فهرست مطالب
فصلنامه سیاست جهانی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/06/14
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحه 7در دو دهه گذشته آزادسازی اقتصادی به عنوان بهترین شیوه برای توسعه، از سوی بسیاری از دولت های غرب آسیا و شمال آفریقا به کار گرفته شده است. شیوه ای که هرچند بیشتر بدون توجه به شرایط ویژه فرهنگی و اجتماعی این کشورها عملیاتی شد، اما به دگرگونی-های قابل توجه از جمله گسترش شهرنشینی، سواد و دسترسی روزافزون به رسانه های جمعی انجامید. تونس در دوره 23 ساله حکومت بن علی، با ترکیبی از سرکوب سیاسی و سیاست موازنه، چهره ای باثبات از خود به نمایش گذاشته بود و از موفق ترین کشورها در عرصه اصلاحات اقتصادی محسوب می شد که این کشور را در وضعیتی بهتر از دیگر کشورهای منطقه قرار می داد. با این وجود عواملی مانند ارتقاء سطح آموزش عمومی، جهانی شدن فرهنگ و رسانه و به دنبال آن، آگاهی فزاینده به عنوان سرمایه فرهنگی طبقه متوسط جدید، توان ذهنی و ابزاری به چالش کشیدن رژیم را به جوانان تونسی داد. این عوامل در کنار عواملی مانند تاثیرپذیرفتن این کشور از بحران اقتصاد جهان، ناتوانی دولت در تامین نیازهای رو به افزایش جمعیت جوان و نا به سامانی های سیاسی، سبب گسیختگی زیربنایی اقتصادی تونس شد. نویسندگان این مقاله با روش تبیینی در پی پاسخ به این سوال هستند که کدامین عوامل و نیروهای اجتماعی در شکل-گیری انقلاب سال 2011 در تونس برای رسیدن به مردم-سالاری موثر بوده اند؟
کلیدواژگان: طبقه متوسط، انقلاب، سرمایه فرهنگی، تونس -
صفحه 35نیروهای اجتماعی خاورمیانه در سال های بعد از جنگ سرد، از تحرک امنیتی و کنش ژئوپلیتیکی برخوردار گردیده اند. این جنبش های اجتماعی نوین در بسیاری از کشورها ماهیت اتوپیاگرا دارند. براساس چنین ادراکی، هر نیروی اجتماعی می تواند بر معادله قدرت راهبردی تاثیرگذار باشد. نقش یابی نیروهای اجتماعی زمینه لازم برای تحرک بازیگران منطقه ای را به وجود آورده است. بازیگران منطقه ای همانند ایران، عربستان، ترکیه و اسرائیل را می توان در زمره بازیگرانی دانست که نقش رقابتی در سیاست منطقه ای ایفا می کنند. نقش رقابتی بازیگران منطقه ای در ائتلاف با رقابت قدرت های بزرگ به ویژه آمریکا، روسیه و اتحادیه اروپا منجر به تشدید رقابت های منطقه ای در خاورمیانه شده است. هر گروه از بازیگران تلاش دارند تا رقابت های سیاسی و راهبردی خود را در قالب «جنگ نیابتی» سازماندهی نمایند. برخی از بازیگران همانند عربستان و اسرائیل در صدد رادیکالیزه کردن نیروهای اجتماعی خاورمیانه می باشند. علت آن را باید در تلاش آنان برای تغییر در موازنه قدرت منطقه ای دانست. در این فرآیند، زمینه برای اثربخشی بازیگران منطقه ای در بحران های منطقه ای به وجود آمده است. چنین فرآیندی را باید بخشی از سازوکارهای کنش نامتقارن نیروهای اجتماعی براساس مداخله و اثربخشی نیروهای منطقه ای و بین المللی دانست. در این فرآیند، نشانه هایی از رادیکالیزه شدن نیروهای اجتماعی در برابر تهدیدات متعارف شکل می گیرد.
