فهرست مطالب
مجله مرتع
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1393)
- تاریخ انتشار: 1393/09/28
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحه 212برای شناسایی شاخص های مقاومت به تنش در Agropyron podperae آزمایشی با چهار سطح مختلف پتانسیل های اسمزی حاصل از PEG 6000 شامل صفر، 3-، 6- و 9- بار به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در محیط هیدروپونیک انجام شد. از ژنوتیپ های تهران (63)، شیراز (5-7) و لرستان (4-11) در این مطالعه استفاده گردید. در این آزمایش، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول گیاهچه، نسبت طول ریشه چه به طول ساقه چه، وزن خشک گیاهچه، وزن تر گیاهچه، نسبت وزن خشک به وزن تر گیاهچه، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه بذر اندازگیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش تنش خشکی، فاکتورهای نسبت ریشه چه به ساقه چه، وزن خشک گیاهچه و نسبت وزن خشک به وزن تر گیاهچه افزایش و سایر صفات به طور قابل توجهی کاهش یافتند. این کاهش در تمامی صفات مورد ارزیابی در تغییر پتانسیل از 6- به 9- بار حداکثر بود. به طور کلی در میان ارقام مورد آزمایش، ژنوتیپ لرستان (4-11) در پتانسیل های مورد مطالعه جوانه زنی مناسبی را نشان داد و از این نظر بر سایر ژنوتیپ ها برتری معنی داری داشت. از پارامترهای مورد ارزیابی، طول گیاهچه و شاخص بنیه بذر بیشترین واکنش را به تغییر پتانسیل آب نشان دادند.
کلیدواژگان: بذر، Agropyron poperae، تنش خشکی، جوانه زنی -
صفحه 219
هدف از این تحقیق بررسی غلظت فلزات سنگین مس، سرب، روی و منگنز در اندام هوایی دو گونه درمنه کوهی (Artemisia aucheri) و درمنه دشتی (Artemisia sieberi) در مراتع اطراف معدن مس دره زرشک در شهرستان تفت استان یزد بود. به همین منظور منطقه مطالعاتی بر اساس عواملی مانند جهت باد غالب، حوزه آبخیز منطقه، فاصله از معدن و... به 10 بخش تفکیک و با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی، تعداد 10 نمونه از هر منطقه برداشت شد. بعد از هضم اسیدی، غلظت فلزات مورد نظر با استفاده از دستگاه ICP-OES اندازه گیری شد. برای مقایسه غلظت فلزات مورد نظر در مناطق مختلف تجزیه واریانس یکطرفه انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده میانگین غلظت فلزات مس، سرب، روی و منگنز در سطح منطقه به ترتیب شامل 8/3454، 5/9595، 36/6745و 49/8237 میلی گرم بر کیلوگرم بود و بین غلظت فلزات در تمام مناطق اختلاف معنی دار وجود داشت. همچنین پس از مقایسه با مقادیر نرمال و بحرانی مشخص شد که غلظت های به دست آمده برای تمام فلزات در سطح منطقه در محدوده طبیعی برای گیاهان قرار دارند. لازم به ذکر است که غلظت فلز سرب در مناطق معدن و دامپ اندکی فراتر از حد نرمال قرار داشت که می تواند به علت بیشتر بودن فعالیت های حمل و نقل در این منطقه نسبت به سایر مناطق و قرار گرفتن در کنار جاده یزد- شیراز باشد.
