فهرست مطالب

نشریه طلوع بهداشت
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/31
  • تعداد عناوین: 17
|
  • بابک معینی، ارسلان قادری، سیدمحمدمهدی هزاوه ای، حمید الله وردی پور، عباس مقیم بیگی، فرزاد جلیلیان صفحات 1-13
    مقدمه
    مشکلات بهداشت دهان و دندان یکی از مهم ترین مشکلات بهداشتی شایع در سنین مدرسه می باشد. متاسفانه روش های رایج آموزش بهداشت در مدارس در زمینه کنترل این مشکلات موفقیت زیادی نداشته اند. لذا با توجه به اهمیت موضوع پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان کارآیی روش آموزشی کودک به کودک در مقایسه با روش مربی به کودک بر مبنای مدل اعتقاد بهداشتی به منظور ارتقاء بهداشت دهان و دندان در دانش آموزان مدارس پسرانه ابتدایی شهر سنندج انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مداخله ای نیمه تجربی می باشد. بدین منظور سه مدرسه از میان مدارس پسرانه ابتدایی شهر سنندج به روش تصادفی انتخاب گردیدند و سپس یک مدرسه به عنوان گروه کودک به کودک (30 نفر) و یک مدرسه به عنوان گروه مربی به کودک (30 نفر) و یک مدرسه نیز به عنوان گروه شاهد (30 نفر) در نظر گرفته شد. شرکت کنندگان قبل و 2 ماه پس از انجام مداخله آموزشی با تکمیل پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفتند. پس از انجام ارزشیابی تشخیصی، مداخله آموزشی بر اساس مدل اعتقادبهداشتی در زمینه آگاهی از بهداشت دهان و دندان و نحوه استفاده از مسواک در بین دانش آموزان صورت گرفت. استراتژی اصلی ارتباطی بکار رفته در پژوهش استفاده از گروه همسالان بود.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان می دهد که بعد از انجام مداخله آموزشی گروه کودک به کودک اختلاف معنی داری در زمینه نمره آگاهی (726/0= P)، حساسیت درک شده (785/0 = P)، منافع درک شده (898/0= P)، موانع درک شده (95/0= P-) وراهنمای عمل (95/0= P) با گروه مربی به کودک ندارد. اما در زمینه شدت درک شده (002/0= P) و بهبود عملکرد(افزایش استفاده ازمسواک) (007/0= P) بهتر عمل نموده است.
    نتیجه گیر ی:نتایج این پژوهش نشان می دهدکه در زمینه ارتقاء بهداشت دهان و دندان و افزایش استفاده از مسواک، گروه کودک به کودک با عملکردی نزدیک به گروه مربی به کودک موفقیت چشمگیری داشته است بنا بر این با توجه به توان بالقوه دانش آموزان در آموزش همسالان، استفاده از رویکرد آموزشی کودک به کودک در برنامه های آموزش بهداشت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، مدل اعتقاد بهداشتی، بهداشت دهان ودندان، رویکرد کودک به کودک
  • محمدحسین سلمانی ندوشن، محمدحسن احرام پوش، حسین مسعودی، محمد تقی قانعیان، محسن عسکرشاهی صفحات 14-25
    مقدمه
    انتشار فلزات سنگین در محیط زیست ناشی از صنعتی شدن و شهرنشینی، یک مسئله نگران کننده در سراسر جهان می باشد. یون کادمیوم یکی از فلزات سنگین غیر ضروری، غیر مفید و خیلی سمی برای انسان، حیوانات و گیاهان است که حداکثر غلظت مجاز آن 005/0 میلی گرم در لیتر توسط WHO تعیین شده است. روش های مختلفی برای حذف فلزات سنگین مطالعه شده اما استفاده از جاذب های ارزان قیمت برای حذف این فلزات در سال های اخیر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. در این تحقیق روش جریان پیوسته را برای حذف یون کادمیوم از محلول های آبی توسط جاذب تهیه شده از ساقه جو مطالعه شد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی آزمایشگاهی در سال 1390 انجام شد. ذرات ساقه جو در محدوده 19/1 تا 2 میلیمتر در ستونی با جریان روبه پایین برای حذف یون کادمیوم مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی pH برابر 6 ودمای C ° 27 آزمایش ها ثابت بود واثر متغیرهای غلظت اولیه ورودی، دبی جریان ورودی و ارتفاع بستر جاذب بر میزان حذف یون کادمیوم مطالعه شد. برای هر آزمایش مقدار 6 میلی لیتر نمونه در زمان های 30 دقیقه از خروجی ستون جمع آوری و غلظت یون کادمیوم در هر نمونه با دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج آزمایش ها نشان داد که منحنی شکست ستون جاذب به متغیرهای مطالعه شده وابسته است. افزایش دبی و غلظت، زمان رسیدن به نقاط شکست و اشباع جاذب راکوتاه تر و افزایش عمق بستر آنرا طولانی تر می کند. ماکزیمم یون کادمیوم جذب شده بر روی جاذب mg/g 07/10در شرایط دبی ml/min 3، عمق بستر cm 30 و غلظت اولیه mg/l 30 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، با افزایش دبی ورودی میزان ظرفیت جاذب و راندمان جذب کاهش می یابد. در دبی ورودی ml/min 2 یون کادمیوم بخوبی از روی ستون با جاذب ساقه جو حذف می شود.داده ها نشان دادند که این جاذب برای جذب یون کادمیوم ظرفیت جذب نسبتا بالایی دارد. لذا پیشنهاد می شود روش جریان پیوسته با پارامترهای بدست آمده در این مطالعه در فرآیند تصفیه شیمیایی آب وفاضلاب مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جاذب طبیعی، جریان پیوسته، ساقه جو، محلول های آبی، یون کادمیوم
  • محمد ملکوتیان، جمشید مومنی، شیدوش دولتشاهی صفحات 26-37
    مقدمه
    پیامدهای مختلف آلودگی هوا به خصوص اثرات بهداشتی آن از جمله ایجاد و تشدید بیماری های تنفسی، عصبی، قلبی و عروقی باعث شده است که نظارت وکنترل کیفیت هوا به صورت امری اجتناب ناپذیر در اغلب جوامع شهری و مناطق صنعتی در راس مسائل ملی مطرح شود. صنایع از عوامل مهم آلاینده محیط می باشند که در مرحله اول، پیرامون خود را آلوده می کنند. از آنجا که تا کنون پایش آلودگی هوا در هوای پیرامون مجتمع صنعتی بارز صورت نگرفته لذا انجام تحقیقی در زمینه بررسی کیفیت هوا ضروری به نظر رسید.
    روش بررسی
    تحقیق توصیفی- مقطعی است که در بازه زمانی اول خرداد تا پایان آبان ماه 1390انجام گرفت. پایش آلاینده های شاخص این صنعت شامل ذرات (دوده PM10)، هیدروکربورها (HC)، دی اکسید ازت (NO2)،دی اکسید گوگرد(SO2)،منوکسید کربن(CO)،اوزن(O3) و ذرات راسب از طریق درون یابی بین غلظت آلاینده ها در محوطه کارخانه و مقایسه آلاینده ها با رهنمودهای WHO واستاندارد ایران صورت گرفت، هوای پیرامون مجتمع در چهار جهت متقارن و دو شعاع مختلف، در هشت ایستگاه، ماهیانه سه نوبت به مدت شش ماه مورد اندازه گیری و ارزشیابی قرار گرفت، تعداد 152نمونه از هر آلاینده، جمعا 912 نمونه و 48 نمونه از ذرات راسب برداشته شد. کیفیت بهداشتی هوا بر مبنای استاندارد ایران تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از آزمایشات نشان داد که میانگین غلظت بیشینه روزانه ذرات معلق(PM10) برابر 65 / 127، دی اکسیدازت(NO2) برابر ppb 14/38، دی اکسیدگوگرد(SO2) برابر ppb 4/88، مونواکسیدکربن(CO) برابر ppm 38 /1، اوزن (O3) برابر ppb 19/49، هیدروکربورهابرابر ppm 095/0 و میانگین ماهیانه غلظت ذرات قابل ته نشینی 35/ 13بوده که در تمامی موارد پائین تر از حدود مجاز بوده است. ضمنا شاخص کیفیت هوا نیز در تمامی موارد نمونه برداری در حد استانداردهای کیفیت هوای ایران، رهنمودهای WHO واستانداردهای آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا است.
    نتیجه گیری
    کیفیت بهداشتی هوای پیرامون مجتمع در وضعیت خوبی از نظر حفظ سلامتی کارکنان و مراجعین بر خوردار است. با توجه به اینکه غلظت ذرات معلق (PM10) و SO2 از سایر آلاینده ها بیشتر بوده است، بایستی از هم اکنون تمهیدات لازم جهت جلوگیری از بالا رفتن غلظت آنها که ممکن است در آینده با همین روند از استاندارد ها تجاوز نماید، اتخاذ نمود.
    کلیدواژگان: شاخص کیفیت هوا، مجتمع صنعتی بارز، آلاینده هوا
  • سید سعید مظلومی محمودآباد، احمد زارع *، حسن مظفری، حسین فلاح زاده، شکوه فاضل پور صفحات 38-47
    مقدمه

    مطالعه و ارتقاء آگاهی، نگرش و عملکرد خانوارها به خصوص زنان در زمینه مصرف روغن و چربی، در پیش بینی و ارتقاء وضعیت سلامت جامعه از جایگاه مهمی برخوردار است و تئاتر به عنوان یک روش آموزشی می توان جهت افزایش آگاهی، تغییر نگرش و بهبود عملکرد موثر واقع گردد. هدف از این مطالعه بررسی میزان تاثیر تئاتر بر روی آگاهی، نگرش و عملکرد زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد در زمینه مصرف روغن و چربی بوده است.

