فهرست مطالب

مجله مهندسی آبیاری و آب ایران
پیاپی 14 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی جان آبکار *، محمود حبیب نژاد، کریم سلیمانی، هرمزد نقوی صفحه 1

    تغییر اقلیم خصوصا افزایش دما مهم ترین معضل کره زمین در قرن بیست و یکم می باشد. بنابراین ارزیابی میزان روند این معضل در مقیاس جهانی، منطقه ای و محلی از اهمیت ویژهای برخوردار است. امروزه تعداد زیادی مدل گردش عمومی جو برای پیش بینی وضعیت اقلیم در آینده طراحی شده است، اما خروجی حاصل از این مدلها به دلیل محدودیت در تفکیک مکانی در مقیاس محلی، قابل استفاده نمی باشند. لذا روش های متعددی به منظور استفاده از خروجی این مدلها در مقیاس منطقه ای و محلی ابداع شده است. متاسفانه علیرغم تحقیقات گسترده هنوز امکان توصیه یک روش معین برای یک منطقه خاص وجود ندارد به همین دلیل در هنگام استفاده از این روش ها در یک منطقه ی خاص باید ابتدا میزان کارایی آن مورد بررسی قرار گیرد. یکی از متداولترین این روش ها استفاده ازمدل ریز مقیاس نمایی میباشد. در این تحقیق ابتدا میزان کارایی این مدل جهت ریز مقیاس نمایی شاخصهای دمایی در ایستگاه شهر کرمان به عنوان نماینده مناطق خشک مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس شاخصهای دمایی ایستگاه کرمان تا سال 2100 شبیه سازی شدند. بدین منظور ابتدا مدل SDSM با استفاده از داده های مشاهداتی ایستگاه کرمان و داده های بازسازی شده مرکز ملی پیش بینی اقلیمی کانادا کالیبره و واسنجی شدند. به منظور ارزیابی مدل از معیار میانگین خطای مطلق استفاده شد و بعد از اطمینان حاصل نمودن از دقت شبیه سازی مدل، با استفاده از دو مدل گردش عمومی CGCM1 و H تحت دو سناریو و شاخص های دمایی (حد اکثر، حداقل و متوسط دمای سالانه) برای این ایستگاه تا سال 2100 شبیه سازی شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد، که مدل مذکور توانایی لازم جهت شبیه سازی شاخص های دمایی را دارد. همچنین استفاده از داده های مدل HadCM3 نسبت به داده های مدل CGCM نتایج بهتری را ارائه میدهد. بر اساس داده های این مدل میزان افزایش میانگین درجه حرارت سالانه برای دوره های (2039-2010)، (2069-2040) و (2089-2070) نسبت به دوره پایه (1990-1961) به ترتیب برابر با 5/1، 8/2 و 5/4 درجه سانتی گراد می باشد.

    کلیدواژگان: تغییراقلیم، شاخصهای دمایی، مدلهای گردش عمومی جو، مدل SDSM، مناطق خشک و نیمه خشک
  • فائزه موحدیان عطار، حسین صمدی بروجنی صفحه 18
    امروزه حفظ و صیانت از منابع آب و بهره برداری بهینه و اقتصادی و عادلانه از آن یک مساله جهانی است و به همین جهت در قرن حاضر از آب به عنوان یک چالش فراگیر بشری یاد می شود. آب اولین عامل محدودیت در افزایش تولید کشاورزی است بنابراین نیاز به استفاده بهینه از منابع آبی به ویژه در مصرف کشاورزی که قسمت عمده مصرف منابع آبی کشور را تشکیل می دهد احساس می شود. هدف این تحقیق ارائه یک الگوریتم برای چگونگی ارزیابی عملکرد سد زاینده رود با تاکید بر محوریت آب می باشد. برای رسیدن به اهداف این تحقیق از روش مدل سازی بهره برداری از مخزن سد استفاده می شود. مدل WEAPبه طور قابل قبولی سیستم های منابع آب را شبیه سازی می کند.بدین صورت که پس از جمع آوری و تکمیل اطلاعات مورد نیاز، فایل ورودی مدل WEAP را تشکیل داده و مدل برای یک دوره آماری کالیبره می گردد. مرحله بعد از آن تدوین سیاست های بهینه بهره برداری از مخزن سد در سناریوهای مختلف الگوی مصرف آب در حوضه است و در هر حالت مدل WEAP اجرا شده و نتایج بدست آمده ارزیابی می شود. در این تحقیق چهار سناریو مورد ارزیابی قرار گرفت که شامل سناریوهای کاهش سطح زیر کشت گیاهان پرمصرف به ترتیب کاهش 100، 80، 60 و 40 درصدی گیاهان پرمصرف می باشد و سناریو برگزیده سناریو 2SC که از نظر تامین و اعتمادپذیری تامین نیازهای آبی و حداکثر حجم آب نگهداری شده در مخزن در طول سال نسبت به بقیه سناریوها شرایط بهتری را برای مخزن سد ما در دوران خشکسالی برای ما به همراه دارد.
