فهرست مطالب

پژوهشهای گیاهی (زیست شناسی ایران) - سال بیست و هشتم شماره 1 (بهار 1394)

مجله پژوهشهای گیاهی (زیست شناسی ایران)
سال بیست و هشتم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/29
  • تعداد عناوین: 20
|
  • زهره آتشگاهی، حمید اجتهادی*، حبیب زارع صفحات 1-11

    تنوع گونه ای گیاهان در یک اجتماع در پاسخ به عوامل توپوگرافی تغییر می کند. هدف از این مطالعه بررسی اثر عوامل توپوگرافی مانند ارتفاع از سطح دریا، جهت دامنه و درجه شیب روی تنوع گونه ای گیاهان در منطقه جنگلی دودانگه واقع در جنوب شهرستان ساری بود. با نمونه برداری از پوشش گیاهی منطقه توسط کوادرات های 400 مترمربعی، 237 گونه گیاهی شناسایی شد. کل کوادرات ها به 7 طبقه ارتفاعی، 3 طبقه از نظر درجه شیب و 8 طبقه از نظر جهت دامنه تقسیم شدند. آنالیز تابع تشخیص نشان داد که اولین عامل تعیین کننده در تفکیک جوامع گیاهی، ارتفاع از سطح دریا است. شاخص های رایج تنوع گونه ای و یکنواختی در هر طبقه محاسبه گردید و نمودارهای آن رسم شد. بیشترین تنوع (5/1 تا 6/1 برای شاخص شانون در پایه لگاریتمی 10) و بیشترین یکنواختی (38/0 تا 42/0 برای شاخص اسمیت و ویلسون) در طبقات ارتفاعی متوسط بدست آمد. تنوع کمتر دامنه های شمال غربی نسبت به دامنه های جنوبی، جنوب شرقی و جنوب غربی، بدلیل دمای کمتر و سرمای زودرس شیب های شمال غربی است که باعث از بین رفتن قسمت های هوایی غیرخشبی درختان و سایر گیاهان و در نتیجه تنوع کمتر می شود. تفاوت تنوع در درجات شیب و در تیپ های مختلف گیاهی از نظر آماری معنی دار نبود. بنابراین، می توان نظریه پیوستگی گلیسون را در مقیاس مورد مطالعه تایید کرد.

    کلیدواژگان: ارتفاع، تنوع گونه ای، جهت دامنه، درجه شیب، دودانگه
  • علی محمد اسعدی*، غلامعلی حشمتی صفحات 12-22
    با توجه به اهمیت گیاهان دارویی در درمان بیماری ها و همچنین محدود بودن رویشگاه های طبیعی، کمی زادآوری و قطع بی رویه، برنامه ریزی جهت کشت و اهلی کردن آنها بسیار ضروری به نظر می رسد. این تحقیق با هدف شناسایی و تعیین مناسب ترین تیمار برای شکستن خواب و جوانه زنی بذر گیاهان دارویی آویشن خراسانی و شیرازی مورد بررسی قرار گرفت. بذر این گونه ها از رویشگاه اصلی آنها جمع آوری و تیمارهای پیش رویشی شامل اسید جیبرلیک با 3 غلظت مختلف 100، 500 و 1000 ppm، نیترات پتاسیم، تیوره، سرمادهی به مدت 10، 20 و 30 روزه انجام گردید. این بررسی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. نتایج این بررسی نشان داد که اثر تیمارهای مختلف بر درصد جوانه زنی بذر گونه های آویشن خراسانی و آویشن شیرازی(01/.< p) معنی دار بوده است. در بین این تیمارها اسید جیبرلیک ppm 100 و سرمادهی 10 و 20 روزه برای گونه آویشن خراسانی و برای آویشن شیرازی تیمارهای نیترات پتاسیم و سرمادهی 10 و 20 روزه بیشترین اثر مثبت را بر شکستن خواب و جوانه زنی بذرها داشتند. در گیاه آویشن خراسانی بیشترین شاخص بنیه بذر به میزان 2/16 مربوط به تیمار اسید جیبرلیک ppm 100 و کمترین شاخص بنیه بذر به میزان 4/2 مربوط به نیترات پتاسیم بود. در گیاه آویشن شیرازی بیشترین شاخص بنیه بذر مربوط به تیمار تیوره و کمترین شاخص بنیه بذر مربوط به تیمار سرمادهی 20 روزه بوده است.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، خواب بذر، آویشن خراسانی، آویشن شیرازی
  • منصور افشار محمدیان، ساره ابراهیمی نوکنده، بنت الهدی دمسی، معصومه جمال امیدی صفحات 23-33
    شوری خاک در تمام دنیا رو به گسترش بوده و یکی از مهم ترین چالش ها برای کشاورزی در جهان محسوب می شود. تحقیقات نشان داده است که شوری خاک و آب آبیاری، باعث کاهش جوانه زنی بذر شده و رشد گیاهان را محدود می سازد. بادام زمینی، گیاهی است متعلق به خانواده فاباسه و از بقولات یکساله می باشد که به دلیل کیفیت بالای روغن و پروتئین دانه، در 109 کشور جهان کشت می شود. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر جوانه زنی چهار رقم بادام زمینی (محلی گیلان، ICGV95148، ICGV96177 و ICGV03060)، با چهار غلظت (0، 50، 100 و 150 میلی مولار) کلرید سدیم در سه تکرار، در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی دانشگاه گیلان انجام شد. درصد و سرعت جوانه زنی بذور در روز های پنجم، هفتم، نهم، یازدهم و سیزدهم ارزیابی شد. همچنین در روز سیزدهم صفات طول ریشه چه و ساقه چه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه، وزن تر گیاهچه، وزن خشک گیاهچه و بنیه بذر اندازه گیری شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اثر رقم و شوری تاثیر معنی داری بر کلیه صفات، به جز وزن خشک گیاهچه و طول ساقه چه داشته است. همچنین اثر متقابل رقم و شوری بر روی صفات درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه، مجموع ریشه چه و ساقه چه، وزن تر گیاهچه و بنیه بذر تاثیر معنی داری داشته و رقم محلی متحمل ترین رقم به شوری بود
    کلیدواژگان: بادام زمینی، تنش شوری، رشد رویشی، شاخص رشد
  • محمد بکاییان، راضیه فرازمند، سمانه کی قبادی، سعیده سعیدی صفحات 34-41
    مقاومت آنتی بیوتیکی زمینه را برای جایگزین نمودن روش های درمانی گیاهی دارای عوارض جانبی کمتر نسبت به داروهای رایج فراهم نموده است. این مطالعه نیز به منظور بررسی اثر ضد باکتریال عصاره اتانولی سیر علیه سویه های بالینی استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به آنتی بیوتیک انجام شد. عصاره گیری سیر با استفاده از دستگاه تقطیر در خلاء(روتاری) انجام گرفت. 17 نمونه استافیلوکوکوس اورئوس از نواحی حلق و بینی افراد بستری در بیمارستان امیرالمومنین زابل و افراد غیر بیمارستانی جدا شده و در نهایت MIC (حداقل غلظت بازدارندگی) و MBC (حداقل غلظت کشندگی) عصاره گیاه سیر به روش میکروتیتر پلیت برروی استافیلوکوکوس اورئوس بررسی شده است. نتایج نشان داد که استافیلوکوکوس اورئوس های جدا شده به ترتیب مقاوم به آنتی بیوتیکهای پنی سیلین(2/88%)، اریترومایسین(4/82%)، سفکستین(4/82%)، تری متوپریم(6/70%)، آمپی سیلین(70%)، سفتازیدیم(4/29%)، تتراسیکلین(5/23%)، سفتریاکسون(5/23%) و آمیکاسین(9/5%) بودند و همچنین عصاره گیاهی سیر در غلظت25/1 میلی گرم بر میلی لیتر دارای بیشترین اثر مهاری روی رشد استافیلوکوکوس اورئوس دارد که در این میان غلظت 5 و10 میلی گرم بر میلی لیتر دارای بیشترین اثر کشندگی می باشند.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، مقاومت آنتی بیوتیکی، سیر، حداقل غلظت مهار کنندگی
  • سهیلا بهشتی فر، منصور شریعتی صفحات 42-52
    تیتانیوم عناصر ضروری نمی باشد ولی گزارش شده است که می تواند منجر به بهبود متابولیسم زیستی در گیاهان شود. دراین تحقیق اثر تیتانیوم بر روند رشد و رنگیزه ها، میزان فتوسنتز و تنفس جلبک دونالیه لا در یک دوره رشد مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور غلظت های 100، 150و 200 میکرومولار تیتانیوم در سه تکرار و شاهد بر گونهD. salina اعمال و سپس میزان کلروفیل، بتاکاروتن و همچنین تقسیم سلولی در یک دوره ی رشد اندازه گیری گردید. با توجه به نتایج در تمامی تیمار ها تفاوتی در میزان پارامتر های ذکر شده نسبت به نمونه شاهد مشاهده نگردید، اما در حضور EDTA منجر به افزایش هریک گردید. نتایج اثر pH مشابه با نتایج اثر تیتانیوم درحضور EDTA بود. در کلیه آزمایش ها در میزان کلروفیل و بتاکاروتن سلولی تمامی تیمار ها با نمونه شاهد تفاوتی مشاهده نگردید. میزان فتوسنتز و تنفس در تیمار بلند مدت 150 میکرومولار تیتانیوم با گذشت 24 ساعت نسبت به نمونه شاهد کاهش پیدا کرد و در تیمار کوتاه مدت با افزایش غلظت تیتانیوم تا 150 میکرومولار درصد فتوسنتز افزایش یافت اما از این غلظت بالاتر منجر به کاهش آن گردید. درصد تنفس در غلظت 50 میکرو مولار نسبت به سایر غلظت ها بیشتر بود و با افزایش غلظت تیتانیوم تا 200 میکرو مولار کاهش داشت.
    کلیدواژگان: تیتانیوم، Dunaliella، عنصر ضروری، کلروفیل، pH
  • حسن پوربابایی، مهدی حیدری*، مکرم نقی لو، مرضیه بیگم فقیر صفحات 53-62

