فهرست مطالب
فصلنامه دامپزشکی ایران
سال نهم شماره 39 (تابستان 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/05/10
- تعداد عناوین: 13
-
-
صفحات 5-16
این مطالعه با هدف بررسی اثرات استفاده از لاکتوفرین به صورت خوراکی روی پارامترهای رشد و ایمنی غیر اختصاصی تاس ماهی سیبری انجام گردید. به این منظور شش جیره با سطوح مختلف شامل 0، 100، 200، 400، 800 و 1600 میلی گرم لاکتوفرین در هر کیلوگرم غذا تهیه شد و ماهیان با وزن متوسط اولیه 2/0±3/26 گرم به مدت 8 هفته با جیره های مذکور تغذیه شدند. برای سنجش شاخص های رشد با فاصله 2 هفته تا انتهای آزمایش، طول کل و وزن در تیمار های مختلف اندازه گیری شد. در انتهای آزمایش، برای سنجش میزان پارامترهای ایمنی غیراختصاصی از ماهیان خونگیری به عمل آمد و از موکوس آنها نمونه برداری شد. پارامترهای رشد ماهیان شامل وزن نهایی، فاکتور وضعیت (CF)، وزن کسب شده (WG)، نرخ رشد ویژه (SGR) و ضریب تبدیل غذایی (FCR) در طول مدت آزمایش در تیمار های مختلف اختلاف معنی داری را نشان نداد (05/0P>). همچنین تعداد گلبول های سفید و درصد افتراقی گلبول های سفید شامل مونوسیت، ائوزینوفیل، نوتروفیل و لنفوسیت در تیمارهای مختلف با تغییر سطح لاکتوفرین جیره اختلاف معنی داری را نشان نداد (05/0P>). اختلاف معنی داری در فعالیت لایزوزیم سرم و موکوس ماهیان تغذیه شده با سطوح مختلف لاکتوفرین نیز مشاهده نشد (05/0P>). میزان ترشح موکوس در ماهیانی که از 400 میلی گرم لاکتوفرین تغذیه کرده بودند به صورت معنی داری نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت (05/0P<). با توجه به افزایش معنی دار ترشح موکوس در تیمار های تغذیه کرده از لاکتوفرین این گونه به نظر می رسد که پتانسیل لاکتوفرین جهت استفاده به عنوان یک تحریک کننده سیستم ایمنی در تاس ماهی سیبری بسیار کم می باشد ولی نیاز به مطالعات بیشتر و اندازه گیری سایر پارامترهای ایمنی مرتبط دارد.
کلیدواژگان: تاس ماهی سیبری، سیستم ایمنی، لاکتوفرین، سرم، موکوس، لایزوزیم، رشد -
صفحات 17-23هیپرپلازی خوش خیم پروستات معمول ترین بیماری پروستات در سگ های نر اخته نشده است که تخمین زده می شود در 100 درصد سگ های نر مسن بروز نماید. استفاده از گیاهان و دیگر رستنی ها به شکل یکنواخت و ثابتی در حال افزایش بوده است. گزنه یکی از گیاهانی است که مصرف آن در پزشکی به خصوص در مشکلات دستگاه ادراری تاریخچه ای طولانی مدت دارد. در این مطالعه پنج قلاده سگ نر مسن مبتلا به هیپرپلازی خوش خیم پروستات به شکل طبیعی، روزانه 2 میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی ریشه گزنه را به صورت خوراکی و به مدت 3 ماه دریافت نمودند. طول، عرض، ارتفاع و حجم پروستات سگ ها هر دو هفته یک بار به وسیله اولتراسونوگرافی از سطح شکم اندازه گیری شدند. در پایان مطالعه طول، عرض، ارتفاع و حجم پروستات سگ ها به ترتیب به مقدار 02/14، 31/9، 02/9 و 41/19 درصد اندازه اولیه خود کاهش یافتند. عصاره گزنه به شکل معنی داری در کاهش ابعاد و حجم پروستات موثر بود. هیچگونه عوارض جانبی ناخواسته ای در سگ ها دیده نشد. تجویز عصاره گزنه در این مطالعه فاقد خطر بود و سگ ها به خوبی آن را تحمل نمودند. به طور کلی شواهد موجود بیانگر اثر کم تا متوسط عصاره ریشه گزنه در کاهش اندازه و حجم پروستات می باشد. با این وجود اطلاعات به دست آمده نشان می دهد که عصاره ریشه گزنه می تواند جایگزین عمل اخته در درمان هیپرپلازی خوش خیم پروستات در سگ شود. اثر عصاره در طولانی مدت و همچنین بی خطری و توانایی آن در پیشگیری از بروز هیپرپلازی خوش خیم پروستات هنوز به خوبی شناخته نشده است. شناخت اهمیت و کمیت اثر عصاره گزنه تا قبل از قبول آن در رهیافت های درمانی هیپرپلازی خوش خیم پروستات مستلزم انجام مطالعات تایید کننده بعدی می باشد.