کلیدواژگان: فلزات سنگین، مرتع، درمنه (Artemisia sp، )، معدن مس، دره زرشک -
صفحه 230در دهه های اخیر توسعه روز افزون فرسایش خاک در اثر تخریب پوشش گیاهی، گسترش پروژه های حفاظت خاک را در اکثر مناطق ایران اجتناب ناپذیر ساخته است. استفاده از پوشش گیاهی به عنوان یک ابزار مهندسی زیستی برای کنترل فرسایش و رسوب عامل مناسبی می باشد. وتیورگراس (Chrysopogon zizanioides) گیاه چندمنظوره ای است که به عنوان یک ابزار مهندسی زیستی و نیز جهت تعلیف دام استفاده می شود و در اراضی لسی مناطق نیمه استپی شرق استان گلستان می تواند نقش مهمی در تعلیف دام و کنترل فرسایش ایفا نماید. مطالعه اثرات عوامل اکولوژیک بر زنده مانی این گیاه، برای افزایش احتمال موفقیت کشت وسیع آن ضروری می باشد. لذا اثرات توپوگرافی بر زنده مانی وتیور گراس و برخی خصوصیات گیاهی آن در سه ارتفاع، دو شیب و دو جهت متفاوت در حوزه آبخیز کچیک مورد مطالعه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و از طریق آنالیز واریانس فاکتوریال و آزمون t انجام شد. بنابر نتایج به دست آمده، توپوگرافی بر میزان زنده مانی قلمه های این گیاه در حوزه آبخیز کچیک تاثیری ندارد. نتایج نشانگر آن است که از بین عوامل توپوگرافیک، عامل ارتفاع از سطح دریا اثر معنی داری بر میانگین ارتفاع، محیط تاج و طول ریشه پایه های وتیورگراس دارد (0/05>p)، در حالیکه سایر عوامل توپوگرافیک بر میانگین خصوصیات گیاهی اندازه گیری شده، اثر معنی داری ندارند (0/05کلیدواژگان: وتیورگراس، توپوگرافی، زنده مانی، حوزه آبخیز کچیک
-
صفحه 238بررسی رابطه حضور گونه Artemisia fragrans Willd. با عوامل پستی و بلندی، خاک و اقلیم در مراتع جنوب شرقی سبلان انجام شد. نمونه برداری در 151 مکان یا سیمای منظر (در سطح 6 تیپ گیاهی) انجام شد. در هر مکان، پنج پلات یک متر مربعی در طول ترانسکت 10 متری تعیین و حضور و عدم حضور با تراکم، تاج پوشش و تولید گونه مذکور به همراه درصد لاشبرگ، سنگ و سنگریزه، خاک لخت و پوشش تاجی کل ثبت شد. از سطح ترانسکت (ابتدا، انتها و وسط ترانسکت)، نمونه خاک برداشت و در قالب یک نمونه پارامتر های pH، هدایت الکتریکی، رس، سیلت و شن، پتاسیم، فسفر، مواد آلی و کربنات کلسیم معادل در آزمایشگاه تعیین شد. نقشه ارتفاع، شیب و جهت، بارندگی و دما تهیه و مقادیر این عوامل برای هر یک از مکان ها مشخص شد. از آزمون t غیر جفتی، روش تجزیه خوشه ایو آنالیز تشخیص برای تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد. نتایج آزمون t نشان داد که تمام متغیر ها در حضور گونه موثر هستند، ولی اثر آن ها یکسان نمی باشد. با توجه به نتایج حاصل از تجزیه خوشه ایگونه مذکور به ارتفاعات و بارش پایین تر و به دما های بالا تر سازگاری بیشتری دارد. خاک های شورتر، قلیایی با بافت متوسط تا سبک را می پسندد. ماده آلی و فسفر پایین، پتاسیم و کربنات کلسیم بالا در خاک شرایط بهتری را برای رویش این گونه فراهم می کند. نتایج آنالیز تشخیص نشان داد به ترتیب ارتفاع و عوامل متاثر از آن مانند بارندگی و دما، و عوامل پستی و بلندی و خاک مانند شیب، مواد آلی، رس، سیلت، سنگ و سنگریزه، شن، فسفر، پتاسیم، کربنات کلسیم معادل، pH، هدایت الکتریکی، جهت و لاشبرگ از عوامل تاثیرگذار در انتشار این گونه در مکان های مورد مطالعه هستند. با استناد به نتایج این تحقیق می توان در پیشنهاد گونه برای اصلاح و احیاء مراتع به طور مناسب تری تصمیم گیری نمود.
