فهرست مطالب

پژوهش های کتابخانه های دیجیتالی و هوشمند - پیاپی 1 (بهار 1393)

نشریه پژوهش های کتابخانه های دیجیتالی و هوشمند
پیاپی 1 (بهار 1393)

  • 140 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/02/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هادی شریف مقدم*، قاسم علی احسانیان صفحه 7
    امروزه رسالت انتقال دانش از نسل های دانش آموخته به نسل های جوینده علم بر دوش کتاب های درسی نهفته شده است. اگر در تولید این محمل حفظ و انتقال دانش دقت لازم صورت نپذیرد آسیب پذیری نسل آینده جبران ناپذیر خواهد بود. در یک بررسی اولیه از کتاب های درسی چاپ دانشگاه پیام نور مشخص گردید که این کتاب ها دارای اشکالات و نواقصی بسیاری در خصوص رعایت الگوهای نگارشی وجود دارد. که در ادامه آن پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقص های تدوین و اصول معیار نگارشی منابع چاپی دانشگاه پیام نور انجام شده است. جهت شناسایی مشکلات تدوین و نگارش، مطالعه و بررسی بر روی کتاب های چاپی دانشگاه پیام نور انجام شد، و شاخص هایی که در خصوص مشکلات اصول معیار تدوین و نگارش وجود داشت شناسایی شد. پژوهش از نوع کاربردی و از نظر روش انجام در گروه پژوهش های پیمایشی- توصیفی قرار دارد. جامعه آماری شامل تعداد 584 جلد کتاب چاپ دانشگاه پیام نور و 20/000 دانشجوی دانشگاه پیام نور مرکز مشهد می باشد. جمع آوری داده ها به دو روش صورت پذیرفت. ابتدا کتاب های چاپ دانشگاه پیام نور به وسیله سیاهه وارسی از دیدگاه مسائل تدوین و نگارش مورد بررسی قرارگرفت. و سپس به وسیله پرسشنامه نظرات دانشجویان در مورد تدوین و نگارش کتابهای چاپ دانشگاه پیام نور جمع آوری شد، نتایج پژوهش نشان می دهد که در تدوین و نگارش کتاب های پیام نور از قواعد و معیارهای یکسان و یک نواخت استفاده نشده است، و در آنها کمتر وحدت رویه وجود دارد..به طور میانگین 38/6 درصد دانشجویان حجم مطالب کتاب ها را مفید ارزیابی کرده اند، و همچنین دانشجویان پرسش های تستی و تشریحی را 47/3 درصد مفید ارزیابی کرده اند. در پایان پیشنهادهایی برای برطرف شدن مشکل ارائه شد.
    کلیدواژگان: تدوین کتاب، معیارهای نگارشی، منابع درسی چاپی، دانشگاه پیام نور
  • سعید غفاری، گوهر سلحشور* صفحه 20
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تولیدات علمی اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور استان تهران طی سال های 1390-1380 انجام شده است. این پژوهش کاربردی و تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی انجام شده است. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه گردآوری شده و از روش های آماری مثل توزیع فراوانی ودرصد فراوانی در قالب جدول و نمودار واز فرمول t – استیودنت جهت تجزیه و تحلیل روابط بین متغیرها استفاده شده است. جامعه پژوهش 110 نفر انتخاب شد، از این مجموعه تنها 55 نفر پرسشنامه را تکمیل کردند.