کلیدواژگان: گزنه، پروستات، اولتراسونوگرافی، سگ -
صفحات 24-33پلی پپتید های زهر عقرب علاوه بر عملکرد روی کانال های یونی، در فعالیت های ضد میکروبی نیز نقش دارند. در این مطالعه یک پپتید توکسین از زهر یکی از فراوان ترین عقرب های بومی ایران به نام مزوبوتوس اپئوس (Mesobuthus eupeus) تکثیر و توالی نوکلئوتیدی آن مورد شناسایی ملکولی قرار گردید. پس از شناسایی عقرب، مجموع کل RNA از غده زهر آن استخراج و غلظت آن با دستگاه اسپکتروفوتومتر اندازه گیری شد. سپس به منظور ساخت cDNA، از کل RNA به عنوان رونوشت و از الیگو (dT) اصلاح شده به عنوان آغازگر استفاده گردید. در ادامه، با استفاده از تکنیک RT-PCR پس از بهینه سازی شرایط PCR، یک قطعه cDNA تکثیر گردید. با استفاده از برنامه آنالیز پپتید راهنما مشخص شد که این پلی پپتید کد شده توسط این cDNA دارای یک پپتید راهنما می باشد که اسید آمینه گلایسین در وضعیت بیستمین اسید آمینه به عنوان شروع پلی پپتید بالغ محسوب می گردد. همترازی این پلی پپتید با توالی های مشابه در بانک ژن NCBI نشان داد که این ژن به میزان 96، 94 و 67 درصد با نروتوکسین های طویل از عقرب های martensii، M.، Buthus occitanus Israelis و Tityus costatus به ترتیب، شباهت دارد. مقایسه این cDNA با ژن های مشابه از دیگر گونه های عقرب نشان داد که این ژن در ناحیه بین اسید آمینه 85-55 حاوی یک دومین بنام «Arthropod defensin» است. این دومین که غنی از سیستئین می باشد به خانواده ای از پپتید های ضد باکتریایی که عمدتا روی میکروب های گرم مثبت موثرند، متعلق است. وجود تشابه بالا به همراه وجود 6 سیستئین محافظت شده و همچنین نتایچ فیلوژنی همگی دلالت بر این دارد که این ژن احتمالا یک عضو جدید از خانواده پپتید توکسین ها از عقرب مزوبوتوس اپئوس ایران است که در مقایسه با توالی های مشابه از منشاء مشترکی سرچشمه گرفته اند.
کلیدواژگان: cDNA، RT، PCR، توکسین، ضد باکتری، مزوبوتوس اپئوس، عقرب، ایران -
صفحات 34-42در این پژوهش، غلظت کادمیوم (Cd) در بافت های عضله، کبد، آبشش ماهی کپور پرورشی (Cyprinus carpio)، آب و رسوب های استخرهای پرورشی در مسیر رودخانه کارون در سه منطقه، شمال (شوشتر)، مرکز (اهواز) و جنوب (خرمشهر) در استان خوزستان در پاییز سال 1389 مطالعه شد. بیشترین و کمترین غظت کادمیوم در بافت عضله به ترتیب در منطقه شوشتر و خرمشهر به میزان 18/0 و 06/0 میلی گرم کادمیوم در کیلوگرم ماده خشک تعیین شد که بیشتر از حدود مجاز EU (2005) (05/0 میلی گرم بر کیلوگرم وزن خشک) بود. نتایج نشان داد غلظت کادمیوم در رسوب و آب در مناطق مورد مطالعه از لحاظ آماری تفاوت معنی داری داشت (05/0p<). به این ترتیب بیشترین و کمترین غلظت کادمیوم در رسوب، به ترتیب در منطقه خرمشهر به میزان 85/3 و در منطقه شوشتر به میزان 9/1 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک به دست آمد. در حالی که بیشترین و کمترین غلظت کادمیوم در آب به ترتیب در منطقه شوشتر به میزان 84/1 و خرمشهر به میزان 85/0 و میکروگرم بر لیتر به دست آمد. وضعیت غلظت کادمیوم در اندام های ماهی کپور، به ترتیب: در کبد> آبشش> عضله بود. بنابراین، افزایش غلظت بار آلودگی این عنصر در رسوب، از منطقه شوشتر به سمت خرمشهر بود.
کلیدواژگان: کادمیوم، ماهی کپور پرورشی (Cyprinus carpio)، آب، رسوب، استخرهای پرورشی -
صفحات 43-50
محلول های ایزوسموتیک و هیپراسموتیک دکستروز موارد استفاده گسترده ای در دامپزشکی دارند. به دنبال استفاده از این محلول ها ممکن است جابه جایی مایعات و تغییر در سطح گلوکز، لیپیدها، پروتئین تام و آلبومین سرم رخ دهد. لذا این مطالعه به منظور بررسی اثر این محلول ها بر هموئوستاز گلوکز، لیپید، پروتئین تام و آلبومین سرم انجام گرفت. به این منظور محلول های دکستروز 5 درصد و 50 درصد به صورت وریدی و به میزان 1 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، به شش راس گوساله نر 8 تا 10 روزه هلشتاین تجویز گردید و در طول 12 ساعت بعدی از حیوانات خون گیری های مکرر به منظور اندازه گیری پروتئین تام، آلبومین، گلوکز، تری گلیسیرید و کلسترول تام صورت گرفت. نتایج نشان داد که محلول های دکستروز 5 و50 درصد باعث کاهش خفیف و موقتی در سطح پروتئین و آلبومین پلاسمایی شدند و به ترتیب موجب افزایش طولانی مدت خفیف و کوتاه مدت شدیدی در گلوکز خون شدند (05/0P<). در گروه دکستروز 5 درصد تا دقیقه 180 و در گروه دکستروز 50 درصد تا دقیقه 120 افزایش سطح تری گلیسیرید مشاهده شد (05/0P<). همچنین مقادیر کلسترول تام در گروه دکستروز 5 درصد افزایش یافت (05/0P<). احتمالا تفاوت های مشاهده شده در دو گروه ناشی از ترشح مقدار متفاوت انسولین در پاسخ به افزایش متفاوت سطح گلوکز می باشد. لذا پیشنهاد می شود در تفسیر نتایج متغیرهای فوق، تاثیر تجویز محلول های دکستروز در نظر گرفته شود.