    مقاله برگرفته از پایان نامه کارشناسی ارشد
    کلیدواژگان: خشکسالی، سناریو، شبیه سازی، کالیبراسیون، WEAP
  • کریم خدایی، هوشنگ قمرنیا، عبدالله طاهری تیزرو، رسول قبادیان، محمدحسین نوری قیداری صفحه 29
    برای پیش بینی مقدار جریان ورودی، معمولا دو روش کلی مدل سازی متکی به فرآیند و مدلسازی متکی به داده استفاده می شود. از جمله روش های متکی به داده در زمینه پیش بینی جریان رودخانه، مدلهای شبکه عصبی مصنوعی، مدل های رگرسیون، مدلهای سریزمانی و مدل های منطق فازی می باشد. در این تحقیق کارایی روش دیگری به نام تکنیک توابع متعامد تجربی نسبت به روش های شبکه عصبی مصنوعی و سیستم استنتاج فازی برای پیشبینی جریان ماهانه ورودی به مخزن سد لتیان مورد ارزیابی قرار گرفت. پنج مدل ساخته شده توسط شبکه عصبی مصنوعی و سیستم استنتاج فازی شبیه هم بوده که بستگی به باران، دما و دبی دارد و مدل های ساخته شده توسط توابع متعامد تجربی فقط بستگی به دبی در ایستگاه لتیان و ایستگاه های مجاور دارد. ابتدا برای هر مدل بهترین ترکیب شناسایی شد سپس فاکتورهای آماری CE، MAPE، RMSE و CORR در بهترین ترکیب های هر مدل مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج عددی نشان داد بهترین مدل مربوط به سیستم استنتاج فازی می باشد. لذا کارایی این مدل نسبت به مدل های شبکه عصبی و توابع متعامد بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: پیش بینی، توابع متعامد تجربی، سیستم استنتاج فازی شبکه عصبی مصنوعی، مدل
  • سپیده دولت آبادی، * سید محمد علی زمردیان صفحه 38
    مدیریت صحیح حوضه های آبریز کشور به عنوان یکی از مهمترین روش های استفاده بهینه از منابع آب مطرح میشود. در این راستا عقیده بر این است که شبیه سازی پدیده های هیدرولوژیکی در حوضه ها میتواند راه حل بهینه ای باشد. در این تحقیق از مدلSWAT، برای شبیه سازی هیدرولوژیکی حوضه فیروزآباد واقع در استان فارس استفاده شد. در ابتدا رواناب حوضه طی سال های آماری2010-1994 در مدل SWAT شبیه سازی گردید. سپس نتایج با استفاده از اندازه گیری های دبی در ایستگاه دهرود و روش SUFI-2 در نرم افزار SWAT-CUP مورد آنالیز حساسیت، واسنجی، اعتبارسنجی و تحلیل عدمقطعیت قرار گرفت. مدل در بازه زمانی 2006-1998 واسنجی گردید و سال های 2010-2007 جهت اعتبارسنجی مدل به کار برده شدند. توانایی مدل SWAT در شبیه سازی رواناب حوضه به کمک پارامترهای P-factor، d-factor، ضریب نش- ساتکلیف (NS)، ضریب تعیین (R2) و تابع هدف مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل SWAT ابزار مناسبی در رابطه با شبیه سازی شدت جریان رودخانه میباشد.