    نتایج حاصل از پژوهش حاکی است که میانگین سنی اعضای هیات علمی مورد پژوهش 47-42 سال است که از این تعداد 56/4 درصد آنان مرد بوده اند؛ و در این مجموعه به ترتیب 34/5 درصد با رتبه مربی، 58/2 درصد با رتبه استادیار، و 3 /7 درصد رتبه دانشیار داشته اند. استخدام 36/2 درصد پاسخ گویان به صورت پیمانی است. 12/9 درصد به تالیف کتاب پرداخته اند و 10/5 درصد از طریق ترجمه کتاب به تولید اطلاعات علمی مشغول بوده اند. 10/2 درصد آنان به تهیه مقالات در نشریات داخلی پرداخته اند. بیشترین آثار تولیدات اعضای هیات علمی درقالب مقالات چاپ شده درنشریات داخلی و ترجمه کتاب بوده است. 17/5 درصد آثار ارائه شده در همایش ها و کنفرانس های ملی و بین-المللی و 14/9 درصد طرح پژوهشی در سال های مورد پژوهش داشته اند. میزان تولیدات علمی در دهه 90-80 سیری صعودی داشته و بیشترین سهم از آن مربوط به سال 1390 است.
    آزمون فرضیه های پژوهشی نیز نشان می دهد که بین مرتبه علمی با میزان تولیدات علمی اعضای هیات علمی رابطه معنی داری وجود دارد؛ اما بین سن، جنسیت، و آخرین مدرک تحصیلی با میزان تولیدات علمی اعضای هیات علمی رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تولیدات علمی، اعضای هیات علمی، دانشگاه پیام نور، علم سنجی، تهران
  • محمدحسن زاده *، فاطمه زندیان، فاطمه نویدی صفحه 33
    هدف اصلی این تحقیق کشف همبستگی میان کتاب های منتشر شده و مباحث آموزشی کتابداری و اطلاع رسانی در مقطع کارشناسی در ایران می باشد. در این پژوهش گردآوری اطلاعات از طریق لوح فشرده کتابشناسی ملی ایران، بانک اطلاعاتی نمایه و خانه کتاب ایران و لیست انتشارات ناشران مختلف صورت گرفته و تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار اکسل صورت گرفته است. با توجه به یافته های پژوهش، از 657 کتاب منتشر شده در زمینه کتابداری و اطلاع رسانی، 227 کتاب به عنوان منبع آموزشی مقطع کارشناسی محسوب می شود که 175 کتاب به دروس تخصصی اجباری و 52 کتاب به دروس تخصصی اختیاری اختصاص دارند. نتایج نشان می دهد که اجباری یا اختیاری بودن دروس در فراوانی نشر تاثیر چندانی ندارد. دروسی که از فراوانی نشر بیشتری برخوردار هستند، دارای تیراژ و نوبت چاپ بالاتری هستند و میان تعداد واحدهای درسی و فراوانی نشر همبستگی نسبتا بالایی دیده می شود.
    کلیدواژگان: علوم کتابداری و اطلاع رسانی، متون آموزشی، گرایش موضوعی، ناشران، مباحث آموزشی
  • معصومه ترک*، افشین موسوی چلک، محسن حاجی زین العابدینی صفحه 46
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان سواد اطلاعاتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس برمبنای استاندارد قابلیت های سواد اطلاعاتی مصوب انجمن کتابخانه های دانشگاهی و تحقیقاتی (ای.سی.ار.ال.) انجام گرفته است.
    پژوهش از نوع توصیفی است. روش به کار رفته در آن پیمایشی بوده و گردآوری اطلاعات با کمک پرسشنامه انجام گرفته است. پرسشنامه شامل 87 سوال بسته بود که بر اساس پنج استاندارد قابلیت های سواداطلاعاتی آمریکا(ای.سی.ار.ال)تهیه شد. جامعه آماری پژوهش شامل 224 نفر از دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس بودند که 151 نفر به پرسشنامه پاسخ دادند.