کلیدواژگان: ایزوسموتیک، هیپراسموتیک، دکستروز، پروتئین، لیپید، گوساله -
صفحات 51-59سقط جنین های بروسلایی، لپتوسپیرایی و کمپیلوباکتریایی در راس عوامل باکتریایی ایجاد سقط جنین در گاو قرار دارند. به منظور بررسی فراوانی سقط جنین های ناشی از این عوامل در گاوداری های اطراف تبریز تعداد 76 جنین سقط شده در طول سال های 1389-1387 جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت. بعد از کالبدگشایی جنین ها، از محتویات شیردان، کبد، کلیه، ریه، مغز، قلب، طحال و جفت مادران نمونه برداری و نمونه ها تا زمان انجام آزمایشات در فریزر C ̊20- نگهداری شدند. بعد از انجام آزمایشات PCR، تعداد سقط جنین های بروسلا یی 6 مورد (8/7%)، لپتوسپیر ایی 16 مورد (21%) و کمپیلوباکتر یایی 3 مورد (9/3%) تشخیص داده شد. نتایج حاصل از آزمایشات انجام یافته نشان داد که هر سه بیماری بروسلوز، لپتوسپیر وز و کمپیلوباکتر یوز در گاوداری های اطراف تبریز وجود دارند و فراوانی سقط های ناشی از بیماری لپتوسپیر وز بیشتر از بقیه موارد است. همچنین مشخص گردید که واکسن RB51 می تواند در برخی از گاو های آبستن موجب سقط جنین گردد.
کلیدواژگان: سقط جنین، بروسلوز، لپتوسپیروز، کمپیلوباکتریوز، گاو، تبریز، PCR -
صفحات 60-70به منظور بررسی اثر عصاره سر خارگل بر عملکرد و پاسخ های ایمنی، آزمایشی با 240 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه کاپ با میانگین وزن 6/44 گرم انجام شد. اثر عصاره سرخارگل حاوی mg/ml 99/2 اسید کافئیک در مقادیر صفر E0 (شاهد)، 5/0 (E0.5)، 1 (E1)، 5/1 (E1.5)، 2 (E2) و 5/2 (E2.5) میلی لیتر در لیتر آب آشامیدنی به طور مستمر از روز 6 تا 42 مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی پاسخ های ایمنی سلولی به کمک تزریق داخل پوستی فیتوهماگلوتینین (PHA-P) در چین پوستی بال و اندازه گیری ضخامت پوست بعد از 24 و 48 ساعت انجام شد. ارزیابی پاسخ های ایمنی هومورال با استفاده از تزریق عضلانی محلول 25% گلبول قرمز گوسفند (SRBC) و تعیین عیار پادتن IgG و IgM ضد گلبول قرمز گوسفند از طریق آزمایش هماگلوتیناسیون انجام شد. نتایج نشان داد مصرف 1 میلی لیتر عصاره سر خارگل و بیشتر، سبب بهبود افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل می شود (05/0P<). بالاترین افزایش وزن روزانه (98/67) و پایین ترین ضریب تبدیل (54/1) متعلق به تیمار E1 بود. مصرف عصاره سرخارگل سبب بهبود پاسخ های ایمنی سلولی به PHA-P و تولید IgG ضد SRBC شد (05/0P<). بیشترین عیار پادتن IgG ضد SRBC و پاسخ های ایمنی سلولی با مصرف 5/2 میلی لیتر عصاره به دست آمد (05/0P<). تیمار E2.5 دارای بالاترین درصد وزن بورس و تیموس بود (05/0P<). نتایج کلی نشان داد مصرف 1 میلی لیتر عصاره سرخارگل در هر لیتر آب آشامیدنی جوجه های گوشتی به صورت مستمر باعث بهبود عملکرد و پاسخ های ایمنی می شود.
کلیدواژگان: عصاره سرخارگل، پاسخ های ایمنی، عملکرد، جوجه گوشتی -
صفحات 71-77از آنجایی که میزان پروتئین تام و بخش های مختلف تشکیل دهنده آن در شرایط و حالات مختلف فیزیولوژیک نظیر آبستنی، شیرواری، فحلی ممکن است دستخوش تغییر و نوسان گردند، لذا هدف مطالعه حاضر بررسی چگونگی تغییرات پروتئین های سرم خون در مادیان های عرب ایرانی خوزستان در طی دوران آبستنی بوده است، ضمن این که به نظر می رسد تاکنون مطالعه جامعی پیرامون چگونگی تغییرات پروتئین های سرم خون در مادیان های عرب خوزستان در یک دوره آبستنی صورت نگرفته است. بدین منظور از تعداد 5 راس مادیان عرب ایرانی آبستن که تحت شرایط پرورشی یکسان در یکی از اسب داری های استان خوزستان نگهداری می شدند ماهیانه خونگیری به عمل آمد. پس از تعیین میزان پروتئین تام سرم به روش استاندارد بیوره، از روش الکتروفورز به منظور جداسازی و تعیین هر یک از فراکسیون های پروتئینی سرم خون استفاده شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و روش GLM مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که با وجود نوساناتی که در میزان پروتئین تام و اجزای تشکیل دهنده آن و همچنین نسبت آلبومین به گلوبولین در طول دوران آبستنی مشاهده می شود، اما هیچ یک از این تغییرات معنی دار نمی باشند. لذا می توان چنین نتیجه گیری نمود که پروتئین تام سرم خون و بخش های تشکیل دهنده آن در مادیان های عرب ایرانی خوزستان در طول دوره آبستنی تغییر معنی داری نشان نمی دهند.
