فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال نهم شماره 6 (پیاپی 41، دی 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله های پژوهشی
  • امیرعلا آغبالی، سپیده وثوق حسینی*، بهزاد برادران، نادر کلباسی غروی، علی بنده حق، اکبر جلیلی صفحات 489-497
    مقدمه

    دانه انگور سیاه حاوی ترکیبات فعالی مانند آنتی سیانین، پروآنتوسیانیدین و پروسیانیدین می باشد. مطالعه ی حاضر با هدف ارزیابی اثر سمیت سلولی عصاره هیدرومتانولی دانه انگور سیاه بر روی سلول های سرطانی KB و القای آپوپتوز بر روی آن ها انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در مطالعه ی تجربی حاضر از دانه انگور به کمک حلال هیدرومتانولی90 درصد، عصاره گیری شد. سلول های سرطانی KB در محیط کشت با غلظت های مختلف عصاره تیمار شدند و در زمان 24 ساعت اثر سمیت سلولی آن ها با استفاده از روش (MTT) Micro-culture tetrazolium test بررسی شد. جهت بررسی القای آپوپتوز، تست الایزا در طی 24 ساعت انجام پذیرفت. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 20، با آزمون یک طرفه ANOVA مورد آنالیز قرار گرفت (05/0 = α).

    یافته ها

    نتایج حاصل از بررسی اثر سمیت سلولی عصاره هیدرومتانولی دانه انگور سیاه بر روی قابلیت زیست پذیری سلول های سرطانی KB در طی 24 ساعت نشان داد که عصاره هیدرومتانولی در همه غلظت های بررسی شده توسط تستMTT، اختلاف معنی دار (046/0 = p value) با گروه کنترل داشته و توانایی مهار رشد و خاصیت سمیت سلولی بر سلول های سرطانی KB را دارد و پس از 24 ساعت موجب مهار رشد سلول های سرطانی KB با (Inhibition cencentration 50) IC50 370/417 میکروگرم بر میلی لیتر شد. تست الایزا در طی 24 ساعت نشان داد که عصاره هیدرومتانولی، 68 درصد مرگ سلولی آپوپتوز را القا می کند. با بررسی مورفولوژی سلول ها تغییرات عمده آپوپتوزی مشاهده شد و مرگ سلولی گروه تحت تاثیر عصاره، معنی دار (002/0 = p value) بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت های این مطالعه، عصاره هیدرومتانولی دانه انگور سیاه، توانایی مهار رشد و خاصیت سمیت سلولی بر سلول های سرطانی KB را دارد و سبب القای آپوپتوز در این رده سلولی KB می گردد. به نظر می رسد عصاره هیدرومتانولی دانه انگور کاندید مناسبی جهت استخراج و خالص سازی ترکیبات فعال باشد.

    کلیدواژگان: دانه انگور سیاه، سمیت سلولی، آپوپتوز، اسکواموس سل کارسینوما
  • زهرا سید معلمی، فرزاد ناصری صفحات 498-508
    مقدمه
    استرس نقش مهمی در پیدایش اختلالات روانی و کاهش کارآیی افراد دارد. دانشجویان از گروه هایی هستند که با عوامل استرس زای بسیاری روبه رو هستند، به ویژه دانشجویان دندان پزشکی به دلیل ماهیت حرفه دندان پزشکی و کار در محیط بالینی و حجم بالای دروس تئوری و تکالیف عملی معمولا استرس زیادی را تجربه می کنند. هدف این مطالعه ارزیابی استرس درک شده در ارتباط با عوامل مختلف آموزشی در دانشجویان دو سال آخر دندان پزشکی در دانشگاه های کشور بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی حاضر یک مطالعه تحلیلی- مقطعی بود که در آن تعداد 298 دانشجوی شاغل به تحصیل در دو سال آخر رشته دندان پزشکی از سه دانشکده تیپ یک و چهار دانشکده تیپ دو به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب و یک پرسش نامه خود ایفا برای سنجش استرس زایی 37 عامل مختلف آموزشی توسط آنان تکمیل شد. داده های حاصل با استفاده از شاخص های آماری توصیفی و با آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از مجموع دانشجویان شرکت کننده در مطالعه، 5/57 درصد دختر بودند. از دانشجویان، 45 درصد اعلام کردند که به علت نگرانی از ابتلا به بیماری عفونی واگیردار مثل ایدز و هپاتیت در هنگام کار برای بیمار استرس دارند. پس از آن زمان ناکافی بین اتمام کلاس های تئوری و شروع بخش های عملی (38 درصد) و نیز تعداد ناکافی استاد نسبت به دانشجو (36 درصد) استرس زاترین عوامل گزارش شدند. عوامل مربوط به امور آموزشی و نیز نگرانی از ابتلا به بیماری عفونی واگیردار در دانشجویان دختر استرس زاتر از دانشجویان پسر بود، ولی در دانشجویان پسر اشتغال به کار در حین تحصیل نسبت به دانشجویان دختر عامل استرس زاتری بود(05/0 p value).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که عواملی مانند نگرانی از ابتلا به بیماری های عفونی و برخی از امور آموزشی دانشکده در دانشجویان استرس زا می باشند.