    یافته ها نشان می دهد که سواد اطلاعاتی دانشجویان بالاتر از حد متوسط می باشد و بین سواد اطلاعاتی دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، استانداردهای سواد اطلاعاتی، دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس، آموزش سواد اطلاعاتی، دانشگاه تربیت مدرس
  • احمد شعبانی، زهرا چاوشی نجف آبادی* صفحه 56
    پژوهش حاضر به بررسی مآخذ پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکترای زبان و ادبیات عرب دانشکده زبانهای خارجی دانشگاه اصفهان در سالهای 1386-1380 می پردازد.در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل استنادی،4126 استناد متعلق به 52 پایان نامه کارشناسی ارشد و 3 پایان نامه دکترا مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پژوهش از نوع توصیفی و از روش کتاب سنجی است و در تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل استفاده شده است. در راستای پاسخ به سوالات پژوهش این نتایج به دست آمد: کتاب با 96/66 درصد بالاترین رقم استناد و پایان نامه ها با 0/81 درصد کمترین رقم استناد را در میان منابع دارند؛ کشور لبنان با 55/46 درصد بالاترین رقم مربوط به محل نشر کتابها و زبان عربی با 91/87 درصد بالاترین رقم استناد را به خود اختصاص داده؛ 32/62 درصد از کتابها دارای شناسه افزوده مصحح و شارح و 6/84 درصد از کتابها دارای شناسه افزوده مترجم می باشند؛ بیشترین میزان استناد به کتابها از سال 1960 به بعد وخصوصا از1961 تا 1990 صورت گرفته است و بین زمان نشر کتابهای تالیفی و تعداد استناد به آنها، ضریب همبستگی 0/018- = r حاصل شد که بیانگرهمبستگی بسیار ضعیف بین سال نشرکتابهای تالیفی و تعداد استناد به آنهاست.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، پایان نامه کارشناسی ارشد، پایان نامه دکترای تخصصی، زبان و ادبیات عرب
  • حسن اشرفی ریزی*، زهرا کاظم پور صفحه 71
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانه مرکزی دانشگاه های دولتی شهر اصفهان با استفاده از مدل تحلیل شکاف (LibQUAL) انجام گرفته است. روش این پژوهش پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. جامعه آماری این پژوهش 317 نفر می باشند که به صورت تصادفی طبقه ای از میان مراجعه کنندگان عضو کتابخانه مرکزی سه دانشگاه اصفهان، صنعتی اصفهان و پیام نور اصفهان انتخاب شده اند. در این پژوهش بر اساس دیدگاه کاربران، سطح خدمات دریافتی، سطح انتظارات کاربران از خدمات، همچنین معنی داری اختلاف سطح خدمات دریافتی و سطح انتظارات کاربران بررسی شد. به علاوه خدماتی که نیازمند اصلاحات بیشتر هستند مشخص گردید. یافته های حاصل از این پژوهش، نشانگر موفقیت نسبی کتابخانه مرکزی دانشگاه اصفهان و صنعتی اصفهان در طراحی وب سایت کتابخانه است. همچنین نشانگر موفقیت کتابخانه مرکزی دانشگاه پیام نور اصفهان از نظر کارمندانی که برای پاسخ به مراجعه کنندگان از آمادگی کافی برخوردارند می باشد. در مقابل فضای هر سه کتابخانه بخصوص برای ارتباطات جمعی و فعالیتهای گروهی دارای کیفیت نسبتا پایینی است. در ارتباط با ابعاد مدل LibQUAL نتایج حاصل بیانگر آن است که کیفیت خدمات در کتابخانه مرکزی دانشگاه اصفهان و صنعتی اصفهان، در بعد کنترل اطلاعات و در کتابخانه مرکزی دانشگاه پیام نور اصفهان در بعد تاثیرگذاری خدمات نسبت به سایر ابعاد بالاتر است. در مقابل، بعد کتابخانه به عنوان یک مکان در هر سه کتابخانه، نسبتا ضعیف بوده است. به علاوه یافته های پژوهش حاکی از معنی داری تفاوت خدمات دریافتی و انتظارات کاربران در کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی اصفهان می باشد. در حالی که در دو کتابخانه دیگر، تفاوت میانگین حداکثر انتظار کاربران و سطح خدمات دریافتی معنی دار است و تفاوت میانگین حداقل انتظار کاربران و سطح خدمات دریافتی معنی دار نمی باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل شکاف، ارزیابی، کیفیت خدمات، مدل لایب کوال، کاربران، کتابخانه دانشگاهی
  • ثریا ضیایی، سید سادات سید کابلی* صفحه 84
    کتابخانه دیجیتالی از جمله مهمترین ارمغان های وب برای کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی است که جایگاه ویژه ای را در محیط مجازی اینترنت به خود اختصاص داده است. بنابراین کتابخانه های آموزشگاهی نیز خود را با پیشرفت های فناوری قرن حاضر همراه کنند و در این محیط مجازی به رشد و توسعه خود ادامه دهند. پژوهش حاضر در خصوص امکان سنجی ایجاد کتابخانه دیجیتالی در مدارس ابتدایی دولتی شهر مشهد است. روش پژوهش پیمایشی است و برای گردآوری داده ها از یک پرسشنامه که حاوی 29 پرسش بسته جهت پاسخگویی مسئولین کتابخانه ها در مدارس است استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که با وجود مشکلاتی که در زمینه بودجه و مهارت نیروی انسانی در این مدارس وجود دارد اما وضعیت امکانات و تجهیزات با میانگین 3/47 در حد متوسط و امکانات مخابراتی این مدارس با میانگین 4/86 جهت ایجاد کتابخانه دیجیتال در حد مطلوبی قرار دارد.
