فهرست مطالب

فصلنامه کومش
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 51، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/04
  • تعداد عناوین: 18
|
  • محمد شعبانی، محمد محمدزاده، حسن اژدری زرمهری* صفحات 275-281
    33 هایپوکریتین ها یا اورکسین ها، نوروپپتیدهای جدید هیپوتالاموس هستند که در عمل کردهای هیپوتالاموسی متنوعی از قبیل هموستازیس و نورواندوکرینی دخالت می کنند. اورکسینA (اسید آمینه) و اورکسینB (28 اسید آمینه) از یک پیش ساز پلی پپتیدی اورکسینی مشتق می شوند. مطالعات در 10 سال اخیر نشان داده اند که سیستم اورکسینرژیک در روندهای بیولوژیک متعددی نقش دارد. به علاوه مشخص شده است که نقص این سیستم با مشکلاتی چون نقص سیستم پاداش و هوموستاز انرژی، چاقی، دیابت، خواب آلودگی، اختلالات اضطرابی، اعتیاد و بیماری آلزایمر هم راه است. بدین علت سیستم اورکسینرژیک ممکن است به عنوان هدف درمانی در بسیاری از اختلالات از جمله استرس ها، چاقی، اعتیاد و بیماری های نورودژنریتیو قرار گیرد. نقش سیستم اورکسینی در بی دردی نیز حائز اهمیت است. مطالعات انجام شده تا کنون اهمیت توسعه در صنعت دارویی را در درمان بسیاری از بیماری ها با مداخله در سیگنالینگ اورکسین نشان می دهد. بنابراین در این مطالعه، سیستم اورکسینرژیک مرور شده است
    کلیدواژگان: اورکسین(هیپوکرتین)، پپتید هیپوتالاموسی، سیستم پاداش، چاقی، خواب آلودگی، اعتیاد
  • حبیب الله صفری، شمس الله نوری پور، زهرا عمادی، راضیه شاکری، جعفر جندقی، مجید میرمحمدخانی* صفحات 282-288
    سابقه و هدف
    کاهش مرگ کودکان به عنوان یک تعیین کننده مهم سلامت، از اهداف توسعه هزاره محسوب می شود. مرگ بسیاری از کودکان زیر 5 سال، پس از گذر از ماه اول زندگی، قابل پیش گیری است. در این مطالعه عوامل مرتبط با مرگ و میر کودکان 1 تا 59 ماهه جمعیت روستایی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سمنان بررسی شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه با روش مورد شاهدی لانه گزیده و بر اساس اطلاعات 10 ساله نظام مراقبت انجام شد. موارد، شامل کودکانی بودند که مرگشان در فاصله زمانی 1381 الی 1390 ثبت شده بود. به ازای هر مورد، دو شاهد به طور کاملا تصادفی از میان کودکان هم سن که در زمان فوت مورد، هم چنان زنده بودند و در همان روستا سکونت داشتند، انتخاب شد.
    یافته ها
    داده های 65 مورد و 130 شاهد در مطالعه وارد شد. با تطبیق اثر سن و محل سکونت، شانس مرگ ارتباط معنی داری با تغذیه با شیر خشک (001/0p<، 14/4=OR)، وزن کم هنگام تولد (02/0p<، 83/2=OR)، رشد نامطلوب (001/0p<، 04/7=OR) و نارس بودن (02/0p<، 08/5=OR)داشت.
    نتیجه گیری
    هر یک از عوامل شناسایی شده با شرایطی هم راهی دارند که بر مرگ کودکان بعد از یک ماهگی تاثیر گذارند. انجام تلاش های موثر با تاکید بر شناسایی و مدیریت آن ها برای بهبود شاخص های سلامت کودکان ضروری است.
    کلیدواژگان: میزان مرگ و میر، مرگ و میر کودک، کودک، جمعیت روستایی، عوامل خطر، سمنان
  • محسن سلیمانی، محمدرضا رجبی*، علی ایمانی، سمیرا باقری، حسنعلی جعفرپور، فاطمه تنگستانی صفحات 289-294
    سابقه و هدف
    سیستم نمره بندی آپاچیII (معیار ارزیابی فیزیولوژیک حاد و وضعیت مزمن سلامتی) جهت تخمین پیامد بیماران در بخش مراقبت های ویژه پیشنهاد شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی ارتباط بین نمره آپاچیII و میزان مرگ و میر بیماران در بخش های مراقبت های ویژه بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی گذشته نگر با استفاده از پرونده بیماران بستری در بخش هایICU جراحی و داخلی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی سمنان انجام شد. برای هر بیمار، اطلاعات مربوط به عاقبت (ترخیصیا مرگ) استخراج گردید و نمره آپاچیII محاسبه شد.
    یافته ها
    تعداد 195 بیمار شامل 99 نفر در ICU جراحی و 96 نفر در ICU داخلی مورد ارزیابی قرار گرفتند. میزان مرگ و میر در بیماران جراحی و داخلی به ترتیب 2/18% و 8/43% بود. میزان مرگ و میر مشاهده شده در ICU جراحی کم تر (001/0=P) و در ICU داخلی بالاتر (001/0P<) از سطح مورد انتظار بود. ارتباط بین نمره آپاچی و درصد مرگ و میر در ICU جراحی (421/0=r، 001/0P<)و ICU داخلی (928/0=r، 004/0=P)معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    میزان مرگ و میر در ICU جراحی در سطح مورد انتظار اما در ICU داخلی بالاتر از استاندارد بود. بهبود کیفیت مراقبت در ICU داخلی به منظور کاهش میزان مرگ و میر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مرگ و میر، نمره بندی آپاچیII، بخش مراقبت های ویژه
  • مرضیه حیدری، ملاحت اکبرفهیمی*، مسعود صالحی، سید مسعود نبوی صفحات 295-301
    سابقه و هدف
    از شایع ترین عوارض بیماری مالتیپل اسکلروزیس (Mutiple sclerosis، MS) خستگی می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی روایی محتوایی، هم گرایی، افتراقی و پایایی آزمون بازآزمون، بین آزمونگر و سازگاری درونی نسخه ی پارسی مقیاس تاثیر خستگی (Fatigue impact scale، FIS) برای اولین بار در ایران بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر تحلیلی و توصیفی بوده و به شیوه ی نمونه گیری در دست رس، 140 مبتلا به ام اس مراجعه کننده به انجمن ام اس و بخش های کاردرمانی شهر تهران و 140 فرد سالم واجد شرایط پژوهش را مورد ارزیابی خستگی و کیفیت زندگی قرار داده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 17 با آزمون های مربوط مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت؛ برای روایی هم گرایی مقیاس FIS با مقیاس شدت خستگی (Fatigue severity scale، FSS) و کیفیت زندگی SF-36 از آزمون ضریب هم بستگی اسپیرمن، روایی افتراقی FIS دو گروه از آزمون یومن ویتنی، پایایی بین ارزیاب و آزمون باز آزمون از (Intraclass correlation coefficient، ICC) و سنجش سازگاری درونی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج آماری شاخص روایی محتوایی کل مقیاس را 85/0 نشان داد. مقیاس FIS دارای روایی هم گرایی با SF-36 و FSS بود. ضریب ICC در پایایی بین آزمونگر در هر یک زیرگروه های جسمی، شناختی، اجتماعی و امتیاز کلی به ترتیب 89/0، 86/0، 95/0 و 98/0 و در پایایی آزمون بازآزمون 86/0، 78/0، 92/0، 93/0 بوده است. سازگاری درونی این مقیاس با ضریب کرونباخ آلفا(Cronbach α) 953/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    سایکومتریک قوی نسخه پارسی FIS، نشان دهنده ی قابلیت کاربرد آن در ارزیابی تاثیر خستگی بر فعالیت های زندگی، سنجش اثربخشی مداخلات درمانی و توان بخشی بر خستگی بیماران ام اس می باشد
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، خستگی، مقیاس تاثیر خستگی، روایی، پایایی
  • نسرین عبدی کیکانلو*، هادی روحانی، فائزه عصاری صفحات 302-309
    سابقه و هدف
    با توجه به اثرات ورزش روی وضعیت ترکیب بدن و فاکتورهای بیوشیمیایی، هدف این پژوهش بررسی اثر یک دوره تمرین هوازی بر ترکیب بدن و غلظت فاکتور رشد انسولین-1 (Insulin like growth factor-1، IGF-I) و پروتئین اتصالی شماره 3 آن ((Insulin-like growth factor binding protein-3، IGF-BP3 در زنان چاق بود.