کلیدواژگان: عوامل اکولوژیکی، رج بندی، استان اردبیل، Artemisia fragrans Willd -
صفحه 251هلالی های آبگیر از روش های ذخیره نزولات آسمانی است که در مناطق خشک و نیمه خشک برای اصلاح و احیای مراتع استفاده می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر هلالی های آبگیر بر برخی شاخص های ساختاری و عملکردی مراتع نارون خاش در استان سیستان و بلوچستان انجام شد. بدین منظور منطقه تحت تاثیر هلالی و منطقه شاهد انتخاب و در هر منطقه تعداد 5 ترانسکت 50 متری به طور تصادفی مستقر گردید. در طول هر ترانسکت ساختار پوشش گیاهی شامل طول، عرض و نوع لکه های بوم شناختی و فضای بین لکه ای ثبت شد. سپس برای تعیین سه ویژگی عملکردی مرتع شامل پایداری، نفوذپذیری و چرخه موادغذایی، تعداد 11 شاخص سطح خاک برای لکه ها و فضای بین لکه ای با 3 تکرار ارزیابی شد. شاخص های عملکردی مناطق مرجع و اصلاحی توسط آزمون t مستقل مقایسه شد. همچنین عملکرد لکه های مختلف نیز در منطقه اصلاحی و شاهد با تحلیل واریانس و مقایسه میانگین توکی بررسی گردید. نتایج نشان داد که کلیه شاخص های عملکردی و ساختاری سطح خاک در دو منطقه اصلاحی و مرجع در سطح 5 درصد اختلاف معنی داری داشتند. در بین 3 نوع لکه (بوته درمنه، درختچه قیچ و هلالی) و فضای بین لکه ای (خاک لخت) مطالعه شده، لکه درختچه قیچ دارای بهترین شاخص های عملکردی بود. این نتایج نشان داد که ایجاد هلالی اگرچه باعث بهبود شرایط ساختاری و عملکردی کلی سایت می گردد، اما احیای بیولوژیک و افزایش تراکم گونه های بوته ای و درختچه ای نیز می توانند بطور قابل ملاحظه ای به بهبود شرایط مرتع کمک نمایند.
کلیدواژگان: هلالی های آبگیر، عملکرد، ساختار، احیا، مراتع نارون -
صفحه 261شاخص های سطح خاک و ویژگی های عملکردی مرتع به محققان کمک می کنند که در مورد اثر فعالیت های مدیریتی اعمال شده، قضاوت نمایند. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر قرق در مرتع جبالبارز (جیرفت) بر شاخص های اکولوژیکی سلامت مرتع با استفاده از روش تحلیل عملکرد چشم انداز بود. به منظور مقایسه اثر قرق بر فاکتورهای خاک و پوشش گیاهی در کنار منطقه مورد مطالعه یک مرتع غیرقرق در نظر گرفته شد. برای تعیین سه ویژگی پایداری، نفوذپذیری و چرخه مواد غذایی 11 شاخص سطح خاک (3 ترانسکت 50 متری) بررسی گردید. نتایج نشان داد که در منطقه قرق هرچند میانگین طول قطعات اکولوژیک کمتر (0/73 متر) از شاهد (0/87 متر) بود، ولی میانگین طول میان قطعات در منطقه شاهد 1/5 برابر منطقه قرق بود. همچنین شاخص نظام یافتگی در قرق (1) بیش از منطقه شاهد (0/39) بود. مقایسه شاخص های عملکردی در قطعات و بین قطعات در منطقه قرق و شاهد نشان داد که شاخص های سلامت در قطعات اکولوژیکی میانگین مقادیر بیشتری نسبت به میان قطعات داشتند. هرچند شاخص های پایداری (54/87)، نفوذپذیری (29) و چرخه عناصر غذایی (17/40) در قرق بیشتر از شاهد بود، ولی تفاوت معنی داری به لحاظ سه شاخص بین دو منطقه مشاهده نشد (p‹ 0.05). مدل رگرسیونی نشان داد که در قرق عوامل ناهمواری سطحی، پایداری در برابر رطوبت و طوقه گیاهان و در منطقه شاهد طوقه گیاهان، پایداری در برابر رطوبت و مقاومت خاک سطحی به تخریب، به ترتیب بیشترین سهم را در شاخص های سلامت مرتع داشتند. به طور کلی نتایج مطالعه حاضر حاکی از اثربخشی عملیات قرق در منطقه مذکور در مقایسه با غیرقرق بود.
کلیدواژگان: قرق، تحلیل عملکرد چشم انداز، سلامت مرتع، شاخص های اکولوژیکی -
صفحه 272ارزیابی توان اکولوژیک و شناسایی ظرفیت های طبیعی هر منطقه به همراه برنامه ریزی صحیح می تواند منجر به بهره برداری پایدار و مستمر از عرصه های طبیعی گردد. این مطالعه با هدف ارزیابی پتانسیل محیطی اکوتوریسم منطقه طالقان میانی واقع در استان البرز انجام شد. برای این امر معیارهای مورد بررسی به دو گروه مولفه های موثر (فاصله از اماکن جاذبه ای، جاده و مسیرهای دسترسی و توپوگرافی) و مولفه های کم اثر (پوشش گیاهی، فاصله از منابع آب، فرسایش خاک و درجه حرارت) تقسیم شدند. بعد از طبقه بندی و امتیازدهی لایه های مطالعاتی، در محیط نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) روی هم گذاری لایه ها انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که از مجموع 37977/12 هکتار از مساحت منطقه، 3936/1هکتار (10/36 درصد) در طبقه S1، 12309 هکتار (32/42 درصد) در طبقه S2، 14797/52هکتار (38/96 درصد) در طبقه S3 و 6934/5 هکتار (18/26درصد) در طبقه عدم شایسته (N) قرار گرفتند. نتایج حاکی از این است که فاصله از اماکن جاذبه ای، جاده و مسیرهای دسترسی و پوشش گیاهی در بعضی از تیپ های گیاهی از عوامل محدودکننده و درجه حرارت، فاصله از منابع آب، توپوگرافی و خاک نیز از عوامل افزایش دهنده ظرفیت اکوتوریسم منطقه می باشند.
