فهرست مطالب
فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 38 (بهار 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/03/16
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحه 1
-
صفحه 2امروزه نیاز به تغییر پارادایم از اقتصاد مبتنی بر سرمایه به اقتصاد دانش محور برای رسیدن به توسعه پایدار لازم و ضروری است. کریدورهای علم و فناوری به عنوان یکی از زیرساخت های توسعه اقتصاد دانش محور با ایجاد انگیزش در صنایع برای حرکت به سمت فناوری های نوین و کسب و کارهای با ارزش افزوده، تلاش می نمایند محیطی جذاب برای سرمایه گذاران، بنگاه های اقتصادی، شرکت ها و موسسات دانش محور و شهروندان پدید آورند. این کریدورها در واقع مناطق ویژه ای شامل مولفه های مختلف از قبیل دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، مراکز تحقیقاتی، پارک های علم و فناوری، صنایع گوناگون و شرکت های دانش بنیان می باشند و هدف اصلی آنها شکل دهی یک خوشه فناوری می باشد. علاوه بر این، خدمات با ارزش افزوده بالا در این کریدورها ارائه می شود و خروجی این مناطق تسهیل فرایند خلق نوآوری و تبدیل علم به ثروت خواهد بود. در این مقاله، ضمن بررسی مفهوم اقتصاد دانش محور، سوپر کریدور چند رسانه ای مالزی که در واقع خوشه ایاز شرکت های فناوری اطلاعات و ارتباطات است و هدف اصلی آن ترغیب نوآوری و فراهم آوردن زمینه تولید و توسعه فناوری های جدید توسط شرکت ها می باشد، به عنوان یک تجربه موفق معرفی و دستاوردهای آن تشریح می گردد. همچنین قابلیت ایجاد منطقه ویژه علم و فناوری اصفهان به عنوان اولین تجربه در ایران بررسی و ظرفیت های اصفهان برای تغییر از یک منطقه صنعتی به یک منطقه دانش محور مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
کلیدواژگان: اقتصاد دانش محور، کریدور علم و فناوری، توسعه مبتنی بر دانایی -
صفحه 14در مراکز رشد پارک های علم و فناوری به منظور ارتقای سطح موسسات مستقر، انواع مختلفی از خدمات ارائه می گردد. با وجود مشابه بودن این خدمات برای تمامی موسسات، همواره تعداد کمی از این موسسات به گونه ای متفاوت از سایرین عمل نموده و متمایز از سایرین می گردند. در این پژوهش، با هدف یافتن علل اصلی موفقیت این موسسات متمایز و سعی در شناسایی راهکارهایی برای تعمیم آن به سایر موسسات، از رویکرد «تمایز مثبت» که به عنوان یکی از رویکرد های حل مساله از اوایل دهه 1990 مطرح و مشهور گردیده است، استفاده شده است. این پژوهش در مرکز رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات پارک علم و فناوری یزد انجام پذیرفته و با طی چهار مرحله اصلی (مطابق با روش شناسی این رویکرد) یعنی مراحل «تعریف کردن»، «تعیین کردن»، «کشف کردن» و «طراحی کردن»، رفتارها و راهکارهای به کارگرفته شده توسط موسسات موفق، برای غلبه بر مشکلات و رشد و تعالی شناسایی گردیده است. در ادامه با استفاده از تکنیک «خانه کیفیت» راهکارهایی برای تعمیم نتایج پژوهش به سایر موسسات (از طریق تغییر در فرایند های کلیدی پارک علم و فناوری یزد) پیشنهاد گردیده و در پایان نیز توصیه هایی برای الهام گرفتن سایر موسسات ارائه شده است.