    مواد و روش ها
    18 زن چاق به صورت تصادفی انتخاب شدند و به دو گروه تجربی (تعداد=9؛ سن=9/5±3/33 سال؛ وزن=9/12±0/76 کیلوگرم؛ قد=0/7±1/158 سانتی متر؛ 1/4±7/24=VO2max میلی لیتر بر کیلوگرم در دقیقه؛ 1/3±4/31=BMI کیلوگرم بر متر مربع) و گروه کنترل (تعداد=9؛ سن=6/4±7/33 سال؛ وزن=4/12±9/75 کیلوگرم؛ قد=5/6±2/154 سانتی متر؛ 7/2±7/24=VO2max میلی لیتر بر کیلوگرم در دقیقه؛ 6/3±7/31=BMI کیلوگرم بر متر مربع) تقسیم شدند. گروه تجربی، تمرینات هوازی را به مدت هشت هفته و هر هفته 3 جلسه با شدت 65 تا 75% ضربان قلب بیشینه اجرا کردند. شاخص های تن سنجی شامل وزن، درصد چربی بدن، WHR و BMI به هم راه غلظت های سرمی پایه IGF-1، IGFBP-3، انسولین و گلوکز قبل و بعد از دوره تمرین اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شاخص توده بدن، درصد چربی بدن، وزن و نسبت دور کمر به لگن پس از هشت هفته تمرین هوازی کاهش و حداکثر اکسیژن مصرفی در گروه تجربی افزایش معنی داری داشتند (05/0p<). با این حال، غلظت سرمی IGF-1، IGFBP-3، انسولین و گلوکز تغییر معنی داری در هر دو گروه تجربی و کنترل نداشتند (05/0p>).
    نتیجه گیری
    احتمالا شدت و مدت تمرین برای ایجاد تغییر در غلظت سرمی IGF-1، IGFBP-3، انسولین و گلوکز کافی نبود. با این حال، عوامل مربوط به ترکیب بدن و آمادگی هوازی در زنان چاق پس از یک دوره تمرینات هوازی توسعه یافت
    کلیدواژگان: چاقی، زنان، ورزش، فاکتور رشد شبه انسولین 1
  • مریم رحمتی، مهدی رهگذر*، عنایت الله بخشی، ندا فرزانه، فربد فدایی، لیلا چراغی صفحات 310-315
    سابقه و هدف
    اسکیزوفرنیا یک اختلال شدید روانی است که در آن بیمار پس از بهبودی، مجددا امکان ابتلا به بیماری را دارا می باشد. هدف از مطالعه حاضر، شناسائی برخی عوامل خطر زمان های وقوع عود در بیماران اسکیزوفرنی به کمک مدل شکنندگی زمان شکست شتابنده پارامتری وایبل در تحلیل بقا با رویکرد بیزی بوده است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ای طولی و گذشته نگر از اطلاعات 159 بیمار اسکیزوفرنی در مرکز آموزشی_درمانی روان پزشکی رازی تهران استفاده شد. در تحلیل بقا زمان های عود بیماری اسکیزوفرنی حوادث بازگشتی محسوب می شوند. برای شناسائی برخی عوامل خطر این زمان ها، مدل شکنندگی زمان شکست شتابنده پارامتری وایبل به داده ها برازش داده شد و با رویکرد بیزی و با استفاده از نرم افزار WinBUGS تحلیل گردید. عوامل شتابنده و فواصل باورمند برای آزمون معنی داری آن ها برآورد گردید.
    یافته ها
    از بین متغیرهای مورد بررسی، اثر سن آغاز بیماری ((93/0،91/0): ‍‍95% ‍CI)، جنس ((81/0،42/0): 95% ‍CI)، وضعیت تاهل ((58/0،33/0): 95% ‍CI) و سابقه بیماری اسکیزوفرنی در خانواده ((84/0،51/0): 95% ‍CI) بر زمان وقوع عودهای بیماری معنی دار شدند هم چنین هم بستگی (پارامتر شکنندگی) بین زمان های وقوع عود، معنی دار ((58/0،24/0): ‍‍95% ‍CI) شد.
    نتیجه گیری
    به دلیل وجود هم بستگی بین زمان های عود، اقدامات پیگیرانه و شناسایی راه هایی به منظور کاهش احتمال بازگشت بیماری به خصوص برای بیمارانی که عود را در سنین پایین تری تجربه می کنند، بیماران مجرد، مذکر و بیمارانی که سابقه اسکیزوفرنی در خانواده خود دارند، حائز اهمیت است. به دلیل عدم ثبت منظم سایر متغیرها در پرونده ها، شناسائی سایر عوامل خطر ممکن نگردید.
    کلیدواژگان: زمان های عود، اسکیزوفرنی، مدل شکنندگی زمان شکست شتابنده، تحلیل بیزی
  • بتول کریمی*، ریحانه حاجی زاده ذاکر، راهب قربانی صفحات 316-324
    سابقه و هدف
    از جمله راه کارهای سازمان بهداشت جهانی برای کنترل کم خونی فقر آهن، شایع ترین نوع سوء تغذیه، آهن یاری در گروه های خاص می باشد. هدف این مطالعه بررسی وضعیت مصرف مکمل آهن و عوامل مرتبط با آن در دختران راهنمایی و دبیرستانی شهر سمنان بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 440 دانش آموز دختر راهنمایی و دبیرستانی از مناطق مختلف شهر سمنان به روش تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری اطلاعات از طریق تکمیل پرسش نامه توسط دانش آموز و تحت نظارت فردی آگاه صورت گرفت. وضعیت دریافت مکمل بدین صورت تعریف شد که اگر تعداد قرص های مصرفی دانش آموز با تعداد قرص های توزیع شده در مدرسه طی 16 هفته یا 4 ماه از سال تحصیلی یکسان بود، مصرف کامل یا مطلوب و در غیر این صورت ناکامل در نظر گرفته می شد.
    یافته ها
    9/53%دختران مقطع راهنمایی و5/16%دختران مقطع دبیرستان تمامی قرص های دریافتی را به طور کامل مصرف کرده بودند که تفاوت معنی دار بود (001/0p<). مصرف مکمل در مقطع راهنمایی روند نزولی داشت و با ارتقاء پایه درصد دانش آموزان با مصرف کامل کم تر می شد(002/0=p). آگاهی از علایم و عوارض کمبود آهن ارتباط معکوسی با مصرف کامل قرص آهن داشت(003/0=p). ارتباط مستقیمی بین سطح تحصیلات پدر (046/0=p)، سطح تحصیلات مادر (015/0=p)،معدل دانش آموزان (003/0=p)، شرکت دانش آموزان در جلسه آموزشی آهن یاری (001/0p<)، شرکت والدین در جلسه توجیهی آهن یاری(021/0=p)، نظارت مسولین بر مصرف مکمل (001/0p<)، مصرف قرص آهن در مدرسه (001/0p<)، مصرف آن در زمان کلاس (001/0p<)، توزیع مکمل توسط مربی بهداشت (001/0p<) با مصرف کامل قرص توسط دانش آموزان وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاکی از وضعیت نامناسب مصرف مکمل آهن در مدارس راهنمایی و دبیرستان شهر سمنان می باشد. برای بهبود برنامه، تلاش در ایجاد نگرش مثبت،ارتقاء دانش و فرهنگ استفاده آگاهانه، آموزش حضوری دانش آموزان و والدین و نظارت مربی بهداشت بر مصرف قرص تاثیر گذار می باشد
    کلیدواژگان: آهن یاری، وضعیت مصرف، دختران راهنمایی و دبیرستانی، ایران
  • منیر نوبهار*، معصومه بوالحسنی، علی فخرموحدی، راهب قربانی صفحات 325-333
    سابقه و هدف
    بیماران تحت تهویه مکانیکی به دلیل اضطراب، استرس و تحریکات لوله تراشه دچار بی قراری می شوند، که تهدیدی در روند انجام تهویه مکانیکی است و می تواند تنگی نفس، گیجی و ناتوانی ایجاد نماید. کنترل بی قراری با استفاده از داروها و محدودیت فیزیکی عوارض جانبی نامطلوبی به هم راه دارد، لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر لمس بر بی قراری بیماران تحت تهویه مکانیکی صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی، در یکی از بخش های مراقبت های ویژه عمومی بیمارستانی در شهر تهران در سال 1390 انجام شد. ابزار گرد آوری اطلاعات شامل پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک، معیار اغمای گلاسکو (Glassco coma scale) و ابزار بی قراری- خواب آلودگی ریچموند (Richmond agitation – sedation scale) بود. 35 بیمار 30 تا60 ساله هوشیار با مشکلات تنفسی حاد تحت تهویه مکانیکی مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا بی قراری آن ها ارزیابی می شد، سپس اعمال مداخله به صورت تصادفی، یک بار با ایستادن و لمس کردن مچ دست بیمار و بار دوم با ایستادن بدون لمس کردن مچ دست بیمار انجام می گردید.