    این مطالعه به منظور بررسی رابطه بین پوشش گیاهی و عوامل محیطی در سری 8 لومیر جنگل های اسالم گیلان و در رویشگاه سفید مازو انجام شد. داده های صحرایی به کمک 30 قطعه نمونه به ابعاد 50×50 متر به طور انتخابی برداشت شد. سپس در داخل هر یک از قطعات نمونه تمامی درختان دارای قطر برابر سینه بیش از 10 سانتی متر به تفکیک گونه، مورد اندازه گیری قرار گرفتند. همچنین در داخل این قطعه نمونه گونه های علفی و درصد پوشش آنها بر اساس معیار دومین برآورد شد، علاوه بر این مهمترین عوامل توپوگرافی یادداشت شدند. در هر قطعه نمونه، مقداری از خاک از عمق 0 تا20 سانتی متری در مرکز قطعه نمونه برداشت شد. به منظور تفکیک گروه های اکولوژیک از روش آنالیز دو طرفه گونه های شاخص (TIWNSPAN) و نیز برای بررسی همبستگی بین عوامل محیطی و ترکیب پوشش گیاهی در سطح قطعات نمونه از آنالیز تطبیقی متعارف (CCA) استفاده شد. نتایج نشان داد که چهار گروه اکولوژیک در منطقه مورد بررسی وجود دارد. همچنین نتایج مشخص کرد که ارتفاع از سطح دریا، جهت دامنه، وزن مخصوص ظاهری، درصد سنگی بودن، کربن آلی، ماده آلی و ازت کل از مهمترین عوامل تفکیک کننده این گروه ها بودند.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، عوامل محیطی، سفید مازو، اسالم، گیلان
  • مجید توکلی، عبدالکریم چهرگانی، حسین لاری یزدی صفحات 63-71
    آلودگی محیطی با فلزات سنگین در حال افزایش است و سرب یکی از مهم ترین آلوده کنندگان محیط است. برای این تحقیق گیاه بادمجان Solanum melongena انتخاب شد و مراحل تکوین دانه های گرده در این گیاه که یکی از محصولات مهم کشاورزی در آسیا و آفریقا محسوب می شود مطالعه شد. برای این منظور، در یک طرح کاملا تصادفی 4 گروه تیماری شامل غلظت های 0، 3، 6 و 9 میکرومولار استات سرب استفاده شد، سپس گل ها در مراحل مختلف نمو انتخاب شده در محلول FAA تثبیت و بعد از برش گیری با میکروسکوپ مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج مطالعات میکروسکوپی نشان داد که تیمار سرب می تواند مرحل تکوین دانه های گرده را تحت تاثیر قرار دهد به طوری که با افزایش غلظت سرب شدت ناهنجاری ها بیشتر شد. برخی از این ناهنجاری ها شامل مشاهده دانه های گرده ی واکوئوله، تجمع مواد سیاه رنگ در دانه های گرده، تغییر شکل دانه های گرده و غیر عادی شدن دیواره دانه گرده، تغییر شکل تترادها و کاهش معنی دار قدرت زیست و باروری دانه های گرده می باشد.
    کلیدواژگان: استات سرب، بادمجان، تکوین، دانه ی گرده، Solanum melongena
  • سایه جعفری، فریبا شریف نیا، مریم پیوندی، فاطمه نیکنام صفحات 72-78
    به منظور بررسی تشریحی و تکوینی مریستم زایشی گونه ی Ziziphus jujuba ازمریستم زایشی وغنچه ها در مراحل مختلف برداشت شدو در FAA تثبیت وپس ازقرار دادن در پارافین، برش هایی به ضخامت 10-7 میکرون تهیه شد. رنگ آمیزی نمونه با هماتوکسیلین – ائوزین انجام شد. نتایج نشان داد که از تکوین مریستم زایشی اجزاء مختلف گل تکوین میابد.در نتیجه فعالیت مریستم بارده پریموردیوم پرچمها، برچه و گلبرگ ها به وجود می آیند وحلقه بنیادی منشاء تشکیل کاسبرگهاست. همچنین سنجش پروتئین و آنزیم های آنتی اکسیدانی و کربوهیدرات ها از برگ گیاه در بهار و تابستان 1390 در استان های مازندران و گلستان در دستور کار قرار گرفت. با تغییر فصل سطح پروتئین و میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز گیاه در هر دو شهر افزایش و کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز کاهش یافت. میزان کربوهیدرات ها در دو فصل تفاوت معنی داری را نشان نداند. سطح پروتئین و میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز گیاه در مازندران و کاتالاز در گلستان بیشتر بود.
    کلیدواژگان: Ziziphus jujuba، آنزیم آنتی اکسیدانی، کربوهیدرات، مریستم زایشی
  • جواد جعفری، مسعود طبری کوچکسرایی، سیدمحسن حسینی، یحیی کوچ صفحات 79-90
    به منظور بررسی تاثیر فاکتور های خاک روی تنوع زیستی گیاهی و گروه های اکولوژیک گیاهی، 220 هکتار از جنگل های جوزک-درکش خراسان شمالی مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا 55 قطعه نمونه 20 ×20 متر برای برآورد پوشش گیاهی انتخاب شد. سپس 18 نمونه از لایه معدنی خاک (عمق های 10-0، 20-10 و 30-20 سانتی متر) برداشت شد و اسیدیته، هدایت الکتریکی، ماده آلی، نیتروژن کل، فسفر قابل جذب، بافت خاک، پتاسیم و نسبت کربن به نیتروژن اندازه گیری شد. با روش تجزیه و تحلیل دو طرفه گونه های شاخص TWINSPANگروه های اکولوژیک گیاهی تعیین و منطقه به پنج واحد اکولوژیک،Cotoneaster integeryma (A)، Fraxinus excelsior (B)،Acer laetum (E)، Carpinus betulus betulus (D)، Prunus divaricata (C) تقسیم گردید. تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه گروه های اکولوژیک نشان داد که گروه های مختلف، اختلاف معنی داری (p<0.05) روی تنوع گونه ای سیمپسون داشتند. نتایج آزمون دانکن آشکار ساخت که بیشترین تنوع گونه ای به ترتیب به گروه های اکولوژیک (E) و (B) و (D) تعلق داشت، در حالی که از لحاظ سایر شاخص های تنوع زیستی تفاوتی بین گروه های اکولوژیک دیده نشد. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که افزایشpH در عمق سوم خاک روی تنوع زیستی سیمپسون و غنای گونه ای مارگالف تاثیر منفی داشت. مقدار ماده آلی و پتاسیم در عمق اول خاک روی تنوع زیستی سیمپسون تاثیر مثبت داشت اما سایر مشخصه های خاک تاثیری در شاخص های تنوع زیستی نشان ندادند. از این تحقیق استنتاج می شود که از میان فاکتور های موثر، ماده آلی و پتاسیم خاک سطحی توانستند گروه های پنج گانه اکولوژیک را در منطقه مورد مطالعه از یکدیگر تفکیک نمایند.
    کلیدواژگان: جنگل های جوزک، درکش، تنوع گونه ای، غنای گونه ای، یکنواختی هیل، غلبه برگر، پارکر
  • قادر حبیبی صفحات 91-102
    در این تحقیق، تاثیر کاربرد برگی غلظت های مختلف سلنات سدیم (5/1، 10 و 100 میلی گرم بر لیتر) بر روی برخی از ویژگی های فیزیولوژیکی گندم (Triticum aestivum L.) بهاره مورد مطالعه قرار گرفت. کاربرد سلنیم باعث افزایش وزن خشک اندام هوایی رقم های زاگرس و چمران شد. بیشترین مقدار انباشت سلنیم در دانه های گندم (mg kg-1 DW 01/1 در زاگرس و 465/0 در چمران) مربوط به تیمار mg Se l-110 بود. بخاطر فعالیت موثر آنزیم های سوپر اکسید دیس موتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز (GSH-Px) در گیاهان تیمار شده با سلنیم، از انباشت مالون دی آلدئید (MDA) و پراکسید هیدروژن (H2O2) در بافتهای گندم ممانعت شد. نتایج فوق نشان دادند که اسپری برگی سلنیم در غلظت mg l-110 از یک طرف باعث تخفیف تنش اکسیداتیو و در نتیجه افزایش معنی دار رشد می شود و از طرف دیگر می تواند باعث بهبود غنی سازی گندم با سلنیم شده و گندم را به بسته غذایی سرشار از سلنیم تبدیل کند.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانت، کاربرد برگی سلنیم، گلوتاتیون پراکسیداز، گندم
  • ایرج حسن زاد ناورودی، سمیه حسن نژاد سادات محله صفحات 103-115
    در این تحقیق، وضعیت مشخصه های کمی و کیفی در توده های جنگلی طبیعی مدیریت شده و مدیریت نشده سری 7 شن رود سیاهکل، بررسی شد. برای انجام این بررسی، پارسل 2 سری به عنوان مدیریت نشده و پارسل های 3 و 4 آن به عنوان پارسل های مدیریت شده، انتخاب شدند. آماربرداری به روش سیستماتیک با نقطه شروع تصادفی، به ابعاد شبکه 200×100 متر و قطعات نمونه 10 آری دایره شکل، انجام و اطلاعات مربوط به درختان شامل نوع گونه، قطر در ارتفاع برابر سینه درختان با بیش از 5/12 سانتی متر، ارتفاع دو درخت شاهد و وضعیت کیفی درختان اندازه گیری و مشخص شد. همچنین اطلاعات زادآوری همه نهال های با قطر برابرسینه کمتر از 5/12 سانتی متر اندازه گیری و ثبت شد. نتایج نشان داد که بین میانگین سطح مقطع، حجم در هکتار و درجه کیفی درختان در پارسل های مدیریت شده و مدیریت نشده تفاوت معنی داری وجود ندارد. از نظر سایر مشخصه های کمی (شامل: تعداد و حجم سرپا در هکتار، میانگین ارتفاع لوری و میانگین زادآوری) بین توده های موردمطالعه اختلاف معنی داری در سطح 05/0 مشاهده شد. ترکیب گونه راش 87/83 درصد در پارسل مدیریت نشده و 15/97 درصد در پارسل های مدیریت شده، بدست آمد. بنظر می رسد که دخالت در توده، تیپ ناخالص راش را به سمت تیپ خالص راش سوق داده و باعث افزایش استقرار تجدید حیات عمدتا از گونه راش شده است. نتیجه حاصله همچنین مناسب بودن محدوده ارتفاعی مورد مطالعه را برای استقرار گونه راش تائید نمود.
    کلیدواژگان: جنگل طبیعی، توده های جنگلی مدیریت شده، تغییرات کمی و کیفی درختان، جنگل شن رود، سیاهکل
  • نجمه حسینی، الهه زمانی بهرام آبادی، فرخنده رضانژاد * صفحات 116-125

