فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 72، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/01
  • تعداد عناوین: 23
|
  • سارا رشید *، مهدی حسن شاهیان، محمدرضا سعیدی اصل، حسین استیری صفحات 7-16
    زمینه و هدف
    پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های مفیدی هستندکه اگر به تعداد کافی مورد اسستفاده قرار بگیرند دارای اثرات سلامت بخش خواهند بود. باتوجه به گسترش فزاینده محصولات لبنی صنعتی به جای محصولات سنتی، امکان از دست دادن بسیاری از باکتری های پروبیوتیک وجود دارد. بنابراین ضروری است این باکتری ها را از منابع سنتی شناسایی نموده و در تولید محصولات لبنی استفاده نمود. بنابراین هدف از این تحقیق غربالگری و شناسایی انتروکوک ها از کمه (فراورده لبنی سنتی سبزوار) و بررسی پتانسیل پروبیوتیکی آن ها بود.
    مواد وروش ها
    در این مطالعه نمونه گیری از چهار روستای مختلف انجام شد. سپس نمونه های جمع آوری و برای غربالگری در 5/4pH= قر ار داده شد. توانایی سویه های با قی مانده در pH برابر 4 و غلظت 3/0% نمک صفرا ارزیابی شد. بررسی اثر ضد میکروبی سویه های غربال شده در مقابل پاتوژن های سالمونلا تیفی موریوم و استافیلوکوکوس اورئوس با کمک روش دیسک پلیت سنجیده و در نهایت شناسایی سویه ها با روش PCR و تعین توالی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که 3 گونه متفاوت انتروکوک شامل E. faecium، E. avium و E. faecalis در این فرآورده وجود دارد که دارای پتانسیل قوی پروبیوتیکی هستند به طوری که می توانند مقادیر بالای اسید و نمک صفراوی را تحمل کنند. کد E1 بیش ترین قدرت مقابله با پاتوژن ها را نیز به اثبات رسانید.
    نتیجه گیری
    این بررسی نشان داد که کمه دارای انتروکوک هایی با پتانسیل پروبیوتیکی مناسب است و می تواند در سایر محصولات لبنی به عنوان مکمل اضافه شود.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، انتروکوکوس، پروبیوتیک، سالمونلا تیفی موریوم، کمه
  • عباس حیدری، محمدرضا آهنچیان، سید موسی مهدی زاده * صفحات 17-27
    زمینه و هدف
    فرسودگی شغلی، پدیده ای چند عاملی و یک موضوع جدی برای بسیاری ازاعضای هیات علمی است و می تواند باعث بروز بیماری های جسمی، روانی و نگرش منفی به فعالیت های حرفه ای و کاهش بهره وری شود. این تحقیق، با هدف بررسی میزان فرسودگی شغلی و عوامل محیط کارموثر برآن دراعضای هیات علمی دانشکده های پرستاری استان خراسان رضوی انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه توصیفی - تحلیلی، 79 نفر از پرستاران هیات علمی شاغل درگروه های آموزشی دانشکده های پرستاری استان خراسان رضوی به صورت سرشماری انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه ی استاندارد «ماسلاچ» و پرسشنامه ی شاخص های کار پرستاری (NWI)، اطلاعات جمع آوری شده و با نرم افزارآماری SPSS در سطح 05/0 با آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و همبستگی تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    42 نفر (8/56%) از شرکت کنندگان، مرد بودند. 77% شرکت کنندگان در بعد عدم کفایت شخصی و 3/74% در بعد مسخ شخصیت سطح پایین فرسودگی شغلی و در بعد خستگی هیجانی 9/68% سطح متوسط نشان دادند. بین جنس و فرسودگی هیجانی، ارتباط معنادار (001/0>P) وجود داشت. ابعاد خستگی هیجانی و مسخ شخصیت با نمره خرده مقیاس های محیط کار همبستگی منفی معنادار (05/0>P) داشتند.
    نتیجه گیری
    سطوح بالای خستگی هیجانی، به ویژه دراعضای هیات علمی زن، قابل تامل می باشد و با توجه به ارتباط شاخص های محیط کار با فرسودگی شغلی، به نظر می رسد این مشکل را می توان با افزایش ارتباطات حرفه ای، کارگروهی، تخصص گرایی و بهبود فیزیکی محیط کار، کنترل نمود و فرسودگی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، هیات علمی، پرستاری، محیط کار
  • صغری افکند *، کیان نوروزی تبریزی، مسعود فلاحی خشکناب، پوریا رضا سلطانی صفحات 28-35
    زمینه و هدف
    استفاده ی طولانی مدت از همودیالیز، منجربه تحت تاثیر قرار گرفتن همه ی ابعاد وجودی بیماران همودیالیزی و بروز اختلالاتی چون اضطراب در این بیماران می شود. این مطالعه، به منظور تعیین تاثیر مدل مراقبتی توانبخشی روانی چند بعدی بر اضطراب بیماران همودیالیزی طراحی و اجرا گردیده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی نیمه تجربی دو گروهی قبل و بعد است که بر روی35 بیمار همودیالیزی بیمارستان رازی رشت (آزمون) و 35 بیمار همودیالیزی بیمارستان شهید بهشتی بندرانزلی (شاهد)در سال 1390با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف، انجام شده است. مداخله بر اساس مدل توانبخشی روانی چند بعدی به صورت تیمی و با حضور پزشک، پرستار، روان شناس، کارشناس تغذیه، مددجو و خانواده و با در نظر گرفتن ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی هر کدام از بیماران و به مدت سه ماه انجام گردیده است. ابزار گردآوری شامل پرسش نامه های دموگرافیک و خودسنجی اضطراب زونگ (SAS) بوده که سه ماه قبل و بعد از مداخله انداره گیری شده است. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار 16SPSS و آزمون های آماری توصیفی، تی زوجی، تی مستقل، کای دو و فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها بین میانگین امتیاز اضطراب نمونه های پژوهش قبل (972/3 40/48) و بعد از مداخله (331/6 57/42) در گروه آزمون تفاوت معنی داری را نشان می دهد (001/0 >p).
    نتیجه گیری
    با اجرای مدل مراقبتی توانبخشی روانی چندبعدی، تفاوت معنی داری در امتیاز اضطراب بیماران همودیالیزی ایجاد می شود، به-طوری که اجرای این مدل مراقبتی، با بهبود وضعیت زندگی بیماران همودیالیزی همراه است.
    کلیدواژگان: مدل، توانبخشی روانی، توانبخشی چند بعدی، اضطراب، همودیالیز
  • حسن عبدالله زاده *، زهرا افتخاری یزدی صفحات 36-42
    هدف
    با توجه به متفاوت بودن تاثیر عواملی مانند وزن قد و نمایه توده بدنی بر سن شروع قاعدگی(منارک)، این مطالعه به منظور تعیین عوامل موثر بر سن منارک در دختران سبزوار، جهت سیاستگزاری های درمانی- بهداشتی انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی و به صورت توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری از دانش آموزان دختر سه مقطع تحصیلی و به روش نمونه گیری طبقه بندی - متناسب با حجم طبقات انتخاب شد. نمونه لازم از 400 نمونه کل محاسبه گردید. اطلاعات از طریق چک لیست، شامل اطلاعات دموگرافیک و داده های قد و وزن دختران 17-10 ساله ای که قاعدگی آنها حداکثر 6 ماه قبل از انجام مطالعه حاضر و طی 3 سال گذشته ساکن سبزوار بوده اند، جمع آوری گردید. برای توصیف داده ها از شاخص های پراکندگی و برای تحلیل آنها از آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسون و وآزمون تی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سن منارک 26/1±88/12 سال، سن 53/1±12/15 سال، وزن 49/10±53 کیلوگرم، قد 07/0±49/160 سانتی متر و نمایه توده بدنی دختران 83/3±58/20 کیلوگرم بر متر مربع بود. بین سن منارک با قد(001/0P< و209/0r=)، وجود بیماری زمینه ای (008/0P=)، سن مادر (002/0P= و 153/0r=)، نمایه توده بدنی(026/0P= و112/0r=-)، میزان تحصیلات مادران (001/0P= و 164/0r=-) ارتباط آماری معنی دار دیده شد. ولی، بین سن منارک وزن دختران، شغل مادر و شغل پدر، ارتباط آماری معنی دار مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که بین برخی از عوامل موثر بر سن منارک با نمایه توده بدنی در جامعه سبزوار ارتباط آماری وجود دارد. ولی، ممکن است این ارتباط با سایر جوامع متفاوت باشد که تعیین دقیق این عوامل نیاز به مطالعه های دیگری دارد.
    کلیدواژگان: سن منارک، نمایه توده بدنی، دختران نوجوان
  • مرتضی بینش *، نرگس کشتی ارای، علیرضا یوسفی، محمدحسین یارمحمدیان صفحات 43-52
    زمینه و هدف
    نومفهوم گرایی، نوعی روش اندیشدن منتقدانه درباره ی تعلیم و تربیت است که در این مقاله ضمن واکاوی مفهوم مدرسه با هدف نقش مدرسه بر سلامت روان دانش آموزان، از منظر همین منتقدان بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه که به روش مروری- تحلیلی انجام گرفته است، ابتدا به منظور پی بردن به مفهوم مدرسه از دیدگاه نومفهوم گرایان، کتاب ها و سایر منابع الکترونیکی موجود، واکاوی و مرور شده و سپس به شیوه ی تحلیلی، ارتباط آن با سلامت روان دانش آموزان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داده افرادی که از سلامت روانی برخوردارند، دارای ویژگی هایی چون: خودگسترش یافته، توانایی تعامل با دیگران، خلاقیت و آفرینندگی، مشارکت فعال در زندگی و قادر به هدایت زندگی خود می باشند، درحالی که در مدرسه از نظر نومفهوم گرایان احساس معنا، زیبایی، دوستی و شگفتی در تکرار وظایف کلیشه ای مدرسه گم شده است و فرد همچون عنصری آماری بر اساس موفقیت و شکست تعریف می شود.. حال آن که برای ایجاد سلامت روان باید انگیزه ها، علائق، نیازها، نگرش ها و تجارب دانش آموزان در نظر قرار گیرد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که گاه محیط های آموزشی مدارس و دانشگاه ها، به زعم نومفهوم گراها، نه تنها باعث سلامت روان نمی شود؛ بل-که تهدیدکننده ی سلامت روان نیز هست. چرا که شیوه های نامناسب، محتواها و برخوردهای نادرست باعث اضطراب، نگرانی، ناامنی و فشار روانی می شود.
