فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 312 (هفته اول بهمن 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/05
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • پروین بهادران، سعیده صفری، حمیدرضا عریضی، ایوب کمالی صفحات 2059-2076
    مقدمه
    در سال های اخیر، تحقیقات زیادی در زمینه ی عوارض نوزادی مرتبط با نوع زایمان صورت گرفته است و محققان سعی کرده اند تا میزان و اهمیت نقش نوع زایمان را در این زمینه مشخص کنند. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اثرگذاری نوع زایمان بر عوارض نوزادی با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل، با یکپارچه کردن نتایج حاصل از انجام تحقیقات مختلف انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه، یک پژوهش فراتحلیل با استفاده از رویکرد Howitt & Cramer بود. به این منظور، از بین 62 پژوهش تعداد 41 پژوهش که به لحاظ روش شناختی مورد تایید قرار گرفت، انتخاب شد و فراتحلیل بر روی آن ها انجام گرفت. ابزار پژوهش، چک لیست فراتحلیل بود. پس از خلاصه کردن نتایج مطالعات، اندازه ی اثرها به شیوه ی دستی محاسبه و بر اساس رویکرد فراتحلیل ترکیب شده و طبق جدول Cohen مورد تفسیر قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان اندازه ی اثر کلی زایمان سزارین بر عوارض جسمانی نوزادی 36/0 (001/0 ≥ P) و به طور جداگانه بر مشکلات تنفسی 43/0 (001/0 ≥ P)، تغذیه با شیر مادر 34/0 (001/0 ≥ P)، زردی 29/0 (090/0 ≥ P) و سایر موارد 27/0 (001/0 ≥ P) بود.
    نتیجه گیری
    مطابق جدول تفسیر اندازه ی اثر Cohen، میزان اندازه ی اثر کلی سزارین بر عوارض جسمانی نوزادی در حد متوسط، ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، زایمان طبیعی، زایمان سزارین، عوارض جسمانی نوزادی
  • فرزان کیان ارثی، مهرداد پاکدل، علی مهرابی کوشکی صفحات 2077-2084
    مقدمه
    در برخی مطالعات، فشار بالای داخل چشم به عنوان عامل خطری برای اختلالات چشمی از جمله آتروفی عصب اپتیک و رتینوپاتی مطرح شده است. همچنین در برخی مطالعات، دیابت عاملی برای افزایش فشار داخل چشم مطرح شده است. با توجه به این که در مطالعات قبلی میانگین دقیقی از فشار داخل چشم در بیماران مبتلا به دیابت در مقایسه با افراد عادی در دسترس نبود، همچنین با توجه به شیوع روزافزون دیابت به خصوص در جامعه ی ما و نقش کنترل فشار داخل چشم در کاهش عوارض ناشی از آن، مطالعه ی حاضر با هدف تعیین ارتباط فشار داخل چشم با طول مدت دیابت در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به مرکز پزشکی فیض در سال های 91-1390 انجام شد.
    روش ها
    طی یک مطالعه ی مقطعی، پرونده ی بیماران مبتلا به بیماری دیابت نوع 2 که در سال های 91-1390 به مرکز پزشکی فیض مراجعه نمودند، بررسی شد و مشخصات دموگرافیک به همراه فشار داخل چشم و مدت ابتلا به دیابت از پرونده ها استخراج و به وسیله ی نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین مدت ابتلا به دیابت در بیماران، 6/5 ± 2/12 سال با دامنه ی 25-1 سال و میانگین فشار داخل چشم راست و چپ به ترتیب mmHg 5/3 ± 6/15 و mmHg 5/3 ± 5/15 بود و همچنین بین مدت ابتلا به دیابت و فشار داخل چشم همبستگی معنی داری به میزان 8 درصد مشاهده شد که از نظر آماری معنی دار بود (006/0 = P).
    نتیجه گیری
    فشار داخل چشم بیماران مبتلا به دیابت با عوامل مختلفی به ویژه مدت ابتلا به دیابت، سن و جنس بیماران ارتباط دارد و از طرف دیگر، به علت عدم کنترل مناسب دیابت، بخش های مختلفی از بدن به ویژه چشم در معرض آثار تخریبی دیابت قرار می گیرند و عملکرد آن ها دچار اختلال می شود. با وجود تمامی پیشرفت هایی که در زمینه ی درمان رتینوپاتی دیابتی صورت گرفته است؛ اما پیشگیری، همچنان مناسب ترین راه است. در این راستا، کنترل مناسب قند و فشار خون، تغذیه ی مناسب و داشتن فعالیت های بدنی مداوم می تواند از بروز رتینوپاتی دیابتی جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: فشار داخل چشم، دیابت نوع 2، رتینوپاتی دیابتی
  • جعفر گلشاهی، یوسف خالدی، اسماعیل آقابابایی، معصومه صادقی*، محمد هاشمی، حمید صانعی صفحات 2085-2093
    مقدمه