    کلیدواژگان: عوامل استرس زا، دانشجویان دندان پزشکی، آموزش
  • شهرو اعتماد مقدم، علی غلامحسینی، اعظم خورشیدیان، مژگان علاءالدینی صفحات 509-517
    مقدمه
    ماست سل ها یکی از اجزای استروما بوده که نقش های متفاوتی در روند ایجاد تومور همانند دخالت در پیشرفت، رشد، تمایز و تهاجم تومور ایفا می نمایند. درجه ی بافت شناختی (grading) نشان گر تمایز تومور بوده و جهت پیش بینی رفتار بالینی انواع تومورها مانند کارسینوم سلول سنگ فرشی حفره ی دهان مورد استفاده قرار می گیرد. هدف این مطالعه، بررسی میزان و رابطه تراکم این سلول ها در درجات مختلف بافت شناختی کارسینوم سلول سنگ فرشی حفره ی دهان بر حسب سه روش معتبر درجه بندی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، 39 نمونه بلوک بافت شناختی کارسینوم سلول سنگ فرشی دهان از بایگانی انستیتو سرطان بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. پس از رنگ آمیزی لام های ضایعات مذکور با روش هماتوکسیلین و ائوزین، درجه ی بافت شناختی آن ها بر اساس سه روش معتبر Broder، Anneroth و Bryne تعیین گردید. تمامی نمونه ها با استفاده از تولوییدن بلو رنگ آمیزی شده و تعداد ماست سل ها در 10 میدان میکروسکوپی با بزرگ نمایی 400× شمارش گردید. برای آنالیز آماری نتایج از تست ANOVA یک سویه استفاده شد (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار تراکم ماست سل ها در درجات مختلف بافت شناختی خوب، متوسط و ضعیف بر حسب سیستم Broder به ترتیب 45/23 ± 07/42، 32/20 ± 33 و 81/15 ± 92/24؛ سیستم Bryne 88/27 ± 08/36، 85/19 ± 38/34 و 32/6 ± 00/27 و سیستم Anneroth 35/26 ± 25/33، 99/18 ± 50/33 و 92/21 ± 46/34 به دست آمد. میزان تراکم این سلول ها در سه روش درجه بندی بافت شناختی مورد مطالعه، اختلاف آماری معنی داری نشان نداد (11/0 = p value و 68/0 = p value و 99/0 = p value).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج مطالعه ی حاضر، ارتباطی بین میزان تراکم ماست سل ها در کارسینوم سلول سنگ فرشی دهان با درجه بافت شناسی تومور در سه روش درجه بندی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کارسینوم سلول سنگ فرشی دهان، درجه بندی سرطان، ماست سل
  • شیرین زهرا فرهاد، وحید اصفهانیان، نسیم فرخانی، ناصر وجدی، مهرداد برکتین صفحات 518-525
    مقدمه
    سیگار کشیدن یکی از مهم ترین عوامل محیطی در ایجاد و پیشرفت بیماری پریودنتال است. بعضی از مطالعات تاثیر مخرب سیگار کشیدن فعال و نیز تاثیر دود محیطی را بر پاسخ به درمان پریودنتال گزارش نموده اند. هدف این تحقیق مقایسه ی نتیجه ی درمان غیرجراحی پریودنتال بین بیماران غیرسیگاری و سیگاری غیرفعال مبتلا به پریودنتیت مزمن بود.
    مواد و روش ها
    40 بیمار 20 تا50 ساله مبتلا به پریودنتیت مزمن مورد مطالعه قرار گرفتند. بیماران بر اساس این که تحت تاثیر دود سیگار محیطی قرار گرفته و یا قرار نگرفته اند به دو گروه تقسیم شدند. هر دو گروه تحت درمان غیرجراحی قرار گرفته و چهار متغیر پریودنتال عمق پروب، سطح چسبندگی کلینیکی، خون ریزی هنگام پروب و شاخص پلاک کل دهان قبل از درمان، یک و سه ماه پس از درمان، اندازه گیری و ثبت گردید. متغیرهای کلینیکی پریودنتال به کمک نرم افزار آماری SPSS نسخه 19 و آزمون آنالیز واریانس، آزمون های تی زوج و تی مستقل در سطح معنی داری 95/0 مقایسه شد.
    یافته ها
    در هر دو گروه، همه ی متغیرهای بالینی یک و سه ماه پس از درمان غیرجراحی پریودنتال در مقایسه با پیش از درمان از نظر آماری بهبود معنی داری داشتند (001/0 p value). در عین حال، بهبودی عمق پروب و سطح چسبندگی کلینیکی یک و سه ماه پس از درمان در گروه غیرسیگاری نسبت به گروه سیگاری غیرفعال به طور معنی داری بیش تر بود (05/0 p value). خون ریزی هنگام پروب و شاخص پلاک کل دهان بین دو گروه در بازبینی یک و سه ماهه اختلاف آماری معنی داری (به ترتیب 461/0 = p value و 770/0 = p value) نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، دود سیگار محیطی تاثیر نامطلوبی بر نتیجه درمان غیرجراحی پریودنتال دارد و پاسخ به درمان در بیماران غیرسیگاری از بیماران سیگاری غیرفعال، بهتر است.