    یافته ها
    از 35 بیمار مورد بررسی 21 مورد (60%) مرد و 14 مورد (40%) زن بودند. کم ترین سن 35 سال و بالاترین سن 60 سال بود. اکثریت بیماران 50 سال یا بیش تر (1/57%)، 40 تا 49 سال (2/17%) و کم تر از 40 سال (7/25%) داشتند. در مداخله ایستادن بدون لمس کردن مچ دست بیمار، نمرات بی قراری قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی دار نداشت (592/0=p) در حالی که با مداخله ایستادن و لمس کردن مچ دست بیمار، این تفاوت معنی دار بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، لمس بر بی قراری بیماران تحت تهویه مکانیکی موثر است، لذا پیشنهاد می شود به عنوان یکی از مداخلات غیردارویی و بدون عارضه و موثر در حیطه وظایف مستقل پرستاری به منظور کنترل بی قراری بیماران مورد استفاده قرار گیرد
    کلیدواژگان: لمس، بی قراری، تهویه مکانیکی، بیماران
  • ایمان الله بیگدلی، محمود نجفی، فاطمه پورآقا رودبرده* صفحات 334-340
    سابقه و هدف
    کنش های اجرایی به ساختارهای شناختی پیچیده مغز اشاره دارد و عموما به قشر پیش پیشانی مغز مرتبط است. پژوهشگران معتقدند که همانند رشد جسمی تفاوت هایی در گستره ی تحول کنش های اجرایی وجود دارد. هدف این پژوهش بررسی سیر تحولی کنش های اجرایی در دانش آموزان مقطع ابتدایی بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی و پس رویدادی است. جامعه آماری دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر رشت می باشند، که تعداد 126 دانش آموز مقطع ابتدایی به شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب و در سه گروه، گروه اول (دانش آموزان کلاس اول و دوم ابتدایی، 40 نفر)، گروه دوم(دانش آموزان کلاس سوم و چهارم، 42 نفر) و گروه سوم(دانش آموزان کلاس پنجم و ششم، 44نفر) قرار گرفتند و کنش های اجرایی آن ها توسط آزمون های عصب روان شناختی کارت های ویسکانسین، استروپ و عمل کرد مداوم مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانسیک طرفه جهت مقایسه گروه ها در کنش های اجرایی نشان داد که بین گروه های سنی مورد بررسی در آزمون عمل کرد مداوم، تکلیف تداخل(استروپ)، درجاماندگی و خطای کل تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج آزمون تعقیبی نیز حاکی از وجود تفاوت معنادار بین گروه اول و سوم، و دوم و سوم می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده این است که کنش های اجرایی در سیر تحولی فرد پدیدار گشته و هم راه با افزایش سن تکامل می یابد
    کلیدواژگان: کنش های اجرایی، سیر تحولی، دانش آموزان دبستانی
  • سیما سادات سید جوادی، مسعود آل بویه*، احسان ناظم الحسینی مجرد، محمدرضا زالی صفحات 341-348
    سابقه و هدف
    استافیلوکوکوس اورئوس یکی از مهم ترین باکتری های بیماری زا است.هدف از مطالعه حاضر بررسی حضور کلاس 1 اینتگرون در میاناستافیلوکوکوس اورئوس های جدا شده از محیط، پرسنل و بیماران بخش ICU و ارتباط آن با الگوهای مقاومت دارویی آن ها بود.
    مواد و روش ها
    در مجموع 410 نمونه بالینی، محیطی و پرسنل بخش ICU از نظر آلودگیاستافیلوکوکوس اورئوس بررسی گردیدند. الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی این جدایه ها توسط 15 دیسک آنتی بیوتیکی سنجیده و حداقل غلظت مهاری آنتی بیوتیک اگزاسیلین به روش رقیق سازی در مایع تعیین گردید. پس از استخراجDNA و تخلیص پلاسمید، تکثیر ناحیه ژنی اینتگرون کلاس یک توسط PCR انجام گردید.
    یافته ها
    2/32 % از نمونه بالینی، به ترتیب 27% و 3/19% از نمونه های محیطی و پرسنل از نظر استافیلوکوکوس اورئوس مثبت بودند. به ترتیب6/90%، 68% و 46% از جدایه های بالینی، محیطی و پرسنل فنوتیپ مقاومت به اگزاسیلین را نشان دادند. هم چنین تمامی جدایه های بالینی و 3/33% از جدایه های محیطی فنوتیپ مقاومتی چند دارویی را نشان دادند. بیش ترین مقاومت در جدایه های بالینی مربوط به آمپی سیلین و اریترومایسین (%5/96)، پنی سیلین و کانامایسین (5/93%) و جنتامایسین (5/90%) و در نمونه های محیطی مربوط به پنی سیلین (72%)، آمپی سیلین (68%)، اریترومایسین (66%)، و در نمونه های پرسنل مربوط به پنی سیلین و آمپی سیلین (73%) و اریترومایسین(5/61) بود. در این مطالعه 3/32% از جدایه های بالینی و 7/67% از جدایه های محیطی از نظر ژن اینتگرون کلاس 1 مثبت بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق در مجموع نشان داد که بینی و دست پرستاران و کارکنان به عنوان بیش ترین منابع کلونیزاسیون محیطی سویه هایاستافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به چند دارو در بیمارستان می باشد. این نتایج هم چنین موید فراوانی حضور اینتگرون کلاس یک در این جدایه ها، به ویژه در میان جدایه های مقاوم به اگزاسیلین است.
    کلیدواژگان: اینتگرون، استافیلوکوکوس اورئوس، بخش مراقبت ویژه، مقاومت میکروب به دارو، مقاومت دارویی
  • لیلا میرزاییان، محمد تقی قربانیان*، تقی لشکر بلوکی، مریم حاجی قاسم کاشانی، رادا دهقان صفحات 350-358
    سابقه و هدف
    سلول های بنیادی مزانشیمی (MSCs) به دلیل توانایی تکثیر، تمایز و ترمیم بالا در سلول درمانی نقش های مهمی ایفا می کنند. یکی از مشکلات در مسیر کشت سلول های بنیادی قبل از استفاده درمانی، ظهور علائم پیری سلول در شرایط کشت است. تغییرات پیری با کاهش ظرفیت تولید آنزیم های آنتی اکسیدانت و تغییرات پروتئین های ماتریکس متالوپروتئیناز (MMPs) هم راه است. هدف از مطالعه حاضر بررسی و مقایسه ظرفیت تولید آنزیم های آنتی اکسیدانتی سوپراکسیددسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) و 2-MMP در محیط رویی سلول بنیادی مزانشیمی مشتق از مغز استخوان (BMSCs) و بافت چربی (ADSCs) موش صحرایی است.
    مواد و روش ها
    BMSCs و ADSCs به ترتیب از بافت های مغز استخوان های فمور و تیبیا و چربی زیرجلدی جدا شدند. سلول ها در محیطα-MEM غنی شده با 10% سرم جنین گاوی (FBS) تا 7 پاساژ متوالی کشت شدند. بررسی میزان فعالیت آنتی اکسیدانتی وMMPدر محیط رویی فاقد سرم به ترتیب با روش های سنجش آنزیمی و زایموگرافی صورت گرفت.
    یافته ها
    BMSCs و ADSCs از لحاظ فعالیت آنزیم هایSOD و GPx به طور تقریبایکسان، به ترتیب در پاساژهای 5 و 6-4 بیش ترین فعالیت را نشان دادند. هم چنین، از لحاظ فعالیتMMP، پاساژ چهارم مناسب ترین پاساژ است. از طرفی دیگر، سنجش MDA و LDH سلامت غشا در این سلول ها را نشان داد.
    نتیجه گیری
    بافت چربی دارای ظرفیت آنتی اکسیدانتی بالایی است. هم چنین پاساژهای 6-4 زمانی است که ظرفیت تولید آنزیم های آنتی اکسیدانتی و MMP در BMSCs و ADSCs در بالاترین سطح خود قرار دارند
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمی، آنزیم های آنتی اکسیدانت، ماتریکس متالوپروتئیناز، پیری سلولی
  • سجاد جلالی، زهره شریفی*، محمدحسین صنعتی، ابوالحسن شاهزاده فاضلی صفحات 359-364
    زمینه و هدف
    CCR5 یکی از مهمترین گیرنده های کموکاینی است که در فراخواندن سلول های ایمنی اختصاصی ضد ویروسی (نظیر: سلول های T سایتوتوکسیک و سلول های NK) به کبد نقش دارد.CCR5-Δ32 یک آلل با حذف 32 جفت بازی است که فاقد عملکرد می باشد. تاکنون چندین مطالعه گزارش کرده اند که این موتاسیون ممکن است با بهبود بیماری و یا با تداوم عفونت HBV مرتبط باشد. هدف اصلی این مطالعه مقایسه فراوانی جهش Δ32 در ژن CCR5 در دو گروه بیماران مبتلا به هپاتیت B مزمن و افراد سالم به عنوان شاهد در ایران می باشد.