    عدم افزایش مناسب ضربان قلب متناسب با ورزش باعث پیش آگهی نامناسب بیماران قلبی می شود. علاوه بر این، سطوح فاکتورهای التهابی نظیر C-reactive protein با حساسیت بالا (hs-CRP یا High-sensitivity CRP) با آترواسکروز در ارتباط می باشد. در این مطالعه، این دو فاکتور در افراد با و بدون سندرم متابولیک بررسی شدند.

    روش ها

    این مطالعه بر روی 123 بیمار با سندرم متابولیک و 203 بیمار بدون سندرم متابولیک که به طور تصادفی از شرکت کنندگان مطالعه ی کوهورت اصفهان انتخاب شده بودند، انجام گرفت. اطلاعات دموگرافیک، دور کمر، فشار خون، قد و وزن شرکت کنندگان ثبت شد. سپس، سطح سرمی تری گلیسرید (Triglyceride یا TG)، قند ناشتای خون (Fasting blood sugarیا FBS)، کلسترول تام (Total cholesterol یا TC)، لیپوپروتئین با چگالی بالا (High density lipoprotein یا HDL-c)، لیپوپروتئین با چگالی پایین (Low-density lipoprotein یا LDL-c) و hs-CRP اندازه گیری شد. تست ورزش بر اساس پروتکل استاندارد Bruce انجام گردید و ذخیره ی ضربات قلب (HRR یا Heart rate reserve) ثبت شد. اطلاعات با تنظیم بر اساس سن هر شرکت کننده با استفاده از آزمون آماری Student’s t و رگرسیون خطی بررسی شد.

    یافته ها

    متوسط سن در افراد با سندرم متابولیک 60/7 ± 29/54 و در افراد بدون سندرم متابولیک 61/8 ± 16/54 سال بود که تفاوت آماری معنی داری نداشت. در افراد با و بدون سندرم متابولیک به ترتیب میزان LDL-c برابر 55/29 ± 12/125 و 54/24 ± 17/116 میلی گرم بر دسی لیتر، میزان TG 49/184 ± 99/259 و 65/61 ± 38/140 میلی گرم بر دسی لیتر، میزان FBS برابر 46/48 ± 13/107 و 90/9 ± 81/81 میلی گرم بر دسی لیتر، میزان فشار خون سیستولیک برابر 15/15 ± 73/130 و 69/13 ± 06/116 میلی متر جیوه و میزان فشار خون دیاستولیک برابر 70/8 ± 84/28 و 69/6 ± 52/76 میلی متر جیوه بود و همه ی موارد از نظر آماری اختلاف معنی دار داشت. دو گروه از نظر ذخیره ی ضربان قلب تفاوت معنی داری نداشتند (027/0 = P) ولی میزان hs-CRP در گروه با سندرم متابولیک به وضوح بالاتر بود (02/0 = P).