کلیدواژگان: اسب عرب، پروتئین، آبستنی -
صفحات 78-87در بیماری دیابت ساختار و عملکرد اندام های زیادی ار جمله ساختار بافتی بیضه تغییر می یابد. برخی از عوامل ضد دیابتی و محافظ، سبب کاهش هیپرگلیسمی و اختلالات ناشی از آن می گردند و می توانند سبب کاهش عوارض جانبی دیابت و استرس اکسیداتیو در بیضه گردند. آلوئه ورا دارای اثرات مختلفی از جمله کاهش قند خون است. با این پیش فرض، در مطالعه حاضر، اثر محافظتی آلوئه ورا بر ساختار بافتی بیضه موش دیابتی مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور 25 سر موش صحرایی نر بالغ در محدوده وزنی 240-220 گرم در پنج گروه پنج تایی تقیسم شدند: 1-گروه شاهد: موش های این گروه سالم و در شرایط طبیعی تا پایان دوره نگهداری شدند- گروه دیابتی: در این گروه، موش ها با تزریق mg/kg60 استرپتوزتوسین از طریق تزریق داخل صفاقی دیابتی شدند و هیچ گونه داروی دیگری دریافت نکردند. 3- گروه دیابتی دریافت کننده آلوئه ورا: در این گروه موش های دیابتی روزانه mg/kg300 به مدت 7 هفته آلوئه ورا از طریق خوراکی (گاواژ) دریافت کردند. 4- گروه دیابتی دریافت کننده انسولین: در این گروه موش های دیابتی در طول دوره نگهداری به میزان mg/kg60 انسولین دریافت نمودند. 5- گروه شاهد دریافت کننده آلوئه ورا: موش های این گروه سالم و روزانه mg/kg300 ژل آلوئه ورا از طریق خوراکی (گاواژ) دریافت نمودند.
پس از پایان 7 هفته، موش ها وزن کشی و قند خون آنها اندازه گیری شد و سپس با کلروفرم آسان کشی و بیضه های آنها برداشت گردید. در ابتدا وزن بیضه ها و سپس حجم آنها با استفاده از روش جابجایی آب محاسبه گردید. جهت مطالعه بافت شناسی، از هر یک از بیضه ها نمونه هایی به ضخامت حداکثر 5/0 سانتی متر برداشت گردید. پس از تثبیت نمونه ها در فرمالین 10 درصد، با استفاده از روش معمول تهیه مقاطع بافتی پارافینی، برش هایی به ضخامت 6-5 میکرومتر تهیه و مورد رنگ آمیزی H&E قرار گرفتند.
نتایج به دست آمده نشان داد که میانگین قطر لوله های اسپرم ساز، ارتفاع اپی تلیوم لوله های اسپرم ساز، میانگین تعداد سلول های اسپرماتوژنیک و سرتولی در هر لوله اسپرم ساز به میزان قابل توجهی در موش های صحرایی دیابتی نسبت به گروه شاهد کاهش می یابد. ولی در گروه دیابتی دریافت کننده آلوئه ورا همانند گروه دیابتی دریافت کننده انسولین این تغییرات ساختاری در بافت بیضه به طور معنی داری کاهش یافت. وزن موش های صحرایی دیابتی نیز در گروه های درمانی افزایش معنی داری داشت. بنابراین ژل آلوئه ورا به طور مستقیم یا غیر مستقیم دارای اثر محافظتی قابل توجهی بر ساختار بیضه موش های دیابتی می باشد.
کلیدواژگان: دیابت، بافت بیضه، ژل آلوئه ورا، موش صحرایی -
صفحات 88-96سالمونلوز از بیماری های مهم مشترک بین انسان و دام (زئونوز) محسوب می گردد. بیشتر عفونت های سالمونلایی در انسان در اثر مصرف مواد غذایی آلوده به این باکتری رخ می دهد. مقاومت سالمونلا نسبت به آنتی بیوتیک های رایج رو به افزایش است و به عنوان یک مشکل جهانی مطرح می باشد. مطالعه حاضر به منظور تعیین سروتیپ های سالمونلا و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آنها در طیور شهرستان اراک انجام شد. در این تحقیق از 245 نمونه کلواک ماکیان 75 مورد (61/30%) سالمونلا جدا گردید. در سروتایپینگ انجام شده روی نمونه های فوق 33/45% سروتیپ انتریتیدیس (Enteritidis)، 44% سروتیپ اینفانتیس (Infantis)، 33/5% سروتیپ تیفی موریوم (Typhimurium)، 67/2% سروتیپ باردو (Bardo) و 67/2% سروتیپ باکونگو (Bacongo) تشخیص داده شد. نتایج آنتی بیوگرام بر اساس استاندارد جهانی CLSI و با استفاده از روش دیسک دیفیوژن (Kirby-Bauer) نشان داد که 100% جدایه ها به جنتامایسین، انروفلوکساسین، ایمیپنم و سفتریاکسون حساس هستند و بیشترین مقاومت در برابر نالیدیکسیک اسید و نیتروفورانتوئین مشاهده شد. همچنین از 75 جدایه سالمونلا 63 مورد (84%) دارای مقاومت چندگانه به سه یا تعداد بیشتری از آنتی بیوتیک ها بودند.
