فهرست مطالب

منابع آب و توسعه - پیاپی 1 (پاییز 1392)

نشریه منابع آب و توسعه
پیاپی 1 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • همایون کتیبه*، محمد امین کربلا صفحه 1
    در این تحقیق با بهره گیری از مشاهدات میدانی، نمونه برداری و آنالیز شیمیایی آب و تحلیل نتایج، عوامل شورکننده جریانات سطحی حوضه آبریز سد شمیل و نیان مورد بررسی و شناسائی قرار گرفت. سد شمیل و نیان بر روی دو رودخانه مجاور شمیل و نیان در شمال بندرعباس در حال احداث می باشد. بنا به برآوردهای صورت پذیرفته، مخزن این دو سد مشترک بوده و ماحصل آورد حوضه آبریز شمیل و نیان است. جریانات سطحی موجود در این حوضه در معرض مشکل شورشدگی هستند. بر اساس نتایج آنالیز شیمیایی، مدل مفهومی کیفیت آب حوضه تهیه شد. همچنین بر اساس آمار هواشناسی و اطلاعات ایستگاه های کنترل سیلاب، محاسبات هیدرولوژیک و آورد سیلاب حوضه صورت گرفت. با توجه به مطالعات انجام یافته، عمده ترین عوامل شورکننده این حوضه در قالب دو گنبد نمکی مربوط به سازند هرمز و نیز برونزدهای مارنی حاوی نهشته های تبخیری، هستند. گستردگی و پراکندگی برونزدهای مارنی موجب شده است که راهکار عملی دارای توجیه فنی و اقتصادی برای کنترل شوری زایی این برون زدها قابل پیشنهاد نباشد؛ اما با توجه به وسعت کم و تمرکز بالای هالید (NaCl) در گنبدهای نمکی، احداث سد تبخیری در مسیر شوراب های منشعب از گنبدهای مذکور و جلوگیری از افزوده شدن این شوراب ها به جریانات سطحی منتهی به مخزن سد، راهکاری عملی برای کاهش شوری آب های سطحی حوضه شمیل- نیان است که در این مطالعات ضمن پیشنهاد آن، به ارزیابی تاثیر این راهکار پرداخته شده است. بررسی ها نشان می دهد که با حذف سیلاب های دو زیر حوضه حاوی گنبدهای نمکی، می توان به میزان 1/ 21 درصد از شوری آب مخزن سد شمیل و نیان کاست. این بدان معناست که غلظت هالید در مخزن سد از 80/ 1 گرم بر لیتر به 42/ 1 گرم بر لیتر کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: شورشدگی، آلاینده های طبیعی، حوضه آبریز، سد شمیل و نیان، کاهش شوری
  • همایون مقیمی*، ام السلمه بابایی صفحه 10
    دشت قائم شهر با توجه به شرایط اقلیمی، زمین شناسی، هیدرولوژی، هیدروژئولوژی، عوامل انسانی و مجاورت با دریای خزر، با مشکل هجوم و نفوذ آب شور مواجه است. این دشت با موقعیت جغرافیایی ′35- 52 تا ′23-° 53 طول شرقی و ′44- 35 تا ′47- 36 عرض شمالی در شمال شرقی ایران در استان مازندران واقع شده است. در این مطالعه با استفاده از اطلاعات ژئوفیزیک، آنالیز شیمیایی و زمین شناسی، نمودارها و نقشه های مرتبط با نفوذ آب شور ترسیم شده است. مطالعات صورت گرفته نشان می دهد در 40 سال گذشته، برداشت های بی رویه، خشکسالی های ممتد و روش های آبیاری نامناسب، باعث افت شدید سطح ایستابی و به دنبال آن نفوذ آب شور دریا به داخل آبخوان شده است. از طرف دیگر در طول دوران های زمین شناسی، دریای خزر پیشروی و پسروی های متعددی داشته و طی آن مقادیری از آب دریا در رسوبات به جای مانده و از طرف رسوبات رویی پوشانده و در قسمت های مختلف دشت آبخوان های شور فسیلی را تشکیل داده است. آب این آبخوان ها به دلیل کاهش فشار ستون آب شیرین و احتمالا از طریق افشانی و تعویض یونی در بخش های میانی دشت وارد آبخوان شیرین شده و باعث شور شدن آبخوان می شوند. در این راستا لازم است میزان آب برداشتی، کنترل و نحوه آبیاری با توجه به نوع کشت تنظیم گردد. انتخاب روش مناسب تغذیه مصنوعی در مجاورت ارتفاعات با در نظر گرفتن وضعیت سطح ایستایی در محدوده تخلیه ضروری است. زیرا آبخوان دشت قائم شهر در وضعیت کنونی در حالت بحرانی است و با ادامه این روند در آینده نه چندان دور با توجه به رشد جمعیت، افزایش زمین های زیر کشت و خشکسالی های ممتد به طور کامل از بین خواهد رفت.