    روش بررسی

    این مطالعه تجربی از نوع قبل و بعد بوده که تعداد 130 نفر از زنان که به روش تصادفی خوشه ایاز سه مرکز بهداشتی درمانی شهری آزادشهر، نیکوپور و رحمت آباد انتخاب و در دو گروه مورد و شاهد به طور تصادفی و مساوی تقسیم که 65 نفر در گروه مورد و 65 نفر در گروه شاهد قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر متغیرهای دموگرافیک به انضمام سوالات آگاهی، نگرش و عملکرد بود. پایایی و روایی پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت و تایید گردید. ابتدا پرسشنامه برای دو گروه تکمیل سپس تئاتر برای گروه مورد اجرا و یک ماه پس از اجرا مجددا همان پرسشنامه برای گروه مورد و شاهد اجرا و تاثیر تئاتر مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار16 SPSS. و به کارگیری آمار توصیفی و پارامتریک و نان پارامتریک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی گروه مورد قبل از اجرای تئاتر از 26 نمره 53/19 بود که با اجرای تئاتر به 38/21 رسید (001/0 P<). میانگین نمره نگرش گروه مورد قبل از اجرای تئاتر از 40 نمره 13/31 بود که با اجرای تئاتر به 8/32 رسید (001/0 P<) و میانگین نمره عملکرد گروه مورد قبل از اجرای تئاتر از 24 نمره 13/13 بود که بعد از اجرای تئاتر به 70/15 رسید (001/0 P<) که بین میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد قبل و بعد از اجرای تئاتر اختلاف معنی داری بوده است.همچنین نتیجه آزمون T-Paired حاکی است که در گروه شاهد بین نمره آگاهی قبل و بعد اختلاف معنی داری وجود دارد ((01/0 P<)ولی بین نمرات نگرش و عملکرد و قبل و بعد اختلاف معنی داری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که اجرای تئاتر باعث ارتقاء آگاهی، تغییر نگرش و بهبود عملکرد زنان گروه مورد پیرامون مصرف روغن و چربی گردیده است. لذا می توان از تئاتر به عنوان یک روش آموزشی جهت آموزش موضوعات مختلف در زمینه سلامت استفاده نمود و همچنین اجرا و استمرار این برنامه ها باید مورد توجه سیستم بهداشتی باشد.