    کلیدواژگان: پریودنتیت مزمن، آلودگی ناشی از دخانیات، دبریدمان پریودنتال
  • احسان حکمتیان، پگاه راهبر، فرانک جلالیان صفحات 526-533
    مقدمه
    کاربرد ایمپلنت های دندانی در درمان بیماران بدون دندان روبه افزایش است، که نیازمند بررسی های رادیوگرافی وسیع می باشد و اغلب جهت ارزیابی ارتفاع، پهنا و ساختار استخوان در محل مورد نظر برای جای گذاری ایمپلنت، نیاز به استفاده از چندین تکنیک تصویربرداری وجود دارد. مطالعه ی حاضر با هدف مقایسه ی میانگین فاصله ی کف حفره ی بینی تا اپکس دندان سانترال ماگزیلا در رادیوگرافی های لترال سفالومتری، پانورامیک و پری اپیکال طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی– تحلیلی و بدون جهت، رادیوگرافی های 16 نفر از افراد مراجعه کننده به کلینیک دندان پزشکی افضل شهر اصفهان که دارای هر سه رادیوگرافی پری اپیکال از انسیزورهای سانترال ماگزیلا، پانورامیک و لترال سفالومتری بودند، جمع آوری شدند. با استفاده از کولیس فاصله ی اپکس دندان سانترال چپ ماگزیلای این افراد تا کف حفره ی بینی بررسی گردید. تمامی داده ها توسط آنالیز های آماری paired t-test و رگرسیون در نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    مقایسه ی میانگین فاصله ی اپکس دندان سانترال ماگزیلا تا کف حفره ی بینی در رادیوگرافی پری اپیکال و مقدار واقعی (استاندارد طلایی) به دست آمده با کمک رادیوگرافی لترال سفالومتری، تفاوت معنادار داشت (001/0 p value) و از مقدار واقعی کم تر بود. مقایسه میانگین فاصله ی اپکس دندان سانترال ماگزیلا تا کف حفره ی بینی در رادیوگرافی پانورامیک و مقدار واقعی به دست آمده با کمک رادیوگرافی لترال سفالومتری تفاوت معنادار داشت (017/0 = p value) و از مقدار واقعی کم تر بود.
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن محدودیت های این مطالعه، مقادیر به دست آمده در هر دو رادیوگرافی پانورامیک و پری اپیکال در اندازه گیری میزان فاصله ی اپکس دندان سانترال ماگزیلا تا کف حفره ی بینی کم تر از مقدار واقعی است.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، فک بالا، اندازه گیری
  • علی گل کاری، احمد معینی، سید ابراهیم جباری فر صفحات 534-541
    مقدمه
    مطالعات گوناگون، عوامل مختلفی را بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان در کودکان موثر می دانند. با توجه به کمبود اطلاعات در زمینه ی عوامل مرتبط با کیفیت زندگی کودکان پیش دبستانی، این مطالعه، با هدف تعیین میزان کیفیت زندگی متاثر از سلامت دهان کودکان 5 -2 ساله ی شیرازی و بررسی ارتباط آن با شرایط اقتصادی-اجتماعی خانواده ها طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ی تحلیلی- مقطعی حاضر، از والدین 300 کودک 5 -2 ساله ی ساکن در سه منطقه ی مرفه، متوسط و آسیب پذیر شهر شیراز خواسته شد تا پرسش نامه ی F-ECOHIS (Farsi version of the early childhood oral health impact scale) را که ترجمه ی فارسی استاندارد شده ای از پرسش نامه ی ECOHIS است تکمیل کنند. اطلاعات مربوط به میزان درآمد خانواده، سطح تحصیلات والدین، تعداد کودکان در خانواده و رتبه تولد کودک مورد نظر در خانواده، در کنار اطلاعات دموگرافیک جمع آوری گردید. داده ها به وسیله نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 و آزمونهای آماری anova و t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد(05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین نمره ی F-ECOHIS در کل کودکان مورد مطالعه، برابر با 70/20 (با دامنه نمره 13 تا 85/53) به دست آمد. سطح کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان از مناطق آسیب پذیرتر به سوی مناطق مرفه تر شهر (005/0 = p value) و با افزایش میزان درآمد خانواده ها (001/0 p value) و افزایش سطح تحصیلات والدین (001/0 p value) افزایش و با افزایش تعداد فرزندان (001/0 p value) و همچنین افزایش رتبه ی تولد کودک در خانواده (001/0 p value) کاهش یافت. مقایسه ی میانگین نمره ی پرسش نامه کیفیت زندگی بین دختران و پسران تفاوت آماری معنی داری نشان نداد (302/0 = p value).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه ی حاضر، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان در کودکان 2 تا 5 ساله ی ساکن شهر شیراز با سطح اقتصادی- اجتماعی خانواده ای که کودک در آن زندگی می کند ارتباط مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سلامت دهان، وضعیت اقتصادی، اجتماعی، تحصیلات، درآمد