    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتالی، امکان سنجی، کتابخانه های آموزشگاهی، مدارس دولتی مشهد
  • علی بیرانوند* صفحه 101
    در این پژوهش رفتار های اطلاع یابی اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور مرکز جهرم مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش به روش پیمایشی و از نوع توصیفی است. جامعه آماری پژوهش اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور مرکز جهرم می باشند که به علت کم بودن تعداد جامعه آماری روش نمونه گیری اعمال نشده است. تعداد اعضای هیات علمی در زمان اجرای پژوهش34 نفر بوده که صد درصد آنها به پرسشنامه پاسخ داده اند.برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اس پی اس اس و اکسل استفاده شده است.
    نتایج به دست آمده نشان دهنده این است که هدف از جستجوی اطلاعات در بین اعضای هیات علمی، روزآمد کردن اطلاعات شخصی است. بیشترین اطلاعات مورد استفاده آنان مربوط به رشته تخصصی آنها بوده و منابع لاتین بیش از منابع فارسی و ترجمه شده مورد استفاده قرار می گیرند.عمده مشکلات آنها نبود منابع کافی در کتابخانه است و کتابخانه به عنوان مهمترین منبع کسب اطلاعات عنوان شده است. بین میزان ساعات مطالعه افراد در طول هفته و رشته های تحصیلی آنها رابطه معناداری و جود دارد و رشته های فنی و مهندسی با بیش از 15 ساعت مطالعه در هفته بیشترین ساعات مطالعه را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: اطلاعات، اطلاع یابی، نیاز اطلاعاتی، جستجوی اطلاعات، مهارت های اطلاع یابی
  • امید علیپور *، امیر مهربان صفحه 111
    مقاله حاضر بر آن است که ضمن بررسی میزان ارائه آموزش های سواد اطلاعاتی در وب سایت کتابخانه های دانشگاهی ایران، میزان نفوذ این ابزار را بررسی کند.
    در این پژوهش 42 وب سایت کتابخانه دانشگاهی زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری انتخاب و با روش پیمایشی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته های پژوهش نشان داد دانشگاه فردوسی مشهد حایز رتبه اول(80%)، دانشگاه های تهران، تربیت مدرس و مازندران مشترکا حایز رتبه دوم (70%) و دانشگاه های علم و صنعت، بین المللی امام خمینی(ره) قزوین، اصفهان و شهید باهنر کرمان به طور مشترک حایز رتبه سوم(60%) شدند. نتایح نشان داد گزینه درباره ی ما دارای بیشترین درصد(76.19%) و همچنین گزینه های (1)از کتابدار بپرس، (2)پرسشهای متداول و (3)فهرست مجلات آی اس آی، علمی پژوهشی و علمی ترویجی دارای کمترین درصد (11.90%) میزان استفاده در وب سایت های مورد مطالعه بوده است.همچنین میزان ارائه آموزش های سواد اطلاعاتی در وب سایت کتابخانه های دانشگاه های مطرح کتابداری و اطلاع رسانی ایران 50% است.