    روش ها
    100 بیمار HBsAg مثبت و 100 فرد سالم به عنوان شاهد به طور تصادفی انتخاب شدند. نمونه های خون افراد از نظر HBsAg بوسیله تکنیک الایزا و از نظر HBV-DNA توسط PCRارزیابی شدند. DNA ژنومی با روش نمک اشباع و از بافی کوت استخراج شد و سپس ژنوتایپ های ژن CCR5 به کمک PCR مشخص گردید. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون Chi-square استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که هیچ کدام از نمونه ها در گروه شاهد و بیمار دارای جهش CCR5-Δ32 نیستند، و لذا CCR5-Δ32 جهش شایعی در افراد سالم و نیز مبتلایان به عفونت مزمن HBV در جمعیت مورد مطالعه نمی باشد.
    نتیجه گیری
    از آن جا که هیچ اختلافی بین گروه شاهد و بیمار از نظر فراوانی آللی و ژنوتایپی وجود نداشت، به نظر می رسد که ارتباطی بین این جهش و عفونت مزمن HBV در بیماران ایرانی وجود نداشته باشد، بنابراین CCR5-Δ32 در جمعیت مورد مطالعه به عنوان یک فاکتور ژنتیکی میزبان در تداوم عفونت HBV تاثیرگذار نمی باشد.
    کلیدواژگان: CCR5، جهش Δ32، هپاتیت مزمن B، افراد سالم
  • فرحناز بینشیان، محمدحسین یادگاری*، زهره شریفی، محمدرضا اکبری عیدگاهی، رضا نصر صفحات 365-371
    سابقه و هدف
    عفونت های قارچی مهاجم به عنوان یک مشکل اساسی در سلامت عمومی گزارش می شود به ویژه کاندیدیازیس سیستمیک که موجب افزایش مرگ و میر در افراد ایمنوکومپرامایز از قبیل بیماران ایدزی و نوتروپنیک تحت شیمی درمانییا پیوند مغز استخوان می شود. تشخیص اولیه کاندیدیازیس سیستمیک اغلب مشکل است در نتیجه درمان موثر اغلب با تاخیر شروع می شود. بنابراین استفاده از روش هایی جهت کاهش زمان تشخیص عفونت های قارچی با کاهش مرگ و میر بیماری منتشره مرتبط می باشد.ژن مانوپروتئین 65 کیلودالتونی کاندیدا آلبیکنس کاندید مناسبی برای تشخیص می باشد. هدف از این مطالعه شناسایی گونه های متفاوت کاندیدا (آلبیکنس، گلابراتا، پاراپسیلوزیس) با استفاده از تکنیکPCR می باشد.
    مواد و روش ها
    بر روی 107 مورد نمونه های کلینیکی آزمایش های کشت در محیط کورن میل آگار حاوی توئین 80، تولید لوله زایا در محیط سرم،کشت در محیط کروم آگار هم چنین تست های جذب قندی با استفاده از کیتAPI 20 C AUX (Biomerieux،France) برای شناسایی انواع مختلف کاندیدا انجام شد.آزمایشPCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی گونه برای ژن مانوپروتئین 65 کیلودالتونی بر روی تمام نمونه ها انجام شد.
    یافته ها
    با استفاده از روش های کشت وتست های بیوشیمیایی100مورد نمونه کاندیدا آلبیکنس،6 مورد کاندیدا گلابراتا و1 مورد کاندیدا پاراپسیلوزیس جدا شده از نمونه های کلینیکی شناسایی شدند.آزمایشPCRبا پرایمرهای اختصاصی گونه بر روی نمونه های کلینیکی انجام شد که در همه مواردیک باند با طول قطعه مورد انتظار برای کاندیدا آلبیکنس، گلابراتا و پاراپسیلوزیس (bp475، bp361، bp124) به ترتیب به دست آمد و با همه موارد گونه های تشخیص داده شده با روش کشت مطابقت داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که روش PCR با به کارگیری پرایمرهای اختصاصی گونه کاندیدا جهت شناسایی گونه های کاندیدا روشی قابل تکرار،سریع واختصاصی است
    کلیدواژگان: مانوپروتئین 65، کاندیدا، تشخیص مولکولی
  • حسن نیک نژاد*، قاسم یزدان پناه، امیر نیک بین، فاطمه عاصی طهرانی، حبیب الله پیروی صفحات 372-379
    سابقه و هدف
    در خصوص رگ زایی پرده ی آمنیون پس از پیوند به عنوان جایگزین قرنیه گزارشات متناقضی وجود دارد. در این مطالعه ی برون تن، اثر سلول های اپی تلیال پرده ی آمنیون در القا یا مهار رگ زایی مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    پرده های آمنیون با و یا بدون سلول اپی تلیال در دو حالت بالابودن سطح اپی تلیال و بالابودن سطح مزانشیمال درون پلیت های 12 خانه کشت داده شدند. برای بررسی رگ زایی، حلقه های آئورت رت بر روی پرده های آمنیون کشت داده شده قرار گرفتند. داده ها به صورت وجود و یا عدم وجود رگ زایی طی 7 روز گزارش شدند.
    یافته ها
    زمانی که پرده ی آمنیون همراه با سلول های اپی تلیال بود، در هر دو سطح اپی تلیال و مزانشیمال رگ زایی دیده نشد. پس از حذف سلول های اپی تلیال از پرده یآمنیون، در هر دو سطح اپی تلیال و مزانشیمال، نفوذ سلول های فیبروبلاستی دوکی شکل و شبیه اندوتلیال از حلقه ی آئورت، بعد از 2 روز دیده می شد. پس از آن سلول ها در یک جهت رشد کردند و ساختارهای شبه مویرگی را تا روز هفتم تشکیل دادند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که سلول های اپی تلیال نقش کلیدی در القا و یا مهار رگ زاییپرده ی آمنیون دارند. هم چنین پرده ی آمنیون بدون سلول های اپی تلیال، بستر مناسبی برای رگ زایی می باشد. خاصیت دوگانه یپرده یآمنیون در رگ زایی قابل استفاده در موارد کلینیکی متعددی می باشد
    کلیدواژگان: سلول های اپی تلیال، پرده ی آمنیون، رگ زایی، آزمایش حلقه ی آئورت
  • محمد صوفی ابادی، صمد ناظمی، الهه ارمی، حسن اژدری زرمهری* صفحات 380-387
    سابقه و هدف
    سلول های عصبی اورکسین هیپوتالاموس جانبی، نقش مهمی بر مصرف غذا دارند و در آن ها گیرنده مواپیوئیدی بیان می شود. هدف از این مطالعه بررسی نقش سیستم اورکسین بر اثر تغذیه ای و آب نوشی مرفین در موش های صحرایی نر بود.
    مواد و روش ها
    از 40 سرموش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن 250 تا 300 گرم استفاده شد. حیوانات جراحی استرئوتاکسی شده و پس از یک هفته دوره بهبودی، به گروه های زیر تقسیم شدند: 1. کنترل، 2. حلال، 3. تزریق مرفین، 4. تزریق آنتاگونیست گیرنده 1 اورکسین، 5. تزریق آنتاگونیست گیرنده 1 اورکسین + مرفین، داروها بعد از 12 ساعت محرومیت غذایی تزریق و سپس تا 4 ساعت بعد، میزان تغذیه و آب نوشی موش ها محاسبه گردید.
    یافته ها
    تزریق مرفین به داخل بطن جانبی سبب افزایش مصرف غذا و تعداد مراجعه به ظرف غذا گردید که استفاده از آنتاگونیست گیرنده 1 اورکسین(SB334867) این اثر مرفین را تضعیف نمود ولی بر میزان مصرف آب به وسیله مرفین تاثیری نداشت. تزریق مرفین سبب کاهش مصرف آب گردید ولی تعداد مراجعه به ظرف آب را افزایش بخشید. تزریقSB334867از این اثر مرفین جلوگیری کرد.
    نتیجه گیری
    این احتمال می رود که حداقل یکی از مسیرهای اثر اوپیات ها بر میزان مصرف غذا و آب، سیستم اورکسینرژیک باشد.
    کلیدواژگان: گیرنده های اورکسین، مرفین، آشامیدن، خوردن، موش های صحرایی
  • حمیدرضا ثامنی*، پریسا رامهرمزی، احمدرضا بندگی، عباسعلی طاهریان، منوچهر صفری، محمدحسن تبریزی امجد صفحات 388-395
    سابقه و هدف
    دیابت، شایع ترین بیماری آندوکرین است که در آن بسیاری از فاکتورهای بیوشیمیایی سرم از جمله قند و لیپیدها تغییر می کنند. پروپولیس به عنوان یکی از محصولات طبیعی زنبور عسل دارای خواص زیستی متنوع و بسیار مفیدی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره هیدروالکلی پروپولیس ایرانی بر میزان گلوکز، نمایه لیپیدی، کراتینین و BUN سرم خون در موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر ویستار با وزن تقریبی 20±200 گرم به طور تصادفی در 5 گروه 8 تایی، شامل گروه های: کنترل، دیابتی، دیابتی دارونما و دو گروه دیابتی درمان با عصاره پروپولیس توزیع گردیدند. دیابت با یک بار تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین (mg/kg 60) ایجاد گردید. به گروه های تیمار، عصاره با دوزmg/kg 100 و 200 روزانه و به مدت 6 هفته گاواژ گردید. در پایان، وزن بدن و کلیه حیوان، سطوح سرمی گلوکز، BUN، کراتینین، HDL-c، LDL-c، TG و کلسترول توتال موش ها اندازه گیری شد.