    کلیدواژگان: دریای خزر، هیدروژئوشیمی، نفوذ آب شور، قائم شهر، نمودار گیبس، نمودار پایپر
  • زهرا عباس زاده*، حجت الله صفری، عبد الرضا کابلی صفحه 30
    منطقه گرگان در دامنه شمالی بلندی های البرز شرقی قرار دارد. این منطقه از جنوب به بلندی های البرز و از شمال به دشت گرگان محدود شده است. اغلب گسل های موجود در منطقه روند شمال خاور- جنوب باختر (50-40N) تا خاوری- باختری (90- 70N) با مکانیسم راستالغز چپ بر با مولفه معکوس (تا رانده) دارند. علاوه بر آن تعدادی از گسل ها نیز دارای روند شمال باختری- جنوب خاوری با مکانیسم راستالغز راست بر با مولفه معکوس (160-140N) می باشند. گسل های خزر و شمال البرز مهم ترین گسل های منطقه هستند و مرزهای ساختاری منطقه را تشکیل می دهند. در این پژوهش، ابتدا توسط فناوری سنجش از دور، گسل های عمده و اصلی منطقه استخراج و سپس توسط بازدیدهای صحرایی کنترل گردیدند. در ادامه لایه اطلاعات برداری از چشمه ها تهیه گردید و به همراه گسل های استخراج شده وارد محیط GIS شد و با استفاده از قابلیت های این محیط، ارتباط بین گسل ها و مکان ظهور چشمه ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله حاکی از قرارگیری اغلب چشمه ها در زون های شکستگی عمده و اصلی منطقه است. بررسی بیشتر این نتایج، وجود رابطه بین انواع گسل ها و الگوی قرارگیری چشمه ها را تایید می کند. گسل های اصلی منطقه با شیب رو به جنوب (مانند گسل خزر و گسل شمال البرز) به عنوان یک سد هیدرولیکی از انتقال آب زیرزمینی به سمت دشت گرگان جلوگیری می کنند و بنابراین سبب ظهور چشمه های متعدد در نواحی اطراف این شکستگی ها می شوند. شکستگی های دسته دوم با روند 50- 40N و 160- 140N گسل های عمده منطقه را با زاویه 15-55 درجه قطع نموده و سبب ایجاد جریانات عرضی به سمت دشت گرگان شده اند.
    کلیدواژگان: البرز شرقی، سنجش از راه دور، گسل خزر، گرگان، چشمه
  • رضا دهقانی*، فروغ صفدری صفحه 41
    تخمین دقیق جریان ورودی در رودخانه ها می تواند نقش به سزایی در مدیریت منابع آب داشته باشد. در این پژوهش تخمین دبی رودخانه کاکارضا واقع در استان لرستان، با استفاده از مدل های خودهمبسته مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن با روش های هوشمند همچون شبکه عصبی مصنوعی مقایسه شده است. پارامتر دبی رودخانه در مقیاس زمانی ماهانه در طی دوره آماری (1386 -1361) به عنوان ورودی در مدل های مورد استفاده انتخاب گردید. معیارهای ضریب همبستگی، ریشه میانگین مربعات خطا و ضریب نش ساتکلیف برای ارزیابی و نیز مقایسه عملکرد مدل ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که هر دو مدل مورد استفاده با دقت قابل قبولی توانسته اند به تخمین دبی رودخانه بپردازند، لیکن از لحاظ دقت، مدل شبکه عصبی مصنوعی با بیش ترین ضریب همبستگی (856/ 0)، کم ترین ریشه میانگین مربعات خطا (m^«3» /s 0/049) و نیز معیار نش ساتکلیف (677/ 0) در مرحله صحت سنجی در اولویت قرار گرفت. در مجموع، نتایج نشان داد که مدل شبکه عصبی مصنوعی، توانایی بالایی در تخمین مقادیر کمینه و بیشینه دبی رودخانه دارد.