کلیدواژگان: سالمونلا، مقاومت آنتی بیوتیکی، سروتایپینگ، ماکیان، اراک -
صفحات 97-105شمارش کلی بار میکروبی نمونه های شیر به روش مرجع پورپلیت و مطابقت نتایج حاصله با استانداردهای موجود، از جمله کارهای آزمایشگاهی معمول در تمامی کارخانجات صنایع شیر است. از سوی دیگر، سرعت دستیابی به نتایج در اسرع وقت از جمله نکات ویژه و مدنظر کارخانجات به منظور اطمینان از کیفیت محصول تولیدی و در حال توزیع می باشد. لذا با تکیه بر این موضوع، بهره گیری از تکنیک امپدانس در ارزیابی بار میکروبی شیرهای خام و پاستوریزه مد نظر واقع شد که با صرف وقت کمتر، دستیابی سریع تر به نتایج را میسر می سازد. همچنین در این مطالعه، مطابقت نتایج حاصله از روش امپدانس با نتایج به دست آمده از روش مرجع پورپلیت و نیز اسیدیته قابل تیتر در شیر مورد بررسی واقع گردید. در طی این بررسی، تعداد 100 نمونه شیر (50 نمونه پاستوریزه و 50 نمونه خام) تهیه شد و با استفاده از روش امپدانس و نیز روش مرجع پورپلیت مورد ارزیابی از نظر شمارش کلی بار میکروبی قرار گرفتند. همچنین مقدار اسیدیته شیر بر اساس درجه دورنیک اندازه گیری شد. روش پورپلیت، اسیدیته شیر و روش امپدانس، بر اساس دستورالعمل های موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران انجام پذیرفت و سپس با استفاده از نتایج، منحنی های مربوط به انطباق سه روش با یکدیگر و معادله منحنی های مذکور با استفاده از روش های آماری و نرم افزار Excel به دست آمد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، میزان تطابق روش امپدانس با روش مرجع پورپلیت در شیرهای پاستوریزه 01/95% و در شیرهای خام 29/95% بود. همچنین میزان تطابق روش امپدانس با مقدار اسیدیته قابل تیتر در شیرهای خام براساس درجه دورنیک 83/88% و در شیرهای پاستوریزه 4/85% و نیز میزان تطابق مقدار بار باکتریایی شیر با مقدار اسیدیته در شیرهای خام و پاستوریزه به ترتیب 14/94% و 27/93% به دست آمد. بنابر نتایج مطالعه حاضر، تکنیک امپدانس به عنوان جایگزینی برای روش های مرسوم قدیمی می تواند مورد استفاده باشد.
کلیدواژگان: شیر، امپدانس، بار میکروبی، اسیدیته -
صفحات 120-125به منظور مطالعه تاثیر افزودن آلفامیون و بیومین بر پاسخ ایمنی پرندگان به واکسن کشته آنفلوانزا، سیصد قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس به طور تصادفی به 4 گروه مساوی تقسیم شدند و هر گروه به 3 زیر گروه 25 قطعه ای تقسیم شد. جوجه های گروه یک جیره پایه، جوجه های گروه 2 آلفامیون به نسبت 5/0 کیلو در تن، جوجه های گروه 3 بیومین به نسبت یک کیلو در تن و جوجه های گروه 4 نیز جیره پایه دریافت کردند. جوجه های گروه 2، 3 و 4 در روز نهم با واکسن آنفلوانزا تحت تیپ H9N2 به روش زیر جلد پشت گردن واکسینه شدند ولی گروه 1 واکسن دریافت نکردند. در روزهای صفر (قبل از واکسیناسیون)، 20 و 35 بعد از واکسیناسیون از هر گروه 15 جوجه به طور تصادفی انتخاب و خونگیری از ورید بال آنها به عمل آمد. سرم خون جدا شده به میکروتیوب منتقل و تا هنگام آزمایش در فریزر نگهداری شد. عیار پادتن ضد ویروس آنفلوانزا به روش جلوگیری از هماگلوتیناسیون و با 4 واحد (HA) از آنتی ژن آنفلوانزا اندازه گیری شد. نتایج مطالعه نشان داد، اگر چه 35 روز بعد از واکسیناسیون میانگین عیار پادتن سرم خون جوجه های گروه دریافت کننده بیومین (92/3) از گروه دریافت کننده آلفامیون (85/3) بیشتر می باشد ولی تفاوت معنی دار با جوجه های کنترل واکسینه ندارد. بنابراین می توان گفت، افزودن آلفامیون یا بیومین در جیره غذایی جوجه های گوشتی تاثیری بر پاسخ ایمنی پرنده در برابر واکسن کشته آنفلوانزا ندارد.