  • ماریه پناهی بروجنی، روشنک غفاری صفحات 542-550
    مقدمه
    نهفتگی دندان عقل مندیبل می تواند با پدیده های آسیب شناسی مانند پوسیدگی، پری کرونیت و کیست همراه باشد. هدف از این مطالعه تعیین زوایای گونیال، آلفا، بتا و نسبت گانز جهت پیشگویی نهفتگی عقل پایین بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی، 98 رادیوگرافی پانورامیک افراد 30- 20 سال، به دو گروه با دندان عقل رویش یافته و نهفته مزیوانگولر تفکیک شدند. زاویه ی تمایل مولر سوم نسبت به مولر دوم (بتا)، زاویه مولر سوم با بیس مندیبل (آلفا)، فاصله دیستالی ترین نقطه مولر دوم تا لبه قدامی راموس به عرض مولر سوم (نسبت گانز) و زاویه ی بین لبه خلفی راموس و لبه تحتانی مندیبل (گونیال) اندازه گیری شدند. داده ها با آزمون t-test و نرم افزار SPSS نسخه 5/11 مورد تحلیل قرار گرفت (05/0 = α). آنالیز تفکیکی)تهیه تابع تفکیک و نقطه برش) صورت گرفت، از جدول ضرایب خام و استاندارد شده نقطه برش محاسبه شد و عدد حاصل از تابع تفکیک با نقطه برش جهت بررسی وضعیت رویشی مولر سوم مقایسه گردید.
    یافته ها
    متوسط زاویه گونیال در گروه نهفته مزیوانگولر 8/122 درجه و در رویش یافته 5/122 درجه به دست آمد که اختلاف معنی دار نبود (66/0 = p value)، متوسط زوایای بتا، آلفا و نسبت گانز در سمت راست در گروه رویش یافته به ترتیب 64/11، 42/86 درجه و 24/1 و در گروه نهفته 48/21، 85/70 درجه و82/0 و در سمت چپ در گروه رویش یافته 26/9، 1/94 درجه و22/1 و در گروه نهفته 7/22، 25/71 درجه و82/0 با 001/0 p value بود.
    نتیجه گیری
    زوایای آلفا، بتا و نسبت گانز تفکیک کننده های خوبی برای پیش گویی نهفتگی دندان عقل مندیبل هستند. میانگین نسبت گانز و زاویه بتا در گروه نهفته بزرگ تر و زاویه آلفا در گروه رویش یافته بزرگ تر است. زاویه گونیال جهت پیشگویی نهفتگی تفکیک کننده خوبی نیست. به نظر می رسد با تعیین زوایای آلفا، بتا و نسبت گانز با استفاده از رادیوگرافی پانورامیک در 20 سالگی می توان وضعیت رویشی دندان عقل پایین را پیش گویی کرد.
    کلیدواژگان: دندان مولر سوم، دندان نهفته، رادیوگرافی پانورامیک
  • رامین کاویانی، سید علیرضا مکی نژاد، وحید رخشان، میثم فلسفی صفحات 551-557
    مقدمه
    کاسپ های اضافی کارابلی و تلون از نظر انسان شناسی و بالینی حایز اهمیت می باشند. با توجه به تعداد کم تحقیق در این زمینه بر روی نژاد ایرانی، نیاز به بررسی شیوع این دو خصیصه ی دندانی حس می شود. هدف از این تحقیق، تعیین میزان شیوع کاسپ تلون دندان لترال و کاسپ کارابلی در دندان های مولر اول دایمی فک بالا بود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به صورت توصیفی– تحلیلی از نوع مقطعی بوده و به دو روش قالب گیری و تهیه کست مطالعه و مشاهده مستقیم بر روی 356 نمونه به روش تصادفی صورت گرفت. نتایج به دست آمده با آزمون آماری کای دو در نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 بررسی شد(05/0 = α).
    یافته ها
    در بین 356 بیمار مراجعه کننده، 214 مورد (61 درصد) دارای کاسپ کارابلی و 17 مورد (5 درصد) دارای کاسپ تلون بودند. 140 مورد (65 درصد) از کاسپ های کارابلی دوطرفه و 74 مورد (35 درصد) یک طرفه بودند. برای کاسپ تلون 12 مورد (71 درصد) دوطرفه و 5 مورد (29 درصد) یک طرفه بودند. رابطه ی معنی داری بین جنسیت و حضور کاسپ کارابلی (279/0 = p value) و کاسپ تلون (759/0 = p value) مشاهده نشد. کاسپ کارابلی تمایل به بروز دوطرفه داشت (001/0 p value).
