فهرست مطالب

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال دهم شماره 5 (پیاپی 33، آذر و دی 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/24
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقاله پژوهشی
  • مریم ورزش نژاد، مریم رسولی، منصوره زاغری تفرشی، رضا کاشف قربان پور صفحه 645
    مقدمه
    یکی از چالش های نظام سلامت، توسعه ی پرونده ی الکترونیک سلامت و کاربرد اصطلاحات بین المللی به منظور تعمیم معنایی است. بر این اساس، لازم است مراقبت های پرستاری به شیوه ای استاندارد و بر پایه ی یکی از سیستم های طبقه بندی موجود، در پرونده ی الکترونیک سلامت ثبت شود. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی میزان انطباق و قابلیت استفاده از سیستم طبقه بندی مراقبت های بالینی در بخش های مراقبت ویژه ی نوزادان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی از نوع تحلیل محتوا و جامعه ی پژوهش، تعداد 503 گزارش مراقبت های پرستاری ثبت شده در پرونده های نوزادان بستری در بخش های مراقبت ویژه ی نوزادان در 3 ماهه ی نخست سال 1390 و نیز 48 مورد مشاهده ی مراقبت های پرستاری به عمل آمده توسط پرستاران بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه و سیاهه وارسی (چک لیست) مشاهده ای بود که روایی آن از طریق روایی محتوا و پایایی آن از طریق محاسبه ی ضریب توافق میان مشاهده گرها بررسی شد. مستندات پرستاران از طریق تحلیل محتوای آشکار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و عبارات به دست آمده با تشخیص ها و مداخلات سیستم کدگذاری و طبقه بندی مراقبت های بالینی انطباق داده شد و روایی این انطباق با استفاده از دلفی تایید گردید.
    یافته ها
    بیشترین اجزای مراقبت در بخش مراقبت ویژه ی نوزادان، مربوط به جزء مراقبت تنفسی و دارودرمانی (5/16 درصد) بود. بیشترین فراوانی تشخیص های پرستاری، تشخیص های مربوط به وضعیت تنفسی نوزاد مثل وابستگی به دستگاه تهویه ی مکانیکی (1/21 درصد) و بیشترین مداخلات پرستاری، مربوط به مداخلاتی که با دستور پزشک انجام می شود، مثل خون گیری و دارو دادن (9/23 درصد) بود. در مرحله ی بعد، مراقبت های پرستاری انجام شده در بخش های مراقبت ویژه ی نوزادان مشخص و با سیستم طبقه بندی مراقبت های بالینی انطباق داده شد. میزان انطباق پایین (361/1 درصد) نشان دهنده ی عدم ثبت استاندارد مراقبت ها و در نتیجه نیاز به یک سیستم کدگذاری و طبقه بندی برای ثبت استاندارد مراقبت ها بود.
    نتیجه گیری
    با عنایت به عدم آشنایی کامل پرستاران با فرآیند پرستاری و عدم بکارگیری آن در روند مستندسازی مراقبت ها، استفاده از سیستم طبقه بندی مراقبت های بالینی به عنوان چارچوبی برای ثبت گزارش های پرستاری در پرونده ی الکترونیک سلامت پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بخش مراقبت ویژه ی نوزادان، مستندسازی، طبقه بندی ها
  • سکینه سقاییان نژاد اصفهانی، احمدرضا رئیسی، حسن جان نثاری، اصغر احتشامی، آوات فیضی، راضیه میرزاییان صفحه 655
    مقدمه
    سیستم اطلاعات داروخانه با پشتیبانی از یک رویکرد درمانی و مدیریت مراقبت دارویی یکی از ارکان ضروری نظام سلامت است، تا اطمینان حاصل شود که دارودرمانی با همان سطح ایمنی و کیفیت مانند دیگر درمان ها و خدمات، پشتیبانی و ارزیابی می شود. این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد سیستم اطلاعات داروخانه ی بیمارستان های آموزشی، خصوصی وتامین اجتماعی شهراصفهان انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و یک مطالعه ی تحلیلی است که در بیمارستان های آموزشی، خصوصی و تامین اجتماعی شهر اصفهان درسال 1390 شمسی انجام شد. جامعه ی پژوهش را سیستم اطلاعات داروخانه ی بیمارستان های مورد مطالعه تشکیل دادند. ابزار جمع آوری داده ها سیاهه وارسی (چک لیست) محقق ساخته، منطبق با راهنماهای انجمن جامعه ی داروسازان نظام سلامت آمریکا و استرالیا وآلمان بود که روایی آن با نظر استادان صاحب نظر سنجیده شد و به روش مشاهده و مصاحبه داده ها جمع آوری گردید. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار Spss نسخه ی 18 استفاده شد و براساس آزمون های ناپارامتریک Wilcoxon وMann–Whitney تحلیل انجام شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه ی سیستم اطلاعات داروخانه ی 19 بیمارستان مورد مطالعه نشان داد که سیستم اطلاعات داروخانه ی 5 بیمارستان نیمه مکانیزه و 14 بیمارستان مکانیزه است. بیشترین میزان رعایت معیارهای درونداد انجمن داروسازان مربوط به بیمارستان های تامین اجتماعی با میانگین 75/32 درصد و بیشترین میزان رعایت معیارهای پردازش انجمن داروسازان مربوط به بیمارستان های آموزشی با میانگین 15/26 درصد و بیشترین میزان رعایت معیارهای برونداد انجمن داروسازان نیز مربوط به بیمارستان های آموزشی با میانگین 95/43 درصد بود. و درحالی که بیمارستان های خصوصی کمترین میانگین نمره را در رعایت معیارهای درونداد، پردازش و برونداد به ترتیب به میزان 32/23، 78/17 و 25/24 درصد داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش می توان اظهار داشت که معیارهای درونداد، پردازش و برونداد سیستم اطلاعات داروخانه در بیمارستان های مورد مطالعه چندان مورد توجه قرار نگرفته است. تشکیل یک تیم طراحی متشکل از مدیران عملیاتی، متخصصان حوزه ی رایانه، مدیران اطلاعات سلامت، داروسازان و تجویزگران می تواند توانمندی های سیستم اطلاعات داروخانه را مبتنی بر نیازهای متخصصین مراقبت سلامت و سایر کاربران ارتقاء دهد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، داروخانه، نظام های اطلاعاتی، ارزیابی عملکرد
  • نرجس میرابوطالبی، حسین مبارکی، راضیه دهقان، نوشین محبی صفحه 665
    مقدمه
    پرونده ی الکترونیک سلامت شامل طیف گسترده ای از سیستم های اطلاعات است که تمامی اطلاعات مربوط به طرح مراقبت پرستاری، تجویز دارو، ارزیابی فیزیکی و ایمن سازی را براساس استانداردهای شناخته شده ممکن می سازد و با توجه به پیچیدگی پرونده ی الکترونیک سلامت (Electronic Health Record) قابلیت استفاده از این سیستم توسط کاربران آن امری حیاتی است. بنابراین پژوهشی با هدف تعیین فاکتورهای مورد انتظار پزشکان از پیاده سازی پروژه ی پرونده ی الکترونیک سلامت در دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در سال 1391صورت گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی- تحلیلی بود که در سال 1391 در دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان انجام شد. جامعه ی آماری شامل پزشکان عضو هیات علمی و دستیاران تخصصی مشتمل بر 129 نفر بودند. پرسشنامه ای برگرفته از پایان نامه ی دکترای Morton در دانشگاه Drexel به عنوان ابزار پژوهش انتخاب گردید. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات متخصصین و صاحب نظران در این زمینه و پایایی آن از طریق test-retest به میزان 78 درصد سنجیده شد. داده های گردآوری شده از پرسشنامه با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 19 و بوسیله ی روش های آمار توصیفی (جداول توزیع و درصد فراوانی، شاخص های آماری میانگین و انحراف معیار) و آزمون های آماری ANOVA و T-TEST یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین امتیاز کسب شده مربوط به فاکتور پشتیبانی مدیریت با میانگین 65/3 و کمترین امتیاز کسب شده مربوط به فاکتور آموزش مناسب و کافی با میانگین17/3 بود. در ارتباط با موانع اجرای پیاده سازی پرونده ی الکترونیک سلامت بیشترین درصد کسب شده مربوط به هزینه های اقتصادی با 84 درصد و کمترین امتیاز کسب شده مربوط به مقاومت پرسنل در برابر تکنولوژی جدید با 50 درصد بود و از دیدگاه پزشکان مهمترین مزایای پرونده ی الکترونیک سلامت افزایش کنترل بر فعالیت های کاری 9/82 درصد ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج کسب شده در دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، پزشکان عضو هیات علمی و دستیاران با پیاده سازی پرونده ی الکترونیک سلامت در این دانشگاه موافق بودند و با توجه به نظرات ارائه شده توانایی و آمادگی لازم جهت پیاده سازی پرونده ی الکترونیک سلامت وجود داشت.
    کلیدواژگان: پرونده ی الکترونیک سلامت، فن آوری اطلاعات سلامت، پزشکان
  • هاله آیت اللهی، مصطفی لنگری زاده، حبیب چنانی صفحه 675
    مقدمه
    اگرچه پرستاران از جمله کاربران اصلی سیستم اطلاعات بیمارستانی به حساب می آیند، همچنان مواردی از مقاومت آنها در به کارگیری فن آوری اطلاعات دیده می شود. در این پژوهش، میزان رضایت پرستاران و انتظارات آنان از سیستم اطلاعات بیمارستانی در دو مرکز آموزشی درمانی فیروزگر و امام خمینی تهران مقایسه شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کاربردی بود که به روش تحلیلی در سال 1390 انجام شد. جامعه ی پژوهش را پرستاران شاغل در دو مرکز آموزشی درمانی فیروزگر و امام خمینی تهران تشکیل داد که از بین آنها 267 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه گردآوری گردید که روایی پرسشنامه ها براساس روش اعتبار محتوا و پایایی آنها از طریق محاسبه ی ضریب همبستگی Cronbach Alpha تایید شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون فرضیه ی t-test تحلیل شدند.
    یافته ها
    براساس یافته ها انتظارات اکثریت پرستاران در بیمارستان فیروزگر(6/92 درصد، 88n=) و در بیمارستان امام خمینی (2/89 درصد،74n=) برآورده نشده بود. همچنین یافته ها وجود ارتباط معنی دار بین برآورده شدن انتظارات پرستاران و برداشت ذهنی آنها از مفید بودن سیستم اطلاعات بیمارستانی (001/0P<)، بین برآورده شدن انتظارات پرستاران و رضایت آنها از سیستم (001/0P<) و بین برداشت ذهنی پرستاران از مفید بودن سیستم اطلاعات بیمارستانی و رضایت آنها از سیستم (001/0P<) را نشان داد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که انتظارات پرستاران در بسیاری از حوزه ها برآورده نشده بود، به نظر می رسد که فرایندهای پرستاری و نیازهای اطلاعاتی پرستاران باید بیشتر مورد توجه قرار گیرند. همچنین مشارکت آنها در طراحی و توسعه ی سیستم های اطلاعات بیمارستانی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات بیمارستانی، ارزیابی، پرستاران
  • رقیه عباسپور، مصطفی لنگری زاده *، مریم احمدی صفحه 684
    مقدمه