کلیدواژگان: آلفامیون، بیومین، جوجه گوشتی، پاسخ ایمنی، H9N2
-
Pages 5-16
This experiment was carried out to investigate the effect of different levels of dietary lactoferrin on growth performance and innate immune response of juvenile Siberian sturgeon (Acipenser baeri). Fish (26. 3 ± 0. 2 g) were fed with six different dietary lactoferrin including 0، 100، 200، 400، 800 and 1600 mg/kg for 8 weeks. Growth performance was measured at each 2-week interval. After the feeding trail، blood and mucus samples were collected for estimating hematological and immunological parameters. There was no significant difference between treatments in terms of growth performance (weight gain، specific growth rate، feed conversion ratio، condition factor and hepatosomatic index)، during and at the termination of the experiment (P>0. 05). White blood cell counts (WBC) and differential WBC count were not affected by dietary supplementation of bovine lactoferrin (P>0. 05). Mucus and serum lysozyme activities were not significantly influenced by dietary lactoferrin (P>0. 05). Moreover، mucus secretion significantly increased in fish fed 400 mg/kg lactoferrin compared to control group (P<0. 05). In spite of the significant increase of mucus secretion in fish fed dietary lactoferrin، it seems that the possibility of using this ingredient as an immunostimulant for Siberian sturgeon is low، but further studies are needed to find the effect of lactoferrin on other related immunological indices.
Keywords: Siberian sturgeon (Acipenser baerii), Immune system, Lactoferrin, Growth, Serum, Mucus, Lysozyme -
Pages 17-23Benign prostatic hyperplasia (BPH) is the most common prostatic abnormality in intact male dogs and is estimated to occur in 100% of old، intact dogs. The pharmacologic use of plant and herbs for the treatment of BPH has been growing steadily. Stinging nettle (Urtica dioica) is an herb that has a long history of medical use، especially for urinary tract problems. In this study، five intact male old dogs with natural benign prostatic hypertrophy orally received 2 mg/kg hydroalcoholic extract of Urtica dioica root daily for 3 months. Prostatic length، width، height and volume of each dogs measured using transabdominal ultrasonography every two weeks. Prostatic length، width، height and volume of dogs were decreased 14. 02، 9. 31. 9. 02 and 19. 41% of initial values، respectively، at the end of study. Urtica dioica extract was significantly effective in reducing prostatic dimensions and volume. No untoward side effect was observed in any dogs. Urtica dioica root extract in our study appeared to be safe and well tolerated. The evidence suggests that Urtica dioica root extract provides mild to moderate reduction in prostatic dimensions and volume. Available data indicate that urtica dioica is a useful alternative to castration in the treatment of BPH in dogs. The long term effectiveness، safety and ability to prevent BPH complications are not known. However، the significance and magnitude of the effect remains to be further confirmatory studies before Urtica dioica treatment may be accepted in the guidelines for BPH treatment.Keywords: Urtica dioica, Prostate, ultrasonography, Dog
-
Pages 24-33Considering the lack of knowledge of the molecular biology of scorpion venom antibacterial peptides، as a first step we sequenced and identified a full-length sequence from the venom glands of scorpion (Mesobuthus eupeus) through RT-PCR. Scorpion toxin consists of different types of toxins and enzymes which are encoded by individual genes. Antimicrobial peptides are cytolytic peptides that can rapidly kill a broad range of microbes and have additional activities that impact on the quality and effectiveness of innate responses and inflammation. These peptides had been found from a wide variety of organisms in the last few years. Scorpions were provided and identified by Razi Institute in Ahvaz. The origin of the total RNA was the telson، the last segment of the tail containing the two venom glands. Using RNX plus solution (CinnaGen، Iran)، the total RNA was extracted according to the manufacturer’s instructions. Then، cDNA was synthesized with the extracted total RNA as template and oligo (dT) as primer. In order to amplify cDNA encoding neurotoxin، RT-PCR was performed. The amplified cDNA fragments were sequenced in both strands according to the dideoxy termination method. Sequence comparisons with GenBank database were done using the BLAST software. Based on the sequence data، the complete sequence contained 273 nucleotides called MeBTXA signal peptide sequence was identified، and the glycine at position 20 was assumed to represent the start of the mature protein. Remarkably، they share 96، 94 and 67% similarity with the long-chain potassium ion channel blocker from Mesobuthus martensii، Buthus occitanus Israelis and Tityus costatus. Domain analysis of the protein showed «Arthropod defensin» between amino acid resides 55 to 85. This domain which is rich in cysteine is belongs to the antibacterial peptide family and has effect on the gram positive bacteria. This high sequence similarity together with completely conserved in the positions of all 6 cysteine indicated that this gene is a new member of β-toxin from the Iranian M. eupeus which may originate from a common ancestor.Keywords: cDNA, RT, PCR, Neurotoxin, Antimicrobial peptide, Mesobuthus eupeus, Scorpion, Iran
-
Pages 34-42In this research، cadmium (Cd) concentration in the muscle، liver، and gill tissues of the common carp (Cyprinus carpio)، sediment، and water of ponds along the Karoun river was investigated in three regions including north (Shushtar)، center (Ahwaz) and south (Khorramshahr) of Khuzestan province in autumn 2010. The highest and lowest concentrations of Cd in muscle tissues were 0. 18 mg Cd kg-1 dry matter (Shushtar)، and 0. 06 mg Cd kg-1 dry matter (Khoramshahr) respectively. The results showed that Cd concentration was more than EU (2005) limit value (0. 05 mg Cd kg-1 dry weight). Cadmium concentrations in sediment and water had significant differences (p<0. 05). The highest and lowest Cd concentrations in the sediment of Khoramshahr and Shushtar were 3. 85 and 1. 9 mg Cd kg-1 dry weight، respectively while in water they were 1. 84 µg l-1 inShushtar، and 0. 85 µg l-1 in Khoramshahr respectively. The concentration of Cd in common carp organs were as follow: liver> gill> muscle. Therefore، the concentration and the load of Cd pollution in sediment is increased from Shushtar to Khoramshahr regions.Keywords: Cadmium, Common carp (Cyprinus carpio), Water, Sediment, Farm ponds
-
Pages 43-50
Isosmotic and hyperosmotic solutions of dextrose have many uses in veterinary medicine. Following application of these solutions، fluid displacement and changes in plasma levels of glucose، lipids، total protein and albumin may take place. This study was carried out to evaluate the effect of this kind of solutions on homeostasis of plasma glucose، lipid، total protein and albumin. One ml/kg of 5 and 50% dextrose solutions were administered by rapid and intermittent IV injection to six 8-10 day old calves. Repeated blood sampling was obtained during next 12 hour to measure protein، albumin، triglyceride (TG) and total cholesterol (TC). According to the data 5% and 50% dextrose solutions led to a durable mild، and a short term، high-increase in plasma glucose، respectively (P<0. 05). These solutions mildly and transiently decreased plasma protein and albumin levels (P<0. 05). TG increased until 120 and 180 min after treatment with 5 and 50 percent dextrose solutions. Total cholesterol increased significantly following injection of 5% dextrose solution. These differences between 5% and 50% dextrose solutions may be related to different insulin levels released، following different plasma glucose levels. Thus we suggest paying attention to the dextrose solutions administration during the interpretation، of the above parameters.