    کلیدواژگان: تخمین، خود همبسته، شبکه عصبی، کاکارضا
  • احمد فتاحی، محمد رضوانی*، سید امیرآثاری صفحه 51
    کافی نبودن آب در مصارف مختلف یکی از مسائل مهم اقتصادی در مناطق بیابانی محسوب می شود. از سوی دیگر همزمان با رشد جمعیت و توسعه فعالیت های اقتصادی، تقاضا برای آب افزایش یافته است. بنابراین اعمال مدیریت تقاضای آب از طریق تعیین ارزش اقتصادی آب به عنوان رویکردی در مدیریت و بهره برداری از منابع آب ضروری به شمار آ. مطالعه حاضر به بررسی تمایل به پرداخت افراد برای داشتن آب آشامیدنی سالم، به روش ارزش گذاری مشروط می پردازد. اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل 480 پرسشنامه با استفاده از روش میشل و کارسون در بهار سال 1392 به دست آمد. برای اندازه گیری میزان تمایل به پرداخت افراد از مدل لوجیت استفاده شد و براساس روش حداکثر درست نمایی، پارامترهای این مدل برآورد شدند. نتایج نشان می دهد که متغیرهای میزان پیشنهاد و درآمد بازدیدکنندگان از نظر آماری در سطح یک درصد معنی دار شده اند و مهم ترین عوامل موثر در میزان تمایل به پرداخت شهروندان می باشند. میانگین تمایل به پرداخت سالانه افراد برای آب آشامیدنی سالم 59472/ 94764 ریال و ارزش هر مترمکعب آب 06007/ 268 ریال برآورد گردید. بر اساس نتایج مطالعه، پیشنهاد می شود برای محاسبه فایده های اقتصادی طرح های آبی که تخصیص آب آشامیدنی دارند، از ارزش اقتصادی هر متر مکعب آب استفاده شودکه مبتنی بر ترجیحات واقعی مصرف کنندگان است و می تواند راهنمایی برای سیاست گذاران به ویژه در بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در طرح های تامین آب باشد.
    کلیدواژگان: ارزش آب آشامیدنی، شهر یزد، ارزش گذاری مشروط، تمایل به پرداخت، مدل لوجیت
|
  • Homayoon Katibeh*, Mohammad Amin Karbala Page 1
    In this study the effective factors on the salinity increase of surface water in Shamil-Nyan basin dam have been researched using sampling and water chemical analysis. According to the chemical analysis of water samples, the conceptual model of the salinity distribution in this basin was defined. Hydrological computations were performed to estimate flood volume due to each subsidiary basin of the main Shamil-Nyan basin. Studies showed that the salinity of surface water here is due to two main factors: two Hormoz salt plugs in the north of the basin, and marl formations (containing halide and gypsum) widespread over the basin. Since marl formations are diffused over the basin, there is no reasonable way to control their salinity, but the salinity due to two salt plugs can be controlled using evaporative dams. Dams prevent the saline water to be added to the main river of the basin which leads to the dam reservoir. The present Study showed that using evaporative dams, 21.1 percent of water in Shamil-Nyan dam can be reduced. It means that the salt concentration in water can be reduced from 1.80 gr/lit to 1.42 gr/lit.
    Keywords: Salinity, Natural Pollutions, Water Basin, Shamil, Nyan Dam, Salinity Reduction
  • Homayoon Moghimi*, Omosalameh Babaee Fine Page 10
    Ghaemshahr plain faces salt water intrusion due to geological, hydro geological, hydrological and regional conditions, human factors and nearness to Caspian Sea. This plain is located at the northwest of Iran in Mazandaran state and near Caspian Sea with longitude 52°- 35' to 53°-23' east and latitude 35°-44' to 36°-47' north geography situation. These studies using of geophysical, geological and chemical analysis information are drown graphs and maps based on salt water intrusion. These studies show that excessive discharge, continual drought and unsuitable watering methods have led to decrease of access level and therefore, intrusion of salt water into aquifer during the last 40 years. Besides, during different geologic periods, Caspian Sea had undergone much regression and transgression, so some water of this sea remained in Absheron formation sediments and is covered by new Caspian formation above sediments. That’s why connate water aquifer in the different parts of plain was created. The water of these aquifer, because of decreasing fresh water’s vertical pressure or spray method and ions change at the middle parts of plain, entered to fresh water aquifer and changed fresh water to salt water. On the basis of these results it is necessary to control discharge water and regulate watering methods based on agricultural manners. Selecting a suitable method for artificial recharge nearness heights based on access level situation in recharge region is very important, because Ghaemshahr’s aquifer plain is faced with crisis position, so if these practices go on, these aquifers are wiped out in the near future and due to population growth, the expansion of lands under cultivation and continual drought.
