فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 117، تابستان 1394)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 117، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/01
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سید ابوالفضل مسعودیان، مجید منتظری* صفحات 1-12
    علی رغم اتفاق نظر اکثر دانشمندان بر وقوع پدیده گرمایش جهانی، لیکن شک و تردیدهایی در خصوص وقوع این پدیده محیطی از سوی برخی از دانشمندان مطرح می شود. آنان گرمایش جهانی را با این استدلال زیر سوال می برند که دمای ثبت شده در ایستگاه ها شایستگی نمایندگی روند دما را ندارد. زیرا با گذشت زمان و افزایش جمعیت شهرها و نیرومند شدن جزیره ی گرمایی، دمای ایستگاه ها بازتاب جزیره ی گرمایی است نه گرمایش جهانی. برای رفع این شبهه، می توان موضوع را با رویکردی متفاوت ارزیابی کرد و به جای بررسی دما،گرمایش جهانی را از روی تغییرات ستبرای هواسپهر، ردیابی نمود. بدین منظور داده های شبکه ای ارتفاع ژئوپتانسیل تراز هزار و تراز پانصد هکتوپاسکال نیمکره شمالی از 11/10/1357 تا 09/10/1392 به مدت 12782 روز از تارنمای NCEP/DOE برداشت گردید. نقشه های ستبرا برای هر روز محاسبه و سپس نقشه میانگین ستبرای هر روز برای کل نیمکره فراهم شد. این محاسبات برای تمامی 12782 روز انجام شد و سری زمانی میانگین وزنی ستبرای هواسپهر نیمکره شمالی بدست آمد. سری مذکور علاوه بر نیمکره شمالی برای ایران نیز محاسبه شد و رفتار آن با سری های زمانی میانگین دماهای کمینه و بیشینه ایران ارزیابی گردید. بررسی ها نشان داد که طی دوره بررسی شده (1392-1357) میانگین ستبرای نیمهزیرین هواسپهر نیمکره شمالی حدود 13 متر افزایش داشته است. سال 1377 نقطه عطفی در تغییرات ستبرای هواسپهر نیمکره شمالی است. در این سال جهشی در سری زمانی ستبرای هواسپهر نیمکره شمالی دیده می شود. بررسی ها نشان داد که تغییرات ستبرای هواسپهر نیمکره شمالی در تمامی عرض های جغرافیایی یکسان نیست. در مناطق حاره بسیار ناچیز و در عرض های جغرافیایی بالا، بسیار شدیدتر بوده و دارای روند افزایشی معنادار می باشد. بررسی رابطه بین ستبرای هواسپهر نیمکره شمالی و ایران نشان می دهد که در طی دوره 35 ساله ستبرای هواسپهر ایران حدود 7/ 2 متر بیش از میانگین ستبرای نیمکره شمالی، افزایش یافته است. یعنی سرعت روند افزایش گرمایش ایران بیش از میانگین نیمکره شمالی است. سری زمانی دمای کمینه نسبت به دمای بیشینه رابطه بهتری را با سری زمانی میانگین ستبرای هواسپهر نیمکره شمالی نشان می دهد. در حالی که سری زمانی دمای بیشینه نسبت به دمای کمینه رابطه قوی تری با سری زمانی ستبرای هواسپهر ایران دارد. از سوی دیگر بررسی سری دمای کمینه و ستبرای هواسپهر ایران نشان داد که رفتار دمای کمینه در قبل و بعد از سال 1371 تغییر یافته و این می تواند بازتاب دهنده افزایش وردش پذیری دمای کمینه در فاز دوم باشد. در مجموع بررسی ها نشان داد که با هر درجه افزایش میانگین دما در ایران، حدود 17 متر بر ستبرای هواسپهر ایران افزوده شده است.