    یافته ها
    عصاره هیدروالکلی پروپولیس به طور معنی داری باعث افزایش وزن بدن و کاهش وزن کلیه در موش های دیابتی تیمار شده با عصاره گردید. هم چنین پروپولیس به طور معنی داری باعث مهار افزایش سطح گلوکز، کلسترول، کراتینین،BUN، TG LDL-c و افزایش سطحHDL-cدر موش های دیابتیتحت درمان در مقایسه با حیوانات دیابتی بدون درمان شد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد که عصاره هیدروالکلی پروپولیس ایرانی دارای اثر کنترلی بر قند و تعدیل کنندگی بر تعدادی از فاکتورهای بیوشیمیایی خون در حیوانات دیابتی بوده و احتمالا در درمان و پیش گیری از دیابت موثر می باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، پروپولیس، استرپتوزوتوسین، قند خون، نمایه لیپیدی
  • محمدحسن مینوییان حقیقی*، علیرضا خسروی صفحات 396-404
    سابقه و هدف
    آفلاتوکسین ها گروه بزرگی از مایکوتوکسین ها(سموم قارچی) می باشند که به وسیله گونه های خاصی از جنس قارچ آسپرژیلوس شامل آسپرژیلوس فلاووس، آسپرژیلوس پارازیتیکوس و آسپرژیلوس نومیوس تولید می شوند. این گروه از سموم قارچی به عنوان سردسته تمامی مایکوتوکسین ها محسوب می شوند. به همین دلیل، کوشش های فراوانی در راستای حذف یا غیر فعال سازی این ترکیبات در زنجیره غذایی انسان و حیوان به عمل آمده است. اهداف این مطالعه تعیین اثر ضد آفلاتوکسین و ضد قارچ روغن های اساسی زیره ی سبز، کاکوتی و سیاه دانه رویشیافته در استان خراسان رضوی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع تجربی است و مواد گیاهی مورد استفاده در این پژوهش شامل زیره ی سبز، کاکوتی، و سیا ه دانه، بر اساس اطلاعات حاصل از طب سنتی و با توجه به مناطق رویش آن ها انتخاب و جمع آوری گردیدند و به روش تقطیر با آب اسانس آن ها تهیه شد. سپس با استفاده از روش فاز معکوس کروماتوگرافی مایع با بهره دهی عالی(RP-HPLC) و 3 بار تکرار آزمایش غلظت انواع آفلاتوکسین تولیدی(Total، G2، G1، B2، B1) توسط کپک آسپرژیلوس پارازیتیکوس، برحسب نانوگرم در میلی لیتر(ppb) اندازه گیری شدند. این عمل پس از تاثیر اسانس های زیره ی سبز، کاکوتی و سیاه دانه، به ترتیب با رقت های 25/0، 25/0 و 5/1 میلی گرم در میلی لیتر انجام شد.
    یافته ها
    توانایی اسانس های مورد مطالعه در مهار تولید انواع آفلاتوکسین به ترتیب به صورت اسانس زیره ی سبز، اسانس سیاه دانه و اسانس کاکوتی بود. هم چنین بین وزن خشک قارچ و مقدار آفلاتوکسین تام، هم بستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (0005/0=، p896/0=r)
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق نشان داد که اسانس های زیره ی سبز، کاکوتی و سیاه دانه دارای توانایی مهار رشد و تولید آفلاتوکسین توسط آسپرژیلوس پارازیتیکوس بودند. هم چنین این مطالعه کاربرد سنتی این گیاهان در برابر عفونت های میکروبی را تایید نمود.
    کلیدواژگان: اسانس، زیره ی سبز، کاکوتی، سیاه دانه، آسپرژیلوس پارازیتیکوس، آفلاتوکسین، RP، HPLC
  • سمیرا عمومی، علی رشیدی پور، سید مرتضی شفیعی، عباسعلی وفایی صفحات 405-411
    سابقه و هدف
    گیرنده های گلوکوکورتیکوئیدی ناحیه قاعده ای جانبی آمیگدال در یادگیری و حافظه هیجانی نقش دارند. هدف این مطالعه بررسی نقش این گیرنده ها در بیان حافظه ترس به دنبال یک بار فعال سازی یا غیر فعال سازی آن ها بود.
    مواد و روش ها
    به صورت دو طرفه روی ناحیه مزبور کانول راهنما قرار داده شد. یک هفته بعد، موش ها در دستگاه یادگیری احترازی غیر فعال (1 میلی آمپر- 3 ثانیه) آموزش داده شدند. کورتیکوسترون به عنوان لیگاند داخلی و RU38486 به عنوان آنتاگونیست گیرنده گلوکوکورتیکوئید با دوز 3/0 و 3 نانوگرم به تنهایی و نیز توام با هم به داخل ناحیه قاعده ای جانبی آمیگدال 30 دقیقه قبل از لولین تست به خاطر آوری تزریق شدند. میزان حافظه ترس مجددا در طی روزهای 2، 9، 12، 14 و 16 بعد از تزریق داروها با اندازه گیری مدت زمان طی شده قبل از اولین ورود حیوان به ناحیه تاریک ارزیابی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تزریق داخل آمیگدالی یک بار کورتیکوسترون و RU38486 به تنهایی و نیز توام موجب تسهیل فرایند خاموشی حافظه ترس می شود.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که گیرنده های گلوکوکورتیکوئیدی ناحیه قاعده ای جانبی آمیگدال نقش مهمی در خاموشی حافظه ترس بازی می کنند.
    کلیدواژگان: گلوکوکورتیکویید، خاموشی حافظه، حافظه ترس، دستگاه احترازی غیر فعال، کورتیکوسترون، RU38486
|
  • Mohammad Shabani, Mohammad Mohammad, Zadeh, Hassan Azhdari, Zarmehri* Pages 275-281
    Hypocretins/orexins are novel hypothalamic neuropeptides involved in various hypothalamic mechanisms, such as energy homeostasis and neuroendocrine function. Orexins A (33 amino acids) and B (28 amino acids) are derived from a single pre-pro-orexin polypeptide. Physiological studies over the last ten years have implicated orexin signaling plays a central role in a variety of important biological processes. There is a clear evidence for defects in orexin signaling being involved in obesity and diabetes, narcolepsy, panic anxiety disorder and drug addiction. Therefore, this system may be a potentially important therapeutic target for treatment of sleep disorder, obesity, emotional stress, and addiction. In addtion, it has been well known that orexin-A elicits analgesia. Thus, there is a considerable interest in the drug industry in the development of potent compounds for the manipulation of orexin signaling. Therefore, This a review about recent progress in understanding orexin system
    Keywords: Orexin (hypocretin), Hypothalamic peptide, Reward system, Obesity, Sleep disorder, Addiction
  • Habibollah Safari, Shamsollah Nooripour, Zahra Emadi, Raziyeh Shakeri, Jaafar Jandaghi, Majid Mirmohammadkhani Pages 282-288
    Introduction
    Reduction in child mortality- as an important determinant of health- is one of the Millennium Development Goals. Many of death in children aged 1 to 59 months are preventable. In this study, some mortality associated factors were assessed in children in the rural population, which were covered by the health services sectors of Semnan University of Medical Sciences in Iran.
    Materials And Methods
    A nested case-control study was performed based on 10 years of surveillance data. The study subjects were the children who died from 2002 to 2012. For each case, two controls were randomly selected from the age-matched children who were alive at the time of death of the case in the same village. To express the association between the death and each of the factors of interest, the odds ratio (OR) was calculated using conditional logistic regression method via stata-9.2 software.
    Results
    The data of 65 cases and 130 controls were enrolled in the analysis. Adjusting for age and place of residence, the odds of death was significantly associated with formula feeding (OR=4.14, p<0.001), low birth weight (OR=2.83, p=0.02), failure to growth (OR=7.04, p<0.001) and prematurity (OR=5.08, p=0.02).
    Conclusion
    Every aforesaid identified factors is expected to be associated with the conditions that those influence on the mortality of children aged 1 to 59 months. Effective efforts focusing better identification and management of them are essential for health promotion in this age group
    Keywords: Mortality, Child Mortality, Child, Rural population, Risk factorSemnan
  • Mohsen Soleimani, Mohammad Reza Rajabi*, Ali Imani, Samira Bagheri, Hassanali Jafarpour, Fatemeh Tangestani Pages 289-294
    Introduction
    Acute physiology and chronic health evaluation II (APACHE II) scoring system has been proposed in order to estimate the outcome of patients admitted in the intensive care units. This study was purposed to evaluate correlation between APACHE II score and mortality rate in patients admitted in intensive care units.
