فهرست مطالب

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 27 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا جزینی *، مجید نوایی صفحات 13-36

    در این تحقیق با توجه به محیط رقابتی فعلی و اهمیت عملکرد مدیران در ناجا به بحث توانمندسازی های پویا و شایستگی کارکنان پرداخته می شود که سعی تغییر در ادراک افراد دارد و تاثیر این توانمندسازی ها و شایستگی بر عملکرد مدیران مورد بررسی قرار می گیرد. از این رو این تحقیق با هدف بررسی رابطه میان توانمندسازی های پویا و عملکرد مدیران در ناجا با وجود متغیر میانجی شایستگی مدیران انجام شده است. جامعه ی آماری در این پژوهش با توجه به متغیرهای تحقیق، خبرگان ستاد ناجا در محل های سازمانی سرتیپی می باشد و روش نمونه گیری انجام شده در این پژوهش، روش نمونه گیری تصادفی ساده می باشد که در سطح خطای 5% از جامعه 130 نفری، تعداد 90 پرسشنامه توزیع و در نهایت 78 پرسشنامه سالم و قابل تحلیل برگشت داده شد. در این تحقیق به منظور بررسی روایی و تایید مدل و پایایی تحقیق از تحلیل عاملی تاییدی (CFA) و آلفای کرونباخ استفاده می شود و ابزار مورد استفاده تحقیق پرسشنامه می باشد. و برای آزمون فرضیات تحقیق از معادلات ساختاری (SEM) استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که در سطح اطمینان 95 درصد توانمندسازی پویای و تمامی ابعاد آن (شناسایی فرصت ها، اجرای نوآوری و شکل دهی مجدد) موجب رشد و توسعه عملکرد مدیران می گردد. همچنین در این بین تاثیر ابعاد توانمندسازی بر شایستگی مدیران و تاثیر شایستگی بر عملکرد مدیران در سطح اطمینان 95 درصد مورد بررسی قرار گرفت که نتایج نشان دادند در ناجا تمامی این موارد در سطح اطمینان 95% مورد تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی های پویا، شایستگی کارکنان و مدیران، عملکرد مدیران، سازمان ناجا
  • علیرضا صوفی، فرشاد باقری * صفحات 37-76

    در وقوع جرم عوامل جرم زاییوجود دارد که موجب گرایشبه ارتکاب جرممی شوند. این پژوهش به دنبال شناسایی و اولویت بندی مهم ترین عوامل موثر بر ارتکاب جرم ارتشاءمی باشد.این تحقیق از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی پیمایشی است؛ ابتدا از طریق بررسی نظری و مطالعات کیفی، تعداد 85 عامل در هفت محور فردی، اقتصادی، سیاسی، حقوقی، فرهنگی اجتماعی، سازمانی و جغرافیاییشناسایی شد و بر این اساس پرسشنامه ای از طیف لیکرت تهیه و بعد از تایید روایی بین 10 نفر از 86نفر جامعه آماری از کارکنان ناجا در استان قم، توزیع و پس از بررسی آماری پایایی آن نیز مطلوب ارزیابی گردید؛ سپس پرسشنامه میان کل جامعه آماری توزیع و جمع آوری شد. برای پاسخ علمی به سوالات تحقیق داده های حاصله از طریق نرم افزارSpss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند واز آزمون های تی تست تک نمونه ای و کای اسکویر و واریانس فریدمن، استفاده شد. نتایج حاصل از آزمودنی ها بیانگر این است که از بین عوامل شناسایی شده در گرایش به ارتکاب جرم ارتشاء عوامل فردی دارای اولویت اول و عوامل سازمانی در اولویت بعد قرار د ارد.