    یافته های پژوهش نشان می دهند میزان استفاده از آموزش های سواد اطلاعاتی در وب سایت کتابخانه های دانشگاهی ایران در سطح پایینی(31.66%) قرار دارد. در نهایت محققین مولفه هایی را برای آموزش سواد اطلاعاتی در وب سایت کتابخانه ها استخراج و ارایه می نمایند.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، وب سایت، کتابخانه دانشگاهی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، آموزش
  • مینا ذوالقدر*، عصمت مومنی صفحه 122
    پژوهش حاضر، با هدف تبیین و شناسایی نقاط قوت و ضعف عناصر و ویژگی های مهم محیط رابط کاربر کتابخانه دیجیتال دانشگاه پیام نور را با 10 مولفه نیلسن، ارزیابی کرده است. در این پژوهش ابتدا با استفاده از روش کتابخانه ای معیارهای ارزیابی رابط کاربر وب سایت کتابخانه های دیجیتالی شناسایی و تعیین شد، سپس با استفاده از روش ارزیابی مکاشفه ای میزان همخوانی رابط کاربر وب سایت مورد بررسی با معیارهای مزبور مورد سنجش قرارگرفت. یافته ها نشان داد میزان همخوانی محیط رابط وب سایت کتابخانه دیجیتال دانشگاه پیام نور با 10 مولفه نیلسن، به طور کلی بالاتر از حد متوسط است.
    کلیدواژگان: ارزیابی مکاشفه ای، دانشگاه پیام نور، کتابخانه، کتابخانه دیجیتال، محیط رابط کاربر، مدل نیلسن
|
  • Hadi Sharif Moghaddam*, Qasem Ali Ehsanyan Page 7
    The present research seeks to pinpoint the deficiencies of compiling and writing textbooks, and also provide the needed standards for writing printed and electronic books in Payame Noor University. To achieve the said objectives, printed and electronic textbooks were studied and the problems regarding the principles of compiling and writing books have been recognized.The research is of practical ones and from methodological point of view, is an analytic- survey. The statistical society includes 589 published books, and also 20000 university students of Mashhad Payame Noor University Providing the needed data was possible through two methods. In the first step, all the books were listed and were taken into consideration from the compiling and writing points of view. In the second step, the comments of the students, related to the research subject, were extracted from the provided questionnaires. Findings of the research indicate that the procedure of writing and compiling Payame Noor university books doesn’t conform to the recognized and identical principles of writing and compiling books. As an average, 38/6 percent of the students have evaluated the textbooks as efficient. Usefulness of multiple choice tests and the other questions at the end of each chapter have been evaluated useful by 47/3 percent of the students.
    Keywords: Book compiling_book standards_printed text books_electronic text sources_self – study books_Payame Noor University
  • Saeed Ghaffari, Gohar Salahshour* Page 20
    This study aims to investigate the contribution to knowledge (production of knowledge) of the faculty members of Payame Noor University in Tehran Province during the years 2001 to 2011.
    Method
    This research was qualitative, descriptive and longitudinal. The required data were gathered through questionnaires and the statistics used in this research included frequency distribution and frequency percentages in tables and diagrams. To analyse the relationships between variables a 't-student' was run. The sample in this study comprised 110 faculty members but only 55 filled out the questionnaires. The findings in this study indicated that the age of the faculty members ranged between 42 and 47. In this range 56.4% were male and there were 34.5% masters, 58.2% assistant professors, and 7.3% associate professors. 36.2% of the faculty members worked on a contract basis; 12.90% had published books and 10.5% had contributed to knowledge through translation and 10.2 had articles in domestic and international journals. Most of the publications of the faculty members were articles in domestic journals and some were translation of books. 17.5% were articles presented in domestic and international symposiums and conferences and 14.9% were proposals in the aforementioned years, most of which went back to the year 2011.The result of the tests revealed a meaningful relationship between the ranks of the faculty members and the amount of the contributed knowledge, but there was no meaningful relationship between age, gender, and the last academic degree. The present study tended to elaborate on the contributed knowledge of the faculty members of Payame Noor University in Tehran province.