    کلیدواژگان: تئاتر، زنان، آگاهی، نگرش و عملکرد، روغن
  • مصطفی رضایی راد، سمیرا پور صفحات 48-60
    مقدمه
    ارتباطات سازمانی از فعالیت های اصلی مدیریت و کارکنان سازمان به ویژه مشاغل درمانی محسوب می شود. مدیران بیمارستان ها به منظور ارتقاء پیامدهای کاری باید اثرات اسلوب ارتباطی بر این پیامدها را شناسایی نمایند. رفتار شهروند سازمانی، تعهد سازمانی و رضایتمندی شغلی به عنوان مهمترین پیامدهای کاری کارکنان مطرح شده اند. این مطالعه با هدف تعیین رابطه اسلوب ارتباطی پرستاران با رضایتمندی ارتباطی درک شده و پیامدهای کاری پرستاران و ارائه مدلی مفهومی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه کاربردی از استراتژی تحقیق پیمایشی به منظور گردآوری داده استفاده شده است. جامعه آماری این مطالعه متشکل از پرسنل درمانی بیمارستان قائم(عج) شهر مشهد بود که 268 نفر به عنوان نمونه تصادفی طبقه ای در تحقیق مشارکت داشته اند. داده های مطالعه از طریق پرسشنامه های استاندارد بدست آمدند. اعتبار ابزارها به کمک تحلیل عاملی و پایایی آنها با کمک آلفای کرونباخ تائید گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار smart pls و بکارگیری روش های آماری تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اسلوب ارتباطی پرستاران با ضرایب رگرسیونی 562/0، 216/0، 218/0 و 204/0 به ترتیب با رضایتمندی ارتباطی درک شده، رضایتمندی شغلی، رفتار شهروند سازمانی و تعهد سازمانی پرستاران و همچنین رضایتمندی ارتباطی با ضرایب رگرسیونی 455/0، 316/0 و 397/0 با رضایتمندی شغلی، رفتار شهروند سازمانی و تعهد سازمانی پرستاران رابطه معناداری دارد. همچنین نقش واسط رضایتمندی ارتباطی در ارتباط بین اسلوب ارتباطی پرستاران و پیامدهای کاری پرستاران به دلیل بزرگتر بودن رابطه غیر مستقیم از رابطه مستقیم تائید شد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به آن که از نظر جامعه مورد بررسی، اسلوب ارتباطی به میزان زیادی بر پیامدهای کاری و روانی پرستاران تاثیر دارند. بنابراین، اثرات این تحقیق برای مدیران بیمارستان هابه منظور گسترش رفتارهای بهره ور مفید است. زیرا توفیق در اجرای اسلوب ارتباطی، خود مهم ترین و نخستین گام برای بهره ور نمودن پرستاران می باشد.
    کلیدواژگان: اسلوب ارتباطی، پیامد کاری، پرسنل درمانی، رضایتمندی
  • عباس علی جعفری، محمد تقی قانعیان، محمدحسن احرامپوش، سلمان زارعی صفحات 61-69
    مقدمه
    مطالعات نشان می دهد که شنا کردن دراستخرهای شنا می تواند باعث انتقال عفونت ها شود. بنابراین هنوز این نگرانی وجود دارد که ممکن است شناگران به وسیله تماس با آب و محیط اطرافاستخر به بیماری های قارچی دچار شوند. لذا این تحقیق با هدف تعیین میزان آلودگی های قارچی دراستخرهای سرپوشیده شهر یزد در سال 1390 انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، به صورت سرشماری تمامیاستخرهای شنای سرپوشیده شهر یزد (12استخر) در طول بهار و تابستان سال 1390 و ماهی 2 بار از نظر آلودگی قارچی مورد بررسی قرار گرفتند. برای تعیین آلودگی های قارچی از روش نمونه گیری با موکت استریل استفاده شد. 60 نمونه از سطوح محیطی مختلف هراستخر مورد بررسی (دوش، سطح رختکن، صندلی و محل نشستن در سونا، حمام، سکوها، اطرافاستخر) و بطور متوسط از 5 ناحیه هراستخر و در مجموع 720 نمونه از تماماستخرها برای جداسازی آلودگی قارچی بخصوص در روزهای جمعه که بیشترین مراجعه کننده داشتند مورد آزمایش قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که از مجموع 720 نمونه کشت شده در این تحقیق مجموعآ تعداد 495 نمونه (7/68%درصد) دارای یک یا چند آلودگی قارچی بودند. آلودگی های قارچی جدا شده شامل قارچهای ساپروفیت کپکی 443 نمونه (5/89%)، مخمری ساپروفیتی61 نمونه (7/9%) و قارچهای بیماریزای درماتوفیتی 4 نمونه (8/0%) بود که با بررسی آماری توصیفی بیشتر از نواحی دوشها، رختکن، سونا و کناره هایاستخر جدا شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله از این مطالعه بخصوص جدا شدن قارچهای درماتوفیت، لازم است که به بهداشت و گندزدایی بهتر جهت کاهش آلودگی آب و محیط اطرافاستخرها توجه و نظارت بیشتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی قارچی، سطوح محیطی، استخر شنا
  • عبدالکاظم نیسی، فرامرز صیادی، مرتضی منصوریان، زینب شفیعیان، هادی رحیم زاده برزکی، مصطفی قربانی، عزیز رضاپور، حمید آسایش صفحات 70-76
    مقدمه
    اپیدمی اسهال هر ساله در اکثر نقاط جهان به ویژه کشورهای در حال توسعه اتفاق می افتد. این مطالعه با هدف بررسی عوامل محیطی موثر بر بروز اسهال در شهرستان تنگستان استان بوشهر در سال 1390 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مورد – شاهد بود. داده بوسیله چک لیست جمع آوری گردید. 262 نفر در گروه مورد که دارای بیماری اسهال بودند و 262 نفر در گروه شاهد چک لیست را تکمیل کردند. پس از تکمیل و جمع آوری چک لیست ها برای آنالیز به نرم افزار آماری spss وارد شدند و بوسیله آمار توصیفی و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان 71/24 سال، منبع آب آشامیدنی 7/17 درصد آب انبار بود، 4/63 درصد در مناطق روستایی ساکن بودند. 8/66 درصد از شرکت کنندگان سبزی مصرفی را فقط با آب شستشو داده بودند،6/99درصد فاضلاب آنها بصورت بهداشتی دفع می شد و 9/6 درصد توالت غیر بهداشتی داشتند. رگرسیون لجستیک نشان داد نوع مخزن آب شرب، نوع غذا و سبزی مصرفی و وجود حشرات ناقل در محل زندگی به ترتیب 20/1، 93/2 و 18/2 و 35/2 برابر شانس ابتلا به بیماری اسهال را در گروه مورد نسبت به گروه شاهد بیشتر می کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش تعیین کننده محیط زیست در بروز بیماری اسهال بخصوص در فصول گرم سال دادن آموزش های بهداشتی به مردم مخصوصا کسانی که در زمینه تهیه و توزیع مواد غذایی نقش دارند همچنین کلر زنی آب انبار ها می تواند در کنترل بیماری اسهال کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: اسهال، بهداشت محیط، تنگستان، آب آشامیدنی
  • حسین فلاح، ابوالفضل برخورداری، غلامحسین حلوانی، محمدرضا امینی پور، مرتضی مرتضوی، مهدی بهجتی اردکانی، رجبعلی حکم آبادی صفحات 77-88
    مقدمه
    افزایش توانمندی و مهارت عملی دانشجویان با استفاده از روش های نوین آموزشی جهت بررسی و اندازه گیری دقیق آن ها ضروری می باشد از طرفی محدودیت های موجود جهت حضور دانشجویان در صنعت و همچنین امکان مواجهه آنها با خطرات محیط کار، ضرورت این امر را مضاعف می نماید لذا این تحقیق با هدف طراحی و ساخت دستگاهی با قابلیت تولید انواع آلاینده های ذره ای، گازها و بخارات در محیط آزمایشگاه جهت تسهیل در آموزش عملی دانشجویان و همچنین انجام تحقیقات انجام شد.
    روش بررسی
    در این بررسی، با توجه به بازنگری طراحی های انجام شده قبلی در دنیا در خصوص تجهیزات موجود در زمینه شبیه سازی آلاینده های هوابرد و همچنین نظرسنجی از متخصصین بهداشت حرفه ای خصوصیات دستگاه مشخص و طراحی و ساخت آن بویژه قابلیت دستگاه جهت انتشار ذرات هوابرد، نمونه برداری و اندازه گیری آن به صورت ابداعی انجام گرفت همچنین سادگی، مقرون به صرفه بودن، قابلیت حمل و قابل شستشو بودن از دیگر ویژگی های این دستگاه می باشد
    یافته ها
    دستگاه ساخته شده متشکل از محفظه اصلی، محفظه گرمایش، مجموعه دمنده دمپردار و جعبه کنترل قابلیت تولید و شبیه سازی انواع آلاینده های ذره ای و گازی شکل را داشته و با ساخت این دستگاه امکان نمونه برداری انواع آلاینده ها در داخل آزمایشگاه فراهم گردید. نتایج حاصل از ارزیابی عملکرد دستگاه نشان داد که غلظت ذرات قابل استنشاق پس از رها سازی در شرایط یکسان تقریبا یکنواخت می باشد.
    نتیجه گیری
    دستگاه ساخته شده پس از آزمایش در اداره ثبت اختراعات کشور ثبت شده (به شماره 72272) و با توجه به نتایج قابل قبول آن در چند ترم متوالی جهت آموزش عملی دانشجویان این دانشگاه استفاده گردید.لذا می توان به عنوان یک وسیله کمک آموزشی جهت آزمایشگاه بهداشت حرفه ای دانشگاه ها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: محفظه شبیه سازی، آلاینده های هوابرد، نمونه برداری، آزمایشگاه
  • محمدحسین باقیانی مقدم، مهدیه دهقانپور، حسن شهبازی، جلیل کهدویی، قاسم دستجردی، حسین فلاح زاده صفحات 89-101
    مقدمه
    سازمان جهانی بهداشت سلامت عمومی را سلامتی کامل جسمی، اجتماعی و روانی نه فقط فقدان بیماری یا ناتوانی تعریف می کند. خوشبینی هم بر روی سلامت روانی و هم جسمانی تاثیر دارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی ارتباط خوشبینی با سلامت عمومی در دانشجویان دانشگاه های شهر یزد طراحی و اجرا شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی می باشد جامعه مورد بررسی 300 نفر از دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی، یزد و آزاد اسلامی شهر یزد بوده که به روش طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های استاندارد سلامت عمومی(GHQ-28) و خوشبینی(LOT) بوده که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی مورد تایید قرار گرفت. پس از تکمیل پرسشنامه ها، داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری ANOVA، T-test و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    خوشبینی با سلامت عمومی (001/0 P< و 472/0 r=)، علائم جسمانی(001/0 P< و 800/0 r=)، اضطراب و اختلال خواب(001/0 P< و 849/0 r=)، اختلال در کارکرد اجتماعی(001/0 P< و 705/0 r=) و افسردگی(001/0 P< و 860/0 r=) همبستگی قوی داشت. اختلاف معنی داری بین میانگین نمره سلامت عمومی و خوشبینی دانشجویان دانشگاه های مختلف مشاهده گردید(به ترتیب 001/0 P= و 045/0 P=)، بطوری که دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی دارای میانگین نمره سلامت عمومی و خوشبینی پایین تری نسبت به دو دانشگاه دیگر یعنی آزاد اسلامی و یزد بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه خوشبینی وسلامت عمومی رابطه بسیارقوی ونزدیکی بایکدیگر دارندلذا لازم است کوشش شود خوشبینی دانشجویان به هرطریق ممکن افزایش یابد تاسلامت عمومی آن ها نیز افزایش یابد.
    مقاله حاضر برگرفته از پایان نامه تحصیلی مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد می باشد.
    کلیدواژگان: خوشبینی، سلامت عمومی، GHQ، 28 و LOT
  • اختر افشاری، میترا غلامی، طاهره حق وردی، شادی حاج باقری صفحات 102-112
    مقدمه
    شپش، انگل خارجی و دائمی انسان می باشد، که موجب تحریک، خارش، خستگی، ضعف عمومی و اختلال در یادگیری می گردد. پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر آلودگی به شپش سر، در بین دانش آموزان دختر مدارس ابتدایی شهرستان رباط کریم طی سال تحصیلی 88-87طراحی و اجراگردید.
    روش بررسی
    این مطالعه با روش نمونه گیری چند مرحله ای خوشه ایبه روش توصیفی انجام پذیرفت. جامعه تحت مطالعه دانش آموزان دختر ابتدایی شهرستان رباط کریم بود، حجم نمونه مورد بررسی 10000نفر محاسبه گردید. روش گرد آوری اطلاعات مشاهده ای و تکمیل پرسشنامه بوده، و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و تست X2 انجام شد.
    متغیر های مورد بررسی شامل تعداد اعضای خانواده، تعداد اتاق، تحصیلات وشغل والدین،، دسترسی به آب سالم، وجود حمام در منزل، تعداد استحمام در هفته و مواد شوینده، می باشند.
    یافته ها
    از مجموع 10000نمونه، 125 نفر(25/1 درصد) دارای شپش سر بودند که از بین آنها بیشترین درصد مربوط به دانش آموزان 7ساله بود. در این مطالعه ارتباط معنی داری بین میزان آلودگی و عوامل مستعد کننده ای چون دسترسی به آب سالم، مواد شوینده، وجود حمام و تعداد استحمام مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده چنین بنظر می رسد که مهمترین اقدام انجام شده در 6/81درصدموارد مراجعه مبتلایان به مراکز بهداشتی درمانی بود که پس از آن بازرسی دوره ای نشان دهنده عدم وجود شپش در مبتلایان بود. همچنین بر طبق مطالعات انجام شده بالا بودن سطح سواد سبب کاهش ابتلا می گردد. بنابراین آموزش مادران و پیگیری وضعیت درمان سبب کنترل میزان شیوع آلودگی به شپش می گردد.
    واژه های کلیدی:
    کلیدواژگان: شیوع، شپش سر، دانش آموزان ابتدائی، رباط کریم
  • هادی علیزاده سیوکی، ایرج ضاربان*، فاطمه رخشانی، مهناز شهرکی پور، نازنین شماعیان رضوی صفحات 113-123
    مقدمه