    نتیجه گیری
    برخلاف کاسپ تلون حضور کاسپ کارابلی در جامعه ی ایرانی قابل توجه بوده و همراه با تمایل فراوان به بروز دو طرفه، ولی بدون رابطه خاص با جنسیت می باشد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، آنومالی کارابلی دندان های مولر دایمی ماگزیلا، ناهنجاری های دندانی
  • مژده مهدی زاده، بهاره معمارزاده صفحات 558-565
    مقدمه
    در دندان پزشکی استفاده از رادیوگرافی دیجیتال به عنوان یک تکنولوژی جدید تصویربرداری در حال افزایش است. رادیوگرافی دیجیتال فواید بالقوه زیادی دارد. هدف از این مطالعه، تعیین توزیع فراوانی استفاده از رادیوگرافی دیجیتال و دلایل استفاده و عدم استفاده از آن در میان دندان پزشکان استان اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی تعداد 140 نفر از دندان پزشکان استان اصفهان از میان افراد شرکت کننده در کلاس های بازآموزی به صورت تصادفی در زمستان 1391 انتخاب شده و پرسش نامه ای با 18 سوال در اختیار آنان قرار داده شد که به صورت حضوری تکمیل گردید. اطلاعات جمع آوری شده وارد رایانه شده و در نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 توسط آزمون های آماری کای دو و T دو نمونه ای مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    10 نفر (2/7 درصد) از نمونه ی مورد پژوهش، دارای سیستم های دیجیتال در مطب بودند. 104 نفر (8/74 درصد) جهت ارجاع به مراکز رادیولوژی از تجویز رادیوگرافی دیجیتال استفاده کردند. عدم نیاز به فرآیند ظهور و ثبوت، عدم ایجاد آرتیفکت های مربوط به ثبوت و ظهور و نیز دوز کم تر اشعه، مهم ترین دلایل استفاده از رادیوگرافی دیجیتال توسط شرکت کنندگان در مطالعه بودند. تفاوت معنی داری در استفاده از رادیوگرافی دیجیتال در بین افراد با سابقه ی کار مختلف و نیز با درجه ی تحصیلی متفاوت (عمومی و متخصص) مشاهده نشد (619/0 = p value سابقه ی فعالیت و 45/0 = p value درجه ی تحصیلی).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، گرچه فراوانی استفاده از تجهیزات رادیوگرافی دیجیتال در مطب بین دندان پزشکان استان اصفهان پایین است، تجویز آن از نظر ارجاع به مراکز رادیولوژی مناسب می باشد. عدم نیاز به فرآیند ظهور و ثبوت و بالا بودن هزینه ها به ترتیب از مهم ترین دلایل به کارگیری و عدم استفاده از این تکنولوژی است.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی دیجیتال، رادیولوژی، دندان پزشکان
  • مقاله های مروری
  • پریچهر غلیانی، فهیمه پاکروان، سمیرا حاجی صادقی صفحات 566-575
    هدف
    بیماری سلیاک (آنتروپاتی حساس به گلوتن) از شایع ترین بیماری های مزمن روده ای- معده ای اطفال و بزرگسالان است که منجر به تخریب خودایمنی مخاط روده کوچک در افرادی که از لحاظ ژنتیکی مستعد به بیماری هستند، می شود. علایم مزمن شکمی (اسهال، نفخ شکم)، تحریک پذیری، کاهش اشتها، کاهش وزن، فقر غذایی و کمبود آهن از علایم کلاسیک این بیماری است، اما بسیاری از بیماران نمای غیرمعمول دارند و تظاهرات گوارشی ندارند که در صورت تاخیر تشخیص و عدم درمان ممکن است باعث عوارض پیچیده شود. این مقاله مروری به بررسی تظاهرات دهانی رایج این بیماری پرداخته است و اطلاعاتی در مورد تنها علایم دهانی موجود در موارد غیرمعمول؛ که می تواند تنها راه تشخیص بیماری توسط دندان پزشک باشد ارایه گردیده است.
    شرح مقاله: جستجو با استفاده از کلیدواژه های «سلیاک» و ترکیب با «تظاهرات دهانی» در بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران (Medlib.ir) و هم چنین در ای و پایگاه های PubMed، Scopus و ر ی Google از سال 1982 تا پایان سال 2012 استفاده شده است. مقالات بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    از آن جا که بسیاری از افراد مبتلا، علایم کلاسیک این سندرم، سوءجذب شایع را نشان نمی دهند و تاخیر در تشخیص شایع است، تظاهرات دهانی مثل نقایص مینایی و زخم های راجعه ی آفتی ممکن است تنها تظاهر این بیماری باشد، از این جهت دندان پزشکان نقش مهمی در شناسایی افراد مبتلا به سلیاک تشخیص داده نشده دارند. ارجاع مناسب و تشخیص به موقع از عوارض پیچیده این بیماری پیشگیری می کند.
    کلیدواژگان: بیماری سلیاک، اپیدمیولوژی، تشخیص
|
  • Amir Ala Aghbali, Sepideh Vosough Hosseini, Behzad Baradaran, Nader Kalbasi Gharavi, Ali Bandehagh, Akbar Jalili Pages 489-497
    Introduction

    The grape seed is rich in anthocyanin, proanthocyanidins, procyanidins. The present investigation was carried out to study cytotoxic effects of hydromethanolic extract of grape seed on oral squamous cell carcinoma KB cell line and induction of apoptosis in these cells.