    Keywords: contribution to knowledge, faculty members, Payame Noor University, Knowledge assessment, Tehran
  • Mohammad Hassanzadeh*, Fatemeh Zandian, Fatemeh Navidi Page 33
    The main purpose of this study is to explore the correlation between published books and educational courses related to library and information science in Iran. In this study, the needed data is gathered using compact disc of Iran national bibligraphic database, Namaye and Khaneye Ketab database, publication lists of different publishers. In order to perform statistical analysis Microsoft Excel is used. According to our findings, out of 657 published books in the field of LIS, 227 books can be considered as the teaching reference for undergraduate courses. Among these references, 157 books are used for mandatory courses and 52 books are used for optional courses.Moreover, the obtained results indicate that, being a mandatory or an optional course does not affect the number of publications. Courses with higher number of publications have more circulation and there is a relatively high correlation between units of courses and number of publications.
    Keywords: Library, Information Science, Bachelor degree, Educational iterature, Thematic trends, Publishers, Topics Education
  • Masoumeh Turk*, Afshin Mousavi Chalak, Mohsen Haji Zain Alabedini Page 46
    The aim of this research is to access evaluating of graduate students information literacy faculty of natural resources and marine sciences tarbiatModarres University, based on»information literacy standard features for higher education (ACRL)». The type of research is descriptive and methods used in the survey and data collection was done with the questionnaire The questionnaire included 87 closed questions, that was prepared, on the basis of five standard feature of the information literacy of America (ACRL). The statistical society of research included 224 students of PhD and MSc students, colleges Natural Resources and Marine Sciences TarbiatModarres University that 151 persons answered to answer sheet. For analysis the data, descriptive statistical inferential methods were used. For analysis the data, descriptive statistical inferential methods were used. Results show that student's information literacy is aboveaverage and between the MA and Ph. D. Students in information literacy, there are significant differences.
    Keywords: Information literacy, Information literacy, higher education, Information literacystandards, Students, Information literacy education andTarbiatModarres University
  • Ahmad Shabani, Zahra Chavoshi Najafabadi * Page 56
    The present study deals with the references for M.A. and Ph.D. dissertations in Arabic language and literature in school of foreign languages in Isfahan University in 2001-2006. Using the research method of citation analysis, some of 4126 citations, 52 M.S. theses and 3 Ph.D. theses, were analyzed. The research method is of descriptive. It was used the software Excel to analyze the data. Answering the research questions, the following data was obtained: the highest rate of citation was for the books by 96.66%, the lowest rate of citation was for the theses by 0.81%, the highest rate for place of publication was for Lebanon by 55.46%, and the highest citation rate was for Arabic language by 91.87%. 32.62% of books had the added certificate by editor and commentator, and 6.84% of books had the added certificate by translator. The most of citations were from books published after 1960, especially from 1961 to 1990. The correlation coefficient between the time of publication and the number of citation was r = -0.018, which indicates the weak correlation between the time of publication and the number of citation.
    Keywords: Citation analysis, M.S. thesis, Ph.D. dissertations, Arabic language, literature
  • Hassan Ashrafy Resi*, Zahra Kazem Pour Page 71
    The purpose of present research is to assess service quality of central library of Isfahan state universities based on gap analysis model (LibQUAL). The survey method was used for collecting the data through 317 questionnaires. The statistical population was central library users of Isfahan University, Isfahan University of Technology and Payame Noor University of Isfahan that were selected random stratified. In this research we examined the level of perceived service, users’ expectations of service quality and the significance of difference between level of perceived service and users’ expectations. Then we indicated services that need more improvement. The research findings indicated that central libraries of Isfahan University and Isfahan University of Technology are rather successful in designing library website and central library of Payame Noor University is successful about its librarians that are ready to respond to users’ questions. In contrary, library space for communication, group learning and group study has low quality in all libraries. In dimensions of model, findings indicated that information control has high quality in Isfahan University and Isfahan University of Technology. And affect of service has high quality in Payame Noor University. But library as a place has lower quality in all libraries. Furthermore there is significant difference among perceived service and users’ expectations in Isfahan University of Technology. Research findings also indicated that in other tow libraries, differences between the level of perceived services and maximum users’ expectations is significant. And difference between the level of perceived services and minimum users’ expectations isn’t significant.