    با توجه به افزایش وقوع صدمات سوختگی، ارائه برنامه های پیشگیری از اهمیت بالایی برخوردار گردیده است. اجرای این گونه برنامه ها مستلزم ارائه ی آمار و اطلاعات درست است که این امر از طریق کدگذاری با کیفیت و صحیح امکان پذیر می شود. در این پژوهش کیفیت کدگذاری حوادث سوختگی پرونده ی بیماران فوتی و غیرفوتی در مرکز آموزشی درمانی سینا تبریز مورد مقایسه قرار گرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع مقایسه ای و به صورت مقطعی بود. جامعه ی پژوهش شامل1500 پرونده از بیماران سوخته ی بستری شده در مرکز آموزشی درمانی سینا تبریز در سال 90-1389 بود. با توجه به عدم وجود اطلاعات مورد نیاز جهت تعیین حجم نمونه، مطالعه ی میدانی به منظور تعیین ویژگی های جامعه با توجه به آمار بیماران سوخته فوتی و غیرفوتی در یک سال اخیر انجام شد. براساس میانگین و انحراف معیار به دست آمده از مطالعه ی میدانی، حجم نمونه برآورد گردید، این میزان مشتمل بر 150 پرونده بود که به نسبت مساوی و با استفاده از روش تصادفی سیستماتیک از دو گروه فوتی و غیرفوتی انتخاب شد. داده ها با استفاده از فرم استخراج داده که اعتبار محتوای آن توسط اساتید صاحب نظر تایید شده بود، جمع آوری گردید و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 و روش های آمار توصیفی و آزمون های تحلیلی شامل فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار و آزمون مان ویتنی تحلیل شد.

    یافته ها

    صحت و کامل بودن کدها در گروه فوتی به ترتیب 8/41 و 4/61 درصد و در گروه غیر فوتی 3/47 و 2/71 درصد بود. در هیچ یک از دو گروه کاراکتر پنجم کدگذاری نشده بود. ویژگی به موقع بودن به طور میانگین 50 روز بود که با استاندارد سازمان جهانی بهداشت که 2 روز است، فاصله زیادی داشت.

    نتیجه گیری

    برای افزایش کیفیت کدگذاری در گروه فوتی باید کدگذاری سایر تشخیص ها و فعالیت حین حادثه مورد توجه کدگذاران قرار گیرد. ویژگی به موقع بودن کدگذاری نیز مشکل داشت که لازم است در این زمینه با اتخاذ رویه های تشویقی یا تنبیهی و یا ابلاغ آیین نامه های داخلی از سوی مراجع مربوط از جمله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کدگذاران را به انجام به موقع کدگذاری و ورود آن به سیستم اطلاعات بیمارستان ترغیب نمود.