    پسته ی خوراکی (Pistacia vera L.) از گونه های مهم سرده ی Pistacia L. و تیره ی Anacardiaceae است. به هدف توسعه ی دانش در مورد این گونه ی ارزشمند، ویژگی های ریخت شناسی و تشریحی گل نر، مراحل تکوین بساک و دانه ی گرده ی آن با روش های سلول بافت شناسی مانند تهیه ی برش و مشاهده با میکروسکوپ های نوری و الکترونی بررسی شد. نتایج نشان داد که گل های نر در گل آذین خوشه و دارای 6-4 پرچم، 2 یا 3 کاسبرگ و 1-0 براکته می باشند. دو کیسه ی هر سمت (تکای) بساک از یکدیگر به طور کامل جدا هستند و شکوفایی آن ها به صورت طولی و عمقی از محل رابط می باشد. تقسیم سیتوپلاسم طی میوز سلول های مادر میکروسپور، به طور هم زمان رخ می دهد، تتراد حاصل از نوع چهار وجهی و لایه ی تاپی از نوع ترشحی است. تعداد لایه های سلولی لایه ی میانی سه یا بیشتر بوده که به طور قابل توجهی پایا بوده و در مراحل پایانی بلوغ همراه با لایه ی تاپی یا حتی در زمان شکوفایی بساک از بین می روند. لایه ی مکانیکی با تزئینات فیبری می باشد و اپیدرم روی آن قرار دارد. دانه های گرده، کروی و دارای 5-3 منفذ رویشی و تزئینات سوراخ دار هستند.

