فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 62 (بهار 1393)

پژوهشنامه متین
پیاپی 62 (بهار 1393)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/02/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید عطا الله افتخاری* صفحه 1
    امام خمینی، احیاگر بزرگ قرآن در عصر حاضر، در مکتوبات و سخنرانی ها، اندیشه های قرآنی خود را در مورد منزلت و عظمت قرآن تبیین نموده است. ایشان در بیانات خویش که طی سال های متمادی در مناسبت های مختلف آمده است، جامعیت و فراگیر بودن، عظمت، انسان ساز بودن اعجاز در معارف و محتوی، گستردگی مخاطبین، رابطه قرآن و احادیث و ادعیه، مهجوریت قرآن و برخی دیگر از ویژگی های آن را که برگرفته از کلام وحی و احادیث معصومین(ع) می باشد مورد اشاره قرار داده اند. امام اعتقاد دارد که قرآن دارای مراتب معنایی است به گونه ای که بخشی از معارف ژرف آن تنها برای اهل بیت(ع) قابل دستیابی است.
    کلیدواژگان: قرآن، انسان، معجزه، جامعیت، مراتب معنایی، امام خمینی
  • سید محمد موسوی بجنوردی*، فرحناز افضلی قادی صفحه 21
    مقاله حاضر به بررسی دیدگاه اسلام نسبت به احکام مرتبط با اهل ذمه پرداخته و در صدد است که با استمداد از تئوری مقتضیات زمان و مکان امام راحل(ره)، به نتایج متفاوتی در مورد احکام مرتبط با اهل کتاب دست یابد. بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اهل ذمه به غیر مسلمانان صاحب کتاب آسمانی (یهودی، مسیحی، زرتشتی) گفته می شود که به واسطه پیمان با حکومت اسلامی در امان حکومت قرار می گیرند. این گروه از کفار در عین حالی که از یکسری حقوق شهروندی طبق تعالیم متعالی اسلام برخوردارند ولیکن به دلیل نفی سلطه کفار بر مسلمین با یکسری محدودیت هائی نیز مواجه بوده اند. اما از آنجایی که وضع احکام بر اساس وجود مصالح و مفاسد می باشد، در این دوره از زمان با تغییر بسیاری از موضوعات مرتبط با اهل کتاب و عدم وجود مصالح سابق، احکام مترتب بر آنها نیز تغییر خواهند کرد. مضافا اینکه امروزه، در نظر گرفتن مصالح بین المللی و منطقه ای مثل وجود کنوانسیون های بین المللی و قوانین حقوق بشر مخالف با وضع احکام و مقررات توام با شائبه تحقیر و یا توهین به سایر انسان ها نبز ملاک استنباط بسیاری از احکام شرع قرار می گیرد، لذا با در نظر گرفتن تغییر شرایط این زمانه نسبت به گذشته و از طرفی زندگی مسالمت آمیز اهل کتاب در کنار مسلمانان، می توان با نگاهی جدید در احکام و قوانین شرعی مربوط به اهل کتاب تجدید نظر کرد.
    کلیدواژگان: اقلیت های دینی، اهل ذمه، احکام شرعی، جزیه، مقتضیات زمان و مکان
  • سید حسن خمینی* صفحه 51
    چکیده: از جمله مباحث مطرح شده در بحث میته به عنوان یکی از اعیان نجسه، بحث از جواز یا عدم جواز انتفاع از آن است. علمای فریقین در مواجهه با این مساله به دو گروه مجوزین و مانعین تقسیم شده اند. و هر کدام برای اثبات مدعای خویش ادله ای از آیات و روایات و... مطرح نموده است. در این میان استناد به روایات به عنوان دلیل عمده، بیش از سایر ادله مورد اهتمام قرار گرفته است. و در بین مباحث مطرح شده بحث جواز انتفاع از اجزای میته خصوصا پوست آن بیش از سایر مباحث مورد نقد و نظر واقع شده است. در میان همه نظریاتی که در این باره ارائه شده نظریه ای است که دباغی را مطهر پوست می داند و در نتیجه حکم به جواز انتفاع از آن می کند. ما در این نوشتار به دنبال تبیین این مطلب هستیم که آیا پوست میته با دباغی طاهر می شود؛ یا به عبارتی آیا دباغی مطهر است؟ نظریه پردازان و عالمان فریقین در مواجهه با این مساله نیز به دو دسته موافق و مخالف تقسیم شده و هر کدام برای اثبات مدعای خویش بر ادله ای استناد کرده اند. و ما در این تحقیق برآنیم که با رویکردی بر آرا و نظرات امام خمینی به تبیین این اقوال و بررسی ادله آنها و در نتیجه دستیابی به قول حق بپردازیم.