    کلیدواژگان: گرمایش جهانی، ستبرای هواسپهر، روند
  • عباس امینی *، زهرا زیدی صفحات 13-32
    امروزه صنعت گردشگری یکی از بزرگ ترین منابع درآمدی بسیاری از کشورها به حساب می آید. اما گردشگری از نظر ماهوی قبل از آنکه به عنوان یک پدیده اقتصادی مطرح باشد، یک امر فرهنگی است و فرهنگ به عنوان جاذبه اصلی گردشگری محسوب می شود. با توجه به آسیب پذیری و شکنندگی خاص میراث فرهنگی، توسعه گردشگری در مواردی می تواند موجب صدمه دیدن الگوهای فرهنگی بومی گردد. این امر در رابطه با گردشگری روستایی، که از جمله گزینه های مطرح و مهم برای کمک به توسعه اجتماعی و اقتصادی جوامع روستایی است، از حساسیت و اهمیت بیشتری برخوردار است. روستای ابیانه، به اعتبار پیشینه و آثار اصیل فرهنگی و تاریخی آن، از جمله شاخص ترین روستاهای گردشگری ایران در حوزه گردشگری فرهنگی به حساب می آید. با توجه به سابقه و شدت رونق گردشگری در این روستا، پژوهش حاضر با بهره گیری از فنون پیمایشی، به ارزیابی تاثیرات فرهنگی این پدیده از دیدگاه جامعه محلی پرداخته است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها بر اساس دیدگاه طیفی تداوم / گسست فرهنگی، بیانگر تاثیرگذاری فرهنگی معنی دار گسترش گردشگری، در همه حوزه های آداب و رسوم محلی، روابط و انسجام اجتماعی، مبادلات فرهنگی، کالایی شدن فرهنگ محلی، توجه به میراث فرهنگی، آگاهی های عمومی، ناهنجاری های فرهنگی، نمودهای رفتاری و تغییرات یا واگشت های فرهنگی، در سطح روستا از دیدگاه ساکنین محلی است. گذشته از تفاوت های جزئی و انگشت شمار، ارزیابی جامعه محلی حاکی از تضعیف همه موارد فوق و به عبارتی بروز این تغییرات در محدوده گسست فرهنگی، البته با شدت های ملایم، بوده است.
    کلیدواژگان: ابیانه، گردشگری روستایی، تاثیرات فرهنگی، کالایی شدن فرهنگ
  • سعید جهانبخش اصل *، حمید میرهاشمی، مهدی بلواسی صفحات 33-46
    توفان های تندری ازجمله پدید ه های آب و هوای هستند که گاهی می توانند باعث خسارات جبران ناپذیری به زیست بوم گردند. بدین منظور در مطالعه حاضر جهت شناسایی وجود روند در فراوانی روزهای همراه با توفان تندری در پهنه ی ایران، ازآمار 33 ایستگاه همدید که دارای آمار بلند مدت، از بدو تاسیس تا سال 2005 بودند بهره گرفته شد. ابتدا با اعمال روش های ناپارامتری من کندال و تخمین گر شیب سن بر روی چهار سری زمانی فصلی و یک سری زمانی سالانه هر ایستگاه، معناداری آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین جهت تشخیص سال آغاز روند از آزمون نموداری گام به گام من کندال استفاده شد. یافته ها نشان می دهند که نقطه بیشینه فراوانی مکانی روزهای توام با توفان تندری در پهنه ی ایران تابع زمان است. ارزیابی روند توسط هر دو آزمون حاکی از آن است که کلیه ی روندهای معنادار در تمام سری ها به جزء سری سالانه ایستگاه بم از نوع افزایشی هستند. بدین ترتیب با توجه به مشابهت زیاد نتایج دو آزمون می توان روند کلی توفان تندری را در ایران، در هر 5 سری زمانی از نوع افزایشی دانست. در این رابطه بیشترین و کمترین روند، به ترتیب مربوط به سری زمانی سالانه و سری زمانی زمستانه هستند؛ به طوریکه در سری زمانی سالانه روند 58% ایستگاه ها معنادار بودند. همچنین آزمون گام به گام آشکار نمود که در سری زمانی سالانه اکثر روندهای معنادار از دهه های 70 و 80 میلادی آغاز شده اند.