    نتیجه گیری

    ما در این مطالعه نتوانستیم ارتباطی بین ذخیره ی ضربات قلب و سندرم متابولیک نشان دهیم ولی ارتباط بین hs-CRP و سندرم متابولیک نشان دهنده ی افزایش میزان hs-CRP به عنوان یک فاکتور التهابی در افراد با سندرم متابولیک است.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، تست ورزش، ذخیره ی ضربان قلب، hs، CRP
  • ژینا وزیرزاده، پریسا بهشود، لیلا حیدری، حسن قجاوند صفحات 2094-2103
    مقدمه
    اسینتوباکتر بومانی یک باکتری گرم منفی غیر تخمیری به صورت کوکسی یا کوکوباسیل بی حرکت است که اغلب در خاک، منابع آبی مختلف و بسیاری از محیط های بهداشتی- درمانی یافت می شود. این باکتری دارای مقاومت ذاتی به بسیاری از آنتی بیوتیک ها است. امروزه از کارباپنم ها به عنوان آخرین داروی درمانی مناسب برای درمان عفونت MDR (Multiple drug resistance) اسینتوباکتربومانی استفاده می شود. مقاومت به کارباپنم ها نیز در میان سویه های اسینتوباکتربومانی در حال گسترش می باشد که این امر، سبب بحران مقاومت دارویی در میان سویه های اسینتوباکتربومانی می شود. هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی متالوبتالاکتاماز و تعیین الگوی مقاومت دارویی سویه های اسینتوباکتربومانی مقاوم به کارباپنم ایزوله شده از بخش ICU (Intensive care unit) بود.
    روش ها
    در یک مطالعه ی مقطعی در سال های 92-1391 جدایه های اسینتوباکتربومانی از نمونه های کلینیکی مران بستری بخش ICU روش بیوشیمیایی و ژنتیکی یت شدند. ای و آآن روش بی- ا (Kirby-Bauer) دید. ی ه ی ز، روش DDST (Double disk synergy test) .
    یافته ها
    100 سویه ی اسینتوباکتربومانی با آزمایش های فنوتیپی و مولکولی از نمونه های کلینیکی به دست آمد. میزان فراوانی الگوهای ضد میکروبی جدایه ها نشان داد که 62 درصد ایزوله ها به آمیکاسین، 88 درصد به تتراسایکلین، 92 درصد به سفتازیدیم، 96 درصد به ایمی پنم و مروپنم، 93 درصد به آمپی سیلین- سولباکتام و 98 درصد به سیپروفلوکسازین و تری متوپریم- سولفامتوکسازول و سفپیم مقاوم بودند. با آزمایش DDST از 96 سویه ی اسینتوباکتربومانی غیر حساس به ایمی پنم (95 سویه)، 9/97 درصد تولید کننده ی MBL (Metallo-β-lactamase) بودند.
    نتیجه گیری
    به منظور جلوگیری از گسترش عفونت های بیمارستانی بخش ICU ناشی از اسینتوباکتربومانی، ارش و د آنزیم های متالوبتالاکتاماز جهت رت و دو رد وی ی اسینتوباکتربومانی در آزمایشگاه های بیمارستان ها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اسینتوباکتربومانی، Mannose، binding lectin، مقاومت دارویی، Intensive care unit
  • مقاله مروری
  • فاطمه رستمی گل محمدی، علی اکبری ساری، شکوفه نیک فر، مهناز عباسی، بتول احمدی، علی کاظمی کریانی صفحات 2104-2123
    مقدمه
    با توجه به توسعه ی روزافزون داروها و نیز با عنایت به این مهم که مشتریان خدمات سلامت قادر به ارزیابی جوانب بالینی و مالی فن آوری های پزشکی نیستند، بررسی اثربخشی بالینی داروها از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد. در همین راستا، مطالعه ی حاضر به منظور بررسی اثربخشی بالینی داروی زولدرونیک اسید در پیشگیری و درمان پوکی استخوان دوران بعد از یائسگی زنان در مقایسه با داروهای رایج انجام گردید.
    روش ها
    این پژوهش به روش مطالعه ی مروری نظام مند انجام شد. بانک های اطلاعاتی Cochrane، Pubmed، Embase و Google scholar با کلید واژه های Bone mineral density، Bone fracture، Male osteoporosis، Zoledronic acid و Post menopausal women osteoporosis جستجو شدند. معیارهای ورود شامل کلیه ی زنان در معرض ابتلا به پوکی استخوان یا مبتلا به پوکی استخوان در دوره ی بعد یائسگی بود که حداقل یک بار از داروی زولدرونیک اسید جهت پیشگیری یا درمان پوکی استخوان استفاده کرده بودند. پیامدهای مد نظر نیز شامل کاهش شکستگی های استخوان مانند شکستگی استخوان های مهره، هیپ، افزایش تراکم استخوان، کاهش ترناور استخوان، کاهش تحلیل استخوان، بهبود معنی دار در کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی در بیماران مبتلا به شکستگی بودند. طراحی مطالعات (Design) بررسی شده، کارآزمایی بالینی تصادفی شده (RCT یا Randomised controlled trial) و زبان مقالات انگلیسی بوده است.
    یافته ها
