فهرست مطالب
فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سیام شماره 1 (پیاپی 116، بهار 1394)
- تاریخ انتشار: 1394/03/07
- تعداد عناوین: 16
-
-
صفحات 1-16در این نوشتار، برای بررسی همزمانی پرفشار دریای سیاه با رخداد بارش روزانه در ایران زمین از یک سو، داده های فشار تراز دریا در بازکاوی دوم از پایگاه داده های جوی مرکز پیش-بینی های محیطی NCEP/DOE استخراج شده است. تفکیک زمانی این داده ها، روزانه و تفکیک مکانی آن، 5/ 2×5/ 2 درجه قوسی است. چارچوب پوش مورد بررسی، مناطق بین20 تا 70 درجه طول شرقی و 20 تا 70 درجه عرض شمالی را در بر می گیرد و شامل 441 یاخته می باشد. از سویی دیگر، از داده های بارش روزانه 235 ایستگاه همدید در ایران استفاده شده است. بازه ی زمانی مورد بررسی، 45 ساله(11/10/1339 تا 11/10/1383 خورشیدی) است که تشکیل آرایه ای به ابعاد 235× 16071 داده است. سطرها، نماینده ی روز و ستون ها، نماینده ی ایستگاه ها هستند. نتایج نشان داد که بیشترین همزمانی ماهانه رخداد بارش ایران زمین با سامانه پرفشار دریای سیاه در اسفندماه با 66 درصد و کمترین میزان با 30 درصد از آن مردادماه می باشد. گستره ی مکانی این همزمانی در اسفندماه مناطقی از شرق، شمال شرق، شمال، شمال غرب و غرب ایران و تا حدودی نیز جنوب غرب ایران را به صورت هسته هایی متراکم در برمی گیرد، لیکن در تیرماه فقط کرانه های جنوبی دریای خزر شاهد رخداد بارش همزمان با پیدایش، گسترش یا تقویت سامانه پرفشار دریای سیاه است. همچنین بیشترین همزمانی فصلی از آن فصل زمستان با 60 درصد است و فصل تابستان با 38 درصد پایین ترین میزان همزمانی را دارند. به طور کلی، بیش از 50 درصد بارش ایران همزمان با رخداد سامانه پرفشار دریای سیاه رخ می دهد.
کلیدواژگان: پرفشار دریای سیاه، بارش روزانه، ایران زمین -
صفحات 17-36حفاظت از منابع طبیعی نه تنها به فناوری، بلکه به نهادها و سازمان هایی وابسته است که در سطح محلی در مدیریت آن دخالت دارند. سازمان های محلی مانند شوراهای اسلامی، هم یک گزیدار در ایجاد یک چارچوب سازمانی پایدار و مناسب برای مدیریت منابع طبیعی محسوب می شوند و هم یک عامل موثر در جلب همکاری و مشارکت آحاد جامعه هستند. به همین دلیل بسیاری از کشورها به دنبال تشویق و بکارگیری ظرفیت مشارکتی اجتماعات محلی در قالب ساماندهی به تشکل ها و شوراهای مختلف می باشند. وجود شوراهای اسلامی روستایی در ایران، که هم گسترش وسیعی دارند و هم از پشتوانه قانونی و حقوقی برخوردارند، باعث شده است که یک ظرفیت قابل توجه برای حفاظت مشارکت محور از منابع طبیعی فراهم باشد. مقاله حاضر با درک اهمیت این موضوع به تشریح قابلیت های مشارکتی شوراهای اسلامی روستایی در ایجاد یک نهاد یا سازمان اجتماعی پایدار به منظور حفاظت از محیط زیست طبیعی می پردازد و در آن به نتایج یک تحقیق پیمایشی اشاره شده است که با هدف بررسی ایستار و ساختار مشارکتی شوراهای اسلامی روستایی به منظور حفاظت از منابع طبیعی انجام گرفته است. نتایج این پژوهش که درباره شوراهای اسلامی 52 روستای واقع در مناطق جغرافیایی تحت حفاظت محیط زیست فارس انجام شده است نشان می دهد که بعد مشارکتی ساختار سازمانی شوراهای اسلامی نسبتا مناسب است و از این نظر، شوراهای اسلامی آمادگی ایفای نقش نهاد حفاظتی در زمینه محیط زیست را دارند. این در حالی است که ایستار اعضای شوراهای اسلامی مورد مطالعه هم نسبت به مشارکت عمومی و هم نسبت به حفاظت از منابع طبیعی در حد مطلوبی است و آنان خواستار همکاری در حفاظت از منابع طبیعی در سطوح بالای مشارکت هستند، به طوری که میانگین وزنی مشارکت آنان در سطح مشارکت تابعی قابل ارزیابی است. این در حالی است که بیشتر اعضای شوراهای اسلامی معتقد به فعالیت این شوراها در نظارت بر حفاظت از منابع طبیعی هستند و زمینه های تصمیم گیری و اجرا، به ترتیب در مراتب بعدی قرار دارند. تفویض مناسب اختیار به منظور افزایش قدرت تصمیم گیری شوراهای اسلامی، مشارکت تعاملی ادارات و سازمان ها با شوراهای اسلامی در حفاظت محلی از منابع طبیعی، توجه به ارتقاء نگرش اعضای شوراهای اسلامی نسبت به مشارکت عمومی و قائل شدن نقش نظارتی در حفاظت از منابع طبیعی برای شوراهای اسلامی از پیشنهادات تحقیق حاضر می باشند.
کلیدواژگان: منابع طبیعی، سازمان های محلی، مشارکت، شوراهای روستایی -
صفحات 37-52با توجه به اهمیت مسکن در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در این مقاله قیمت مسکن و توزیع فضایی آن در شهر مشهد به منظور کمک به تصمیم گیری در زمینه برنامه ریزی تامین مسکن و توزیع فضایی قیمت آن بررسی شده است. داده های مورد استفاده در این مطالعه که بالغ بر 775 نمونه می باشد، از طریق روزنامه خراسان (بخش نیازمندی ها) طی دوره 8 ماهه اول سال 1389 گردآوری و مختصات جغرافیایی آنها بر روی نقشه شهر مشهد ثبت شده است. از نرم افزار های Arc GIS، GeoDa وExcel برای تحلیل اطلاعات استفاده شده است. از بین واحدهای نمونه مطالعاتی 62.8 (487 مورد) واحدهای آپارتمانی و 37.2 (288 مورد) منازل ویلایی را تشکیل می دهند. نتایج نشان می دهد که متوسط قیمت هر متر مربع از واحدهای آپارتمانی در شهر مشهد 9000000 ریال و متوسط قیمت هر متر مربع از منازل ویلایی 9350000 ریال می باشد. و قیمت متوسط هر متر مربع از واحد های مسکونی برابر با 9170000 ریال است. همچنین تحلیل فضایی قیمت مسکن در شهر مشهد بر اساس تکنیک موران نشان از توزیع ناهمگون ارزش مسکن در مناطق مختلف شهر دارد. رابطه ای مثبت بین قیمت مسکن آپارتمانی و ویلایی در نواحی مختلف شهر مشهد و میزان درآمد مردم در این نواحی وجود دارد.