    Materials And Methods
    This retrospective study was conducted with the records of the patients who were admitted in surgical and medical ICUs, Semnan University of Medical Sciences. For each patient, outcome data (survival or death) was extracted and Apache II score was calculated. Data were analysed by SPSS 17 software, using unpaired t-test and spearman’s correlation coefficient. Significant level was set at P<0.05.
    Results
    A total of 195 patients including 99 in the surgical ICU and 96 in the medical ICU were evaluated. Mortality rate was 18.2% and 43.8% in the surgical and the medical ICUs, respectively. Observed mortality was significantly lower in the surgical ICU (P=0.001), and higher in the medical ICU (P<0.001) than expected levels. The APACHE score was significantly correlated to mortality rate in surgical ICU (r=0.421; P<0.001) and in medical ICU (r=0.928; P=0.004).
    Conclusion
    The mortality rate was as well as expected levels in surgical ICU but higher than standard in medical ICU. It is proposed to improve quality of cares in order to decline mortality in medical ICU
    Keywords: Mortality, APACHE II scoring, Intensive care unit
  • Marzieh Heidari, Malahat Akbarfahimi*, Masoud Salehi, Seyed Masoud Nabavi Pages 295-301
    Introduction
    Fatigue is a common presentation in Multiple Sclerosis (MS).This study was conducted for evaluation of content, convergent and divergent validity besides test-retest, inter-rater and internal consistency of reliability of Persian-version of fatigue impact dcale (P-FIS) in Iranian patients with MS for the first time in Iran.
    Materials And Methods
    In this descriptive analysis, 140 MS patients and 140 healthy control participated and completed the following assessments: P-FIS, fatigue severity scale (FSS), SF-36 questionnaire, mini-mental state sxamination (MMSE) and the data were analysied by using SPSS (version 17). Spearman’s correlation was used for convergent validity of the P- FIS test with the FSS and the SF-36 tests, Mann -Whitney U test used for divergent validity, The Intra-class correlation coefficient used for inter-rater and test-retest reliability and and finally cronbach’s α was used to evaluate of internal consistency.
    Results
    Content validity index of scale was 0.85. FIS had a convergent validity with the quality of life (SF-36) and also FSS. The ICC values for inter rater reliability in the physical, cognitive, and social sections and the whole questionnaire were 0.89, 0.86, 0.95 and 0.98, and for test-restest reliability were 0.86, 0.78, 0.92 and 0.93, respectively. The above findings together with the Cronbach’s α of 0.953 indicated a high reliability for the FIS Persian version.
    Conclusion
    Having shown a sound validity and reliability, P-FIS retains the capability for being used in assessment of fatigue on the daily activities and evaluation the scale of the effects of treatment and rehabilitation interventions on fatigue amongst Persian-speaking patients suffering from MS.
    Keywords: Multiple sclerosis, Fatigue, Fatigue impact scale, Validity, Reliability
  • Nasrin Abdi Keykanlo*, Hadi Rohani, Faezeh Asari Pages 302-309
    Introduction
    The aim of the current study was to investigate the effects of aerobic training on body composition, insulin- like growth factor-1 (IGF-I) and insulin-like growth factor binding protein-3(IGFBP-3) in obese women.
    Materials And Methods
    18 obese women were randomly selected and divided into two experimental (n=9; age=33.3±5.9 yrs; weight=76.0±12.9 kg; height=158.1±7.0 cm; VO2max=24.7±4.1 ml/kg/min; BMI=31.4±3.1 kg/m2) and control (n=9; age=33.7±4.6 yrs; weight=75.9±12.4 kg; height=154.2±6.5 cm; VO2max=24.7±2.7 ml/kg/min; BMI=31.7±3.6 kg/m2) group. The experimental group performed aerobic training 3 sessions per week for 8 weeks with 65-75% HRmax. Anthropometrical factors such as weight, body fat percentage, WHR and BMI were measured along with basal serum IGF-1, IGFBP-3, insulin and glucose before and after the training period.
    Results
    The results shown that BMI, body fat percentage, weight and WHR were significantly decreased and maximal oxygen consumption was increased after 8 weeks aerobic training program (p<0.05). However, serum IGF-1, IGFBP-3, insulin and glucose had no significant changes in experimental and control, both, groups (p>0.05).
    Conclusion
    It is likely that due to a insufficient exercise intensity and period, no significant changes in IGF-1, IGFBP-3, insulin, and glucose were found. Anthropometric factors and aerobic fitness, however, were developed after this training program in obese women
    Keywords: Obesity, Women, Exercise, Insulin, Like Growth Factor I
  • Maryam Rahmati, Mehdi Rahgozar *, Enaytollah Bakhshi, Neda Farzaneh, Farbod Fadaei, Leila Cheraghi Pages 310-315
    Introduction
    Schizophrenia is a severe mental disorder and one of its important features is repetition of relapses over time. The aim of this study was to identify some risk factors of relapse time in schizophrenia patients using Weibull parametric accelerated failure time frailty model in survival analysis with Bayesian approach.
    Materials And Methods
    In this retrospective longitudinal study, the data was extracted from records of 159 schizophrenia patients with at least one relapsein Razi Psychiatric ٍEducational-Medical Centre in Tehran. In survival analysis, the times of relapses of schizophrenia are known as recurrent events times. To identify some risk factors of these times, Weibull accelerated failure time frailty model was fitted to the data and analyzed by Bayesian approach using WinBUGS software to estimate accelerated factors and their credible intervals for significance testing.
    Results
    28. 7% of males and 12% of females had experienced 9 to 14 times of relapse. Among the studied factors, age at onset (CI95%: (-0. 09, -0. 07), gender (CI95%: (-0. 87, -0. 21)), marital status CI95%: (-1. 12, -0. 55) and family history of schizophrenia (CI95%: (-0. 67, -0. 17) were identified as significant risk factors for the times of occurred relapses, but the mode of onset and a history of head injury was not a significant risk facor. There was a significant correlation (frailty parameter) among the relapses times (CI95%: (0. 24, 0. 58)), too.
    Conclusion
    Existing correlation among relapse times requires continued efforts. To decrease relapse probability especially in patients who experience relapses in low ages, single, male and patients with family history of schizophrenia, special preventive and treatment efforts is recommended. Not uniform registration of other variables in the records, made identifying other risk factors not possible
    Keywords: Relapse, Schizophrenia, Accelerated failure time frailty model, Bayesian approach
  • Batool Karimi *, Reyhaneh Hajizadeh Zaker, Raheb Ghorbani Pages 316-324
    Introduction
    Iron supplementation in specific groups is one of the recommended approches by the World Health Organization to prevent and control iron deficiency anemia as the most common type of malnutrition. The purpose of this study was to investigate the consumption of iron supplement and the related factors by girl students in Jounior and high schools in Semnan.
    Materials And Methods
    In this study, 440 jounior and high school girl students were randomly selected from different districts in Semnan. Data Collecting was performed via filling out a questionnaire by the students under revising a research expert. The supplement intake was considered as ''complete'' or ''favorable'' if the number of the tablets, which were taken by the students, was equal to the one was distributed by school officials, otherwise, that was considered ''incomplete''.
    Results
    53.9% of jounior school girls and 16.5% of high school girls were completely taken their tablets that this difference between two group of students was significant (p<0.001). Supplement consumption in jounior school girls declined with their grade, i.e., more decrease in full tablet consumption at higher grades (p=0.002). Awareness of iron deficiency symptoms was inversely proportional to full iron tablet consumption (p=0.003). A significant relationship was observed between complete iron tablet consumption by the students and their father's educational levels (p=0.046); their mother's educational levels (p=0.015), student’s score average (p=0.003); student’s participation levels in “iron supplementation” classes (p<0.001); parents’ participation levels in “iron supplementation” classes (p=0.021); authorities’s supervising about taking of tablets by the student (p<0.001); consumption of iron tablets during lessons (p<0.001); and distribution of iron tablets by the health advisor (p<0.001).
    Conclusion
    The study indicates an unsatisfactory situation regarding the consumption of iron supplementary tablets in Semnan jounior and high school girl students. To improve the iron supplementation program, efforts in creating a positive attitude and awarenes about taking iron supplements, as well as face to face training of students and their parents, and supervision by a health educator can be helpful.
