فهرست مطالب
فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/10/10
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 1-27شبکه نوآوری رویکردی قابل توجه برای توسعه نوآوری در کشورهای پیشرفته محسوب می شود. رویکرد شبکه سازی به ویژه در مورد توسعه فناوری های پیشرفته موثر می باشد. همچنین شناسایی ابعاد مهم در توسعه شبکه های نوآوری می تواند به برنامه ریزی و خط مشی گذاری مناسب برای هر صنعت کمک کند. در این پژوهش با بررسی پیشینه پژوهش در حوزه شبکه نوآوری به استخراج ابعاد گوناگون موثر بر آن در صنعت فناوری اطلاعات کشور پرداخته شده است. هدف از پژوهش انجام مقایسه بین و درون این مولفه ها و ارزیابی وضعیت کنونی آنها می باشد. بدین منظور پس از تائید ابعاد توسط خبرگان، پیمایشی برای ارزیابی این ابعاد در شرکت های فناوری اطلاعات در هفت استان کشور اجرا شد. در این پژوهش ابعاد توانمندی شرکت ها، تعبیه شدگی، مساعد بودن محیط، خودسازماندهی، یادگیرنده بودن، کیفیت تعاملات، نوآوری و اثربخشی شبکه نوآوری مورد ارزیابی قرار گرفت. این ابعاد بر اساس شاخصهای گوناگون مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج تحلیل شدند. طبق نتایج حاصل شده از طریق مقایسه مولفه های سازنده این ابعاد و بین ابعاد با یکدیگر، وضعیت کنونی آنها استحصال شد که می تواند در سیاستگذاری ها مورد توجه قرار گیرند. نتایج بیانگر تفاوت معنادار وضعیت این مولفه ها می باشد.
کلیدواژگان: شبکه نوآوری، فناوری اطلاعات، خودسازماندهی، یادگیرنده بودن، تعبیه شدگی -
صفحات 29-52یکی از وظایف مدیریت منابع انسانی انتخاب کارکنان شایسته و متناسب با فعالیت های سازمان می باشد. گزینش نیروی انسانی شایسته ای که بتواند عملکرد مناسبی در جهت اهداف استراتژیک سازمان داشته باشد. این مقاله با هدف شناسایی معیارهای انتخاب کارکنان به کمک تکنیک دلفی و با استفاده از روش ها تصمیم گیری چند معیاره فازی در شرایط عدم قطعیت امتیازدهی، به دنبال حداکثر کردن بهره وری در این حوزه می باشد. روش تحقیق توسعه ای – کاربردی و روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی از طریق پرسشنامه و مصاحبه می باشد. جامعه آماری تحقیق مدیران ارشد و میانی صنایع کوچک و متوسط شهرک های صنعتی استان مرکزی و روش نمونه گیری، روش گلوله برفی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش TOPSIS فازی و تصمیم گیری گروهی با استفاده از DLSM و به وسیله نرم افزارهای MS Excel و PASW Statistics استفاده شده است. پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ (961/0) و روایی آن از طریق روایی محتوا سنجیده شده است. نتایج نیز حاکی از شناسایی 15 معیار شخصیت، انضباط، ویژگی های فیزیکی، اخلاق و ادب، انگیزه های درونی، عدم سوء سابقه، تفکر سیستمی، مهارت، هوش، کارآموزی، تجربه، سن، تحصیلات، چندپیشگی و معرف مناسب به ترتیب اولویت می باشد.
کلیدواژگان: مدیریت، منابع انسانی، گزینش، تصمیم گیری چند معیاره -
صفحات 53-79حاکمیت اثربخش فناوری اطلاعات همراستایی بین فناوری اطلاعات و کسب و کار را جهت حداکثرسازی منافع، کسب اهداف سازمانی و استفاده بهینه از منابع فناوری اطلاعات را تضمین می کند. با این تفاسیر در صنایعی همچون صنعت بانکداری که به دلیل ماهیت فعالیت های خود وابستگی بسیاری به فناوری اطلاعات دارند، حاکمیت فناوری اطلاعات خوب، یک باید و نه یک شاید به شمار می رود.