کلیدواژگان: بازیگران منطقه ای، هویت، جنبش های اجتماعی، خاورمیانه -
صفحه 69همگام با وقوع چالش ها و تهدیدات نوظهور در عرصه بین المللی، مفهوم امنیت نیز دچار تحول مفهومی شده و ضمن ایجاد نوعی تغییر پارادایمی از الگوی امنیت دولت- محور به سوی الگوهای امنیت انسان- محور، موضوعاتی نظیر امنیت انسانی و محافظت از موجودیت تمام ابناء بشر، اهمیت یافته است. از سوی دیگر چنانچه امنیت موید یک نوع تعادل در ساحت های مختلف دانسته شود، هر عنصر ضد تعادلی می تواند برهم زننده امنیت و بالتبع زمینه ساز ناامنی شود. بر همین اساس یکی از عناصری که هم مولود عدم تعادل و هم عاملی برای ایجاد ناامنی است، مسئله محرومیت و فقر در ابعاد گوناگون است که به منزله یکی از چالش های امنیت انسانی زمینه را برای رشد پارامترهای مخرب امنیت (همچون جنگ، خشونت و قاچاق انسان) فراهم می سازد. روی دیگر سکه بنظر می رسد رفتارهای حمایت گرانه و انسان دوستانه می تواند عاملی جهت ترمیم و کنترل تعادل درعرصه های اقتصادی و اجتماعی باشد. این مقاله درصدد است ضمن تحلیل و بررسی شاخص ها و ویژگی های امنیت انسانی، جایگاه رفتارهای حمایت گرانه را از منظر اندیشه های اسلامی در رفع ریشه های ناامنی مورد بررسی قرار داده و راهکارهایی برای کاستن از نارسائی های امنیتی موجودتبیین نماید.
کلیدواژگان: امنیت انسانی، صلح، خشونت -
صفحه 101
از آنجا که امروزه حقوق بشر یکی از گفتمان های اصلی روابط بین الملل است، توجه به پذیرش و همچنین میزان پیروی کشورها از اسناد بین المللی حقوق بشری، از اولویت های مهم پژوهشی در روابط بین الملل به شمار می رود. لذا هدف این نوشتار با توجه به نقض گسترده حقوق بشر در کشورهای آفریقایی، پاسخ به این پرسش اساسی است که چرا با وجود پذیرش بسیاری از اسناد و معاهدات بین المللی حقوق بشری توسط کشورهای قاره آفریقا، همچنان شاهد عدم تحقق موازین مندرج در این اسناد در درون کشورهای این منطقه هستیم؟ برای پاسخ به این سوال، با استفاده از نظریات موجود در مورد پذیرش و تعهد معاهدات حقوق بشری بیان می گردد که کشورهای آفریقایی عمدتا به دلایل راهبردی و سیاسی این معاهدات را مورد پذیرش قرار داده اند و قصد یا توان تحقق موازین این اسناد را به دلایلی مانند نوع نظام-های سیاسی و شرایط جوامع آفریقایی نداشته اند. در واقع فقدان سطح مناسبی از عوامل سه-گانه موثر در تحقق حقوق بشر یعنی دموکراسی، مسئولیت پذیری دولت ها و نقش آفرینی جامعه مدنی در جوامع آفریقایی منجر به عدم تحقق موازین و اسناد بین المللی حقوق بشری شده اند.در این نوشتار از روش تبیینی به منظور بررسی علل پذیرش معاهدات حقوق بشری و توضیح زمینه های عدم تحقق این اسناد استفاده شده است.
کلیدواژگان: حقوق بشر، تحقق موازین حقوق بشری، آفریقا -
صفحه 129از دیر باز این مسئله که آیا اخلاق جایی در سیاست دارد و اینکه آیا باید سیاست را از منظری اخلاقی دید یا خیر، محل مناقشه بوده است. این دعوا به طور مشخص در کنار مدعای علم مدرن مبنی بر لزوم رهایی علم از بند قضاوت های ارزشی به این باور عمومی دامن زده است که علم سیاست و روابط بین-الملل فارغ از محتوا و قضاوت ارزشی است و یا اینکه بایستی اینگونه باشد. سوال ما در این پژوهش این است که آیا نظرورزی در حوزه علوم اجتماعی و به طور خاص، در حوزه نظریه روابط بین الملل، متضمن اخلاق است؟ نوشتار پیش رو این باور را در دو سطح نظری و فرانظری، در قالب نظریه های روابط بین الملل مورد کاوش قرار می دهد و با مرور مبانی نظریه های روابط بین الملل و رویکرد آن ها در قبال ارزش های اخلاقی، نشان می دهد که اولا در سطح فرانظری و به طور مشخص به لحاظ روش شناسانه اساسا دوگانه علم ارزش قابل تمایز از هم نیست و ثانیا، در سطح نظری، می توان مبانی عمیق و گسترده اخلاقی را در نظریه های روابط بین الملل بازشناخت.