    کلیدواژگان: مفهوم مدرسه، محیط های آموزشی، سلامت روانی، نومفهوم گرایی
  • اکبر پژهان *، حسن روانسالار، مصطفی عباسی، خدیجه محمدی، جواد مهدوی نسب، محمدحسن رخشانی، جواد حدادنیا، رحیم گل محمدی صفحات 53-60
    زمینه و هدف
    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر شنیدن دو نوع تلاوت قرآن به روش ترتیل یا مجلسی بر مقدارفاکتور های سیستم ایمنی مثلIgA، IgM، IgG، C3، C4، WBC در انسان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی روی 60 نفر دانشجوی داوطلب در دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام گرفت. افراد به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول به تلاوت نوع ترتیل و گروه دوم به تلاوت نوع مجلسی به مدت 20 دقیقه گوش دادند. خونگیری قبل و بعد از شنیدن قرآن انجام شد. مقدار فاکتورهای IgA، IgM، IgG، C3، C4 به کمک کیت و روش انتشار شعاعی و تعداد گلبول های سفید به کمک دستگاه شمارش گر سلولی اندازه گیری شد. داده های قبل و بعد از شنیدن قرآن به کمک نرم افزار اس.پی.اس اس نسخه 16 و آزمون های آماری آماری یو من ویتنی و کروسکال والیس و تحلیل کوواریانس آنالیز شد.
    یافته ها
    شنیدن تلاوت مجلسی باعث افزایش در فاکتورهای C4 (004/0p=)، C3 (049/0p=) و IgG (032/0p=) گردید. اما، بر بقیه فاکتورها تاثیری نداشت. شنیدن تلاوت ترتیل باعث افزایش در IgG (008/0p=) و C3 (001/0p=) شد. ولی، بر بقیه فاکتورها تاثیری نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که شنیدن هر دو نوع تلاوت قرآن کریم به روش مجلسی یا ترتیل باعث افزایش میزان فاکتورهای سیستم ایمنی و تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با شرایط بحرانی و استرسی می شود.
    کلیدواژگان: آوای قرآن کریم، ترتیل، مجلسی، فاکتورهای سیستم ایمنی
  • مرضیه بیات *، فخری حقی، حبیب ضیغمی صفحات 61-68
    سابقه و هدف
    اشریشیا کلی انتروپاتوژنیک دلیل عمده اسهال نوزادان در سرتاسر جهان و تهدید بومی مهمی برای سلامت کودکان درکشورهای در حال توسعه به شمار می آید. افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری های پاتوژن به ویژه در کودکان به عنوان یکی از مشکلات بهداشت جهانی محسوب می شود. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت مقاومت آنتی بیوتیکی و مقاومت چند دارویی در انتروپاتوژنیک های جدا شده از کودکان مبتلا به اسهال مراجعه کننده به بیمارستان های شهر زنجان می باشد.
    مواد وروش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 450 نمونه مدفوع از کودکان مبتلا به اسهال زیر 5 سال مراجعه کننده به بیمارستان های شهر زنجان طی سال های9291 جمع آوری گردید. پس از کشت و تایید ایزوله ها با تست های بیوشیمیایی، حساسیت آنتی بیوتیکی سویه ها با روش انتشار دیسک طبق توصیه CLSI نسبت به 13 آنتی بیوتیک تعیین گردید. سپس با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن eaeA، سویه های EPEC در نمونه های اسهالی با استفاده از PCR شناسایی شدند.
    یافته ها
    از 450 نمونه مدفوع اسهالی، 140 ایزوله (1/31٪) اشریشیاکلیشناسایی شد. ازاین تعداد، 6/13% (19 ایزوله) انتروپاتوژنیک شناسایی شد. در این مطالعه، بیشترین میزان مقاومت انتروپاتوژنیک های ایزوله شده به ترتیب در برابر اریترومایسین (100درصد)، آموکسی سیلین و کوآموکسی کلاو (47/89 درصد) مشاهده شد و ایمی پنم با حساسیت (21/84 درصد) فعال ترین آنتی بیوتیک بود. هم چنین 6/90 درصد ایزوله ها نسبت به سه یا تعداد بیش تری آنتی بیوتیک مقاوم بودند و به عنوان ایزوله هایی با مقاومت دارویی چندگانه در نظر گرفته شدند.
    نتیجه
    نتایج این مطالعه افزایش روز افزون مقاومت آنتی بیوتیکی را نشان می دهد. بنابراین به منظور درمان کامل و جلوگیری از گسترش اسهال ناشی از این سویه های مقاوم در کودکان، انجام دقیق تست های آنتی بیوگرام قبل از تجویز آنتی بیوتیک ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، انتروپاتوژنیک اشریشیاکلی، مقاومت آنتی بیوتیکی، کودکان، اسهال
  • آرزو فلاحی، فضل الله غفرانی پور *، فضل الله احمدی، ابراهیم حاجی زاده، بهشته ملک افضلی صفحات 69-80
    زمینه و هدف
    کمبود ابزار قابل اعتماد و معتبر برای عوامل پیش بینی کننده پوسیدگی دندان در نوجوانان بر اساس مطالعه ی زمینه ای و نیز ارائه مدل های مناسب جهت پیشگیری از پوسیدگی دندان در این زمینه مشهود است. پژوهش حاضر با هدف طراحی و روان سنجی پرسشنامه ی عوامل پیش بینی کنندگی پوسیدگی دندان در نوجوانان با روش تحلیل عامل و ارائه مدل های پیشگیری انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 92-1391 در نوجوانان ساکن تهران انجام گردید. در ابتدا مدل پیشگیری از پوسیدگی دندان و پرسشنامه ی عوامل پیش بینی کنندگی پوسیدگی دندان بر اساس مطالعه ای کیفی با روش گراندد تئوری طراحی شد. سپس 607 دانش آموز در بخش آنالیز فاکتور اکتشافی و 400 دانش آموز 16-12 ساله در بخش آنالیز فاکتور تاییدی با روش نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شدند. پایایی ابزار با استفاد از روش های آزمون– باز آزمون و آلفای کرونباخ و روایی آن با استفاده از روش های روایی صوری، محتوا و سازه تعیین شد. آنالیز فاکتور اکتشافی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آنالیز فاکتور تاییدی با استفاده از نرم افزار lisrel نسخه 8/8 انجام و مدل های مناسب پیشگیری کننده در این زمینه ارائه گردید.
    یافته ها
    تحلیل عامل اکتشافی پرسشنامه، به استخراج هشت عامل (عوامل رفتاری، هراس، حمایت اجتماعی، باورهای انگیزشی، نقش مدرسه، عناصر یاد دهنده، وضعیت اجتماعی-اقتصادی و ارزش دندان) انجامید. نتایج تحلیل عامل تاییدی نشان داد که مدل 8 عاملی برای پیشگیری از پوسیدگی دندان در نوجوانان برازش مناسب دارد و مدل 4 عاملی آن قوی ترین مدل در این زمینه می باشد و 76 درصد از رفتار های مرتبط به سلامت دهان و دندان را پیش بینی می کند. هم چنین نمره بازآزمایی و همسانی درونی کل پرسشنامه به ترتیب برابر با 74/0و 85/0 بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، پرسشنامه ی 38 گویه ای در رابطه با عوامل پیش بینی کنندگی پوسیدگی دندان، دارای روایی و پایایی مناسب بوده و مدل های ارائه شده می تواند در طراحی برنامه های آموزشی قابل استفاده باشد. هم چنین در فعالیت های پژوهشی آینده و در گروه های متفاوت دانش آموزان می توان این ابزار را به کار برد.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، روان سنجی، پرسشنامه، سلامت دهان
  • علیرضا آقایوسفی، نسیم شریف * صفحات 81-92
    زمینه و هدف
    با آن که کاربرد روش های مقابله با تنیدگی در بیماران عروق کرونر قلب، می تواند منجر به تغییرات قابل ملاحظه ای در سطح قند خون ناشتا(FBS) شود، ولی پژوهشگران تا به حال به طور تجربی آن را مورد کنکاش قرار نداده اند، لذا هدف اصلی این پژوهش، تحلیل رابطه ی بین روش های مقابله با تنیدگی و سطح قند خون ناشتا (FBS) در بیماران عروق کرونر قلب می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، از نوع توصیفی و همبستگی است و در سال 1390 صورت پذیرفته است. جامعه ی آماری پژوهش، همه ی بیماران مبتلا به CHD که به بیمارستان قلب و عروق شهید رجائی تهران مراجعه کرده، بوده اند. تعداد 44 بیمار مبتلا به CHD بستری در بخش های داخلی زنان، داخلی مردان و بخش های خصوصی بیمارستان که گرفتگی عروق کرونر در آنها توسط آنژیوگرافی مورد تایید قرارگرفته، از بین بیماران واجد شرایط به روش نمونه برداری قضاوتی انتخاب شده اند. در این پژوهش، از پرسش نامه راه های مقابله ای-لازاروس و فولکمن و کیت قند خون محصول شرکت پارس آزمون استفاده شده است. برای تحلیل آماری داده های پژوهش، از شاخص ها و روش های آماری توصیفی و نیز ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری به روش گام به گام استفاده گردیده است. قابل ذکر است که نرم افزار رایانه ای مورد استفاده در این پژوهش، برای پردازش داده ها، 17 SPSS بوده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داده که بین روش های مقابله با تنیدگی هیجان مدار و قند خون ناشتا(FBS)، همبستگی مثبت و رابطه ی معنادار(001/0p< 680/0=r) و نیز بین روش های مقابله با تنیدگی مساله مدار و قند خون ناشتا (FBS) همبستگی منفی و رابطه ی معنادار وجوددارد(001/0p< 720/0-= r). همچنین از بین 8 روش مقابله با تنیدگی، تنها روش مقابله ای ارزیابی مجدد مثبت پیش بینی کننده ی معناداری برای قند خون ناشتا(FBS) بوده است و 58 % واریانس زیست نشانگر قند خون ناشتا توسط این راه مقابله با تنیدگی پیش بینی می شود.
    نتیجه گیری
    درمجموع، نتیجه گرفته شده که افزایش کاربرد روش های مقابله با تنیدگی هیجان مدار، باعث افزایش در سطح قند خون ناشتا(FBS)و افزایش در به کارگیری روش های مقابله با تنیدگی مساله ی مدار، منجر به کاهش در سطح قند خون ناشتا(FBS) می شود.
    کلیدواژگان: روش های مقابله، تنیدگی(استرس)، زیست نشانگر(بیومارکر)، قند خون ناشتا(FBS)، عروق کرونر قلب
  • مجید قلی پور *، آرزو تبریزی صفحات 93-105
    زمینه و هدف
    با توجه به رابطه بین چاقی و دیابت نوع دو و نبود اطلاعات در خصوص ارزیابی واکنش های گلوکز و انسولین افراد چاق به شدت های مختلف فعالیت ورزشی، تحقیق حاضر با طرح مقطعی اثرات فعالیت ورزشی متناوب با شدت های مختلف را روی غلظت های گلوکز و انسولین در دانشجویان کم تحرک مرد از دانشگاه صنعتی شریف با دو رده چاقی مورد آزمون قرار می دهد.