    با توجه به اهمیت جوانان در گسترش و خطر ابتلا به ایدز و از آنجا که تنها ابزار کنترل بیماری، آموزش می باشد، این مطالعه به منظور ارزیابی تاثیر آموزش بر آگاهی،نگرش و عملکرد دانش آموزان پسر پایه دوم دبیرستانهای شهر زاهدان در ارتباط با ایدز طراحی واجرا گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه تجربی از نوع قبل و بعد، با روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی بر روی 280 دانش آموز پسر پایه دوم دبیرستانهای شهر زاهدان انجام شد. اطلاعات با یک پرسشنامه چهار قسمتی در دو مرحله قبل و یک ماه بعد از مداخله تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS در سطح معنی داری05/0= α آنالیز شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی بعد از آموزش از08/3±80/11 به97/1±32/16(07/0 P=)، نمره نگرش از02/3 ± 17/22 به 23/3±57/27 (02/0 P=) ونمره عملکرداز14/1 ± 4به33/1 ± 63/5 افزایش یافت(06/0 P=). آگاهی27% دانش آموزان قبل از مداخله ضعیف، 40%متوسط و33%خوب بودکه بعد از مداخله به 4/5% ضعیف،6/20%متوسط و 74% خوب افزایش یافت.نگرش 2/20% دانش آموزان قبل از مداخله ضعیف، 8/51%متوسط و 28%خوب بود که بعد از مداخله به 7/. % ضعیف 9/7%متوسط و 4/91% خوب تغییر یافت. همچنین عملکرد دانش آموزان قبل از مداخله 1/38%ضعیف، 8/51%متوسط و1/10%خوب بود که بعد ازمداخله به 7/.% ضعیف، 7/15% متوسط و 6/83% به خوب تغییر یافت.

    نتیجه گیری

    از آنجا که تاثیر آموزش بر ارتقاء سطح آگاهی، نگرش و عملکرد دانش آموزان تایید گردید، اجرای برنامه های آموزش بهداشت به عنوان یک اولویت آموزشی در مدارس می بایست مورد توجه مسئولین و مدیران بهداشتی و آموزشی کشور قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، ایدز، آگاهی، نگرش، عملکرد، دانش آموزان
  • محمدتقی قانعیان، محمدحسن احرامپوش، محمد فرساد، محبوبه دهواری صفحات 124-135
    مقدمه
    کشتارگاه به عنوان محلی جهت تامین منبع غذایی اساسی برای انسانها، نقش مهمی را در سلامت اجتماع ایفا می کند. در صورتی که اصول بهداشتی درکشتارگاه ها رعایت نشود، افراد مصرف کننده گوشت ممکن است به بیماری های مختلف مبتلا شوند. باتوجه به اهمیت موضوع، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت بهداشتی کشتارگاه های استان یزد انجام شد.
    روش بررسی
    دراین مطالعه توصیفی- تحلیلی،14 کشتارگاه استان یزد به روش سرشماری موردبررسی قرارگرفتند. باتوجه به اهداف تحقیق، پرسشنامه ای جهت بررسی وضعیت بهداشتی کشتارگاه های دام و طیور تهیه شد. برای پاسخ دادن به هرسوال سه گزینه شامل«مطلوب»،«نامطلوب» و«متوسط» درنظرگرفته شده بود. سپس دو نفراز کارشناسان بهداشت محیط طی 4 جلسه آموزش های لازم در خصوص چگونگی امتیازدهی به هرکدام ازموارد را فراگرفتند. بر حسب اهمیت موضوع به هرکدام ازآیتم هاباحضور کارشناسان بهداشت محیط وبه صورت کارگروهی و مشاوره ای امتیاز لازم داده شد.
    یافته ها
    وضعیت کشتارگاه های مورد بررسی ازنظر بهداشت فردی(7%)، امکانات موردنیاز (43%)، ساختمان(64.5%)، ابزارووسایل کار(57%)، دفع فاضلاب(14%)، آب(93%) و جمع آوری ودفع زباله(57%) مطلوب بوده است.
    نتیجه گیری
    بطورکلی این مطالعه نشان داد که فقط کشتارگاه جدید یزد دارای استانداردهای ضروری بهداشت محیطی بوده وسایرکشتارگاه ها دارای نواقص بهداشتی متعددی هستندکه این مساله توجه ودقت بیشتری را درجهت بهبود و ارتقای وضعیت بهداشتی کشتارگاه ها ازسوی مسئولین ذیربط را می طلبد.
    کلیدواژگان: کشتارگاه، وضعیت بهداشتی، دام وطیور، استان یزد
  • مهدی فرزداکیا، محمدحسن احرامپوش، مجید کرمانی، کاظم ندافی، احسان ابویی مهریزی صفحات 136-146
    مقدمه
    در بررسی سیستم های طبیعی تصفیه فاضلاب به کمک نیزار مصنوعی، مدل های علمی و عملی از جنبه های فیزیکی، هیدرولیکی و فرایندی در مقیاس واقعی و تعیین قوت و ضعف این سیستم ها، می تواند نقشی مهمی جهت احداث سایر واحدهای مشابه ایفا نماید. هدف اولیه طراحی سیستم بسترهای نی در تصفیه فاضلاب، حذف مواد آلی می باشد، لذا تعیین اولیه سینتیک های حذف BOD 5 و COD جریان فاضلاب ضروری است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی- مقطعی بوده و سینتیک واکنش های بیولوژیکی حذف مواد آلی در بسترهای نی را مورد بررسی قرار می دهد. بدین منظور، نمونه ها در سه محل از تالاب به طور ماهیانه طی شش ماه برداشت شدندو مقدار حذف مواد آلی با سنجش s COD و s BOD 5 انجام گرفت. سپس نتایج با مدلهای سینتیک مرتبه اول، مرتبه دوم و استوورکین کانن و پارامترهای آماری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج، متوسط غلظت خروجی s COD و s BOD 5 از تالاب شاهد و دارای نی را به ترتیب 49/101، 92/56 و 78/81، 18/46 میلی گرم بر لیتر نشان داد. در خصوص پیش بینی رفتار حذف مواد آلی، مدل استوورکین کانن نزدیک ترین ارتباط بین پیش بینی های تئوری و داده های میدانی ارائه نمود و مقدار ضریب حداکثر مصرف ماده آلی در مورد s COD و s BOD 5 در تالاب دارای نی 48/120 و 125 و در شاهد 3/33 و 5/38 میلی گرم در لیتر در روز بدست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، تصفیه خانه فاضلاب یزد بدلیل شرایط مناسب جوی و طراحی، درصد حذف مواد آلی آن زیاد بوده که موجب کاهش چشمگیر آلودگی شده و راندمان کافی جهت برآوردن استانداردهای خروجی پساب را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: تصفیه فاضلاب، نیزار مصنوعی، ضرایب سینتیکی، مواد آلی
  • هرمز سنایی نسب، حجت رشیدی جهان*، رضا توکلی، علی اکبر کریمی زارچی، محمدحسن گل ریحان صفحات 147-158
    مقدمه

    فعالیت جسمانی منظم و کافی درسنین نوجوانی به عنوان یک عامل بسیار مهم و تعیین کننده سلامت دربزرگسالی شناخته شده است. هدف مطالعه، تعیین سطح فعالیت جسمانی و عوامل موثر برآن دردانش آموزان پسر دوره راهنمائی دریک شهرک مسکونی در تهران بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی مقطعی برروی کلیه دانش آموزان (179نفردانش آموز پسر) انجام گردید. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و درحضور پرسشگرجمع آوری گردید.برای روایی پرسشنامه از روش اعتبار محتوا و پایایی آن از روش آلفای کرونباخ (76%) استفاده شد.اطلاعات جمع آوری شده با استفاده ازآمار توصیفی و آزمونهای کای اسکوئر وآنالیز واریانس و بانرم افزار 15 SPSS تجزیه و تحلیل گردید.درنهایت بر اساس نتایج طرح،راهکارهای مناسب برای ارتقاء سطح فعالیت جسمانی دانش آموزان ارائه شد.