کلیدواژگان: توزیع فضایی، مشهد، قیمت مسکن، تحلیل، ضریب موران -
صفحات 53-70یکی از حالات دمایی، دماهای بالا و رخداد روزهای گرم است. مطالعه رفتار مکانی روزهای گرم به لحاظ شناخت قوانین حاکم بر این حالت مهم دما، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. در پژوهش حاضر تلاش شد تا روزهای گرم فراگیر ایران به روش آماری شناسایی و توزیع فضایی آن ها تحلیل شوند. به این منظور از پایگاه داده شبکه ای دمای بیشینه کشور که حاصل میان یابی مشاهدات روزانه از ابتدای سال 1340 تا انتهای سال 1386 است، بهره برده ایم. در نتیجه واکاوی انجام شده، 1539 روز گرم فراگیر شناسایی گردید. بیش ترین فراوانی روزهای گرم در ماه های فروردین، بهمن و دی می باشد. با هدف شناسایی الگوی پراکنش و روابط فضایی روزهای گرم فراگیر در پهنه کشور از آماره مورن کلی، مورن محلی و نمایه گتیس- ارد جی استار استفاده شد. الگوی فضایی برازنده روزهای گرم فراگیر ایران یک الگوی خوشه ایاست که معنی داری آن در سطح اطمینان 99 درصد تایید می گردد. خوشه های فراوانی روزهای گرم در مرکز ایران و خوشه های متوسط دما در حواشی کشور رخ داده اند. با این وجود نواحی توام با بیشینه بسامد روزهای گرم، منطبق با نواحی بیشینه دمای روزهای گرم نیستند. عموما نواحی دمایی زیر اثر رطوبت، عرض جغرافیایی و ارتفاع می باشند. گرم ترین نواحی توام با روزهای گرم در جنوب و جنوب شرق کشور و نقاط کمینه توام با روزهای گرم در بلندی ها و نواحی شمال غربی کشور جای دارند.
کلیدواژگان: ایران، تحلیل فضایی، روز گرم، همبستگی فضایی -
صفحات 71-80مهمترین پدیده در فرایندهای پوستی زمین جریان آب ها است و رودخانه ها نه تنها در سیمای کلی زمین نقش دارند، بلکه شکل زیستن انسان در کره ی زمین را نیز تعیین می نمایند. تخریب سواحل وتداوم فرسایش کناری هرساله در ایران و سایر نقاط جهان موجب تخریب اراضی مرغوب کشاورزی اطراف رودخانه، تاسیسات ساحلی، پل ها، و امامکن عمومی می گردد. ازسویی اجرای هرگونه عملیات جهت اصلاح مسیر، کنترل فرسایش رودخانه، احداث تاسیسات و سازه های آب و مانند آن باید مبنی بر شناخت صحیح از رفتار رودخانه، ویژگی های مواد بستری و عوامل و مکانیسم های موثر در فرسایش کناری صورت می گیرد. به همین علت وضعیت فرسایش کناری رودخانه چرداول در بازه ی چناره مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا مسیری از رودخانه به طول 5/1 کیلومتر انتخاب شده و با انجام عملیات صحرایی برداشت شد. سپس بعد از تهیه TIN منطقه با استفاده از الحاقیه HEC-GeoRAS که امکان لینک مدل HEC-RAS و نرم افزار ArcGIS را فراهم می آورد 50 مقطع عرضی به مدل معرفی شده و مقادیر ضریب مانینگ نیز به مدل معرفی شد. با معرفی مشخصات هندسی رودخانه، مشخصات جریان و ضریب مانینگ به مدل HEC-RAS، مشخصه های جریان به ازای سیل با دوره بازگشت های 5، 25، 50، 100 و 200 تعیین گردیده و جهت تعیین و شناسایی نقاط مستعد فرسایش و رسوبگذاری، مقادیر حداقل و حداکثر تنش برشی و سرعت در نقاط مختلف بازه به ازای سیل با دوره بازگشت های مختلف تعیین شد. نتایج مربوط به حداکثر تنش برشی و سرعت نشان می دهد که تنش برشی و سرعت در تمامی دوره های بازگشت سیل درکانال اصلی بیش از سواحل بوده که این عوامل می تواند ضمن فرسایش بیشتر کانال اصلی رودخانه نسبت به سواحل، افزایش شیب رودخانه، پایین رفتن آب و نهایتا فرسایش کناری شود. همچنین حداقل تنش برشی به ازای سیل با دوره بازگشت های مختلف برابرN⁄m^2 12/7 بوده که در ساحل چپ رخ داده و بنابراین ساحل چپ بازه چناره مستعدترین محل جهت رسوبگذاری است. بازدید های میدانی نیز صحت محاسبات و نتایج حاصله از تحقیق اخیر را نشان می دهد.