از آنجا که برای داشتن حاکمیت اثربخش فناوری اطلاعات، بکارگیری مکانیزم هایی مناسب ضروری است در این پژوهش با استفاده از مرور ادبیات موضوعی و رویکرد کیفی فراترکیب، فهرست جامعی از 30 مکانیزم در سه گروه ساختارهای تصمیم گیری، فرایندهای همراستایی و مکانیزم های ارتباطی تدوین گردید. در گام بعدی با نظرسنجی از خبرگان این حوزه، فهرستی از 26 مکانیزم موثر بر حاکمیت اثربخش فناوری اطلاعات در صنعت بانکداری ایران مشخص گردید. سپس پرسشنامه ای نیز به منظور مطالعات میدانی طراحی و میان مدیران فناوری اطلاعات 25 بانک توزیع گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری مورد تحلیل قرار گرفتند و مشخص گردید، 12 مکانیزم به صورت قوی در صنعت بانکداری ایران وجود دارد و در این میان مکانیزم های «تشکیل کمیته استراتژی فناوری اطلاعات»، «تشکیل کمیته راهبری پروژه فناوری اطلاعات»، «پی گیری روند پیشرفت پروژه های فناوری اطلاعات (کنترل بودجه و زمانی)» و «ایجاد انگیزه و محرک هایی برای پیروی از اصول حاکمیت فناوری اطلاعات» دارای تاثیر مثبت بر حاکمیت اثربخش فناوری اطلاعات در صنعت بانکداری ایران می باشند.
کلیدواژگان: حاکمیت فناوری اطلاعات، مکانیزم های حاکمیت فناوری اطلاعات، صنعت بانکداری -
صفحات 81-98تحقیق حاضر، با هدف پاسخگویی به این سوال اساسی صورت گرفته است که مدل مناسب ارزش ویژه مشتری و ارتباط بین متغیرهای مدل چگونه است؟ این تحقیق جهت جمع آوری داده از روش پیمایش و جهت تحلیل داده ها از روش همبستگی استفاده نموده است. جامعه آماری تحقیق، مشتریان تمام شعب بانک کشاورزی شهر تهران می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی نسبی و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان،384 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. داده های مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار لیزرل تحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد که مدل ارزش ویژه مشتری در جامعه مورد مطالعه در بر گیرنده سه متغیر مستقل ارزش ویژه برآوردی، ارزش ویژه برند و ازش ویژه ارتباط و دو متغیر وابسته ارزش ویژه مشتری و قصد خرید مشتری می باشد که به ترتیب، ارزش ویژه ارتباط و ارزش ویژه برآوردی بیشترین تاثیر را بر روی ارزش ویژه مشتری دارند و ارزش ویژه برند تاثیر قابل ملاحظه ی مستقیمی بر روی ارزش ویژه مشتری نداشت. همچنین محرک های ارزش ویژه مشتری هیچ تاثیر قابل ملاحظه ی بر روی نیت خرید مشتری نداشتند. بنابراین پیشنهاد می شود بانک کشاورزی به منظور حداکثر کردن ارزش ویژه مشتری، بیشتر بودجه بازاریابی خود را به ترتیب اولویت، صرف فعالیت های بازاریابی رابطه مند، مدیریت ارزش درک شده مشتری و برندسازی کند.
کلیدواژگان: ارزش ویژه مشتری، ارزش ویژه برآوردی، ارزش ویژه برند، ارزش ویژه ارتباط، قصد خرید -
صفحات 99-117فلسفه وجودی سازمان، متکی به حیات انسان است. انسان ها در کالبد سازمان ها روح می دمند، آن را به حرکت در می آوردند و اداره می کنند. حصول اطمینان از تعهد و تناسب سازمانی آنها یکی از بهترین روش های جذب و نگهداری کارکنان با استعداد و همچنین کسب عملکرد بهتر برای سازمان است.