    مواد و روش ها
    شش مرد چاق رده یک و پنچ مرد چاق رده دو با شدت های فزاینده 50%، 60%، 70% و 80% حداکثر اکسیژن مصرفی به ترتیب به مدت 10، 10، 5 و 2 دقیقه روی نوارگردان دویدند. نمونه های خون قبل و هنگام فعالیت ورزشی و در دقایق 30، 60 و 120 در دوره بازیافت جمع آوری شد. آزمون های تجزیه تحلیل واریانس دو عامله اندازه گیری های مکرر، تی مستقل و تی زوجی برای تعیین اختلافات درون گروهی و بین گروهی مورد استفاده قرار گرفتند. معنی داری آماری در سطح 5% پذیرفته شد.
    یافته ها
    غلظت پلاسمایی گلوکز دو گروه نسبت به مقادیر استراحتی، تا 70% بدون تغییر و در 80% افزایش یافت. ولی، تفاوت معنی داری در دوره بازیافت مشاهده نشد. غلطت پلاسمایی انسولین دو گروه تا قبل از 60% کاهش و بعد از آن افزایش یافت و در 80% با مقادیر استراحتی اختلاف معنی-داری داشت؛ که فقط تا نیم ساعت بعد از قطع فعالیت ورزشی معنی دار ماند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اثرات یکسان دویدن با شدت 80% حداکثر اکسیژن مصرفی در افزایش غلظت های پلاسمایی گلوکز و انسولین در هر دو رده چاقی، انجام تحقیقی روی بیماران دیابتی نوع دوم می تواند به یافتن راه کاری مناسب برای پیشگیری و درمان موثرتر کمک نماید.
    کلیدواژگان: گلوکز، انسولین، دویدن، چاقی
  • محمد محمدزاده، الهه ارمی، حسین خادمی، حسن اژدری مهری * صفحات 106-115
    زمینه و هدف
    چندین سیستم تعدیل درد در سیستم اعصاب مرکزی، پاسخ به تحریک دردزا را در شرایط مختلف از جمله استرس و هیجان تحت تاثیر قرار می دهند. تحریک هیپوتالاموس از راه رله اطلاعات به هسته های ساقه ی مغز از جمله بخش سری-شکمی میانی پیاز مغز سبب بی دردی می شود. بخش سری-شکمی میانی پیاز مغز به عنوان خروجی ساقه مغز از طریق نورون های شاخ پشتی نخاع درد را تعدیل می کند. این نقش بخش سری- شکمی میانی پیاز مغز در شرایط مختلف روحی و روانی به واسطه نوع متفاوت نورون ها و ارتباطات ویژه نورونی می باشد. این نورون ها می توانند سبب تسهیل و مهار درد شوند. ارتباط عملکردی بین فعال شدن دسته ویژه ای از نرون ها و افزایش درد، و بین فعال شدن گروه دیگر از نرون ها و کاهش درد مشاهده شده است. در این مقاله، نقش گروه های مختلف نرونی بخش سری- شکمی میانی پیاز مغز در تعدیل درد مرکزی بررسی می شود
    نتیجه گیری
    بخش سری- شکمی میانی پیاز مغز نقش مهم و اساسی در تعدیل درد دارد و مراکز بالاتر مغز از طریق تغییر فعالیت گروه های خاص نورونی این بخش سبب مهار و یا تسهیل درد در شرایط روحی و هیجانی مختلف می شود.
    کلیدواژگان: تعدیل درد، بخش سری، شکمی میانی پیاز مغز
  • علی محمد جعفری، سمیه رحیمی، محمد نوروزی، محمد شجاع، محسن شجاع * صفحات 116-121
    مقدمه
    سندروم نکرولیز توکسیک اپیدرم بیماریی با واکنش های پوستی و مخاطی شدید است. این بیماری به طورمعمول در واکنش به بعضی داروها مثل فنی توئین ایجاد می شود. معرفی بیمار: آقایی 35 ساله با سابقه دریافت فنی توئین با بثورات جلدی مخاطی و تاول منتشر در بیمارستان بستری گردید. بعد از تشخیص علت اقدامات درمانی شبیه سوختگی ها انجام گردید و بیمار ترخیص شد.
    نتیجه گیری
    برای درمان علت بیماری بسیار مهم است. زمانی که بیماری ناشی از دارو باشد، تجویز دارو باید به طورسریع قطع شود و درمان صورت گیرد.
    کلیدواژگان: سندرم استیونس جانسون، سندروم نکرولیز توکسیک اپیدرم، فنی توئین
  • احمد همتا، صفیه قزافی * صفحات 122-130
    زمینه و هدف
    سرطان پستان، شایع ترین سرطان دربین زنان ایرانی می باشد. خوشبختانه این سرطان از زمره ی سرطان های قابل پیشگیری وقابل تشخیص زودرس است. عصاره ی هیدروالکلی برگ ها و سرشاخه های گلدار گیاه آویشن باغی، دارای ترکیبات گوناگونی است که مهم ترین آنها تیمول و کارواکرول می باشند. اثرات ضد سرطانی عصاره ی مذکور را به طور عمده به این ترکیبات نسبت می دهند. هدف ازاین تحقیق، مقایسه ی اثر بخشی عصاره ی هیدروالکلی و تاکسول برروی سلولهای رده 4t1ومیزان تاثیرآن ها برالقاء مرگ سلولی در سلول های سرطانی است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش، سلول های سرطانی رده4T1 از انسیتیو پاستور تهران خریداری و عصاره ی هیدروالکلی به روش سوکسله تهیه-شده است. میزان سایتوتوکسیسیتی پنج دوز مختلف از عصاره و پنج دوز مختلف از تاکسول در زمان های 24، 48 و 72 ساعت به دست آورده شده وبدین منظور، توانایی زیستی سلول ها با روش MTT و تریپان بلو بررسی گردیده است. هم چنین بررسی تغییرات مورفولوژیک با روش های رنگ آمیزی هوخست و پروپیدیوم آیوداید انجام شده است.
    یافته ها
    سلول های تحت تیمار با عصاره ی هیدروالکلی و تاکسول در زمان های مختلف تفاوت بارز و وابسته به دوزی را نشان داده اند به طوری که تیمار همزمان عصاره ی هیدروالکلی با تاکسول نسبت به تیمار تاکسول و تیمار عصاره ی هیدروالکلی می تواند تعداد بیشتری سلول را از بین ببرد.
    نتیجه گیری
    عصاره ی هیدروالکلی می تواند سایتوتوکسیسیتی تاکسول را افزایش دهد بنابراین هم می تواند در درمان سرطان سینه موثر باشد و احتمالا با القا آپوپتوزیس باعث مرگ سلول ها گردد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، تاکسول، گیاه آویشن باغی، سایتوتوکسیسیتی
  • ویرایش هدف دار ژنوم با میانجی گری نوکلئازهای مهندسی شده؛ رویکردی نو در ژن درمانی
    محمدرضا نوری دلویی *، رسول عبدالله زاده، کاظم اسدالهی صفحات 131-144
    زمینه و هدف
    مهندسی هدف دار ژنوم(genome targeting engineering)، یکی از مهم ترین پیشرفت های مهندسی ژنتیک در هزاره ی سوم است. اساس این فرایند در عملکرد اندونوکلئازهای مهندسی شده نهفته است.این ابزارها از طریق ایجاد برش های دو رشته ای در یک ناحیه ی شناخته-شده از ژنوم و به دنبال آن ترمیم این برش ها توسط سازوکارهای نوترکیبی هومولوگ (Homologous Recombination) یا اتصال انتهاهای غیرهومولوگ (Non-Homologous End Joining)، می توان تغییرات ژنتیکی مورد نظر را ایجادکرد.اندونوکلئاز های ویرایش کننده ی ژنوم، از توانایی بالایی در راستای فهم عملکرد ژن و کاربردهای ژن درمانی برخوردارند. مگانوکلئازها (Meganucleases)، اولین رده از این ابزارهایند که به طور طبیعی در همه ی قلمروهای حیات یافته شده و نقش مهمی را در مهندسی هدف دار ژنوم ایفاء کرده اند. دومین رده، نوکلئازهای انگشت روی [Zinc Finger Nucleases (ZFNs)] هستند که از یک سری قلمرو انگشت روی شناسایی کننده ی DNA ی ادغام شده با قلمرو کاتالیتیک آنزیم FokI ساخته شده اند. رده ی دیگر نوکلئازهای افکتور شبه فعال کننده ی رونویسی [Transcription Activated-Like Effector Nucleases (TALENs)] می باشند که قلمرو های شناسایی کننده ی DNA از باکتری بیماری زای گیاهی از جنس گزانتوموناس (Xnathomonas) مشتق شده-اند و مانند رده ی دوم با قلمرو کاتالیتیک FokI ادغام می شوند. آخرین رده اندونوکلئازهای مهندسی شده، برگرفته از سیستم ایمنی اکتسابی باکتریایی است کهClustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats/ CRISPR-associated (CRISPR/ Cas)] نامیده می-شوند. در این سیستم اندونوکلئاز Cas9 توسط یک RNA راهنما که با DNA هدف جفت می شود به توالی موردنظر فراخوانده شده و سپس DNA توسط زیرواحدهای آنزیم برش می خورد. در این مقاله، با استفاده از تجربیات شخصی و بهره گیری از ده ها منبع معتبر و روزآمد، ویژگی های چهار رده ی اندونوکلئاز مطرح شده در بالا، و پیشرفت های انجام گرفته برای افزایش کارایی و ویژگی آن ها در پژوهش های پایه ای و کاربردی مورد بررسی و بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نوکلئازهای صناعی، شکست های دو رشته ای، هدف گیری ژنی، ژن درمانی
  • جلیل کوهپایه زاده، افسانه همتی *، حمیدرضا برادران، فخرالسادات میرحسینی، حسین اکبری، ملیحه سرویه صفحات 145-154
    زمینه و هدف
    مشاهده ی مستقیم مهارت های عملی، روشی برای ارزیابی عینی مهارت های عملی و دادن بازخورد در دانشجویان است. این مطالعه، با هدف بررسی روایی و پایایی آزمون مشاهده ی مستقیم مهارت های عملی در ارزیابی مهارت های بالینی دانشجویان مامایی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ای از نوع توصیفی تحلیلی،44 دانشجوی مامایی دوره ی کارورزی در عرصه دانشکده ی پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی کاشان به روش سرشماری انتخاب شده اند. طبق نظریه های اعضای هیات علمی دانشگاه های گیلان، زاهدان و کاشان از بین مهارت های اصلی مامایی، 4 مهارت جهت مواد آزمون انتخاب و چک لیست ارزیابی آنان تهیه شده است. دانشجو در حین انجام مهارت در محیط کار واقعی توسط آزمونگر مشاهده گردیده و نتایج بر طبق چک لیست ساختار یافته ثبت و در محیط مناسب بازخورد عینی انجام شده است. روایی محتوایی، روایی ملاکی (همبستگی میانگین نمرات دروس بالینی و نظری مامایی به تفکیک با نمره dops –رابطه هرگویه با نمره dops هر مهارت)-روایی سازه (بررسی ساختار درونی) و پایایی (تعیین همسانی درونی - پایایی بین ارزیابان) با نرم افزار آماری (SPSS) تجزیه و تحلیل گردیده است.