کلیدواژگان: فرسایش کناری، سیل- رودخانه چرداول- HEC، RAS -
صفحات 81-94هدف این پژوهش برآورد مدت زمان انتظار رخداد یخبندان در ایران زمین است. بدین منظور از داده های دمای کمینه ی روزانه ی 663 پیمونگاه همدید و اقلیمی طی بازه ی زمانی 1/1/1340 تا 11/10/1383 استفاده شد. داده ها به کمک روش کریگینگ در ابعاد 15*15 کیلومتر بر روی پهنه ی ایران درون یابی شدند. ماتریسی با ابعاد 7187*15992 حاصل شد که بر روی سطرها روز و بر روی ستون ها یاخته ها قرار گرفت. به کمک آزمون t در سطح اطمینان 95 درصد میانگین فاصله ای مدت زمان انتظار رخداد یخبندان برای تک تک یاخته ها در برجهای مختلف و بصورت سالانه برآورد شد. نتایج نشان داد که مدت زمان انتظار رخداد یخبندان بر روی پهنه ی ایران در برجهای مختلف سال با هم متفاوت است. در برج دی مدت زمان انتظار بسیار کوتاه است. در این برج از سال بر روی ارتفاعات زاگرس و شمال شرق کشور مدت زمان انتظار 1 الی 3 روز است. در برجهای دیگر سال مدت زمان انتظار افزایش می یابد. باریکه ی سواحل جنوبی کشور در تمام برجهای سال بدون یخبندان است و مدت انتظار بی معنی است. تغییرات مدت زمان انتظار رخداد یخبندان در مناطقی که مدت زمان انتظار طولانی بوده، بسیار زیاد است. بر روی اردبیل، مناطق بین سنندج-همدان، تهران-سمنان و شهرکرد نسبت به سایر مناطق کشور فاصله زمانی بین رخداد دو یخبندان متوالی بسیار کوتاه است.
کلیدواژگان: یخبندان، مدت زمان انتظار، ایران -
صفحات 95-118این پژوهش با هدف بررسی شیوه های بومی و نوین مدیریتی (گردانندگی) و ریشه های ماندگاری و یا ناکامی آنها در شهرستان ارسنجان استان فارس انجام پذیرفت. موردپژوهی به عنوان رویکرد مطالعاتی این پژوهش برگزیده شد و داده ها با استفاده از تکنیک مشاهده، مصاحبه و اسنادپژوهی گردآوری گردید. بدین ترتیب، چگونگی دارایی (شرایط مالکیتی) و شیوه گردانندگی کاریزهای عایشه، بناب و کتک ارسنجان که یادگار کهن آبیاری و زندگی مردم این شهر است، با دو مورد سامانه نوین گردانندگی (شرکت پیشین سهامی عام برق و مجتمع تعاونی امت اسلامی) برابر سازی و سنجش گردید. آوردهای پژوهش روشن ساخت که مالکیت این سه رشته کاریز، به هفتصد و بیست (720) سهم بخش شده و بسیاری از مردم بومی ارسنجان مالک پاره کوچکی از این آب هستند. آشکار گردید که در این کاریزها، شیوه های گردانندگی، مهندسی ساخت و پخش آب از دانش بومی ارزشمند و پویایی برخوردار است که با اندیشه های نوین همیاری سازگاری دارد. کار گروهی برای نوکنی، بهسازی و بهره برداری از کاریزها فرهنگ همیاری با ارزش و کهنی را پایه ریزی کرده که بر بسیاری از پیوستگی های پولی و مردمی سایه افکنده است. روشن گردید که در سنجش با شرکت سهامی پیشین برق ارسنجان، سامانه همیاری کاریزها از زیرساخت های نیرومندتری برخوردار است. پراکنش دارندگان آب کاریز در 24 زیرگروه (تاق)، گزینش سرگروه ها از مردمانی خوش نام و اندیشمند و دوری جستن از دولتی شدن از رازهای پایداری این سامانه می باشد. رو در روی این، سستی های اساسنامه، پاسخگو نبودن چندان نیکوی گردانندگان، روشن نبودن و یا دادگرانه نبودن بهره هییت مدیره از کارکرد خود و وابستگی بنگاه های نوین به سازمان های دولتی از ساز وکارهای فروپاشی آنها هستند.
کلیدواژگان: کاریز، ارسنجان، مدیریت، مشارکت، بهره وری -
صفحات 119-134مخروطه افکنه ها از بارزترین پدیده های ژئو مورفولوژی جریانی هستند که بیشتر در جبهه کوهستانها و کوهپایه های مناطق خشک و نیمه خشک یافت می شوند. این اشکال متاثر از تغییرات اقلیم و حرکات تکتونیک می باشند. وقوع رویدادهای تکتونیکی واکنش مخروطه افکنه را در پی داشته که برخی از این واکنش ها بصورت تقطیع مخروطه افکنه و جابه جایی دیپوسنتز روی مخروط ها ظاهر می شوند. منطقه مورد مطالعه در شمال اصفهان و شمال غرب اردستان واقع شده است. هدف از این پژوهش شناسایی مخروط افکنه موغار و بررسی نقش عوامل موثر در تقطیع و تکامل آن با استفاده از شاخص های ژئو مورفیک، شواهد ژئو مورفولوژیک متاثر از تکتونیک فعال و بازدید های میدانی می باشد. نتایج حاصله حاکی از آن است که مخروط افکنه موغار تحت تاثیر حرکات تکتو نیکی قرار گرفته که منجر به جابه جایی کانون های واگر و مراکز تجمع رسوب، تقطیع و توالی مخروط و ایجاد مخروط افکنه جدیدی در بخش پایین دست مخروط فعلی گردیده است با تداوم فرآیند های فرسایشی مخروط جدید وسعت یافته و مخروط افکنه فعلی به دو بخش مجزای شمالی و جنوبی تقسیم خواهد شد.
کلیدواژگان: مخروط افکنه، تکتونیک فعال، شاخص های ژئومورفولوژیک، موغار -
صفحات 135-152خشکسالی به عنوان یک پدیده اقلیمی به شدت بر همه جوانب فعالیت های بشری تاثیر می گذارد. با این حال مطالعات انجام شده در رابطه با این پدیده بر اساس روش های مناسب بسیار کم می باشد. بررسی ویژگی های خشکسالی و پیش بینی آن می تواند در کاهش خسارات حاصل از آن موثر باشد. از این رو در این تحقیق به بررسی خشکسالی و ارزیابی امکان پیش بینی آن برای ایستگاه هایی از استان اردبیل پرداخته می شود. داده های مورد استفاده این تحقیق مقدار بارندگی به صورت ماهانه در دوره آماری 23 ساله می باشد. شاخص بارندگی استاندارد شده در مقیاس های زمانی 1، 3، 6 و 12 ماهه برای بررسی ویژگی خشکسالی و مدل سیستم استنتاج عصبی - فازی تطبیقی برای پیش بینی خشکسالی مورد استفاده قرار می گیرد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش شدیدترین خشکسالی در استان اردبیل در ایستگاه شهرستان اردبیل در مقیاس زمانی 6 ماهه، در ماه دسامبر سال 2010 با مقدار شاخص 47/ 2- رخ داده است. در مجموع بیشترین درصد وقوع خشکسالی در ایستگاه پارس آباد و کمترین آن در ایستگاه خلخال مشاهده می شود. به جز ایستگاه پارس آباد در مقیاس زمانی 3 و 6 ماهه، روند خطی شاخص SPI کاهشی است، به عبارتی خشکسالی روند افزایشی دارد. بر اساس تحلیل خوشه ایانجام شده ایستگاه خلخال و اردبیل در هر چهار مقیاس زمانی در یک گروه قرار گرفته اند بنابراین ویژگی خشکسالی در آنها مشابه هم است و ایستگاه پارس آباد در گروه دیگر قرار دارد. نتایج حاصل از پیش بینی شاخص با مدل انفیس نشان داد که در اکثر موارد خطای پیش بینی قابل توجه بوده و مدل در این پیش بینی کارایی قابل قبولی ندارد.
کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص SPI، پیش بینی، ANFIS، استان اردبیل -
صفحات 153-166یکی از مهمترین چالش های مطالعات آب و هوایی در مناطق مختلف ایران، دسترسی نداشتن به داده های آب و هوایی مفید و دراز مدت است.از جمله این مناطق، منطقه دنا در قسمت زاگرس مرکزی ایران است که اطلاعات آب و هوایی آن کمتر از 30 سال است. مطالعات نشان میدهد، به کمک دانش آب و هوا شناسی درختی میتوان داده های پالئوکلیمایی را برای دوره های زمانی فاقد داده فراهم نمود. هدف ما در این مطالعه، بازسازی میانگین، میانگین حداکثر و حداقل دمای سالیانه، از روی پهنای حلقه های سالیانه درختی دو رویشگاه گونه بلوط ایرانی منطقه دنا با استفاده از گاه شناسی، دانش آب و هوا شناسی درختی است.پس از شمارش و اندازه گیری حلقه های رویشی توسط برنامه TSAP، گاه شناسی دو رویشگاه توسط نرم افزار ARSTAN تهیه و مشخص شد که طول گاهشناسی مشترک رویشگاه ها 131 سال (2011-1881)است. در ادامه، با توجه به همبستگی قوی میان داده های آب و هوایی با پهنای حلقهه ای رویشی (P < 0.01)از ضریب اثر مثبت، اقدام به بازسازی متغیرهای مورد نظر با استفاده از تحلیل رگرسیونی ترکیبی خطی درجه یک و دو با پهنای حلقه های رویشی از سال 1881 تا 2011 نمودهایم. در مجموع، بر اساس نتایج این بازسازی، در طول سه دهه اخیر، میانگین، میانگین حداکثر و حداقل دمای سالیانه به ترتیب حدود 0/24، 0/38، 0/84 درجه، نسبت به یک قرن قبل از خود افزایش را نشان میدهد.
کلیدواژگان: گاهشناسی، اقلیم شناسی درختی، نمونه های رویشی، رگرسیون چندگانه -
صفحات 167-180به منظور پیش بینی دامنه خسارات ناشی از سیلاب جهت کنترل و مهار آن پهنه بندی خطر سیل امری ضروری است که هدف از این تحقیق بررسی میزان خطر پذیری سیلاب و ارزیابی خسارت وارده به شهرتبریز است.پارامترهای خاص موضوع این تحقیق شامل؛کاربری اراضی،تراکم جمعیت،مسیل ها،طبقات شیب،تراکم مسکونی،ضریب CN،ضریب رواناب،تراکم جمعیت،فضای باز و قدمت ابنیه بوده سپس با تهیه لایه های مورد نیاز محدوده شهر،اقدام به تعیین وزن هر لایه بر اساس میزان اهمیت آن در بروز سیلاب گردید.پس از وزن دهی نهایی،لایه ها به صورت دوبه دو(AHP)توسط نرم افزارExpert choice مقایسه و ماتریس حاصل از این مقایسات به نرم افزار Idrisi منتقل و ضریب نهایی برای هر لایه تعیین شد.در نهایت با اعمال این ضرایب از طریق نرم افزارArc Gis نقشه پهنه بندی خطر سیلاب در محدوده شهر تبریز تهیه گردید.بدین ترتیب،محدوده های بحرانی بافت شهری در برابر سیلاب آب گرفتگی مشخص و خسارات ناشی از سیل در قالب نقشه ارزیابی خسارات ارائه شد. نقشه پهنه بندی خطر سیل نشان می دهد که حدود34/ 3 درصد ازمحدوده نقشه در پهنه بندی خطر خیلی زیاد،87/ 15 درصد در پهنه بندی خطر زیاد،84/ 70 درصددر پهنه ی خطر متوسط و 95 /9 درصد در پهنه ی کم خطر از لحاظ سیل گیری قرار دارد.هم چنین با تهیه نقشه ارزیابی خسارت مشخص شد که پهنه های مشخص شده 85 درصد منطبق با پهنه های مختلف از نظر شدت سیل گیری می باشد.
کلیدواژگان: پهنه بندی سیلاب، نقشه ارزیابی خسارت، شهر تبریز، الگوی AHP، GIS -
صفحات 181-192به منظور تخمین سرعت نمو ارقام گلرنگ اراک، زنده رود و گلدشت با استفاده از درجه حرارت و طول روز، از آزمایشات تاریخ کاشت این ارقام طی سال های 1388-1383 در مزرعه تحقیقات کشاورزی کبوتر آباد اصفهان استفاده شد. برای تعیین مدل سرعت نمو هر مرحله، سرعت هر مرحله به عنوان متغیر تابع و متغیر های حرارتی، طول روز و حاصل ضرب متغیر های حرارتی با متغیر های طول روز به عنوان متغیر مستقل در رگرسیون مرحله ای مورد استفاده قرار گرفتند. مرحله ای از رگرسیون به عنوان مدل مناسب انتخاب گردید که ضریب رگرسیون و ضریب تشخیص جزء آن حداقل در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بوده و حداکثر ضریب تبیین کل را داشته باشد. تعداد روز از کاشت تا سبز شدن، سبز شدن تا تکمه دهی، سبز شدن تا گلدهی و تا رسیدگی و گلدهی تا رسیدگی از تاریخ های کاشت تاثیر پذیرفت. با افزایش دما، طول مراحل نمو کاهش یافت. طول دوران سبز شدن تا تکمه دهی و تا گلدهی بیشترین تاثیر را از طول روز پذیرفت و با افزایش آن کاهش یافتند. میانگین درجه حرارت تنها متغیری بود که وارد مدل شد و حدود 76 درصد تغییرات سرعت سبز شدن ارقام مورد مطالعه را توضیح داد. حدود 83 درصد سرعت نمو مرحله سبز شدن تا تکمه دهی به وسیله حاصل ضرب درجه حرارت حداکثر در طول روز توجیه گردید. مربع درجه حرارت حداکثر در مربع طول روز حدود 92 درصد تغییرات سرعت نمو مرحله سبز شدن تا گلدهی را بیان نمود. مربع درجه حرارت حداکثر در مربع طول روز با توان چهارم درجه حرارت حدود 81 درصد واریانس سرعت نمو مرحله سبز شدن تا رسیدگی را بیان نمودند. مکعب درجه حرارت حداقل، تنها متغیری بود که سرعت مرحله گلدهی تا رسیدگی را به میزان 47 درصد توضیح داد.