    یافته ها

    سطح فعالیت جسمانی دانش آموزان به ترتیب 3/36 درصد کم، 1/34 درصد متوسط و 6/29 درصد شدید بودند. جامعه مورد مطالعه میزان دسترسی به امکانات ورزشی در منزل را به ترتیب2/54 درصد کم، 4/27 درصد متوسط و 4/18 درصد زیاد و در مدرسه به ترتیب 3/55 درصد کم،43درصد متوسط و7/1درصد زیاد ارزیابی نموده اند.3/74درصد دانش آموزان از حمایت کم و7/25 درصد از حمایت خوب خانواده برخورداربودند. سطح فعالیت جسمانی دانش آموزان با متغیرهای BMI، پایه کلاس و سن ارتباط معنی دار و با متغیرهای سطح تحصیلات و شغل والدین ارتباط معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    برای افزایش فعالیت جسمانی در بین دانش آموزان، استفاده از مداخلات مدرسه محور و افزایش حمایت خانواده ها ضروری است. همچنین بایستی امکانات ورزشی درمنزل ومدرسه ایجاد و دسترسی به آن را تسهیل نمود و فواید فعالیت جسمانی مداوم را به دانش آموزان و خانواده ها آموزش داد.

    کلیدواژگان: فعالیت جسمانی، دانش آموزان، جوانان
  • محمد علی مروتی، اسماء پورطاهری، حسین فلاح زاده، جلال صادقی زاده، محمدتقی قانعیان صفحات 159-173
    مقدمه
    بیماری های ناشی ازغذا درنتیجه ورود پاتوژن های میکروبی به زنجیره غذایی ایجاد می شوند. مدیریت ناسالم غذا عامل اصلی برای انتقال بیماری های ناشی ازغذا می باشند. نظر به اهمیت موضوع و محدودیت مطالعات در ایران، مطالعه حاضر با هدف بررسی رفتار های مدیریت غذا در زنان ساکن شهر کرمان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی به روش مقطعی بر روی 320 نفر از زنان ساکن شهرکرمان که مسئولیت اداره و آماده سازی غذا در منزل به عهده آنها بود، انجام شد. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه بود که روایی آن توسط نظرات خبرگان، و پایایی آن بوسیله آزمون آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. پرسشنامه شامل سوالات ویژگی های فردی و سوالات مربوط به رفتارهای مدیریت غذا، در چهار بخش بهداشت، جداسازی، پختن و سرد کردن مواد غذایی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های ANOVA و T-Test استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 52% افراد همیشه غذای اصلی را در منزل تهیه می کردند. 4/44%کمتر از یک وعده در هفته غذا را در بیرون از منزل مصرف می کردند. شرکت کنندگان به ترتیب، در بخش بهداشت از مجموع 40 نمره، میانگین 94/2±52/34 نمره، در بخش جداسازی از 36 نمره، میانگین97/2± 99/30 نمره، در بخش پختن از مجموع 32 نمره، میانگین54/2 ±25/26 نمره و دربخش سرد کردن ازمجموع 56 نمره، میانگین 88/2 ±78/37 نمره بدست آوردند. در بخش بهداشت، شستن دستها بلافاصله بعد از تماس با گوشت، مرغ و ماهی خام و عدم مصرف میوه های شسته نشده، بیشترین رفتار بهداشتی گزارش شده بود. بیشترین رفتار غیر بهداشتی گزارش شده نیز«مزه کردن غذا برای اطمینان از فاسد نبودن آن» مشخص شد. در بخش جداسازی بیشترین رفتار غلط گزارش شده «گذاشتن گوشت خام پایین تر از غذاهای پخته در یخچال» بود. در بخش پختن مواد غذایی، عدم مصرف شیر محلی نجوشیده بیشترین رفتار بهداشتی گزارش شده بود و در این بخش«20 دقیقه جوشاندن قوطی کنسرو قبل از مصرف» کمترین رفتار گزارش شده بود. بیشترین رفتار غلط انجام شده در بخش سرد کردن مربوط به سرد کردن غذاهای پخته شده قبل از گذاشتن در یخچال در دمای اتاق بود. بین میانگین نمره کلی رفتارمدیریت غذا وزیرمقیاسهای آن با متغیرهای دموگرافیک و نیز سایر متغیرهای زمینه ای ارتباط معنا دار آماری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    رفتار های شرکت کنندگان در زمینه مدیریت غذا بویژه به لحاظ سرد کردن مواد غذایی در حد ایده آل نیست. نتایج نشان دهنده این است که تعداد زیادی از افراد تاکنون با این گونه مفاهیم روبرو نشده بودند. سطح پایین بعضی رفتارها دلیل محکمی بر عدم اگاهی افراد است. بنابراین برنامه های آموزشی بایستی با توجه به نقاط قوت و ضعف افراد در هربخش ارائه گردد. این مقاله حاصل از پایان نامه دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.
    کلیدواژگان: رفتار مدیریت غذا، زنان، کرمان
  • قدرت الله شاکری، مریم ساکی، فرزانه جاروندی، ندا ساکی صفحات 174-182
    مقدمه
    براساس گزارش های سازمان ملل متحد، سازمان جهانی بلایا، کشور ایران نه تنها در زمره کشورهای بلاخیز جهان رتبه بندی شده است، بلکه رتبه نخست را از نظر بیشترین تعداد موارد مرگ متعاقب بروز زلزله داشته است.این مطالعه با هدف تاثیر برنامه آموزشی الگوی پرسید، پروسید بر رفتارهای ایمنی دانش آموزان مدارس ابتدایی شهر اهواز در برابر وقوع زلزله طراحی شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مورد شاهدی است که جهت بررسی رفتارهای ایمنی دانش آموزان در سال 1390 انجام شد. 400 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری خوشه ایو تصادفی ساده از بین دو دبستان شهر اهواز انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه و چک لیست، جمع آوری شد. پرسشنامه حاوی سوالاتی در بخش های مشخصات دموگرافیک، آگاهی، نگرش و رفتار عوامل قادر کننده و عوامل تقویت کننده بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS، آزمونهای t مستقل و زوج و آزمون کای دو استفاده شد.
    یافته ها
    پس از مداخله آموزشی در گروه مورد نسبت به گروه شاهد میانگین نمره آگاهی و میانگین نمره نگرش در خصوص رعایت نکات ایمنی در برابر وقوع زلزله (عوامل مستعدکننده) (001/0P<)،استفاده از منابع آموزشی،تشکیل کلاس آموزشی و شرکت در کلاس آموزشی (عوامل قادرکننده) (001/0P<)و تشویق خانواده و معلمین (عوامل تقویت کننده)و رفتارهای ایمنی در هنگام وقوع زلزله افزایش معنی دار یافته اند(001/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج فوق نشان دهنده تاثیر مثبت برنامه مداخله آموزشی بر اساس الگوی پرسید و اجزای اصلی آن (عوامل مستعدکننده،قادرکننده و تقویت کننده) در افزایش رفتارهای ایمنی در هنگام وقوع زلزله در جامعه مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، بهداشت مدارس، الگوی پرسید، رفتارهای ایمنی
  • کامران حاجی نبی، لیلا ریاحی، فرشاد توکلی صفحات 183-192
    مقدمه
    تولد سالانه بیش از یک میلیون کودک درکشور ما دلیلی بسیار محکم برای پرداختن به جنبه های جسمی و روانی تامین سلامت کودک است. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین اجرای برنامه ادغام یافته کودک سالم باشاخص های کودکان در شبکه بهداشت و درمان شهرستان نور به منظور اصلاح برنامه و کمک به بهبود سلامت کودکان انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مقطعی می باشد که در فاصله زمانی سال های 1386 تا 1390 به جزسال 1388که سال اجرای برنامه بود، انجام پذیرفت. آمار مرتبط با برنامه ادغام یافته کودک سالم در شبکه بهداشت و درمان شهرستان نور گرد آوری شد. ابزار گردآوری داده ها فرم جمع آوری اطلاعات ساخته پژوهشگر بود. جهت استخراج نتایج پژوهش از آزمون کلموگروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تی زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    بین اجرای برنامه ادغام یافته کودک سالم و میزان مرگ ومیرکودکان زیر یکسال و زیر 5 سال و میزان پوشش واکسیناسیون رابطه معنی داری مشاهده نشد، اما در شاخص میزان پنومونی درکودکان زیر 5سال و میزان ارجاع کودکان به پزشک و میزان اختلال رشد کودکان و میزان حوادث، مسمومیت وسوختگی ها، رابطه معنی داری درشبکه بهداشت و درمان شهرستان نور مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله به روشنی بیانگر تاثیرمثبت اجرای برنامه ادغام یافته کودک سالم بربهبود شاخصهای اختلال رشدکودکان، میزان پنومونی و میزان ارجاع کودکان به پزشک ومیزان حوادث، مسمومیت وسوختگی ها درکودکان می باشد ولی باتوجه به نقاط ضعف شناسایی شده، با مداخلات موثر و برنامه ریزی بهترتوسط مدیران می توان گامی در جهت بهبود برنامه و ارتقاء شاخصهای بهداشتی و ارتقاء سلامت جامعه برداشت.