کلیدواژگان: تمایز مثبت، متمایزان مثبت، پارک علم و فناوری، مرکز رشد، بهبود عملکرد موسسات -
صفحه 25در بیشتر کشورهای توسعه یافته جهان، اتخاذ سیاست های مربوط به حمایت از بنگاه های اقتصادی کوچک و متوسط به منظور افزایش رشد، ایجاد درآمد و اشتغال و حتی کاهش فقر از مهمترین اولویت های اقتصادی- اجتماعی دولت ها محسوب می شود. ویژگی های حیاتی بنگاه های کوچک و متوسط، از جمله انعطاف پذیری در مقابل تغییرات بازار و محیط، به نتیجه رسیدن سریع فعالیت ها و ابتکار عمل افراد در این بنگاه ها، برخورداری کارکنان این شرکت ها از انگیزه بالا، سرمایه اولیه محدود مورد نیاز این بنگاه ها، محرک اصلی تحقق کارآفرینی و غیره آنها را به مهمترین عامل رشد، نوآوری و تحرک اقتصادی و توسعه کشورها، به ویژه کشورهای در حال توسعه و یاری دهنده آنها در مرحله گذار اقتصادی تبدیل کرده است. هدف این پژوهش شناسایی بنگاه های کوچک و متوسط صنایع تولیدی با رشد سریع و نیز تعیین سهم آنها در اقتصاد مالزی است. چشم انداز توسعه 2020 مالزی سیاست های توسعه را از طریق شرکت های کسب و کار کوچک برنامه ریزی کرده است. این شرکت ها نقش مهمی را در توسعه اقتصادی مالزی ایفا می کنند. این شرکت ها 8/93 درصد از شرکت های فعال در بخش صنعت،3/27درصد از کل تولیدات کارخانجات، 8/25درصد از ارزش افزوده تولید،6/27 درصد از دارایی های ثابت و9/38درصد از استخدام نیروی کار این کشور را به خود اختصاص داده اند. همچنین شواهد نشان می دهد که این شرکت ها نقش مهمی را در توسعه اقتصاد ملی کشور مالزی بر عهده دارند.
کلیدواژگان: بنگاه های کوچک و متوسط، توسعه اقتصادی، فعالیت های اقتصادی، سرمایه فکری، اقتصاد مبتنی بر دانش -
صفحه 38هوشمندی کسب و کار تنها یک ابزار نیست بلکه معماری است و در راستای شناسایی، جمع آوری، پردازش و نتیجه گیری از داده ها فرایندهای مختلفی طی می شود و از ابزارهای متفاوتی استفاده می کند. ارزش واقعی هوشمندی کسب و کار زمانی خواهد بود که بتوان با تصمیمات اتخاذ شده بر اساس نتایج حاصل از هوشمندی کسب و کار به سادگی فرایندهای سازمانی را مدیریت کرد و قوانین کسب و کار جدید را اعمال نمود. در دهه کنونی به کارگیری سیستم های هوشمند کسب و کار به عنوان مزیت رقابتی و یک ابزار جدایی ناپذیر تصمیم گیری در سازمان ها تبدیل شده است. اثربخشی و بلوغ هوشمندی کسب و کار در یک سازمان موجب مدیریت بهتر فرایند های اطلاعاتی وکسب و کار خواهد شد. این پژوهش با هدف ارزیابی ارتباط بین سطح بلوغ سیستم های کسب و کار با عواملی چون کیفیت دسترسی اطلاعات و کیفیت محتوای اطلاعات انجام شده است. پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی است که در بین 50 سازمان ایرانی که به طور مشخص سیستم های هوشمندی کسب و کار را به کار گرفته اند و از بین صنایع مختلف انتخاب شدند انجام شده است. در انتها مدل نهایی پژوهش تدوین شده است. از جمله نتایج پژوهش می توان به ارتباط مستقیم و مثبت بین سطح بلوغ سیستم های هوشمندی کسب و کار و کیفیت دسترسی و محتوایی اطلاعات اشاره کرد.
کلیدواژگان: بلوغ سیستم های هوشمندی کسب و کار، کیفیت دسترسی اطلاعات، کیفیت محتوایی اطلاعات -
صفحه 45در عصر حاضر، بخش عمده ای از توان اقتصادی ملل برای تسلط بر بازارهای منطقه ای و فرامنطقه ای در گرو کسب دانش و فناوری و به کارگیری آن در خلق محصولاتی متنوع و هماهنگ با نیاز کنونی جهان است. استفاده از فناوری در تولید و صادرات، موجب افزایش قدرت رقابت پذیری و افزایش سهم در بازار جهانی می گردد. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر نوآوری بر صادرات با فناوری برتر ایران در مقایسه با کشورهای منتخب سند چشم-انداز در بازه زمانی 2012-2007 به منظور ارائه توصیه های به سیاست-گذاران کلان اقتصادی در راستای تحقق اهداف سند چشم انداز و مقابله جدی با تحریم های اقتصادی است. نتایج بیانگر رابطه مثبت بین نوآوری و صادرات با فناوری برتر در کشورهای مورد مطالعه است. بر اساس تحلیل-های حاضر، در بین کشورهای مورد مطالعه، بهترین و ضعیف ترین عملکرد صادرات مبتنی بر فناوری برتر به ترتیب متعلق به ترکیه و قطر است. جمهوری اسلامی ایران درخصوص صادرات با فناوری برتر و در دو شاخص نوآوری (تعداد حق اختراع و تعداد مقالات علمی و فنی چاپ شده) در رتبه دوم منطقه قرار گرفته است ولی در سایر شاخص ها از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست. علی رغم وجود نسل جوان آموزش دیده و گسترش تحصیلات تکمیلی به دلیل ناهماهنگی بین سیاست های کلان اقتصادی با سیاست های پژوهشی و نوآوری و خلاء تقاضا محوری نوآوری، هنوز جایگاه برتر ایران در صادرات با فناوری برتر در منطقه تحقق نیافته است. لذا جهت مقابله جدی با تحریم های اقتصادی و تحقق اهداف سند چشم انداز ضرورت دارد، اقدام به اتخاذ سیاست های کلان اقتصادی در راستای ایجاد بستر مناسب جهت بسط تقاضای فعالیت های نوآوری صورت پذیرد.