    مقاله برگرفته از پایان نامه کارشناسی ارشد سازه های آبی
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، آنالیز حساسیت، حوضه فیروزآباد، مدل SWAT، واسنجی
  • بهروز محسنی *، هادی رزاقیان صفحه 49
    فرسایش و رسوب به عنوان پدیدهای جدی در ایران و تنوع عوامل موثر در آن باعث شده است که ارائه روشی خاص برای برآورد فرسایش میسر نگردد و برای منظورهای مختلف روش هایی تجربی به کار گرفته شوند که اساسا برای مناطق دیگری از جهان تهیه شده اند. برای برآورد فرسایش و رسوب روش های متعددی در کشورهای گوناگون ارائه شده است که هر کدام از آن ها تعدادی از فاکتورها و عوامل موثر در این پدیده را در نظر میگیرد. فرسایش و هدررفت خاک یکی از عوامل اصلی در کاهش حاصل خیزی خاک، رسوب مواد در آبراهه ها، کانالهای آبیاری و رودخانه ها، کاهش ظرفیت مخازن سدها و کاهش عمر آنها، وقوع سیل و آلودگی محیط زیست و مسدود شدن راه ها می باشد. بر این اساس خاک به عنوان یکی از اصلیترین سرمایه های ملی هر کشور، باید تدابیر جدی برای حفظ و استفاده بهینه از آن اتخاذ گردد. به منظور جلوگیری از چنین روند تخریبی نیاز به اقداماتی جهت اصلاح وضعیت بر اساس برنامهریزی تعیین دقیق میزان فرسایش و رسوب است. از جمله روش های برآورد میزان فرسایش و رسوب در این تحقیق در حوضه معرف کسیلیان، استفاده از روش ژئومرفولوژی مبتنی بر مدل MPSIAC در محیط GIS است. در این روش فرسایش و رسوب حوضه از نظر کیفی و تبدیل آن به کمی در محیط جی.آی.اس بررسی شدند. پس از ورود لایه های اطلاعاتی و تلفیق این لایه ها در GIS، 36 واحد کاری تفکیک گردید و پس از تعیین 5 کلاس فرسایشی، مقدار رسوب و فرسایش در هر یک از واحدهای کاری به تفکیک برآورد شده اند. بر این اساس مقدار رسوب و فرسایش کل برآورد شده به ترتیب برابر با 43693 تن در سال و 1747722 تن در سال محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: ژئومرفولوژی، کسیلیان، واحدکاری، GIS، MPSIAC
  • مجید حیدری زاده، هرمزد نقوی، محمدرضا مقدم صفحه 58
    استخراج از معادن زغال سنگ، ضمن این که مقدار قابل توجهی باطله زغال بدون استفاده از خود بجای می گذارد، اثرات زیست محیطی آن نیز جای تامل است. از سویی، خاکهای اراضی زراعی و غیر زراعی نیاز مبرمی به مواد افزودنی به منظور افزایش حاصل خیزی و بهبود خصوصیات فیزیکی و شیمیایی دارند. لذا، این پژوهش با هدف بررسی خصوصیات شیمیایی، فیزیکی و حاصل خیزی باطله های زغال سنگ کارخانه زغالشوئی زرند کرمان به منظور استفاده در بخش کشاورزی ساماندهی شد. در این پژوهش، با آزمایش های فیزیکی، شیمیائی و حاصلخیزی بر روی نمونه هائی از زغال خالص و همچنین افزودن زغال با خاک سبک و سنگین در سطوح مختلف 5، 10، 25و 50تن در هکتار با سه تکرار در کشت گلخانه ای گیاه ذرت انجام شد. در این پژوهش، منظور از خواص فیزیکی بافت، تخلخل، وزن مخصوص و آب قابل استفاده، منظور از خواص شیمیائی آنیون ها و کاتیون ها، هدایت الکتریکی عصاره اشباع و اسیدیته گل اشباع خاک و منظور از خواص تغذیه ای زغال و مخلوط آن با خاک ازت، فسفر قابل استفاده، پتاسیم محلول، آهن، منگنز، مس و روی قابل جذب است. در این رابطه، مقدار عناصر سنگین سرب، جیوه و کادمیم در باطله های زغال و باقیمانده گیاه نیز اندازه گیری شد. نتایج نشان میدهد بافت زغال شن لومی با جرم حجمی 1/95 و جرم ظاهری 0/88 گرم بر سانتیمتر مکعب است. هرچند تخلخل کل زغال 55درصد است ولی میزان آب قابل استفاده زغال خالص کم و به میزان 5/5 درصد است. محلول نمونه های زغال دارای محیط اسیدی با متوسط اسیدیته 5.8می باشد. افزودن زغال به خاک سبک و سنگین در تمام سطوح مختلف موجب تغییر معنیدار در سطح 5درصد درمقادیر محلول یونهای سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم و همچنین کربنات، بیکربنات، و کلر نشده است اما در افزایش مقادیر کربن آلی و آهن در خاک سبک و افزایش سولفات در خاک های سنگین موثر بوده است. مقدار عناصر سنگین سرب، کادمیم و جیوه در زغال از حد مجاز استاندارد کمتر است و با افزودن زغال به خاک و مقایسه با شاهد مشخص شد که مقدار افزایش عناصر سنگین در مخلوط خاک با زغال و بقایای گیاهی حاصل از آن قابل ملاحظه نمی باشد.