کلیدواژگان: اکوتوریسم، سیستم اطلاعات جغرافیایی، طالقان میانی -
صفحه 285هدف از این تحقیق بررسی تاثیر کاربری های مختلف اراضی بر توزیع کربن آلی در اجزاء اندازه ای خاک می باشد. بدین منظور تیمارهای کشت آتریپلکس 18 ساله با شدتهای چرایی متوسط، شدید و بصورت قرق، همچنین آتریپلکس 3 ساله قرق، اراضی کشت جو آبی و تیمار شاهد (اراضی طبیعی بدون کشت بوته) در قطعه چهار شهریار انتخاب شدند. نمونه برداری خاک به روش تصادفی سیستماتیک در سه تکرار برای هر تیمار و از عمقهای 10-0، 30-10 و 100-30 سانتی متری انجام شد. تفکیک اجزاء اندازه ای خاک با استفاده از الکهای 18، 35، 60 و270 مش صورت گرفت و خاکهای هر عمق به 5 کلاس اندازه ای تقسیم شدند و درصد کربن موجود در هر یک از اجزاء اندازه ای اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که محتوای کربن آلی خاک با کاهش اندازه ذرات در همه تیمارها افزایش یافت و در تمامی اعماق خاک بیشترین مقدار کربن آلی به ترتیب در اجزاء اندازه ای F5 و F4 وجود دارد بطوری که درصد کربن در اجزاء اندازه ای μ250> بیشتر از میانگین درصد کربن کل خاک و در اجزاء اندازه ای μ250< کمتر از آن است. تیمارهای مورد بررسی علی رغم اینکه از نظر درصد کل کربن با یکدیگر اختلاف دارند ولی بطور کلی از لحاظ نسبت کربن اجزاء اندازه ای به کل کربن خاک اختلاف زیادی در اجزاء اندازه ای گوناگون وجود ندارد. فقط تمامی تیمارها باعث کاهش این نسبت در اجزاء اندازه ای درشت 2- 1 میلی متر نسبت به شاهد و افزایش آن در اجزاء اندازه ای μ250> در اراضی جو آبی و آتریپلکس 18 ساله با چرای شدید شده اند که نشان دهنده تمایل کربن به تجمع در اجزاء اندازه ای ریز خاک است و کلا هر گونه مدیریت اراضی که باعث افزایش تجمع کربن در اجزاء اندازه ای ریز خاک شود می تواند گامی در جهت ترسیب پایدار کربن خاک باشد.
کلیدواژگان: توزیع کربن آلی، اجزاء اندازه ای خاک، قطعه چهار شهریار، مدیریت اراضی، ترسیب کربن
-
Page 212This study aimed to evaluate the effects of various levels of drought stress on the growth of Agropyron podperae. A factorial experiment in the form of completely randomized design was used to evaluate the effects of four different levels of osmotic potentials resulted from PEG 6000 including 0, -3, -6 and -9 bar on the species seedling condition in hydroponic environment. Three genotypes of Agropyron podperae including Tehran (63), Shiraz (7.5) and Lorestan (11.4) and four water stress levels were used in this experiment. The root, shoot and seedling lengths, root to shoot rate, seedling dry weight, seedling fresh weight, dry to fresh weight rate, sprouting rate and seed health index of the species in the all treatments were measured. The results showed that increasing the drought stress levels resulted to increase the root to shoot rate, seedling dry weight and dry to fresh weight rate of the species, but other measured attributes were reduced significantly. The measured plant attributes changed considerably in the -9 bar treatment. In general, Arak (3755) genotype had better sprouting percentage under the drought condition in compare with the other studied genotypes. The results indicated that the drought stress had significant effects on the seedling length and seed health index of the species.Keywords: Seed, Agropyron podperae, Drought stress, Germination
-
Page 219
The aim of this study was to investigate the effects of some heavy metals concentration (Cu, Pb, Zn and Mn) in shoots of Artemisia aucheri and Artemisia sieberi in the surrounding rangelands of Darreh Zereshk copper mine. The study area was stratified based on the wind direction, sub-catchments, distance from mine and etc. into 10 relatively homogeneous sites, and 10 samples were then collected from each site randomly. After acid digestion of the collected samples, the metal concentrations were measured using ICP-OES instrument. The one way analysis of variance (ANOVA) was used to compare the metal concentrations in the studied sites. According to the results, the average concentrations of Cu, Pb, Zn and Mn in the area were 8.34, 5.96, 36.67 and 49.82 respectively. The heavy metals concentrations across the sites differ significantly. The results indicated that the observed metal concentrations in the area were in the normal range for plant species; however the Pb concentration was slightly higher than the normal range due to high transportation activities in the area and the effects of Yazd-Shiraz road.
