فهرست مطالب
Iranian Review of Foreign Affairs
Volume:4 Issue: 3, Fall 2013
- تاریخ انتشار: 1392/09/29
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحه 5در سه دهه گذشته مطالعات چین بر روی ایران و خاورمیانه به صورت گسترده ای نظام مند شده است. این نظامندی در میزان نشریات و همینطور در گوناگونی روش های تحقیق و افزایش نشریات علمی در مورد ایران و خاورمیانه قابل مشاهده است. پیشرفت مطالعات چینی بر روی خاورمیانه به طور ویژه بعد از قیام های عربی و تغییرات در خاورمیانه (2013-2000) با شتاب بیشتری به پیش می رود. موسسات تحقیقاتی از ادارات تبلیغاتی دولتی به نهادهای چند وجهی علمی و غیر علمی تبدیل شدند که شامل دانشگاه ها، موسسات تحقیقاتی، موسسات نظامی، ادارات دولتی، سفارت خانه های کشورهای خارجی و رسانه های جمعی می شوند. در همین زمان، نشریات از تهیه مقدمه و نمایی کلی از وضعیت ایران و کشورهای خاورمیانه به سمت مطالعات عمیق تری از سیاست و اقتصاد خاورمیانه در سه بخش: آغاز (1978-1949)، رشد (1999-1979) و پرداختن به انرژی، دین، فرهنگ، اجتماع و امنیت متمایل گشتند. بودجه تحقیقات خاورمیانه محور که از سوی مقام های محلی، وزارتی و ملی تامین می شد افزایش یافت و باعث رشد کیفیت تحقیقات شد. در آخر چین به تاسیس و عضویت در موسسات علمی و غیر دولتی روی آورد مانند انجمن مطالعات خاورمیانه چین، انجمن مطالعات خاورمیانه آسیا و انجمن مطالعات ادبیات عرب. با این حال، مطالعات خاورمیانه چین در مقایسه با مطالعات آمریکا، اروپا و ژاپن در داخل و مطالعات خاورمیانه در غرب توسعه نیافته محسوب می شود.
کلیدواژگان: مطالعات خاورمیانه، نظم خاورمیانه، مطالعات ایران، موسسات تحقیقاتی، موسسات، چین و خاورمیانه -
صفحه 33انقلاب اسلامی سال 1357 در ایران موجب بروز تعارضات و اختلافات جدی میان دولت جدید انقلابی و بسیاری از قدرت های بزرگ و همچنین کشورهای منطقه گردید. دلایل بروز این وضعیت در آثار بسیاری از تحلیل گران سیاست خارجی ایران در سال های بعد به آرمان گرایی رهبران انقلابی ایران و تلاش آنها برای صدور انقلاب خود به سایر کشورها نسبت داده شد. اغلب این آثار بدون توجه به رویدادهای سال های اولیه پس از پیروزی انقلاب، ریشه های این سیاست خارجی تهاجمی را تنها در اندیشه و عمل رهبران جدید انقلابی جستجو کرده اند. مقاله حاضر با نقد این رویکرد، تلاش می کند تا برای تایید این فرضیه استدلال کند که ابعاد تهاجمی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران عمدتا در مجموعه کنش ها و واکنش هایی شکل گرفت که طی سال های 1358 تا 1361 میان ایران و کشورهای ذکر شده به وقوع پیوست. به عبارت دیگر، سیاست خارجی جدید ذاتا تهاجمی متولد نشد، بلکه مجموعه ای از پیام های دوسویه در دوره زمانی مشخص شده، در شکل دادن به این هویت جدید موثر بوده اند.
کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، سیاست خارجی، قدرت های بزرگ، دولت های انقلابی، فرایند تعامل -
صفحه 63با دستیابی به یک توافقنامه موقت در ژنو، اکنون دو دولت با تاریخ سیاسی آسیب دیده باید استراتژی دیپلماتیک خود را به قوه مقننه خود ثابت کنند. این مقاله نقش کنگره امریکا در فرایند توسعه سیاست خارجی این کشور به طور عام و پرونده هسته ای ایران به طور خاص را بررسی می کند. به این منظور، این مقاله ابتدا به تشریح تاریخ رابطه کاخ سفید و کنگره و سپس به بررسی ماموریت سخت دولت اوباما برای جلب حمایت کنگره از استراتژی خود می پردازد. این نوشته شروط مطرح شده از سوی تعداد زیادی از نمایندگان کنگره درمورد توافق موقت هسته ای ژنو را بر می شمارد و بدگمانی ها در مورد توافق نهایی را مطرح خواهد کرد. موضوع مورد بحث شامل خطرات بزرگ سیاسی در خاورمیانه می شود که وضع فعلی منطقه را تحت تاثیر قرار خواهد داد. احتمال چند شاخگی و تاثیرات آن بر جایگاه نمایندگان کنگره نیز بررسی خواهد شد. در آخر از آنجا که لابی ها به صورت تاریخی نقش اصلی در سیاست خارجی امریکا نسبت به خاورمیانه داشته اند، بحث های گسترده در مورد این نقش و چالش های پیش روی این لابی ها ارزیابی خواهد شد. به طور کلی این مقاله به بررسی شکلگیری سیاست خارجی امریکا در قبال ایران و نقش کنگره در این فرایند خواهد پرداخت. تلاش بر آن است تا میزان تاثیر سیاست داخلی امریکا بر روی دیدگاه کنگره نسبت به ایران نیز مشخص گردد و چگونگی اثر پذیری کنگره از قدرت های منطقه خاورمیانه ارزیابی گردد.
کلیدواژگان: توافقنامه ژنو، برنامه هسته ای ایران، کنگره امریکا، دولت اوباما، لابی اسرییل -
صفحه 91رابطه میان دکترین تونی بلر و حمله امریکا به عراق چیست؟ این مقاله تلاش دارد تا به این سوال پاسخ گوید. به این جهت به بررسی حمله امریکا به عراق و واکنش بریتانیا خواهد پرداخت و چیرگی همیشگی عقل بر قدرت را اثبات خواهد کرد. امریکا قدرت نظامی است اما بریتانیا نقش قدرت نرم را در روابط بین المللی ایفا می کند. بریتانیا از قدرت و منابع امریکا برای مصالح بریتانیا بهره می برد. هنگامی که بریتانیا برای توصیف رابطه خود با امریکا از واژه «ویژه» استفاده می کند، منظور قدرت آنها برای تاثیر گذاری و هدایت سیاست خارجی امریکا است. برای فهم سیاست بین المللی، بر وابستگی متقابل بر اساس رابطه ویژه که میان نخست وزیران بریتانیا و روسای جمهور امریکا وجود دارد، تمرکز خواهیم کرد. وینستون چرچیل، نخست وزیر بریتانیا در دهه 40، هارولد مک میلیان در دهه 60، مارگارت تاچر در دهه 80 و تونی بلر در سالهای ابتدایی قرن جدید، همگی دارای روابط ویژه ای با همتایان آمریکایی خود بودند. این امر در مورد رابطه میان تونی بلر، نخست وزیر بریتانیا و جورج بوش رئیس جمهوری امریکا برای دکترین بلر که پیش از این در مجامع بین المللی در سال 1999 اعلام شده بود، سودمند بود. آن چنان که در مورد عراق ثابت شد، تونی بلر سیاست خارجه امریکا را در دوران ریاست جمهوری بوش تحت تاثیر قرار داده است.
