فهرست مطالب

Iranian Journal of Applied Linguistics
Volume:16 Issue: 2, Sep 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/08/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عصمت بابایی، یونس تاسه صفحات 1-19
    با توجه به نقش مهمی که کلیدواژه ها در شکل گیری بانک های اطلاعاتی و همچنین بازیابی اطلاعات توسط پژوهشگران ایفا می کنند، پژوهش حاضر تلاشی است جهت بررسی ویژگی های کلیدواژه هایی که توسط نویسندگان مقالات علمی انتخاب می شوند. در این راستا، در مرحله ی کمی پژوهش، کلیدواژه های دویست مقاله تحقیقی در رشته زبانشناسی کاربردی از نقطه نظر حوزه، میزان تخصصی بودن و ارتباط با عناوین مقالات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در مرحله ی کیفی، راهکارهای انتخاب کلیدواژه ها توسط محققین این رشته بررسی گردید. یافته های مرحله کمی حاکی از میزان همپوشانی قابل ملاحظه ای بین عناوین و کلیدواژه های تخصصی می باشد. بر این اساس، توصیه هایی جهت افزایش موفقیت بازیابی اطلاعات، مخصوصا برای دانشجویان، ارائه می گردد.از سویی دیگر، تحلیل های انجام شده در مرحله کیفی نشانگر ماهیت سهل و ممتنع انتخاب کلیدواژه ها از دیدگاه نویسندگان مقالات بوده؛ وجوه تشابه و اختلاف نظر مشاهده شده می تواند راهگشای پژوهش های جدیدی در باب اثر دیدگاه های نویسنده در ویژگی های متنی ژانرهای علمی باشد.
    کلیدواژگان: انتخاب کلیدواژه، انتخاب کلیدواژه توسط نویسنده، کد بندی اطلاعات، عنوان در مقاله ی تحقیقی، جستجوی اینترنتی اطلاعات
  • نرجس غفورنیا، اکبر افقری صفحات 21-51
    این تحقیق به بررسی ارتباط بین استفاده از استراتژی های یادگیری، رشته های تحصیلی دانشگاهی و توانائی خواندن در آزمون خواندن و درک مفاهیم دانشجویان کارشناسی ارشد EAP ایرانی پرداخت. 947 دانشجو در 19 رشته تحصیلی تحت سه گروه آموزشی مهندسی، علوم پایه و علوم انسانی به آزمون خواندن و درک مفاهیم و پرسشنامه استراتژی های یادگیری به طور متوالی در یک جلسه پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده مورد تحلیلهای آماری پارا متریک از جمله آمار توصیفی، تحلیل واریانس یکطرفه، آزمونهای Tukey و Duncan قرار گرفت. نتایج تحقیق تفاوت معنا داری بین دانشجویان در رشته های مختلف تحصیلی در استفاده از استراتژی های کل، مستقیم و غیر مستقیم یادگیری نشان داد.ارتباط آماری مثبتی بین توانائی خواندن و درک مفاهیم دانشجویان و به کارگیری استراتژی های کلی، شناختی، جبرانی، فراشناختی و عاطفی یادگیری نیز یافته شد. نتایج این تحقیق نشان داد که توانائی حقیقی زبان آموزان در فرایند آزمون دهی تحت تاثیر بعضی عوامل غیر زبانی قرار گرفت و نمرات مشاهده شده زبان آموزان نشان دهنده توانائی واقعی زبانی آنان نبود. نتایج این تحقیق میتواند از مدلهای فکری (Bachman (1990 و Bachman and Palmer (1996,2010) به صورت آماری حمایت کند. یافته های این تحقیق میتواند به مدرسان زبان کمک کند تا به اصلاح برنامه های آموزشی خواندن و درک مطلب بپردازند، خطاهای سنجش را کاهش دهند و شکاف بین زبان آموزان موفق و نا موفق را در رشته های تحصیلی متفاوت کاهش دهند.