    Keywords: Iron supplementation, Consumption, Middle, high school girls, Iran
  • Monir Nobahar*, Masomeh Bolhasani, Ali Fakhr, Movahedi, Raheb Ghorbani Pages 325-333
    Introduction
    Patients following mechanical ventilation go down to agitation due to anxiety, stress and stimulation of tracheal tube, that may be treat in doing of mechanical ventilation processes and can be create dyspnea, confusion and inability. Control of agitation with drug and physical restrictions have much unpleasant complication. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of touch on agitation in patients under mechanical ventilation.
    Materials And Methods
    The semi-experimental research was performed in a general intensive cares unit in a hospital in Tehran in 2011. The data collection tools were including demographic questionnaire, Glasgow coma scale and Richmond agitation score scale. 35 consciousness patients under mechanical ventilation with 30-60 years old and acute respiratory problems were investigated. Firstly, the patient's agitation was evaluated and then intervention performed in two ways:(a) with standing and touching patient's wrist and (b) with standing without touching of patient's wrist.
    Results
    From 35 patients, 21 (60%) and 14 (40%) were respectively men and female. Minimum and maximum age was respectively 35 and 60 years. Most of the patients were ranged in the age group of 50 years or more (57.1%) and then 40 to 49 years group (17.2%) and 25.7% of the patients were under 40 years old. In standing without touching patient's wrist intervention, agitation scores before and after intervention had no significant difference (P=0.592), while as, with standing and touching patient's wrist intervention this difference was significant (P<0.001).
    Conclusion
    According to the results of this study, touch is effective on agitation in patients under mechanical ventilation. Therefore, touch is recommended as safe and effective non-pharmacological interventions in controlling agitation in the field of independent nursing jobs
    Keywords: Touch, Agitation, Mechanical ventilation, Patients
  • Imanola Bigdeli, Mahmood Najafi, Fatemeh Pooragha Roodbarde* Pages 334-340
    Introduction
    The term ‘executive functioning’ (EF) refers to a complex cognitive and processes which are generally associated with the prefrontal cortex (PFC). Researchers believe that there are some differences in the growth of executive functioning as well as physical growth. The aim of this study was to investigate the developmental trend of executive functioning on primary school students.
    Materials And Methods
    This study was as a causal-comparative research. The statistical population included primary students in Rasht city in the north of Iran. 126 primary students were selected with a multi-stage random sampling method and divided into three groups including: first and second year students (n=40), third and fourth year students (n=42) and fifth and sixth year students (n=44). The sampling method was random and executive functioning was measured by the Wisconsin card sorting, color word stroop and continuing performance test.
    Results
    A significant difference was observed between three groups by ANOVA test in regards with continuous performance, interference task (stroop), preservative and the total error. The results of the post hoc test indicated a significant difference between first and third group and also second and third group.
    Conclusion
    The results indicate that the executive functioning emerges during in the developmental trend of individual and evolves with increasing age
    Keywords: Executive functioning, Developmental trend, Primary school students
  • Sima Sadat Seyed Javadi, Masoud Alebouyeh*, Ehsan Nazem Alhosseini Mojarad, Mohammad Reza Zali Pages 341-348
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the presence of class 1 integrons and their association with antimicrobial resistance profiles among Staphylococcus aureus (S. aureus) isolates from environment, staffs and hospitalized patients at an intensive care unit (ICU) in a hospital in Tehran, Iran.
    Materials And Methods
    A total of 410 clinical, environmental and personnel samples were examined for S. aureus infections and contamination. Susceptibility of these isolates to 15 antibiotics and minimum inhibitory concentrations (MIC) of oxacillin were determined by disk diffusion and micro dilution methods, respectively. Class 1 integrons (int1) were determined among the extracted DNA and purified plasmid samples by PCR.
    Results
    In this study, 32.2% of the clinical specimens including respectively 27% and 19.3% of the environmental and personnel samples were positive for S. aureus. A total of 90.6%, 68% and 46% of the clinical, environmental and personnel samples showed oxacillin resistance phenotype, respectively. In addition, all of the clinical and 33.3% of the environmental isolates showed multidrug resistance (MDR) phenotype. Highest resistance rates for the clinical isolates were related to ampicillin and erythromycin (96.5%), penicillin and kanamycin (93.5%), and gentamicin (90.5%); and these rates for the environmental samples were related to penicillin (72%), ampicillin (68%), and erythromycin (66%); and also for the personnel samples were related to penicillin and ampicillin (73%) and erythromycin (61.5%). Integron class one was found among 32.3% of the clinical, 67.7% of the environmental and all of the oxacillin resistance isolates (100%).
    Conclusion
    Nose and hands of the ICU nurses and staffs seems as main sources of the infections. Our results also established the presence of class 1 integron in these isolates, especially among the isolates with oxacillin resistant phenotype.
    Keywords: Integrons, Staphylococcus aureus, Intensive care units, Methicillin, Resistant Staphylococcus aureus, MDR, Microbial drug resistance, Drug resistance
  • Leyla Mirzaeiyan, Mohammad, Taghi Ghorbanian*, Taghi Lashkarbolouki, Maryam Haji, Ghasem, Kashani, Rada Dehghan Pages 350-358
    Introduction
    Mesenchymal stem sells (MSCs) have an important role in cell therapy due to those high proliferation, differentiation and cell regeneration capacity. Advent signs of Replicative Cellular Senescence (R.C.S) in culture condition are one of the problems in stem cells culture pathway before treatment. R.C.S is associated with reducing the capacity of antioxidant enzymes and matrix metalloproteinase (MMPs) proteins changes. The aim of this study was to areinvestigate and compare the production capacity of antioxidant superoxiddismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx) enzymes and matrix metalloproteinases (MMP-2) in conditional medium of rat bone marrow mesenchymal stem cells (BMSCs) and adipose-derived stem cells (ADSCs).
    Materials And Methods
    BMSCs and ADSCs were respectively isolated from the tibia and femur bones and subcutaneous adipose tissues. These cells were cultured for alternative 7 passages in α-MEM supplemented with 10% fetal bovine serum. Evaluation of antioxidant and MMP activity in the conditional medium without serum was respectively assayed by enzymatic assay and zymography.
    Results
    Two types of cells studied almost identical have most activity in the expression of SOD and GPx, respectively, in 5 and 4-6 passages. Also, demonstrated MMP activity is highest in the fourth passage. On the other hand, in these cells, membrane health reported with measurement of MDA and LDH.
    Conclusion
    Adipose tissue has a population of stem cells with high capacity of antioxidant. Also, BMSCs and ADSCs are at highest level of antioxidant and MMP expression capacity in 4-6 passages
    Keywords: Mesenchymal stem cells, Antioxidant enzymes, Matrix metalloproteinases, Replicative Cellular Senescence
  • Sajjad Jalali, Zohreh Sharifi *, Mohammad Hossein Sanati, Abolhassan Shahzadeh Fazeli Pages 359-364
    Introduction
    CCR5 is one of the most important chemokine receptor involved in the recruitment of specific anti-viral immune cells to the liver. CCR5-Δ32 is a functionally null allele of CCR5 gene with a 32-bp deletion. Several studies have reported that this mutation may be associated with recovery from acute hepatitis B or persistence of HBV infection. The main purpose of this study was to compare the frequency of the Δ32 mutation within the CCR5 gene in a group of chronic HBV infected patients with healthy individuals in Iran.
    Materials And Methods
    A total of 200 blood samples including 100 healthy individuals and 100 HBsAg positive patients were randomly selected. The samples were tested for HBsAg by ELISA and HBV-DNA by PCR method. Genomic DNA was extracted by salting out method. CCR5-Δ32 mutation was genotyped by PCR with specific primers.
    Results
    The results of this study showed that none of the subjects in the control and patient groups had a 32-bp deletion in the CCR5 gene. CCR5-Δ32 was not a prevalent mutation in control group and HBV infected patients in Iran.
    Conclusion
    No significant difference was observed in genotypes frequency of CCR5-Δ32 between control group and HBV infected patients, therefore it seems that this mutation is not associated with persistence of HBV infection in Iranian patients
    Keywords: CCR5, Chronic hepatitis B, Mutation
  • Farahnaz Bineshian, Mohammad Hossen Yadegari*, Zohre Sharifi, Mohammad Reza Akbari Eidgahi, Reza Nasr Pages 365-371
    Introduction
    Invasive fungal infections represent a major public health concern. In particular, systemic candidiasis remains an increasing source of morbidity and mortality especially in immunocompromised patients such as neutropenic patients undergoing antiblastic chemotherapy or bone marrow transplants. Early diagnosis is often difficult. Consequently, effective treatment is often delayed. PCR has the potential to decrease the time required to diagnose fungal infections and therefore reduce the mortality associated with disseminated disease.The MP65 gene of Candida albicansis appropriate for detection and identification. The aimofthisstudy was toidentifydifferentspecies of Candida (C. albicans, C. glabrata, C. parapsilosis) withPCRtechnique.