کلیدواژگان: سرعت نمو، گلرنگ، تاریخ کاشت، ارقام، دما، طول روز -
صفحات 193-208قلمروهای یخچالی سایت ریگ در جنوب استان چهارمحال بختیاری با هدف ردیابی شواهد فعالیت های یخچالی، تعیین برف مرزها، بازسازی شرایط رطوبتی و دمایی گذشته، تعیین خط تعادل آب و یخ کواترنر پایانی و بررسی وجود رابطه میان پراکندگی سیرک ها با جهات ناهمواری ها مورد مطالعه قرار گرفت. از روش های درون یابی در بازسازی داده های اقلیمی و هیدرولوژیکی و نیز از روش مطالعه کف سیرک پورتر و روش رایت در تعیین برف مرز گذشته استفاده شد. نتایج بدست آمده از روش پورتر، ارتفاع 2812 و همچنین روش رایت، ارتفاع 2836 متری را به عنوان برف مرز گذشته نشان می دهد. همچنین خط تعادل آب و یخ بدست آمده در ارتفاع 2109 متری قرار دارد. نتایج نشان دهنده ی شکل گیری حدود 89/ 32 درصد از سیرک ها در دامنه های رو به قطب و 66 /25 درصد دیگر در دامنه های رو به استوا می باشد.
کلیدواژگان: یخچال، خط برف دائمی، خط تعادل آب و یخ، کواترنر پایانی، ریگ -
صفحات 209-224این پژوهش گامی در جهت شناسایی الگوهای زمانی و مکانی بارش در سرزمین عراق است. به منظور این واکاوی، از داده های شبکه ای پایگاه داده ی آفرودایت که مربوط به یک دوره ی 57 ساله (2007-1951) است، استفاده شد. این داده ها شامل سه ماتریس موقعیت جغرافیایی یاخته ها، داده های اصلی(بارش) و ماتریس تقویم بود. سپس به کمک نرم افزار متلب میانگین های سالانه، فصلی و ماهانه ی داده ها محاسبه گردید و 17 نقشه ی مکانی متشکل از یک نقشه سالانه، چهار نقشه فصلی و دوازده نقشه ماهانه با استفاده از روش «نزدیک ترین همسایگی» در محیط نرم افزار «سرفر» ترسیم گردید. همچنین به منظور واکاوی زمانی نخست میانگین وزنی داده های فراسنج بارش محاسبه و سپس 17 سری زمانی متشکل از سری زمانی سالانه، فصلی و ماهانه ترسیم گردید. نتایج حاصل از این واکاوی ها نشان داد که بارش در سرزمین عراق از توزیع زمانی و مکانی یکنواختی برخوردار نیست. بارش عراق از شمال به جنوب و از شرق به غرب دارای کاهش محسوسی است. عرض جغرافیایی و پراکنش ناهمواری ها عامل اصلی این توزیع نایکنواخت است. همچنین نتایج حاصل از آزمون ناپارامتری من-کندال در سطوح اطمینان 95% و 99% بر روی سری های زمانی 17 گانه نشان داد که در طول دوره ی آماری 57 ساله هیچ گونه روندی در بارش سالانه این سرزمین وجود ندارد.
کلیدواژگان: عراق، بارش، سری زمانی، روند -
صفحات 225-238یکی از خطرات طبیعی در مناطق کوهستانی که همواره منجر به بروز تلفات جانی و خسارات مالی فراوان می شود سقوط بهمن می باشد لذا بررسی مناطق بهمن خیز به خصوص زمانی که مسیرهای بهمن مناطق مسکونی و یا جاده ها را تحت تاثیر قرار می دهند جهت جلوگیری از خسارات احتمالی به طور قابل توجه ای اهمیت دارد. در این تحقیق براساس اطلاعات محلی، یکی از مناطق بهمن خیز در استان چهارمحال و بختیاری شناسایی شده است. سپس درعملیات میدانی، همه بخش های آن از نزدیک مورد بازدید قرار گرفت و خصوصیات مختلف ژئومورفولوژی و کاربری اراضی بررسی شد. در مرحله بعد با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی نقشه های ارتفاع، شیب و جهت تولید شد. با استفاده از این نقشه ها و اطلاعات بدست آمده از عملیات میدانی، منطقه تجمع بهمن، گذرگاه های بهمن، منطقه توقفگاه بهمن، مناطق شروع بهمن و پروفیل مسیر اصلی حرکت بهمن استخراج شده است.