    کلیدواژگان: آهن محلول، زغال باطله، سولفات، عناصر سنگین، کرمان، کشت گلخانه ای
  • محمد ابراهیم بنی حبیب، ابوالفضل لقب دوست آرانی صفحه 72
    سیلاب اثرات مخربی بر محیط اجتماعی، اقتصاد و زیست محیطی داشته و مدیریت سیلاب اثرات ناشی از تخریب سیل را مدیریت می کند. به دلیل چندبعدی بودن اثرات سیلاب، استفاده از مدل های تصمیم گیری چندمعیاره به عنوان یک سیستم تصمیم گیری در مدیریت سیلاب، ضروری است. در این مقاله جهت مدیریت سیلاب در حوزه گرگان رود، از مدل های تصمیم گیری چند معیاره تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و ارزیابی داده های ترکیبی (EVAMIX) در رتبه بندی هفت رویکرد مدیریت سیلاب شامل حفظ شرایط طبیعی، بهره برداری از سدگلستان، احداث گوره، احداث کانال انحراف، سامانه پیش بینی و هشدار سیل، استفاده از بیمه سیل و سامانه پیش بینی و هشدار سیل توام با بیمهسیل استفاده شده است. به منظور ارزیابی رویکردها از 11 شاخص شامل تلفات جانی مورد انتظار، نرخ بازیابی، تدریج، خسارت مورد انتظار سالانه، احساسامنیت مردم، نرخ اشتغالزائی، مشارکت مردمی، حفظ و بهبود مناظرطبیعی، حفاظت از زیستگاه حیات وحش، حفاظت از کیفیت آب و امکانپذیری فنی و سرعت اجراء استفاده شده است. نتایج رتبه بندی رویکردها نشان –می دهد که دو مدل یاد شده، تنها در رتبه اول و دوم رویکردها با یکدیگر اختلاف داشته و مدل سلسله مراتبی رتبه اول را به رویکرد سازهای بهره برداری از سد با وزن نهایی 285/0 و مدل ارزیابی داده های ترکیبی رتبه اول را به رویکرد غیرسازهای هشدارسیل توام با بیمه سیل با وزن نهایی 182/0 اختصاص داده ولی در سایر رویکردها نتایج رتبه بندی مدلها یکسان بوده است. مدل تحلیل سلسله مراتبی بیشتر به جنبه های اجتماعی و زیستمحیطی توجه داشته و مدل ارزیابی داده های ترکیبی جنبه های اقتصادی و فنی را برتر دانسته است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندمعیاره، حوزه گرگانرود، رویکردهای مدیریت سیلاب، شاخص های ارزیابی، مدل AHP، مدل EVAMIX
  • محمدتقی ستاری، فرناز نهرین صفحه 83
    بارش یکی از مهمترین اجزا چرخه آب بوده و در سنجش خصوصیات اقلیمی هر منطقه ای نقش بسیار مهمی ایفا می کند. پیش بینی مقادیر بارش حداکثر روزانه در ماه برای اهداف مختلفی نظیر برآورد سیلاب، رواناب، رسوب، برنامه ریزی آبیاری و مدیریت حوضه های آبریز دارای اهمیت زیادی است. پیش بینی بارش در هر منطقه ای نیازمند وجود داده های دقیق اندازه گیری شده از قبیل رطوبت، دما، فشار، سرعت باد و غیره می باشد. محدودیت هایی از قبیل نبود اطلاعات کافی در مورد مقدار بارش در مقیاس های زمانی و مکانی و همچنین پیچیدگی روابط بین پارامترهای هواشناسی مرتبط با بارش، محاسبه این پارامتر با استفاده از روش های معمول را غیردقیق و غیرقابل اعتماد می کند. در این تحقیق پارامترهای هواشناسی ایستگاه های اهر و جلفا در استان آذربایجان شرقی، به عنوان ورودی مدل های هوشمند شبکه های عصبی مصنوعی، برنامه ریزی ژنتیک و مدل درختی M5 تعریف گردید و برای نتایج بدست آمده از این سه مدل دو آماره R و RMSE محاسبه گردید. در دو ایستگاه اهر و جلفا روش برنامه ریزی ژنتیک به ترتیب با (R=0.88) و (RMSE=3.32) و (R=0.87) و (RMSE=3.79) بهترین نتیجه را نشان دادند. در حالت کلی می توان گفت که هر سه روش مذکور ضمن رقابت با یکدیگر نتایج نسبتا دقیقی را جهت پیش بینی حداکثر بارش روزانه در ماه مورد نظر در منطقه ارائه می کنند ولی به دلیل ارائه روابط خطی ساده و قابل فهم توسط مدل درختی M5، این روش می تواند به عنوان روشی کاربردی و جایگزین برای محاسبه حداکثر بارش روزانه در ماه مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اهر و جلفا، برنامه ریزی ژنتیک، پیش بینی بارش حداکثر روزانه، شبکه های عصبی مصنوعی، مدل درختی M5