    کلیدواژگان: عوامل موثر، کارکنان ناجا، جرم ارتشاء
  • وحید عوقی صفحات 77-104

    بحث ارتقای سلامت اداری و مقابله با فساد اداری در تمامی سیستمهای حکومتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و هر حکومتی با صرف نظر از مشخصه های مشترک سلامت اداری (مانند نفی رشوه)، با تاثر از نظام ارزشی خود تفسیر خاصی از سلامت اداری و مبارزه با فساد دارد، از این رو در نظام اداری جمهوری اسلامی ایران نهادینه شدن ارزش های اسلامی یکی از مهم ترین عوامل ارتقای سلامت اداری و مبارزه با فساد اداری تلقی می گردد، درحالی که تا کنون مدیران اهمیت چندانی به این مهم نداده اند  از این رو محقق، با استفاده از روش تحلیل - توصیفی به تبیین تاثیر نهادینه شدن ارزش های اسلامی بر ارتقای سلامت اداری و مبارزه با فساد اداری می پردازد، یافته های این پژوهش حاکی از آن است که نهادینه شدن فرهنگ اسلامی از طریق فرهنگ سازمانی با مولفه های (ایجاد پویایی سازمانی، ایجاد فرهنگ شایسته سالاری، مسئولیت پذیری اجتماعی، کنترل و نظارت همگانی و همگانی شدن ارزش های اخلاقی) و شخصیت با مولفه های (ایجاد تقوا، ایمان و اعتقاد به مبدا و معاد، انسانی بودن، ثبات قدم در مبانی و اصول و وظیفه شناسی) در ارتقای سلامت اداری و مبارزه با فساد در نظام اداری جمهوری اسلامی ایران نقش برجسته ای دارد.

    کلیدواژگان: سلامت اداری، فساد اداری، فرهنگ اسلامی، نهادینه سازی، شخصیت
  • علی عسکری وزیری صفحات 105-138
    در این تحقیق این مطلب ثابت می شود که تاثیرنظام شناسایی وگزینش نیروها بر ارتقای سلامت بسیار مهم و حیاتی است؛ زیرا شناسایی و گزینش نیروها به منظور اطمینان سازمان از وجود شرایط لازم شخصیتی و شغلی در فردی است که قرار است استخدام شود.
    بنابراین، هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر نظام شناسایی و گزینش نیروی انسانی با رویکرد اسلامی بر سلامت اداری است. با توجه به این هدف، تحقیق کاربردی، و از نظر روش، توصیفی و تحلیلی است.
    در این مقاله به طور عمده الزاماتی که بر عهده گزینشگران است و باید در رابطه با شناسایی و گزینش داوطلبان تصدی شغل، مراعت کنند، تبیین می گردد؛ به علاوه معیارهایی که افراد داوطلب باید واجد آن باشند تا در مسیر انتصاب و پیشرفت شغلی قرار گیرند و لحاظ آن معیارها به ارتقای سلامت اداری منجر می شود در سه بعد معیارهای اعتقادی، ارزشی و تخصصی بررسی و تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: شناسایی و گزینش نیروی انسانی، رویکرد اسلامی و نظام سلامت اداری، فساد اداری، فساد استخدامی
  • محمد علی عامری صفحات 139-170

    این تحقیق با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر ارتقای سلامت نظام اداری در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران ، به بررسی این عوامل می پردازد و سعی در ارایه راه حل ها و راهکارهایی مناسب جهت کاهش فساد اداری دارد. تحقیق حاضر پاسخ این پرسش را دنبال می کند که آیا عوامل فردی، درون سازمانی و برون سازمانی بر میزان فساد اداری اثرگذار است یا خیر؟
    این پژوهش از بعد هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بر مبنای مبانی نظری ارائه شده بوده ، روایی پرسشنامه توسط اساتید مجرب تایید و برای تعیین پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده که مقدار آن 91/0 برآورد شد. جامعه مورد مطالعه کارکنان و مدیران ستادی و صفی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ می باشندکه با استفاده از فرمول کوکران ، تعداد نمونه 177 نفر برآورد و به منظور رفع احتمال پاسخ های ناقص یا عدم ارسال پاسخ ، بر اساس نمونه گیری طبقه ای و انتخاب تصادفی نمونه ها ، پرسشنامه بین 200 نفر از کارکنان آن فرماندهی اعم از صف و ستاد (مدیریتی و غیر مدیریتی) توزیع و جمع آوری گردید .برای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS ، آزمون t تک نمونه ای اجرا و برای رتبه بندی تاثیر عوامل مورد بررسی بر ارتقای سلامت نظام اداری از تکنیک TOPSIS استفاده شد.
    یافته نشان می دهد که تمام عوامل مذکور در کاهش و جلوگیری از فساد کارکنان و در نتیجه ارتقای سلامت نظام اداری در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران موثر بوده که در این بین عامل سازمانی بیشترین و عامل فردی کمترین تاثیر را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: فساد، فساد اداری، عوامل فردی، عوامل درون سازمانی، عوامل برون سازمانی
  • اکبر سلیمی صفحات 171-194