    کلیدواژگان: طبقه بندی بین المللی بیماری ها، سوختگی ها، کدگذاری
  • نسرین مکانی، ریحانه واعظ، علی اکبر پور محمد صفحه 692
    مقدمه
    وبلاگ ها که از امکانات وب محسوب می شوند، ابزاری برای ارسال مطالب در موضوعی خاص و تبادل اطلاعات و تعامل بین افراد می باشند. به دلیل حجم عظیم استفاده از اطلاعات پزشکی در اینترنت و نبود نظارت جامع بر کیفیت و صحت اطلاعات ارائه شده شایسته است تا کیفیت اطلاعات ارائه شده با معیارهایی سنجیده شود. این مطالعه با هدف شناسایی میزان تطابق وبلاگ های حوزه ی زنان، زایمان و مامایی با معیارهای منتخب برای سنجش وبلاگ ها انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی، از دسته مطالعات وب سنجی بود. ابزار گردآوری داده ها سیاهه وارسی (چک لیست) و جامعه ی مورد پژوهش شامل وبلاگ های فارسی زبان حوزه ی زنان، زایمان و مامایی از سه سرویس دهنده ی خدمات وبلاگ ها شامل بلاگفا (Blogfa)، پرشین بلاگ (Persianblog) و بلاگ اسکای (Blogsky) بود که در بخش جستجوی پیشرفته ی موتور جستجوی گوگل با اعمال محدودیت های موردنظر انتخاب شد. تمامی نتایج به دست آمده مورد مشاهده ی مستقیم قرار گرفتند و تنها وبلاگ هایی که از شهریور 1389 تا زمان انجام جستجو (آذر1390) دارای پست بودند و در بین این پست ها حداقل پنج پست مرتبط با موضوع مورد بررسی وجود داشت، به عنوان جامعه ی مورد مطالعه انتخاب شدند که در نهایت 45 وبلاگ جهت بررسی برگزیده شدند. روش مورد بررسی مشاهده ی مستقیم بود. در این پژوهش داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 و نرم افزار Excell مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در تطابق وبلاگ های حوزه ی زنان، زایمان و مامایی با بیست و سه معیار منتخب، طبق یافته ها این وبلاگ ها در 9 معیار وضعیت نامناسب، در 9 معیار وضعیت مناسب و در 3 معیار وضعیت متوسطی داشت و در دو معیار به دلیل داده های فاصله ای امکان اظهار نظر وجود نداشت. وبلاگ» پزشکی بالینی «با کسب بالاترین امتیاز (65/1618 امتیاز) به عنوان وبلاگ برتر انتخاب شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های به دست آمده در این مطالعه، وضعیت وبلاگ ها چندان رضایت بخش نیست و نظر به اهمیت نقش اطلاعات وبلاگ ها در افزایش آگاهی زنان و مادران، تلاش هر چه بیشتر مدیران جهت بهبود وضعیت وبلاگ ها را می طلبد.
    کلیدواژگان: زنان (تخصص پزشکی)، زایمان، مامایی، وبلاگ، وب سنجی
  • علی اکبر رحیمیانفر، رقیه حکیمیان، طاهره سلیمی صفحه 706
    مقدمه
    پرستاران در حرفه ی خود نیازمند کسب اطلاعات در سطح وسیعی می باشند، چرا که در بسیاری از مواقع تصمیم آنان برای بیمار نقش حیاتی دارد. وجود اطلاعات کافی و روزآمد می تواند تصمیم گیری را برای پرستاران آسان تر سازد. هدف مطالعه ی حاضر تعیین رفتار اطلاع یابی پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر یزد بود. بنابراین این مطالعه درصدد پاسخگویی به این مساله بود که پرستاران اطلاعات مورد نیاز خود را از چه منابع یا کانال های اطلاعاتی بدست می آورند و چه موانعی آنها را از جستجوی مدارک و شواهد معتبر باز می دارد.
    روش بررسی
    جامعه ی پژوهش در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی 320 پرستار شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر یزد در سال 1390 شمسی با حداقل یک سال سابقه ی کار بود که به وسیله ی نمونه گیری آسان انتخاب شد. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه ی محقق ساخته که روایی و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 78/0 مورد تایید قرار گرفت، استفاده شد که در آن نوع منابع مورد استفاده جهت جستجوی اطلاعات، هدف از جستجوی اطلاعات، موانع و مشکلات بازیابی اطلاعات و نیازهای اطلاعاتی پرستاران مورد سوال قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 17، آمار توصیفی برای توصیف داده ها و از آزمون آماری Chi-squire جهت بررسی یکنواختی گویه ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بیشتر پرستاران دارای مدرک لیسانس و سابقه کاری 29/7±81/9 و اکثر آنها زن بودند. آگاهی از پیشرفت های جدید در حوزه ی پرستاری مهمترین نیاز اطلاعاتی بیشتر پرستاران بود. بیشترین منبع مورد استفاده ی آنها اینترنت (موتورهای جستجوی عمومی) و هدف اکثر آنها روزآمدن کردن اطلاعات بود. 8/74% از پرستاران کمبود وقت را مهمترین مانع برای جستجوی اطلاعات ذکر نمودند.
    نتیجه گیری
    پرستاران به خوبی به اهمیت روزآمد بودن اطلاعات در شغل شان که با بیمار پیوند خورده است آگاهند. اما دستیابی به اطلاعات جدید و روزآمد در حوزه پرستاری نیازمند آموزش وکسب مهارت های خاصی است. با توجه به یافته های حاصل از پژوهش حاضر پیشنهاد می شود که مسوولین بیمارستان ها بازه ی زمانی مشخصی را برای فعالیت های آموزشی و پژوهشی پرستاران در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: پرستار، اطلاعات، رفتار اطلاع یابی، بیمارستان ها
  • لیلا نعمتی انارکی، فاطمه نوشین فرد، فهیمه باب الحوائجی، زهرا اباذری صفحه 714
    مقدمه
    اشتراک دانش به عنوان یکی از موضوعات جالب و چالش برانگیز علم مدیریت در هزاره ی جدید است. این مقاله با هدف عوامل فردی موثر بر اشتراک دانش میان اعضای هیات علمی دانشگاه ها و مراکز پژوهشی کشور انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود. جامعه ی آماری شامل3430 نفر هیات علمی شاغل در مراکز پژوهشی و 12428 نفر هیات علمی شاغل در دانشگاه های علوم پزشکی کشور در سال 1391 بود که با توجه به نمونه گیری تصادفی طبقه ای با تخصیص متناسب حداقل حجم نمونه برابر 423 نفر به دست آمد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه بود که روایی صوری و محتوایی آن توسط اساتید مجرب تایید گردید، با توجه به اینکه ضریب Cronbach`s alpha بزرگتر از 6/0 بود، پایایی ابزار نیز مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 15 و آزمون ضریب همبستگی Pearson انجام شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که حدود 49 درصد اساتید نسبت به اشتراک دانش دید مثبتی داشتند. حدود 53 درصد آنها نیز تمایل زیادی به اشتراک دانش با سایر اعضای هیات علمی داشتند. 35 درصد اساتید با انگیزه های مختلف به اشتراک دانش با دیگر اساتید پرداختند. حدود 52 درصد نیز نقش اعتماد و تعهد را در به اشتراک گذاری دانش بسیار زیاد دانستند.
    نتیجه گیری
    دستاوردهای این پژوهش مبنای تجربی مناسبی برای برنامه ریزی و اجرای ساز و کارهای اشتراک دانش را فراهم خواهد آورد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، هیات علمی، دانشگاه ها
  • ایرج مهدوی، سید محمد باقری، مریم علی نژاد صفحه 726
    مقدمه
    امروزه افزایش تولید اطلاعات در حوزه ی بهداشت و درمان موجب به کارگیری فن آوری های نوین برای بهره برداری مناسب از اطلاعات در این حوزه شده است. در راستای پیوند سلامت با فن آوری اطلاعات در اکثر کشورهای صنعتی جهان به ویژه کشورهای اروپایی، کارت های هوشمند جایگاه ویژه ای در نظام سلامت پیدا کرده است. کارت هوشمند سلامت در راستای دسترسی آسان تر به اطلاعات افراد صادر و جایگزین دفترچه های بیمه می شود. هدف از این پژوهش شناسایی تاثیر کارت هوشمند سلامت در ارتقای کیفیت خدمات درمانی از دیدگاه خبرگان وکارشناسان بود.
    روش بررسی
    این پژوهش کاربردی و نوع مطالعه توصیفی بود که در سال 1390 شمسی انجام گرفت. جامعه ی پژوهش شامل مدیر، معاونین، کارشناسان ارشد، روسای شعب و معاونین شعبات ممتاز اداره کل بیمه ی تامین اجتماعی استان مازندران و تعدادی از پزشکان با حداقل 10 سال سابقه ی کار بود که از بین آن ها تعداد 30 نفر از خبرگان وکارشناسان به صورت نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مراجعه به اسناد و مدارک، مشاهده و به خصوص مصاحبه و پرسشنامه و گردآوری داده ها با استفاده از روش های مطالعه ی کتابخانه ای و مطالعات میدانی بود. روایی پرسشنامه ی طراحی شده به وسیله ی متخصصان مربوطه تایید و پایایی آن نیز با توجه به نرخ سازگاری پرسشنامه به میزان 07/0 تایید گردید. در نهایت داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه ی مقایسات زوجی با استفاده از آمار توصیفی و به کمک نرم افزار 11Expert Choice تحلیل گردید.
    یافته ها