    Keywords: Gap analysis, Assessment, Service quality, LibQUAL model, users, universitie's library
  • Soraya Ziaee, Saeide Sadat Seyed Kaboli* Page 84
    Digital libraries, are the most important achievements of web for the libraries and information centers that is allocated a special place in the virtual environment of the Internet. So the school libraries are also associated with the technological advances of this century, and they continue to grow and develop in the virtual environment. This study is on the feasibility of creating a digital library of public elementary schools in the city of Mashhad. Method of study is survey and to collect data used a questionnaire containing 29 closed questions, the library staff of the schools answered them. For data analysis SPSS is used. The findings show that despite the difficulties in funding and manpower skills in the schools facilities is of moderate level, averaging 3.47 and telecommunication facilities in schools with an average of 4.86 for the development of digital library is desirable.
    Keywords: Digital libraries, Feasibility, School libraries
  • Ali Biranvand* Page 101
    This survey aims to investigate the information seeking behavior of faculty members of Payame Noor University of Jahrom. This study uses a descriptive and survey methodology. Since the population of the study was limited (34 faculty members), all of the population were included in the survey. Data analysis was accomplished using SPSS for Windows and Microsoft Office Excel.The results indicated that faculty members search information for updating personal information mainly. Moreover, most of information used by faculty members was relevant to their specialty; and the usage of English resources is more than Persian or translated ones. Although the libraries are major sources of information for them, the most important difficulty encountered by the faculty members in obtaining the needed materials is the lack of sufficient information resources in libraries. Finally, findings revealed that there is a significant difference between fields of study and hours of study. So that faculty members in technology and engineering courses with more than 15 hours a week; allocated the highest rate of studying to ghemselves.
    Keywords: information, information seeking, information seeking skills
  • Omid Alipour*, Amir Mehraban Page 111
    This article tries to investigate the level of information literacy instruction on the websites of Iranian academic libraries, and to examine the influence of the penetration of these tools. Using a survey methodology, 42 academic library websites (Ministry of Science, Research and Technology) were selected and analyzed in this study. Results indicated that Ferdowsi University of Mashhad ranked first (80%), University of Tehran, Tarbiat Modares University, and University of Mazandaran jointly ranked second (70%) and the University of Elmo sanat (Science and Technology), Imam Khomeini International University, University of Isfahan, and Kerman Shahid Bahonar University jointly ranked third (60%). Further analysis revealed that option of "about us" is used frequently (76.19%), and options of "ask a librarian", "FAQ", and "list of journals (ISI, ISC, …)" are used infrequently (11.90 %). The presentation of information literacy instructions on the websites of those Iranian academic libraries which offer LIS programs, is 50%. Based on the findings of this study, it seems that the use of information literacy instructions on academic library websites is at a low level (31.66%). At the end of this paper, the researchers have provided selected components of information literacy instruction to be offered on the websites of academic libraries.
    Keywords: Information literacy, Library websites, Academic libraries, Ministry of science, Research, technology, Instruction
  • Mina Zolghadr*, Esmat Momeni Page 122
    Aiming to clarify and identify the strengths and weaknesses of important elements and characteristics of digital library user interface, the present study used 10 Nilsen components to evaluate Payame Noor University. The web user interface of digital library evaluation criteria were first identified, and then the correlation between web user interface were evaluated using the Nilsen criteria. Results showed an above average correlation between Payame Noor University digital library web interface and Nilsen 10 components.
    Keywords: evaluation discovery, Payame Noor University, libraries, digital Libraries, user