    کلیدواژگان: پسته، تشریح، تکوین، دانه ی گرده، گل نر
  • پروین صالحی شانجانی، معصومه ایزدپناه، لیلا فلاح، معصومه رمضانی یگانه، لیلا رسول زاده، آزاده کاوندی، فاطمه سردابی، محمدرضا پهلوانی، محمود امیرخانی، سید اسماعیل سیدیان صفحات 126-139
    تنش خشکی یکی از مهمترین عوامل محدودکننده حیات و رشد گیاهان در نواحی مختلف ایران است. وجود اطلاعات تفصیلی از پاسخهای گیاهان بومی به تنش خشکی می تواند در موفقیت برنامه های احیاء مفید واقع شود. در این پژوهش نمونه های بذری مختلف دو گونه بابونه چندساله شامل بابونه کاذب Tripleurospermum servanes و بابونه زرد Anthemis tinctoria تحت چهار تیمار خشکی شامل آبیاری کافی (شاهد)، تنش خشکی ملایم (75% ظرفیت مزرعه ای)، تنش خشکی متوسط (55% ظرفیت مزرعه ای) و تنش خشکی شدید (35% ظرفیت مزرعه ای) قرار داده شدند. تغییرات میزان آب نسبی (RWC)، محلولهای اسمزی (پرولین و قندهای محلول)، آنزیمهای پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز و پیگمانهای گیاهان تحت تنش مورد مطالعه قرار گرفتند. در نمونه های بذری هر دو گونه مورد بررسی، تنش خشکی انباشتگی محلولهای اسمزی را به میزان معنی داری افزایش می دهد، درحالیکه درصد RWC، مقدار پروتئینهای کل، درصد وزن خشک را کاهش می دهد. اگرچه مقدار پیگمانهای کلروفیل a و کلروفیل کل در طی تنش تغییر قابل ملاحظه ای ندارد، ولی مقدار کارتنوییدها و نسبت کارتنوئیدها به کلروفیل کل به میزان معنی داری افزایش می یابد. فعالیت آنزیم پراکسیداز هر سه نمونه بذری بابونه کاذب در تنش شدید افزایش نشان می دهد ولی در بابونه زرد دو نمونه بذری از سه نمونه بذری میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز در تنش شدید به طور معنی داری کاهش می یابد. این یافته ها نشان می دهند که دو گونه T. servanes و A. tinctoria تحمل خوبی به شرایط تنش خشکی متوسط داشته، اگرچه در هر دو گونه، نمونه های بذری نیز وجود داشتند که به علت ظرفیت تنظیم اسمزی بالاتر، تحمل بیشتری به تنش خشکی شدید نشان دادند.
    کلیدواژگان: بابونه، پرولین، کلروفیل، کمبود آب، ایران
  • ریحانه عموآقایی، فاطمه نیک اندیش صفحات 140-152
    در این پژوهش بذر و گیاهچه های دو رقم یونجه (یزدی و همدانی) با جدایه هائی از گونه های سینوریزوبیوم و باسیلوس بصورت منفرد یا توام تلقیح شدند و سپس در دو سطح شاهد (فاقد شوری) و شوری (100 میلی مولار NaCl) رشد کردند.ریزوبیوم از گرهک های گیاهان یونجه و باسیلوس از خاک مزارع دولت آباد اصفهان جداسازی شدند و جدایه های متحمل به نمک با روش لکه گذاری در محیط YMA، PVK حاوی 100 میلی مولار نمک شناسایی گردیدند. سپس نتایج نشان داد که شوری موجب افزایش نشت الکترولیتی غشاء و کاهش مقدار کلروفیل a، b و وزن تر و خشک بخش هوائی و ریشه گیاهان در هر دو رقم یونجه شد. رقم همدانی نسبت به یزدی به شوری حساس تر بود. تلقیح با سینوریزوبیوم و باسیلوس رشد گیاه، مقدار کلروفیل و تمامیت غشای سلول را در شرایط شور و غیر شور در مقایسه با تیمار شاهد (غیر همزیست) بهبود بخشید. همچنین دو گونه باکتری اثرات هم افزائی بر روی یکدیگر داشتند، به طوری که در اکثر موارد تلقیح توام موثرتر از تلقیح منفرد با سینوریزوبیوم یا باسیلوس بود. نتایج پیشنهاد کرد که تلقیح گیاهان با جدایه های این باکتری ها به چیرگی گیاه بر تنش شوری کمک می کند.
    کلیدواژگان: یونجه، شوری، باسیلوس، ریزوبیوم
  • میر طاهر قائمی، حسین پیری صحراگرد، حسن یگانه، روح الله کاظمی حسن آبادی صفحات 153-163
    شناخت فنولوژی گونه های مختلف مرتعی از مباحث مهم در ارتباط با مدیریت چرا و بهره برداری پایدار از علوفه مراتع است. بدون شناخت فنولوژی گونه های مختلف گیاهی در یک مرتع تعیین فصل چرا و مدیریت چرا و دام مقدور نمی باشد. به همین منظور برای تعیین زمان ورود بموقع دام به مرتع و خروج به هنگام آن از مرتع فنولوژی گونه Atriplex verrucifera به عنوان یکی از گونه های غالب مراتع نیمه استپی تزخراب ارومیه و همچنین وضعیت رطوبتی خاک از زمان شروع فصل رویش تا خشک شدن گیاه مورد بررسی قرار گرفت. از داده های اقلیمی برای تفسیر مراحل فنولوژیکی استفاده شد. نتایج نشان داد که بهترین زمان شروع چرا در گونه Atriplex verrucifera از اوایل خرداد تا نیمه دوم تیر و از اواخر شهریورماه تا آخر مهر ماه است. نتایج رطوبت خاک نیز نشان داد که ورود دام به مرتع از اواخر اردیبهشت مشکلی را ایجاد نمی کند.
    کلیدواژگان: بهره برداری پایدار، مدیریت چرا، فنولوژی، مرتع تزخراب
  • سیما قلیچ، فاطمه زرین کمر *، وحید نیکنام صفحات 164-174

    براساس داده های آژانس حفاظت محیط زیست، سرب مهم ترین فلز آلاینده محیط می باشد. در این تحقیق تاثیر فلز سرب بر گیاه یونجه در مرحله جوانه زنی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظوردانه رست های 7 روزه یونجه در محیط هیدروپونیک تحت تیمار غلظت های 0،120،240، 500 و 1000 میکرومولار سرب قرار گرفتند و پس از 10 روز بررسی های ریخت شناختی و فیزیولوژیک بر روی آنها انجام گرفت. براساس نتایج میزان جذب سرب در اندام هوایی و ریشه ها با افزایش غلظت سرب در محیط افزایش یافت و در نتیجه میزان رشد گیاه با افزایش میزان جذب سرب کاهش یافت. میزان تولید پراکسید هیدروژن و مالون دی آلدهید به عنوان شاخص های تنش اکسیداتیو افزایش یافت. تحت تنش سرب میزان تولید فلاونوئیدها و فعالیت آنزیم پراکسیداز در اندام هوایی و ریشه ها افزایش یافت و میزان ترکیبات فنولی در ریشه ها کاهش و در اندام هوایی افزایش نشان داد.