    یافته ها
    روایی محتوایی آزمون dops با استفاده از شاخص روایی محتوایی بیش از 75/. و نسبت روایی محتوایی بیش از50/. گزارش شده است. همبستگی نمرات dopsبا میانگین نمرات نظری و بالینی به ترتیب 071/0(647/0p=) و 093/0(548/0p=) بوده است. همبستگی هر مهارت با نمره ی کل dops، ارتباط معناداری داشته که خود، بیانگر ساختار درونی مطلوب آزمون و تامین اعتبار سازه نیز می باشد.(001/0p<). پایایی آزمون توسط ضریب آلفا کرونباخ، 814/0 اندازه گیری شده است. کمترین و بیشترین مقدار ضریب همبستگی در پایایی بین ارزیابان، به ترتیب 97/0 و99/0 بوده که در تمام موارد معنادار بوده اند(001/0 P<). رضایت دانشجویان از آزمون dops در محدوده ی راضی تا بسیار راضی، 2/78 درصد گزارش شده-است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه، استفاده از dops برای سنجش عینی مهارت های بالینی در مامایی دارای روایی و پایایی می باشد.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، آزمون مشاهده ی مستقیم مهارت های بالینی
  • ابراهیم نامنی *، عبدالله شفیع آبادی، علی دلاور، خدابخش احمدی صفحات 155-163
    مقدمه
    در میان راهبرد های خاص برای درمان اختلال سوء مصرف مواد، خانواده درمانی، توجه زیادی را در تحقیقات به خود جلب کرده است. با استفاده از خانواده درمانی، اثر گذاری سایر رویکردها افزایش می یابد. هدف این پژوهش بررسی اثر بخشی تلفیق دو روش خانواده درمانی راه حل مدار و ساختاری در درمان (قطع مصرف مواد) افراد وابسته به مواد و افزایش عملکرد خانواده می باشد.
    روش
    این پژوهش به صورت نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری 6 ماهه همراه با گروه کنترل انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه خانواده های مراجعه کننده دارای فرد وابسته به مواد به خانه سلامت زیبا دشت در منطقه 22 شهر تهران در سال 1391می باشد. تعداد 30 خانواده به صورت نمونه در دسترس انتخاب شد. بعد از همتاسازی، در دو گروه آزمایش (15 خانواده) و کنترل (15 خانواده) به صورت تصادفی جایگزین شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه دموگرافیک، آزمایش اعتیاد و ابزار سنجش خانواده استفاده شد. از هر دو گروه پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 6 ماهه به عمل آمد. داده های جمع آوری شده پس از ورود به نرم افزار اس.پی.اس.اس نسخه 11 با استفاده از آزمون مجذور کای و تحلیل کواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تلفیق دو روش خانواده درمانی راه حل مدار و ساختاری در درمان (قطع مصرف مواد) افراد وابسته به مواد و همچنین افزایش عملکرد خانواده موثر است؛ به این صورت که در پس آزمون80% در سطح معناداری (0001/0P<، 20-2X) و پیگیری 6 ماهه 66% در سطح معناداری (0001/0P<، 63/11-2X) افراد موفق به قطع مصرف مواد شدند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که در درمان (قطع مصرف مواد) افراد وابسته به مواد و همچنین افزایش عملکرد کلی خانواده ها، رویکردهای تلفیقی از جمله خانواده درمانی راه حل مدار و ساختاری، نسبت به رویکرد های منفرد، اثربخشی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: تلفیق خانواده درمانی راه حل مدار و ساختاری، عملکرد خانواده، مصرف مواد
  • نوشین پیمان، مهرالسادات مهدی زاده *، موسی مهدی زاده صفحات 164-174
    زمینه و هدف
    دوران نوجوانی، ارزشمندترین مرحله زندگی هر فرد است که در گذر از آن، زیربنای زندگی بزرگسالی پی ریزی می شود. رفتارهای تغذیه ای ناسالم و سبک زندگی کم تحرک در نوجوانان، تهدیدی برای سلامت حال و آینده این گروه سنی می باشد. هدف این مطالعه ارزشیابی آموزش رفتارهای سبک زندگی سالم بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در نوجوانان می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای با روش خوشه ای113 دانش آموز مقطع دوم راهنمایی از دو مدرسه در یک ناحیه آموزش و پرورش مشهد انتخاب و در گروه های مداخله (56) و کنترل (57) تخصیص یافتند. ابزار گرد آوری اطلاعات:مشخصات فردی و سئوالات آگاهی، عملکرد و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود. برنامه آموزشی طراحی شده در 4 جلسه 50 دقیقه اجرا گردید و 2 ماه بعد از مداخله، داده ها جمع آوری و توسط نرم افزار اس.پی.اس.اس. تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    در گروه مداخله اختلاف میانگین نمرات آگاهی (033/0P=)، عملکرد(001/0P=) و سازه های مدل؛ شدت (008/0P=) و حساسیت درک شده (013/0P=)، خودکارآمدی، منافع و موانع درک شده (001/0=P) در مرحله پیگیری در مقایسه با قبل از مداخله معنادار بود. اما، در گروه کنترل تفاوت معناداری در این متغیرها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    برنامه آموزش بهداشت طراحی شده بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی می تواند در ارتقای آگاهی و ادراکات شناختی و رفتاری سبک زندگی سالم در نوجوانان اثر بخش باشد.
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، آموزش، سبک زندگی، دختران، نوجوانان
  • زهره قمری زارع، نسیم رسولی *، سیامک محبی، اعظم حبشی زاده صفحات 175-182
    زمینه و هدف
    پرستاران، عمده ترین بخش نیروی انسانی نظام بهداشت و سلامت هستند. روحیه ی شغلی آنها به واسطه اثراتی که بر عملکرد حرفه-ای دارد، از اهمیت بالایی برخورداراست. بدین منظور، در این پژوهش میزان روحیه ی شغلی پرستاران و عوامل مرتبط با آن مورد بررسی قرارگرفته-است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، یک مطالعه ی توصیفی، تحلیلی و مقطعی است. جامعه ی پژوهش را کلیه ی پرستاران شاغل در 4 بیمارستان آموزشی قم در سال 1392 تشکیل داده است. 226 پرستار، به روش نمونه گیری در دسترس در مطالعه شرکت داشته اند. جمع آوری اطلاعات، از طریق یک پرسش نامه ی روا و پایا با روش خودایفا انجام گرفته که پرسش نامه ای مشتمل بر2 بخش ویژگی های دموگرافیک و پرسشنامه ی روحیه ی شغلی پرستاران بوده است. پرسش نامه، در4حیطه(همبستگی و کارگروهی، هویت سازمانی، ارتباطات و دلبستگی شغلی)، روحیه ی شغلی پرستاران را بررسی می کند. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و کاربرد نرم افزار spss انجام گرفته است.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش، میانگین نمره ی روحیه ی شغلی پرستاران از حداکثر نمره 135 (04/14 03/65) به دست آمده است. بیشترین میانگین نمره، مربوط به هویت سازمانی و دلبستگی شغلی بوده است. 3/67 درصد(152نفر)، دارای روحیه ی متوسط شغلی بوده اند. رابطه ی معنادار آماری بین روحیه ی شغلی پرستاران و مشخصات دموگرافیک وجود نداشته است(05/0 P>).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، به مسوولان پیشنهاد می شود که زمینه ارتقای همبستگی و کارگروهی و ارتباطات درون سازمانی را فراهم کنند و بدین طریق، جهت رفع عمده ترین علت های روحیه ی پایین پرستاران، گام های مثبت و موثری بردارند.
    کلیدواژگان: روحیه ی شغلی، پرستار، قم، مشخصات دموگرافیک
  • محمد مهدی یاقوتی خراسانی *، فتحیه سیستانی صفحات 183-191
    مقدمه
    اضطراب و ترس از درمان های دندان پزشکی همیشه جزو عوامل مهم اجتناب از درمان دندان پزشکی بوده اند که عامل مهمی در عدم تشخیص و درمان به موقع مشکلات دندانی است. این مطالعه با هدف تعیین ترس و اضطراب ناشی از درمان های دندان پزشکی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان درسال 90-1389 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی بر روی 400 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شده است. نمرات حاصل از پرسشنامه استاندارد به همراه سایر اطلاعات مربوط به سن، جنس، وضعیت تاهل، رشته تحصیلی، سال ورود به دانشگاه، سابقه مراجعه به مطب دندانپزشکی، سابقه بیماری جسمی و روانی و اضطراب از درمان های دندان پزشکی در گذشته، در محیط SPSS-15 تجزیه و تحلیل شده و از آزمون Chi-square در انجام مقایسات کمک گرفته شد.
    یافته ها
    در بین افراد مورد مطالعه 110 نفر (5/27%) دانشجوی پزشکی، 67 نفر (75/16%) دندان پزشکی، 97 نفر (25/24%) پرستاری- مامایی، 126 نفر (5/31%) دانشجوی در سایر رشته های پیراپزشکی مشغول به تحصیل بودند. 218 نفر (5/54%) افراد شرکت کننده در مطالعه زن بودند. 333 نفر (حدود 83٪)از افراد ترس و 161 نفر (حدود 40٪) آنها اضطراب دندان پزشکی داشتند. بر اساس رشته تحصیلی دانشجویان پزشکی بیش ترین اضطراب[18 نفر(9/42%) DAS شدید] و دانشجویان دندان پزشکی کم ترین[4 نفر (5/9%) DAS شدید] (0001/0> P)، و در مورد DFS، دانشجویان پیراپزشکی بیش ترین ترس ناشی از درمان [87 نفر (3/37%) DFS شدید] و دانشجویان دندان پزشکی کم ترین ترس [25 نفر(7/10%) DFS شدید] را داشتند (0001/0> P).
    نتیجه گیری
    اضطراب و ترس ناشی از دندان پزشکی در اکثر دانشجویان وجود داشت، البته کم ترین میزان ترس و اضطراب مربوط به دانشجویان دندان پزشکی بوده است.
    کلیدواژگان: اضطراب، ترس، دندان پزشکی، دانشجو
  • محبوبه زنگویی، ملیحه زنگویی، مریم تولیت * صفحات 192-198
    زمینه و هدف
    زایمان زودرس، مهم ترین عامل مرگ نوزاد در 28 روز اول زندگی در سراسر دنیاست. یک راه کار درمانی مناسب، می تواند منجر به طولانی ترشدن مدت بارداری، تکامل سیستم های مختلف بدن نوزاد و در نهایت، تحویل نوزادی سالم به اجتماع شود. هنوز تاثیر داروهای نگهدارنده ی زایمان زودرس؛ مورد توافق همگانی نیست. از طرفی دیگر، با توجه به عوارض زایمان زودرس و همچنین با توجه به این نکته که توافق نظری در مورد استفاده از داروهای مختلف در درمان زایمان زودرس وجود ندارد، تصمیم گیری برای درمان امری تجربی می باشد. لذا، هدف از مطالعه ی حاضر، مقایسه ی اثر شیاف پروژسترون و سالبوتامول بر کاهش زایمان زودرس در زنان در معرض خطر می باشد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی، 56 زن باردار در معرض خطر زایمان زودرس که در طی سال های 87 تا 88، به درمانگاه زنان بیمارستان ولی عصر بیرجند مراجعه کرده و بین26 تا34 هفته ی بارداری قرار داشته اند، به روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی، در دو گروه شاهد و مورد قرارگرفته شده اند. درگروه اول، شیاف پروژسترون200میلی گرم(رکتال) به صورت یک روز درمیان تا پایان هفته ی34حاملگی و در گروه دوم، سالبوتامول تا پایان هفته ی 34حاملگی تجویزشده است. پس از پیگیری دوگروه و ثبت تاریخ زایمان بیماران، داده های به دست آمده در نرم افزار SPSS نسخه 5/11واردشده و با استفاده از آزمون های آماری کای دو و تی تست، تجزیه و تحلیل و نتایج در سطح معنادار 05/0 درصد گزارش شده-اند.
