فهرست مطالب

Journal of Clinical Research in Paramedical Sciences
Volume:3 Issue: 1, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات پژوهشی اصیل
  • فیروزه ویسی، کامران سلیمی، مریم زنگنه صفحات 1-6
    جمعیت شناسی و عوارض هیسترکتومی مرتبط با زایمان در بیمارستان های شهر کرمانشاه در سال های 90-1386 بود.
    روش ها
    81 بیمار در پنج بیمارستان از فروردین 1386 تا اسفند1390 که در هنگام سزارین یا تا 24 ساعت پس از زایمان تحت هیسترکتومی قرار گرفته بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.خصوصیات جمعیت شناسی مادران، علل هیسترکتومی و عوارض ایجاد شده حین و پس از جراحی مطالعه شد.
    یافته ها
    میزان بروز هیسترکتومی مرتبط با زایمان حدود 1 در 1000 زایمان بود. میانگین سنی مادران، 3/34 سال و میانگین بارداری 9/2 بود. در 4/70% به هنگام سزارین و 6/29% مرتبط با زایمان طبیعی، هیسترکتومی انجام شده بود. 44 مورد (3/54%) چسبندگی جفتی، 19 مورد(4/23%) پارگی رحم، 13 مورد (4/13%) خونریزی ناشی از شل شدگی رحم تحت هیسترکتومی قرار گرفتند. شایع ترین عارضه ایجاد شده عوارض قلبی ریوی ناشی از خونریزی شدید و تزریق خون در 39 مورد بود (1/48%). آسیب مثانه در 13 مورد و آسیب حالب در 7 مورد رخ داده بود. دو مورد مرگ مادر به علت پارگی رحم مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    میزان هیسترکتومی مرتبط با زایمان مشابه کشورهای توسعه یافته و کمتر از کشورهای آسیایی همجوار است. شایع ترین مشکلات بیماران، چسبندگی جفتی و پارگی رحم بود. همچنین پارگی رحم عامل اصلی مرگ این بیماران بود. کاهش سزارین های انتخابی و دقت بیشتر در امر زایمان های طبیعی مدیریت شده، می تواند موجب کاهش این اعمال جراحی و بالطبع کاهش میزان مرگ و میر مادران گردد.
    کلیدواژگان: هیسترکتومی مرتبط با زایمان، چسبندگی جفتی، پارگی رحمی
  • مسعود قنبری کاکاوندی، سید باقر مرتضوی، علی خوانین، مظفر خزاعی، علی صفری واریانی صفحات 7-15
    زمینه
    نگرانی گسترده از احتمال اثرات سوء امواج تلفن های همراه و صدا وجود دارد و به نظر می رسد این امواج بر سلامتی افراد تاثیر داشته باشند. لذا، مطالعه حاضر به بررسی تاثیر امواج تلفن های همراه و صدا بر تحرک اسپرم و هورمون های جنسی در رتهای نر بالغ می پردازد.
    روش ها
    این مطالعه به روش تجربی بر روی 28 سر رت نر بالغ از نژاد ویستار انجام گردید. حیوانات مطالعه به صورت تصادفی به 4 گروه 7 تایی به این شرح تقسیم شدند: گروه کنترل، گروه مواجهه با امواج تلفن های همراه، گروه مواجهه با صدا و گروه توام (مواجهه با امواج تلفن های همراه و صدا). در کلیه گروه ها تحرک اسپرم بر اساس معیارهای سازمان بهداشت جهانی (WHO) و غلظت هورمون های جنسی به روش RIA تعیین گردید. نتایج با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و تست توکی و به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل آماری شدند.