    مقاله حاضر با هدف شناسایی طرق ارتقاء سرمایه اجتماعی درون سازمانی (ایجاد جاذبه وعلاقه برای کارکنان) توسط مدیران سازمان مبتنی بر الگوهای علمی وبا طرح یک فرضیه اصلی (بین نقش مدیر انتظامی وارتقاء سرمایه اجتماعی درون سازمانی رابطه هست.) وسه فرضیه فرعی: 1-بین نقش مدیر انتظامی وارتقاء نوع روابط منجر به سرمایه اجتماعی درون سازمانی رابطه هست.2- بین نقش مدیر انتظامی وارتقاء ماهیت روابط منجر به سرمایه اجتماعی درون سازمانی رابطه هست.3- بین نقش مدیر انتظامی وارتقاء درک مشترک از روابط منجر به سرمایه اجتماعی درون سازمانی رابطه هست، طراحی گردیده است. روش جمع آوری اطلاعات آن براساس مطالعات کتابخانه ای بوده وضمن شرح ریز مدل هاناپیت وگوشال نحوه اقدام یک مدیر انتظامی با هریک از مولفه های مدل مذکور تشریح گردید. سپس به منظور تایید علمی موضوع یک جامعه آماری از افسران مشغول به تحصیل در دانشگاه علوم انتظامی در سه مقطع کارشناسی وکارشناسی ارشد ناپیوسته و دکترا انتخاب و از این آن دونمونه آماری بدین صورت انتخاب گردید که یک نمونه 15 نفری از دانشجویان دکترا با درجه سرهنگی بعنوان گروه مدیران ویک نمونه از بین افسران جزء تحت عنوان گروه زیر دست، برای گروه اول پرسشنامه محقق ساخته از نوع طیف لیکرت 13 سوالی وبرای گروه دوم یک پرسشنامه 18 سوالی از همان نوع پیرامون سه فرضیه فوق تهیه وپس از تایید روایی صوری آنها وتعیین پایایی به ترتیب 84% و91% ،توزیع وپس از تکمیل جمع آوری که نتایج حاصله پس از انجام کار آماری با آزمون تی تک نمونه ای نشان از تایید هر سه فرضیه توسط هردو گروه را نمود ضمن اینکه گروه دوم فرضیات را با ضریب بالاتری نسبت به گروه اول تایید نمودند و5/87%پاسخ دهندگان گروه دوم، فرماندهان نسل جدید را در ارتقاء سرمایه اجتماعی فعالتر معرفی کردند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی درون سازمانی، مدیر انتظامی، شبکه روابط، زیر دستان
|
  • Alireza Jazini *, Majid navaee Pages 13-36

    his paper aims to investigate the relationship between dynamic empowerment and the performance of NAJA’s police executives with the competence of executives as an intervening variable. Consistent with variables of the current study, the population included Expert Staff i.e. Generals having organizational positions in police. The sampling method opted in this study was simple random sampling. The population consisted of 130 people; 90 questionnaires were distributed and finally 78 questionnaires were completed, returned and then analyzed. In order to verify the validity and reliability of the study confirmatory factor analysis (CFA) and Cronbach’s alpha were used and the instrument was a questionnaire. To test the hypotheses, structural equation modeling (SEM) was used. The results showed that with a 95% level of significance dynamic empowerment and all of its aspects (identifying opportunities, innovation and re-formation) are effective in the growth and development of managers. The results also showed that, with a 95% level of significance, all cases were confirmed in NAJA.

    Keywords: Dynamic Empowerment Factors, Merit in Managers, Performance of Executives in Organization, Naja
  • Alirezasoufi, Farshad Bagheri * Pages 37-76

    There are criminogenic factors which increase the probability of tendency towards crime commission. This study seeks to identify and prioritize the most effective factors in the commission of bribery. The study is functional in terms of purpose and descriptive-survey in terms of methodology. Initially, through theoretical and qualitative research, 85 factors were identified in seven categories of personal, economical, political, legal, socio-cultural, and geographical. Based on these factors and categories a Likert-scale questionnaire was developed after its validation on ten subjects of a total 85-subject sample chosen from NAJA personnel in Qom province, the reliability was found to be satisfactory. Then the questionnaire was distributed among the whole population and collected thereafter. To provide scientific answers for the research questions, the data were analyze by SPSS software and then, one-sample, t-test q-square, and Friedman's variance tests were applied. The data obtained and collected from the subjects shows that among the identified categories of factors personal and organizational factors have the first and second place respectively.