این پژوهش درصدد بررسی اثر تعدیلی تناسب فرد- سازمان بر رابطه میان تعهد سازمانی و تمایل به ترک و جابجایی شغل است. روش تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و براساس نحوه گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کارکنان دانشگاه شهید چمران اهواز تشکیل می دهند. نمونه آماری شامل 126 نفر از کارکنان است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی برای آزمون فرضیات تحقیق انتخاب شده اند. داده های مطالعه با استفاده از پرسش نامه استاندارد جمع آوری شده و با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری و رویکرد کمترین مربعات جزئی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از انجام تحقیق بیانگر اثر تعدیلی تناسب فرد- سازمان بر رابطه میان تعهد سازمانی و تمایل به ترک و جابجایی شغل است.
کلیدواژگان: تعهد سازمانی، تمایل به ترک و جابجایی شغل، تناسب فرد، سازمان، رویکرد کمترین مربعات جزیی -
صفحات 119-143بکارگیری مدلهای رایج مدیریت کیفیت و تعالی سازمانی، پاسخگوی سازمان های تحقیقاتی نظامی در حوزه های مختلف منابع انسانی، مدیریت راهبردی، رهبری، فرهنگ و رفتار سازمانی و ساختار، نیست و این سازمان ها را با مشکلاتی مواجه می سازد.
دراین مقاله که مستخرج از پروژه پژوهشی است، با هدف بومی سازی معیارهای مدل تعالی مدیریت کیفیت اروپاEFQM) (در سازمان های تحقیقاتی نظامی، انجام شد و مبتنی بر آن مدل مفهومی تحقیق طراحی گردید. تحقیق انجام شده بر اساس هدف، از نوع کاربردی و از لحاظ گرد آوری اطلاعات، از نوع پیماشی است. ابعاد، مولفه ها و شاخص های مدل مفهومی با روایی بالایی (72.6) مورد تایید خبرگان تحقیق قرار گرفت. نتایج به دست آمده با استفاده از تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) امتیاز کل معیارهای بومی شده در سازمان تحقیقاتی مورد نظر برابر با 8/336 امتیاز از1000 امتیاز می باشد که در این میان فرماندهی و مدیریت با 7/51 بالاترین امتیاز و مدیرت منابع وشراکتها با 8/27 پائین ترین امتیاز در بعد توانمند سازها را به خود اختصاص داده است. در بعد نتایج نیز معیار ارزش افزایی برای کاربران با 3/45 بالاترین امتیاز و ارزش افزایی برای ذینفعان با 6/17 پائین ترین امتیاز را کسب نموده است.
کلیدواژگان: تعالی سازمانی، ارزیابی عملکرد، EFQM -
صفحات 144-163مطابق سند چشم انداز«ایران کشوری است دست یافته به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه آسیای جنوب غربی»با عنایت به اینکه محور سند مذکور دانایی محوری است،در پژوهش حاضر، جهت محقق شدن این مهم،بخش علم وفناوری بر مبنای دانایی محوری، مورد پژوهش واقع شده و پژوهشگربه دنبال طراحی مدل استراتژیک دانایی محوری دربخش علم و فناوری در راستای سندچشم انداز 20ساله جمهوری اسلامی ایران بوده است. دانایی محوری متشکل از سه لایه انسان، سازمان وجامعه می باشد.هریک ازاین سطوح دارای ابعاد جداگانه ای است.برای هریک از این ابعاد، شاخصهای سنجش پیشنهاد گردیده و جهت شناسایی شاخص ها،طی فرایندی، شش گام برداشته شده است. ابتدا شاخص های فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، علمی، مالی، مجموعا 2100 شاخص شناسایی شد. پس ازتجزیه و تحلیل، تعداد 1178 شاخص استخراج گردید؛ سپس این شاخصها در20 گروه طبقه بندی شد و ازبین این شاخص ها تعداد 313 شاخص بر اساس شیوه های تحلیلی متمرکز بر معنا مورد توجه قرار گرفت و در نهایت با روش گروه کانونی از بین شاخص های مورد نظر40 شاخص مربوط به دانایی محوری شناسایی و بر اساس فراوانی هریک اولویت بندی وبر اساس نتایج و یافته ها مدل تحقیق استوار شد. روش مورد استفاده در پژوهش حاضر، روش تحلیل محتوا، دلفی، مصاحبه و پرسشنامه می باشد. پس ازجمع آوری داده ها، نتایج توسط نرم افزارهای آماری با استفاده از آزمون مجذور کای دو مورد تجزیه تحلیل قرارگرفت. طبق نتایج به دست آمده ازتحقیق، انسان دانا، سازمان داناوجامعه دانا، ابعاد اصلی مدل تحقیق را تشکیل می دهند.