    یافته ها
    درصد تحرک اسپرم در گروه مواجهه با امواج تلفن های همراه و در گروه توام (مواجهه با امواج تلفن های همراه و صدا) نسبت به گروه کنترل کاهش معنی دار داشت. میانگین غلظت هورمون جنسی تستوسترون نیز در همه گروه های مواجهه نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    مواجهه با امواج تلفن های همراه و مواجهه توام امواج تلفن های همراه و صدای شدید می تواند موجب کاهش معنادار تحرک اسپرم شود. همچنین مواجهه با این دو عامل می تواند غلظت هورمون جنسی تستوسترون در رت ها را کاهش دهد و زمینه اختلال در باروری را فراهم نماید.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، تحرک اسپرم، هورمون جنسی، رت نر
  • امیر پیمانی، معین ییلاق بیگی، مهدی محمدی قنبرلو، رضا نجفی پور، رسول صمیمی صفحات 16-24
    مقدمه
    سودوموناس آئروژینوزا و انتروباکتر کلوآکه از عوامل شایع ایجاد کننده عفونت بالینی در بخش های مختلف بیمارستان به ویژه بخش های مراقبت ویژه (ICU) می باشند. درمان عفونت های ناشی از این باکتری ها به علت فاکتورهای بیماریزایی متعدد و مقاومت های دارویی اغلب مشکل می باشد. هدف از این مطالعه بررسی الگوی مقاومت دارویی چندگانه (MDR) در ایزوله های انتروباکتر کلوآکه و سودوموناس آئروژینوزا جدا شده از بیماران بستری شده در بخش ICU می باشد.
    روش ها
    در مجموع به ترتیب 82 و 49 ایزوله سودوموناس آئروژینوزا و انتروباکتر کلوآکه از بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های شهرهای تهران و قزوین جمع آوری شدند. تعیین هویت ایزوله ها بر اساس روش های استاندارد آزمایشگاهی انجام گردید. سپس الگوی مقاومت دارویی چندگانه با انجام آزمون استاندارد کربی-بائر براساس دستورالعمل موسسه استانداردهای آزمایشگاهی بالینی (CLSI) سنجیده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی در ایزوله های سودوموناس آئروژینوزا به ترتیب نسبت به دیسک های سفپودوکسیم (8/98%) و سفوتاکسیم (6/97%) و در ایزوله های انتروباکتر کلوآکه به آموکسی سیلین- کلاونیک اسید (98%) و آمپی سیلین (9/95%) گزارش شد. در مجموع مشخص گردید که 26 (1/53%) ایزوله انتروباکتر کلوآکه و 43 (4/52%) ایزوله سودوموناس آئروژینوزا دارای الگوی مقاومت دارویی چندگانه بودند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر حاکی از فراوانی قابل توجه مقاومت دارویی چندگانه در بین ایزوله های سودوموناس آئروژینوزا و انتروباکتر کلوآکه از نمونه های بالینی در بیمارستان های مورد مطالعه است که نیازمند توجه بیشتر پزشکان، متخصصین کنترل عفونت در بخش های بحرانی مراقبت ویژه بیمارستان های مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، انتروباکتر کلوآکه، مقاومت دارویی چندگانه، ICU
  • محمد رسول توحیدنیا، ژاله دزفولی منش، یاسر عزیزی صفحات 25-31
    زمینه
    پایش و توجه مداوم به رضایت شغلی کارکنان در مراکز تصویربرداری پزشکی به واسطه ضرورت عملکرد بهینه پرتونگاران در بکارگیری پرتوهای یونیزان و نقش مهارتی آنان در تولید تصاویر تشخیصی با کیفیت بالا، از اهمیت مضاعفی برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین میزان رضایت شغلی کارکنان در مراکز تصویر برداری مراکز آموزشی درمانی کرمانشاه در سال 1391 اجرا گردید.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی به روش سر شماری میزان رضایت شغلی 105 نفر از کارکنان بخش های تصویربرداری مراکز آموزشی، درمانی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در سال 1391 بررسی گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ی محقق ساخته بود که پس از تایید روایی محتوایی و صوری، پایایی آن با استفاده از روش آزمون مجدد با احتساب ضریب همبستگی 85/0 r=، تائید شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 18 تجزیه و تحلیل ویافته ها به کمک آمار توصیفی ارائه گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 1/58% از کارکنان در مراکز از رضایت شغلی کلی بالایی برخوردار بودند. بالاترین میزان رضایت شغلی در حیطه رضایت از نحوه سرپرستی کارکنان با 2/56% وبیشترین میزان نارضایتی شغلی مربوط به حیطه امنیت شغلی با 3/74% بدست آمد.