    Keywords: Criminogenic Factors, Bribery, Offense in Personnel, Offense, Naja
  • Vahid Oghi Pages 77-104

    n the administrative system of the Islamic Republic of Iran institutionalization of Islamic values is perceived to be one of the most important factors in improving administrative health and fighting corruption; however, most managers have not yet paid due attention to this fact. Thus the researcher, using an analytical-descriptive method, tries to explain the effect of the institutionalization of Islamic values on the promotion of administrative and anti-corruption efforts. The results indicate that the institutionalization of Islamic culture through organizational culture, organizational dynamics, creating a culture of meritocracy, social accountability, control and supervision by the general public and the promotion of ethical values and belief in the source and the resurrection, humanity, perseverance in the principles and conscientiousness have all a prominent role in the promotion of administrative health and the fight against corruption in the administrative system of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Islamic culture, Administrative health, Corruption, Institutionalization, organizational culture
  • Ali Askari Vaziri Pages 105-138
    Abstract
    nvestigation of the effect of detection and selection system on the promotion of administrative health is crucial; because the detection and selection of work force is done in order that the organization ensure that personality and career requirements are met by the individual. Therefore, the purpose of this study is to examine the effect of detection and selection system with an Islamic approach on the promotion of administrative health. In line with this purpose, the current study is functional with a descriptive and analytical methodology. The aim is to explain the requirements of detecting and selecting job applicants with which selectors should be concerned. Additionally, the criteria that job applicants should have in order to improve and be hired and those that if observed will promote administrative health are explained and analyzed in three dimensions of beliefs, values and expertise
    Keywords: Detection, selection of work force, the Islamic approach, administrative health system, Corruption, corruption in employment
  • Mohammad Ali Ameri Pages 139-170

    The goal of this study is to identify and prioritize effective factors in promoting administrative system health in Islamic Republic of Iran’s Police and it seeks to provide relevant solutions and strategies to reduce administrative corruption. This study has a functional goal and a descriptive-observational methodology. The data collection instrument was a researcher-made questionnaire which was based on theoretical principles. Its validity was approved by experienced professors. To measure its reliability Cronbach’s alpha coefficient was applied and it was estimated to be .91. The population under study consisted of the row and headquarter personnel and managers of Police Command of Tehran and from this population a sample of 177 subjects was chosen using Cochran’s formula. In order to remove the likelihood of defective or missed answers, the questionnaire was distributed among 200 personnel of the command, being row or headquarter staff (managerial and non-managerial) and collected thereafter using a stratificational sampling and random selection. To analyze the data, SPSS software was used and a one-sample t-test was run. In order to rank the influence of the factors under study on the increase of administrative system health TOPSIS technique was used. The results show that all of the abovementioned factors were effective in the prevention and reduction of corruption in personnel and which naturally promotes administrative system health and among these factors organizational factor had the most weight and personal factor had the least.

    Keywords: Administrative corruption according to Islam, personal factors, intra-organizational factors, extra-organizational factors, administrative corruption
  • Akbar Salimy Pages 171-194

    ased on scientific models and by proposing one main hypothesis and three sub-hypotheses, the current paper aims to indentify the ways by which police executives can foster intra-organizational social capital. Data collection was based on a library research method. In addition to the micro-models of Ghoshal and Hanapyt, the behavior of police executives were explained in terms of these models. Then, for scientific and validity purposes, police officers studying at University of Police Sciences at three levels of BA, MA and PhD were selected as the population and two samples were chosen from this population, the first sample was the excutives group which included 15 PhD candidates having colonel rank; the second sample included subordinate officers. For the first group a 13-item Likert-scale researcher-made questionnaire was used. For the second group a similar 18-item questionnaire was used based on the three hypotheses mentioned above. After face validation and reliability estimation, which were respectively .84 and .91, the questionnaires were distributed and collected thereafter. The data collected by the two groups was tested by one-sample t-test and the three hypotheses were all proved, with the second group carrying more statistical weight. 87.5 % of the second group considered the new generation commanders more active in promoting social capital

    Keywords: Intra-organizational social capital, social capital, Police, police executive, Employee, the network of relationships, Motivation, subordinates in management, factors of social capital