Keywords: heavy metals, rangelands, Artemisia sp., copper mine, Darreh Zereshk -
Page 230Soil conservation projects are required in most parts of Iran due to the severe vegetation removal and accelerated soil erosion. Vegetation as a bio-engineering tool has been used for erosion and sediment control in many ecosystems around the world. Vetiver grass is a highly valuable bioengineering technique that offers various benefits to the ecosystems. This species can be used for soil erosion control in sensitive areas such as Loess of East Golestan province. This study aimed to study the effects of ecological factors on the survival of the species. The result of this study can be used as a guide to large-scale cultivation of Vetiver in the area. The effects of topographic factors (three elevation ranges, two slopes, and two different directions) on the survival and some vegetation characteristics of Vetiver cuttings were studied in the Kechik catchment. Factorial analysis of variance was used to evaluate the effects of altitude and direction on the species survival, and independent T test was also performed to study the effects of slop on the species characteristics. According to the results, topographic factors did not have any significant effects on survival of Vetiver grass in the Kechik catchment. The results indicated that the elevation ranges had significant effect on the mean of height, crown, and root length of Vetiver grass (p< 0.05), while other studied topographic factors did not have significant effects on the measured plant characteristics (p> 0.05).Keywords: Vetiver grass, topography, Survival, Kechik catchment
-
Page 238This study aimed to evaluate the effects of topography, soil, and climatic factors on the distribution of Artemisia fragrans Willd. in southeast faced slopes of Sabalan located in Ardabil province. 151 range places with various six vegetation types were selected to collect the data. One m2 plot with 5 replications along a 40 meters transect with 10 meters intervals were established in each site, and the presence and absence, density, canopy cover and production of the species were recorded. Litter, stone and gravels, bare soil and total canopy cover percentage were also recorded in the plots. Soil samples were collected along the established transects and pH, electrical conductivity, clay, silt and sand percentage, potassium, phosphorous, organic materials and calcium carbonate of soil samples were determined in the lab. Elevation, slope, aspect, rainfall and temperature maps were produced and these data for the range places were extracted. Independent-samples T test, cluster analysis and discernment analysis were used to analyze the data. Results showed that the studied variables had different influence on Ar. fragrans distribution. According to cluster analysis results, Ar. fragrans prefer range places characterized by low elevation and rainfall, and high temperature. It prefers saline and alkaline soil with moderate to light texture. The soils with low amount of organic matter and phosphorus and high potassium and calcium carbonate contents are appropriate for the appropriate growth status of Ar. fragrans. According to the discriminant analysis, elevation, rainfall, temperature, slope, organic materials, clay and silt percent, stone and gravels, sand percent, soil phosphorus, potassium and calcium carbonate contents, pH, electrical conductivity, aspect and litter percent were key environmental variables influencing Ar. fragrans distribution in the study area, arranged in importance order. Result of this study can be used to identify the appropriate areas for cultivation of this species in rangeland improvement plans.Keywords: Ecological factors, Ordination, Ardabil Province, Artemisia fragrans Willd
-
Page 251Semi-circular bunds are widely used as a water harvesting method to improve rangeland condition in arid and semi-arid areas. This study aimed to evaluate the effects of semi-circular bunds on the structural and functional status of Naron-E- Khash rangelands in Sistan & Baluchistan province. The length and width of all patches, inter-patch lengths were recorded along the 10 established 50 meters transects in treated and reference sites. Eleven soil surface indicators with three replications were measured in each patch and inter patch area to calculate the stability, infiltration and nutrient cycling of the studied sites. The functional indices of treated and control sites were compared using independent t test. The functionality of various patched were compared using analysis of variance and the Duncan's multiple range test. According to the results, all structural and functional indices in treated and control sites varied significantly (α= 5 %). The functionality of soil surface covered by Zygoghyllum atriplicoides were more appropriate than soils covered by Artemisia sieberi, area influenced by semi-circular and inter-patch area (bare soils). Although this study indicated that semi-circular bunds can improve the structural and functional status of rangelands, biological restoration with endemic shrub and woody species is also effective to improve rangeland condition.Keywords: Semi, circular bunds, function, structure, restoration, Naroon rangelands
