فهرست مطالب

دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1391)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/05/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حفیظ الله فولادی* صفحه 7
    امتیاز جامعه انسانی بر سایر جانداران دارای زیست جمعی، در فرهنگی بودن آن است. هنجارهای فرهنگی به مثابه قواعد رفتار و با ابتناء بر ارزش های اجتماعی و دینی، سامان بخش رفتارهای جمعی اند که نتیجه تبعیت از آنها در جامعه، همنوایی اجتماعی است. پذیرش تغییرات در بخش فرهنگ مادی و ارزش های برخاسته از آن، غالبا با موافقت سریع عمومی همراه است؛ ولی پذیرش تغییرات در بخش فرهنگ معنوی با کندی و عدم همراهی عمومی مواجه می شود. دگرگونی در ارزش ها، موجب بروز تغییرات در رفتار افراد جامعه می شود. هدف در این مقاله، بررسی این مساله است که برخی از مهم ترین عوامل موثر در تغییر ارزش ها در جامعه دینی شناسایی شوند. روش پژوهش با اسنناد به منابع دینی و علمی، با رویکردی نظری تحلیلی دنبال شده است. مجموعه ای از عوامل زمینه ساز تغییر در ارزش ها، رویکرد افراد جامعه را در پایبندی به ارزش های اجتماعی و دینی تحت الشعاع قرار می دهند. برخی از مهم ترین این عوامل عبارتند از: بازیچه شدن دین، برخورد گزینشی با ارزش ها و عناصر دینی، ناسازگاری میان عمل و ادعای مدعیان دینداری، عدم رعایت اصول رفتاری در دعوت به دین، ناتوانی در تامین نیازمندی های ضروری عمومی در جامعه دینی و....
    کلیدواژگان: فرهنگ، تغییر ارزش ها، هنجار، دین، جامعه دینی
  • سیدمحمود نجاتی حسینی* صفحه 31
    بحث«حق– وظیفه» اصالتا مملوک مفهومی فلسفه غربی (فلسفه های سیاسی- اجتماعی و اخلاقی- حقوقی) و علوم اجتماعی مدرن (نظریه شهروندی) است. از این حیث و خصوصا از جهات نظری این مفهوم مرکب، که البته باید آن را نوعی معادله اجتماعی متوازن در تعامل اجتماعی خود - دیگری نیز تلقی کرد، انصافا خوش درخشیده و از لحاظ عملی نیز به ارتقای شان مدنی فرد مدرن انجامیده و به تبع منجر به تبدیل subject رعیت (مکلف نامحق) به citizen شهروند (فرد مسئول محق) شده است. در ادبیات فقهی اسلامی (اعم از شیعه و سنی) به خاطر گفتمانی نبودن جاپایی از این نسبت کم تر می توان دید، اما در ذیل و متن معارف اسلامی و شیعی جاری می شود مبانی فکری و عقیدتی این نسبت اجتماعی مهم میان مسلمین، که ناظر به ادای وظیفه و زان سو مطالبه حق به مثابه یک امر عقیدتی که مبتنی بر حقانیت عمل به آموزه های دینی اسلامی در زندگی فردی مسلمین است، را استنباط نمود.
    با توجه به این مهم، در این مقاله با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا [content analysis]، تلاش شده است تا مبانی فکری و عقیدتی نسبت اجتماعی حق – وظیفه از این منظر دینی واکاوی شود. به این منظور- و نه در سویه مقایسه- لازم دیدیم تا ابتدا برخی از ملاحظات معرفتی نظری این نسبت، که مندرج در فلسفه غربی و علوم اجتماعی مدرن است و معمولا در متن نظریه شهروندی مرتب شده است، را به صورتی فشرده مرور نماییم. به همین منوال نیز لازم شد که مبانی فکری عقیدتی نسبت اجتماعی حق – وظیفه در گفتمان دینی هم در ادامه بحث اول به دست داده شود. و نهایتا واجب شد که مستنداتی هم از گفتمان دینی متعارف در زیست جهان اسلامی ارائه شود. و به این قرار به تحلیل نهج الفصاحه (گفتارهای منسوب به پیامبراسلام ص) و نهج البلاغه (متعلق به امام علی ع) اکتفا کردیم.
    از یافته های استنباطی از این دو متن دینی مهم و مقبول می توان به خاستگاه های شکل گیری شهروندی دینی [religious citizenship] رسید، که متاسفانه مفهومی غریب و پدیده ای مهجور در زیست جهان اسلامی معاصر است. درست همان گونه که غربی ها از بطن فلسفه سیاسی اجتماعی و اخلاقی حقوقی مدرن و عرفی شان به مفهوم- پدیده شهروندی عرفی [secular citizenship] نائل شدند.