    Materials And Methods

    In the present experimental study grape seeds were extracted with 90% hydromethanolic solvent. Then KB cells were treated with different concentrations of crude extract. The cytotoxicity was measured using the MTT (Micro-culture tetrazolium test) assay in 24 hours. ELISA assay was used to measure induction of apoptosis after 24 hours. Data was analyzed with SPSS 20 and one-way ANOVA (α=0.05).

    Results

    Data from MTT revealed that hydromethanolic crude extract of grape seed had growth inhibitory and cytotoxic activity on KB cell line in (IC50 = 417.370 Mg/mL) after 24 hours. In ELISA assay apoptosis cell death rate was determined to be about 68% after 24 hours. Cell morphology alteration analysis showed major apoptosis changes and the extract resulted in significant cell death in the treated group (p value = 0.002).

    Conclusion

    Under the limitations of the present study, crude grape seed extract had an inhibitory effect on the growth of neoplastic KB cell line, inducing apoptosis in these cells. Grape seed extract appears to be an appropriate candidate for identification and purification of its active compounds.

    Keywords: Apoptosis, Cytotoxicity, Grape seed extract, Squamous cell carcinoma
  • Zahra Sayedmoallemi, Farzad Naseri Pages 498-508
    Introduction
    Stress plays an important role in producing mental disorders and reducing the efficacy of individuals. University students are exposed to many stressors; especially dental students are exposed to high levels of stress because of the nature of dental profession, working in a clinical environment, and high amount of theoretical courses and practical assignments. This study aimed to assess the perceived stress due to different factors among senior dental students of the Medical Sciences Universities in Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 298 senior dental students who were in the last two years of their studies were included. The samples were selected by a multi-stage sampling of the three first-ranking faculties and four second-ranking faculties of medical sciences universities in Iran. Data were gathered by a self-administered questionnaire which evaluated 37 stressors and evaluated by descriptive analyses and independent t-test.
    Results
    Of all the students evaluated, 57.5% were female; 45% declared that they experienced stress during dental procedures because of worried about transmission of communicable infectious diseases like AIDS and hepatitis. The most important stressful factors for students were insufficient time between the theoretical classes and the practical courses (38%), and insufficient number of academic staff members for the students (36%) were other stressful factors. Stressful factors related to educational issues and being worried about communicable infectious diseases were more prominent in female students than male students, while working during study years was more stressful for male students (p value < 0.05).
    Conclusion
    The findings of this study showed that factors such as being worried about communicable infectious diseases and some factors related to educational issues are stressful factors among university students.
    Keywords: Dental students, Education, Stressful factors
  • Shahroo Etemad, Moghadam, Ali Gholamhosseini, Azam Khorshidian, Mojgan Alaeddini Pages 509-517
    Introduction
    Mast cells are important stromal elements, with different roles in tumorigenesis, including their effect on tumor growth, progression, differentiation and invasion. Histologic grading shows tumor differentiation and is used to predict the invasive behavior of various tumors, including oral squamous cell carcinoma (OSCC). The aim of the present study was to evaluate and mast cell density (MCD) and its relationship with different grades of OSCC based on three different valid grading systems.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 42 histologic block samples of OSCC were retrieved from the archives of Cancer Institute, Tehran University of Medical Sciences, based on inclusion and exclusion criteria. After hematoxylin and eosin staining of the sections, they were graded according to the methods described by Broder, Anneroth and Bryne. All the samples were subjected to toluidine-blue staining and MCD was determined in 10 fields at ×40. The results were analyzed using one-way ANOVA (α=0.05).
    Results
    Means ± standard deviations of MCD in low-, intermediate- and high-grade tumors were 42.07±23.45, 33±20.32 and 24.92±15.81 according to Broder; 36.08±27.88, 34.38±19.85 and 27±6.32 based on Bryne and 33.25±26.35, 33.50±18.99 and 34.46±21.92 using the Anneroth system, respectively. There were no significant differences in MCD between different OSCC grades in any of the three grading systems (p value = 0.11, p value = 0.68, p value = 0.99).
    Conclusion
    Based on the results of the present study, there is no relationship between MCD in OSCC and the tumor grade in the three grading systems evaluated in this study.
    Keywords: Mast cell, Neoplasm grading, Squamous cell carcinoma
  • Shirinzahra Farhad, Vahid Esfahanian, Nasim Farkhani, Naser Vajdi, Mehrdad Barekatain Pages 518-525
    Introduction
    Cigarette smoking is one of the most significant environmental factors in the initiation and progression of periodontal diseases. Some studies have shown the deleterious effect of smoking and environmental tobacco smoke (ETS) on response to periodontal therapy. The aim of this study was to compare the results of non-surgical periodontal treatment between non-smokers and passive smokers with chronic periodontitis.
    Materials And Methods
    This study included 40 patients with chronic periodontitis, aged 20 to 50. The subjects were divided into two groups based on exposure or lack of exposure to environmental smoke. Both groups were treated with non-surgical periodontal therapy. Four periodontal parameters, including probing depth, clinical attachment level, bleeding on probing, and plaque index, were measured and recorded before treatment and -month and 3-month post-operative intervals. The clinical periodontal parameters were compared at 0.95 level of significance, using ANOVA, paired t-test and independent t-test with SPSS 19.