    یافته ها
    میانگین سن جنینی در هنگام زایمان درگروه دریافت کننده ی پروژسترون3/1 ±7/37 هفته و در گروه دریافت کننده ی سالبوتامول1/2 ± 9/36 هفته بوده و اختلاف معنادار وجودنداشته است(18/0P=). میانگین مدت باقی ماندن جنین در رحم، به دنبال اقدام درمانی درگروه دریافت کننده پروژسترون8/1 ± 5/12 هفته و در گروه دریافت کننده سالبوتامول 3/2± 7/11 هفته بوده واز لحاظ آماری، معنادار نبوده است (18/0P=).
    نتیجه گیری
    اطلاعات حاصل از این پژوهش، نشان دهنده ی آن است که به طور متوسط، دو رژیم درمانی پروژسترون وسالبوتامول، به ترتیب به میزان5/12هفته و7/11هفته توانسته اند حاملگی را حفظ نمایند. نتایج بیانگر آن است که رژیم درمانی پروژسترون درمقایسه با رژیم سالبوتامول، توانسته است به طور میانگین8/0 هفته بیشتر مدت ماندگاری حاملگی را افزایش دهد، هرچند این اختلاف از نظر آماری معنادار نبوده است.
    کلیدواژگان: شیاف پروژسترون، زایمان زودرس، زنان درمعرض خطر، سالبوتامول، داروی بتامیمتیک
  • حسن صالحی پور، فرشته قراط * صفحات 199-206
    زمینه و هدف
    پنوموتوراکس و مرگ و میر ناشی از آن در دوره نوزادی بسیار شایع است. این عارضه، در نوزادانی که تحت تهویه ی مکانیکی قرار دارند، شایع تراست. بررسی عوامل موثر بر بروز این عارضه در کاهش مرگ و میر ناشی از آن بسیار حائز اهمیت می باشد. پژوهش حاضر، با هدف بررسی شیوع پنوموتوراکس و مرگ و میر ناشی از آن در نوزادان تحت تهویه ی مکانیکی و نیز عوامل موثر برآن به انجام رسیده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، کلیه ی نوزادان بستری در NICU بیمارستان تخصصی اطفال در مدت 6 سال مورد بررسی قرارگرفته اند. تمامی نوزادان که تحت تهویه ی مکانیکی دچار پنوموتوراکس شده، وارد مطالعه شده اند. اطلاعات ضروری شامل وزن زمان تولد، جنس نوزاد، محل پنوموتوراکس، روش زایمان، درمان با سورفاکتانت میزان pco2 و PIP، زمان بروز پنوموتوراکس بعد از تهویه ی مکانیکی و زمان فوت پس از پنوموتوراکس با استفاده از پرونده ی بیمارستانی نوزاد استخراج گردیده است. داده ها، پس از جمع آوری در نرم افزار SPSS نسخه 17 مورد آنالیز قرارگرفته است.
    یافته ها
    1864 نوزاد در طی 6 سال در NICU بستری شده اند. 500 نوزاد (30 درصد) نیاز به تهویه ی مکانیکی پیدا کرده و از این تعداد، 95 مورد (19 درصد) دچار پنوموتوراکس شده اند. 82 مورد (86 درصد) دارای وزن پایین زمان تولد بوده اند. در بررسی بیماری زمینه ای اولیه 93 درصد HMD، 4 درصد آسپیراسیون مکونیال، 3 درصد علت ناشناخته بوده است. بین جنس نوزاد و روش زایمان با میزان بروز پنوموتوراکس تحت تهویه ی مکانیکی ارتباط معناداری مشاهده نشده است (05/0P<). همچنین بین دریافت یا عدم دریافت سورفاکتانت با میزان مرگ و میر ناشی از پنوموتوراکس، ارتباط معناداری وجود نداشته است (05/0P>).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای پنوموتوراکس و مرگ و میر ناشی از آن، توجه به عوامل قابل پیشگیری مانند ارتقای کیفیت مراقبت پرستاری و نیز پیشگیری از زایمان های زودرس، می تواند در کاهش این عارضه بسیار موثر باشد.
    کلیدواژگان: پنوموتوراکس، بخش مراقبت ویژه نوزادان، تهویه ی مکانیکی، نوزاد، مرگ و میر
  • فرزاد رجایی *، طیبه هادیگل، زیور صالحی، امیر فرزام صفحات 207-215
    زمینه و هدف
    با توجه به رشد سرسام آور و ازدحام جمعیت در شهر های بزرگ از یک طرف و حساسیت سیستم ایمنی در برابر عوامل محیطی از طرف دیگر، در تحقیق حاضر اثرات استرس ازدحامی به صورت ازدحام موش ها بر روی طحال موش سوری مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 20 سر موش سوری نر بالغ از نژاد NMRI انتخاب و به صورت تصادفی به 2 گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. در گروه کنترل، 5 سر موش در هر قفس (3 قفس) و تجربی 15 سر موش در یک قفس نگهداری شدند. پس از دو ماه، از قلب حیوانات خون گیری و جهت مطالعات هورمونی با روش رادیو ایمنواسی مورد استفاده قرار گرفت. طحال حیوانات وزن و پس از تهیه لام های میکروسکوپی و رنگ آمیزی با هماتوکسیلین و ائوزین، تعداد سلول های مگاکاریوسیت و ماکروفاژ در گروه ها تعیین و داده های حاصله در گروه های مورد مطالعه با استفاده از آزمون های آماری (T test و آزمون مان ویتنی) در برنامه SPSS نسخه 16 در سطح معنی داری 05/0>p آنالیز شدند.
    یافته ها
    میانگین وزن طحال و میزان هورمون کورتیزول در گروه تحت استرس در مقایسه با گروه شاهد تفاوت معنی داری نداشت. میانگین تعداد ماکروفاژها در گروه تحت استرس نسبت به گروه شاهد اگرچه افزایش داشت ولی معنی دار نبود. میانگین تعداد مگاکاریوسیت ها در گروه تجربی در مقایسه با گروه شاهد دارای کاهش معنی دار بود (007/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که استرس ازدحامی می تواند منجر به کاهش سلول های مگاکاریوسیت در طحال موش شود ولی هیچ گونه اثر معنی داری بر میزان هورمون کورتیزول سرم، تعداد سلول های ماکروفاژ و وزن طحال ندارد.
    کلیدواژگان: استرس، ماکروفاژ، مگاکاریوسیت، موش، طحال
  • حسین شاره *، مهشید دولتشاهی، محمد کاهانی صفحات 216-227
    زمینه و هدف
    ارتباط فراشناخت ها با علایم افسردگی طی دهه های گذشته به اثبات رسیده است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان گروهی فراشناختی (GMCT) بر افسردگی، باورهای فراشناختی و پاسخ های نشخواری بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی (MDD) انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع آزمایشی طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمام بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی مراجعه کننده و ارجاع شده به کلینیک های روانشناسی رهیاب، آستان قدس و بیمارستان ابن سینا شهر مشهد سال 1392 بود. از بین این بیماران، 24 نفر به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به یکی از دو گروه درمان فراشناختی و کنترل اختصاص یافتند. تمام بیماران گروه مداخله به مدت 8 هفته مورد درمان قرار گرفتند و بیماران گروه کنترل درمانی دریافت نکردند. آزمودنی ها پرسش-نامه های افسردگی بک- ویرایش دوم (BDI-II)، فراشناخت-30 سووالی(MCQ-30) و مقیاس پاسخ های نشخواری (RRS) را قبل از جلسه اول درمان و در پایان درمان تکمیل کردند. داده ها با محاسبه درصد بهبودی و آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری (MANCOVA) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد درمان تغییرات قابل توجهی در نمرات آزمودنی های گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل در علایم افسردگی، باورهای فراشناختی و پاسخ های نشخواری ایجاد کرد و موجب بهبودی در علایم همه ی بیماران شد (001/0P<). میانگین درصد بهبودی گروه مداخله برای افسردگی 35/0، برای پاسخ های نشخواری 49/0 و بیشترین میانگین درصد بهبودی در خرده مقیاس های پرسش نامه ی فراشناخت-30 مربوط به خرده-مقیاس باورهای فراشناختی مثبت (49/0) و کم ترین میانگین مربوط به خرده مقیاس اطمینان شناختی (13/0) بود.
    نتیجه گیری
    درمان گروهی فراشناختی در بهبود افسردگی، باورهای فراشناختی و پاسخ های نشخواری بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی موثر است.
    کلیدواژگان: درمان گروهی فراشناختی، افسردگی اساسی، باورهای فراشناختی، پاسخ های نشخواری
|
  • Sara Rashid *, Mehdi Hasan Shahiyan, Mohammadreza Saeedi Asl, Hossein Estiri Pages 7-16
    Background
    Probiotics are beneficial microorganisms that will be health effects، if be used in a sufficient amount. Due to the growing use of industry dairy، rather than traditional products، there is the possibility of losing a lot of probiotic bacteria. It is، therefore، essential to identify the bacteria from traditional sources and use them in the production of dairy products. The aim of this study was to screen and identify Enterococci from KAMEH (a traditional dairy product of Sabzevar)، and evaluation of their probiotic potential.
    Material And Methods
    In this study، sampling was carried out from four different villages. For screening، the collected samples were placed in pH 4. 5. The remained strains were evaluated in pH 4 and 0. 3 % bile salt. Antimicrobial activity of screened strains was analyzed against Salmonella typhimurium and staphylococcus aureus using disc plate method. Finally، the strains were identified by PCR and sequencing techniques.
    Results
    The results showed that three different species of Enterococci، including E. faecium، E. avium and E. faecalis، exist in KAMEH، which have a strong probiotic potential، such that they can withstand high levels of acid and bile salts. E1 code had most antimicrobial activity.
    Conclusion
    This study revealed that KAMEH has Enterococci with appropriate probiotic potential، and can be added as a supplement to other dairy products.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Entrococcus, Probiotic, Salmonella typhimurium, KAMEH
  • Abbas Heidari, Mohammadreza Ahanchiyan, Seyyed Mousa Mahdizadeh * Pages 17-27
    Background
    Burnout as multifaceted phenol minions serious issue for many faculty members which، can cause physical and mental diseases. It also can lead to negative attitude to professional activates and reduction of efficacy. This study aimed to assess the level of burnout and its=effect in work environment factors on faculty members of nursing schools in Khorasan Razavi.