    کلیدواژگان: نسبت اجتماعی حق، وظیفه مدنی، شهروندی عرفی غربی، شهروندی شرعی اسلامی، نسبت اجتماعی حق، وظیفه عقیدتی، گفتمان دینی
  • امیر مسعود امیر مظاهری، لیلا دانا صفحه 81
    با وجود آن که سی و چند سال از پیروزی انقلاب اسلامی تا به امروز می گذرد هنوز هم بسیاری از افراد جامعه ایران که یک جامعه مذهبی است معلومات و آگاهی اندکی از اسلام دارند و این مساله باعث می شود تا وظیفه رسانه های همگانی و به طور اخص تلویزیون اهمیت بیشتری پیدا کند. اما نکته اساسی این است که نمی توان از این وسائل مانند سیستم های ارتباطی پیشین استفاده نمود و باید برای استفاده از این وسائل دانش جدید را آموخت تا پیام های ارتباطی دینی بیشترین تاثیر را بر مخاطبان داشته باشد. بر این اساس یکی از سوالات قابل طرح در این زمینه این است که تلویزیون تا چه حد در ارائه پیام های مذهبی در قالب های جدید (فیلم، سریال، نمایش،...) و سنتی موفق بوده است؟
    چرا بعضی از برنامه های دینی در ارائه پیام خود موفق نبوده اند؟ و این که چرا برخی از برنامه های مذهبی جاذبه ای برای مخاطبان پیدا نمی کنند؟ دلایل توجه و عدم توجه مخاطبان به این برنامه های مذهبی چیست؟ و این که تلویزیون تا چه اندازه توانسته نیاز مذهبی مخاطبان خود را برطرف سازد و در اثربخشی و جذب مخاطبان موفق عمل نماید؟ در این پژوهش که به روش پیمایشی و با ابزار پرسش نامه انجام شده میزان اثربخشی برنامه های مذهبی شبکه یک تلویزیون جمهوری اسلامی ایران در ایام خاص (ماه مبارک رمضان) از دیدگاه دانشجویان ارشد ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی مورد بررسی قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل اطلاعات بر اساس فراوانی داده ها و ضریب همبستگی پیرسون انجام شده است و نتایج به دست آمده بیانگر این است که تلویزیون می تواند به گونه ای غیرمستقیم و با توجه به واقعیات و ساده گویی و به دور از افراط و تفریط و با مدد گرفتن از نظرات علمای آگاه و خبرگان فن و ارائه الگوهای مناسب مذهبی تولیدات رسانه ای متناسب با نیازها و علایق مخاطبان ارائه نمایند.
    کلیدواژگان: تلویزیون، برنامه های مذهبی، اثربخشی، جذابیت، نیاز مخاطب
  • رضا آقاپور* صفحه 105

    در مقاله حاضر نقش عوامل دینداری و ایمانی در بهبود روابط اجتماعی مورد تحلیل قرار گرفته و از دیدگاه جامعهشناسان و نظریهپردازان علوم اجتماعی و همچنین متفکران و اندیشمندان الهی و اسلامی بهرهگیری شده است. در این میان نقش علمای اسلامی از بروز ظهور بیشتری برخوردار میباشد، که آنان معتقدند دین مبین اسلام و آموزه های دینی فارغ از زمان و مکان، دارای کارکرد انسجامآور و انضباطآفرین و آرامشبخش میباشد که در نهایت آیاتی از قرآن کریم که مستقیم یا غیرمستقیم به بحث روابط اجتماعی پرداختند جامعه آماری تحقیق را تشکیل دادند از میان آنها 19 آیه شریفه انتخاب و به طور توصیفی و تحلیلی مورد بازبینی و مطالعه کامل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: دینداری، ایمانی، روابط اجتماعی، خانواده، قرآن
  • احمد محمدپور، حمزه محمدی، مصلح کهنه پوشی صفحه 129
    مقاله حاضر به بررسی رابطه میان جهانی شدن و هویت ملی در کتب درسی علوم اجتماعی دوره های ابتدایی، راهنمایی، متوسطه و پیش دانشگاهی می پردازد. امروزه هر چند ایده غالب، بیانگر نوعی خاص گرایی فرهنگی است؛ عام گرایی فرهنگی نیز با تاکید بر انطباق، تفاهم و آمیزش به صورت یک پروسه موازی در حال باز تولید مستمر است. جوامع چند قومی به منظور دست یابی به تعادل سامان مند در زمینه هویت ملی باید با تاکید بر عام گرایی فرهنگی در داخل و تولید هویت متکثر، توان رقابت و نوسازی خود را افزایش دهند. این در حالی است که گفتمان ناسیونالیستی حاکم در ایران که در برنامه درسی هم لحاظ شده است سرزمین مدار و مبتنی بر نوعی «قوم مداری» افراطی می باشد که مجالی به تکثر و آمیزش فرهنگی نمی دهد و درصدد نابودی تفاوت های فرهنگی و قومی است. در این مقاله گفتمان مذکور