کلیدواژگان: بهمن، کنترل بهمن، منطقه بهمن خیز، گذرگاه بهمن، سقوط بهمن -
صفحات 239-252افزایش بهره وری آب یکی از راه کارهای مدیریت مصرف آب دربخش کشاورزی و افزایش بازده مصرف آن می باشد.برای بهبود بهره وری مصرف آب در شبکه های آبیاری، تعیین دقیق نیاز آبی گیاهان و برآورد دقیق مقدار تبخیر و تعرق امری ضروری است که به کمک آن می توان مدیریت مصرف آب در کشاورزی را بهبود بخشید.در این تحقیق عناصر اقلیمی دما، بارش و رطوبت نسبی روزانه در دوره آماری 1993-2008 میلادی با برنامه calculate.xlsx در نرم افزارexcel محاسبه شده و مقدار تبخیرو تعرق روزانه با روش پنمن مونتیث، نیاز آبی و بارش درفصول مختلف رشد گیاه زعفران مشخص گردید.نتایج نشان داد ایستگاه های غرب و جنوب غرب استان دمای لازم برای کسب درجه-روز گیاه به دست نمی آید. با توجه به اینکه نامین دمای مورد نیاز گیاه،اولین عامل رشد زعفران می باشد،این ایستگاه ها برای کشت زعفران مناسب نیستند.فصول رشد زعفران از اکتبر(مهر) تا (اردیبهشت) است. در دوره رشد زعفران،در ایستگاه اردستان با528/ 1میلی متر بیشترین نیاز آبی و ایستگاه کاشان با 279میلی متر کمترین نیاز آبی اندازه گیری شده است.در ایستگاه اردستان با 407میلی متر بیشترین مقدار آبیاری سالانه و در ایستگاه گلپایگان107میلی متر کمترین مقدار آبیاری سالانه محاسبه شده استکلیدواژگان: زعفران، تبخیر و تعرق مرجع، ضریب گیاهی، نیاز آبی، آبیاری سالانه
-
Pages 1-16In this research، for synchronization analysis of Black Sea high pressure with daily precipitation in IRAN data base have been created with using the sea level pressure data in Reanalysis II database in National Centers for Environmental Prediction (NCEP) /National Center for Atmospheric Research (NCAR). Temporal resolution of data is daily and spatial resolution is 2. 5 × 2. 5 degrees of arc. Framework covers the areas including of 20 -70 degrees east longitude and 20-70 degrees north latitude، consisting of 441 pixels. Second database is daily precipitation in 235 synoptic stations in IRAN. Study period is 45-year (1961 to 2004 AD) and includes 16071 days. In this matrix، rows are time and the columns are stations. The result shown that most relevant between precipitation in Iran and Black Sea high pressure is %66 in March and Lowest is %30 in August. Range of spatial in March is located in east، North East، North West and West South West of Iran. But in July، only the southern coast of Caspian Sea has precipitation associated with high pressure system in the Black Sea. Also Most of seasonal percent is %60 in winter season and Lowest is in summer with %38. Overall، more than 50 percent of the precipitation occurs at time of occur Black Sea high pressure system.Keywords: Black Sea High Pressure, Daily Precipitation, IRAN
-
Pages 17-36Natural resources protection not only depends on technology but also on local institutions and organizations. Using local organizations like Islamic Rural Councils (IRCs) is an alternative to make a proper sustainable organizational framework for managing natural resources as they have the effective role in enhancing rural participation. Hence, many countries seek to exhort and use the local participation capacity in form of different groups and councils. IRCs in Iran have a great capacity to participatory protection of natural resources. Based on the results of a survey research was done in Fars protected areas aiming at studying participatory structure of 52 IRCs and attitudes of its members, present article describes participatory potentials of IRCs in forming a sustainable institution or social organization to protect natural resources. Results show that the participatory dimension of organization structure of IRCs is relatively good. It more probably could help IRCs to do their role as a conservation institution regard to natural environment. Attitudes of IRCs members toward public participation and toward natural resources conservation are desirable and IRCs members want to participate in higher levels of participation especially at functional participation level. Most of IRCs members believe that IRCs should be activated in monitoring natural resources protection and decision making and executive plans respectively. Based on the findings, it is suggested to validate suitable authority to IRCs for increasing their power in decision making, making functional participation between governmental organization and IRCs in order to local conservation of natural resources, enhancing attitude of IRCs members toward public participation and finally, giving monitoring role to the IRCs in natural resources conservation.Keywords: Natural Resources, Local Organizations, Participation, Rural Councils
-
Pages 37-52Regarding to the importance of residence in the constitution of the low of Islamic republic of Iran, in This article Housing price and Its spatial distribution in Mashhad city in account of help to decision Making have been invisbiyated. The used data's in this studing, which are exceeded of 775 sample, have been gathered from khorasan newspaper (the needs part) since April 2010 to no November 2011 for 8 montns, and their geographic specifications on the Mashhad city have been recorded. In this studing for doing necessary an analyses softwares such as, Arc GIS and GeoDa have been used. Among of used data's 62.8 percent are apartment (487 cases) and 37.2 percent are on – floor building (288 cases) means my studied cases are composed from this tow categories wich this quality and quantity. The average price of every squared meter of apartment in Mashhad is 9000000 Rials and the average prise of every squared meter of floor on is 9350000 Rials and the average price of every squared meter of residence bulding is 9170000 Rials. Never the less the spatial analyse of building price in mashhad indicate in consistent and unequel distribution of prises in different of mashhad result of Moran (index) I. There is direct and positive realationship between apartemant and one-floor building prices and quantity of residents in these areas.Keywords: Analysis, house price, Mashhad, spatial distribution, moran\'s factor
-
Pages 53-70One of temperature estates is hot day occurrence. In order to recognize the mechanism of this estate, surveying its spatial behavior is crucially important. In current paper it has been attempted to recognized widespread hot days and their spatial distribution by using statistical methods. Accordingly maximum temperature database of Iran during 1962-2008 has been used. The analyses result has illustrated 1537 widespread hot days. Most of these days have been occurred during winter and spring seasons. In order to recognize distribution patterns and spatial autocorrelation, Global and local Moran statistic and also Getis- Ord G* statistic has been used. Using Global Moran has been revealed that in 99% confidence interval, cluster pattern governs the hot days frequency as well as hot days temperature. Frequency clusters has been raised in centre of Iran while clusters of the mean of temperature has been occurred in southern (from west to east) and northwest margin of the country. However the regions that experienced maximum frequencies of hot days do not happened in regions with hottest day’s temperature mean. Generally hot days regions are determined by humidity, latitude and elevation. The hot spots are located in south, southeast and cold spots are founded in high lands and northwest of Iran.Keywords: Iran, Spatial Analyses, Hot day, Spatial Correlation
-
Pages 71-80Ground water flow and skin is the most important phenomenon in the process streams are involved not only in the face of the whole earth, but also of the life of man on Earth can. Degradation of coastal erosion, lateral stability and continuity in Iran and around the world each year destroys fertilized agricultural lands around the river, coastal installations, bridges, and is General houses. This causes erosion at the river Chrdavl Chenareh in the range studied. During the course of the river in order to 5/1 km was selected and harvested field operations. After the TIN created using HEC-Geo RAS amendment to link the HEC-RAS model and software ArcGIS 50 provides a cross-section of the model is introduced and values of the Manning coefficient model was introduced. With the introduction of the geometrical characteristics of the river flow characteristics and the Manning coefficient model, HEC-RAS, characteristics of flood flows for return periods of 5, 25, 50, 100 and 200 are set and used to determine and identify areas susceptible to erosion and sedimentation rates Minimum and maximum shear stress and velocity across the range for different flood return period was determined. Finally, the bank erosion. The minimum shear stress for different flood return period equal to N / m ^ 2 12/7, which occurred on the left coast, so Left Coast Range Chenareh most vulnerable place for the deposition. Field visits the accuracy of the calculations and the results of recent research shows.Keywords: bank erosion, flooding, river Chrdavl, HEC, RAS