    استفاده از زولدرونیک اسید باعث افزایش معنی دار در BMD (Bone mineral density) توتال هیپ، BMD مهره های کمری، BMD گردن فمور، BMD قسمت تروکانتر استخوان هیپ، BMD بخش دیستال رادیوس، کاهش معنی دار بروز شکستگی استخوان هیپ، شکستگی های مورفومتریک مهره ای، شکستگی های مهره ای، هر نوع شکستگی کلینیکی، شکستگی های مهره ای کلینیکی و خطر شکستگی غیر مهره ای، کاهش معنی دار نشانگرهای ترناور استخوان در گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ایمنی و اثربخشی بالینی زولدرونیک اسید، استفاده از این دارو در پیشگیری و درمان پوکی استخوان در زنان در دوره ی بعد از یائسگی به خصوص جهت کاهش بار اقتصادی ناشی از شکستگی ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اثربخشی بالینی، زولدرونیک اسید، پوکی استخوان، یائسگی
|
  • Parvin Bahadoran, Saiedeh Safari, Hamidreza Oreizi, Ayoob Kamali Pages 2059-2076
    Background
    In recent years, many studies have been conducted on infantile complication related to delivery type and researchers have also tried to determine the amount, importance and role delivery type. This study aims to use meta-analysis in order to integrate the different studies and investigate the impact of delivery type on infantile complication
    Methods
    This meta-analysis uses approach's Howitt and Cramer. For this purpose 62 out of 45 studies which were acceptable in terms of methodology selected and meta-analysis conducted on them. Research instrument was a checklist of meta-analysis after summarizing the results of the studies, effect size were calculated manually and combined based on meta-analysis and interpreted in accordance with Cohen’s table.
    Findings
    After data collection, results showed that the effect size of cesarean delivery was on infantile physical complication 0.35 (P ≤ 0.001), respiratory morbidities 0.43(P ≤ 0.001), breastfeeding 0.34 (P ≤ 0.001), jaundice 0.29 (P ≤ 0.09) and others 0.27(P ≤ 0.001).
    Conclusion
    According to Cohen’s table, the effect size was evaluated moderate for cesarean delivery on infantile physical morbidities.
    Keywords: Meta, analysis, Natural delivery, Cesarean delivery, Infant physical morbidities
  • Farzan Kianersi, Mehrdad Pakdel, Ali Mehrabi, Koushki Pages 2077-2084
    Background
    In some studies, high intraocular pressure as a risk factor for ocular disorders such as diabetic retinopathy and optic nerve atrophy is discussed. In some studies, diabetes risk factor for increased intraocular pressure is raised. Given that previous studies regarding theme an intraocular pressure in diabetic patients compared with normal subjects is not available. Also notice to due to the increasing prevalence of diabetes, especially in our society and the role of intraocular pressure control in reducing complications, this study aimed to determine the relationship between intraocular pressure in patients with type II diabetes mellitus duration of grace referred to in 1390-1391was performed.
    Methods
    In a descriptive analytical study, patients records with type 2 diabetes who admitted to Feyz hospital during 2013-2014 were studied and Demographic characteristics with the intra ocular pressure and duration of diabetes of patients were collected and analyzed by SPSS software.
    Findings
    The mean ± standard deviation of duration of diabetes was 12.2 ± 5.6 (range: 1.25) years and the mean ± standard deviation of IOP in OD and OS was 15.6 ± 3.5 and 15.5 ± 3.5 respectively. Between duration of diabetes and IOP was significantly correlated with the rate of 8%, which was statistically significant (P = 0.006).
    Conclusion
    Intraocular pressure in diabetic patients depend on many factors including age, sex, duration of diabetes and related disease. Also due to lack of proper control of diabetes, different parts of the body, especially the eyes are exposed to the destructive effects of diabetes and impaired performance. Because despite all the progress that has been made in the treatment of diabetic retinopathy, but prevention, is still the most appropriate way. Thus Sugar and blood pressure control, proper nutrition and regular physical activity can reduce the risk of diabetic retinopathy.
    Keywords: Intraocular pressure_Type 2 diabetes_Retinopathy
  • Jafar Golshahi, Yosef Khaledi, Esmaeil Aghababaei, Masoumeh Sadeghi, Mohammad Hashemi, Hamid Sanei Pages 2085-2093
    Background