کلیدواژگان: نظریه روابط بین الملل، اخلاق، فرانظری -
صفحه 161خوش بینی در خصوص شکل گرفتن فصلی متفاوت در روابط آمریکا وروسیه که با به قدرت رسیدن بوریس یلتسین درمسکو وجاهت فزون تری یافته بود مدت زمان طولانی دوام نیاورد. سیاست آمریکا درخصوص گسترش ناتو به شرق، به ویژه کوشش این کشور در اواخر دهه اول قرن بیست ویکم برای ورود اوکراین به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی و تلاش های قدرت های مطرح اروپایی در این باره، زیربناهای لازم را برای بحرانی شدن روابط ایالات متحده و روسیه فراهم کرد. حوادث اوکراین که با شکل گیری تظاهرات نوامبر2013وحمایت آمریکا از تظاهرکنندگان وخواست های آنان استعداد شکل گیری منازعه در روابط آمریکا و روسیه را متجلی ساخت، این پرسش را برجسته کرد که ریشه رویارویی روسیه و ایالات متحده در بستر بحران اوکراین در چیست؟ در پاسخ، تاکید رهبران روسیه براهمیت پیشینه تاریخی روابط با اوکراین واعتقاد به نقش تعیین کننده ژئوپولیتیک بر جایگاه اروپایی و جهانی روسیه و از سویی دیگر تلاش آمریکا برای کاهش قدرت مانور روسیه در اروپا از طریق دور ساختن اوکراین از مدار روسیه و حمایت ازخواسته ها و سیاست های غرب گرایان اوکراینی را باید برجسته ترین ابعاد شکل دهنده رویارویی دوکشور دررابطه با بحران اوکراین قلمداد کرد.
کلیدواژگان: خانه اروپایی، گسترش به شرق، توافقنامه تجارت آزاد، ملی گرایی روسی -
صفحه 191سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران عرصه تناوب میان -منطقه گرایی و بین المللی گرایی بوده است. در این میان، نومنطقه گرایی رویکردی نوین در سیاست خارجی برای برقراری پیوند میان منطقه گرایی و چندجانبه-گرایی بین المللی با توجه به ویژگی های عصر جهانی شدن است. بر این اساس، مقاله حاضر معتقد است تقویت روابط درون منطقه ای و سپس مناسبات میان منطقه ای می-تواند زمینه ساز اتخاذ سیاست نومنطقه گرایی در فرآیند جهانی شدن باشد. این مقاله با اتخاذ نوکارکردگرایی به عنوان چارچوب نظری تحقیق، منطقه گرایی موفق را پیش شرطی برای اتخاذ سیاست نومنطقه گرا می داند و ضمن بررسی ظرفیت ها و دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در حوزه منطقه-گرایی و ارتباطات فرامنطقه ای به تبیین راهکارهای تقویت ظرفیت ها و دستاوردهای نومنطقه گرایی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران پرداخته است. در پاسخ به این سوال که راهکارهای تقویت و ارتقای منطقه گرایی نوین در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران چیست؟ مقاله حاضر به تبیین تعاملات میان-منطقه ای در عصر جهانی شدن به عنوان زمینه ساز تقویت و ارتقای رویکرد نومنطقه گرا در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.