    کلیدواژگان: روش های ناپارامتری، من، کندال، تخمین گر شیب سن، طوفان تندری، ایران
  • محمدحسین پاپلی یزدی *، کاظم رستمی، داوود مهدوی صفحات 47-64
    مفهوم مشارکت، مفهومی دیرینه و همراه روستاییان بوده و از دیرباز با زندگی آنها پیوند داشته است. در روستاهای ایران نیز از گذشته مشارکت های مردمی در فعالیت های مختلف روستایی و زراعی وجود داشته که در مناطق مختلف تحت عناوین مختلفی همچون بنه، صحرا، حراثه و... از آن یاد برده می شوند. اما از مشروطیت تا کنون شاهد تصویب قوانینی از طرف مجلس ملی و مجلس شورای اسلامی هستیم که با همه ی تلاش های صورت گرفته و قوانین مدون شده هنوز هم اجرای بسیاری از طرح ها در روستاها به شکست می انجامد. این در حالی است که بسیاری از مشارکت های سنتی روستاییان از نوع خودانگیخته بوده و به گونه ای با زندگی روستاییان عجین شده و همراه با آثار و پیامدهای مثبتی بوده است. در پژوهش حاضر با استفاده از روش شناسی موردی و توصیفی – تحلیلی تلاش بر این است که به معرفی یک نمونه از این نوع مشارکت ها در قالب کشت برنج در روستای شهریاراز توابع بخش فلارد استان چهارمحال و بختیاری پرداخته شود. این نوع مشارکت که در روستای شهریار با کار و زندگی روستاییان عجین شده است و نتایج اقتصادی و اجتماعی بی شماری به همراه دارد، از قبیل: مدیریت منابع آب و خاک، همدلی و وحدت کشاورزان، عدالت اقتصادی و اجتماعی بین اهالی روستا، توجه به فقیران روستا و...
    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت سنتی، روستای شهریار، شیوه کشت برنج
  • محمد دارند *، هادی ظرافتی، امیدرضا کفایت مطلق، ریحانه سمندر صفحات 65-84
    بدون شک امروزه دسترسی به داده های به روز، با قدرت تفکیک مکانی بالا و تفکیک زمانی کوتاه مدت سنجه های هواشناسی یکی از نیازهای ضروری پژوهش های علوم جوی است. برای انجام این پژوهش از داده های بارش روزانه(در صورت وجود)، ماهانه و سالانه ی ایران زمین پایگاه های بارش جهانی و منطقه ای طرح اقلیم شناسی بارش جهانی، مرکز اقلیم شناسی بارش جهانی، افرودیت ویرایشV1101 با تفکیک مکانی 25/ 0 درجه ی قوسی، افرودیت ویرایش V1101 با تفکیک مکانی 5/ 0 درجه ی قوسی و افرودیت ویرایش V1003 با تفکیک مکانی 25/ 0 درجه ی قوسی بهره گرفتیم. مقادیر بارش ایران و تغییرات آن برپایه ی پایگاه های یاد شده محاسبه و با پایگاه داده بارش اسفزاری و ایستگاه های همدید و اقلیمی طی بازه ی زمانی 1979 تا 2004 مقایسه گردید. ابتدا برای هر پایگاه جداگانه یک سری زمانی روزانه(در صورت وجود)، ماهانه و سالانه بارش برای پهنه ی ایران زمین فراهم شد. به کمک روش ناپارامتری من کندال وردایی سری زمانی ماهانه و سالانه ی بارش برآورد شده ی پایگاه ها برای ایران در سطح اطمینان 95 درصد مورد آزمون قرارگرفت و مقادیر نرخ روند به