    کلیدواژگان: برنامه کودکان، شاخص، شبکه بهداشت
|
  • B. Moini, A. Ghaderi, Sm Hazavehie, H. Allahverdipour, A. Moghimbeigi, F. Jalilian Pages 1-13
    Background
    Dental health problem among elementary students is a social and health problem which results in un-recoverable social، economical، cultural and health effects. This research is aimed to improve oral health among elementary students in Sanandaj city through theory of health belief model (HBM) and peer education approach.
    Method
    This is a quasi-experimental research whichstarted byselecting three primary schools randomly. Peer education was assigned to educate the first group (n=30) and the second group was educated by trainer group (n=30) and the third was a control group (n=30). For each group، two questionnaires were completed before and two month after implementing education. The educational programs were based on (HBM) and were about knowledge on oral health and the importance of dental health problem and the way we can improve it. This program was carried out based on child to child approach and was a peer education program.
    Results
    There were no statistical significant differences for mean score of knowledge (P= 0. 726)، perceived susceptibility (P= 0. 758)، perceived benefits (P = 0. 898)، perceived barriers (P= 0. 950) and Cues to action (P= 0. 950) among child to child group and trainer group. But Therewas a better practice of a child to child group in perceived severity (P= 0. 002) and increasing use of toothbrush (P= 0. 007) among students.
    Conclusion
    The final statistical analyses showed that in improving oral health and use of toothbrush، which was the main goal of the research، peer education group was more than effective trainer education، However in many parts of health belief model there were no statistical significant difference s between child to child and trainer group. So it is recommended to use child to child approach for many health educational programs.
    Keywords: Health education, Health Belief Model, Oral health, Child to child approach
  • Mh Salmani, Mh Ehrampoush, H. Masoudi, Mt Ghaneian, M. Askarshahi Pages 14-25
    Background
    Releasing of heavy metals in the environment caused by industrialization and urban، is a concern worldwide. Cadmium ion is toxic contaminants for Humans، Animals and plants that the maximum allowable concentration in water (0. 005 mg/l) is defined by WHO. Different methods for removing heavy metals have been studied. In recent years، the use of low-cost adsorbent for removal of these metals has been considered by researchers. In this study، removal of cadmium ions from aqueous solutions with continues flow method was studied by prepared adsorbent from barley stems.
    Methods
    This experimental- laboratory study done in 2011. Barley stem particles in the range of 1. 19 to 2 mm were investigated for removal of cadmium ions with continues down-flow by a column. All tests performed at constant pH of 6 and temperature of 27 ° C. The effective variables such as initial concentration، adsorbent bed height and inlet flow rate was studied for removal of cadmium ions. For each trial، value of 6 ml samples was collected at every 30 minutes of the output column. Cadmium ion concentration in each sample was measured with atomic absorption spectrophotometer.
    Results
    Test results showed that the absorption breakthrough curve related to the studied variables. Increasing flow rate and input concentration decreases the saturation point and breakthrough time but increase the depth of adsorbent bed makes it longer. Maximum uptake of cadmium ions was obtained 10. 07mg/g in a flow3ml/min، bed depth 30cm، and initial concentration 30mg/l.
    Conclusion
    According to obtained results، increasing flow rate decreases the maximum of uptake of cadmium ions per gram of absorbent and the absorption efficiency. The input flow 2 ml/min on the adsorbent column with Barley stem was removed cadmium ions as well and also has a large absorption capacity. It is recommended that continuous flow method with the obtained parameters in this study be used in the chemically refining process.
    Keywords: Aqueous solution, Barley stem, Cadmium ion, Continuous flow, Natural sorbent
  • Malakootian, Momeni, Dolatshahi Pages 26-37
    Background
    Consequences of air pollution on the health effects، including the formation and aggravation of respiratory، neurological and cardiovascular disease، caused air quality monitoring and control as something inevitable in most urban & industrial areas issue that should be raised at national level. Industries are among important pollutant factors of the environment that contaminate their surrounding at the first step. Since air pollution monitoring has not been done in the air surrounding Barez Industrial Complex، therefore a research study is required to review air quality.
    Method
    This study is of descriptive–cross sectional type and was performed from June to November of 2011. Monitoring of conventional pollutants (NO2،SO2،O3،PM10،CO) HC، and precipitated particulates was performed through interpolation between the concentration of pollutants inside the plant and its comparison with Air Quality Index (AQI). Air plant area was measured and evaluated in four symmetric directions and two different radii، and eight stations and three times a month for six months. 152 & 48 samples were taken from each pollutant and precipitated particles respectively. Air Quality was determined based on Iranian standard.
    Results
    the results of the tests showed that mean daily maximum concentration particulate matter (PM10) was 127/65 µgr/m3، nitrogen dioxide (NO2) equal 38/14 ppb، sulfur dioxide (SO2) equal 88/4 ppb،carbon monoxide (CO) equal 1/38 ppm، ozone (O3) equal 49/19 ppb. the carbohydrates equal 0/095 ppm and the monthly overage concentration of settleable particles13/35 gr/m2. mon. In all cases have been below the limit allow. Also the air quality index of all samples was within Iran’s air quality standards، WHO guidelines US-E and PA standards.
    Conclusion
    Air quality is of suitable status in terms of maintaining health of workers & visitors. considering that the concentration of suspended particles (PM10) and the SO2 emissions are higher than other pollutants necessary measures should now be taken to prevent their concentration increase which may exceed the standards in future if proceed with present trend.
    Keywords: Air Quality Index, Barez Industrial Complex, Air Pollutant
  • Ss Mazloomi Mahmodabad, A. Zare, H. Mozaffari-Khosravi, H. Fallahzadeh, Sh Fazelpour Pages 38-47