    Materials And Methods
    All 107 yeast isolateswere identified on cornmeal agar supplemented with tween-80, germ tube formation in serum, and assimilation of carbon sources in the API 20 C AUX (Biomerieux, France). Then, all isolates were tesed by PCR using by different species-specific PCR primers selected within the MP65 gene; a recently cloned gene encoding a mannoprotein adhesin.
    Results
    A hundred of clinical isolates were detemined as C. albicans and 6 of the isolates detemined asC. glabrata and 1 of the isolates detemined as C. parapsilosis. The species-specific PCR primers allowed differentiation of each of three Candida species by the amplicon length produced.The primers amplified all Candida species DNA tested (100% positivity) giving a band of the expected length (475 bp for C. albicans, 361bp forC. glabrata, 124bp forC. parapsilosis). The results were agreed with all culture results for Candida species detection.
    Conclusion
    The results of this study showed that PCR method for rapididentification ofCandida specieswith specific primers is reproducible, simple and specific
    Keywords: MP65 gene, Candida, Molecular diagnostics
  • Hassan Niknejad *, Ghasem Yazdanpanah, Amir Nikbin, Fatemeh Tehrani, Habibollah Peirovi Pages 372-379
    Introduction
    There are controversial reports about angiogenesis of the amniotic membrane after transplantationas cornea substitute. Inducing or inhibitory effects of amniotic epithelial cells on angiogenesis of the amniotic membrane were evaluated in this in vitro study.
    Materials And Methods
    The scraped and non-scraped amniotic membranes were cultured in 12-wells plates in two positions of epithelial side up and mesenchymal side up. In order to evaluate angiogenesis, rat aortic rings were placed on the cultured amniotic membranes. Results were reported as presence or absence of angiogenesis within 7 days.
    Results
    When the amniotic membrane was intact, no formation of capillary like structures or angiogenesis was seen on both sides of the amniotic membrane. In contrast, after removing the amniotic epithelial cells, infiltration of fibroblastic cells from rat aortic ring was seen on both epithelial and mesenchymal sides of amniotic membrane after 2 days. Afterward, the cells started directional out-growth and initiated formation of capillary like structures up to day 7.
    Conclusion
    This study showed that epithelial cells have a key role in angiogenic or anti-angiogenic properties of the amniotic membrane. In addition, acellular amniotic membrane (without epithelial cells) is a proper substrate for angiogenesis and neovascularization. These dual effects on angiogenesis make the amniotic membrane useful in several clinical situations
    Keywords: Epithelial cells, Amniotic membrane, Angiogenesis, Aortic ring assay
  • Mohammad Sofiabadi, Samad Nazemi, Elaheh Erami, Hassan Azhdari, Zarmehri* Pages 380-387
    Introduction
    Hypothalamic orexinergic neurons playan important role in food consumption and expresses µ-opioid receptor. This study was investigated the interaction of orexinergic system on effects of morphine on food and water intake in male rats.
    Materials And Methods
    40 male Wistar rats (250–300 g) were used in this study. The animals were operated stereotaxic and then after a week recovery period were divided into the following groups: 1. control; 2.vehicle injection; 3. morphine; 4. orexin receptor 1 antagonist; 5. orexin receptor 1 antagonist + morphine group. Drugs were injected into lateral ventricle (LV) after 12 hours food deprivation and then, the feeding and drinking behaviors were calculated 4h after injection.
    Results
    The injection of morphine into LV increased the amount of food intake and numbers of referral to feeding plate. Administration of orexin receptor1 antagonist (SB334867) attenuated significantly morphine-induced feeding, but had no effect on morphine induced water consumption. Morphine decreased water intake but increased numbers of referral for water bottle, which this effect was significantly attenuated by administration of SB334867.
    Conclusion
    It may be orexin is at least one of the pathways of opiates effects on food and water intake.
    Keywords: Orexin receptor, Morphine, Drinking, Eating, Rat
  • Hamidreza Sameni *, Parisa Ramhormozi, Ahmadreza Bandegi, Abbasali Taherian, Manochehr Safari, Mohmmadhasan Tabriziamjad Pages 388-395
    Introduction
    Diabetes is the most common endocrine disease, which in many biochemical parameters such as glucose and lipid profiles changes. Propolis is as a bee-collected natural product is very useful and has diverse biological properties. The propose of this study was to test the effects of hydro-alcoholic extracts of Iranian Propolis on serum glucose, lipids profile, BUN and creatinine levels in streptozotocin-induced diabetic Rats.
    Materials And Methods
    This study was performed on 40 male wistar rats that ther were divided into 5 groups: control, diabetic, diabetic vehicle, and two groups of Propolis-treated diabetic. Diabetes was induced in the rats by single dose injection of streptozotocin (STZ, i.p., 60 mg/kg bwt). The hydro-alcoholic extracts of Propolis was administered gavages at doses of 100 and 200 mg/kg after diabetes induction for 6 weeks. At the end of administration period, the body weight, kidney weight, levels of lipid profile (LDL, HDL, TG and cholesterol), blood urea nitrogen (BUN), creatinine and glucose were measured.
    Results
    Administration of the hydro-alcoholic extracts of Iranian Propolis significantly increased body weight and reduction kidney weight in treated diabetic rats. In addtion, Propolis significantly inhibited the increasing of glucose, BUN, creatinine, total cholesterol, triglyceride and LDL-c levels and increased HDL-c levels in Propolis-treated diabetic rats as compared untreated diabetics (P<0.05).
    Conclusion
    The results indicate that hydro-alcoholic extracts of Iranian Propolis can control blood glucose and modulate some of biochemical factors in diabetic rats
    Keywords: Diabetes, Propolis, Streptozotocin, Blood glucose, Lipid pr
  • Mohammad Hassan Minooeian Haghighi *, Alireza Khosravi Pages 396-404
    Introduction
    Aflatoxins are a large group of mycotoxins, which are produced by certain species of Aspergillus, including Aspergillus flavus, A. parasiticus and A.numius. This group of fungal toxins is considered as a leader of all mycotoxins. Therefore, many efforts have been performed for elimination or neutralization of these compositions in foods and feeds. The aims of this study were to survey the effects of anti-aflatoxin and anti-fungal essential oils of Cuminum cyminum, Ziziphora clinopodioiedes and Nigella sativa growth in Khorasan-e- Razavi province (Northeastern of Iran).
    Materials And Methods
    In this experimental study, herbal substances which included Cuminum cyminum, Ziziphora clinopodioiedes and Nigella sativa were selected and collected on the basis of traditional medicine and their growing region. Then, their essential oils (essences) were extracted by hydro-distillation procedure. The concentration of each Aspergillus parasiticus aflatoxin (B1, B2, G1, G2, and Total) was mesured three times by Reverse Phase-High Performance Liquid Chromatography (RP-HPLC) technique in ng/ml (ppb). Also, the final concentration of each aflatoxin was measured following the impact of Cuminum cyminum, Ziziphora clinopodioiedes and Nigella sativa essences in concentrations of 0.25, 0.25, and 1.5 mg/ml, respectively.
    Results
    The inhibitory effect of above mentioned essential oils on producing of different aflatoxins was the essences of Cuminum cyminum,Nigella sativa and Ziziphora clinopodioiedes, respectively. Also, there was a significant and positive correlation between fungus dry weight and amount of total aflatoxin (P = 0.0005, r = 0.896).
    Conclusion
    The findings of this study showed that Cminum cyminum, Nigella sativa and Ziziphora clinopodioiedes has an inhibitory effect on aflatoxin producing by Aspergillus parasiticus. In addtion, this study confirmed the traditional use of these herbs against microbial infections
    Keywords: Essences, Cuminum cyminum, Ziziphora clinopodioiedes, Nigella sativa, Aspergillus parasiticus, RP, HPLC, Aflatoxins
  • Samira Omoumi, Ali Rashidy, Pour, Morteza Shafiee, Abbas Ali Vafaei Pages 405-411
    Introduction
    Glucocorticoid receptors (GRs) of basolateral amygdala (BLA) play an important role in emotional learning and memory. The aim of present study was to determine the role of GRs of BLA in extinction of fear memory in inhibitory avoidance learning (PAL) in rats.
    Materials And Methods
    Rats with surgically implanted bilaterally cannulae aimed at the BLA were trained and tested in an inhibitory avoidance task. Animals received bilateral microinjections of corticosterone (CORT, 0.3 or 3ng/0.5µl per side), RU38486 (0.3 or 3 ng/10.5µl per side /side) or combinenation of both drugs into BLA 30 min before the first retrieval test which was done 2 days after training. Memory retention again tested 2, 9, 12, 14 and 16 days after the first retention test, during which the latency to re-enter dark compartment of the apparatus was recorded.
    Results
    Results indicated that microinjections of both CORT and RU38486 and also their combination into BLA facilitated the extinction of fear memory.
    Conclusion
    It seems that GRs located in the BLA nucleus play a critical role in fear memory extinction.
    Keywords: Extinction, Glucocorticoids, Fear memory, Basolateral amygdala, Passive avoidance task