کلیدواژگان: صادرات با فناوری برتر، شاخص جهانی نوآوری، شاخص کارآیی نوآوری، کشورهای منتخب سند چشم انداز -
تبیین مدل ساختاری تاثیر ویژگی های فناوری بر تجاری سازی فناوری از دیدگاه مدیران شرکت های دانش بنیان / مطالعه موردی پارک علم و فناوری گیلانصفحه 55تجاری سازی فناوری ها نقش اساسی در افزایش رفاه جامعه دارد. توجه شرکت ها به ویژگی های ارائه یک محصول و خدمت نو به بازار، بسیار حائز اهمیت است. یک فناوری باید ویژگی های مختلف و منحصر به فردی داشته باشد تا مورد پذیرش مشتری و مصرف کننده قرار گرفته و بازار مناسبی برای آن محصول یا خدمت به وجود آید. هدف اصلی این مقاله تبیین مدل ساختاری تاثیر ویژگی های فناوری بر تجاری سازی فناوری از دیدگاه مدیران شرکت های دانش بنیان است. پرسشنامه این پژوهش، بین 130 شرکت تحت پوشش پارک علم و فناوری گیلان توزیع شده است. با توجه به بازگشت 97 پرسشنامه ارزیابی نهایی انجام گرفته است. نتایج نشان داد که اگر فناوری ها دارای ویژگی های نوآوری، عمومی بودن، سادگی و سازگاری باشند دارای سطح بازار مطلوب ترند و در نتیجه احتمال تجاری سازی فناوری بالا است. بر اساس یافته ها، بیشترین اثرگذاری بر تجاری سازی فناوری مربوط به متغیرهای سازگاری و سادگی بوده، متغیرهای نوآوری و عمومی بودن فناوری در درجات بعدی اهمیت قرار می گیرند. با توجه به معنادار بودن مسیرهای علی ویژگی های فناوری بر پتانسیل بازار و پتانسیل بازار بر تجاری سازی، می توان گفت که ویژگی های فناوری بر پتانسیل بازار به طور مستقیم تاثیر می گذارد ولی تاثیر ویژگی های فناوری بر تجاری سازی غیرمستقیم و به صورت واسطه ای صورت می گیرد.
کلیدواژگان: تجاری سازی فناوری، ویژگی های فناوری، پتانسیل بازار، پارک علم و فناوری گیلان -
صفحه 65ارزیابی وضعیت مدیریت دانش به سازمان های دانش بنیان امکان می دهد که دریابند چگونه فرایند مدیریت دانش خود را پیاده سازی نمایند. از این رو باید شاخص هایی برای اندازه گیری فرایند مدیریت دانش در اینگونه سازمان ها تعریف شود. این شاخص ها کارایی و اثربخشی فرایند مدیریت دانش را بیان می نمایند. هدف این پژوهش ارائه مدلی برای ارزیابی مدیریت دانش برای سازمان های دانش بنیان است. در مدل توسعه داده شده در این تحقیق، چهار توانمندساز یا عامل موثر بر ایجاد و توسعه فرایند مدیریت دانش شامل «منابع انسانی، فناوری اطلاعات، آموزش و فرهنگ» و چهار زیر فرایند اصلی مدیریت دانش شامل «ایجاد، ذخیره سازی، اشتراک و کاربرد دانش» شناسایی شدند. سپس مدل توسعه یافته به صورت موردی در جامعه آماری متشکل از کارمندان و اعضای هیات علمی دانشگاه قم به عنوان یکی از سازمان های دانش بنیان مورد ارزیابی واقع شده است. روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی است و داده های مورد نیاز این پژوهش از طریق پرسشنامه جمع آوری گردیده است. نتایج حاصل از تحقیق، حاکی از آن است که دانشگاه قم تمرکز زیادی بر مدیریت دانش نداشته و در سطح آمادگی متوسطی جهت پیاده سازی مدیریت دانش قرار دارد. همچنین نتایج حاصل از آزمون رتبه بندی فریدمن گویای آن است که توانمندسازها و زیر فرایندهای مورد بررسی در شرایط مطلوبی قرار ندارند و عامل «فرهنگ سازمانی» و فرایند «ایجاد دانش» در دانشگاه قم دارای کم ترین توجه و عامل «آموزش» و فرایند «کاربرد دانش» دارای بیشترین توجه می باشند.