    نگرش کلی جامعه ی پژوهش که 60 درصد آنان را مردان و 40 درصد آنان را زنان تشکیل دادند، نسبت به تاثیرکارت هوشمند سلامت در ارتقای کیفیت خدمات درمانی مثبت بود. نتایج بدست آمده بیانگر برتری معیار کیفیت خدمات با وزن نهایی 277/0 در شرایط فعلی بود. پس از آن شاخص های رضایت مشتریان، شاخص آموزش، شاخص دانش سلامت و شاخص کارایی سازمان به ترتیب با ضرایب اهمیت 273/0، 257/0، 115/0 و 077/0 در اولویت دوم تا پنجم قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده جهت ارتقای کیفیت خدمات درمانی با کارت هوشمند سلامت، توجه به کیفیت خدمات و رضایت مشتریان حیاتی خواهد بود. همچنین باید گام هایی جهت استقرار زیرساخت های مورد نیاز، تدوین استانداردهای مناسب، بررسی رضایت مندی بیماران از کیفیت خدمات درمانی و نیز پژوهش مستمر در حوزه ی سیستم های بهداشتی و سلامت الکترونیکی توسط پژوهشگران صورت گیرد.
    کلیدواژگان: کارت هوشمند، سلامت، کیفیت خدمات درمانی
  • مریم عاشوری، وجیهه ناجی مقدم، سمیه علیزاده، مهسا صفی صفحه 739
    مقدمه
    امروزه با شیوع بیماری دیابت پیش بینی تعداد قرص مصرفی Glibenclamid و Metformin روزانه برای بیماران به پزشکان در جهت تشخیص تعداد قرص مصرفی بیمار و همچنین مهار عوارض شدید و خطرناک مصرف بیش از حد دارو کمک می نماید، زیرا میزان نیاز بیماران دیابتی به دارو دارای اهمیت بسیار می باشد. از این رو در پژوهش حاضر به منظور پیش بینی تعداد قرص مصرفی روزانه ی بیماران دیابتی، از تکنیک های داده کاوی استفاده شد. در پایان الگوریتمی که نتیجه ی بهتری در فرآیند ارزیابی بدست می دهد، با توجه به مجموعه داده های تحت بررسی، انتخاب می شود.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر به روش توصیفی- مقطعی صورت گرفت. نمونه گیری به روش سرشماری بود و تمامی بیماران (2783 بیمار) را در فاصله ی زمانی فروردین 87 تا خرداد 91 در برگرفت. جامعه ی پژوهش متشکل از داده های مرکز تحقیقات دیابت یزد وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بود و محتوای رکوردها مورد تایید مسوولین مرکز دیابت قرار گرفت. در مرحله ی پیش پردازش داده ها، با نظر افراد خبره در مراکز تحقیقاتی رکوردهایی که مقادیر برخی فیلدهای آنها خالی بود، حذف شد و تعداد بیماران تحت بررسی به 740 مورد رسید. این یافته ها با مراجعه ی مستقیم پژوهشگر به مرکز تحقیقات دیابت یزد حاصل شده و روایی روش جمع آوری اطلاعات توسط استاد راهنما و متخصصین امر مورد تایید قرار گرفت. با سنجش صحت مجموعه داده های آزمون، میزان پایایی دو الگوریتم مورد استفاده نیز مقایسه شد. در این مطالعه جهت تحلیل داده ها و اجرای الگوریتم های داده کاوی از نرم افزار Clementine 12.0 استفاده شد. دو الگوریتم متفاوت از الگوریتم های استنتاج قانون به نام های C5.0 و CHAID روی داده ها اعمال گردید و سپس صحت مدل های تولید شده بدست آمد. در نهایت برای تایید صحت مدل های تولید شده از خوشه بندی استفاده گردید.
    یافته ها
    مقادیر به دست آمده برای صحت مدل های ایجاد شده از اجرای الگوریتم های C5.0 و CHAID روی مجموعه داده های تحت بررسی 52/45 و 38/28 درصد بود. صحت بالای مدل C5.0 عملکرد بهتر این الگوریتم برای پیش بینی تعداد قرص مصرفی را نشان داد. از طرفی پایین بودن مقدار صحت این مدل نشان دهنده ی این بود که برخی مقادیر به طور صحیح در جای خود دسته بندی نشده اند. بنابراین مقایسه ی مقادیر واقعی و مقادیر پیش بینی شده برای تعداد قرص مصرفی در تولید مدل می تواند بیانگر علل کاهش صحت هر مدل باشد. علت کاهش صحت مدل به مقادیر پیش بینی شده ای وابسته بود که در مقایسه با مقادیر واقعی صحت و ضریب اطمینان پایینی دارند. خوشه بندی نتایج بدست آمده از اجرای الگوریتم C5.0 تعداد قرص مصرفی 3، 5، 6 و 7 با صحت مقدار پیش بینی شده ی به ترتیب 83/46، 36/36، 71/55 و 15 درصد را در یک خوشه قرار داد، زیرا نمونه داده هایی که دارای صحت پایینی در پیش بینی تعداد قرص مصرفی بود و یا تعداد نمونه داده ی کمی داشت، در یک خوشه قرار گرفتند. همچنین خوشه بندی نتایج اجرای الگوریتم CHAID نیز تعداد قرص مصرفی 5 با صحت مقدار پیش بینی شده ی 93/20 را در یک خوشه قرار داد.
    نتیجه گیری
    این مقاله حاصل پروژه ی تحقیقاتی گروه داده کاوی دانشگاه خواجه نصیر بود که در نهایت در قالب فعالیت گروهی تکمیل و به صورت پژوهش حاضر درآمد. در مراکز تحقیقات دیابت وجود رویکرد سازمان دهی شده جهت پیش بینی تعداد قرص مصرفی بیمار به منظور کمک به پزشک برای افزایش صحت تشخیص و جلوگیری ازعوارض جانبی ناشی از تشخیص نادرست در تعداد قرص خوراکی ضروری است. با توجه به لزوم استفاده از فن آوری های رایانه ای، اینترنت و نرم افزارهای تحلیلی و به منظور مهار اثرات خطرناک بیماری، بهتر است اقدامات لازم جهت ابداع رویکردهای پیشنهادی با مشاوره ی متخصصان مربوط انجام شود.
    کلیدواژگان: دیابت، درخت تصمیم، دسته بندی، خوشه بندی، شاخص Dunn
  • مقاله مروری نظام مند
  • محمدحسین مهرالحسنی، مسعود ابوالحلاج، محمود نکویی مقدم، رضا دهنویه، مژگان امامی صفحه 750
    مقدمه
    امروزه دگرگونی های شدیدی در ساختارهای دولتی به ویژه نظام های مراقبت سلامت ایجاد شده است. در این سازمان ها افزایش هزینه ها و انتظارات فزاینده ی مشتریان، توجه دولت ها را به مدیریت صحیح منابع معطوف ساخته است. بدون شک تصمیم گیری در راستای مدیریت صحیح منابع، خود نیازمند اطلاعاتی از جمله اطلاعات مالی است که این امر توسط نظام حسابداری صورت می پذیرد. در سیستم حسابداری دولتی دو شیوه ی نقدی و تعهدی مطرح است. در حسابداری نقدی، معایبی از قبیل عدم وجود اطلاعات مرتبط با چگونگی مدیریت دارایی ها و بدهی ها سبب شده که امروزه کشورهای زیادی به سمت حسابداری تعهدی حرکت کنند. لذا این پژوهش برآن است تا چالش های استقرار چنین سیستمی را مورد بررسی قرار دهد.
    روش بررسی
    در پژوهش حاضر به بررسی نظام مند چالش های اجرایی حسابداری تعهدی در بخش دولتی در سال 1391 پرداخته شد. برای این منظور 28 مقاله با کلیدواژه هایaccrual accounting+challenges، accrual accounting accrual accounting+challenges و حسابداری تعهدی، از پایگاه های اطلاعاتی داخلی شامل SID، magiranو سایت های بین المللی شامل Google scholar، science direct،، Emerald و Health Business استخراج و از نظر محتوا مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    چالش های مربوط به استقرار سیستم حسابداری تعهدی در بخش دولتی در 6 طبقه ی مدیریت و رهبری (توجیه و حمایت مدیریت ارشد از اجرا)، پیروان (حضور ممیزین حسابداری و تیم های مشاوره ی تخصصی در سطوح اجرایی سیستم)، محیط (سیستم نظارتی)، ساختار (ساختار تشکیلاتی متناسب با تحول و وجود یک سیستم مناسب ارزیابی عملکرد در کار)، نیروی انسانی (تخصص و خبرگی نیروی انسانی، انگیزه و رضایت افراد) و فرآیندها و استانداردهای کاری (تدوین استراتژی و طرح اجرایی، بازخورد از نحوه ی اجرا و وجود یک چارچوب نظری مختص بخش دولتی) دسته بندی شدند.
    نتیجه گیری
    مدیریت و رهبری، پیروان و عوامل محیطی سه عامل پیشبرنده در استقرار حسابداری تعهدی در بخش دولتی هستند که از طریق اعمال دانش و فن آوری لازم بین عوامل سطح دوم یعنی ساختاری، نیروی انسانی و فرایند، هماهنگی لازم را به وجود می آورند و منجر به اجرای حسابداری تعهدی در بخش دولتی می گردند. لذا پیشنهاد می شود با توجه به این موارد، نقشه ی راهی برای تحول در نظام مالی تنظیم و براساس آن مدیریت تغییر صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: حسابداری، حساب های پرداختنی و دریافتنی، ممیزی مالی، مدیریت مالی
  • مقاله پژوهشی
  • فرحناز صدوقی، ملیحه صادقی، مصطفی لنگری زاده صفحه 761
    مقدمه