    Results
    There were statistically significant improvements in all the clinical parameters 1 month and 3 months after non-surgical periodontal treatment compared to preoperative clinical parameter means in both groups (p value < 0.001). Despite improvements in clinical parameters in general, probing depth and clinical attachment level 1 month and 3 months after treatment exhibited significantly higher improvements in non-smokers compared to passive smokers (p value < 0.05). However, 1 and 3 months after treatment bleeding on probing and plaque index scores did not show any significant differences between the two groups (p value = 0.461 and p value = 0.770, respectively).
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, ETS adversely affected the results of non-surgical periodontal therapy and the response to treatment in non-smokers was better than that in passive smokers.
    Keywords: Chronic periodontitis, Periodontal debridement, Tobacco smoke pollution
  • Ehsan Hekmatian, Pegah Rahbar, Faranak Jalalian Pages 526-533
    Introduction
    Use of dental implants is increasing in the treatment of edentulous patients, necessitating extensive radiographic assessments to evaluate height, width and structure of the bone for placement of implants, which needs several radiographic techniques. This study was designed to evaluate the mean distance between the nasal cavity floor and the apex of maxillary central incisor on lateral cephalometric, panoramic and periapical radiographs.
    Materials And Methods
    In this random descriptive/analytical study 16 patients referring Afzal Dental Clinic in Isfahan city, who all had taken lateral cephalometric, panoramic and periapical radiographs of maxillary central incisors were included. The distance between the apex of maxillary central incisor and the nasal cavity floor was measured by a caliper. Data was analyzed by SPSS via paired t-test and regression statistical test (α=0.05).
    Results
    According to data analysis, mean distance between the apex of maxillary central incisor and the nasal floor on periapical radiographs had a significant difference with the actual distance (gold standard) measured on lateral cephalometric radiographs (p value < 0.001) and it was less than the actual size. The same measurement achieved on panoramic radiographs and actual distance measured on lateral cephalometry showed a significant difference (p value = 0.017) and it was less than the actual size.
    Conclusion
    Under the limitations of this study, it was concluded that both measurements made on panoramic and periapical radiographs underestimated the nasal cavity floor distance to the apex of maxillary central incisors.
    Keywords: Maxilla, Measurement, Panoramic radiography
  • Ali Golkari, Ahmad Moeini, Seyed Ebrahim Jabbarifar Pages 534-541
    Introduction
    Studies have shown that different factors affect the oral health-related quality of life in children. Considering the shortcomings of literature on preschool children, this study was designed and conducted to determine the level of oral health-related quality of life of 2‒5-year-old children of Shiraz and to assess its relationship with the socioeconomic status of their families.
    Materials And Methods
    In an analytical cross-sectional study, 300 parents of 2‒5-year-old children living in three (affluent, average and deprived) areas of the city of Shiraz were asked to fill the F-ECOHIS questionnaire, which is a standardized Farsi translation of ECOHIS questionnaire. To assess socioeconomic status of families, the information about family income, educational level of parents, number of children in the family, and the sequence of birth of children in the family were collected along with demographic data. Data were analyzed with SPSS 17 using independent t-test, ANOVA and Pearson’s correlation coefficient (α=0.05).
    Results
    The mean F-ECOHIS score of all the children was 20.70 (from 13 to 53.85). The level of oral health-related quality of life increased from more deprived to more affluent areas (p value = 0.005), and with an increase in family income (p value < 0.001), and parent's level of education (p value < 0.001). The level of oral health-related quality of life decreased with an increase in the number of children in the family (p value < 0.001) and the child's birth rank in the family (p value < 0.001). No significant differences were found between boys and girls (p value = 0.302).
    Conclusion
    The results of this study showed that the oral health-related quality of life of 2‒5-year-old children of Shiraz had a direct relationship with socioeconomic status of their family.
    Keywords: Education, Income, Oral health, Quality of life, Socioeconomic status
  • Mariyya Panahi Borojeni, Rooshanak Ghafari Pages 542-550
    Introduction
    Mandibular third molar impaction can sometimes be associated with pathological phenomena such as caries, pericoronitis and cystic lesions. The aim of this study was determination of some anatomic factors, including gonial, alpha and beta angles and Ganss ratio for predicting mandibular third molar impaction.
    Material And Methods
    In this cross-sectional descriptive/analytical study, 98 panoramic radiographs of patients, aged 20‒30, were divided into two groups of erupted and mesioangularly impacted third molars. Inclination of the third molar to the second molar (beta angle), third molar angle to the base of the mandible (alpha angle), the distance between the most distal point of the second molar to the anterior border of the ramus (Ganss ratio), and the angle between the posterior border of the ramus and lower border of mandible (gonial angle) were recorded. Data were analyzed by t-test using SPSS 11.5 (α=0.05).