    Methods
    For descriptive analytic study، 79 people were selected among nursing faculty members in the nursing school by census. Data were collected by using standard Maslach burnout and work environment index (NWI questionnaires). Using the SPSS software 11. 5 we analyzed data in level of α=0. 05by the ANOVA، T test.
    Results
    finding showed 42 patients (%56. 8) of the participants were male. Based on Burnout the lack of personal accomplishment (%77)، depersonalization (%74/3) and emotional exhaustion showed medium level (%68. 9). Significant relationship was between gender and emotional exhaustion (p<0. 001). There were negative correlation between dimensions of emotional exhaustionandde personalization with subs calesscores of work environment (p<0. 05).
    Conclusion
    High level of emotional exhaustion specially in female faculty members is noticeable. Regarding relation between work environment factors and burnout، It seems that burn out can be controlled by increasing professional communication، teamwork، Professionalism، improving physical work environment.
    Keywords: Work environment, Occupational burnout, Faculty members, Nursing
  • Soghra Afkand *, Kian Novrozi Tabrizi, Masoud Fallahi Khosknab, Poriya Reza Soltani Pages 28-35
    Aims
    Long-term use of hemodialysis affects all sides of hemodialysis patients and was caused disease and disturbances such as anxiety in them. This study aimed to determine the effect of multi-dimensional model of psychiatric rehabilitation care on anxiety in hemodialysis patients.
    Methods
    This study is a quasi-experimental study of two groups before and after hemodialysis on 35 patients of Razi hospital in Rasht (test group) and 35 hemodialysis patients from Bandar Anzali martyr Beheshti hospital (control group)، in 1390 which were done on sampling method on purpose. Intervention was based psychiatric rehabilitation of multi-dimensional model in the form of a group and with the presence of a physician، nurse، psychologist and nutritionist and comprehensive client and family and with consideration of physical، mental، social and spiritual of patients، was carried out for three months. The tool includes a demographic questionnaire and Zung self-evaluation anxiety (SAS) which were measured three months before and after intervention. Then the data using SPSS 16 software and descriptive statistic، paired t-test، independent t-test، Chi-square and Fisher test were analyzed.
    Results
    Data analysis between the mean anxiety score of samples before (48/40±3/972) and after the intervention (42/57±6/331) showed significant difference (p<0/001).
    Conclusion
    The multi-dimensional model of psychiatric rehabilitation care caused a significant difference in anxiety scores in hemodialysis patients، so applying this model of care is associated with better living conditions in hemodialysis patients.
    Keywords: Model, psychiatric rehabilitation, rehabilitation of multi, dimensional, anxiety, hemodialysis
  • Hasan Abdollahzadeh *, Zahra Eftekhari Yazdi Pages 36-42
    Background
    The purpose of this study was to determine the factors influencing age at menarche in sabzevarian girls، for health policy.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional descriptive –analytical study، we enrolled 400 girls aged 10-17 years، whose menstruation had started during 6 months before the study; and lived in Sabzevar at least for 3 years ago. Data such as demographic information، height and weight of the girls were collected using a checklist، and analyzed in SPSS 11. 5 software. Pearson correlation coefficient test was used to determine relationships، and T test for qualitative variables.
    Results
    The mean age of the participants، age at menarche، weight، height and body mass index (BMI) were 12. 88±1. 26 years، 15. 12 ± 1. 53 years، 53 ±10. 49 kg، 160. 49±0. 07 cm، and 20. 58 ±3. 83 kg/m2، respectively. There was a significant correlation between age at menarche، and height (P<0. 001، r=0. 209)، underlying disease (P=0. 008)، mother’s age (P=0. 002، r=0. 153)، body mass index (P=0. 026، r= - 0. 112) and level of mother’s education (P=0. 001، r= - 0. 164). There was no significant correlation between age at menarche and weight، mother’s job، and father’s job.
    Conclusion
    The results showed that there is a significant correlation between changes in BMI with age at menarche in Sabzevarian female adolescent. But، because of differences between societies، further researches should be conducted to determine exact factors.
    Keywords: Age at menarche, Body Mass Index, Female adolescent
  • Pages 43-52
    Background And Objective
    Reconceptualization is a kind of critical thinking on education. By the same critics’ point of view، we investigated to examine the school concept with the role of school in mental health of the students..
    Materials And Methods
    This study was conducted through analytic-reviewing method that first forthe school concept from Reconceptualist viewpoint، books and other existing electronic sources were studied.، subsequently، they were analyzed through analytic method as long as were in relationship with mental health of the students.
    Results
    Findings show that individuals with mental health، have traits such as self-developed character، ability to interact with others، creativity، active participation in life and ability to run their own life. while from Reconceptualist point of view، the sense of self، beauty، friendship and wonder have been lost in the labyrinth of tedious، repetitive، cliché assignments of the schools and the individual is defined based on the success and failure (pass /fail) like a statistical factor. It must be considered that motivations، interests، attitudes and experience of the students are necessary for promotion of mental health.
    Conclusion
    The results indicate that -according to Reconceptualists- sometimes the educational atmosphere of the schools and universities not only do not promote mental health but also it is a threat for it، because they apply inappropriate approaches، contents and misconduct which ultimately result in anxiety، nervousness and mental stress.
    Keywords: school concept, educational environment, mental health, Reconceptualism
  • Akbar Pejhan *, Hasan Ravansalar, Mostafa Abbasi, Khadijeh Mohammadi, Javad Mahdavinasab, Mohammadhasan Rakhshani, Javad Hadadnia, Rahim Golmohammadi Pages 53-60
    Background
    The aim of this study was to investigate the effects of two types of quran voice، Majlisi or Tartil on IgA، IgM، IgG، C3، C4 and White Blood Cell count. Methods and Materials: this study was conducted on 60 volunteer students in sabzevar university of Medical sciences. Subjects were divided randomly into 2 groups. In the first group، participants heard to Majlisi voice and in the second group، subjects heard to Tartil voice of Quran for 20 minutes. Blood sampling were done before and after Quran hearing. IgA، IgM، IgG، C3 and C4 were measured by SRID and kit method and white blood cell count was done by cell counter. Data were analyzed using SPSS16 software and U Mann – Whitney and Kruskal Wallis tests.
    Results
    Hearing the Majlisi voice significantly increased the IgG (p=0. 032)، C3 (p=0. 049) and C4 (p=0. 004)، but it did not change other factors. Hearing the Tartil voice rose significantly gust the IgG (p=0. 008) and C3 (p=0. 001).
    Conclusion
    The results of this study shows that hearing to both types of Quran voice (Majlisi or Tartil) can go up the immune system factors and inhance this to encountering some stressful and critical situations.
    Keywords: Holy Quran Voice, Tartil, Majlisi, Immune System Factors
  • Marziyeh Bayat *, Fakhri Haghi, Habib Zeighami Pages 61-68
    Background
    Enteropathogenic E. coli (EPEC) is the predominant cause of infant diarrhea worldwide and represents a major endemic health threat to children living in developing countries. The increase in antibiotic resistance in pathogenic bacteria، especially in children، is considered as one of the world''s health problems. The aim of this study was to evaluate the antibiotic resistance and multi-drug resistance in EPEC which isolated from children with diarrhea admitted to the hospital in Zanjan.
    Materials And Methods
    In this cross sectional study، 450 stool specimens were collected from children with diarrhea <5 years of age who referred to hospitals in Zanjan during 2012-2013. After culture and verifying of isolates by biochemical tests، Antimicrobial susceptibility was performed using the disk diffusion method (Bauer-Kirby) as recommended by CLSI to 13 antibiotics. Using PCR with specific primer pair''s for eaeA gene، we detected EPEC in diarrheal and control samples.
    Results
    From 450 children with diarrhea in this study، 140 (31. 1%) isolates of E. coli were identified. The frequency of EPEC isolated were 13. 6% (19 isolates). The most prevalent resistance profile were showed for erythromycin (100%)، amoxicillin and co-amoxiclav 89/47%، respectively. Imipenem was found as an effective antibiotic with susceptibility rate of 84. 21%. Also 90. 6% of isolates were resistant to three or more agents and considered as Multidrug resistance (MDR).
    Conclusion
    The results showed increase in profile for antibiotic resistance. Therefore it suggest that application of antibiogram test is necessary before antibiotic prescription for successful treatment and prevention of diarrhea caused by multi-drug resistance agents.
    Keywords: Escherichia coli, Enteropathogenic Escherichia coli, children, Diarrhea, Antibiotic resistance
  • Arezo Fallahi, Fazlollah Ghofranipour *, Fazlollah Ahmadi, Ebrahim Hajizadeh, Beheshteh Malej Afzali Pages 69-80
    Background
    There is an absence of a valid and reliable tool basedon a field study for predictingfactors related to dental caries in adolescents. Also the lack of preventivemodels of tooth decay has been perceived. The aim of thisstudy was to design preventive models by assessing psychometric properties of questionnaire of predictive factors for dental caries inadolescents using factor analysis.
    Materials And Methods
    This descriptive analytical research was done in 2013-14onadolescents who lived in Tehran city. First، model and questionnaire of predictive factors for dental caries in adolescents were designed based on qualitative research using grounded theory. Using systematic samplings،607 studentsand 400 students (12 and 16 years old) were selected for Exploratory Factor Analysis and Confirmatory Factor Analysis respectively. The reliability of the questionnairewas calculated by two different
    Methods
    Cronbach''salphaand test-retest. Also، in order to determine the validity of the scale، we used three methods including face validity، content validity، and construct validity. Exploratoryand ConfirmatoryFactorAnalysis were done bySPSS softwareversion 16 and LISLER softwareversion 8. 8 respectively. Finally، appropriate models for preventing of tooth decay were presented.
    Results
    During exploratory factor analysis، eightfactors developed: behavioral factors، fear، social support، motivational beliefs، role of school، instructive elements، socio – economic status، and value of teeth. Results of confirmatory factor analysis showed that the eight-factor model for preventing of dental caries fit Iranian adolescents and the four-factor model isthe strongest predictor of oral health behaviorwhich foresees 76% of behaviors related to oral and dental health. Also test-retest scoreobtained 0. 74 and internal consistency was 0. 85.
    Conclusion
    Based on the results of this study، the validity and reliability of the38-item questionnaires of predictive factors for dental caries in adolescents is acceptable and suitable. Therefore the presented models can be used in designing educational programs. Also this tool can be applied in future researches and different groups of students.
    Keywords: Validity, Reliability, Psychometric, Questionnaire, Oral Health
  • Alireza Agha Yosefi, Nasim Sharif * Pages 81-92
    Background
    The use of coping strategies with stress in coronary heart disease (CHD) patients، can lead to significant changes in fasting blood sugar (FBS) level، but researchers have not empirically explored it. This study aimed to analyze the relationship between coping strategies with stress and FBS level in CHD patients.