    کلیدواژگان: استراتژی های خواندن، توانش استراتژیک، خواندن استراتژیک، توانش ارتباطی
  • محمد خطیب، حسین صمدی بهرامی صفحات 53-81
    این تحقیق پیدایش ویژگی های شخصیتی چندفرهنگی را در دانشجویان ایرانی زبان انگلیسی در طول تحصیل آنها از مقطع کارشناسی به کارشناسی ارشد و سپس دکتری در پرتو نظریه سرمایه گذاری مورد بررسی قرار می دهد. به همین منظور 117 دانشجوی دوره کارشناسی، 92 دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد و 35 دانشجوی مقطع دکتری از دانشگاه علامه طباطبائی، تربیت مدرس و دانشگاه آزاد اسلامی به صورت تصادفی انتخاب و به پرسشنامه سنجش ویژگی های شخصیتی چندفرهنگی پاسخ دادند. پرسشنامه مذکور پنج ویژگی شخصیتی چندفرهنگی را که عبارتند از: همدلی فرهنگی، آزاداندیشی، پیشگامی در برقراری ارتباط اجتماعی، ثبات احساسی، و انعطاف پذیری مورد سنجش قرار می دهد. اطلاعات جمع آوری شده حاکی از این بودندکه میانگین ویژگی های شخصیتی چندفرهنگی در دانشجویان دوره دکتری 277/77، کارشناسی ارشد 272/02 و کارشناسی 267/96 می باشد. تحلیل پراکندگی (ANOVA) آمار اطلاعات جمع آوری شده نشان داد که ویژگی های شخصیتی چندفرهنگی دانشجویان زبان انگلیسی ایرانی طی تحصیلات دانشگاهی آنها از مقطع کارشناسی به کارشناسی ارشد و سپس دکتری مورد تغیر و تحول قرار گرفته است. نتایج تحقیق آشکار نمود که پیشرفت دانشجویان زبان انگلیس در تحصیلات دانشگاهی از کارشناسی به کارشناسی ارشد و سپس دکتری با افزایش ویژگی های شخصیتی چندفرهنگی آنها همراه است. همچنین مشاهد شده که از میان پنج ویژگی شخصیتی چندفرهنگی، همدلی فرهنگی و پیشگامی در برقراری ارتباط اجتماعی بیشترین حد رشد را در بین دانشجویان مقطع دکتری به خود اختصاص دادند. پیشگامی در برقراری ارتباط اجتماعی به عنوان یک ویژگی شخصیتی چندفرهنگی نقشی موثر در برقراری تعاملات اجتماعی دارد و افزایش قابل توجه این ویژگی در مقطع دکتری تاییدی است بر رویکرد تحلیلی- سازهانگارانه در فراگیری زبان دوم.
    کلیدواژگان: مفهوم سازی، تحول هویتی، ویژگیهای شخصیتی چندفرهنگی، همنشینی اجتماعی، بارگذاری ارزشی مفاهیم و عبارات
  • الهام ناجی میدانی، رضا پیش قدم، محمد غضنفری صفحات 83-106
    مقاله ی حاضر کوشیده است ابزاری جهت سنجش میزان نگرش انتقادی نسبت به گسترش جهانی زبان انگلیسی تهیه و اعتبار سازه ای آن را بررسی کند. بدین منظور، پرسشنامه ای بر اساس مفاهیم امپریالیسم زبان انگلیسی، انگلیسی به عنوان زبان بین المللی، و جهانی شدن طراحی شد و جهت پاسخ گویی به 425 نفر ارائه شد که متشکل بودند از مدرسان آموزشگاه های زبان، زبان آموزانی که در آموزشگاه های زبان تحصیل می کردند، والدینی که فرزندانشان را به آموزشگاه های زبان می فرستادند، دانشجویان رشته ی زبان و ادبیات انگلیسی و اساتید دانشگاهی گرایش های زبان انگلیسی. برای بررسی اعتبار سازه ای پرسشامه از مدل آماری رش استفاده شد و نتایج بدست آمده نشان داد که به جز سه گویه پرسشنامه از یکپارچگی لازم برخوردار است. سپس تحلیل عاملی اکتشافی انجام شد و پنج عامل بدست آمد که بدین صورت نام گذاری شدند: سلطه ی زبان و فرهنگ انگلیسی، تمایل به زبان و فرهنگ مادری، سن و زبان تدریس، تقلید از انگلیسی زبانان و بومی سازی در آموزش زبان انگلیسی. در نهایت، به کاربردهای پرسشنامه ی طراحی شده در جامعه ی آموزش زبان ایران پرداخته شد.
