده ای کریاکو جهت سنجش شخصیت نوروتیک و مقیاس جو حاکم بر مدرسه ریچارد آرنز استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و تحلیل رگرسیون گام‌به‌گام با نرم افزار SPSS13 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. 

    یافته ها

      یافته های پژوهش نشان داد که 5/35 درصد از معلمان مورد پژوهش، استرس بسیار بالا، 57 درصد استرس متوسط و 5/7 درصد از آنان استرس پایین را گزارش دادند.  همچنین بین نمره متغیرهای شخصیت نوروتیک(711/0r=)، تیپ الف(462/0r=) و منبع کنترل بیرونی (421/0r=) با نمره استرس رابطه مستقیم و معنادار؛ و نیز، نمره جو حاکم بر مدرسه با نمره استرس(347/0-r=)، رابطه معکوس و معنادار به دست آمد .

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته‌های حاصل از این تحقیق به نظر می‌رسد ایجاد جوی مثبت در مدارس استثنایی و آموزش مهارتها و راهبردهای مقابله با ویژگیهای شخصیتی ناسالم می‌توان میزان استرس معلمان استثنایی را تا حد چشمگیری کاهش دهد.

    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی نوروتیک، تیپ الف، منبع کنترل بیرونی، جو حاکم برمدرسه و استرس معلم
  • سیف الله آقاجانی، محمد نریمانی*، سعید آریا پوران صفحه 83
    هدف

     هدف پژوهش حاضر، مقایسه کمال‌گرایی و تحمل ابهام دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی بود. 

    روش

     71 دانش آموز دختر تیزهوش مدرسه فرزانگان اردبیل و 77  دانش آموز دختر عادی به صورت تصادفی، انتخاب و مقیاسهای کمال‌گرایی و تحمل ابهام را تکمیل کردند.

     یافته‌ها

    نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که بین میانگین کمال‌گرایی مثبت، کمال‌گرایی منفی و تحمل ابهام در دانش‌آموزان تیزهوش و عادی، تفاوت معنی‌دار وجود دارد؛ بدین معنی که کمال‌گرایی مثبت و تحمل ابهام در دانش آموزان تیزهوش و میانگین کمال‌گرایی منفی در دانشجویان عادی، بیشتر بوده است(05/0<P).

     نتیجه‌گیری

    یافته‌ها از تفاوت کمال‌گرایی و تحمل ابهام در دانش آموزان تیزهوش و عادی حمایت می کند و توجه به این متغیرها در دانش آموزان تیزهوش، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، تحمل ابهام، دانش آموزان تیزهوش
|
  • Neda, Safarpour Dehkordi*, Maryam, Vafaee, Golamail Afrooz Page 1
    Objective

    This research compares the Naming Speed and performance in three components of working memory in dyslexic and normal children.

    Method

    The studied participants consists of 60 male students (30 normal, 30 dyslexia) from three grade of primary school, selected via cluster accidental sampling, from six district of Tehran. In this pursue, data was collected with Number Naming Speed Test for evaluating the skill of Number Naming (Denckela, Rudel,1974, 1976) and working memory tests; the latter includes Forward Recall Digit test for examining phonological loop, Backward Recall Digit, and Counting Recall test for evaluating central executive, block recall test for evaluating visual-spatial sketch pad (vssp) and Wechsler verbal intelligence on children for evaluating verbal intelligence of participants(Shahim, 1373).

    Results

    The result revealed that there is a meaningful difference in performance of each of dyslexic and normal groups on three of working memory tests (except Block Recall Test).

    Conclusion

    We can conclude that comparing with normal, dyslexic ones have much slower performance on naming speed, and on working memory test.).

    Keywords: Rapid naming, Working memory, Dyslexia
  • Fatemeh Bahrami*, Fatemeh Adamzadeh, Samaneh Mokhtari Page 23
    Objective

    The aims of this research were analyzing and comparison of the effectiveness of the intervention methods of written expression on students in elementary schools with learning disorder.

    Method

    Two Englert’s Power and Sexton’s Tree methods were utilized. In this experimental study, the participants were randomly chosen and assigned by several stages to 8 groups that each group was included 5 individuals. Each of educational methods was presented for 35 sessions. For gathering of data 2 questionnaires were used. The participants were assessed for 3 times. Pre and post education and 3 weeks later of the education period (follow-up).

    Results

    Analysis showed that the Power and Tree methods were both effective on improving of writing statement for elementary school students with learning disorder.

    Conclusion

    Accordingly, these two methods could be suggested to treat the related difficulties.

    Keywords: Writing Disorder, TREE Method, POWER Method
  • Leila Sadat Karimi*, Hossein Zare, Habib Hadianfard Page 33
    Objective

    The aim of this research was to study the impacts of music therapy on selective attention of children with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) in Shiraz.