-
Pages 81-94The purpose of this study is estimate waiting time of frost occurrence over Iran. The daily data from 663 synoptic and climatology over Iran during 1/1/1340 to 11/10/1383 have been used. Data interpolated by Kriging method on 15×15 km pixels. The data base with dimension 15992×7187 obtained that on the rows were days and on the column were pixels. By t student test the interval mean of waiting time frost occurrence estimate for each pixels during different months and yearly in 95% confidence level. The results of this study showed that waiting time frost occurrence in the different months of year is not even over Iran country. In the January the waiting time frost occurrence is very short. In this month of year over the Zagros and elevation in the northeastern part of country waiting time frost occurrence is 1 to 3 days. In the other months waiting time frost occurrence increase. The southern parts of country in the all months of year are without frost occurrence. The changes of waiting time frost occurrence are very high in the regions that waiting time is long. Over the Ardabil, regions between Sanandaj and Hamedan, Tehran and Semnan and Shahrekord the time interval between two occurrence frost phenomena is very short rather than other parts of country.Keywords: Frost, waiting time, Iran
-
Pages 95-118This research was aimed to investigate indigenous and modern management styles and their roots of success and stability in Arsenjan county, Fars province. Case study approach and observation, interview, and archival research techniques were used for data gathering. Priority rights of Ayesheh, Bonab and Katake Qanats of Arsenjan city were compared with the application of new cooperation models. The results of the study showed that methods of the priority rights of the Arsenjan qanats were compatible with many recent new cooperation ideas and models, indeed in some respects the local methods have priorities. It is also shown that with new technologies of withdrawal of ground water e. g., digging new deep and semi - deep wells, qanats very soon are being to be in danger of dryness, therefore, new methods of qanats management are highly proposed. Although some recommendations for better management of the qanats, monitoring, definition and consideration of the limiting zone, harvesting of aquatic organisms and protecting the qanats water from impact of environmental pollution are presented.Keywords: Qanat, Arsenjan, Management, Cooperation, Utilizing of water
-
Pages 119-134Alluvial fans are the most striking phenomena o fluvial geomorphology. These forms are found in frount of mountains and pediments of arid and semiarid zones. Alluvial fans are affected by climate changes and tectonics. Occurring of tectonic events lead to reaction of alluvial fans. Some of these reactions appear on dissection of alluvial fans and displacement of depocenters on alluvial fans. The study area is located north Isfahan and North west Ardestan. The aim of this study is to identify Mooghar alluvial fan and consideration the role of effective factors in its segmentation and deformation using geomorphic indicators, geomorphologic evidence of active tectonics and visit field. These activites lead to displacement divergent centers and Depocenters, segmentation and succession of alluvial fan and creating new sequence of alluvial fan in the lower alluvial fan. The new alluvial fan will be extend with continued erosion processes and perest alluvial fan will be divided into tow distinct parts of north and south.Keywords: Alluvial fan, Tectonic, Geomorphological indexes, Mooghar
-
Pages 135-152Drought affects on all aspects of human actirities seriously as a climatic phenomenon. However, the studies related to this phenomenon based on suitable method are very few. Studying the drought features and its prediction can be effective on decreasing of resulted losses or damages. Therefore, drought and evaluation of its prediction possibility are studied for some stations of Ardabil province. The data used in this research is the rainfall value as montly during 23 years statistical duration. The standardized precipitation index in time index of 1, 3, 6, 12 monthes used for studying the drought features and adaptive neuro-fuzzy inference system model for prediction of drought. Based on the research results, the most serious drought has occurred in Ardabil province in Ardabil station during six monthes time index, in December 2010 by 2.47 index. Generally, the highest percentage of drought occurance is seen in Pars Abad station and the lowest rate is seen in Khalkhal station. Except pars abad station, the linar trend of SPI index is decreasing trend in 3 and 6 monthes. In other words, the drought increases. Based on clustering analysis, Khalkhal and Ardabil stations are located in one group in each of four time index. Therefore the drought feature is similar in them and pars abad station is located in other group. The results of prediction of index by ANFIS model indicated that the prediction errors are considerable in most of eases and the model hasnot acceptable efficiency in this prediction.Keywords: drought, SPI index, prediction, ANFIS, Ardabil province
-
Pages 153-166In this study, we aimed to reconstruct the mean, maximum mean and minimum mean temperature from the chronology of tree rings width of two Quercus Persica sites in Dena region, where efficient climatic data have a short period (1982-2011). The duration of common chronology of the sites is 131 years (1881-2011).Considering the strong correlation between climatic data and growth rings width (P < 0.01), with positive coefficient, we attempted to reconstruct the variables using combined linear and quadratic regression analysis and ring growth width from 1881 to 2011.Accordingly, the highest maximum temperature was in 2001-2011 decade and the lowest minimum temperature was during the decade 1981-1991.Over the recent three decades, the average and the annual maximum mean temperature had an increase of 0.5°c and 1°c in comparison to the previous century and the average annual minimum temperature has had a decrease of 0.2°c.Keywords: chronology, Dendroclimatology, growth samples, multiple, regression
-
Pages 167-180Flood risk zonation is necessary to Control and predict the amplitude of flood damage.The purpose of this research is to evaluate the rate of flood risk vulnerability and the flood damage assessment in Tabriz. Specific variables of this study are land use, population density, river beds, slope classes residential density, CN coefficient, runoff coefficient, open spaces and old buildings.Methodologically speaking, having determined the necessary layers, the weight of each layer was obtained based on the importance of layer in flood occurrence. After weight determination phase of the research, layers were compared with each other in two–by–two basis by the Expert–choice software, then the resulted matrices of these comparisons were analyzed by Idrisi software and final coefficients for layers were calculated. Finally, by applying these coefficients through Raster Calculation menu to ArcGis software, the map of flood risk zonation of Tabriz suburb was prepared. The critical zones vulnerable to flood and inundation were determined. oreover, the possible flood loss was estimated by developing the flood damage map.thus,flood critical zones of urban texture and inundation were preparedand the flood loss was determined by producing the map of flood damage evaluation. the flood risk zonation map reveals thata bout 3/34% of study zone is located in the class of very high flood risk, 15/87% in high flood risk class, 70/84% in medium flood risk class and 9/95 percent is in the low flood risk class. Moreover, there was a compatibility of 85% between the classes of flood damage evaluation map and those of flood risk map.Keywords: Flood zonation, flood damage evaluation, Tabriz, AHP, GIS