    کلیدواژگان: امپریالیسم زبان انگلیسی، انگلیسی به عنوان زبان بین المللی، جهانی شدن، پرسشنامه، اعتبارسنجی
  • فائزه صفری، علیرضا احمدی صفحات 107-135
    در پاسخ به نیاز روزافزون به آزمونهای کوتاه و کاربردی در حوزه ی آزمون سازی زبان، تحقیق حاضر به بررسی ویژگی های آزمون کوتاه آفلاین در مقایسه با آزمون متداول سنتی پرداخته است. از مجموع 98 سوال واژگان که از بخش زبان تخصصی آزمون سراسری ورودی دانشگاه های ایران جمع آوری شده بودند، 60 سوال برای آزمون متداول سنتی انتخاب شدند. برای ساخت آزمون کوتاه، در ابتدا یک بانک سوال با بررسی پارامترهای سوالات بر اساس نظریه پاسخ-سوال (IRT) طراحی شد. داده های سنجش پارامترها شامل پاسخ های 258،774 داوطلب آزمون سراسری بود. با استفاده از مدل سه پارامتری 43 سوال با بالاترین قدرت تمییز و کمترین میزان حدس از سطوح مختلف دشواری انتخاب شدند. سپس، 30 نوع مختلف از آزمونهای کوتاه از میان سوالات موجود در بانک ساخته شد. با استفاده از پاسخ های 253 زبان آموز انگلیسی به هر دو آزمون کوتاه و سنتی، ویژگی های این دو آزمون از نظر دقت نمره، همبستگی میان نمرات، و ثبات دسته بندی مقایسه شدند. نتایج نشان داد که اگرچه در کل آزمون کوتاه همان سطح دقت اندازه گیری در آزمون متداول سنتی را بدست نیاورد، همچنان به سطحی مطلوب در دقت اندازه گیری رسید و توانست اثرات منفی یک آزمون طولانی را کاهش دهد. نتایج همچنین نشان داد که تطابق بالایی میان نمرات آزمون های کوتاه و سنتی و میان نتایج دسته بندی آنها وجود داشت. در مجموع، نتایج تحقیق نشان داد که آزمون کوتاه می تواند به عنوان جایگزینی مناسب برای آزمون متداول سنتی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آزمون کوتاه آفلاین، نظریه پاسخ- سوال، پارامتر سوال، آزمون سراسری ورودی دانشگاه های ایران
  • محمدحسن تحریریان، الهام صدری صفحات 137-160
    با وجود آن که امروزه تصاویر در کتب آموزش زبان انگلیسی به وفور دیده می شوند و اهمیت به سزایی در جذاب کردن ظاهر کتابها و مطالب آموزشی دارند، هنوز هم به اندازه کافی مورد پژوهش قرار نگرفته اند. تحقیق حاضر تلاشی است در جهت آزمودن نقش و کارکرد تصاویر در کتاب های زبان انگلیسی که در حال حاضر در دبیرستان های ایران تدریس می شوند. دراین تحقیق کارآیی و سودمندی این تصاویر در راستای اهداف آموزشی مورد بررسی انتقادی قرار گرفته اند. برای این منظور، مدل «گرامر بصری» کرس و ون لیوون (2006) به عنوان ملاک ارزیابی انتخاب گردید. یافته های تحقیق آشکار نمود که اگرچه تصاویر بررسی شده به واسطه ی برخورداری از کارکردهای اطلاع رسانی (informative)و توضیحی (illustrative) از مهمترین منابع این کتاب ها به شمار می روند، ولیکن از قابلیت بالقوه آن ها به طور کامل استفاده نشده است. دلایل کاستی ها از یک سو در بعد بازنمایانه ی ساخت معنا به مواردی از قبیل بازنمایی منسوخ و دور از زمانه ی اشیاء، کلیشه های جنسیتی، و مبالغه در بازنمایی هویت ایرانی باز می گردد و از سوی دیگر در بعد تعاملی ساخت معنا به باورپذیری ضعیف تصاویر به واسطه ی چاپ سیاه و سفید و گرافیک قدیمی و فاقد جذابیت و بدون زمینه پردازی و جزئیات تصویری مربوط می شود. این ضعف ها باعث می شود دانش آموزان نوجوان دبیرستان که با تکنولوژی امروزی آشنایی کامل دارند نتوانند به خوبی با تصاویر ارتباط برقرار کنند و در نتیجه در تحقق اهداف آموزشی تصاویر مانع ایجاد می نمایند. لذا، مطالعه ی حاضرخواستار اعمال تغییرات در کیفیت فنی و پیام های ضمنی تصاویر مورد ارزیابی قرار گرفته می باشد.