    Absence of increase in heart rate in response to exercise indicates poor prognosis. Inflammatory factors as C-reactive protein (CRP) are associated with atherosclerosis. In this study, these two factors were compared in patients with and without metabolic syndrome.

    Methods

    203 individuals without and 123 individuals with metabolic syndrome were selected randomly from Isfahan Cohort Study and their demographic data, wait circumference, height and weight were recorded. Also, serum triglyceride (TG), fasting blood sugar (FBS), total cholesterol (TC), high density lipoprotein (HDL), low density lipoprotein (LDL), and high-sensitivity CRP (hs-CRP) levels were measured. Heart rate reserve (HRR) was determined through exercise test carried out according to the Bruce standard protocol. The age-adjusted data was analyzed by generalized linear regression and student's t test.

    Findings

    The mean ages of individuals without and with metabolic syndrome were 54.16 ± 8.61 and 54.29 ± 7.60 years, respectively (P = 0.890). The mean LDL levels in subjects without and with the metabolic syndrome were 116.17 ± 24.04 and 120.12 ± 29.55 mg/dl while mean TG levels were 140.38 ± 61.65 and 259.99 ± 184.49 mg/dl and mean FBS levels were 81.81 ± 9.90 mg/dl and 107.13 ± 48.46 mg/dl, respectively; all the differences were statistically significant. The mean systolic blood pressure was 116.06 ± 13.69 mmHg in persons without metabolic syndrome and 130.73 ± 15.15 mmHg in patients with the syndrome. The values for mean diastolic levels in the two groups were 76.52 ± 6.69 and 82.84 ± 8.7 mmHg, respectively. Hs-CRP level in the metabolic syndrome group was significantly higher than the other group (P = 0.02) while HRR did not show significant difference in the two groups (P = 0.27).

    Conclusion

    In our study, no relationship was documented between HRR and the metabolic syndrome. However, elevated levels of hs-CRP were recorded in patients with metabolic syndrome.