  • هوشنگ قمرنیا، میلاد فرمانی فرد صفحه 99
    چکیده در زمان کشت گندم در بسیاری از دشت های موجود در مناطق غربی، شمالغرب، شمال و جنوب ایران، بالا بودن سطح آب زیرزمین در حال حاضر آب به عنوان مهمترین و محدود کننده ترین عامل تولید در بخش کشاورزی مطرح است. آنچه مسلم است کشورهایی که در ناحیه خشک و نیمه خشک دنیا قرار دارند و یا از کمبود آب رنج میبرند می بایست راهبردهای خاصی در جهت استفاده صحیح و مطلوب از آب بعمل آورند. در این تحقیق تاثیر زمان و مقدار آبیاری تکمیلی در سه سطح (بدون آبیاری تکمیلی، تک آبیاری در زمان دانه دهی و دو آبیاری در زمان های گلدهی و دانه دهی) بر نیاز آبی سه رقم گندم، در حضور سطح ایستابی کم عمق ثابت 80 سانتیمتر، در سه تکرار، در دو سال زراعی 89-88 و 90-89 بررسی شد. آزمایش ها در ایستگاه لیسیمتری تحقیقاتی آب دانشگاه رازی اجرا گردید. نتایج نشان دادکه، بین دو تیمار بدون آبیاری تکمیلی و در آبیاری زمان دانه دهی در سطح 5% اختلاف معنی داری مشاهده نشد. میزان مشارکت آب زیرزمینی در طی دو سال تکرار آزمایش ها تحت تاثیر دفعات آبیاری تکمیلی برای رقم های مختلف، بین 1/57% تا 0/71% متغیر بود. همچنین یافته های این تحقیق حاکی است که، بکارگیری بموقع و مقدار بهینه آبیاری تکمیلی در حضور سطح ایستابی کم عمق (در عمق ثابت 80 سانتیمتری)، در اقلیم نیمه خشک با متوسط بارندگی سالیانه محدود، قادر است تمامی نیاز آبی گندم پاییزه را در طول دوره رشد برطرف سازد. نتایج نشانگر آن است که ی میتواند به عنوان منبعی جهت تامین بخش عمدهای از نیاز آبی گندم به حساب آید. لذا به مقدار زیادی در مصرف آب سطحی صرفه جوئی به بعمل آمده و امکان آبیاری اراضی و تولید کار بیشتری فراهم خواهد آمد.
    مقاله برگرفته از پایان نامه کارشناسی ارشد
    کلیدواژگان: آبیاری تکمیلی، سطح ایستابی کم عمق، گندم، لیسیمتر، نیاز آبی
  • مریم شفایی، احمد فاخری فرد، صابره دربندی، محمدعلی قربانی صفحه 113
    با توجه به اهمیت پیش بینی جریان رودخانه در مدیریت منابع آب روش های مختلفی برای مدل کردن جریان رودخانه ها بکار برده می شوند. تا بتوان با بکارگیری این مدل در مدیریت خشکسالی و سیلاب خسارات ناشی از آن ها را به حداقل ممکن رساند. در این مطالعه نیز برای پیش بینی سری زمانی جریان روزانه ایستگاه ونیار، با توجه به ویژگی های غیرخطی مقیاس های زمانی چندگانه، مدل هیبرید شبکه عصبی و موجک پیشنهاد شده است. برای این هدف سری زمانی اصلی به مدت 35 سال بوسیله تبدیل موجکی به 11 زیرسری زمانی چند فرکانسی تجزیه شده، و سپس برای پیش بینی جریان یک و دو و سه و چهار روز آینده، این سری ها بعنوان داده های ورودی به مدل شبکه عصبی مصنوعی وارد شد. نتایج بدست آمده از تبدیل موجک-شبکه عصبی با نتایج حاصل از کاربرد شبکه عصبی، مقایسه شده و ملاحظه گردید که روش موجک-شبکه عصبی نسبت به روش شبکه عصبی دقت پیش بینی بالاتری دارد و همچنین دقت پیش بینی در هر دو مدل با افزایش تعداد تاخیرها در نرون خروجی کاهش می یابد. لازم بذکر است که در پیش بینی توسط شبکه عصبی- موجکی از دو موجک هار و میر استفاده شد که نتایج شبیه سازی توسط موجک میر به مراتب بالاتر از موجک هار بود.