کمک شیب سن برآورد شد. یافته ها بیانگر آن است که بین مقادیر بارش پایگاه داده ی اسفزاری و ایستگاهی با سایر پایگاه های داده بارش جهانی و منطقه ای ارتباط معناداری وجود دارد. میزان ارتباط بین پایگاه بارش اسفزاری با سایر پایگاه های داده ی بارش برای ایران زمین بیشتر است و این خود به نوعی بیانگر دقت بسیار زیاد پایگاه داده بارش اسفزاری در برآورد بارش ایران زمین است. بطور کلی ارتباط دو پایگاه داده ی بارش اسفزاری و ایستگاهی با سایر پایگاه ها در ماه های مرطوب سال بیشتر از ماه های خشک است. پایگاه داده بارش اسفزاری بیشترین همبستگی را با پایگاه داده مرکز اقلیم شناسی بارش جهانی نشان می دهد. به لحاظ روند و نرخ روند نیز هماهنگی خوبی بین پایگاه داده اسفزاری و سایر پایگاه های داده ی بارش وجود دارد. یافته های حاصل از تحلیل روند نشان داد که روند تغییرات بارش مربوط به ماه های می و ژوئیه ایران به لحاظ آماری معنادار است. در ماه می بارش دریافتی کشور روند کاهشی و در ماه ژوئیه روند افزایشی و مثبتی را نشان می دهد. برای کل پایگاه های داده، بارش سالانه ی کشور روبه کاهش است و روند نزولی دارد. بطور کلی مقایسه بین پایگاه های داده ی بارش بیانگر آن است که برای مطالعه ی ویژگی های بارش در ایران زمین، داده های بارش مربوط به پایگاه های جهانی و منطقه ای ذکر شده در این پژوهش می تواند بسیار ارزشمند و سودمند باشد.
    کلیدواژگان: بارش، پایگاه های داده بارش، تغییرات بارش، ایران
  • کیومرث ملکی *، یوسف قنبری، محسن شایان، آرزو شفاعتی صفحات 85-102
    هدف پیش رو در روند این تحقیق، بررسی و جستجوی راهکاری برای ممانعت از مهاجرت روستاییان به شهر بوده استکه سالیانه نزدیک به صدخانوار از جمعیت روستاه های این شهرستان به مرکز شهرستان و مرکز استان مهاجرت می کنند.روش تحقیق در این مقاله از نوع توصیفی، اسنادی و تحلیلی بوده و جامعه آماری مورد مطالعه روستای بالای 300 نفر جمعیت از شهرستان روانسر، از توابع استان کرمانشاه می باشد. شاخص های مورداستفاده قرار گرفته در این پژوهش، شاخص بهداشتی، آموزشی، ارتباطات جاذبه های گردشگری و زیرساختی می باشد. داده های مورد نیاز با بهره گیری از منابع آماری مربوط به سالنامه آماری سال 1390و مشاهدات میدانی، گردآوری شده است. تکنیک به کار رفته در این مقاله، DC=PF/NFضریب عمران پذیریمی باشد و همچنین از نرم افزارهای Excelجهت تحلیل داده ها و نرم افزار Arc GIS جهت پیاده کردن نتایج پژوهش بر روی نقشه استفاده گردیده است. نتایج تحقیق، نشان دهنده شکاف زیاد میان روستاهای مورد تحلیل شهرستان روانسر و توسعه نامتعادل در این روستاها، با توجه به شاخص های مورد استفاده است. بر این اساس روستاهای نهرابی حسن آباد و قوری قلعه نسبت به روستاهای دیگرتوسعه یافته تر و ضریب عمران پذیری در این روستاها در بالاترین سطح ممکن قرار دارد و روستاهای دیگر در پایین ترین سطح قرار داشته و سرمایه گذاری در این گونه روستاها احتمالا با شکست مواجه خواهد شد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، روستا، توسعه یافتگی، ضریب عمران پذیری، روانسر