    Results
    Means of gonial angles in the mesioangularly impacted and erupted groups were 122.8° and 122.5°, respectively, with no significant differences (p value = 0.66). Means of beta and alpha angles and Ganss ratios in the erupted group on the right side were 42.64°, 86.11° and 1.24 and in the mesioangularly impacted group they were 21.48°, 70.85° and 0.82. Means of beta and alpha angles and Ganss ratio on the left side in the erupted group were 9.26° and 94.1° and 1.22 and in the impacted group they were 25.7° and 71.25° and 0.82 (p value < 0.001).
    Conclusion
    Alpha and beta angles and Ganss ratios were appropriate discriminative factors for predicting impaction of mandibular third molars. The means of Ganss ratios and beta angle were higher in the impacted group and the alpha angle was greater in the erupted group. Gonial angle could not be a suitable discriminative factor for predicting the impaction of third molars. It appears by determining alpha and beta angles and Ganss ratio on panoramic radiographs at 20 years of age it is possible to predict eruption status of third molars.
    Keywords: Impacted tooth, Panoramic radiography, Third molar
  • Ramin Kaviani, Sayed Alireza Mackinejad, Vahid Rakhshan, Meisam Falsafi Pages 551-557
    Introduction
    Carabelli's and talon accessory cusps are of anthropological and clinical significance. Considering the small number of research in this field on the Iranian race, evaluation of the prevalence of both of these dental traits seems necessary. The aim of this study was to evaluate the prevalence of talon cusp in lateral incisors and Carabelli’s cusp in maxillary first molars.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical (cross-sectional) study was carried out by dental cast preparation and direct observation on 356 random cases. The results were analyzed with chi-squared test using SPSS 17 (α=0.05).
    Results
    Among 356 referred patients, 214 cases (61%) had Carabelli’s cusp and 17 cases (5%) had talon cusp. A total of 140 cases (65%) of Carabelli’s cusps were bilateral and 74 cases (35%) were unilateral. For talon cusp, 12 cases (71%) were bilateral and 5% (29%) were unilateral. No significant association was seen between gender and Carabelli’s cusp (p value = 0.279) and talon cusp (p value = 0.759). Carabelli's cusp had a tendency to be bilateral (p value = 0.001).
    Conclusion
    Unlike talon cusp, the prevalence of Carabelli’s cusp was significant in the Iranian population. It was mostly bilateral and not gender-dependent.
    Keywords: Anthropology, Carabelli anomaly of maxillary molars, Tooth abnormalities
  • Mojdeh Mehdzadeh, Bahareh Memarzadeh Pages 558-565
    Introduction
    Use of digital radiography in dentistry, as a new imaging technique, continues to increase. A digital system has numerous advantages. The aim of this study was to determine the frequency of the use of digital radiography and the reasons for using or not using digital imaging systems among dentists in Esfahan in 2012.
    Materials And Methods
    In the present descriptive/analytical survey, 140 dentists who participated in continuing education courses in 2012 were randomly included. The participants received a questionnaire consisting of 18 questions and filled it on the spot. Data was analyzed by SPSS 16 using chi-squared test and t-test (α=0.05).
    Results
    Ten responders (7.2%) had digital equipment in their office; 104 dentists (74.8%) prescribed digital radiographs for referring patients to radiology centers. The most important reasons for using digital systems by the respondents were no need for film processing steps, absence of artifacts due to film processing procedures and low radiation doses. There were no significant differences between the users and non-users of digital systems in relation to educational degree (general practitioner or specialist) and years in dentistry (p value = 0.619, years in dentistry; p value = 0.45, educational degree).
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, although the frequency of the use of digital radiographic systems is low in dental offices in Esfahan, it is advisable top order digital radiographs when referring patients to radiology centers. Lack of need for film processing steps and high costs are the reasons for using and not using digital systems, respectively.
    Keywords: Dentists, Digital Radiography, Radiology
  • Parichehr Ghalayani, Fahimeh Pakravan, Samira Hajisadeghi Pages 566-575
    Introduction
    Celiac disease (gluten-sensitive enteropathy) is a common chronic gastrointestinal disorder affecting both children and adults، resulting in small intestine mucosal disruption via an autoimmune mechanism in patients with genetic predilection. Classic signs of the disease are chronic abdominal signs (diarrhea، flatus)، amnesia، weight loss، malnutrition and anemia. However، many of the patients have atypical signs without gastrointestinal signs. Delay in diagnosis and treatment could lead to complications. This review article summarizes the common oral manifestation of celiac disease. In addition، it evaluates oral signs of atypical cases which are the only approach for dentists to diagnose the disease. Review report: A search was run for the key word “celiac”، combined with “oral manifestation” in Iran medical databases (medlib. ir) and in library sources، including reference books، PubMed، Scopus and Google search engine from 1982 to 2012. Articles were selected based on inclusion and exclusion criteria and evaluated.
    Conclusion
    Since many people with celiac disease do not present with the classic malabsorptive syndrome and delays in the diagnosis are common، oral manifestation such as dental enamel defects and recurrent aphthous ulcers may be the only manifestations of this disorder. Dentists can play an important role in identifying people who may have unrecognized celiac disease. Appropriate referral and a timely diagnosis can help prevent serious complications of this disorder.
    Keywords: Celiac disease, Diagnosis, Epidemilogy