Keywords: Isosmotic, Hyperosmotic, Dextrose, Protein, Lipid, Calf -
Pages 51-59Abortions caused by Brucella spp.، Leptospira Interrogans serovars and Campylobacter fetus subspp. veneralis are the most important bacterial abortions in the cattle. For this reason from May 2008 through August 2010، 76 aborted fetuses randomly were collected. After necropsy، tissue samples were taken from the liver، stomach، lung، kidney، spleen، brain of the aborted fetuses and placenta (from the aborted dams). Tissue samples were kept at -20˚ C in the refrigerator until to performing the PCR test. Six (7. 8%)، sixteen (21%) and three (3. 9%) out of 76 aborted fetuses showed positive reaction by the PCR test to the Brucella spp.، Leptospira interrogans and Campylobacter fetus subspp. veneralis respectively. Prevalence of the Leptospira-induced abortions was high in the old cows and advanced pregnancies (7-9 months). However statistical difference was not observed among these groups or different periods of pregnancy (P>0. 05). In conclusion، our results indicated that the Leptospira interrogans group is the most prevalent abortive factor among the Tabriz dairy herds and sometimes the RB51 vaccine can be abortive in the pregnant cows.Keywords: Campylobacteriosis, Brucellosis, Leptospirosis, Abortion, PCR, Cow, Tabriz
-
Pages 60-70The experiment was conducted by using of 240 day old broilers cob with an average live weight of 44. 6 g to determine the effect of of purple coneflower extract on the performance and immune reponses. The extract of purple coneflower containing 2. 99 mg/ml caffeic acid was added in the levels of zero control group (Ezero)، 0. 5 (E0. 5)، 1 (E1)، 1. 5 (E1. 5)، 2 (E2) and 2. 5 (E2. 5) ml/l to drinking water from day 6 to 42. Cellular immune responses were assayed by PHA-P injection in the skin fold of wings and thickness of skin were measured after 24 and 48h. A 25% SRBC suspension were injected in the breast muscle to investigate humoral immune responses، and titers IgG and IgM anti SRBC was determined by haemagglutination test. Results indicated that the using 1≥ 1ml of purple coneflower extract improved daily live weight gain and feed conversion ratio (p<0. 05). Treatment E1 gained the highest daily live weight (67. 98) and the lowest feed conversion ratio (1. 54). The using of purple coneflower extract improved cellular immune responses and IgG titer against SRBC (p<0. 05). The highest of IgG titer against SRBC and cellular immune response were achieved by using 2. 5 ml extract (p<0. 05). Treatment E2. 5 had the highest burs and thymus percentage weight (p<0. 05). Overall results showed that continuous use of 1 ml of extract/l of drinking water of broiler chicks caused to improve performance and immune responses.Keywords: Purple coneflower extract, Immune response, Performance, Broiler
-
Pages 71-77Protein and its fractions concentrations may be changed in physiological statuses such as pregnancy، lactation and oestrus. Therefore، purpose of the present study was evaluation of serum proteins changes in the Arabian mares during gestation stages. In addition، it seems that comprehensive study has not been performed around serum proteins changes in the Khouzestan Arab mares during gestation stages up to now. Therefore، the experiment was performed on five Khouzestan Arabian mares during pregnancy that were kept in identical conditions. Subsequent of written exact history from any horse، blood samples were collected monthly and serums were extracted. Determination of total protein concentration value with Biuret method، electrophoresis technique and cellulose acetate medium were used to separate and to determine concentration values of protein fractions (albumin، alfa-1، alfa-2، beta-1، beta-2 and gamma globulins). The results were analyzed with SPSS-16 software and GLM method. The results of present study showed that، in spite of variations in total protein and its fractions concentrations as well as albumin/globulin ratio during pregnancy، they were not significant (P>0. 05). Therefore، pregnancy didn’t influence serum protein profiles of Arabian mares.Keywords: Arabian horse, Proteins, Pregnancy
-
Pages 78-87Structure and function of various organs including testes altered in diabetic humans and animals. Some anti-diabetic and protective agents prevent the lesions caused by diabetes via reducing the hyperglycemia and oxidative stress. Aloe vera has various effects such as decreasing blood glucose in diabetes. Thus in the present study، the protective effect of Aloe vera was evaluated on testicular structure in experimental diabetic rats. Twenty five adult male rats (220-240gr) were divided into five groups (5 rats in each group). One group containing rats was kept as control. Diabetes was induced by administration of streptozotocin (60mg/kg) intraperitoneally in 3 groups. First group was treated by Aloe vera gel (300 mg/kg) daily for 7 weeks orally and second group was treated (subcutaneous) by insulin (60mg/kg) and third group did not receive any medication during the maintenance period and was kept under the control of diabetes. The fifth group was non-diabetic which received 300 mg/kg Aloe vera gel daily. After 7 weeks، the