    نتیجه گیری
    عمده ترین علت نارضایتی شغلی کارکنان مراکز تصویربرداری نداشتن امنیت شغلی، فراهم نبودن زمینه ارتقاء و آموزش حرفه ای و افزایش متناسب حقوق و مزایای کارکنان است که با اصلاح سیستم مدیریتی و نظارتی و حمایت های مالی می توان گام های موثری در جهت ارتقای سطح رضایت شغلی کارکنان برداشت.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، کارکنان تصویربرداری، کرمانشاه
  • جهانگیر رضایی، امیر آرین، پگاه صدیقی، محمود فخری، آرش ضیاء پور، فرانک جعفری صفحات 32-39
    مقدمه
    دفاع از حقوق انسان به منظور حفظ حرمت اوست مطالبه و رعایت حقوق بیماران مستلزم آشنایی و آگاهی گروه های درگیر با بیماران می باشد لذا این پژوهش با هدف بررسی میزان آگاهی و نگرش دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در خصوص رعایت منشور حقوق بیمار در سال 1391 انجام شد.
    روش ها
    مطالعه حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی در سال 1391 انجام گرفت. جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان پرستاری و مامایی دانشکده پرستاری و مامایی تشکیل دادند. نمونه های پژوهش شامل دانشجویان سال سوم و چهارم بودند که به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS نسخه 12 با آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 90 دانشجو بررسی شدند که میزان آگاهی 6/55% از دانشجویان متوسط 4/34%، خوب و 10% ضعیف بود، همچنین 8/47% نگرش خوب، 9/38% نگرش متوسط و 3/13% نگرشی ضعیف در خصوص منشور حقوق بیمار داشتند. یافته ها نشان داد که بین میزان آگاهی نمونه ها و متغیرهای سن و تاهل ارتباط آماری معناداری یافت شد (001/0P<). به علاوه بین میزان نگرش و متغیرهای جنس (013/0P<) و منبع اطلاعاتی(001/0P<) ارتباط آماری معناداری یافت شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله و اهمیت موضوع و با توجه به ارتباط مستقیم و نزدیک دانشجویان با بیماران و میزان آگاهی و نگرش متوسط دانشجویان، لذا ضروری است که مسئولین مربوطه زمینه ها و امکانات لازم را جهت افزایش آگاهی و نگرش دانشجویان فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، منشور حقوق بیمار
  • یزدان حمزوی، مهری امیری، شیما جلالوندی صفحات 40-46
    زمینه
    کریپتوسپوریدیوزیس بیماری ناشی از گونه های مختلف تک یاخته کریپتوسپوریدیوم می باشد. این بیماری در کودکان و نیز افراد ایمنوساپرس اهمیت بیشتری دارد. این مطالعه تعدادی از شاخص های اپیدمیولوژیک آلودگی به کریپتوسپوریدیوم درکودکان مبتلا و غیر مبتلا به اسهال مراجعه کننده به بیمارستان های شهر کرمانشاه را در سال های 91-90 مورد بررسی و مقایسه قرار داده است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی480 کودک مبتلا به اسهال و 220 کودک غیر مبتلا به اسهال مراجعه کننده به برخی بیمارستان های شهر کرمانشاه مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات اپیدمیولوژیک بیماران با استفاده از یک پرسشنامه جمع آوری گردید. نمونه های مدفوع بیماران پس از تغلیظ با فرمالین اتیل استات و رنگ آمیزی با زیل نلسون اصلاح شده از نظر وجود اووسیست های کریپتوسپوریدیوم مورد بررسی میکروسکوپی قرار گرفته و شدت آلودگی در هر مورد با یک روش نیمه کمی مشخص گردید. اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 21 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 700 کودک مورد بررسی 15 نفر (14/2 %) آلوده به کریپتوسپوریدیوم بودند. 9 نفر از بیماران دختر و 6 نفر پسر بودند. بیشترین و کمترین میزان آلودگی در بیماران مبتلا به اسهال به ترتیب در گروه سنی 6-4 سال (25/6 %) و 15-13 سال (83/0 %) مشاهده گردید. بین میزان آلودگی در مبتلایان به اسهال و افراد غیر اسهالی تفاوت آماری معنی داری دیده شد (05/0>P). همچنین شدت آلودگی در بیشتر کودکان (3/93%) +1 بود و بیشتر بیماران ساکن مناطق شهری بودند.