    دورا پزشکی، دستاورد تعامل بین عرصه ی بهداشت، درمان و فناوری اطلاعات است. در فناوری دورا پزشکی، دورا آسیب شناسی به عنوان یک پشتیبان علمی برای آسیب شناس محسوب می شود و می تواند به تشخیص و درمان دقیق بیماری کمک نماید. در این پژوهش به شناسایی امکان اجرای دورا آسیب شناسی در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران از نظر وجود استانداردهای نیروی انسانی به عنوان یکی از الزامات پیاده سازی پرداخته شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات کاربردی بود که به روش توصیفی و به صورت مقطعی در سال 1391 انجام گرفت. در این پژوهش از بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران، چهار بیمارستان به صورت هدفمند انتخاب و پژوهش در این مراکز انجام شد. به دلیل مشخص و محدود بودن جامعه ی مورد مطالعه از نمونه گیری استفاده نشد و نمونه ی پژوهش همان جامعه ی پژوهش و شامل 8 نفر روسا و مدیران بیمارستان ها، 20 نفر آسیب شناس و 8 نفر پرسنل انفورماتیک بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های محقق ساخته ای بود که برای هر گروه از جامعه ی پژوهش به صورت مجزا تهیه شد. روایی پرسشنامه ها ارزیابی و میانگین ضریب پایایی همبستگی برای سه پرسشنامه 98/0 حاصل گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی شامل فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار در محیط نرم افزارSPSS نسخه ی 16 تحلیل شد.
    یافته ها
    طبق نتایج، میانگین امتیاز آگاهی آسیب شناس ها از دورا آسیب شناسی 98/2 با انحراف معیار 17/1 به دست آمد. میزان آگاهی مدیران و روسا 5/57 درصد و میزان آگاهی پرسنل انفورماتیک 5/27 درصد محاسبه شد. مدیران و روسا وجود نیروی انسانی متخصص در زمینه ی دورا آسیب شناسی را تنها 5/37 درصد اعلام نمودند. همچنین، میانگین امتیاز امکان اجرای دورا آسیب شناسی از لحاظ نیروی انسانی آسیب شناس 9/2 با انحراف معیار 86/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت فراوان دورا آسیب شناسی و وجود نیروی انسانی به عنوان یک عامل موثر در پیاده سازی موفق آن و همچنین با توجه به نتایج پژوهش مبنی بر نامطلوب بودن وضعیت نیروی انسانی متخصص در زمینه ی دورا آسیب شناسی پیشنهاد می گردد، بیمارستان ها جهت اجرای این فناوری، نیروی انسانی متخصص مورد نیاز را تامین نمایند.
    کلیدواژگان: دورا آسیب شناسی، نیروی انسانی، بیمارستان های آموزشی
  • مقاله مروری
  • احمد رضا رئیسی، عفت محمدی، نورالدین منگلی زاده صفحه 770
    دسترسی به خدمات سلامت از حقوق اساسی افراد در جوامع محسوب می شود. پوشش همگانی بیمه ی سلامت با کاهش موانع مالی یکی از مهمترین راهکارها جهت دسترسی به خدمات سلامت است. دستیابی به پوشش همگانی فرآیند ساده ای نیست، در بسیاری از کشورها که هم اکنون به پوشش همگانی دست یافته اند، اغلب اجرای آن چند دهه طول کشیده است. مطالعه ی سیر تاریخی بیمه ی درمان کشورهای مختلف می تواند در بومی سازی بعضی از موقعیت ها با توجه به شرایط بومی، فرهنگی و اسلامی کشور کمک نماید و از بسیاری از دوباره کاری ها و خطاهای غیر عمد جلوگیری نماید و در تسریع اجرای این روند در کشور اثربخش باشد. مقاله ی حاضر با استفاده از مرور متون، تجربه ی کشورها در توسعه ی پوشش همگانی از طریق بیمه ی اجتماعی سلامت در 5 کشور را مورد تحلیل و ارزیابی قرار داد. منابع جمع آوری اطلاعات با بهره گیری از پایگاه های اطلاعاتی اینترنتی شامل 28 مطالعه به زبان انگلیسی بود که از سال های 1999تا2011 میلادی انجام گرفته بودند. واژه های کلیدی که در جستجوی مقالات استفاده شدSocial health insurance، Social securityو Universal coverage بودند. یافته ها نشان داد که همه ی کشورهای مورد بررسی در زمینه ی پوشش همگانی رویکرد فزاینده ای را دنبال کردند و توسعه ی نظام در بعضی از آنها نسبت به بقیه، مدت زمان بیشتری طول کشیده است. بیشترین دوره ی انتقال به کشور آلمان با 127 سال و کمترین آن به کشور کره جنوبی با 26 سال اختصاص داشت. در تمام کشورهای مورد بررسی حرکت برای پوشش کامل بیمه ی اجتماعی سلامت فرایندی رو به رشد با گسترش نظام مند پوشش جمعیت در دوره ی انتقال داشت. اما مقدمات سازمان یافته ی ارائه شده برای رسیدن به این گسترش متفاوت بود. عضویت در صندوق های بیماری در بعضی از کشورها افزایش ثابتی داشت و در آغاز به صورت اختیاری بود، اما در کشورهای دیگر گسترش عضویت به وسیله ی سازمان مرکزی بیمه ی درمانی با هدایت دولت انجام می گرفت.
    کلیدواژگان: بیمه ی سلامت، پوشش همگانی، بیمه ی اجتماعی
|
  • Maryam Varzeshnezhad, Maryam Rassouli, Mansoure Zagheri Tafreshi, Reza Kashef Ghorbanpour Page 645
    Introduction
    Development of electronic health records and application of international terminologies to obtain semantic generalization is one of the challenges of healthcare system. Therefore، it seems essential to register nursing care in electronic health records in a standard fashion and on the basis of one of classification systems. The aim of this research was validating of mapping and usage ability of Clinical Care Classification system in nursing documentation in Neonatal Intensive Care Units.
    Methods
    This descriptive research was a content analysis study and research population، were babies'' records and nursing care were performed on hospitalized newborns in Neonatal Intensive Care Units. Sampling was done by surveying 503 reports and extracting nursing care for hospitalized infants in the first quarter of 1390 and observational checklists were used to access 48 unregistered care in mentioned above records. Data gathering tools were questionnaire and observational checklists that their validity and reliability were assessed through content validity and inter-rater coefficient. Recorded reports of nurses were analyzed by content analysis and obtained expressions were adapted with the diagnoses and coding system’s interventions and clinical care classification. Credibility of gain adaption was approved using the Delphi method in two rounds.
    Results
    Findings showed most components of care in Neonatal Intensive Care Units were related to respiratory care and drug administrative component (16. 5 %). The most frequent of nursing diagnoses was related to respiratory condition of infants such as mechanical ventilation-dependency (21. 1%) and the most nursing interventions were related to ones that were performed by physician order such as blood sampling and medication (23. 9 %). In next step، performed nursing cares in Neonatal Intensive Care Units were specified and adapted to classification system of clinical care and adaption rate was 36. 1%. Low adaption rate showing lack of standard record and as result coding and classification system is required to register care in standard fashion.
    Conclusion
    Using coding system and classification of nursing care، the problems of lack of usage the nursing process framework، lack of standard care and problems of registration the nursing reports in electronic health record will be solved largely.
    Keywords: Intensive Care Unit, Neonatal, Documentation, Classifications
  • Sakineh Saghaeiannejad Isfahani, Ahmadreza Raeisi, Hassan Jannesari, Asghar Ehteshami, Awat Feiz, Razieh Mirzaeian Page 655
    Introduction
    Supporting a therapeutic approach and medication therapy management، pharmacy information system acts as one of the central pillars of hospital information system. This ensures that medication therapy is being supported and evaluated with an optimal level of safety and quality similar to other treatments and services.
    Methods
    The present study was an applied، descriptive and analytical study which was conducted on the pharmacy information system in use in the selected hospitals. The research population included all the users of pharmacy information system. The research sample is the same as the research population. The data collection instrument was self designed checklist developed following the guidelines of the American Society of Health-System Pharmacists، Australia pharmaceutical Society and Therapeutic guidelines of the Drug Commission of the German Medical Association. The checklist validity was assessed by research supervisors and pharmacy information system pharmacists and users.
    Results