    مقاله برگرفته از پایان نامه کارشناسی ارشد
    کلیدواژگان: سری زمانی چند فرکانسی، سری های زمانی، مدیریت منابع آب، موجک میر، موجک هار
|
  • Abkar .A., Habibnajad.M., Solaimani.K., Naghavi.H Page 1

    Climate change especially global warming is the most problem in the 21st century. So investigation variability trend this problem is very important in global, regional and local scale.Newadays numerous general circulation models(GCMs) have been designed to predicat future climat.An outstanding issu of output for regional and local applications is coarse spitial resoluation.To produce accurate predications of future climate variables at the regional and local scale various methods are suggested.Despit many studies this case, ufortunately,there is not a standard method for a specific rogion.Thus it is necessary that accurate predications of these methods are evaluated befor applaying in a certain region.One of th most widspread methods is Statistical DownScaling Model(SDSM).In this research efficiency of SDSM model is evaluated to simulate temperture indexes in Kerman station, instance arid and semi- arid regions.Hence, SDSM is calibrated and validated by using kerman station observ tempertur and national center enviromental predication data.We used mean absolute criterium to evaluate model.After obtaining confidence simulation accuracy. Temperture indexes (mean,absoluate maximmum and minimm temperture)are simulated by using two GCMs(CGCMand HadCM3 under A2 and B2 scenarios)until 2100-year.The result of this study is shown that SDSM model has suitably to simulate temperture indexes also using HadCM3 model data is beter than that of CGCM model. Increasing mean annual temperture on base HadCM3 model in (2010-2039),(2040-2069)and(2070-2100) periods relation to base period (1961-1990) is respectively 1.5,2.8 and 4.5 degree of centigrade in Kerman station.

    Keywords: arid, semi, arid regions, Climate change, general circulation models, SDSM model, temperture indexes
  • F. Movahed Atar, H. Samadi Page 18
    Today, conservation and protection of water resources and optimum utilization and equitable economy and it is a global issue And therefore the century of water as a universal human challenge is to learn. Water is the primary factor limiting agricultural production, thus increasing the need for optimum utilization of water resources, especially in Agricultural use, which comprises the bulk of the country's water resources is felt. This paper presents an algorithm for performance evaluation Zayandehrood Dam with emphasis on the centrality of water.To achieve the objectives of this study used modeling method reservoir operation. WEAP model to be acceptable The simulation of water resources systems. Thus collected after the completion of the required information, file input Formed WEAP model is calibrated for a period. Then the optimal exploitation policies Reservoir model in various scenarios of water use in the basin, and in each case the WEAP model was implemented and results. Results are evaluated. In this study, 5 scenarios were evaluated four scenarios that reduce crop acreage Macro and three scenarios and two scenarios of growth required to reduce Nyazaby drinking water industry, and the combination of these two scenarios. scenarios SC2 inter strongest consider Insurance and Insurance Water needs and the maximum volume of water stored in the reservoir during the year better than the other scenarios for reservoir. We carry in our drought.
    Keywords: Drought, Scenario, Simulation, Calibrate, WEAP
  • Karim Khodaei, Houshang Qamarnia, Abdollah Taheri, Rasoul Qobadian, Mohammad Hosein Noori Page 29
    To predict the value of the streamflow, usually two methods of the Process-driven methods and Data – driven methods is used. Including Data – driven methods in river flow forecasting is artificial neural network, regression, time series and fuzzy logic. In this study, performance of another method empirical orthogonal functions than artificial neural network and fuzzy inference system to predict monthly inflow Latyan Dam reservoir was evaluated. Five models of ANN and ANFIS are similar and depends on rainfall, temperature and streamflow. Whereas five models of EOF depends on only streamflow in Latian station and Adjacent stations. Initial for all models the best combination identified, then statistical parameters of CE, MAPE, RMSE, CORR in the best combinations of all models were compared. The results showed that the fuzzy inference system, a better performance than the other way round.