    کلیدواژگان: تصویر، کتاب درسی انگلیسی، ساخت معنای تصویری، وجه بازنمایانه، وجه تعاملی، وجه چیدمانی
|
  • Esmat Babaii, Yoones Taase Pages 1-19
    The current study attempts to explore the characteristics of author-assigned keywords in research articles as important constituents of targeted search in academic communities. To this end, the keywords of 200 research papers in the field of applied linguistics, in terms of domain, degree of specificity, and relation to the titles, were analyzed. To supplement the findings, the keyword choice strategy of a number of researchers with publishing experience in the field was also investigated. The analysis revealed a considerable rate of title-keywords match, especially with respect to field-specific keywords. This finding points to the importance of users’ field-specific background knowledge in locating relevant information on the web. The examination of authors’ viewpoints and strategies, on the other hand, helped to bring to light the complex and non-clichéd nature of keyword selection. The significance of authors’ diverging and converging attitudes and their implications for enhancing the success rate of keyword search are discussed.
  • Narjes Ghafournia, Akbar Afghari Pages 21-51
    This study scrutinized the relationship between utilizing language learning strategies, academic fields, and reading ability in reading comprehension test performance of Iranian postgraduate EAP students. The participants were 947 students, who answered a reading comprehension test and a learning strategy questionnaire successively in one session. The gathered data were subjected to a set of parametric statistical analyses, including descriptive statistics, one-way analysis of variance, Tukey HSD and Duncan tests. The findings manifested significant differences among the participants in different fields in employing overall, direct, and indirect strategies. A statistically positive relationship was found between the participants’ reading ability and use of overall, cognitive, compensation, metacognitive, and affective strategies. The findings reflected that the actual ability of language learners was significantly influenced by some nonlinguistic factors, and the observed scores did not represent their true ability. The findings can provide an empirical evidence for Bachman’s (1990) as well as Bachman and Palmer's (1996, 2010) conceptual frameworks of language use due to the impact of nonlinguistic factors on language ability of L2 learners in test-taking process. The findings can help language teachers improve instructional reading programs, decrease error of measurement, and narrow the gap between more successful and less successful learners in different fields of study.