    The findings of the study on the pharmacy information system revealed that the degree of meeting the standards given in the guidelines issued by the Society of Pharmacists، the highest rank in observing the input standards belonged to Social Services hospitals with a mean score 32. 75. While teachingEducational hospitals gained the highest score both in processing standards with a mean score of 29. 15 and output standards with a mean score 43. 95 and the private hospitals had the lowest mean score of (23. 32،17. 78، 24. 25) in input، process and output standards respectively.
    Conclusion
    Pharmacy Information System (PIS) is composed of three data banks، namely patient information، medication information (managerial، financial and scientific data) and medication prescriber information. It is expected that this system be effective in three fields of operational management، financial management and scientific support to the medication services in hospitals. In addition، it is also expected that administering and using these data banks entail reduction of errors and increase of the speed of managing the orders and dispensing the medications. Hence، when PIS is to be administered، informational requirements and hardware، software، manpower and educational resources needed for establishing the medications plans، standards، policies and laws must be taken into account. In sum، the findings of the present research showed that among the 8 information systems in question، the Social Services System and Pouya Samaneh gained the highest ranks in observing the input standards، while the highest mean score in meeting the standards related to processing and output standards belonged to Sayan Rayan e Ekbatan System and Modiriat e Amar System respectively. It is worth noting that due to inattention to such system''s capabilities، all of them suffer from some deficiencies that need to be obviated Since one of the most significant and effective elements of PIS، i. e. medication''s scientific data bank has been ignored and the PISs in question have not been equipped with some software suitable for providing the prescriber with scientific backup in his/her making decision process، the prescribers have just contented themselves to their own information making medication errors in health care domain inevitable. Before designing and administering PIS، due attention must be given to the users'' informational requirements as well as their expectations from the system. The availability of informational elements effective on managing and monitoring the medication related complications، reducing medication errors، checking the medication therapy information to ensure the suitability of medication regimen and medication warns to identify drug allergies، system potential relation with other systems supporting physicians in their making decisions and at last، recording the prescribers'' orders are some capabilities that can promote this system so that it can be regarded as a clinical system with a treatment approach.
    Keywords: Evaluation, Pharmacy, Information Systems, Performance Assessment
  • Narjes Mirabootalebi, Hosein Mobaraki, Raziyeh Dehghan, Nooshin Mohebbi Mohebbi Page 665
    Introduction
    Electronic health record contains a wide range of information systems that makes possibility of all information about nursing care plans، Prescription، physical evaluation، current complaint and immunization based on known standards، usability of this system by its users، particularly physicians is vital and important considering complexity of EHR. So، this study was conducted with aim to investigate the physicians'' expected factors result from implementation of EHR in Hormozgan University of Medical Sciences in 2012.
    Methods
    This study was an applicable and descriptive- analytical research and was conducted in Hormozgan University of Medical Sciences in 2012. Research population was included 129 people composed of faculty physicians and residents according to Census Method. Research tool was a questionnaire from Morton'' PHD thesis in Drexel University. Validity of the questionnaire was measured by ideas of specialists and experts and its reliability through test-retest that was %78. Collected data from this questionnaire was analyzed using SPSS19 Software، descriptive statistics methods (frequency distribution and percentage tables، statistical indicators، mean and standard deviation)، statistical test، T-TEST and one way ANOVA.
    Finding
    The most obtained scores were related to management support factor (3/65) and lowest ones were proper and adequate Training (3/17). Based on implementation barriers of HER the highest percentage was related to economic costs (84%) and the lowest one was personnel resistance against new technology (50%). The most important benefit of HER is including increased control over business activities (82/9%) from view point of physician.
    Conclusion
    According obtained results from Hormozgan University of Sciences، physician faculty members and residents are agreed to implement HER in this university and there is ability and readiness to implement HER considering provided ideas.
    Keywords: Electronic Health Records, Health Information Technology, Physicians
  • Haleh Ayatollahi, Mostafa Langarizadeh, Habib Chenani Page 675
    Introduction
    Although nurses are among the main users of hospital information systems، sometimes their resistant to using information technology are reported. The main objective of this study was to compare nurses’ satisfaction with، and expectations of، hospital information systems in Firoozgar and Imam Khomeini teaching hospitals.
    Methods
    This was an applied research study. The study population was nurses worked in Firoozgar and Imam Khomeini teaching hospitals. The study sample was 267 nurses. Data were collected using two questionnaires. Content validity and coefficient Cronbach Alpha were used to check the validity and the reliability of the questionnaires. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics (t-test).
    Results
    The results of the study showed that most of the nurses’ expectations of the system were not met in Firoozgar (n=88، %92. 6) and Imam Khomeini (n=74، %89. 2) teaching hospitals. Also، the results showed that there was a significant relationship between the nurses’ expectations confirmation and the perceived system usefulness (P<0/001)، between the nurses’ expectations confirmation and their satisfaction with the systems (P<0/001)، and between the perceived system usefulness and nurses'' satisfaction with the systems (P<0/001).
    Conclusion
    The findings of the study suggested that the nurses’ expectations of hospital information systems were not met in most areas. It seems that more attention should be paid to the nursing processes and nurses’ information needs. Moreover، it is necessary to involve nurses in the process of designing and developing hospital information systems.
    Keywords: Hospital Information Systems, Evaluation, Nurses
  • Roghayeh Abbaspour, Mostafa Langarizadeh, Maryam Ahmadi Page 684
    Introduction