    نتیجه گیری
    هر چند که میزان کلی آلودگی به کریپتوسپوریدیوم نسبت به سال های گذشته کاهش قابل توجهی را نشان می دهد ولی به نظر می رسد که این آلودگی خصوصا در کودکان مبتلا به اسهال گروه های سنی زیر 5 سال باید همچنان مورد توجه قرار گیرد.
  • طاهره گلشاهی، اعظم مرادی، محمود مباشری، راضیه میرزاییان، زهرا یوسفی صفحات 47-55
    زمینه
    ری از دی ، روا و ا های درد آن اد و دی در سالمندان دار. حمایت اجتماعی ادراک شده و نگرش مذهبی از معیارهایی است که بر رضایت از زندگی آنان تاثیر می گذارد. بنابراین این پژوهش به منظور بررسی تاثیر حمایت اجتماعی و نگرش مذهبی بر رضایت از زندگی سالمندان شهرستان بروجن انجام شده است.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 105 نفر از سالمندان شهرستان بروجن انجام گردید.ابزار جمع آوری داده پرسشنامه ای متشکل از 3 متغیر حمایت اجتماعی، نگرش مذهبی و رضایت از زندگی سالمند بود که بر گرفته از پرسشنامه حمایت اجتماعی کنتی میچل (2000)، پرسشنامه نگرش مذهبی گلریز و براهنیو پرسشنامه رضایت از زندگی دینر، امونس، لارسن و گریفین بود. پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ 83/0 به دست آمد و داده ها با استفاده از آمار توصیفی، تحلیل همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میانگین رضایت از زندگی سالمندان شهرستان بروجن 46/22 است. حمایت اجتماعی به طور معناداری، بر رضایت از زندگی در سالمندان شهرستان بروجن تاثیر می گذارد (001/0P<) و افزودن متغیر نگرش مذهبی، رضایت از زندگی سالمندان شهرستان بروجن را افزایش می دهد (001/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نیازی که سالمندان به حمایت اطرافیان دارند، تاثیر حمایت اجتماعی و نگرش مذهبی بر میزان رضایت از زندگی آنها موثر است و این عوامل به افزایش رضایتمندی از زندگی آنان کمک می کند.
  • علیشا اکیا، سید منصور آل طه صفحات 56-62
    زمینه
    مایکوپلاسما ژنیتالیوم یکی از مایکوپلاسماهای ژنیتال می باشد که یک عامل مهم بیماری های منتقله از راه جنسی (STD) در مردان و زنان می باشد. مایکوپلاسما ژنیتالیوم اغلب سبب اورتریت، سرویسیت، واژینیت و اندومتریت حاد می باشد. این مطالعه برای تعیین فراوانی عفونت مایکوپلاسما ژنیتالیوم در خانم هایی دارای سرویسیت انجام گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از میان مراجعین، از 223 خانم دارای سرویست نمونه گیری از سرویکس با سواب انجام شد. پس از استخراج DNA باکتری بوسیله کیت، آزمایش PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی برای تشخیص ژن MgPa operon مایکوپلاسما ژنیتالیوم انجام شد.