    کلیدواژگان: پراکسیداز، ترکیبات فنولی، سرب، فلاونوئید، یونجه
  • آزاده نجار خدابخش، نادر چاپارزاده صفحات 175-185
    شوری خاک یکی از عوامل مهم محیطی کاهش رشد و محصول گیاهان در دنیاست و در توزیع گیاهان نقش تعیین کننده دارد. سیستم های آنتی اکسیدانی گیاهان نقش مهمی در تحمل به شوری را ایفا می کنند. در پژوهش حاضر اثر تنش شوری و برهمکنش آن با آسکوربیک اسید بر محتوای H2O2، مالون دی آلدئید، پایداری غشا و میزان فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز در گیاه شاهی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. گیاهان یک هفته پس از اولین تیمار برداشت شدند. نتایج نشان دادند که شوری موجب افزایش محتوای H2O2 و مالون دی آلدئید برگ ها و ریشه ها و فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز ریشه ها و کاهش وزن تر بخش های هوایی و ریشه ها و پایداری غشای برگ ها شد و آسکوربیک اسید موجب کاهش اثرات تنش شوری روی گیاهان گردید. بنابراین، به نظر می رسد که آسکوربیک اسید با کمک به غلبه بر اثرات اکسیداتیو موجب افزایش تحمل به شوری در گیاه شاهی می شود.
    کلیدواژگان: آسکوربیک اسید، شاهی، اکسیداتیو، شوری
  • فرزانه نجفی، فرزانه محمدی صفحات 186-198
    در مطالعه حاضر، تاثیر ایندول استیک اسید بر برخی شاخص های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاه سویا (Glycine max (L.) Merr) تحت تنش آلومینیوم کلراید مطالعه شد. بذ رها پس از استریل شدن در ظروف پتری کشت شدند. سپس گیاهک های 6 روزه به گلدان های حاوی شن شسته شده منتقل شدند و توسط محلول غذایی هوگلند در شرایط کنترل شده (16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی، دما C ̊25 در روز C ̊18 در شب) آبیاری گردیدند. گیاهان 14 روزه با غلظت های مختلف آلومینیوم کلراید (0، 50، 100، 200 و 300 میکرومولار) و ایندول استیک اسید (0، 50 و 100 میکرومولار) تیمار شدند و برداشت گیاهان 15 روز پس از آغاز تیماردهی انجام گرفت. با افزایش غلظت آلومینیوم کلراید، میزان ماده سازی خالص، میزان رشد نسبی برگ، محتوای نسبی آب برگ و میزان پروتئین و قندهای محلول کاهش یافت، در حالی که سطح ویژه برگی و فعالیت آنزیم های پراکسیداز و کاتالاز افزایش یافت. با افزودن ایندول استیک اسید به محیط کشت محتوی آلومینیوم کلراید، کاهش بیشتر میزان قندهای محلول و تعدیل میزان دیگر شاخص ها مشاهده گردید. همچنین با افزایش غلظت کلرور آلومینیوم در محیط کشت در هر دو حالت بدون اکسین و با اکسین افزایش میزان قندهای نامحلول مشاهده شد. با توجه به نتایج بدست آمده بنظر می رسد ایندول استیک اسید در غلظت های پایین با اثرات مخرب آلومینیوم مقابله کرده و به رشد گیاهان تحت شرایط نامطلوب کمک می کند.
    کلیدواژگان: ایندول استیک اسید، آلومینیوم کلراید، پراکسیداز، کاتالاز، کربوهیدرات
  • علیرضا نقی نژاد، سمیه مختاری، محمدرضا جوهرچی صفحات 199-209
    پژوهش حاضر به بررسی فلوریستیک در ارتفاعات کوهستان های مرزی ارزنه، در فاصله 70 کیلومتری شمال غربی تایباد، استان خراسان رضوی، می پردازد. به منظور بررسی فلوریستیکی منطقه، تعداد 255 گونه گیاهی از 51 تیره و 186 جنس در طی بهار، تابستان وپائیز سال 1390 و بهار 1391 جمع آوری و شناسایی شدند. همی کریپتوفیت ها با 5/37 درصد، تروفیت ها با 8/32 درصد، ژئوفیت ها با 8/14 درصد، کاموفیت ها با 8/9 درصد و فانروفیت ها با 7/4 درصد اشکال زیستی منطقه را تشکیل می دهند. از نظر کورولوژی بیشترین سهم مربوط به عناصر ایرانی- تورانی (9/55 درصد) می باشد و بقیه متعلق به دو، سه یا چند منطقه جغرافیایی و یا با پراکنش جهانی بودند. همچنین تعداد 31 گونه گیاهی، انحصاری سرزمین ایران بودند. بر اساس معیار IUCN دو دسته گونه های آسیب پذیر و با خطر کمتر تعیین شد که جمعا 7 گونه در دسته گونه های تهدید شده در منطقه شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: ارزنه، تایباد، خراسان رضوی، طیف شکل زیستی، مطالعه فلوریستیک
  • کبری یوسفی، علی ریاحی مدوار، امین باقی زاده صفحات 210-223
    در این مطالعه اثر غلظت های مختلف الیسیتور نقره (بعد از 4 ساعت از اعمال تیمار) و الیسیتور مس (بعد از 16 ساعت از اعمال تیمار) بر بیان ژن فلاون سینتاز1 (FNS I) و سیستم آنتی اکسیدان گیاهچه های 21 روزه زیره سبز مورد بررسی قرار گرفت. بررسی نیمه کمی بیان ژن فلاون سینتاز1 بیانگر افزایش معنی دار آن در حضور غلظت های 25 و 50 میکرومولار نقره نسبت به نمونه شاهد می باشد که با افزایش غلظت تا 100 میکرومولار بیان آن کاهش می یابد. از طرف دیگر با افزایش غلظت این الیسیتور در محیط، محتوی فلاونوئید کل و آنتوسیانین و فعالیت برخی از آنزیم های آنتی اکسیدان و همچنین محتوی پروتئین کل نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری افزایش یافت. در گیاهچه های تیمار شده با الیسیتور مس، بیان این ژن در غلظت های 4 و 8 میکرومولار بطور معنی داری در مقایسه با نمونه شاهد افزایش و در غلظت 16 میکرومولار بیان آن کاملا مهار شد. در این شرایط محتوی فلاونوئید کل و آنتوسیانین نیز روند مشابهی را نشان دادند بطوریکه محتوی آن ها در تیمار 16 میکرومولار نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت. در مقابل، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان بویژه کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز با افزایش غلظت این الیسیتور در محیط بطور قابل توجهی نسبت به شاهد افزایش یافته بود، در حالیکه محتوی پروتئین کل بطور معنی داری نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. از مجموع نتایج چنین اسنتباط می شود که افزایش بیان ژن FNS I و محتوی فلاونوئید کل و آنتوسیانین، نتیجه اعمال تنش اکسیداتیو حاصل از جذب این عناصر و فعال شدن سیستم آنتی اکسیدان گیاه می باشد.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، آنزیم های آنتی اکسیدان، فلاونوئید
|
  • Hamid Ejtehadi, Habib Zare Pages 1-11

    Diversity of plant species in a community changes in response to topographic factors such as altitude، aspect and slope. This study examined diversity changes in relation to topography in Dodangeh Forests، South of Sari، Iran. Plant species were collected in sampling units and the cover percentage of each species was estimated based on 400 m2 quadrats. There were 237 plant species in the area. Quadrats divided into 7 altitudinal classes، 3 slope and 8 aspect ones. Discriminant function analysis showed that altitude is the most effective factor to discriminate plant communities. The data were also subjected to analysis by specific diversity packages to characterize and obtain species diversity and evenness indices as well as species abundance models. The highest species diversity (Shannon H'' =1. 5-1. 6) and evenness (Smith & Wilson’s E= 0. 38-0. 42) were observed in the moderate classes of altitude. South، southeast and southwest facing slopes were more diverse than northwest one because of more available radiation and temperature. Gleason’s continuum view of plant communities can be considered for vegetation of the area.