    Because of increasing incidence of burn injuries، prevention programs become more important. Accurate information is the essential requirement for implementation of such programs which obtained based on correct and high quality coding. In this research، coding quality for burn injuries in deceased and non-deceased patients'' records in Tabriz Sina Hospital were studied and compared.

    Methods

    This was a cross-sectional comparative study. Research population was included 1500 medical records of hospitalized burned patients in Sina hospital، Tabriz in 2010-2011. The sample size based on pilot study was determined 75 cases from each groups and was performed using systematic random sampling. Data were collected using a data extraction form that content validity was confirmed by panel of experts. SPSS software version 16 has been used for data analysis and descriptive and inferential statistics such as frequency، percentage، mean، SD and Mann-Whitney test were applied.

    Results

    The accuracy of 41. 8% and completeness of 61. 4% were obtained from the deceased patients’ record while it was 47. 3% and 71. 2% for the non deceased patients respectively. The fifth character were not been coded in neither deceased nor non-deceased group. Timelines was average 50 day that there was great distance with standard of WHO (2 days).

    Conclusion

    To improve the coding quality in the deceased patients، coding of other diagnosis and activity should be considered by coders. Accordingly some attraction، punishments، or relative regulations should be defined for coders to attract them to do their best and on time coding in line with entrance of codes into Hospital Information System.