کلیدواژگان: ارزیابی مدیریت دانش، سازمان دانش بنیان، توانمند سازها، فرایندهای مدیریت دانش
-
Page 2Today, there is an urgent need for a paradigm shift from capital economy to knowledge-based economy to achieve sustainable development. The Science and Technology Corridor (STC) as an infrastructure for the development of knowledge-based economy aims to provide an attractive environment for investors, firms, corporations, and knowledge-based institutions and citizens by creating incentives for the industry to move towards new technologies and high value-added businesses. These corridors are actually special areas which include various components such as universities and higher education institutions, research centers, science and technology parks, knowledge-based in different industries. Their main purpose is to form a technology cluster. In addition, high value-added services are provided by these corridors. The outputs of these areas will facilitate the process of innovation and convert knowledge into wealth. This paper elaborates the properties of knowledge-based economy, defining STCs and explaining Malaysia's Multimedia Super Corridor (MSC) as a successful experience. Malaysia's MSC is a cluster of ICT companies, and its main purpose is to encourage innovation and development of new technologies by the companies. In addition, the potential of the Isfahan as a first experience in Iran for STC establishment and its capability to change the geography and the local economy of the Isfahan from an industrial region into a knowledge-based region will be explained.Keywords: Knowledge, based Economy, Science, Technology Corridor, Knowledge, based Development
-
Page 14In Incubators of Science and Technology parks (STPs) manifold services are presented to develop tenant institutes. There are always a few tenants institutes perform distinctively and distinguished outcomes from others, despite of similarities of services to all of them. In this research, Positive Deviants (Problem Solving Technique identified in 1990) has been used to achieve the main factors of prosperity of such bold tenants and try in recognizing solutions for distributing them to others. This research has been done in Information and Communication Incubators of Yazd Science and Technology Park (YSTP). By four essential and methodological phases, “Define”, “Determine”, “Discover”, and “Design”, Implemented solutions and behaviors of prosperous tenants to overcome difficulties and enhance developments have been recognized. Besides, using the technique “House of Quality” some findings and solutions (by changes in key processes of YSTP) is suggested to generalize the research results to other tenants. Finally, some recommendations have been added to this study.Keywords: Positive Deviance, Positive Deviants, Science, Technology Park, Incubator, Performance Improvement of the Tenants
-
The Role of Small and Medium Scale Enterprises in the Development of Economic Activities in MalaysiaPage 25In The world's most developed countries, policies to support small and medium enterprises in order to increase growth, income generating employment and reducing poverty in the forefront of economic or social - are governments’ important priorities. Essential characteristics of small and medium enterprises, including flexibility in face with market changes, rapid attainment of the activities, initiatives and high motivation of staffs and limited initial capital requirements, have caused growth, innovation and economic dynamism in transition economies of the firms. This study aimed to identify small and medium sized manufacturing firms with rapid growth, and determine their contribution to the Malaysian economy. Malaysia's Vision 2020 has planned development policies through enterprise and small business enhancement. These companies play a significant role in the economic breakthrough of Malaysia. These companies have allocated 93.8% of the operating companies in the industrial sector, 27.3% of total manufacturing production, 25.8% of value-added in production, 27.6% of the fixed assets and 38.9% of the employees of the country. Evidences suggest that these companies have major contribution in national economic development in Malaysia.Keywords: Small, Medium, Sized Enterprises, Economic Development, Economic Activity, Intellectual Capital, Knowledge, Based Economy
-
Page 38Business intelligence is a set of theories, methodologies, architectures and technologies that transform raw data into meaningful and useful information for business purposes. BI as a discipline is made up of several related activities, including data mining, online analytical processing, querying and reporting. Companies use BI to improve decision making, cut costs and identify new business opportunities. BI is more than just corporate reporting and more than a set of tools to coax data out of enterprise systems. With today’s BI tools, business folks can jump in and start analyzing data themselves, rather than wait for IT to run complex reports. Evaluating the effectiveness of Business intelligence system is vital to our understanding of the value and efficacy of management actions and investments. This research aims to explain and clarify the inter-relationships and the interaction effects among business intelligence systems maturity and other relevant factors such as information access quality and information content quality. We developed a model of business intelligence systems maturity based on the outcomes of previous researches and semi-structured interviews with experts in information technology. To examine the model a descriptive survey was applied. The survey sample population consisted of 100 randomly taken managers and IT managers who apply Business intelligence system in their companies, according to a cluster random sampling skim. An important part of the results revealed business intelligence systems maturity relates directly with information quality and use of information in business process.Keywords: Business Intelligence Systems Maturity, Information Access Quality, Information Content Quality