    Keywords: Topography, Species diversity, Dodangeh Forest
  • Ali Mohammad Asaadi*, Gholamali Heshmati Pages 12-22
    Cultivation programming of medicinal plants is necessary for curing، limiting natural habitats، little reproduction and inexpedient cutting. The aim of this research to determine the most suitable treatment to overcoming seed dormancy and germination of Thymus transcaucasicus and Zataria moltiflora were conducted. Seeds of species were collected from their main habitats and treatments were tested including Gibberllic acid (for 100، 500 and 1000 ppm)، cold (10، 20 and 30 days)، Thio urea 1 Molar and KNO3. Seeds were sown in Petridishes for 15 days. This experiment was conducted in a completely randomized design with four replications. The results of analysis of variance showed that the effect of various treatments on Thymus transcaucasicus and Zataria moltiflora seeds germination percentage were highly significant different (p<0. 01). Treatments of gibberllic acid 100 PPM and Cold (10 and 20 days) have the highest seed germination percentage on Thymus transcaucasicus and KNO3 and Cold (10 and 20 days) on Zataria moltiflora seeds. The highest and lowest vigor index was in Thymus transcaucasicus، gibberllic acid 100 PPM (16. 2) and KNO3 (2. 4)، in Zataria moltiflora Thio urea 1 Molar (10. 9) and Cold 20 days (1. 37).
    Keywords: Germination, Seed dormancy, Thymus transcaucasicus, Zataria moltiflora Boiss
  • Mansour Afshar Mohammadian, Sareh Ebrahimi Nokandeh, Bentolhoda Damsi, Masomeh Jamal Omidi Pages 23-33
    Saline land area is increasing and salinity is one of the most important challenges in the world. The investigations have showed that salinity decrease seed germination and limit plant growth. Arachis hypogaea is an annual legume that belongs to fabaceae family and because of high oil quality and protein content is cultivated in 109 countries. In order to study the effect of different levels of salinity on germination of four genotype of Arachis hypogaea (Local cultivar، ICGV95148، ICGV96177 and ICGV03060) an experiment was conducted using four levels of NaCl (0، 50، 100 and 150 mM) in plant physiology laboratory، University of Guilan. The seed germination percentage and speed were examined at fifth، seven، ninth، eleventh and thirteenth days. On day thirteenth، length of radicle and plumule and their ratios، fresh and dry weight of seedling and seed vigor determined. Results showed that salinity and cultivar has a significant effect on all of the examined characteristics except for dry seedling weight and length of radicle. Moreover the results indicated that the interaction effect of cultivar and salinity had a significant effect on germination percent and speed، length of radicle and radical length /plumule، Total of length of radicle and plumule، seedling fresh weight and seed vigor. Local cultivar was found the most tolerant cultivars to salinity.
    Keywords: Peanut, Salinity stress, vegetative growth, growth indices
  • Mohammad Bokaeian, Razieh Farazmand, Samaneh Key Ghobadi Pages 34-41
    Antibiotic resistance has contrived use of medicinal plants with less side effects instead of common drugs. The present study was done to investigate antibacterial effects of garlic ethanolic extract against antibiotic resistant Staphylococcus aureus strains isolated from nasopharyngeal samples. Extraction was done using vacuum distillation (rotary). A total of 17 Staphylococcal strains were isolated from nasopharyngeal swabs of in- and outpatients in Ali-Ebne-Abitaleb hospital (zabol). Antibiotic resistance was determined using Kirby Bauer method and minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of garlic extract was determined using micro-broth dilution method. Antibiotic resistance of the isolates was as follow: Penicillin (88. 2%)، Erythromycin (82. 4%)، Cefoxitin (82. 4%)، Trimethoprim (70. 6%)، Ampicillin (70. 0%)، Ceftazidime (29. 4%)، Tetracycline (23. 4%)، Ceftriaxone (23. 5%)، and Amikacin (5. 9%). The MIC and MBC for garlic extract were 1. 25 and 5 mg/ml resoectively. Garlic extract has high anti staphylococcal effects compared with common antibiotics and could be used as a benefit medicinal plant. However، it is suggest more studies to ensure its medical effects before wide medical usage.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Resistant antibiotic, Allium Sativum, minimum inhibitory concentration
  • Pages 42-52
    Titanium is not essential micro element but it has reported that it is useful for better growth and improvement of metabolic processes in plants. In this study، the effect of titanium on growth rate and synthesis of pigments، rate of photosynthesis and respiration of algae were measured. For this purpose، the different concentrations of 100، 150 and 200 µM of Ti+3 were applied on the D. salina. Based on results in all treatments on listed parameters no significant differences were observed but in the presence of EDTA were increased. Effect of pH was similar with results of effect of titanium in the presence of EDTA. Photosynthesis and respiration in the long-time treatment of 150 µM of Ti+3 decreased over 24 hours. In short-time treatment photosynthesis increased by the increase of Titanium concentration in the medium by 150 µM. Higher concentration had negative effect. Respiration in 50 µM of Ti+3 increased campared to the other concentrations and it was decreased with increasing of Ti+3 concentrations by 200 µM.
    Keywords: Titanium, Dunaliella, Micro element, chlorophyll, pH
  • Hassan Pourbabaei Pages 53-62

    This study was carried out to investigate the relationship between vegetation and environmental factors of Quercus petraea habitat in the district No. 8 of Asalem forests، Guilan. Data were selectively collected in 30 sampling plots of 50 m × 50 m. In each plot، diameter at breast height (dbh) of trees ≥ 10 cm were measured considering the tree species. Herbaceous species data were taken using Whittaker’s nested plot sampling، the species coverage were estimated using Domin criterion، and types of the species were identified in each plot. In addition، the most important topographical factors were recorded in each plot. Soil samples were taken from depths 0 to 20 cm in each plot center and to characterize ecological species groups، TIWNSPAN method was used. Also، Canonical Correspondence Analysis (CCA) was applied to study relationship between environmental factors and vegetation composition on plot level. Results indicated that there are four ecological groups in the studied area; and that elevation، aspect، bulk density، gravel percent، organic carbon، organic matter and total nitrogen were the most important factors in determining the ecological groups.