    Keywords: International Classification of Diseases, Burns, Coding
  • Nasrin Makani, Reyhaneh Vaez, Ali Akbar Pour Mohammad Page 692
    Introduction
    Weblogs as one of the web facilities، are used for information exchange and interaction between people. There is a wide variety of medical information on the internet and there is not adequate monitoring on the quality and accuracy of these information. It seems nessesary to measure the quality of these information with standards. The aim of this study was to compare Persian obstetrics، gynecology and midwifery blogs with selected criteria
    Methods
    In a descriptive study، Google advance search engine was searched for Persian obstetrics، gynecology and midwifery blogs and 45 blogs selected and evaluated by a checklist. The blogs selected from three blog Service Providers: Blogfa، Blogsky and Persianblog. All blogs with at least five posts related to obstetrics، gynecology and midwifery and meanwhile the posts that were released from Augest 2010 to December 2011 included to this webometric study. The data were analyzed using SPSS 16 and Excell software.
    Results
    Comparing selected blogs with 23 criteria in the cheklist، showed that the rate of blogs was good in 9 criteria، bad in 9 criteria، fair in 3 criteria. It was impossible to comment in 2 criteria because of interval data. One of the blogs titled Pezeshki-e-Balini was the best blog with a highest score (1618. 65).
    Conclusion
    According to the results، Persian gynocological blogs suffer from poor qualification. Regarding the role of such information sources in improving women and mothers’ awareness، it seems that much more efforts and attention by managers to improve the quality of these blogs is essential.
    Keywords: Gynecology, Labor, Midwifery, Weblog, Webometric
  • Ali Akbar Rahimianfar, Roqayeh Hakimian, Tahereh Salimi Page 706
    Introduction
    Nurses need to have extended information in their profession and their decision may have a vital slue for patients. Up to date information may lead to easier decision making for them. Due to the fact that how nurses get their information from sources and what’s the barrier to access to the sources and evidence، we decided to study the information-seeking behaviors of nurses in educational hospital in Yazd، Iran.
    Methods
    Research community of this analytic study was consisted of 320 nurses that have been worked in Yazd Academic Hospital with at least one year history of professional working. Data gathering was done via a questionnaire that its validity was approved with Cronbach''s Alpha 0/78، it included sources of information، goals of research، Problems of access to information and information needs. Data analyzed by SPSS 17 software and tested with chi-squire test.
    Results
    Our study showed that most of nurses had license certificate and was female with mean working history of 9. 81±7. 29 year. The most important informational needs knew about new developments in nursing filed. Time limitation was the important preventing factors in 74. 8% of nurses. For information searching the internet was the most used source (public search engines) for updating their knowledge.
    Conclusion
    Nurses know that information is important in their occupational. Availability to new and up to date information in nursing filed needs some training and having some special skills. Upon to our study we suggest that hospital managers must take some special time for nurses training and research activities.
    Keywords: Nurse, Information, Information Seeking Behavior, Hospitals
  • Leila Nemati, Anaraki, Fatemeh Nooshinfard, Fahimeh Babalhavaeji, Zahra Abazari Page 714
    Introduction
    Knowledge sharing is one of the most interesting and challenging issues of management in the new millennium. This study aimed to investigate individual factors affecting knowledge sharing among faculty members in universities and research centers.
    Methods
    This survey was mixed and applied. Statistical Population was 3430 faculty member worked at medical research centers and 12428 faculty members worked at medical universities in Iran during 2012-13. According to stratified random sampling at least 423 faculty members selected as sampling population. The tool used in this study was questionnaire that face and content validity were confirmed by experienced professors. The Cronbach's alpha coefficient for each scale dimension was greater than 0.6, so the reliability of the instrument was confirmed. For data analysis, descriptive and inferential statistics, statistical software SPSS15 and Pearson Correlation Coefficient was used.
    Results
    The findings of the study showed that about 49 percent of faculties had a positive view of knowledge sharing. About 53 percent of the faculties were very willing to share knowledge with others. 35 Percentage of faculties share knowledge with different incentives. About 52 percent of the faculties expressed the role of trust and commitment for sharing knowledge very high.
    Conclusion
    The results of this Study will provide empirical basis for planning and implementing knowledge sharing mechanisms.
    Keywords: Knowledge Management, Faculty Members, Universities Individual Factors of Knowledge Sharing among Faculty Members of Universities, Research Centers
  • Iraj Mahdavi, Seyed Mohammad Bagheri, Maryam Alinezhad Page 726
    Introduction
    Today، the increasing production of information in the health has caused the use of modern technologies for the utilization of information in this area. In order to link the health with information technology، today in most world industrialized countries especially European countries، smart cards have a special place in the health system. Health smart card is Issued in order to facilitate access to people information and is replaced the Insurance Prospectus. The purpose of this study was identification of the Health Smart Card effects Identify in Promoting quality of health care from Experts views.
    Methods
    The method of this study was the descriptive- survey and the purpose was the application that was conducted in 1390. The study population consisted of Manager، Assistants، Senior، Heads of Branches and Premium Sectors Deputies Department of Mazandaran Province Social Insurance and a number of doctors that had at least 10 years of experience that among these، 30 of the experts were selected as sample. Research tools for data collection included Refer to the documentation، Observation and Especially Interviews and questionnaires and Data collection were with methods of library and field studies. Designed questionnaire validity was confirmed by the experts and Reliability was confirmed according to the questionnaire compatibility rate (0/07) that is less than 0/1. Finally data which collected through paired comparisons questionnaire، were analyzed using descriptive statistics and with the software of Expert Choice 11.
    Results
    General attitude of research society that 60 percent of them were men and 40 percent of them were women was positive about the effect of health smart card in promoting quality of health care. Results represents superior of service quality criteria with the final weight 0/277 in current situation. Then customer satisfaction index، Education index، Health knowledge index and Organization performance index with The Importance coefficients of 0/273، 0/257، 0/115، 0/077 was in the second to fifth priority.
    Conclusion
    Based on the results to promoting the quality of health care with health smart card، attention to the service quality and customer satisfaction will be critical. Also it should take steps to establish the necessary infrastructure، setting appropriate standards، check of patients satisfaction from quality of health care and ongoing research in the field of health and e-health systems by researchers.
    Keywords: Smart Card, Health, Quality of Health Care
  • Maryam Ashoori, Vajihe Najimoghadam, Somayeh Alizadeh, Mahsa Safi Page 739
    Introduction
    By diabetes outbreak in these days، prediction of tablet daily usage like Glibenclamid and Metformin helps doctors to recognize number of tablets، and prevents from drug abuse side effects. Also، it should be considered that the need of diabeticto drug is critical. So، in this paper we have used data mining techniques to predict the number of daily usage of tablets for diabetes. At the end، in evaluation process the algorithm that causes better results will be chosen.
    Methods
    This study done by descriptive-cross sectional method. It done by Census sampling method and contains all 2783 patients from March 2008 to May 2012. The community research consists of Yazd Diabetes Research Center data dependent to Shaeed Sadoughi University of Medical Sciences Yazd and diabetes center agency confirms the records contents. In data preprocessing step، the records with missing value in some fields have been removed by the experts’ opinion and the number of patients reduced to 740 cases. These results have achieved by referring directly to the Yazd Diabetes Research Center and data gathering method validity confirmed by supervisor and specialists. Also reliability value have compared to each other for two used algorithms by measurement of test dataset accuracy. In this study Clementine 12. 0 has been used for data analysis and data mining algorithms application. Two different algorithms namely CHAID and C5. 0 have been used on data and then the generated models accuracy has been achieved. At the end، to confirm the accuracy، we have used clustering method.
    Results
    The obtained values for generated models accuracy by C5. 0 and CHAID algorithm''s execution on dataset was 45/52 and 28/38 respectively. The high accuracy of C5. 0 model shows the better performance of this algorithm for number of tablet usage prediction. In other hand، the low accuracy of C5. 0 model shows some values have not classified directly in own location، due to the comparison of actual and predicted values for number of tablet usage in model generation shows the reasons of low accuracy of each model. The reason was dependent to predicted values which had low accuracy and confidence. The clustering of obtained results of C5. 0 algorithm executing، put 3، 5، 6 and 7 of tablet usage with 46/83، 36/36، 55/71 and 15 percent of predicted value accuracy، respectively، in one cluster because the cases which have low accuracy or have low samples will be located in the same cluster. Also the clustering of CHAID algorithm executing results put 5 of tablet usage with 20/93 percent of predicted value accuracy in a cluster.
    Conclusion
    This paper was done by Data Mining group''s research of K. N. Toosi University of Technology. Finally it has been completed by team work and resulted into present research. In Diabetes Center، an organized approach to predict number of daily usage tablets and prediction from side effects of false recognition in number of tablets is necessary. In order to prevent dangerous effects of diabetes، it is better to invent novel approaches by the help of expert consultant and use of computerized technologies، internet and analytical softwares.
    Keywords: Diabetes, Decision Tree, Classification, Clustering, Dunn Index
  • Mohammad Hossein Mehrolhasani, Masoud Abolhalaj, Mahmoud Nekoei Moghadam, Reza Dehnavieh, Mozhgan Emami Page 750
    Introduction
    Nowadays، major changes have made in governmental structures، particularly health systems. In these organizations، increasing costs and customer expectations have shifted government attention towards the proper management of resources. Undoubtedly the decision to manage resources properly requires information including financial information which provided by accounting system. There are two types of manner of cash and accrual which used in the public accounting system. In the cash accounting، disadvantages such as lack of relevant information on how to manage the assets and liabilities has led that nowadays، many countries are moving towards accrual accounting. About this reform in governmental accounting system، the researchers were prompted to determine the challenges of deploying such a system.
    Methods
    This study is a systematic review، aimed to consider the challenges of implementing accrual accounting in the public sector in 2012. For this purpose، 28 articles with keywords of accrual accounting+challenges، accrual accounting، accrual accounting+challenges were explored from domestic databases like SID، magiran and international sites such as Google scholar، science direct، Emerald، Health Business and their content were analyzed.
    Results
    Challenges to deploy the accrual accounting in public sector were grouped in six categories of management and leadership (Justified and supported by senior management of the implementation)، followers (Accounting auditors and specialized consultation teams in executive levels of the system)، environment (Surveillance system)، structure (organizational structure relevant to mentioned change and development of a system for evaluating the performance of the work)، manpower (Expertise، motivation and satisfaction of manpower) and work processes and standards (Development of strategy and action plan and feedback from the performance and existence of a specific theoretical framework to the public sector.
    Conclusion
    Based on the results، it was recognized that three concepts of management and leadership، followers and environment are as three driving factors in the deployment of accrual accounting in the public sector which influence the lower levels namely structure، manpower and process as independent factors and technology and knowledge are key factors in relationship between mentioned categories. So، according to these variables، it is recommended that a Road Map is developed for change in financial system and change management is done by it.
    Keywords: Accounting, Accounts Payable, Receivable, Financial Audit, Financial Management
  • Farahnaz Sadoughi, Maliheh Sadeghi, Mostafa Langarizadeh Page 761
    Introduction
    Telemedicine has been created interaction between the health care and information technology. Telepathology is considered as a supporter scientific for pathologists in telemedicine technology and can help accurate diagnosis and treatment of disease. In this research، we have studied about possibility of telepathology implementation with point of view the presence of manpower standards as a requirement for implementation in Training Hospital Of Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    This study was an applied research، that the cross-sectional descriptive study was conducted in 2012. Training Hospitals of Tehran University of Medical Sciences، purposefully four hospitals selected and research conducted at these centers. Due to certain limitations of the study، the sampling was not used، and the study population was included 8 chief and administrator، 20 pathologist، and 8 authorities informatics. The data gathering tool was the researcher made questionnaires، which was prepared separately for each group of the study population. Reliability was evaluated. The average validity coefficient of correlation for the three questionnaires was obtained 0/98. And data were analyzed by SPSS statistical software.
    Results
    As a result، the awareness average of pathologists about telepathology was 2/98 with 1/17 standard deviation. The awareness percent average of managers and directors about telepathology was 57/5 percent and the awareness average of informatics staff was 27/5 percent. Managers and directors have declared that there was skilled manpower in the field of telepathology only 37/5 percent. Also the possibility of telepathology implementation with point of view the presence of manpower was 2/9 with 0/86 Standard deviation.
    Conclusion
    Given the importance of telepathology، and manpower as an important contributing factor in the successful implementation، and also، according to research findings that manpower status was inappropriate for telepathology implementation، It is recommended that hospitals should provide skilled manpower for telepathology implementing.
    Keywords: Telepathology, Manpower, Hospitals, Teaching
  • Ahmad Reza Raeisi, Efat Mohamadi, Nooredin Menglizadeh Page 770
    Access to health care is a fundamental right of people in communities. Universal health insurance coverage by reducing financial barriers to access to health services is one of the important strategies. Achieving universal coverage is not a simple process. Many countries already have universal coverage، most of it has lasted decades. Studying of health insurance history in different countries is helpful to localizing certain situations due to local conditions، culture and Islamic countries and the many other intent to prevent errors and accelerate the implementation process effectively. The present article analyzed and evaluated the past experience of the development of universal coverage by social health insurance in 5 countries use of reviews the literature. Results show that all countries have increasingly followed the approach and development of the system، some took longer than others. The maximum transition period of 127 years in Germany and the lowest South Korea to 26 years. In all countries surveyed، the process moves to full coverage health insurance، a growing community with a population coverage of a systematic expansion in terms of the transfer. However، the preliminary findings are presented to achieve this expansion is different. Membership in the sickness fund was raising stable in some countries، but in other countries the expansion of membership by the Central Government has led medical insurance.
    Keywords: Insurance, Health, Universal Coverage, Social Security