    یافته ها
    از 223 خانم، 11 نفر (4/9%) دارای مایکو پلاسما ژنیتالیوم بودند که بیشترین آلودگی در گروه سنی 35-26 سال دیده شد. 2 نفر (4/5%) از خانم هایی که سقط داشتند آلوده به مایکوپلاسما ژنیتالیوم بودند و در خانم هایی که نازایی داشتند هیچ آلودگی با این باکتری دیده نشد. در 178 خانم که ترشحات واژن داشتند کمترین آلودگی را با این باکتری دارا بودند. ولی بیشترین آلودگی با این باکتری در خانم های که سوزش ادرار داشتند مشاهده شد و همچنین زوج هایی که از کاندم استفاده کرده بودند کمترین آلودگی را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    درصد قابل ملاحظه ی از خانم های دارای سرویست آلوده به مایکوپلاسما ژنیتالیوم بودند. هر چند در مقایسه با بعضی کشورها پایین می باشد. شیوع بیشتر در گروه های سنی که از لحاظ جنسی فعال بودند لزوم آموزش و مشاوره را در این افراد برای پیشگیری و کاهش موارد نشان می دهد.
|
  • Pages 1-6
    Background
    Despite the development in maternal care peripartum hysterectomies are increasing. The purpose of this study is the survey incidence rate, indications, demographic features and complications of peripartum hysterectomies in Kermanshah’s hospitals, 2007-2011.
    Methods
    81 patients in 5 hospitals were studied during the years 2007-2011 in Kermanshah. Postpartum hysterectomy had been done on them during or within 24 hours after delivery.
    Results
    The rate of peripartum hysterectomy was one out of 1000delivery.The mean age of mother was 34.3 years and the mean parity was 2.9.in 70. 4% during cesarean and in 29.6% after vaginal delivery hysterectomy was done. 44 cases (54.3%) placenta adhesion, 19 cases (23.4%) uterine rapture, and 13 cases (13.4%) uterine atony were operated (hysterectomy). Cor pulmonale was the most common complication due to extensive bleeding and transfusion in 39 cases (48.1%). Vesicle trauma in 13 cases and ureteral trauma in 7 cases occurred. Maternal death occurred in two cases.
    Conclusion
    The amount of hysterectomy peripartum was similar to developed countries and lower than neighbor Asian countries. The highest rate was from placenta adhesion and then uterine rapture. Uterine rapture is also considered as a cause of maternal death. Decrease in cesarean without medical indications and paying more attention during vaginal delivery decreases peripartum hysterectomy and maternal death.
    Keywords: Peripartum hysterectomy, placenta adhesion, uterine atony
  • Pages 7-15
    Background
    there is a great concern for the possible adverse effects of cell phones and noise waves and it looks these weaves effects on the individuals’ health. Thus, the present study was conducted to examine the effect of cell phone waves, severity noise, and simultaneous effect of cell phone waves and severity noise on sperm motility and sexual hormones in adult male rats.
    Methods
    this experimental study was performed on twenty eight Wistar adult male rats (200-250 gr). The animals were randomly assigned to four groups (n=7): control group, two-week exposure to cell phone simulated waves group, exposure to noise group, and simultaneous exposure to cell phone simulated waves and sound group. The means of sperm motility in all groups were determined with criterions of WHO and sexual hormones concentration of blood plasma in all groups were determined by RIA. The results were analyzed by one-way ANOVA statistical technique followed by Tukey test using SPSS (version 16) software.
    Results
    sperm motility in the exposure to cell phone simulated waves and simultaneous exposure to cell phone simulated waves and noise groups decreased significantly compared to control group (P<0.05). The testosterone hormone concentration of blood plasma in all exposure groups decreased significantly compared to control group (P<0.05).
    Conclusion
    exposure to cell phone waves and simultaneous exposure to cell phone simulated waves and sharp noise can cause a significant decrease in sperm motility and also, can cause a significant decrease the testosterone hormone concentration in adult male rats resulting in abnormality fertility.