کلیدواژگان: سندچشم انداز، دانایی، مدیریت دانایی، شاخص های علمی فناوری، شاخص های دانایی محوری
-
Pages 1-27Innovation network is an important approach for innovation development in countries. This approach is applicable in high-tech development. Identification of important approach can help planning and policy making for industries. In this research literature review causes to the acquisition of important factors of innovation network development in information technology sector. The research goal is to assessment of current situation of these factors and their indicators. So، after gaining experts opinion، a survey has been conducted in seven states of Iran about information technology corporations. The dimensions consist of corporation enablers، embeddedness، adjutant environment، self-organization، learning، interaction quality، innovation and network effectiveness. The results of these dimensions has been analyzed. Based on the results، the current situation of each dimension has been reached which can be used in poly-making processes. The results has been highlighted the differences between the situation of these dimensions.Keywords: innovation network, information technology, self, organization, learning, embeddedness
-
Pages 29-52One of the functions of human resource management is choosing qualified personnel and in accordance with the activities of the organization. Selection of qualified human resources to strategic objectives is to be able to function properly. This paper aims to identify criteria for selecting employees to help Delphi and using fuzzy multi-criteria decision making method under uncertainty rating is the maximum efficiency in this area. research Method development - application library and field data collection method is through questionnaires and interviews. The population survey of senior and junior managers of small and medium industries industrial town in Central Province and sampling, snowball method was used. Fuzzy TOPSIS method has been used for data analysis and group decision-making using MS Excel and PASW Statistics DLSM and the software used. Cronbach's alpha reliability of the questionnaire (0/961), and its validity, content validity has been measured. Of results identified 15 criteria of character, discipline, physical characteristics, ethics, literature, intrinsic motivation, lack of criminal record, systems thinking, skill, intelligence, training, experience, age, education, and referral to the appropriate priority is continual.Keywords: Management, human resources, selectivity, multi, criteria decision
-
Pages 53-79Effective IT governance guarantees alignment of IT with business in order to maximize benefits، achieving organizational goals and optimal use of IT resources. So in industries such as banking industry due to the dependency of their activities on IT، Good IT governance is no longer a “nice to have”، it is a “must have”. To achieve effective IT governance، an organization needs to employ well-designed، well-understood، and transparent governance mechanisms. So a complete list of 30 IT governance mechanisms categorized in 3 groups: decision making structures، alignment processes and relational mechanisms were synthesized through the literature review and using the Qualitative Meta-Synthesis Methodology. In the next step، a group of domain experts were requested to modify the list to the specific characteristics of Iranian banking industry and as a final outcome، a list of 26 mechanisms for effective IT governance in Iranian banking industry was obtained. Then، designed and validated questionnaire of field studies was distributed among IT managers of 25 banks. The collected data were analyzed via statistical tests and results indicated 12 mechanisms are strongly deployed among which the existence of an IT strategy committee، IT project steering committee، IT project tracking (time and budget control) and Motivation and incentive to follow the principles of IT governance have positive impact on effective IT governance in Iranian banking industry.Keywords: IT Governance, IT Governance Mechanisms, Banking Industry
-