-
Pages 181-1921- Introduction Crop development is qualitative changes planned that led the plant to ripening. Factors such as water available, nitrogen and photosynthetic materials are affected growth and development. Under irrigated conditions expected that all of factors except climate elements be controlled. Thus, only climate elements able to change of plant growth and development and under these conditions, temperature and day length have more effective than the other elements. In every site, planting date determined adaptation of developmental stages to day length and temperature during growth season. 2- Methodology Data from planting dates trials conducted over the Kabootar-Abad Agricultural Research Station during 2003-2009 were used to develop models for estimating development rate of three varieties, Arak, Zendeh Rud and Goldasht. To calculate of developmental rate of every stage, duration of every stage was inversed. To determine model of development rate of every stage, development rate considered as dependent variable and day length, thermal variables and combination of these considered as independent variables in step wise regression. A step of regression was considered appropriate if the highest R2 was accompanied by the significant (p≤0.05) regression coefficient. Evaluation of model accuracy and sensitivity was performed, using the data of 2008-2009 that there was not any role in forming of models. 3- Discussion No. of days from planting to emergence, emergence to heading, emergence to flowering, emergence to ripening and flowering to ripening were affected by planting dates. By increasing temperature, developmental stage periods decreased. Day length had the most effect on emergence to heading and emergence to flowering period and by increasing it, decreased. Tmean was the only variable that entered to model and explained about 76% of development rate of varieties emergence period. About 83% of development rate of emergence to heading stage was determined by Tmax×DL. T2max×DL2 explained about 92% of development rate of emergence to flowering stage. T2max×DL2 with T4max explained about 81% variations of developmental rate of emergence to ripening stage. T3max was the only variable that entered the model of development rate of flowering to ripening stage and expressed about 47% variations of it. 4- Conclusion Contribution of thermal and day length parameters in determining of rate of different developmental stages is not constant. This may be related to different physiological nature of developmental stages and differences reactions of these stages to climatologic, edaphic and agronomic elements and interaction among them and with genotype of plant. Entrance of a variable to a model may be related to amount of variables variance and correlation among them and it may there are not physiological reasons for this.Keywords: development rate, safflower, varieties, planting date, temperature, day length
-
Pages 193-208Territories glacier Rig site in the south province Chahar Mahal and Bakhtiari was studied with the aim tracing evidence of glacier activity, determining boundaries snow the, reconstruction of conditions past humidity and temperature, determining balance line of water and ice of late Quaternary and reviews link between scattering cirques with aspects inequalities. with aspects. From method Interpolated in reconstructing of climatic and hydrological data and also study method Porter Cirque floor and Wright method was used to determine the past boundary of the snow. The results from Porter's method, altitude 2812 and also of the method Wright, altitude 2836 meters shows as past boundary snow. Also water and ice balance line obtained has been in the altitude 2109 meters. The results represents the shaping are about 89/32 % of the Cirque at the slopes of to pole and the 66/25 % other in the slopes to the the equator.Keywords: Glacial, Permanent snow line, Balance line of water, ice, Late Quaternary, Rig
-
Pages 209-224This study is a step toward identifying spatial and temporal patterns of precipitation on the territory of Iraq. The purpose of this analysis, the data related to the network database Aphrodite a 57 -year period (2007-1951), was used. The data matrix consists of three cell location, the original data (rainfall) and the calendar matrix. Surfer was drawn up. Also analyzed for the first time and then calculate the weighted mean of the rainfall parameters of 17 time-series data consisting of time series of annual, seasonal and monthly were drawn. The results of this analysis showed that the spatial and temporal distribution of rainfall in Iraq was not uniformly. Precipitation from North to South and from East to West in Iraq has slowed. The main factor is the uneven distribution of latitude and altitude distribution. The results of the nonparametric test Mann - Kendall at 95 % and 99 % confidence levels 17 -fold over the time series data showed that over the course of 57 years in this country, there is not trend in precipitation.Keywords: Iraq, precipitation, time series, Trend
-
Pages 225-238One of the natural hazards in mountainous areas, which always cause great losses of life and financial damages, is the avalanche fall. Since, survey the avalanche-prone areas for prevention the probable damages is considerably important, especially when the avalanche paths affect the residential areas or roads. In this research, based on local information, one of the avalanche paths in the Chaharmahal and Bakhtiari province is identified. Then in the field works, all parts of it visited and the geomorphology and land use characteristics investigated. After that, using geographical information system, hypsometry, slope and aspect maps produced. Using these maps and the information obtained from the field works, the avalanche accumulation zone, the avalanche tracks, run-out zone of the avalanche, starting zone of the avalanche and profile of the main track are extracted.Keywords: Avalanche, Avalanche Control, Avalanche, Prone Area, Avalanche Track, Avalanche fall
-
Pages 239-252Water productivity Increase is one of the water management solutions in agriculture and increasing its efficiency. The accurate determination of plants water requirement and the accurate value estimate of evapotranspiration is essential for improving water productivity in irrigation network that it can help to improve water management in agriculture. in this research such climatic elements as temperature,rainfall and daily relative moisture have been calculated within the statistic era(1993-2000).To put it into practice calculate-xlsx program in excel is used.The amount of evaporation and daily perspiration was also calculated depending on Petman Monteith method.water and rainfal requirement for growing saffron in different seasons were specified as well.The results of this study indicate that in the western and southwest stations in the province the temperature needed to get the necessary degree of the plant would not be accessible.considering the fact that procuring necessary amount of temperature is the first factor for the growth of saffron, thus such stations are not suitable for planting saffron. saffron grows during the seasons of October (Mehr) and May (ordibehesht).During the period of growing saffron Ardestan station with the average of 528/1 mm and kashan station with the average of 279 mm calculated as the most and the least amount of water requirement bases respectively.In Ardestan station the average of 407 mm and in Golpaygan station the average of 107 mm also calculated as the most and the least amount of annual irrigation respectively.Keywords: saffron, reference evapotranspiration, plant cooefficient, water requirement, annual irrigation