    Keywords: Vegetation, Environmental factors, Anatolian oak, Asalem, Guilan
  • Majid Tavakoli, Majid Tavakoli, Hossein Lari Yazdi Pages 63-71
    Environmental pollution with heavy metals is increasing and Lead is one of the most important pollutants of the environment. In this research Solanum melongena was selected and studied on ovule developmental stages of Eggplant، which is one of the main agricultural plants in Asia and Africa continents. For this aim، this project was set as CRD design with 4 treatments including different concentrations of lead acetate 0mM، 3mM، 6mM and 9mM، were spread on the experimental plants. Then the flowers were collected in different developmental stages and fixed in FAA then subjected for developmental studies and studied with photomicroscope. Results of microscopically studies showed that Lead treatment could influence developmental staged of pollen grains، so that the increase of lead concentration increases abnormalities in plants. Some of these abnormalities in plants that treated by Lead acetate such as، accumulation of dark particles، vacuolated pollen grain، change in natural shape of pollen grains، formation of tetrads and pollen wall were shown. Decrease of fertility and viability in pollen grains was also seen in plant treated with Lead acetate.
    Keywords: Development, Eggplant, Lead acetate, Pollen grains, Solanum melongena
  • Sayeh Jafari Marandi, Fariba Sharifnia, Maryam Peyvandi, Fatemeh Niknam Pages 72-78
    In order to study the anatomy and ontogeny of generative meristem in Ziziphus jujuba generative meristem and young buds (tiny buds to mature buds)، in different developmental stages، were removed، fixded in FAA embedded in paraffin and sliced at 7-10 µm. staining was carried out with Hematoylin – Eosin. The generative meristems and young buds were studied with light microscope after staining. Results showed that vegetative meristems developed to generative meristem and different components of flower were formed. Anther primordium and carpel primordium and petals were formed from sporangiare meristem. sepals were formed from initial ring. As well as carbohydrate contents and antioxidants enzymes activities in different seasonal conditions (spring and summer 1390) in two cities (Behshahr، Mazandaran; Galikesh، Golestan) measured. As seasonal changes، proteins levels and peroxydase activity increased in two cities، while catalase and ascorbate peroxydase activities reduced. Soluble and insoluble carbohydrates levels don’t have any significant difference. Proteins levels and peroxydase activity were more in Behshar and catalase activity in Galikesh respectively.
    Keywords: Ziziphus jujuba, antioxidant enzyme, carbohydrate, generative meristem
  • Javad Jafari, Masoud Tabari, S. Mohsen Hosseini, Yahya Kooch Pages 79-90
    In order to investigate the influence of soil factors on plant diversity and ecological groups in the Northern Khorasan Province، 220 hectares of Joezak-Darkesh forest was studied. At first، 55 sample plots 20 m x 20 m were selected for vegetation determination. Then، 18 samples from superficial layer of soil (depths of 0-10، 10-20 and 20-30 cm) were taken and electric conductivity، pH، organic matter (OC)، total nitrogen، available phosphorus، soil texture، K and C: N ratio measured. The first ecological species groups using two-way analysis method of TWINSPAN was conducted and the study area to five different ecological units Cotoneaster integeryma (A)، Fraxinus excelsior (B)، Prunus divaricata (C)، Carpinus betulus (D) and Acer laetum (E) was divided. Analysis of ecological species groups showed that different groups had significant difference (p <0. 05) on Simpson diversity. Duncan’s test revealed that the highest species diversity allocated to E، B and D ecological groups، respectively. This is while that، in terms of other biodiversity indices، no significant differences was detected among the ecological. Pearson regression Analysis displayed that increased of pH in 3rd depth of soil had negative effect on the Simpson diversity index and Margalef species richness. The amount of OC and K in first soil depth had positive effect on the Simpson diversity. Other soil characteristics did not affect the diversity indices. From this research it can be deduced that among the affecting factors، OC and K of first soil depth separated five-fold ecological groups in the investigated site.
    Keywords: Joezak, Darkesh forest, Species diversity, Richness, Hill Evenness, Berger, Parker Dominance
  • Ghader Habibi Pages 91-102
    In this study، the influence of foliar application of Na2SeO3 (1. 5، 10 and 100 mg l-1) on some physiological parameters was investigated in two cultivars of spring wheat. Results indicated that application of selenium (Se) increased biomass accumulation in Zagros and Chamran cultivars. The highest content of Se in grain (1. 01 mg kg-1 DW in Zagros and 0. 465 mg kg-1 DW in Chamran) was detected under application of 10 mg Se l-1. Concentrations of malondoialdehyde (MDA) and hydrogen peroxide (H2O2) remained unchanged in Se-supplemented plants obviously because of an efficient scavenging following significant enhancement of superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GSH-Px) activity. These results suggest that foliar applications at 10 mg Se l-1 alleviate oxidative stress and cause a significantly higher growth rate in both cultivars. In addition، our results indicated that Se can be used for biofortification of wheat grains thus، for increasing dietary Se intake in human.
    Keywords: Antioxidant enzymes, selenium foliar application, glutathione peroxidase, wheat
  • Iraj Hassanzad Navroodi, Õsomayeh Hassannezhad Sadatmahaleh Pages 103-115
    The effect of forest management was investigated on natural forest stands at district 7- Shenrood (Siahkal). Parcel 2 of the given district (81 ha) was selected as an unmanaged region while parcels 3 and 4 (in total 80 ha) were considered as managed ones. Inventory was based on a systematic method. However، the starting sampling point was based on a randomized method. The dimensions of inventory were 200 × 150 m with circular plots 0. 1 ha. At each sample plot، we measured the kind of species، diameter at breast height، the height of two witness trees and the quality condition of trees. We also recorded all tree regenerations with diameter at breast less than 12. 5 cm. The obtain results showed that there are no significant differences between the average of basal area، volume per hectare and the degree of tree quality in managed and unmanaged parcels. There were also no significant differences between numbers and standing volume per hectare، mean Lorry’s height and regeneration in the managed and unmanaged forest stands at 0. 05 confidence levels. The number of beech species was respectively obtained 83. 87% and 97. 15% in managed and unmanaged parcels. Management practices in forest stands caused an important change from the gross beech forest stands to the pure beech forest stands and it also increased regeneration abundance of beech. The result also showed that the range of the altitudes is suitable for establishment of beech species.
    Keywords: natural forest, managed forest stands, quantitative, qualitative changes, Shenrood forest, Siahkal
  • Najmeh Hosseini, Elaheh Zamanibahramabadi, Farkhondeh Rezanejad Pages 116-125

    Edible pistachio (Pistacia vera L.) is an important species of Pistacia genus and Anacardiaceae family. The morphological and anatomical traits of the male flower، anther and the pollen grain developmental stages of pistachio were investigated by cytohistological methods. The results showed that the male flowers are in grappe inflorescence and have 4-7 stamens with large anthers، 2-3 sepals and 0-1 bracktes. Two sacks of each side (theca) of the anther are completely separated from each other and are deeply dehiscent in length at the connective area. The cytoplasm division، during the microspore mother cell meiosis، occurs simultaneousely. The attained tetrad is tetrahedral and the tapetum layer is glandular. The number of the layers of the middle layer is three or more. These are remarkably viable and at the end of the maturation، degenerate with tapetum or even at the time of anther dehiscence. The mechanical layer has fibrous ornamentation and the epidermis is settled on it. The pollen grains are circular with 3-5 germinative pores and are brochate in surface.