    کلیدواژگان: مکاسب محرمه، اعیان نجسه، میته یا مردار، دباغی پوست، انتفاع از اجزای میته
  • نفیسه ساطع*، مریم رفیعا صفحه 73
    خلود، از پاسخ های احتمالی به سرنوشت دوزخیان و بهشتیان است که توسط برخی آیات و روایات اسلامی مورد توجه قرار گرفته اما با تفاسیر مختلف مواجه شده است. البته آنچه در اینجا بیشتر محل بحث است سرنوشت دوزخیان است چرا که حضور دائمی بهشتیان در بهشت امری است که مورد قبول همگان است. به بیان کلی، در تبیین خلود دوزخیان، با دو دیدگاه مواجه هستیم که در آن گروهی خلود را به معنای وقوف جادوان دانسته و با تمسک به منابع دینی بر آن شده اند که مبتلایان به عذاب الهی امکان رهایی از آن را ندارند و در طرف مقابل گروهی دیگر با بهره گیری از مضامین فلسفی و عرفانی، خلود را مکث طولانی دانسته و معتقدند دوزخیان توسط شفاعت انبیای الهی در نهایت با رحمت خداوند از آتش خلاصی می یابند. در این میان، امام خمینی که یکی از بزرگ ترین مدافعان مباحث فلسفی و عرفانی در قرن حاضر است با برگزیدن دیدگاه مذکور همچون سایر عرفا و فلاسفه قائل به خروج نهایی دوزخیان از آتش است. این نکته لازم به ذکر است که آنچه با ادله نقلی و عقلی بیان شده است به معنای صدور حکم قطعی درباره سرنوشت گناهکاران نیست چرا که هنوز ابهاماتی وجود دارد که با هیچ کدام از ادله قابل جمع نبوده و پاسخ به آنها خارج از حوزه درک بشر است.
    کلیدواژگان: خلود، عذاب، نعمت، بهشت، دوزخ، شفاعت
  • زهرا فهرستی*، مهری توتونچیان صفحه 97
    شادی و فرح از جمله نیازهای روحی و روانی انسان است و می تواند همه جنبه های شخصیت او را در حال و آینده، دستخوش تغییر و تحول کند. افزون بر این، این عنصر حتی می تواند بر حیات اخروی انسان نیز تاثیر مثبت یا منفی بسیاری داشته باشد؛ لذا مقوله شادی در متون دینی اسلام مطرح شده است. به این معنا که هم قرآن و هم پیامبر اعظم(ص) و معصومین علیهم السلام توجه شایسته ای به این مقوله داشته اند و در ادامه مسیر معصومین عظام عالمان فرهیخته ای بودند و هستند که به این مقوله پرداخته اند، که از میان این عالمان می توان اندیشه امام خمینی درباره شادی و نشاط را تبیین کرد. بدون تردید، حالات و کردار و گفتار ایشان بهترین اسوه و الگو برای ره پویان حقیقت و انسانیت است.
    این مقاله با هدف آشنایی با دیدگاه های امام خمینی در زمینه شادی و ارائه الگوهای اخلاقی و دینی در این زمینه تهیه و تدوین شده است. که ضمن بهره گیری از کلام و آثار ایشان با نگاهی به متون اسلامی و دینی، شادی و نشاط را از جنبه های مذهبی اسلامی بررسی و ارزیابی کرده و مولفه های نشاط را برشمرده ایم. سپس نشاط را در مبانی عرفانی ایشان ذکر کرده و تاثیر آن بر روند زندگی فرد و نمودهای فکری و عملی آن شرح داده ایم. همچنین در بخشی دیگر به آسیب شناسی نشاط و شادی در کلام ایشان پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: شادی، نشاط، شادکامی، عرفان، آسیب شناسی
  • عباس مصلایی پور*، سید محمد علی میربلوکی صفحه 125
    بی گمان، سنگ بنای همه اندیشه ها و رفتارهای امام را باید در اندیشه عرفانی و خداشناسی شهودی ایشان جستجو کرد. امام با خرق حجاب ضخیم سلوک علمی و برهانی، حقیقت عبودیت را در وجود خویش نمودار ساخت و در پرتو قرآن به مرتبت کامل ایمان و اطمینان قلبی دست یافت. رویکردی که به تحریر مبانی نظری عرفان در صحیفه های عرفانی چون شرح دعای سحر، تعلیقه و حاشیه بر مصباح الهدایه الی الخلافه و الولایه، تعلیقه بر فصوص الحکم و مصباح الانس و اسرار الصلوه و نیز تبیین اخلاق، آداب و شیوه سیر و سلوک عرفانی در آثاری چون آداب الصلوه و شرح چهل حدیث منتهی گشت.