کلیدواژگان: دکترین بلر، بوش، عراق، وابستگی متقابل، درگیری -
صفحه 119با کودتای فوریه 1921 مقدمات تشکیل سلسله پهلوی توسط در ایران فراهم آمد. در این روند، رضاشاه پهلوی به تدریج پس از تثبیت قدرت خود از بریتانیا دور شد و تصویری به مثابه دشمن از این قدرت به دست داد. اگرچه ایران تحت حکومت رضاشاه مناسبات کاملا دوستانه ای با رژیم نوپای شوروی نداشت، اما لبه تیز دشمنی رضاشاه متوجه بریتانیا بود. پس از برافتادن رضاشاه به مساعی بریتانیا در خلال جنگ جهانی دوم، محمد رضاشاه پهلوی نیز تقریبا همین مسیر را طی کرد. وی همواره با بزرگنمایی خطر شوروی سعی در نزدیکی بیشتر به آمریکا کرد. در واقع هدف محمد رضاشاه از اتخاذ این رویکرد تثبیت رژیم خود در ذیل اتحاد با اردوگاه غرب در خلال جنگ سرد بود. بدین ترتیب مشاهده می شود که در طول سده بیستم میلادی پادشاهان پهلوی همواره در پویش های خارجی ایران تصویری از دشمن به نمایش گذاشتند. این مقاله در صدد تحلیل چگونگی این مساله و ریشه یابی تاریخی آن است، چرا که پرداختن به این مساله می تواند در بازشناسی رویکرد کارگزاران سیاسی ایران نسبت به عنصر غرب مفید به فایده باشد. در این جهت نویسنده این پرسش را مطرح می کند که چگونه می توان در یک بستر تاریخی، ساخت تصویر دشمن را در ساختار ادراکی رهبران سیاسی ایران نسبت به قدرت های بزرگ در خلال قرن بیستم تا وقوع انقلاب اسلامی فوریه 1979 توضیح داد؟ در پاسخ به این پرسش، نویسنده به این فرضیه دست یافت که با آغاز مناسبات سیاسی ایران در عصر قاجار از 1798 با عنصر غرب (قدرت های بریتانیا و روسیه) تدریجا به روندی شکل داد که به تولید تصویر دشمن در ساختار ادراکی حکومتگران بعدی ایران در عصر پهلوی انجامید و آنان بر این مبنا مناسبات سیاسی خود را با قدرت های معاصر خود پی ریزی کردند. از این رهگذر، یافته نویسنده آن است که روند تاریخی مورد نظر در عصر قاجار آمیزه ای از غلبه نظامی، نفوذ سیاسی و بهره برداری اقتصادی قدرت های نامبرده بود.
کلیدواژگان: ایران، مناسبات سیاسی، قاجاریه، بریتانیا، روسیه، تصویر دشمن -
صفحه 141این مقاله به مقایسه و تقابل سیاست روسیه در قبال ایران در سالهای ابتدایی قرن بیستم و معاهده انگلیس و روسیه در سال 1907 و سیاست اتحاد شوروی در قبال ایران در دوران جنگ ایران و عراق در دهه 80 میلادی می پردازد. این نوشته نقش روسیه در بازی بزرگ با امپراطوری بریتانیا برای گسترش حوزه نفوذ خود در ایران را شرح خواهد داد. با توجه به این امر، این مقاله عوامل داخلی و خارجی در این دوره را که موجب تبدیل رقابت روسیه و بریتانیا به اتحاد (تفاهم انگلیس-روسیه) شد ذکر خواهد کرد. همچنین سیاست اتحاد شوروی در قبال ایران بعد از سقوط رژیم شاه و تاسیس جمهوری اسلامی تا پایان جنگ ایران و عراق مورد بررسی قرار خواهد گرفت. بر اساس این پژوهش، سیاست روسیه/ شوروی در قبال ایران پایدار بوده و روح توسعه طلبی در نهان سیاست خارجی این کشور وجود دارد. روس ها در هنگام قدرت سیاست پرخاشگرانه و در هنگام ضعف سیاست سازش با رقبا را در پیش می گرفتند.
کلیدواژگان: روسیه، اتحاد جماهیر شوروی، ایران، بریتانیا کبیر، معاهده انگلیس، روسیه -
صفحه 173این مقاله به بررسی هویت زنان در فیلم های مستند در سالهای بعد از انقلاب اسلامی می پردازد. برای رسیدن به این منظور بر پیچیدگی های نمایش نقش زن و سیاست های فرهنگی حال حاضر در ایران از منظر حقوقی، دینی و دیدگاه های سنتی تاکید می گردد. فیلم های مستند به دو گروه تقسیم می شوند: فیلم های ساخته شده توسط کارگردانان ساکن ایران و فیلم های کارگردانان مهاجر. در این نوشته به بررسی و مقایسه موضوع و محتوا هر کدام از آنها خواهیم پرداخت. این بحث نشان دهنده رابطه دو گروه از کارگردانان ایرانی فیلم های مستند و موضوعات مورد نظر آنها خواهد بود. هزینه مستندهای ساخته شده در ایران که برای این بررسی انتخاب شده اند توسط مرکز گسترش سینمای تجربی و مستند تامین شده است. این نوشته به بررسی چگونگی پرداخت این دو گروه از فیلم های مستند (ساخت کارگردان های ساکن ایران و مهاجر) به مسایل زنان با نگاهی به موضوع، زیبایی شناسی و اهداف این آثار می پردازد. این آثار نشانگر به قدرت رسیدن زنان ایرانی به عنوان اعضای فعال در جامعه ای است که تلاش در سنگ اندازی در این مسیر دارد. مقایسه این دو گروه نشان دهنده رابطه ای میان ایرانیان ساکن ایران و ایرانیان مهاجر است که نقش مهمی در وضعیت بین المللی ایران ایفا می کند. این مقاله سه فیلم: مکرمه، ماده 61 و طلاق ایرانی را مورد بررسی قرار می دهد. همچنین این مقاله موضوع و شخصیت های هر یک از آثار را ارزیابی کرده و به شرح جایگاه زن در جامعه در زمان معین در هر یک از فیلم ها با توجه به زمینه آنها مانند قانون، سنت و دین خواهد پرداخت.