    Keywords: anatomyr, male flower, morphology, pistachio, pollen grain
  • Parvin Salehi Shanjani Pages 126-139
    Drought stress is one of the most important factors limiting the survival and growth of plants in the Drought stress is one of the most important factors limiting the survival and growth of plants in the different habitats of Iran. Detailed knowledge about the ecophysiological responses of native plants to drought stress could contribute to the success of re-vegetation programs. Different accessions of two perennial chamomiles، Anthemis tinctoria and Tripleurospermum servanes were subjected to four drought treatments، i. e. well-watered (control)، mild drought stress (75% field capacity)، moderate drought stress (55% field capacity)، and sever drought stress (35% field capacity). Osmotic solutes (proline and soluble sugars)، Relative water content (RWC)، antioxidant enzymes (peroxidase and polyphenoloxidase) and pigments were investigated. Drought stress significantly increased accumulations of osmotic solutes، but decreased relative water content، total proteins content، dry matter percentage in the studied species. In both species the chlorophyll a and total chlorophyll contents did not changed in drought stresses، however the cartenoids content and the ratio of cartenoids to total chlorophylls significantly increased. Although the peroxidase activity، as an antioxidant enzyme، of all three accessions of T. servanes increased in sever drought stress، but in two accessions (of three accessions) A. tinctoria considerably decreased. These findings suggested that the A. tinctoria and T. servanes showed a moderate tolerance to drought، although in both species some accessions had higher tolerance to sever drought stress than the other accessions due to higher capacities of osmotic adjustment.
    Keywords: chamomile, Proline, Chlorophyll, water deficit, Iran
  • Rayhaneh Amooaghaie, Fatemeh Nikandish Pages 140-152
    In this research، seeds and seedlings of two alfalfa cultivars (Yazdi and Hamedani) were inoculated singly or in combination by strains of Sinorhizobium and Bacillus species and grown at 2 levels (0 and 100 mM NaCl) of salinity. Rhizobium strains were isolated from nodules of alfalfa plants and Bacillus was isolated from rhizosphere soils of fields in Isfahan-Dolatabad. Salt tolerant strains were detected by drop plate method on YMA and PVK culture medium containing 100 mM NaCl. Salinity increased electrolyte leakage and reduced fresh and dry weight of plants، chlorophyll a، b content، in both cultivars. Cultivar ''Hamedani'' was more sensitive to salinity compared to cultivar ''Yazdi''. Inoculation with Sinorhizobium and Bacillus improved plants growth، chlorophyll content and membrane stability under both non-saline and saline conditions compared with the non-inoculated control plants. Two bacterial strains acted synergistically، so that، co-inoculation was often more effective than single inoculation with Rhizobium or Bacillus. Our results suggest that inoculation by strains of these two bacterial species could help to alleviate salinity stress in alfalfa plant.
    Keywords: Alfalfa, Bacillus, Sinorhizobium, Salinity
  • Mirtaher Ghaemi, Hossein Piri Sahragard, Hasan Yeganeh, Rooholah Kazemi Pages 153-163
    Study of the Phenology is the most important ecological issues and it can be a foundation for Resource Management. Phenology Recognition of different rangelands species in relation of grazing management and sustainable utilization of rangelands forage is an important issues. Without knowing Phenology of different rangelands species is not possible to determine the grazing season and grazing management and livestock. Therefore in order to determine of Entering livestock time and on time exit of the rangeland، phenology of Atriplex verrucifera as dominant species In the semi-steppe rangelands of Uromieh Tzkhrab and Soil moisture condition Was studied. The interpretation of Phonological stages was done by climate data. Result showed that the beginning of July to Second half of June and the end September to late October is the best time to start grazing of the Atriplex verrucifera species. Also Soil moisture result showed livestock entrance to rangeland in the late May will not cause a problem.
    Keywords: sustainable utilization, Grazing management, Phenology, tezkhrab rangelands
  • Vahid Niknam Pages 164-174

    Heavy metal pollution is one of the most important ecological problems in the whole world. According to the environmental protection agency (EPA)، Pb is the most common heavy metal contaminant in the environment. In this study the effects of Pb stress (0، 120، 240، 500، 1000 μM Pb) on 7 days seedlings of Medicago sativa L. were investigated in hydroponic culture. The our results indicated Pb accumulation in roots and aerial parts and an increasing trend in total biomass was observed with increas of Pb concentration in medium which reduced later. Compared with control seedlings، increase in the contents of MDA and H2O2 were observed in those the seedlings under Pb stress. Moreover، increase in total flavonoids content، and peroxidase activity in roots and shoots of the treated seedlings were observed under Pb stress. Content of total phenolics decreased in roots and increased in shoots comparing to than the control.

    Keywords: flavonoids, lead, Medicago sativa L, Phenolic compounds, peroxidase
  • Azadeh Najjar-Khodabakhsh, Nader Chaparzadeh Pages 175-185
    Soil salinity is one of the most important factors reducing the growth and yield of plants worldwide and determining plant distribution. Antioxidant systems play a crucial role in salt tolerance of plants. In this investigation، the effect of salt stress and its interaction with ascorbic acid on production of H2O2، malondialdehyde، membrane stability and root activities of catalase and peroxidase in Lepidium sativum L. were investigated. The experiment was conducted in a completely randomized design with four replications. Plants were harvested one week after starting treatments. The results showed that salinity increased the amount of H2O2 and malondialdehyde in leaves and roots، and catalase and peroxidase enzymes activities of the roots. Salinity decreased fresh weight of the shoots and roots، and membrane stability of the leaves. This reports shows that exogenous ascorbic acid can alleviate salinity stress effects on plants. As a whole، these data suggest that the ascorbic acid increased the tolerance of Lepidium sativum under salinity stress by overcoming the oxidative effects.
    Keywords: Ascorbic acid, Lepidium sativum L, Oxidative, Salinity
  • Pages 186-198
    In the present study، the effects of indole acetic acid (IAA) on certain physiological and biochemical parameters in Glycine max (L.) Merr under aluminum chloride (AlCl3) stress were studied. Seeds were sterilized and cultured in petri-dishes. Six days old seedlings were transferred to pots، and then they were irrigated with Hoagland solution in a growth chamber (with 16 h light period per 24 h، with day / night temperatures of 25/18 ºC respectively). Fourteen days old plants were treated with different concentrations of AlCl3 (0، 50، 100، 200 and 300 µM) and IAA (0، 50 and 100 µM). Plants were harvested 15 days after treatment. With increasing of aluminum concentration، NAR، RLGR، RWC، protein and soluble sugars contents decreased، however، SLA and peroxidase and catalase activities increased. With addition of IAA to culture solutions containing aluminum، the plants showed further decrease in the amount of soluble sugars، but the other parameters were adjusted. With increasing of aluminum concentration to culture solutions with and without IAA unsoluble sugars increased. Exogenous indoleacetic acid counteracted the deleteriots effects of Al3+ stress and helped plants to grow successfully under these adverse unfavorable conditions.
    Keywords: indole acetic acid, aluminum chloride, peroxidase, catalase, carbohydrate
  • Alireza Naqinezhad Pages 199-209
    The current investigation concerns the flora of a political boundary mountainous area of Arzaneh، 70 km northwest of Taybad، Khorassan-e Razavi province. A total of 255 plant species belonging to 51 families and 186 genera were identified during 2011 and 2012. Hemicryptophytes (37. 5%)، therophytes (32. 8%)، geophytes (14. 8%)، chamaephytes (9. 8%) and phanerophytes (4. 7%) constitute the life form spectrum of the study area. From a chorological point of view، Irano-Turanian elements were dominant chorotypes (55. 9%) and the rest of plants were related to one، two، three or various other phytogeographical regions. The area comprises 31 Iranian endemic species. According to IUCN conservation categories، seven species of the area were classified as vulnerable (VU) and lower risk (LR) in Iranian red data list.
    Keywords: Arzaneh, Taybad, Khorassan, e Razavi, Life form spectrum, Floristic study, IUCN categories
  • Kobra Yousefi, Ali Riahi, Amin Baghizadeh Pages 210-223
    In this study، effect of different concentrations of AgNO3 (for 4 hours treatment) and CuSO4 (for 16 hours treatment) elicitors were investigated on gene expression of FNS I and anti oxidant system in 21-day Cuminum cyminum seedlings. Semi-quantitative study of FNS I gene expression was shown a significant increase at 25 and 50 µM Ag concentrations rather than the control sample which decreased by the increase elicitor concentration up to 100 µM. On the other hand، by the increase elicitor concentrations، total flavonoid and anthocyanin contents and activity of some antioxidant enzyme as well as total protein content significantly increased. The gene expression were significantly elevated in treated seedlings by Cu elicitor at 4 and 8 µM treatments and its expression completely inhibited at 16 µM concentration. In this condition، total flavonoid and anthocyanin contents showed a similar trend and their contents were significantly reduced at 16 µM compared to the control sample. In contrast، the activity of antioxidant enzymes including catalase and superoxide dismutase، increased by the increase elicitor concentration، while total protein content drastically decreased. Based on the results، it deduced the increase FNS I gene expression and flavonoid and anthocyanin contents، were resulting in oxidative stress following absorption of these elicitors and activation of plant antioxidants system.
    Keywords: anthocyanin, antioxidant enzymes, flavonoid