    Keywords: Artificial Neural Network, Empirical Orthogonal Functions, Fuzzy Inference System Flow Forecasting, Model
  • S. Dowlatabadi, S. M. A. Zomorodian Page 38
    Management of watershed basins of the country as one of the most important ways by optimal use of water resources is considered. In this regard, it is believed that a simulation of hydrological phenomenon of basin seems to be the way is the optimal solution. In this research, SWAT model, for the simulation of the hydrological basin of Firoozabad in Fars Province were used. The first statistical runoff during 1994-2010 simulated by SWAT model. Then the results by using discharge measurement of at Dehrood station and method of SUFI-2 in SWAT-CUP software, sensitivity analysis, calibration, validation and uncertainty analysis were done. The years 1998-2006 model years of calibration and 2010-2007 for validation were used. Ability of the SWAT model to simulate runoff modeling by using parameters P-factor, d-factor, Nash Sutcliffe (NS) factor, coefficient of determination (R2) and the objective function was studied. The results showed that the SWAT model is a suitable simulation tool in discharge simulation of river.
    Keywords: SWAT model, Firoozabad basin, calibration, sensitivity analysis, validation
  • B. Mohseni, H. Razaghian Page 49
    Erosion and sedimentation as a serious phenomenon in Iran and the diversity of its affecting factors caused empirical methods be applied which were primarily developed for the other regions of the world. These methods were developed based on the number of affecting on the above mentioned phenomenon. Soil erosion causes soil fertility reduction; sedimentation in waterways, irrigation canals and rivers; reduction of the capacity of reservoirs and their life long; increase in flood; environment pollution and blocking roads. The soil as one of the most national capital of each country must be taken concrete actions to protect and better use of it. In order to prevent such a destructive process measures are planned to correct the situation by determining the amount of erosion and sedimentation. In this study, MPSIAC model in GIS environment was applied to estimate the amount of erosion and sedimentation of Kasilian basin. After logging information Layers and mixing layer in GIS, 36 work units were segregated and after the fifth class erosional, the value of sedimentation and erosion in each work units are separately estimated. The total sediment and erosion, respectively, were equal to 43693 tonnes per year and 1747722 tons per year.
    Keywords: Kasilian, Geomorphological, MPSIAC, GIS, work units
  • Majid Heydarizadeh, Hormozd Naghavi, Mohammad Reza Moghaadam Page 58
    Coal mining takes place a great plenty of reject coals which impacts considerable effects on the environment. On the other hands, croplands and bare soils need the addition elements to increase their own fertility and so improve their physical and chemical properties. This study aimed to investigate the chemical, physical and fertility of coal plant reject laundering of Zarand-Kerman in order to use in the agricultural activities. In this study, the physical, chemical and fertility were experimented on the pure coal samples and then, added to light and heavy soils in levels of 5, 10, 25 and 50 ton per hectare with 3 frequencies in the face of green-house implantation of corn. In this study, physical characteristics consist texture, porosity, density and usable water, and chemical characteristics consist anions, cations, saturation extract EC and PH and also, the nutritional properties of coal and mixing them with soil that contain nitrogen, usable phosphorus, soluble potassium and iron, manganese, copper and zinc. In this experiment, the heavy elements such as plumb, mercury and cadmium have been measured in reject coals and stubbles. Results indicate that the usable water deal in the pure coal were little and about 5 percent. Add a more coal to soils led to reduce PH in the mixture. Adding the coal to soils was effective in increasing iron in the light soils and sulfate in the heavy soils in significant of 5 percent. The deals of heavy elements such as plumb, cadmium and mercury are less than the standard level in pure coal. It was seen that adding them to soil and compare with indices, have not effective roles on soils and stubbles in significant.
    Keywords: Agricultural, Greenhouse plant, Heavy metals, Kerman, Reject coal, Soulphat
  • Mohammad Ebrahim Banihabib, Abolfazl Laghabdoost Arani Page 72
    Flood has destructive effects on the social, economic and environmentaround world and flood management is able to decrease destructive effect of a flood. Because of the multi-dimensional impacts of floods, application of multi criteria decision making as a decision tool will be useful in flood management. In this article, analytical hierarchy process (AHP) and evaluation and mixed criteria (EVAMIX) models are used for the ranking of seven flood management measures in Gorganrood River flood management project, including non-project condition, Golestan reservoir management, levee construction, construction of diversion channel, flood forecasting and warning system, flood insurance, and flood warning system and flood insurance integration. Eleven criteria including expected average number of casualties, recovery rate, gradual rate, expected annual damage, safety feeling, employment rate, public participation, landscape protection, wildlife habitat conservation, water quality conservation and technical feasibility and performance were used for evaluation of the measures. Ranking results shows that these two models were contradict just in first and second rank, So that, the AHP allocated Golestan reservoir measure in first place and EVAMIX preferred flood warning system and flood insurance integration measure. But the other ranks were the same in both of the models. Thus, the models didnt rank measures so differently, but nomination of the best measure was different to each other.