    Keywords: Caspian Sea, Hydro Geochemical, Salt Water Intrusion, Ghaemshahr, Gibbs Diagram, Piper Diagram
  • Zahra Abbaszadeh*, Hodjatolah Safari, Abdo Al Reza Kaboli Page 30
    Gorgan region is located on the northern limb of the eastern Alborz. This region is bounded by Alborz heights and Gorgan plain to the south and north. Most of the existing faults in the region have NE- SW (N70- 90) trend with left lateral strike slip movement and reverse component (up to thrust). Furthermore, a number of faults also have NW- SE trend with right lateral strike slip movement and reverse component. Khazar and North Alborz faults are the most important faults in the region and make the structural boundary around the region. In this study, initially, major and main faults of the region were extracted by remote sensing techniques and then, controlled by field investigations. After that, the vector data layer of the springs of the study area was provided then both layers (the extracted faults and spring location) were entered into GIS environment to compare of the springs location and faults conditions. The results indicate that, most of the springs are situated on the breakage zones of the major faults. Further investigation of these results; confirm existing relationship between different type of faults and spring distribution pattern. The major faults of the region with southward slope (such as Khazar fault and North Alborz fault) prevent groundwater transition toward the Gorgan plain and thus, cause the appearing of various springs in the surrounding area of these fractures. Second- order fractures with N40- 50 and or N140- 160 strikes, truncated the major faults in 15- 55 and caused to making the transverse current towards the Gorgan plain.
    Keywords: Eastern Alborz, Remote Sensing, Gorgan, Khazar Fault, Spring
  • Reza Dehghani*, Forough Safdari Page 41
    Accurate estimation of flow in streams can have a significant role in water resources management. In this study, estimation of yield of Kakarza River in Lorestan Province was assessed by using aoutocoorelated model then the results compared with intelligent methods such as neural networks. River discharge parameters on a monthly time scale during the period (1361- 1386) are used as input data in the selected model. Correlation coefficient Criteria, root mean square error and coefficient of Nash Sutcliff was used to evaluate and compare the performance of the models. The results show that both two mentioned models were able considerable accuracy to estimate river discharge, but in terms of accuracy, the ANN model with the highest correlation (0.856), minimum root mean square error (0.049 m3/s) and Nash-Sutcliffe efficiency 0.677) were put in the verification phase. The results show that the artificial neural network model has high ability to estimate of minimum and maximum values of river discharge.
    Keywords: Estimation, Autocorrelated, Neural Networks, Kakarza
  • Ahmad Fattahi, Mohammad Rezvani*, Seyyed Amir Asari Page 51
    Insufficient water for various uses is one of the most important economic issues in wilderness areas. On the other hand with the population growth and economic development, water demand has increased. Thus, water demand management exerted through determination of the economic value of water is essential as an approach to the management and utilization of water resources. This study examined the willingness to pay for safe drinking water by using contingent valuation (CV). The required information was obtained during the spring of 2013, based on 480 completed questionnaires by the people using Mitchel and Carson Method. For measuring individual's WTP Logit model was used and according to MLE method, model parameters were estimated. The results show that the proposed rate and income variables of visitors are the most important factors which are statistically significant at p<1%. Annual average willingness to pay for safe drinking water was estimated 94764.59472 Rials and Value per cubic meter of water 268.06007 Rials. Based on the recent results, it is recommended to calculate the economic benefits of water projects, water allocation, and the economic value per cubic meter of water used based on the actual preferences of consumers. This can help guide policymakers, especially in the private sector to invest in water supply projects.
    Keywords: Value of Drinking Water, City of Yazd, Contingent Valuation, Willingness to Pay, Logit Model
  • Utpal Gogoi* Page 59
    Groundwater being a hidden resource is often developed without proper understanding of its occurrence in time and space leading to overexploitation and contamination. Dependence on groundwater is increasing continuously in order to supplement the domestic, agricultural and industrial requirements. Therefore, for sustainable and efficient use of groundwater, adequate knowledge of the aquifer parameters needs to be stressed. An attempt has been made to determine the Transmissivity (T), Hydraulic Conductivity (K) and Storativity (S) of the shallow aquifers vis-a-vis optimum yield that can be harnessed safely in Barak Valley by conducting a number of Aquifer Performance Tests in the area under study.
    Keywords: Aquifer, Transmissivity, Storativity, Hydraulic Conductivity
  • Najmeh Yazdani*, Mohammad Aryamanesh Page 72
    The case study is located in southeast of Tabas, central Iran as a part of Shotori Range. In this area, which is affected by high tectonic processes, many structural elements such as faults, especially thrust faults, folds, joints and fractures have developed. This research has investigated the role of structural elements generally lineaments in groundwater development. For this purpose, first the essential thematic layers such as lineament density, lithology, drainage density, DEM (Digital Elevation Model) and slope were generated by using remote sensing techniques, geological data, topographic maps and Landsat ETM Images. Then the geological structures such as lineaments, faults, folds and joints were evaluated, and the digital layers were prepared. Afterwards, the rank of each layers was weighted then the digital layers were integrated in geographic information system (GIS) based on overlap index method to generate groundwater zonation map. The final map of groundwater potential zoning showed close relationship between potential zones and location of lineament elements concentration. It was also found that the most concentration of groundwater zones having high potential are situated near thrust faults in northwest study area.
    Keywords: Structural Elements, Groundwater, Shotori Range, Potential Map, GIS, Remote Sensing