کلیدواژگان: ایران، نومنطقه گرایی، چندجانبه گرایی، بین الملل -
صفحه 227کشورهای اسلامی با حدود 1/5 میلیارد نفر جمعیت، نزدیک به یک چهارم جمعیت جهانی را به خود اختصاص داده اند. آمارهای سازمان های جهانی از جمله گزارش توسعه انسانی سازمان ملل متحد نشان می دهد که علی رغم تاکید اسلام بر برقراری عدالت و کاهش نابرابری در بین جوامع و بهره مندی همگان از یک زندگی مطلوب و سالم، نابرابری ها و تفاوت های زیادی در زمینه شاخص های مختلف اقتصادی، اجتماعی وجود دارد. جامعه آماری موردنظر در این پژوهش، کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی می باشند. هدف این پژوهش ارزیابی میزان محرومیت و میزان برخورداری کشورهای اسلامی از شاخص های اقتصادی اجتماعی و مقایسه آنها نسبت به یکدیگر است. روش تحقیق تبیینی و روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است. در این تحقیق سعی شده است به منظور دستیابی به روند تحول در کشورهای اسلامی شاخص های اقتصادی اجتماعی سالهای (2010 و 1990) براساس مدل ها و روندهای موجود از جمله روش موریس، روش شاخص بندی و روش ضریب اختلاف یا (cv) مورد بررسی قرار گیرند. بررسی ها نشان می دهد که بین کشورهای اسلامی در زمینه برخورداری از شاخص های مورد بررسی نابرابری های زیادی وجود دارد و بیشترین اختلاف از نظر برخورداری از شاخص درآمد سرانه است. با وجود این نابرابری ها، این کشورها نخواهند توانست به ایفای نقش خود در ابعاد مختلف و در سطح جهانی بپردازند. لذا در انتها سعی شده تا راهکار هایی در خصوص بهبود وضع موجود ارائه گردد.
کلیدواژگان: شاخص های اقتصادی، اجتماعی، کشورهای اسلامی، نابرابری، توسعه
-
Page 7In the last two decades many countries in the West Asia and the North Africa had implemented economic liberalization as the best policy for development. But increasing in literacy، health and media access changed these countries deeply. Tunisia under 23 years of Bin Ali’s rule has experienced these changes too. He showed political stability by composition of political oppression and balancing policy and was one of the victorious countries among these countries. However، after upgrading of education of the youth people، spreading of public knowledge، globalization of culture and increasing social awareness as cultural capital for Tunisian people، they vigorously challenged the ruling system. Domestic and the international sources of these developments is the main question of this article. The authors have applied explanatory Methodology، to answer this question that: what are the domestic and International causes of the Tunisia’s 2011 Revolution?Keywords: Middle Class, Revolution, Cultural Capital, Tunisia
-
Page 35The role of Social forces in the Middle East has increased since the end of the cold war and they have played geopolitical roles in the region. These social movements are idealist in many countries and affect strategic realities of the region. Regional actors such as Iran، Saudi Arabia، Turkey and Israel have competitive roles in the Middle East. Meanwhile، global powers especially the United have intensified the regional competitions and it seems that regional actors have organized their competitions via proxy wars. Some regional actors such as Israel and Saudi Arabia are radicalizing social forces aimed to change the balance of power in the Middle East. In this process، the effectiveness of regional actors will be increased. In fact، this process is a part of asymmetric action of social forces which is based on interference and influence of regional and international forces.Keywords: Regional Actors, Identity, Social Movements, the Middle East
-
Page 69Consistent with the occurrence of the new - emerging challenges and threats in the international arena، the concept of security has also evolved in conceptual change and besides creating a kind of paradigm shift from model of state-centric security to the models of human-centered security، issues such as، human security and the protection of the existence of all human beings، has been importance and emphasis. On the other hand، if security to be considered a kind of balance in different aspects، each element of counter-balance can be disruptive security and consequently leading to insecurity. Accordingly، one of the elements that imbalance is born from it and create insecurity، is poverty in different aspects which as one of the challenges to human security provides space for growth of the annihilator security parameters، such as war، violence and human trafficking، On the flip side، it seems the protectionist and humanitarian behaviors can be used as a factor to restore and control the balance in the economic and social areas. This article seeks to analyze the parameters and characteristics of human security and also convey the position of protectionist practices from the perspective of Islamic thought to eliminate the roots of insecurity and provide solutions for reducing existing insecurity.Keywords: Human Security, Peace, Violence
-
Page 101
As Human Rights is one of the main discourses of today''s international relations، studying compliance and of commitment to international instruments of Human Rights is one of important research agendas in international relations. Driven by reported gross violation of Human Rights، in African countries، this article attempts to deconstruct the failure of African countries to comply with and implement signed international human rights conventions. Through an explanatory methodology and with relying on theories and approaches on international human rights instruments، the article argues African countries joined instruments because of strategic and political considerations، yet unable to follow the standards because of domestic conditions and circumstances. Lack of vital human rights factors in Africa، such as type of political system، state''s responsibility and the role of NGOs contributes towards negligence in non-compliance with human rights instruments.