rats were weighed and blood glucose measured، then the rats sacrificed and their testes were removed. The testes were weighted and their volume calculated using water displacement method. The results showed that average diameter and epithelium height of the seminiferous tubules، the average number of spermatogenic and sertoli cells were decreased significantly in diabetic rats but these changes were reduced significantly in treated groups by Aloe vera and insulin. So، the testis structure was supported in diabetic rats by Aloe vera gel administration. The testis and body weight of treated diabetic rats were also increased significantly. It seems that the Aloe vera gel has a direct or indirect supportive effect on testicular structure in diabetes mellitus.Keywords: Diabetes, testis, Histology, Aloe vera gel, Rat
-
Pages 88-96Salmonella serotypes are important zoonotic pathogens in humans and animals. Most Salmonella infection in humans result from the ingestion of contaminated food. Resistance of Salmonella to commonly used antimicrobials is increasing and has emerged as a global problem. The main objective of this study was determine the frequency of serotypes of salmonella and antibiotic resistance of isolated Salmonella from poultry in Arak. A total of 245 samples were collected from poultry in Arak، and 75 Salmonella (30. 61%) were isolated. The result of Serotyping was Enteritidis (45. 33%)، Infantis (44%)، Typhimurium (5. 33%)، Bardo (2. 67%) and Bacongo (2. 67%). The prevalent Salmonella strains isolated in this study belonged to serotype Enteritidis and Infantis. The results of antibiogram test that was performed by the Kirby-Bauer disk diffusion method according to Clinical Laboratory Standards Institute (CLSI) showed that all isolated (100%) were sensitive to enrofloxacin، gentamicin، imipenem and ceftriaxone and the highest resistance were observed against nalidixic acid and nitrofuratoin. In addition، 63 isolates (84%) out of 75 had multi drug resistance to three or more antibiotics.Keywords: Salmonella, Antibiotic resistance, Serotyping, Chicken, Arak
-
Pages 97-105The aim of this study was to describe the environmental risk factors of diseases in dairy farms in Fars province، Iran; and to suggest a method to quantify the data and to simplify their interpretation. In 30 dairy farms the familiarity of the owners with the effects of environmental factors on general health of the herd as well as the major environmental parameters known as predisposing factors of diseases were assessed. These included grouping، the housing area and the qualities of floor and bedding، conditions of mangers and waterers and the facilities for countering heat stress. Only 10% of the studied farms had comprehensive programs (or information) for establishing the general health of the animals. Fifty percent of the farms had rather acceptable groupings. With regards to ventilation of the milking cows'' housing 10 percent the studied farms had relatively acceptable conditions. Regarding the housing area، floor and bedding 53. 3% and regarding the manger conditions 50% of the farms needed some degrees of modification. Waterers had no problems in 56. 7% of the farms while the remainder of the farms needed minor renovations. Neither of the farms had the facilities for effective prevention of heat stress so that 96. 7% of them needed moderate-to-high renovations. According to the results، among the studied parameters، ventilation and countering heat stress required the greatest attention. Renovation of the housing conditions for area، floor، bedding and mangers lied in the second line while waterers needed the least renovation.Keywords: Predisposing factors, Environment, Ventilation, Housing, Grouping, Heat stress, Dairy cow
-
Pages 120-125In order to study the effect of alphamune and biomin on the immune response against killed avian influenza vaccine، three hundred day-old chicks were randomly divided into 4 equal groups and each group divided into 3 subgroups. Chicks of group 1 only received basic feed، groups 2 and 3 received basic feed plus alphamune 0. 5 kg and biomin 1kg per ton respectively. Group 4 chicks received only basic feed. Groups 2، 3 and 4 vaccinated with killed avian influenza vaccine subtype H9N2 at 9 days old subcutaneously on the back of the neck. Blood samples collected from 15 chicks of each group via wing vein، before of vaccination، 20 and 35 days after vaccination. Blood serum samples collected into microtube and kept in freezer up to test. Antibody titer against killed avian influenza vaccine was measured by hemagglutination –inhibition (HI) test with 4 HA unit influenza antigen. The data were analysed with SPSS version 16. The results of present study indicated that، blood serum antibody mean titer against influenza vaccinein group receiving biomin (3. 98) was higher than group receiving alphamune (3. 85) at 35 days after vaccination but the difference with vaccinated control group was no significance. It was concluded that، adding alphamune and biomin in the feed of broiler chicks could not affect immune response against killed avian influenza vaccine.Keywords: Alphamune, Biomin, Broiler chicks, Immune response, H9N2