    Materials And Methods
    This descriptive and correlative study was conducted in 2011. Study population was all patients who had referred to Shahid Rajaie Heart Hospital. A total of 44 CHD patients hospitalized in internal wards for women and men، and private units، whose coronary artery occlusion had been confirmed by angiography، were selected by judgmental sampling method. In this study، Lazarus and Folkman''s Coping Questionnaire، and blood sugar kit (Pars Azmoon Company) were used. The data were analyzed by descriptive statistics، Pearson correlation coefficients، and stepwise multiple regression، in SPSS 17.
    Results
    The results showed that، there was a significant positive correlation between emotion-based coping strategies and FBS (r=0. 680، P<0. 001)، but a significant negative correlation between problem-based coping strategies and FBS (r=-0. 720، P<0. 001). Among the eight strategies of coping with stress، only reappraisal coping strategy was an appropriate predictor for FBS. Furthermore، this method could predict 58% of variance in FBS.
    Conclusion
    Overall، it is concluded that the increased use of emotion-based coping strategies، increase FBS level، and the increased use of problem-based coping strategies، lead to a decrease in FBS level.
    Keywords: Coping strategies, Stress, Biomarker, Fasting blood sugar, Coronary heart disease
  • Majid Gholi Pour *, Arezo Tabrizi Pages 93-105
    Introduction
    attention to the relationship between obesity and type ΙΙ diabetes and also lack of enough data on the evaluation of obese individual’s glucose and insulin responses to different exercise intensities، the present cross sectional study aimed to examine the effects of different intensities running on plasma glucose and insulin concentrations in two levels of obesity in sedentary male students at Sharif University of Technology.
    Materials and Methods
    Six men in class Ι obese and five men in class ΙΙ obese ran on the treadmill with progressive intensities of 50، 60، 70، and 80% of VO2max for 10، 10، 5، and 2 minutes، respectively. Blood samples were collected before، during exercise and at 30، 60، and 120 minutes during recovery period. Repeated-measures، two-factor ANOVA، dependent and paired t-tests were used to assess both between group and intergroup differences. Statistical significance was accepted at the 5% level.
    Results
    Plasma glucose concentrations of both groups were unchanged until 70% and increased at 80% compare to resting values but there were observed no significant differences during recovery. Plasma insulin concentrations decreased before 60% in both groups and rose after that and significantly differed to the resting values at 80% which remained significant just half an hour after the exercise cessation.
    Discussion
    Considering the similar effects of running at 80% VO2max on elevation of glucose and insulin concentrations in both levels of obesity، conducting an experience on diabetic’s patients may help to find a proper manner for prevention and more effective treatment.
    Keywords: glucose, insulin, running, obesity
  • Mohammad Mohammadzadeh, Elaheh Erami, Hossein Khademi, Hasan Ajdari Mehri * Pages 106-115
    Abstract
    Background
    Several systems of pain modulation in the central nervous system modulated the responses to painful stimuli in stressful and excitement situations. Stimulation of the hypothalamus induces analgesia through information relay to the brain stem including Rostral- Ventromedial medulla. The Rostral-Ventromedial medulla as output gate of the brain stem medulated pain through neurons in the dorsal horn. This pain modulation in central nerous system in various psychological conditions was based on existing of different neural groups and the special connections between them. These neurons cause pain modulation. The functional relationship between activation of one group of them and increasing pain and activation of another group and reduction of pain has been observed. In this review، it is discussed about the role of different neural groups of rostral-ventromedial medulla in pain modulation.
    Conclusion
    The Rostral-Ventromedial medulla has a major role in modulating pain and higher centers of the brain by altering the activity of the special groups of neurons cause to induce inhibition or facilitate pain in different stress and emotional conditions.
    Keywords: Pain modulation, Rostral, Ventromedial medulla
  • Ali Mohammad Jafari, Somayyeh Rahimi, Mohammad Novrozi, Mohammad Shoja, Mohsen Shoja * Pages 116-121
    Introduction
    the toxic epidermal necrosis syndrome is defined as severe skin and mucosal reactions which usually appears by some drugs such as phenytoin.
    Case Presentation
    a 35-year-old man who consumed phenytoin hospitalized due to diffuse mucocutaneous lesions and bullous lesions. After diagnosing its etiology، therapeutic actions were done similar to severe burns which led to improvement of wounds and discharging from the hospital.
    Conclusion
    finding the etiology of every disease is crucial step in its treatment. When the disease is caused by drug، it is necessary to discontinue immediately consumption of this and start treatment.
    Keywords: phenytoin, toxic epidermal necrosis syndrome, Stevens, Johnson syndrome
  • Ahmad Hamta, Safiyeh Ghazzafi * Pages 122-130
    Background
    Breast Cancer is the most common cancer in the Iranian women. Fortunately، it is a type of preventable and discernible cancer. The hydroethanolic extract of the leaves and flowered twigs of Thymu vulgaris contain various ingrediants in which the Thymol and Carvacrol are the most important of them. The effects of this anti-cancer in this extract are attributed significantly to these ingrediants. The objective of this research is to study the comparison of the efficiency of hydroethanolic extract and taxol on 4T1 line cells and their effects rate on the induction of apoptosis in cancer cells.
    Materials And Methods
    In this research، 4T1 line cells were bought from Tehran''s Pasteur institute and the hydroethanolic extract is provided by the Soxhlet’s method. Therefore، We obtained Cytotoxicity five different doses of the extract and five different doses of Taxol in 24، 48 and 72 hours and studied the viability of cells by the MTT and Tripan blue methods. Also، in this research the morphologic changes are done by the Hoechst and Propidiumi odied coloring methods.
    Results
    Extract and taxol-treated cells at different times have indicated distinct differences and dose-related results. Therefore، simultaneous treatment with the extract in comparison with taxol and taxol-treated cell extract can destroy more cells.
    Conclusion
    The hydroethanolic extract can increase the cytotoxicity Taxol، Thus it maybe be effective in breast cancer remedy and probably by apoptosis Induction may cause cells death.
    Keywords: 1, Breast cancer 2, Taxol 3, Thymus vulgaris 4, Cytotoxicity
  • Targeted Genome Editing With Engineered Nucleases- a New Approach in Gene Therapy
    Mohammadreza Nori Deloyee *, Rasoul Abdollahzadeh, Kazem Asdollahi Pages 131-144
    Nowadays، targeted genome engineering is one of the most important advances in genetic engineering. This process is based on the function of engineered endonucleases. These tools can make desirable genetic changes through creating double strand breaks followed by homologous recombination or non-homologous end joining mechanisms in a specific site on genome. Genome editing endonucleases have strong ability in understanding the gene performance and gene therapy applications. Meganucleases are the first group of these tools which are naturally found in all creatures and play a crucial role in the targeted genome engineering. zinc finger endonucleases (ZFNs) are the second class made using fusion of a series of DNA recognition Zinc finger domains with catalytic domain of FokI enzyme. Another class of these nucleases includes Transcription activator like-effector nucleases (TALENs) in which، DNA recognition domains are derivatives of transcription activator like-effector proteins from Xanthomonas species، plant pathogen bacteria، fused with catalytic domain of FokI enzyme، like previous class. The last class of these engineered endonucleases، modeled on bacterial adaptive immune system which are called CRISPR/Cas. In this system، Cas9 endonuclease is recruited to the target sequence by a guide RNA that pairs with target DNA and then the enzyme cuts the DNA. In this review، characteristics of the four endonucleases mentioned above and some advances in this area for enhancing its efficiency and specificity in basic and practical researches will discuss through personal experiences and up to date references.
    Keywords: artificial nucleases, Double, strand breaks, Gene targeting, Gene therapy
  • Jalil Kohpayezadeh, Afsaneh Hemati *, Hamidreza Baradaran, Fakhrosaadat Mirhosseini, Hossein Akbari, Maliheh Sarviyeh Pages 145-154
    Background
    Direct observation is a method for objective assessment of practical skills and giving feedback to the students. This study investigated the reliability and validity testing direct observation of practical skills in the assessment of midwifery students’ clinical skills.
    Material And Method
    In this cross-sectional study، participants included 44 midwifery students Internship of Kashan University Medical Sciences selected through census sampling method. Based on faculty members of Guilan، Kashan and Zahedan universities’ opinions foure midwifery skills choosed among the basice clinical skills and prepared related check list. Students were obzerved over the procedure in a real work environment by the experimenter and recorded the results according to the check list and objective feedback was given to the students. Content validity - criterion validity (correlation between mean score of clinical and theoretical courses of midwifery and dops - Each item relationship with dops each skill) - validity (internal structure)، reliability (internal consistency determination - rater reliability) was analyzed using the SPSS software.
    Result
    Dops test content validity index and content validity ratio were reported over 0. 75% and 0. 50%، respectively. Dops scores correlated with theoretical، 0. 071 (p =0. 647) and clinical 0. 093 (p =0. 548). The dops significantly correlated with the total score of each skill expressing the desired internal validity (p<0/001). Reliability test was measured using Cronbach''s alpha coefficient (0. 814). the Minimum and maximum values of the correlation coefficient of inter-rater reliability were 0. 97 and 0. 99، respectivelywhich were significant in all cases (p<0. 001). Students’ satisfaction was rated from satisfay to very satisfy with 78. 2 percent.
    Conclusion
    According to the results of tha study، dops has suitable validity and reliability to use for objective evaluation of onstetrical skills.
    Keywords: Validity, reliability, test direct observation of clinical skills
  • Ebrahim Nameni *, Abdollah Shfeeabadi, Ali Delavar, Khodabakhsh Ahmadi Pages 155-163
    Introduction
    among different specific strategies for treatment of drug abuse disorders، Family therapy has been attractive forre searcher. The family therapy would increase the efficacy of other approaches. The purpose of this study is to examine the effectiveness of integration of structural and solution- focused family therapy (cutting down on use of substance) in treating substan ceabusers and improving family function.
    Methods
    This semi-experimentalstudy was carried out with pre-and post-test and a six-month follow-up along with Control group. The population included all families who hada drug abuser member and referred to zibadasht health center in 22nd district of Tehran in 2013. 30 families selected viaConvenience sampling method and after matching، they were randomly divided into two experiment (15 families) and control (15 families) groups. Demographic questionnaire، addicts tests (opium) and family survey were used to collect data. pre and post-tests and also a six-month follow up were given for both groups. Data was analyzed through SPSS11 using multi-variables covariance anlysis and chi-squar test.
    Results
    The results revealed that combination of structural and solution- focused family therapy is effective in both treating substance abusers (cutting down on use of substance) and enhancing the family function since 80 percent of population in post-test (X2= 20، p<0. 0001) and 66 percent of population in six-month follow-up (X2= 11. 63، p<0. 0001) were succeed to cut down on substance use. ConclusionsThis study indicates thatan integrative approaches includingsolution-focused family therapy and structural one are more effective than the single approache in the treating (cutting down on use of substance) drug abusers and increasing their families’ function.