    Backgrouand: Study and promotion of knowledge، Attitude and behavior of oil and Fats consumption among Women has and essential role in determination of health status in community. We studied the amount of effectiveness of theatre in the women knowledge، Attitude and behavior on the consumption of oil and Fats.

    Method

    this is Experimental (before and after) study on 130 women''s in two group of case and control Data collecting was done by questionnaire demographic Variables and questions of knowledge، Attitude and behavior. Reliability and validity were assessed and approved. Data analysis was performed by SPSS Soft ware.

    Results

    Before the theatre the average knowledge of the women was 15/53 out of 26. After the theatre this knowledge reached to 21/38 (P<0/001). Before the teacher the average attitude of the women vas 31/13 out of 40. After the theatre reached to 32/8 (P>0/001). Also before the theatre the average behavior of the women was 13/13 out of 24 after the theatre reached to 15/70 (P<0/001). That the differences were significant.

    Conclusion

    According to these results the education through theatre had the effect on the knowledge، Attitude and behavior of oil and Fats consumption among women.

    Keywords: Theatre, Women, Knowledge, Attitude, Behavior, Oil
  • M. Rezaei Rad, S. Pour Pages 48-60
    Background
    Organizational communication is one of the main activities of management and organization staff especially the health professions. To enhance the outcomes of working hospital managers should identify impact of communication، styles on the outcomes. Organizational citizenship behavior، organizational commitment، and job satisfaction are discussed as the most important outcomes of working for the staff. The purpose of this study is to determine the relationship between communication styles of nurses and perceived communication satisfaction and working consequences of nurses and offering a conceptual model.
    Method
    The study adopted a survey research strategy in order to collect data. The study population consisted of medical personnel of Ghaem Hospital in Mashhad، through which 268 patients were studied. The data were obtained through standard questionnaires. Validaty of tools through factor analysis and reliability of tools via Cronbach''s alpha were confirmed. Data were analyzed using smart pls software and related statistical methods.
    Results
    Results of the research indicated that communication styles of nurses with a regression coefficient of 0. 562، 0. 216، 0. 218، 0. 204 were correlated respectively with perceived communication satisfaction، job satisfaction، organizational citizenship behavior، and organizational commitment of nurses; communication satisfaction with a regression coefficient of 0. 455، 0. 316، 0. 397 had a significant relationship with job satisfaction، organizational citizenship behavior and organizational commitment of nurses. Also the role of mediate communication satisfaction between Gmmunication styles of nurses and outcomes of nurses due to aetivites، the larger level of indirect relationship was confirmed.
    Conclusion
    Because communication styles have a high influence on the psychological and working consequences of nurses، the results of the study are useful for the hospital executives in order to develop efficient behavior، for success in the communication styles is the most important step for operationalization of nurses to be enjoyed.
    Keywords: Communication styles, Outcomes of working, Medical personnel, Satisfaction
  • Aa Jafari, Mt Ghaneian, Mh Ehrampoush, S. Zarei Pages 61-69
    Background
    Previous studies show that swimming in pools which are not well managed، can transmit infections. So there is still concern that swimmers by contacting with water and swimming pool environment could be affected by fungal diseases. So this study aimed to determine the amount of fungal contamination in indoor pools of Yazd in 2011.
    Method
    In this study، all the indoor swimming pools of Yazd (12 pools) during the spring and summer of 2011 in terms of fungal contamination were studied. To determine fungal contamination of the sample، a sterile carpet collection method was used. Sixty samples from different environmental surfaces in each pool (shower، dressing room surface، the chair and sit in the sauna، bath، platforms، around the pool)، 5 areas on average from each pool and to tally about 720 samples from all pools were tested for separation of bacterial contamination.
    Results
    Results of the present study showed that from all the 720 cultivated samples، 495 samples (68. 8%) were positive for one or more fungal contamination including 443 mould saprophyte (89. 5%)، 48 yeast saprophyte (9. 7%) and 4 dermatophyte pathogenic fungi (0/8%). Most fungal species were isolated from showers، dressing area، sauna and pool''s peripheral area.
    Conclusion
    According to the results of this study، it is necessary to pay more attention to sanitation and disinfection of water and environment around swimming pools. Also necessary actions and educations on disinfection and eliminating contamination have to given to the pools authorities.
    Keywords: Swimming pool, Fungal contamination, Surfaces, Yazd
  • A. Naici, F. Sayadi, M. Mansourian, Z. Shafieyan, H. Rahimzadeh Barzaki, M. Qorbani, A. Rezapoor, H. Asayesh Pages 70-76
    Background
    Diarrhea epidemic happens in most parts of the world especially in developing countries. Accordingly the present study was carried out aiming at surveying the impact of environmental factors on diarrhea incidence in Tangestan Township of Bushehr province in 2012.
    Method
    In this study Case and Control groups were considered. The data were collected by distributing checklists. 262 subjects in the Case group with diarrheal disease together with 262 subjects in the control group filled out distributed checklists. Afterwards they were collected. Data analysis was performed by applying SPSS statistical software and by descriptive statistics and by Logistic regression test.
    Results
    The mean age of the subjects was 24. 71. 17. 7% of whom used reservoir for drinking water، 63. 4% lived in rural areas، 66. 8%of subjects used water alone in washing eating vegetables، 99. 6% used healthy wastewater system، and 6. 9% used unhealthy toilets. Logistic regression showed that these factors such as drinking water reservoir kind، food consumption menu and type of eating vegetable، and the presence of insect vectors in the living place increase the probability of diarrhea incidence in the case group 1. 2،2. 93،2. 18 and 2. 35more times، respectively، in comparison to the control group.
    Conclusion
    Due to the determinant role of the environment in diarrhea incidence especially during warm seasons، it is necessary toEstablish educational hygienist programs especially for those people who work in Food Procurement and Distribution and Chlorination of water sources can result in diarrhea control in Tangestan Township.
    Keywords: Diarrhea, environmental health, Tangestan, Drinking Water
  • H. Fallah, A. Barkhordari, Gh Halvani, Mr Aminipour, M. Mortezavi, M. Behjati Ardakani, R. Hokm Abadi Pages 77-88
    Background
    The need for high-quality education and setting principles and practices for enhancing educational policy and practice using modern techniques is self-evident. The entrance of students into the factories is sometimes limited، and of particular concern is that students likely face danger by their presence at the workplace. A review of the related literature revealed no research involving simulations of airborne particles in the occupational health labs in our country. The aim of this study was to design a producer and simulator of airborne pollutants for measuring gases، vapors and particles in the lab.
    Method
    First، a comprehensive search was performed through different and present modern laboratory systems for generation and collection of dust. Then، interviews were carried out with stakeholders researchers lecturers our colleagues and students. Later، the laboratory chamber for simulation was designed and assembled.
    Results
    This paper describes laboratory chamber for simulation. It is possible to suspend dust، vapors and gases inside the chamber for measurement. The assessment of dispersed dusts inside the chamber showed relative steady concentration of respirable dust the average of which was 24. 3 mg/m3 after 20 minutes.
    Conclusion
    Satisfaction of occupational health students about good performance of chamber for teaching of sampling method indicates that this chamber can be used in all occupational labs for enhancing education quality without taking students to the field.
    Keywords: Atmosphere simulation chamber, Airborne pollutants, Sampling, Laboratory
  • Mh Baghianimoghadam, M. Dehghanpour, H. Shahbazi, J. Kahdouee, G. Dastgerdi, H. Falahzadeh Pages 89-101
    Background
    WHO says the General health is well being of physical، social and mental health، rather than just the absence of sickness or disability. The optimism is impact on mental، social and physical health. The aim of this study is determine relation between Optimism and general health in university students in Yazd، Iran.
    Method
    This was a descriptive and Correlation study that was done in 300 students of universities of Yazd، Iran. The samples were selected by stratified random sampling. The data was collected by two standard questionnaires: 1- GHQ 28 AND2- Optimism questionnaire (LOT). The data were analyzed by SPSS16 and Anova، T- test and Pearson correlation test.
    Results
    there was significant difference between optimism with general health (p=0. 001)، physical symptom (p=0. 001)، anxiety and sleep disorders (p=0. 001)، impaired in social function (p=0. 001) and depression (p=0. 001). there was significant difference between optimism of students and their general health based on kinds of their universities (p=0. 001)، so the mean grade scores of optimism of students of medical science was lower than others. Conclussion: the results of this study showed that there is significant relation between simulation and general health and must try ro increase the simulation of students.
    Keywords: simulation, general health, GHQ28, LOT
  • A. Afshari, M. Gholami, T. Hagh- Verdi, Sh Haj- Bagheri Pages 102-112
    Background
    Lice are the human permenant external parasites which causing irritation،pruritus، fatigue،malaise، poor health and learning disfunction. The aim of this study was to examine the prevalence of head lice infestation in urban female students of Rabat Karim primary schools during the years 2008-2009.
    Method
    In an observational and multistage cluster sampling design، 10000 female students of Rabat Karim primary schools were studied. Questionnaires concerning the parameters pertinent to infestation included: family size، literacy، employment، access to healthy water، bathroom facilities and its weekly application، and availability of detergents، were completed. Data were analyzed and processed using SPSS and X² test.
    Results
    Out of 10000 subjects under study، 125 inviduals (i. e 1/25%) were infested with head lice، mostly 7 year-old students. No significant statistical relationships were found among access to healthy water، shower facilities and its frequency، availability of detergent and rate of infestation.
    Conclusion
    Based on our findings، the most effective ways of preventing the problem of lice infestation (in 81/6% of cases) were direct referral of affected individuals to local health centers، education and treatment، programs after which، periodic examinations indicated lice left. Also literacy rate is an important factor in that the education of mothers، following and monitoring treatment process and progress is important in controlling and managing head lice infestation.
    Keywords: Prevalence, Lice, Primary student, Rabat Karim
  • H. Alizadeh Siuki, E. Zareban, F. Rakhshani, M. Shahraki Pour, N. Hamaeian Razavi Pages 113-123
    Background

    Regarding the importance of the youth in terms of the spread and risk of catching AIDS and since the only tool to control the disease is education، the present study was carried out to investigate the effects of Health education on knowledge attitudes and Behavior of students of high school in Zahedan.

    Methods

    This pre-post quasi-experimental study was done on 280 high school male students in zahedan. Data were collected with a questionnaire before educational intervention، and one month later. The obtained data were analyzed by SPSS software at the significant level of α=0. 05.

    Results

    The students'' mean knowledge score increased from 11. 80±3. 008 to 16. 32±1. 97 (P<0. 007)، their mean attitude score from 22. 17±3. 02± 27. 57±3. 23 (P<0. 002)، and their mean behavior score from4±1. 14 to 5. 63±1. 33 (P<0. 006) after education. Before intervention،27% of the students had weak knowledge، 40% had average knowledge، and 23% of them had good knowledge، but after intervention these percentages changed to 5. 4% (weak)، 20. 6% (average)، and 74% (good) respectively. Before intervention 20. 2% of the students had weak attitude، 51. 8% average attitude، and only 28% enjoyed good attitude. These percentages changed to 0. 7%، 7. 9%، and 91. 4% after the intervention Before intervention 38. 1% of the students had weak Behavior، 51. 8% average Behavior، and only 10. 1% had good Behavior. These percentages changed to 0. 7%،15. 7%، and 83. 6% after the intention.

    Conclusion

    Since the effect of education on the promotion of students’ knowledge and attitude، behavior has been approved، implementing health education programs in schools must be taken into consideration as aneducational priority on the part of health and education authorities throughout the country.