    Keywords: AHP, EVAMIX, Flood management, Gorganrood catchment, Multi, criteria decision making
  • M. Taghi Sattari, Farnaz Nahrein Page 83
    Rainfall has been one of the most important agents in water cycle which has an effective rule in each region characters measurement. Prediction of month scale rainfall is important for main goals as torrent estimating, drought, run-off, sediment, irrigation programming and also manage the drainage basins. Rainfall measure prediction in each area mediated by punctual data measured of humidity, temperature, barograph manometers, wind speed and etc. the limitations such as unavailable enough data about rainfall measure on a scale of time and location and also complicated boundaries among meteorology agents related to rainfall, caused to inexact and non trustable amount based on unusual manners. In this research, firstly the description of different concepts of meteorology parameters on month scale in Ahar and Jolfa regions, EAST AZARBAIJAN, have been explained in which the entrance Artificial Neural Networks, Genetic Programming and M5 tree model have been defined too. Then, the best concept has been chosen for each model according to both R and RMSE statistics. In Ahar station Genetic Programming approach with (R=0.88) and (RMSE=3.32), also in Jolfa station Genetic Programming approach with (R=0.87) and (RMSE=3.79) presented the best results. The conclusion determined that each mentioned approaches presents the comparatively exact result for rainfall prediction in region but due to having simple liner models and understandable with M5 tree model, this approach would be considerate as an efficient application and substitutes for rainfall measurement.
    Keywords: Prediction of month scale rainfall, Artificial Neural Networks, Genetic Programing, M5 tree model, Ahar, Jolfa
  • H. Ghamarnia, M. Farmanifard Page 99
    Now, water is the most important and the most limiting factor in agricultural production sector. Certainly, different countries which located in arid and semi-arid region and are faced with water shortage must be applied specially strategies for the suitable and correct water use. In this research two-year experiments from year 2009 -2010 and 2010-2011 was conducted to find the effect of time and value of three supplementary irrigation procedure including without supplementary irrigation, once irrigation at flowering and twice irrigation at flowering and seedling stages on three wheat cultivars in the presence of constant groundwater table with 80cm depth in three replicate. Experiments performed at Razi University lysimeteric research station No1. Results showed no significant difference (P<0.05) between without and once supplementary irrigation treatment was happened. Totally, groundwater contribution under different supplementary irrigation was varied from 57.1% to 71.0% during two years of experiments for different wheat Cultivars. Also, the outcome of this study indicate that, by applying timely and optimal supplementary irrigation in the presence of a shallow water table (at a constant depth of 80 cm) in a semi-arid climate with an limited average annual rainfall, enables to compensate the total water requirement of winter wheat during the growing season. The results on this investigation showed that during wheat cultivation, existing shallow groundwater in different western, north western, north and southern parts of Iran can compensate some parts of wheat water requirement. Therefore a huge volume of surface water for wheat irrigation can be saved and more land irrigation, and job creation will be possible.
    Keywords: Shallow Groundwater, Supplementary irrigation, Wheat, Lysimeter, Water requirement
  • Maryam Shafaei, Ahmad Fakhei Fard, Sabereh Darbandi, Mohammadali Ghorbani Page 113
    According to the importance of river flow forecasting in water resources management, various methods are considered to model the flow in rivers. For the propose of minimizing the flood or drought hazard from the view point of management. Having nonlinear features and multiple time scales, the time series of daily flow were considered to be analised using artificial neural network (ANN) and wavelet hybrid procedures. For this purpose the original time series for 35 years was decomposed to 11 multi-frequency subseries by wavelet transform and then in order to predict the flow of future 1, 2, 3, and 4 days, this sub series was entered as input data to ANN model. The results of the Application modeling of wavelet- ANN with the results of modeling of ANN is compared, and it was observed that method of wavelet-neural networks has a higher forecast accuracy than method of ANN and also forecast accuracy in both models with increasing number of delays in the output neurons is reduced, and it was observed that in predicte by wavelet-neural networks were used from Haar wavelet and Meyer wavelet that results the simulation of Meyer wavelet were more accurate than Haar wavelet.
    Keywords: Haar wavelet, Meyer wavelet, Multi, frequency time series, Time series, Water resources management