    Keywords: Metabolic syndrome, Exercise test, Heart rate reserve, High, sensitivity C, reactive protein
  • Jina Vazirzadeh, Parisa Behshood, Leila Heidari, Hasan Ghajavand Pages 2094-2103
    Background
    Acinetobacter baumannii, is a gram negative, non-fermenting cocobacill or cocci, which is mostly found in soil, different water sources, and many healthcare environments. A.baumannii is intrinsically resistance to many antibiotics. Nowadays carbapenem as MDR Acinetobacter baumannii is the last drug therapy to be used for the treatment of infection. Carbapenem resistance in Acinetobacter baumannii strains are also expanding and in turn the Acinetobacter baumannii drug resistance among strains is setting grounds for a crisis. The aim of this article is to study the frequency of metallo-β-lactamase and Antimicrobial Resistance patterns of Acinetobacter baumannii in Carbapenem-resistant Isolates in Intensive Care Units.
    Methods
    In a cross sectional study during one year period (2012-2013), Acinetobacter baumannii isolates from clinical specimens of patients hospitalized in the intensive care unit (ICU) were identified by genetic and biochemical methods. The Susceptibility of isolates was determined by standard disk diffusion method according to CLSI. MBL-producing isolates were DDST method.
    Findings
    100 isolates were determined as Acinetobacter baumannii by phenotypic and molecular testing of clinical specimens were obtained. The antimicrobial patterns of isolates showed that 62% of isolates were resistant to amikacin, 88% to tetracycline, 92% to ceftazidime, 96% to imipenem and meropenem, 93% to ampicillin-sulbactam and 98% to ciprofloxacin trimethoprim sulfamethoxazole and cefepime. By examining DDST, Acinetobacter baumannii strains which were non susceptible to imipenem of 96 (95 strains), 9/97% were found to produce MBL.
    Conclusion
    In order to prevent the spread of nosocomial infections caused by Acinetobacter baumannii in ICU, rapid and accurate report of MBL enzymes seems necessary in order to monitor better and more accurate tracking of multiple resistance Acinetobacter baumannii in hospital laboratories.
    Keywords: Acinetobacter baumannii, Metallo, β lactamase (MBL), Antibiotic resistance pattern, Intensive care units
  • Fatemeh Rostami, Golmohammadi, Ali Akbari, Sari, Shekoufeh Nikfar, Mahnaz Abbasi, Batoul Ahmadi , Ali Kazemi, Kariani Pages 2104-2123
    Background
    Due to the development of drugs and With regard to this matter that customers of health services are unable to assess the clinical and financial aspects of medical technologies, evaluation the clinical efficacy of drugs is avery important. The Study aim was to evaluate the clinical efficacy of zoledronic acid in the prevention and treatment of postmenopausal osteoporosis.
    Methods
    This study was a systematic review. Cochrane, PubMed and Google scholar databases were searched using keywords: “Bone mineral density, Male Osteoporosis, Zoledronic acid postmenopausal women osteoporosis”. Inclusion criteria were all menopausal women at risk of osteoporosis or suffering from it that have been used zoledronic acid at least once for the prevention or treatment of osteoporosis. Desired outcomes include reduced bone fractures, bone resorption and bone turnover markers, increase bone density, significant improvement in health-related quality of life in patients who have had a fracture. The designs of included studies were randomized clinical trials and their languages were English.
    Findings
    The use of zoledronic acid significantly increased BMD at the total hip, lumbar spine, femoral neck, hip trochanter, the distal radius, reduced the incidence of hip fractures, morphometric vertebral fractures, vertebral fractures, any clinical fracture, clinical vertebral fractures, risk of nonvertebral fracture and decreased bone turnover markers in the intervention group compared with the control group.
    Conclusion
    According to safety and clinical effectiveness of zoledronic acid, using this medication in the prevention and treatment of osteoporosis in postmenopausal women is recommended.
    Keywords: Clinical effectiveness, Zoledronic acid, Osteoporosis, Menopause