کلیدواژگان: فیلم های مستند، زنان و قدرت نمایی، ایران، زیبایی شناسی فیلم، هویت جنسی
-
Page 5In the past three decades, Chinese Iranian and Middle East Studies have become more and more systematic, which is reflected not only in the great volume of publications,but also in the varied research methodologies and the increase in Iranian and Middle East academic journals. The development of Chinese Middle East studies have accelerated in particular after Arab Spring revolutions and the political changes in the Middle East (2000- 2013). Research institutes evolved from state-controlled propaganda offices into multi-dimensional academic and non-academic entities, including universities, research institutes, military institutions, government offices, overseas embassies and mass media. At the same time, publications evolved from providing an introduction and overview of Iran and Middle Eastern states to in-depth studies of Middle East politics and economics in three stages: beginnings (1949- 1978), growth (1979- 1999), and dealing with energy, religion, culture, society and security. The Middle East-related research programs’ funding provided by provincial, ministerial and national authorities have increased and the quality of research has greatly improved. And finally, China has established, as well as joined, various academic institutions and NGOs, such as the Chinese Middle East Studies Association (CMESA), the Asian Middle East Studies Association (AMESA) and the Arabic Literature Studies Association (ALSA). However, Chinese Middle East Studies remain underdeveloped, both in comparison with China’s American, European, and Japanese studies at home, and with Middle East studies in the West.Keywords: Middle East studies, Middle East Discipline, Iranian Studies, Think Tanks, Institutions, China, the Middle East
-
Page 33The Islamic Revolution of 1979 in Iran led to serious differences and disputes between the new revolutionary government on the one hand and major world powers as well as countries in the region on the other. Many analysts have, attributed this to the idealism of Iran’s revolutionary leaders and their attempts to export the revolution. Often in these works, without paying attention to the events of the years after the revolution, the roots of this aggressive foreign policy are sought in the thoughts and actions of the new revolutionary leaders. This paper, while criticizing this approach, will seek to confirm the hypothesis that the foreign policy of the Islamic Republic of Iran was molded principally by actions and reactions that took place between 1980 and 1983 between Iran and the aforementioned nations. In other words, the new foreign policy was not created to be inherently aggressive, but a series of interactive communications, in the outlined time period, have influenced the contours of this new identity.Keywords: Islamic Republic Of Iran, Foreign Policy, Big Powers, Revolutionary Governments, Process of Interaction
-
Page 63Having reached an interim accord in Geneva, two governments with a tortured political history must now work to sell it and the diplomatic strategy they have laid out to their own constituencies back home. In this paper, the role of the United States Congress in the process of developing American foreign policy in general and, in the current matter of Iran’s nuclear file in particular will be examined. To do so, it describes the history of the relationship between the White House and Congress and then examines the difficult task of the Obama administration to garner support for its strategy in Congress. It reviews the reservations voiced by many in Congress regarding the Geneva nuclear interim accord as well as their misgivings regarding a final agreement. As the matter at hand involves high stake politics in the Middle East, it may carry grave consequences for the status quo in the region. The possible ramifications and the way this effects the position of those in Congress will also be explored. Lastly, since lobby groups have historically had a major role in American foreign policy towards the Middle East, their extensively-discussed role in this case as well as challenges they face will also be touched upon. In general, this paper proposes to describe specifically the way the US policy towards Iran is being formulated and what role Congress plays in the process. Effort will be made to find out to what extent the domestic politics has an impact on the approach of Congress towards Iran and how Congress may be influenced by Middle East regional powers.Keywords: Geneva Accord, Iran Nuclear Program, US Congress, Obama Administration, Israel Lobby
-