Keywords: Human Rights Fulfillment of Instrument of Human Rights, Africa -
Page 129Since long time ago، the questions such as ethics occupy a place in politics or should we consider politics from an ethical point of view، have been controversial. Specifically، this dispute along with the claim made by modern science regarding the necessity for science to be value-free، have reinforced this general belief that politics and international relations should be free from value judgments. Our question in this article is that does theorizing in social science and especially in international relations theory involve considering ethical considerations? This article explores this belief at the theoretical and meta-theoretical levels in the framework of international relations theories. Having reviewed the principles of IR theories and their approaches towards ethical values، the authors show that first at the meta-theoretical level and especially in terms of methodology، science-value dualism cannot be essentially possible and second، at the theoretical level، we can recognize deep and extensive ethical elements in international relations theories.Keywords: Theories of International Relations, Ethics, Meta, Theories
-
Page 161Yeltsin’s rise to power caused a profound optimism regarding emergence of a different era in Russian-American relationships which of course did not last long. American policy toward the NATO enlargement and later on the attempt by this country and the major European powers at the end of the first decade of twenty first century to bring Ukraine to NATO created the essential elements of crisis in relations with Russia. American support of demonstrators in November 2013 and events in Ukraine had showed the high potentials for crisis in relationships between these two countries. The question of the article deals with roots of the crisis. The Russian emphasis on the historical ties with Ukraine and the importance of geopolitics on Russian status in Europe and on the other hand American support of Ukraine western oriented policy along with American attempt to move away Ukraine from Russia in order to reduce this country maneuver power are the major causes of confrontation between these two countries.Keywords: European Home, Enlargement, Free Trade Agreement, Russian Nationalism
-
Page 191Iran''s foreign policy has been the arena of the alternation between regionalism and internationalism. Meanwhile، the neo-regionalism is considered as a new approach to Iran’s foreign policy which establishes a linkage between regionalism and international multilateralism taking into account the characteristics of the age of globalization. Accordingly، the present paper argues that the reinforcement of interregional and trans-regional relations may pave the way for a neo-regional policy in the process of globalization. This article، in the neo-functional theoretical framework، considers the “successful regionalism” as a precondition for neo-regional policy. It discusses the potentials and achievements of the Islamic Republic of Iran in the areas of regionalism and trans-regional relationships and explores the ways for the reinforcement of neo-regional potentialities and opportunities in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran. In response to the main question of “how to strengthen and to promote neo-regionalism in Iran''s foreign policy”، the present paper explains the trans-regional interactions in the age of globalization as favorable context for and promoting the neo-regional approach in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran.Keywords: Iran, Neo, regionalism, International Multilateralism
-
Page 227Islamic countries، with about 1. 5 billion people، allocated nearly a quarter of the world''s population. International organizations statistics including the United Nations Human Development Report shows that despite Islam emphasis on justice and reduce inequality between communities and benefit everyone of a good and healthy life، there is much inequality and differences in economic، social and… indexes field. The population used in this study، are member countries of Islamic Conference Organization. The aim of this study is evaluation the deprivation level and access level of the Islamic countries economical - social indexes and compares them to each other. Research methods are mainly library and using data and statistics from the international communities، including the annually United Nations Human Development Report)HDR). In this research have tried، are discussed for achieving the transformation of the Islamic countries economical - social indexes the time series (1990-2010) based on models and trends، Including the Morris method، indexing method and variance coefficient method or (cv). Studies show there is much inequality among Islamic countries، and many of differences are in terms of per capita income. Despite these inequalities، these countries will not be able to play their role in entire world and various aspects. So in the end، we try to provide solutions to the current situation.Keywords: Socio Economical Indexes, Islamic Countries, Inequality, Development