    در این پژوهش سعی شده تا تعریف امام خمینی از عرفان و تفسیر عرفانی قرآن کریم و همچنین ممیزه های مکتب عرفانی ایشان تبیین شود؛ در واقع عرفان امام دارای شاخصه های اصیلی بود که از یک سو راه ایشان را از عرفان های نوظهور امروزی متمایز نمود و از سویی دیگر، تفسیر ایشان از جهان هستی با اتکا بر قرآن کریم و سنت معصومین علیهم السلام علاوه بر توجه به معنویت در جنبه های فردی، جنبه های اجتماعی را هم دربرگرفت به طوری که منشا ایجاد نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران گردید.
    کلیدواژگان: امام خمینی، عرفان، تفاسیر عرفانی، تفسیر عرفانی امام
  • سید ابوالقاسم نقیبی*، مجیدرضا شیخی نصرآبادی صفحه 153
    اعمال نیابتی از رایج ترین اعمال عبادی است. مهم ترین مولفه اعمال عبادی، قصد قربت است. از طرفی در دانش فقه، واجبات بدنی به صورت استیجاری و نیابتی انجام می گیرد و بسیاری از اوقات هدف نهایی نائب، دستیابی به اجرت است. با این حال از منظر فقه عبادی، اینگونه عبادت صحیح تلقی گشته است. از آنجا که فقه، دانشی قاعده مند است. فقها ناگزیر گشته اند که ابتدا به ماهیت شناسی نیابت بپردازند و در مرحله بعد تحلیل های عمیقی برای رفع این ناهمخوانی قصد قربت و اخذ اجرت، سامان بخشی نمایند. از میان اندیشمندان معاصر امام خمینی در این عرصه انگاره های تحسین برانگیز و ارزشمندی را به ارمغان آورده اند. در این نگاشته به چیستی شناسی عبادات نیابتی و مبانی چهارگانه تنزیل شخص، تنزیل عمل، داعی بر داعی و مبنای دین پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تنزیل شخص، تنزیل عمل، داعی بر داعی، عبادات نیابتی، دینیت و عهده
|
  • Seyed Ataullah Eftekhari Page 1
    Imam Khomeini, the great revivalist of the 20th century, explained his viewpoints about the status and grandeur of the Quran in his works and speeches. He believed in the comprehensiveness of the Quran, miraculous nature of the Quran regarding its teachings and contents, widespread audience, relationship between the Quran, traditions and supplications, insufficient attention by Muslims to the Quran and other features. Imam Khomeini maintained that the Quran has different semiotic levels and that the deepest semiotic levels are accessible to or comprehendible only by the Infallible Household of the Holy Prophet of Islam.
    Keywords: Quran, human being, miracle, comprehensiveness, semiotic levels, Imam Khomeini
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi*, Farahnaz Afzali Qadei Page 21
    The present paper is an attempt to study the viewpoint of Islam towards the Protected People (Ahl Zima). In the light of the notion of time and space, attempts have been made to restudy the decrees of protected people based on Shia jurisprudence. In accordance with the Constitution of the Islamic Republic of Iran, the term Protected People refers to non-Muslims who follow the Divine Books (Jews, Christians and Zoroastrians), who are protected by the Islamic Government on the basis of the Tribute Agreement. Although they enjoy certain citizen rights in accordance to traditional reading of Islamic teachings, they used to face some limitations because of rejection of domination of infidels over Muslims, which included payment of tribute, prohibition of construction of new religious sites, prohibition of advocacy of Muslims, limitation in some transactions and differences in amount of blood money (compensation). However, relying on the notion of time and space, Imam Khomeini believed that the said decrees are revisable. Since inference of decrees are based on their exigencies and detriments, taking into account the regional and international exigencies can be a criterion for inference of many decrees at this stage of time. Hence, by taking into account the requirements of time and space as well as peaceful coexistence of the Muslims with the People of the Book, the decrees on the People of the Book are revisable. In fact, the subjects related to the decrees pertaining to the Protected People have undergone change and hence the said decrees are changeable.