    Keywords: combination of structural, solution, focused family therapy, family function, substance abuse
  • Noshin Peyman, Mehrosaadat Mahdizadeh *, Mousa Mahdizadeh Pages 164-174
    Background and Objective
    adolescence is one of the most valuable periodin life which is foundation of the next stage. Adolescents’sedentary lifestyle and unhealthy eating behaviors threat the present and future life in this age group. The aim of this study was to evaluate healthy lifestyle education based on health belief model among adolescents.
    Materials And Methods
    this interventional study was conducted on 113studentswho were selected from two schools in an educational district in Mashhadand viathe cluster sampling method. They were divided intoa case group (56) and a control one (57). datawere gathered using demographic، knowledge and performance questionnaires and also the health belief model constructs. The reliability of the questionnaires was determined by test- retest and alpha. Educational program based on health belief model was designed and implemented in four 50-minute sessions. Thedata were analyzed using SPSS software (11. 5).
    Results
    There was observed a significant difference between after and before intervention in meanscores of knowledge (P=0. 033)، Performance (P=0. 001) and also physical activity، puberty health، structures of health belief model include sensitive (P=0. 013)، intensity (P=0. 008) and efficacy، perceived benefits (P0. 001) and perceived barriers (P=0. 001) while، there was no significant difference in the case group.
    Conclusion
    Health education programs which are based on health belief modelcan be effective in promoting health awareness، perceptions of cognitive and healthy lifestyle behaviors in adolescents.
    Keywords: health belief model, education, Lifestyle, Adolescent, girls
  • Zohreh Ghamarizare, Nasim Rasouli *, Siyamak Mohebbi, Azam Habashizadeh Pages 175-182
    Background
    one of the most important groups of careers in health systems are Nurses. Their accupational moral is very crucial becuase of its effects on professional practice. furthermore،this study was condected to examin nurses’ moral and its related factors.
    Materials And Methods
    in this descriptive-cross sectional study the numver of 226 nurses woking at 4 educational hospitals of Qom in 2014 were selected via an available sampling method. Information were collected using a valid and reliable questionnaire including 4 dimensions (cohesion and teamwork، corporate identity، communication، and job involvement) to investigate occupational moral. Data were analysed using spss software and descriptive and inferential statistics tests.
    Results
    the mean score of accupational moral was (03/65 04/14) from a maximum score of 135. The highest mean score dedicated to the corporate identity and job involvement. 67. 3 percent (152 cases) had an average accupational moral. There was no statistically significant relationship between nurses’ accupational moral and demographic characteristics.
    Conclusion
    there is suggested that managers try to promote cohesion، teamwork and communication within the organization and take effective measurments to address the major causes of nurses’ low accupational moral.
    Keywords: Job morale, nurse, Qom, Demographic characteristics
  • Mohammad Mehdi Yaghoti Khorasani *, Fathiyeh Sistani Pages 183-191
    Introduction
    Fear and anxiety due to dental treatments have been identified as on of the important factors in delation and avoidance of dental care which is a major obstacle in diagnosis and treatment of dental peoblems on time. This study aimed to determine dental fear and anxiety prevalence in the students of Rafsanjan university of medical sciences، 2010-2011.
    Material and Methods
    This descriptive study was conducted on 400 students of Rafsanjan university of medical sciences. Needed information were gathered through demoraphic، DAS and DFS standard questionnaire and analyzed using SPSS-15 statistic software and Chi-square test.
    Result
    among 400 particapants،110 (%27. 5)، 67 (%16. 75)، 97 (%24. 25) and 126 (%31. 5) students were studying at medicine، nursing، midwifery and other courses، respectively. 218 (%54. 5) students were female. dental fear was reported by 333 (about %83) students and 161 (about %40) reported dental anxiety. Based on the majore، the maximum and minimum anxiety level dedicated to the medical students [18 (%42. 9) severe DAS] and dental students [4 (%9. 5) severe DAS]، respectively (P<0. 0001). About the fear of the treatment، paramedical students had the most fear level [87 (%37. 3) severe DFS] and dental students had the least fear [25 (%10. 7) severe DFS] (P<0. 0001).
    Conclusion
    most students suffered from dental anxiety and fear، however the least score of DAS and DFS were observed among dental students.
    Keywords: Anxiety, Fear, Dentistry, Student
  • Mohboobeh Zangoee, Maliheh Zangoee, Maryam Tovliat * Pages 192-198
    Introduction and
    Objective
    preterm labor is the most important cause of neonatal mortality in the first 28 days of life in the world. Usin an appropraite theraphutic stratgy can lead to longer pregnancy duration، more evolution of neonate’s organs and bearing a healthy neonate. The effects of drugs to prevent pre-term labor is still controversial. On the other hand making decision about treatment is based on practical experiences due to detrimental impacts of pre-term labor and lack of general agreement on using drugs. The purpose of this study was to compare the effect of Progesterone with Salbotamol on reduceing the risk of preterm birth.
    Methods
    In this randomized clinical trial study، 56 high-risk pregnant women who were between 26 and 34 weeks of gestation were selected via convenience sampling method، and were allocated to progesterone or salbotamol according to a randomized number table. In the case group Progesterone supp was administrated every 2days until the end of 34 week of pregnancy. In the control group was administrated salbotamol until the end of 34 week of pregnancy. After the following two groups and recording the time of delivery، data were analyzed in SPSS software (11. 5) by means of student test and Chi square tests.
    Results
    the mean score of gestational age at the time of delivery in the progesterone group was 37/7± 1/3weeks and in the salbotamol one was 36/9± 2/1weeks and there was no significant differenc between them (P=0. 18). ferthermore،the mean length of continuation of pregnancy in progesterone and salbutamol groups were 12. 5± 1. 8 weeks and 11. 7± 3. 2weeks، respectively which were not significant statistically. (P = 0. 18).
    Conclusion
    According to the findings، two regimens of progesterone and salbutamol have been able to maintain pregnancy 12. 5 and 11. 7weeks، respectively. The results indicate that progesterone treatment comparing to salbutamol may increase remaining pregnancy 8. 0 weeks in average however this difference was not statistically significant.
    Keywords: Progesterone suppository, preterm birth, women at increased risk, salbotamol, Betamimetics drugs
  • Hasan Salehi Pour, Fereshteh Ghorat * Pages 199-206
    Background
    Pneumothorax and its related mortality isvery commonin infancy and it is intensified among infants who received the mechanical ventilation treatment. Determining the effective factors in the incidence of this disease is very importantin reducing its related mortality. Our study has done with the goal of evaluating Pneumothorax prevalence and the related mortality among infants receiving mechanical ventilation in NICU and determining the effective factors on it. Method and Materials: This descriptive analytical study was conducted at all infants hospitalized in Mahdieh University children’s Hospital. All infants with post mechanical ventilation Pneumothorax were included in this study and infants’ information about birth weight، gender of the infant، method of delivery، the site of Pneumothorax incidence، treatment with surfactant، rate of PCo2،rate of PIP، the time of Pneumothorax initialization after the mechanical ventilation and the death time after Pneumothorax prevalence were collected. P<0. 05 was set as the significance level.
    Results
    During in 6 years، 1864 infants were hospitalized in NICU. Of this number، 500 infants (30%) required the mechanical ventilation and 95 cases (19%) of them developed Pneumothorax. We found that 82 cases (86%) with Pneumothorax had low birth weight. Considering the primary underlying diseases، 93 percent of cases had HMD. Meconium aspiration accounted for 4% of cases and 3 percent was unknown diseases. There was no significant difference in mortality between the gender and delivery method، (p ˃0. 05). Also، there is no significant difference in mortality between receiving or not receiving surfactant (p ˃0. 05).
    Conclusion
    According to the high rate of Pneumothorax prevalence and its related mortality، paying too much importance to preventable factors like enhanced nursing cares and controlling preterm labor can significantly reduce the side effects of such diseases.
    Keywords: Pneumothorax, Mechanical Ventilation, neonate, Neonate intensive care unit
  • Farzad Rajaee *, Tayyebeh Hadigol, Zivar Salehi, Amir Farzam Pages 207-215
    Background And Objectives
    Regarding to remarkable growth of population and consequent crowding of it in big cities and immune system sensitivity against environmental agents، the present study aimed to investigate the effects of social stress on spleen of mouse. Methods and Materials: Thirty adult male mice of the NMRI strain were selected at the age of 5-6 weeks and were randomly divided into 2 groups. In control group، 5 animals per cage (3 cages) and in stress group، 15 animals per cage were housed for a period of two months. All animals were anesthetized with an intrapritoneally injection of ketamine and xylazine after two months. The sample of blood from left ventricle of heart was provided by heparinized syringe. Serum samples were used for hormonal study by radioimmunoassay. Spleen was weighted after removing and the samples of spleen were fixed for light microscopic study. The mean numbers of macrophage and megakaryocyte cells were determined. The data has been compared using statistical methods (t-test and Mann-Whitney test).
    Results
    The mean weight of spleen and corticosterone level of serum was insignificantly reduced in stress group compared to control group. The mean numbers of macrophage cells in stress group were insignificantly increased compared to control group. The results showed that the mean numbers of megakaryocyte cells were significantly reduced between stress and control group (P=0. 007).
    Conclusions
    The results showed that the crowding stress can be resulted in decreased number of megakaryocyte cells whereas no significant effect on macrophage cells، serum cortisol hormone level and weight of spleen were found. However، further studies in this area are needed to confirm it.
    Keywords: crowding stress, macrophage, megakaryocyte, mouse, spleen
  • Hossein Shareh *, Mahshid Dovlatshahi, Mohammad Kahani Pages 216-227
    Background
    The relationship between metacognitions and depressive symptoms has been proved during the past decades. The aim of this study was to consider effectiveness of group metacognitive therapy (GMCT) in improving metacognitive beliefs and ruminative responses of patients suffering from major depressive disorder (MDD).
    Materials And Methods
    This study was a pre-posttreatment experimental design with control group. The statistical society included all of patients with MDD who were refered or came to Rahyab psychological Clinic، Astane Ghods psychology clinic and Ebne Sina hospital in Mashhad، Iran in 2013. Twenty four patients were selected via a purposive and available sampling methodand were assigned to experimental and control groups randomly. Experimental group experienced 8 weeks of GMCTand control group did not receive any treatments. All subjects completed 3 questionnaries at pre and post-treatment: the Beck Depression Inventory-2nd edition (BDI-II)، Metacognitions Questionnaire-30 (MCQ-30)، and Ruminative Response Scales (RRS). Data were analyzed by percentage improvement and multiple analysis of covariance (MANCOVA).
    Results
    Results showed that GMCT compared to control group lead to significant improvement in depression، metacognitive beliefs and ruminative responses) P<. 001(. In experimental group، improvement perscentage mean for depression and ruminative responses were. 35 and. 49 respectively. Also، in experimental group، positive metacognitive beliefs and cognitive confidence had the most and the least improvement percentage mean in metacognitions، respectively.
    Conclusion
    Result of this research showed that GMCT could be effective in improving metacognitive beliefs and ruminative responses of patient with MDD.
    Keywords: Group metacognitive therapy, major depressive disorder, metacognitive beliefs, ruminative response