به چالش کشیده می شود و استراتژی های فرهنگی و آموزشی در زمینه کم و کیف هویت ملی متناسب با عصر اطلاعات و جهانی شدن مطرح می گردد. در بخش اول مقاله رویکرد نظری تحقیق، تئوری های جهانی شدن و هویت ملی و تقابل این دو مفهوم بررسی شده است؛ در بخش دوم با روش مطالعه اسنادی و با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا، وجود مفاهیمی از قبیل بیگانه هراسی، تلقی یک سویه مثبت گرایانه به جانب خود و القای جایگاه مطلق ایران در نظام بین الملل در کتب درسی علوم اجتماعی مقاطع ابتدایی تا پیش دانشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفته و تایید می شود. بخش سوم به ارائه راهکارها اختصاص داده شده و به دلیل تناسب با فرایند جهانی شدن، ناسیونالیسم مدنی در حوزه هویت ملی مطرح می شود که می تواند زمینه بومی ماندن برنامه درسی را در عصر مدرن فراهم آورد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، هویت ملی، کتب درسی علوم اجتماعی
  • علیرضا لشگری صفحه 159
    موضوع عدالت اجتماعی به لحاظ آن که مبتنی بر مبانی مختلفی نظیر هستی شناسی و انسان شناسی می باشد ابعاد پیچیده ای پیدا کرده و همراه با کنکاش ابعاد گوناگون آن غامض تر نیز می شود. یکی از مبانی موثر بر تبیین عدالت اجتماعی نوع نگرش به فرد و جامعه می باشد. توازن بر طبق دیدگاه فردگرایانه مجال چندانی برای حضور در نظریه عدالت اجتماعی نیافته و عدالت اجتماعی در قالب «رفع فقر» دنبال می شود. اما بنابر دیدگاه امثال شهید صدر و شهید مطهری که به اصالت فرد و جامعه قائل هستند، توازن می تواند در تبیین عدالت اجتماعی نقش آفرینی کند. بنابر نگرش دوم نابرابری در قالب عدم توازن در تقابل با عدالت اجتماعی قرار می گیرد و در نگرش فردگرایانه عدالت اجتماعی تنها در قلمرو رفع فقر معنا دارد و با نابرابری سازگار می باشد.
    این مقاله در راستای تبیین نگرش «اصالت فرد و جامعه» از توازن به این نکته توجه می کند که فهم عدالت اجتماعی در نظام اسلامی از طریق بررسی و شناخت ابعادی از جامعه که با ساختارهای جامعه مرتبط است ممکن بوده و بنابراین به طرح موضوع قشربندی و همبستگی اجتماعی در دانش جامعه شناسی و اسلام پرداخته و رابطه عدالت اجتماعی و نابرابری در اسلام را مورد بررسی قرار می دهد. نتیجه حاصله این است که اسلام از طریق برقراری عدالت در صدد تامین کرامت و رضایت عامه افراد جامعه بوده و در این ارتباط از طریق جلوگیری از تمرکز منابعی نظیر ثروت در نزد معدودی از افراد جامعه زمینه دسترسی برابر آحاد جامعه به فرصت ها، کرامت و رضایت آنان را دنبال می کند.
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، توازن، نابرابری، همبستگی اجتماعی، رضایت عمومی
  • محمدحسین بادامچی* صفحه 203
    بسیاری از جامعه شناسان بر این باورند که فرآیند مدرنیزاسیون در کشورهای جهان سوم به سکولارشدن افراد و دین منجر می شود به این معنا که دین نقش اجتماعی خویش را در شکل دهی و هنجاربخشی امور مربوط به حوزه عمومی و اجتماعی را از دست می دهد و به قلمرو خصوصی افراد می خزد. آیا چنین فرآیندی در میان نسل جدید دانشجویان ایرانی که در دوره اوج مدرنیزاسیون جامعه ایرانی به دنیا آمده و در مهمترین حاملهای نهادی فرهنگ مدرن یعنی دانشگاه ها و مدارس مدرن زیسته اند اتفاق افتاده است؟ برای پاسخ به این پرسش دو پارامتر «نقش دین در رفتارهای فردی» و «نقش دین در رفتارهای عمومی» را تعریف کرده و آن را به صورت پرسشنامه ای در میان دانشجویان ورودی های 84 تا 91 دانشگاه شریف مورد سنجش قرار می دهیم. در نهایت به نظر می رسد که نه تنها نقش دین در رفتارهای عمومی دانشجویان بسیار کمرنگ است و تنها حدود 31 درصد به دخالت دین در رفتارهای عمومی خود قائلند، بلکه ابعاد غیر فقاهتی دین هم در حال از دست دادن اهمیت خود در شکل دادن رفتارهای فردی دانشجویان هستند، به طوری که در برابر 55 درصد معتقدین صرف به احکام فردی فقهی، تنها 26 درصد دانشجویان به ابعاد غیر فقاهتی دین نیز قائلند.