    Keywords: cell phone, sperm motility, sexual hormones, male rat
  • Pages 16-24
    Introduction
    Pseudomonas aeruginosa and Enterobacter cloacae are the most common organisms involved in clinical disease among patients admitted in ICUs. The treatment of these infections is often difficult due to several virulence factors and drug resistance mechanisms. The aim of this study was to evaluate multidrug-resistance pattern among clinical P. aeruginosa and E. cloacae isolates collected from ICUs.
    Methods
    In total, 82 and 49 P. aeruginosa and E. cloacae isolates were collected from ICUs of Tehran and Qazvin hospitals. The species identification was performed by standard laboratory methods. Antimicrobial susceptibility and multidrug resistance (MDR) pattern were further evaluated by Kirby-Baure method according to CLSI guideline.
    Results
    In this study, the highest resistance rate was shown to cefpodoxime (98.8%) and cefotaxime (97.6%) in P. aeruginosa and to amoxicillin-clavulanic (98%) acid and ampicillin (95.9%) in E. cloacae isolates. Twenty six (53.1%) E. cloacae and 43 (52.4%) P. aeruginosa isolates showed the multidrug resistance pattern.
    Conclusion
    The present study showed the considerable frequency of MDR pattern among P. aeruginosa and E. cloacae isolates collected from studied hospitals. Therefore, there is need for efficient infection control and appropriate therapeutic practices, especially in ICUs.
    Keywords: Enterobacter cloacae, Pseudomonas aeruginosa, MDR, ICU
  • Pages 25-31
    Introduction
    Continuous attention to monitoring employee's job satisfaction through medical imaging centers need to optimize the performance of radiographers role in the application of ionizing radiation to produce images of diagnostic quality skills, is of even greater importance. The aim of this study was to evaluate employee's job satisfaction in imaging centers in the hospitals of Kermanshah University of Medical Sciences in 2012.
    Methods
    In this cross -sectional descriptive study job satisfaction of all radiographers of target centers were studied. The data collection instrument was the researcher made questionnaire that was used after validity and reliability was confirmed.
    Results
    Results showed that Overall job satisfaction of employees was in the target centers of 58.1 percent. The highest levels of job satisfaction, in dimension of job satisfaction was Satisfaction with supervision staff within 56.2% and Maximum rate of job dissatisfaction related to job security with 74.3%, respectively.
    Conclusion
    With regard to the finding the main reason for job dissatisfaction in imaging centers with the lack of job security for employees, vocational training and promotion was a proportional increase salaries of employees and their advantages is that we can reform the management and supervision of financial support to promote the job satisfaction of employees take steps.
    Keywords: Job satisfaction, staff imaging, Kermanshah
  • Pages 32-39
    Introduction
    Defense of human rights is for preserving human beings. Demanding and observance of patient rights requires introduction and awareness of groups that are involved with patients. So the purpose of this study is surveying awareness rate and nursing and midwifery student's attitude about doing human rights charter in Kermanshah of medical School, 2012.
    Methods
    The present study was done by descriptive – analytic and sectional method in 2012. The study societies are all the nursing and midwifery. The study samples involve third and fourth year students that enter study by census method and using questionnaire. Data using SPSS 12 they were be analyzed.
    Results
    In this study, 90 students were assessed for the level of awareness in %55. 6 of students, moderate %34. 4 good، %10 poor, respectively. The attitude rate of students in %47. 8 good attitude, %38. 9 intermediate, and %13. 3 attitude weak the rights of patients. Results There is meaningful association between the level of knowledge and age and Marriage (P<0. 001). In addition there is attitude rate and sex (P<0. 013) and data source (P<0. 001) correlation was found.
    Conclusion
    According to results, importance of subject, student's direct relations with patients, the average awareness and students attitude, it's necessary that authorities provide facilities for increasing student's attitude and awareness.
    Keywords: Awareness, attitude, human rights charter