Pages 81-98In today''s competitive world، customers of organization are perceived as then most valuable assets. They not only assure their profitability but also job security of their employees. Hence، many studies in many different areas are needed in order to undrerestand the needs، wants and demands of our customers for an effective management. This research has done for answering this question، what is the suitable model of customer equity and the relationship with their variables. We used survey and correlation method for data gathering and data analyzing، orderly. The statistical population is all of customers’ Keshavrzi branches banks in the Tehran، which selected 384 samples by using of stratified sampling method and Krejcie and Morgan table. We used questionnaire for data gathering and LISREL software for data analyzing. Finding show the research model have three independent variables value equity، bran equity and relationship equity and two dependent variables customer equity and purchase intention. Also، the result depicts relationship equity and value equity has more effect on customer equity، brand equity hasn’t direct significant effect on customer equity. Also، customer equity drivers hasn’t any significant on customer purchase intention.Keywords: Customer Equity, Value Equity, Brand Equity, Relationship Equity, customer purchase intention
-
Pages 99-117Philosophy of the organization is dependent on human life. Human blow spirit in the body of organization، move and manage it. ensure from the organizational commitment and fit is one of the best ways to attract and retain talented employees and improve business performance for the organization. This study seek to investigate the moderate effect of person- organization fit on the relationship between organizational commitment and turnover intention. Method of this study in terms of purpose is applied and base on data collection is descriptive – survey. The population are shahid Chamran University of Ahvaz employees. The sample consisted of 126 employees that random sampling is used to test the hypotheses. Data was collected using standard questionnaire and analyzed with structural equation modeling partial least squares approach. The results indicate moderate effect of quality of person- organization fit on the relationship between organizational commitment and turnover intention.Keywords: Organizational Commitment, Turnover Intention, Person, Organization Fit, Partial Least Squares approach (PLS)
-
Pages 119-143The current quality management models do not fit the situation of the military research organizations relating different fields of human resource، strategic management، leadership، culture and organizational behavior. Application of these models may cause some problems for these organizations. This research paper aiming at upholding the current EFQM excellence model is based on a research being hold in the military research organizations، according to which the conceptual research model was designed. The research followed an applied purpose through survey data collection method. The validity of the aspects، categories and indicators of the model was confirmed highly by the experts (72. 6). The results of the Analytic Hierarchy Process (AHP) technique received 336. 8 out of 1000 as a general score for all localized criteria. Leadership and management، having a score of 51. 7، were the highest، and resource management and shareholding were at the lowest position among the enablers. In relation to increasing values for users، the score was highest (45. 3). It was the lowest for shareholders (17. 6).Keywords: Organizational excellence, performance appraisal, EFQM
-
Pages 144-163The visions «Iran is a country achieved the first position of economy، science and technology in Southwest Asia، with emphasis on the software and science.» Central intelligence with regard to the axis of the instrument، in this study، Consisting of three layers of core knowledge، organization and society. Each of these separate dimensions. For each of these dimensions and indicators proposed for identifying indicators، the process has taken six steps. The indices of cultural، economic، social، political، scientific، financial، totaling 2،100 indicators were identified. After analysis، the number of 1178 indexes were extracted، then these indicators in 20 categories and destroyed an index number 313 indicators based practices focused analysis means were considered and the method of focus groups amongThe method used in this study، content analysis، Delphi، interview and questionnaire. results of statistical softwares were analyzed using chi-square test. According to the results of studies، a wise man، the wise organization and community-wise، the main aspects of the research model form.Keywords: Vision Plan, Wisdom, Wisdom Management, Science, Technology Indexes, Wisdom Indexes