    Keywords: Education, AIDS, Knowledge, Attitude, Behavior
  • Mt Ghaneian, Mh Ehrampoush, M. Farsad, M. Dehvari Pages 124-135
    Background
    Slaughterhouse plays an important role in community health as a place to supply basic food source for human. Due to the effect of meat and products health on causing zoonosis diseases، this research was carried out to evaluate environmental health conditions of Yazd province slaughterhouses.
    Method
    In this descriptive-analytical research، questioners were completed for all of slaughterhouses (14 cases) in Yazd province، by environmental health experts. To respond to any question، we were considered three options including «good»، «undesirable»، «medium». The Environmental Health experts trained on how to score during four meetings.
    Results
    The results of this study indicated that 7% of personal health، 43% of facility، 64. 5% of building، 57% of instruments، 14% of wastewater disposal، 93% of water and 57% of solid waste disposal were acceptable.
    Conclusion
    This research showed that only new slaughterhouse in Yazd had essential environmental health standards، and other slaughterhouses had several health problems. This problem needs more attention for improving the health conditions of slaughterhouses.
    Keywords: Slaughterhouse, Health condition, Yazd province
  • M. Farzadkia, Mh Ehrampush, M. Kermani, K. Nadafi, E. Abouee Mehrizi Pages 136-146
    Background
    Kinetic models in natural wastewater treatment systems design can have an important role to help designing other parts from aspects of physical، hydraulic and process in real scale، and to determine the strengths and weaknesses of system. So، the initial aim of wetlands design is removal of organic matter is، BOD5 and COD، so. Determining the kinetic coefficients is necessary.
    Method
    In the present study، reaction kinetics of biological removal of organic substances in wastewater in subsurface reed beds have been investigated. For this purpose، samples from three sites in the lagoon were taken monthly during 6 months and the removal of organic materials، sBOD5 and sCOD was calculated. Afterward، the results were analyzed using the first order kinetic models، second order، Stover - Keane canon and statistical parameters.
    Results
    Results showed the average concentration output of sBOD5 and sCOD in control of wetlands and reed، were 101. 49، 56. 92 and 81. 78 and 46. 18 mg/L، respectively. In the predicted behavior of organic matter removal، Stover - Keane Canon model presented closest connection between theoretical predictions and data of field reed beds. And the maximum coefficient of organic matter (UMax) in the wetlands with reed sBOD5 sCOD and control were 120. 48، 142. 85 and 33. 3، 31. 25 mg/L، respectively.
    Conclusion
    According to the results، due to atmospheric conditions and design of Yazd wastewater treatment plant، the efficiency of this plant in removal of organic matter was high; Thereby provides sufficient reducing pollution and efficiency to meet the effluent outlet standards.
    Keywords: Wastewater treatment, artificial Wetland, Kinetic coefficients, organic matter
  • H. Sanaienasab, H. Rashidi Jahan, R. Tavakoli, Aa Karimi Zarchi, Mh Golerayhan Pages 147-158
    Background

    physical activity at teenage time is known as Health determinant at adolescence and elderly. The aim of this study is determining of Intended level of physical activity and effective factors in boy high school students advice on a housing town in Tehran.

    Methods

    A cross-sectional study done on 179 boy students. Data was collected through researchers made questionnaire. Validity and reliability of the questionnaire was tested by content validity technique and –Cronbach''s Alpha respectively. SPSS and descriptive and analytical statistics were used to analyze the Collected Data. Finally، based on the results، strategies for promoting physical activity for students was provided.

    Results

    36/3 percent، 34/1 percent and 29/6 percent of students respectively were low، moderate and severe physical activity level.  The research community access to sports facilities were in the home respectively 54/2 percent low، 27/4 percent moderate and 18/4 percent high، and in the school، respectively، 55/3 percent low، 43 percent moderate and 1/7 percent high have evaluated. 74. 3 percent of the students were not support enough and 25/7 percent had good support by their family. The level of physical activity had a significant relationship with BMI، class basis، and age. However it had no significant relations with parent’s education levels and job.

    Conclusion

    To increase physical activity among students، school- based interventions and increased use of family support is essential. Creating and facilitating access to sports facilities in schools and homes should be. And the benefits of regular physical activity to be taught students and families.

    Keywords: Physical activity, Students, adolescent
  • Ma Morowatisharifabad, A. Pourtaheri, H. Fallahzadeh, J. Sadeghizadeh Yazdi, Mt Ghaneian Pages 159-173
    Backgroun: Food-born diseases are caused by entrance of microbial pathogens into food chain and handling is the main cause of food-born disease transportation. A lot of studies have been accomplished in other countries and some progress in food handling behaviors has been identified. Because of the importance of the issue and limited studies in Iran, the current study was carried out with the aim of investigating food handling behaviors among woman in Kerman.
    Method
    This is a cross-sectional study. Research community was a group of women in Kerman being responsible for home food preparation. Data were collected using a questionnaire subsuming personal characteristics and food handling behaviors in the four sections of Cleaning, Separating, Cooking and Chilling. A total number of 320 women participated in the study with cluster random sampling. ANOVA and frequency distribution tables were used for data analysis.
    Results
    Totally, 52% of the participants prepared their foods always at home and 44.4% consumed outdoor foods less than 1 servings per week. Participants earned 34.52±2/94 out of 40 scores in clean section, 30.99±2.97 out of 36 scores in cross contamination section, 26.25±2.54 out of 32 scores in cooking section and 37.87±2.88 out of 56 in chilling section. In cleaning section the most reported behaviors were washing hand after raw meat, chicken and fish exposure and avoiding unwashed fruits consumption. The most reported unhealthy behavior in this section was tasting food for decay. In cross contamination section, the most unhealthy reported behavior was putting raw meat lower than cooked meat in refrigerator. In cooking section, reported behavior was not consuming raw local milk and the less reported behavior was bubbling the conserved foods for at least 20 minutes. The less reported behavior in chilling section was cooling the cooked food in the room temperature and the most reported behavior was maintaining egg in refrigerator. There was no significant difference in mean score of food handling behaviors and the demographic subscales such as age, educational level, job, marriage status, family size and number of children.. Also there was not a significant difference in mean score of food handling behaviors by number of food serving which were prepared at home and also number of outside meals.
    Conclusion
    The level of food handling behavior among participants are not at a favorable level especially in chilling section which can be due to their low level of knowledge in this area. Therefore, researches and educational programs should be conducted addressing the strong and weak orientations in each section of food handling behaviors.
    Keywords: Food handling behaviors, Woman, Kerman
  • Gh Shakerinejad, M. Sakif., N Saki Pages 174-182
    Background
    According to the UN، and Iran''s annual report on global disaster، not only ranked among the world''s countries in catastrophe risk، but ranks first of highest number death cases after occurrence earthquake. This study designed the impact of effect educational program on safety behavior of primary school students for earthquake according precede model in Ahvaz city.
    Method
    This study was case-control to evaluate the safety behavior of students was conducted in 2011. 400 primary school students of the two schools by multi- cluster sampling and Simple sampling was selected in Ahwaz. Data were collected from Demographic، knowledge، attitude، and behavior questionnaire، data analysis was conducted with SPSS16 and paired t-tests and chi-square test used for analysis.
    Results
    After education the mean score of predisposing factors (P<0. 001)، enabling factors (P<0. 002)، reinforcing factors and self -helping behaviors (P<0. 001) increased significantly in the intervention group as compared to the control group respectively.
    Conclusion
    The findings of this study indicated that precede model was effective educational intervention in increasing self -helping behavior in students for earthquake.
    Keywords: Health education, school health, Precede Model, Safety behavior
  • K. Haji Nabi, L. Riahi, F. Tavakoli Pages 183-192
    Background
    In this time to see deeply quality of growth children pattern and use findings of our research and global experiments for increasing physical and mental capabilities of children. Study the Relationship between implementation of integrated well child care plan and child indicators in Noor health network in order to reform this plan and improve helth children.
    Method
    This research is applied، cross-sectional and correlation. during the period 2007 and 2012 statistics associated with the integrated well child care plan of health network noor collected. Data collection instruments، data collection form، the researcher has made and the extraction results of the test kolmogrov smirnov، pearson and t-test was used.
    Results
    There is no significant relationship between implementation of integrated well child care plan and under one and five year chilren mortality rate، vaccination coverage. But there is significant relationship between implementation of integrated well child care plan and rate of pneumonia in children under 5 years، refer children to doctor، growth disorder in children، accident، poisoning، scorch in in Noor health network..
    Conclusion
    The results clearly indicate possetive effect of implementation of integrated well child care plan on rate of pneumonia in children under 5 years، refer children to doctor، growth disorder in children، accident، poisoning، scorch but the attention to the weaknesses identified by effective interventions and better planning by managers can be a step toward improving public health and the health indicators.
    Keywords: Child Care Plan Implementation, Child Indicators, Health Network