    کلیدواژگان: سکولار شدن، دینداری، نقش دین در رفتارهای فردی و عمومی، مدرنیزاسیون، دانشگاه شریف
|
  • Hafizollh Fuladi* Page 7
    Cultural norms, as rules of conduct which depend on social and religious values, form collective behaviors. Obedience to them will result in social conformity. Accepting changes in material culture and the values derived from it are in accordance with the general consensus. But changes in the intellectual culture of the community are slow and do not keep up with that of individual people. Changes in values can cause changes in behavior of individuals. People’s approaches to the religious and social values are overshadowed by predisposing factors for the change in values. Some of these factors include: playing with religion, the selective approach to values and religious elements, conflict between religious practice and claims of pious people, nonconformity behavior in the invitation to faith, failure to meet the essential needs of the public in the religious community.
    Keywords: Culture, Changing Values, Norms, Customs, Religion, Religious Community
  • Sayyed Mahmood Hosseini Nejati* Page 31
    The concept of right-duty is originally a concept of Western philosophy (sociopolitical philosophy, moral - legal philosophy) and modern social sciences (theory of citizenship). This complex concept, as some kind of social balance equation in social interaction of self-other, has honestly excelled from this point of view and especially from that of the theoretical one and practically has led to the development of modern man and his civic status and consequently transformed subject into citizen. Since the literature of Islamic jurisprudence is a non-discourse one, there is no trace of this concept in it (both Shi`a and Sunni). But it can be found between the lines of Islamic teachings and texts. It can also be inferred from intellectual and ideological foundations of this social equation among Muslims, which refers to duty in one hand and right as a matter of an ideological issue, based on legitimacy of abiding by Islamic religious teachings in one’s life. Due to this, in this paper, using the technique of content analysis, the authors attempt to analyze intellectual and ideological foundations of right-duty social equation from the religious perspective. To this end - and not to make a comparison - we deemed it necessary to make a brief review of some theoretical and epistemological considerations of the equation, which is embodied in Western philosophy and modern social sciences and usually arranged in the context of citizenship theory. Likewise, it was also necessary to deal with intellectual and ideological foundations of right-duty social equation in religious discourse following the first part of this paper. Finally, it was necessary to present some documentations of conventional religious discourse in the Islamic world. Therefore, the author of the present paper analyzes two precious books: Nahj al-Fasahah (sayings attributed to the Prophet, peace and blessings be upon him) and Nahj al-Balagha (belonging to Imam Ali, peace be upon him). One can find the origin of religious citizenship (which is a strange phenomenon in the contemporary Muslim) from the inferred findings of these two important and reliable books just as Western scholars have elicited the phenomenon of secular citizenship from political, social, and ethical philosophy.
    Keywords: Civil Social Relativity of Right, Duty, Western Secular Citizenship, Islamic Legal Citizenship, Ideological Social Relativity of Right, Duty, Religious Discourse
  • Amir Masood Amir Mazaheri, Leila Dana Page 81
    Thirty years have passed since the Islamic Revolution, yet many people of Iranian society as an Islamic society have a little knowledge and understanding of Islam. This makes the task of the mass media and in particular television even more important. But the essential point is that these devices cannot be used in the vein of former communications systems. We must learn how to use these new means of communicating so that religious messages have the greatest impact on the audience. Accordingly, the following questions can be posed in this context:How much TV provider has been successful in traditional and new form of the religious message (movies, soap operas, shows, etc.)?Why some religious programs have not been successful in delivering their message? Why some religious programs do not appeal to the audience? What are the reasons for the lack of audience’s attention to these religious programs?How much TV has been able to meet the religious needs of its audience and attract them effectively? In this study, a questionnaire survey was conducted dealing with the effectiveness of religious programs Channel One Iranian TV on special occasions (Ramadan) from the perspective of the senior students of communication at Islamic Azad University Central Tehran. Data analysis was performed on the frequency data and the Pearson correlation coefficient. The results suggest that television can produce media products to suit the needs and interests of the audience indirectly, simply, clearly and based on simple facts such as avoiding extremes, benefiting from scholars and expert's opinions about the proper techniques and patterns of religious programs.