  • Mohammad Khatib, Hossein Samadi Bahrami Pages 53-81
    This study examined the Iranian EFL learners’ multicultural developmental trend in light of Investment Hypothesis as they furthered their academic studies from BA toward postgraduate levels. In so doing 117 BA, 92 MA, and 35 Ph.D. EFL students at AllamehTabataba’i University, Tarbiat Modarres, and Islamic Azad Universities, Tehran, Iran, were randomly selected to provide answers to Multicultural Personality Traits Questionnaire (MPQ) that measures individuals’ Multicultural Personality Traits (MPTs: Cultural Empathy, Open-Mindedness, Social Initiative, Emotional Stability, and Flexibility). Ph.D. students’ MPTs mean was found to be 277.77; MA students’ MPTs mean score was 272.20; and BA students’ MPTs mean score was 267.96. The ANOVA conducted revealed that EFL Iranian students’ MPTs improved as they furthered their academic career from BA to MA and from MA to Ph.D. levels. The study concluded that advancement in EFL students’ academic career resulted in a concomitant development in their MPTs and among the five MPTs, cultural empathy and social initiative were found to have been significantly improved at Ph.D. level. Among the MPTs, Social initiative provides the highest contribution to social interactions and its significant development at Ph.D. level is confirmatory of the discursive-constructionists’ approach to L2 learning.
  • Elham Naji Meidani, Reza Pishghadam, Mohammad Ghazanfari Pages 83-106
    The present study aimed to design and validate a “Critical Understanding of the Global Spread of English” Scale (CUGSES). To this end, a framework was designed based on the tenets of linguistic imperialism, English as an International Language (EIL), and globalization. The scale was then administered to a population of 425 participants, comprising English language teachers in language institutes, English language learners in language institutes, parents whose children attended English language institutes, university students majoring in English and English-major university professors. Rasch measurement was utilized to substantiate the construct validity of the instrument. The results of the Rasch analysis revealed that except for three items, the scale is unidimensional and meets the criteria to fit to the Rasch model. Next, exploratory factor analysis (EFA) was conducted to extract the factors underlying the scale. Five components were extracted and labeled as: domination of English language and culture, preference for home culture and language, age and medium of instruction, native speakerism, and localization in ELT. Implications of the newly- designed scale in the Iranian EFL context were then provided.
  • Faeze Safari, Alireza Ahmadi Pages 107-135
    In response to the increasing interest in and need for a practical brief measure in language testing, this study explored the properties of an offline short-form test (OSF) versus a conventional lengthy test. From the total of 98 vocabulary items pooled from the Iranian National University Entrance Exams, 60 items were selected for the conventional test (CT). To build the OSF, we created an item bank by examining the item response theory (IRT) parameter estimates. Data for the IRT calibration included the responses of 774,258 examinees. Upon the results of the item calibration, 43 items with the highest discrimination power and minimal guessing values from different levels of ability were selected for the item bank. Then, using the responses of 253 EFL learners, we compared the measurement properties of the OSF scores with those of the CT scores in terms of the score precision, score comparability, and consistency of classification decisions. The results revealed that although the OSF generally did not achieve the same level of measurement precision as the CT, it still achieved a desired level of precision while lessening the negative effects of a lengthy test. The results also signified an excellent degree of correspondence between OSF and CT scores and classification results. In all, findings suggest that OSF can stand as a reasonable alternative for a longer test, especially when conditions dictate that a very short test be used.
  • Mohammad Hassan Tahririan, Elham Sadri Pages 137-160
    Although images are abundant and play significant aesthetic and pedagogical roles in today’s EFL course books, they are still one of the less explored areas of research. The present study is an attempt to examine the role and function of images in Iranian high school EFL course books; it also aims to cast a critical eye over their suitability and efficiency. To this end, Kress and Van Leeuwen’s (2006) model of visual grammar was adopted. The findings revealed that although the informative and/or illustrative functions of the images make them important resources in Iranian high school EFL course books, their full potential for language learning does not seem to be adequately exploited. This relates to flaws at the representational mode of meaning making, such as outdated portrayal of objects, gender stereotyping, and overdramatizing national identity as well as shortcomings at the interactive mode, such as poor modality due to grayscale printing and plain graphics with no contextualization or pictorial detail. These flaws make the images seem out of today’s world and hardly credible for high school students who are already adept at new technology. Since these shortcomings may sacrifice pedagogical objectives, the study calls for changes in both technical quality and underlying messages of images in the course books.