-
Page 261The effects of management practices on the status of rangeland conditions can be assessed by soil surface and functional indicators of rangelands. This study aimed to investigate the effects of enclosure on ecological index of rangeland health in Jbalbarez enclosure (Jiroft) using landscape function analysis. A control site (grazed site) next to enclosure was also selected to evaluate the effects of enclosure on the soil and vegetation characteristics of the area. Three transects of 50 meters length were established in each site. Eleven soil surface indicators were assessed to recognize three functionality indices including stability, infiltration and nutrient cycling. The results showed that the average ecological patches length (0.73m) was less than the control (0.87m). The results indicated that the average inter-patches length of control site was approximately 1.5 times more than the enclosure site. Organization index was also higher in enclosure site (1) compared to the control (0.39). The comparison of functional properties in patches and inter-patches in both areas showed that the patches had more contribute to the functionality of the sites in compare to the inter-patch zones. Although the stability (54.87), infiltration (29) and nutrient cycling (17.40) indices in the enclosure area were more than the control site, no significant differences were observed between the two areas (p‹ 0.05). Regression model analyses suggested that soil surface roughness, stability of natural soil fragments to the rapid wetting and perennial vegetation cover had more influence in the functionality indices of enclosure site. Perennial vegetation cover, resistance to disturbance and crust brokness had more influence in the functionality indices of the control site. This study indicated that the enclosure can enhance the functionality of the rangeland ecosystems considerably.Keywords: Enclosure, Landscape Function Analysis, Rangeland Health, Ecological Indexes
-
Page 272Evaluating the ecological capability and determining the natural capacity as well as appropriate planning and management actions ensure the sustainable utilization of the ecosystems. The aim of this study was to assess the ecotourism potential of the middle Taleghan located in the Alborz province. According to the importance of the ecotourism potential criteria, two groups of highly important factors (distance from attractive places, accessibility and path and topography) and less important factors (vegetation, soil erosion, distance from water resources and temperature) were determined. The spatial variables were classified, rated and overlaid for the whole studied area using geographic information system (GIS). According to the results, 3936/1 hectares (10/36%) classified as S1 class, 12309 hectares (32/42%) classified as S2 class, 14797/52 hectares (38/96%) classified as S3 class and 6934/5 hectares (18/26%) categorized in N classes. Results indicated that distance from attractive places, road and paths availability and vegetation in some vegetation types were the main limiting factors. Temperature, distance from water resources, topography and soil erosion were identified as the important factors to enhance the ecotourism capacity of the studied area.Keywords: ecotourism, geographic information system, middle Taleghan
-
Page 285The purpose of this research was to investigate the effects of different land uses on organic carbon distribution in soil size fractions. The sites with 18 years cultivated by Atriplex canescens with high, moderate and none (exclosure) grazing intensities were selected in Shahryar. The sites with 3 years after the cultivation of Atriplex canescens, barely field and control (natural non cultivated lands) were the other studied treatments. A systematic random sampling method was used to collect the soil samples from 0-10, 10-30 and 30-100 cm depths of soil surface with 3 replications. Soil samples were divided to five size fractions using different Sieves, and the carbon content of each fraction was then measured. Results showed that soil organic carbon contents were increased by reduction in fraction size in the all treatments. The highest amount of carbon contents were observed in F4 and F5 fractions. The carbon contents of fractions of 250µ were more than average soil carbon content, and in the fractions of 250 µ were less than soil average carbon content. Although the carbon contents of the studied treatments were different, but the ratio of fractions carbon content to total soil carbon content in the fractions did not varied significantly. This ratio for 1-2 mm fraction was decreased in the all treatments. This ratio for 250 µ fractions was increased in the barely field and 18 years cultivated by Atriplex canescens sites with high grazing history. The land management types that increase the carbon accumulation in the fine fractions can be considered as an effective step to sustainable soil carbon sequestration.Keywords: Organic carbon distribution, Soil size fractions, Shahryar, Land management, Carbon sequestration