-
Page 45Most of the nation’s economic power to dominate the regional and trans-regional markets depends on the knowledge and technology and its application in creating various products consistent with the current worldwide demand. The use of technology in production and export leads to increased competiveness strength and enhanced worldwide market share. This study investigates the effect of innovation on high technology exports of Iran in comparison to the selected countries mentioned in the vision plan during 2007-2012 in order to provide policy recommendations to achieve the vision plan goals and seriously addressing the economic sanctions. The results indicate a positive relationship between innovation and high technology exports in studied countries. Among the studied countries, the worst and the best performance on high technology exports respectively are Qatar and Turkey. Iran ranked second in the region on high technology exports and in the couple of innovation indicators (The number of patents and scientific and technical papers) but for the other indicators of innovation, the situation is not desirable. Despite the presence of young and graduated generation and the development of higher education, due to inconsistencies between macroeconomic policies and research and innovation policies and also the lack of demand-driven innovative activities, still Iran has not reached the top position in exports of high technology in the region. So to seriously deal with economic sanctions and to achieve Vision′s goals, it is necessary to adopt appropriate macroeconomic policies in order to create demand for the development of innovation activities.Keywords: High, Tech Exports, Innovation, Iran, Selected Vision Plan Countries
-
Explanation of the Structural Model of the Impact of Technology Attributes on Technology Commercialization from the Viewpoint of the Managers of Knowledge-based Companies / Case study: Guilan Science&Technology ParkPage 55Technology Commercialization plays an important role in improving society welfare. Moreover, to be eligible, a company must meet all criteria and features in supplying a new product to the market. A technology should have diverse unique features in order to attract customers attention and be a great market potential for its product or service. The purpose of this paper is to study the impact of technology features on technology commercialization. According to the innovation diffusion theory, technology features conclude innovation, publicity, simplicity and consistency. The questionnaires were distributed among 130 SME’s of Guilan Science and Technology Park. Among the 130 questionnaires, 97 questionnaires were answered; therefore the final evaluation has been accomplished based on 97 questionnaires. In addition to the confirmation of extracted model, research results showed that each of the relevant variables directly affects the technology commercialization. According to the results, the most effective factors on technology commercialization relate to the variables such as consistency and simplicity while publicity and innovation are on the next level of importance. The results also prove the effect of technology features on market potential and the effect of on market potential on commercialization. In conclusion, there is a direct, positive and significant relation between technology attributes and market potential, but the impact of technology features on commercialization occurs indirectly as an intermediate structure.Keywords: Commercialization, Technology, Technology Features, Market Potential
-
Development of an Assessment Model for Knowledge Management in Knowledge-based Organizations / Study of University of QomPage 65Assessment of knowledge management (KM) helps knowledge-based organizations to establish their KM process effectively. So, it is necessary to define some measures to evaluate KM process of these organizations. These indicators can measure efficiency and effectiveness of KM process in knowledge-based organizations. The purpose of this paper development of an assessment model for KM process in knowledge-based companies. In this study, a model was developed based on four enabler factors of knowledge management including “human resources, information technology, education and culture”, and four KM sub-processes including “creating, storing, sharing and applying knowledge”. The statistical sample consists of staff and faculty members of University of Qom in which the developed model is evaluated as a case study. A descriptive-survey research method was conducted in this study based on a questionnaire. The results indicate that University of Qom has not focused enough on KM process. Also, the results of the Fridman test show that none of the studied factors and processes is in a desirable condition in the university; it has been pay less attention to “Organizational culture” and “knowledge creating”, whereas “education” and “knowledge applying” have received more attention.Keywords: Knowledge Management, Knowledge Management Assessment, knowledge Management Process, University of Qom