Page 91What is the relationship between the doctrine of Tony Blair and America''s invasion of Iraq? This paper tries to answer this question. So, it looks at the American invasion of Iraq and the British response, and argues that Brain always prevails over brawn. United States was and still is a hard power. Britain plays a soft power role in international relations. Britain usually uses the American strength and resources for the benefit of Britain. When the British describe their relations with the United States as “special,” they mean that they have the power to influence and direct US foreign policy. For an understanding of the international politics, we must concentrate on Anglo-Saxon «interdependency» through the «special relationship» which often exists between British Prime Ministers and US Presidents. Winston Churchill, British Prime Minister of the 1940s, Harold Macmillan in the 1960s, Margaret Thatcher in the 1980s and Tony Blair in the 2000s, all had special relationships with their US counterparts. While not always the case, the relationship between Tony Blair, British Prime Minster, and George Bush, American President, was beneficial to British interest and Blair''s doctrine of International Community declared in 1999. it is imperative not only to understand international politics, but also to react properly to international politics. As it has been proven in the Iraq case, Tony Blair manipulated US foreign policy during the George Bush presidency.Keywords: Blair's Doctrine, Bush, Iraq, Interdependency, Engagement
-
Page 119What paved the way for the establishment of the foreign policy of the Pahlavi dynasty in Iran? This paper seeks to analyze the phenomenon of the construction of the enemy image in the diplomatic history of Iran from 1798 to 1921 and assess its historical roots as it can be useful for the understanding of the attitudes of Iranian policy makers towards the West. The authors’ proposal is to explain the construction of enemy image in a historical context in the cognitive structure of Iranian political leaders towards the great powers in the 20th century until the advent of the Islamic Revolution in February 1979. In doing so, the authors have proposed the following hypothesis: With the continuation of Iran’s diplomatic relations with Western powers (Great Britain and Russia) under the Qajar dynasty in 1798, a process took shape which gradually led to the construction of an enemy image in the cognitive structure of future Iranian statesmen in the Pahlavi era, underpinning their political relationships with contemporary powers. The authors’ findings include the notion that the historical process in question under the Qajar Dynasty involved a combination of military domination, political influence and economic exploitation by the aforementioned powers.Keywords: Iran, Diplomatic Relations, Qajars, Great Britain, Russia, Enemy Image
-
Page 141This paper compares and contrasts Russian policy towards Iran in the early years of 20th century which led to the Anglo-Russia convention of 1907 with the Soviet Union’s policy towards Iran during Iran-Iraq war in 1980s. It will explain Russia''s involvement in the Great Game with British Empire in regard to expansion of its sphere of influences in Persia. With this in mind, this paper will address both internal and external factors in this period which turned Russia and Britain''s competition into an alliance – the Anglo-Russia entente. The Soviet policy towards Iran will also be discussed from the time of the overthrown of the Shah’s regime and the establishment of the Islamic Republic up to mid-1987 when the Iran –Iraq war ended. Based on this study, we will conclude that the Russian/Soviet policy towards Iran was constant and the spirit of expansionism lied at the very nature of their foreign policy. They were aggressive when they were a hegemonic power in the region and they compromised with rivals when they were weak.Keywords: Russia, USSR, Iran, Persia, Great Britain, Anglo, Russia Convention
-
Page 173This article explores Iranian women''s identities reflected in documentary films made during the post revolution era. By doing so, it draws attention to the complexities of representation with regard to the position of women and the current cultural policies in Iran from a legal, religious, and traditional point of view. The documentary films are divided into two categories: those made by Iranians residing in Iran and those made by the Diaspora documentary filmmakers, we then examine and compare their content and themes. This will in turn demonstrate the relationship between the two groups of Iranian documentary film makers and the subjects they address. The selected documentaries made in Iran for this study are sponsored by the state, through the Experimental and Documentary Film Centre (DEFC). This essay will analyze the way the two categories of documentary films [by state and Diaspora] address women’s issues through the themes they cover, their agendas, as well as the adopted aesthetics. These documentary films show the social empowerment of Iranian women as active agents in a society that sets obstacles in women’s paths. The comparison of the two categories of documentary films may thus show the relation between Iranians residing in Iran and those in the Diaspora, which can play a role in Iran’s position internationally. This research looks into three films: Mokarrameh, Article 61 and Divorce, Iranian Style. It will also assess their content and character, and explain what each documentary reflects regarding women’s status in society in that particular era with respect to its theme i.e. law, tradition and religion.Keywords: Documentary Films, Women, Empowerment, Iran, Film Aesthetics, Gender Identity