  • محمدباقر بهیار* صفحات 103-112
    در این تحقیق به منظور شناسایی مناطق مستعد رخدادمه و طوفان های گرد و غبار،تعداد روزهای همراه با دید کمتر از 1 کیلومتر و همراه با گرد و غباراز 95 ایستگاه همدید کشور در دوره آماری 1990- 2007 استخراج و سپس نقشه فراوانی رخداد قابلیت دید کمتر ازیک کیلومتر در شبکه جاده ای پس از دورن یابی توسط روش Spline در محیط ArcGIS در گستره کشور تهیه گردیده است.همچنین با تحلیل طیفی باندهای مادون قرمز و مرئی تصاویر سنجنده SEVERI از ماهواره MSG، نقشه درصد ابرناکی هوا درسطح زمین و ضخامت نوری ابرهای با ارتفاع پایین به عنوان شاخص مناطق مه گیر و ابرهای استراتوس با ارتفاع پایین در جاده های کشور برای دوره آماری 1980- 2010 ارائه شده است. برای استخراج توزیع مکانی رخداد طوفان های گرد و غبار نیز از داده های ماهواره ای مادیس و شاخص ضخامت اپتیکی آئروسل (AOT) برای دوره آماری 2000- 2010 استفاده شده است.با توجه به نتایج، بیشترین درصد فراوانی رخداد قابلیت دید کمتر از یک کیلومتر در ناحیه خزری و شمال غربی کشور ناشی از مه و در نواحی جنوب غرب و شرق کشور ناشی از گرد و غبار است.بیشترین درجه خطرپذیری به لحاظ پتانسیل مه خیزی در شبکه جاده ای کشور نیز در جنوب و جنوب غرب ناحیه خزری و از منظر رخدادگرد و غبار در غرب تا جنوب کشور و درمحدوده شمال شرقی ناحیه خزری است.
    کلیدواژگان: مه، طوفان گرد و غبار، داده های ماهواره ای، روش درونیابی Spline، ArcGIS، پهنه بندی مخاطرات
  • محمد شریفی *، محمدحسین رامشت صفحات 113-130
    ژئوسیستمها یا سیستمهای ژئومورفیک(Geomorphic systems) عبارت از ساختارهای ارضی با اثرات متقابل فرایندها که به طور مجزا یا مشترک عمل کرده و مجموعه ای از واحد های ارضی را ایجاد می کنند. عناصر ژئوسیستم متشکل از خطوط یا خطواره ها، نقاط، سطوح و احجامی است که نحوه ی روابط این عناصر با هم هویت ساختار فضایی آنها را شکل می دهد. این عناصر در ارتباط با هم فضاهایی را برای کاربری های مختلف فراهم می کنند. در واقع، الگوهای ساختاری و به تبع آن فضایی عملکردها را جلوه گر می سازند.
    این پژوهش در چارچوب روش تحلیل سیستمهای ژئومورفیک و همچنین تحلیل تحولات تاریخی و الگوی دیرینه شناسی مدنیت گذشته واقع بر روی پهنه ی تهران صورت گرفته است. برای این کار از نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، DEM تولید شده 20 متر توسط رادار، عکسهای هوایی و تصاویر ماهواره ای لند ست و همچنین گوگل ارث استفاده گردیده است.