    Keywords: religious minorities, Protected People, religious decrees, tribute, requirements of time, space
  • Seyed Hassan Khomeini* Page 51
    Among issues related to animal corpse, as one of the impure things, is permissibility or impermissibility of its usage. The religious scholars of the two schools of thought are divided into those who permit or prohibit, while both rely on the verses of the Quran and traditions in their arguments. However, traditions constitute the main basis of their arguments. Majority of the religious scholar have discussed the usage of animal corpse parts, particularly its skin. One viewpoint permits the usage of animal corpse skin, arguing that pickling purifies it. The main question of this paper is whether pickling purifies the skin of an animal corpse. In other words, the question is as follows: Is pickling a purifier? The religious scholars of the two schools of thought are divided into two groups; some agree while others do not; both offer their reasons. Attempts have been made to discuss these viewpoints to find out the true argument.
    Keywords: Prohibited jobs, impure things, animal corpse, pickling of skin, using animal corpse parts
  • Nafiseh Sate'*, Maryam Rafia Page 73
    Eternality is one of the probable answers to the fate of dwellers of heaven or hell, which has been mentioned in the Quranic verses and Islamic traditions, though with different interpretations. The present paper focuses on the fate of the dwellers of hell because there is not doubt about the eternality of the dwellers of heaven. There are two main viewpoints about the fate of dwellers of hell: some thinkers consider eternality as permanent abode saying that those inflicted with the divine punishment will not get rid of it. On the other hand, there are others, who, relying on philosophical and mystical concepts, consider eternality as a long stay and maintain that the dwellers of hell will be finally redeemed from the fire of hell by intercession of the divine prophets. Imam Khomeini, one of the greatest advocates of philosophical and mystical subjects in the contemporary century, maintains that the dwellers of hell will be finally taken out of the fire. What has been mentioned about the fate of the sinners on the basis of traditional and rational reasons is not definite, for there are still some ambiguities whose solution is beyond the understanding human beings.
    Keywords: eternality, punishment, blessing, heaven, hell, intercession
  • Zahra Fehresti*, Mehri Totonchian Page 97
    Happiness and joy are among the mental and psychological needs of human beings, which leave their impacts on man’s personality. Moreover, happiness and joy can positively or negatively influence man’s life in the hereafter. This is why the issue of joy has been mentioned in the Islamic texts. In fact, the Quran, the Grand Prophet and the infallible Imams have attached special significance to this issue. Also Muslim scholars have discussed it in details. The present paper is an attempt to discuss Imam Khomeini’s viewpoints about happiness and joy. Indeed, his behavior, practice and speeches are the best example for the wayfarers of the path of truth. Attempts have been made to rely on his speeches and works in the light of Islamic texts to explain happiness and joy and their elements. Also happiness will be discussed in the light of his mystical viewpoints and its impact on the individual life. Moreover, happiness and joy have been pathologically discussed according to his viewpoints.
    Keywords: joy, happiness, mysticism, pathology
  • Abbas Mosallaipour*, Seyed Mohammad Ali Mirboluki Page 125
    Undoubtedly, the foundation of all thoughts and behaviors of Imam Khomeini should be found in his mystical and intuitional theological thought. By throwing away the veils of scientific and demonstrative wayfaring, Imam Khomeini showed the truth of obedience to God in his self and in the light of the Quran achieved the perfect position of faith and heartfelt certitude. Imam’s approach to theoretical mysticism is manifest in his works such as Sharh Duai Sahar, Exposition of Misbah ul-Hidaya Ila al-Khilafat wal-Wilaya, Exposition of Fusus al-Hikam wa Misbah ul-Uns and Asrar al-Salat. His exposition and explanation of ethics, manners and ways of mystical wayfaring are manifest in his books Adab ul-Salat and Expositin of forty Traditions (Sharh Chehel Hadith). The present paper is an attempt to present Imam Khomeini’s mysticism and his mystical exegesis of the Quran as well as the distinctive features of his mystical school. His mystical school was distinct from the newly emerged mystical schools. His interpretation of the world of being, which was based on the Holy Quran and traditions of the infallible Imams, besides paying attention to individual aspects of spirituality, encompassed collective and social aspects as well and finally led to the establishment of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Imam Khomeini, mysticism, mystical interpretation, Imam's mystical interpretation
  • Seyed Abulqasem Naqibi*, Majid Reza Sheikhi Nasrabadi Page 153
    Performing rituals for others or proxy performance of rituals is among prevalent ritualistic practices. The most important element of rites and rituals is intention of proximity to God, while in jurisprudence, under certain circumstance, some physical obligatory rituals are allowed be performed by a proxy, whose intent is to gain some income. Since jurisprudence is a principled discipline, jurisprudents have studied the nature of proxy and tried to find some solutions to the incongruity between intention of proximity to God and intention of gaining income. Imam Khomeini has valuable viewpoints in this regards. Attempts have been made in this paper to study the nature of proxy rituals and its four foundations.
    Keywords: proxy ritual, indebtedness, obligation, ritual