    Methods

    This was an experimental design, study. Thirty male elementary students with attention deficit/hyperactivity disorder were diagnosed based on DSM-IV criteria and selected. The participants were assigned randomly to case and control groups. A series of musical activity interventions (including a music therapy program based on Orff-Schulwerk’s theory) were performed on the students of the case group. This study was performed for twelve sessions, ninety minutes per session. To assess the selective attention, both groups underwent a selective attention test (Stroop), which was available as software, before and after the interventions. The multi variable variance analysis and dependent t-test were used for data analysis.

    Results

    The results demonstrated improvement in the post-intervention scores (the intervention score and the time of reaction) was more significant in the study group. Furthermore, there was a significant difference in the time of matched intervention (P<0.01), the time of non-matched intervention (P<0.01) and the intervention score (P<0.007).

    Conclusion

    The results suggested a positive impact of music therapy on the selective attention of children with attention deficit-hyper activity disorder.

    Keywords: ADHD, Attention Deficit, Hyperactivity, Music Therapy, Selective Attention
  • Mehrnaz Saadat Page 45
    Objective

    The aim of this study was to examine the effectiveness of play therapy, yoga, and a combination of both to reduce inattention and hyperactivity symptoms in children diagnosed with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) in Shahid Tahvili center in Shiraz.

    Method

    The studied participants consisted of 80 male and female students ageing 9 to 12 years. Pre-test and post-test symptoms were rated by parents using the Child Symptom Inventory-4 (CSI-4).

    Results

    MANCOVA analysis indicated that all three interventions yielded significant amelioration for both inattention and hyperactivity symptoms as compared to the controls. Subsequent descriptive discriminate analysis suggested that reduction occurred in both inattention and hyperactivity symptoms equally.

    Conclusion

    Accordingly, this study concludes that play therapy and yoga intervention can be used to ameliorate ADHD symptoms

    Keywords: ADHD, Inattention, Hyperactivity, Yoga, Play Therapy
  • Ali, Mohammadzadeh* Page 57
    Objective

    The aim of this study was to investigate psychometric properties of Schizotypal Trait Scale (STA) in adolescents.

    Method

    This survey study was conducted on a group of 400 normal adolescents in Tabriz schools.

    Results

    Principal Component Analysis with promax rotation for STA extracted three factors which were labeled unusual perceptual experiences, magical thinking and paranoid suspiciousness/social anxiety factors respectively. However for this scale other type of validity (correlation between subscales and the whole scale and among subscales) and test retest internal constancy reliabilities were reported.

    Conclusions

    The factor analysis demonstrated a different factor structure for STA to that previously found in studies of adults. Accordingly, it was concluded that STA can be used, as a valid measure for schizotypal and schizophrenia difficulties.

    Keywords: Schizotypal, schizophrenia, Schizotypal Trait Scale (STA)
  • Kazem Barzegar Bafrooee*, Hassan Khezri Page 69
    Objective

    The main purpose of this research was studying influential factors on teacher's occupational stress in special schools of Yazd.

    Method

    A total of 93 teachers were employed in this section were tested. Due to small population size, all the statistical population chosen as sample and were participated in the study. For assessing research variables were used scales and questionnaires such as Perceived Stress Scale (PSS, Cohen and Colleagues), Locus of Control(Rotter’s scale,1966), Type A Behavior (Bortner Scale), Kiryaco’s 10 Item Questionnaire for assessing neurotic personality, and School Climate Scale.

    Results

    The results revealed that 35.5% of the studied teachers had very high stress, 57% had medium stress, and 7.5% of them were The results demonstrated that, from among 4 variables, only neurotic personality variable and the variable of the climate dominating the school with Beta have the most fundamental role in predicting special teachers’ stress in special schools of Yazd.

    Conclusion

    According to Findings from the study d creating a positive climate in special schools and teaching skills and strategies to deal with dysfunctional personality characteristics can be exceptional teachers stress levels decrease dramatically.

    Keywords: Neurotic Personality Type, Type A, External locus of Control, School Climate, Teacher Stress
  • Seifollah, Agajani, Mohammad, Narimani*, Saeid, Ariapooran Page 83
    Objective

    The purpose of present research was Comparing of perfectionism and tolerance of ambiguity in gifted and non-giteed girls’ student.

    Method

    71 gifted girls’ students in Farzanegan school of Ardabil and 77 non-giteed girls’ students randomly selected and filled the perfectionism and tolerance of ambiguity scales.

    Results

    Results of multiple analysis of variance (MANOVA) indicated that mean of positive perfectionism, tolerance of ambiguity and negative perfectionism is differ in gifted and normal students. Thus, positive perfectionism and tolerance of ambiguity in gifted were higher than normal students and negative perfectionism in normal students was higher than gifted students (p<0/05).

    Conclusion

    results support the difference of perfectionism and tolerance of ambiguity in gifted and normal students and attention to this variables in gifted students has specific importance.

    Keywords: Perfectionism, Tolerance of Ambiguity, Gifted Students