    Keywords: Television, Religious Programs, Effectiveness, Attractiveness, Audience Needs
  • Reza Aghapour* Page 105

    In this paper, the role of factors of religiosity and piety in social relations has been analyzed using the view of sociologists and social theorists and thinkers of God. However, the role of Islamic scholars is more prominent than others. They believe that the teachings of Islam, regardless of time and place, have integrating, disciplinary, and relaxing function. Finally verses of the Quran that directly or indirectly addressed the issue of social relations form the statistical population of the present research study. Among them 19 verses were selected reviewed through a detailed study using descriptive and analytical method.

    Keywords: Religiosity, Faith, Relationships, Social Relations, Family, the Holy Quran
  • Ahmad Mohammad, Pour, Hamza Mohammedi, M. Kohneh Pooshi Page 129
    This paper examines the relationship between globalization and national identity in textbooks of social science courses in elementary, junior, secondary and pre-university. Nowadays, although the dominant idea demonstrates a certain kind of cultural orientation; general cultural orientation is also reproducing a continuous process with emphasis on the cultural adaptability and understanding in a parallel way. Multi-ethnic communities in order to achieve a systematic balance of national identity with the emphasis on general cultural orientation at home and production of multiple identities should increase their competitiveness and modernization. However, the nationalist discourse in Iran which has also been included in the curriculum is based on a radical "Ethnocentrism" that does not allow diversity and cultural fusion to exist, on the contrary attempts to destroy the cultural and ethnic differences. In this paper, the author challenges this issue and presents cultural and educational strategies on quality of national identity tailored to the information age and globalization. In the first part of the paper, theories of globalization and national identity and their contrast are discussed through theoretical approaches. In the second part of the study, using document and content analysis, he evaluates and approves concepts such as xenophobia, one-side oriented positive self-inductance approach and the absolute position of Iran in the international system in primary to pre-university textbooks of the social sciences. The third section is devoted to providing solutions. Due to its relation with globalization, civil nationalism in the field of national identity is discussed herein which can pave the way for textbooks to remain ethnocentric.
    Keywords: Globalization, National Identity, Social Sciences, Textbooks
  • Alireza Lashkari* Page 159
    Social justice, based on its various principles such as ontological and anthropological principles, has complex dimensions. While reviewed from different perspectives, it becomes even more complex. One of the defining principles for illustrating social justice is the type of approach to individual and society. According to the individualistic approach balance has not much scope in social justice theory for and Social Justice is followed in the form of "poverty removal". But according to Shahid Sadr and Shahid Motahari’s views, as they believe in individualism and socialism, the balance can contribute to the explanation of social justice. According to the second approach, inequality is defined in terms of the imbalance and at odds with social justice. The individualistic view of social justice is solely defined by means of poverty removal and in consistence with inequality. While explaining the attitude toward "individualism and socialism" from balance perspective, the author of the of the present paper takes into consideration that understanding social justice in Islamic system is possible when the dimensions of society which is associated with the structure of society is deeply explored. So he deals with the issue of stratification and social cohesion in the knowledge of sociology and investigates the relation between social justice and inequality in Islam. The result is that Islam seeks dignity of people and public consent through establishment of justice in satisfaction. By preventing the concentration of wealth in the hands of a few, Islam provides individual people of society with equal access to opportunities and maintains their dignity and consent.
    Keywords: Social Justice, Balance, Inequality, Social Cohesion, Public Consent
  • Mohammad Hosein Badamchi* Page 203
    Many sociologists believe that the process of modernization in developing countries leads to secularization of individuals and religion, that is, religion loses its social role in shaping and normalizing affairs of public domain and enters into the individuals’ private realm. Whether such a process has happened among the new generation of Iranian students who were born during the peak period of modernization of society and lived in the most important institutional carriers of modern culture namely, modern schools and universities or not? To answer this question, the author of the present paper defines "the role of religion in personal behavior" and "the role of religion in public behavior" and puts them into a questionnaire and distributes among 84 to 91 students of Sharif University. Finally, it seems that religion not only has a weak function in public attitudes of students but it is losing its importance in shaping the behavior of individual students. %55 of them believe in individual jurisprudential precepts and only %26 favor the non-jurisprudential dimensions of religion.
    Keywords: Secularization, Piety, the Role of Religion in Personal, Public Behavior, modernization, Sharif University of Technology