    یافته های تحقیق بیانگر این هستند که پهنه ای که کلان شهر تهران بر روی آن قرار گرفته را می توان یک پهنه ی گلاسیو-فلوویالی (Glacio-fluvial) نامید. پهنه ای که فرایند های یخی و جریانی به صورت متناوب در کواترنربه عنوان دینامیک بیرونی بیشترین اثرگذاری را در تغییر شکل ساختار اولیه ی آن به مثابه پهنه یا پهنه های زیست- مکان انسانی داشته اند. بعلاوه، فعالیت گسلهای شمال و جنوب تهران بر گسیختگی و ایجاد ناهمواری و پراکندگی این پهنه ها نقش زیادی ایفا کرده اند. بدین ترتیب، ژئوسیستم تهران را می توان متشکل از مرز، ساختار،عملکرد(رفتار)، دالان، جهت، تحول تاریخی منحصر به فرد، کلیت و انسجام، و ویژگی های اقلیمی خاص دانست. این عناصر در ارتباط با هم عوارض ژئومورفیکی را شکل داده اند که می توانند الگوی ساخت های شهری و کاربری های اراضی قرار بگیرند. درک این عناصر در چارچوب یک ژئوسیستم با ماهیت منحصر به فرد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است چرا که سازگاری و انطباق ساخت های شهر بر این عناصر به شهر ارگانیک و پایدار انجامیده و می تواند به مثابه نقطه عطفی در شهر سازی قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: ژئوسیستم، توسعه شهری، ژئوسیستم تهران، محل سکونت(زیست گاه)
  • معصومه روستایی *، مریم آق آتابای صفحات 131-146
    پژوهش کنونی به منظور شناخت فعالیت های نو زمین ساختی حوضه آبریز زیارت، در دامنه شمالی البرز خاوری واقع در جنوب گرگان و با استفاده از محاسبه شاخص های ریخت زمین-ساختی و شواهد زمین ساختی موجود در منطقه، صورت گرفته است. در این راستا 6 شاخص زمین ریختی (شاخص های شیب رود، نامتقارنی حوضه زهکشی، شکل حوضه، منحنی فرازسنجی، انتگرال فرازسنجی و پیچ و خم پیشانی کوهستان) محاسبه و نتایج به دست آمده از آنها مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج کلی بررسی این ویژگی ها، به عنوان شاخص زمین ساخت فعال نسبی محاسبه شد و به چهار رده شامل مناطق خیلی فعال، فعال، متوسط تا مناطقی با فعالیت کم، تقسیم بندی شد. رده های بالای فعالیت زمین ساختی اغلب در خاور و جنوب خاوری حوضه زیارت بدست آمد، در حالی که بقیه نواحی دارای رده های متوسط است. از دیگر نتایج این پژوهش، پایین بودن مقادیر محاسبه شده شاخص پیچ و خم پیشانی کوهستان و مقادیر بالای شاخص شیب رود است. افزایش میزان فعالیت زمین ساختی در بخش های این حوضه می تواند وابسته به موقعیت نقاط اوج شاخص شیب رودخانه ها در راستای گسل ها و پاره های گسلی باشد. همچنین مقدار نامتقارنی حوضه زهکشی در بیشتر زیرحوضه های این منطقه بیشتر یا کمتر از 50 محاسبه شده است که نشان دهنده انحراف حوضه ها به سوی باختر یا خاور هر آبراهه است. از سوی دیگر، بالا بودن مقادیر نامتقارنی حوضه زهکشی در شاخه اصلی رودخانه زیارت به طور واضح حاصل عملکرد گسل های کاسپین و در بخش های جنوب و جنوب خاوری این حوضه تحت تاثیر فعالیت گسل های رادکان و تل انبار می باشد. همچنین نتایج به دست آمده از بررسی شاخص زمین ساخت فعال نسبی در ناحیه مذکور، بیانگر تمرکز مناطقی با فعالیت بالای زمین ساختی در بخش مرکزی و جنوب خاوری حوضه زیارت است، در حالی که سایر مناطق دارای رده های متوسط فعالیت زمین ساختی هستند، این امر موید فعال بودن منطقه مذکور از نظر نو زمین ساختی می باشد. مطالعات انجام شده بر روی روند شکستگی ها، آثار گسلی و آبراهه ها در ایستگاه های شمالی و مرکزی این منطقه بیانگر این مطلب است که ارتباط نزدیکی بین خطواره ها، عناصر ساختاری و روابط هندسی موجود بین آنها و موقعیت قرار گیری آبشارها و چشمه ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: نو زمین ساخت، شاخص ریخت زمین ساخت، حوضه آبریز زیارت
  • محمود احمدی *، داوود عاشورلو، مهدی نارنگی فرد صفحات 147-160
    در این پژوهش داده های دمایی روزانه ایستگاه همدید شیراز از تاریخ 1951 تا 2010 در بازه زمانی 60 ساله مورد بررسی قرار گرفت. سپس میانگین روزانه دما به میانگین پنج روزه پنجک تبدیل گردید. نتایج حاصل از تحلیل خوشه ایبر روی فواصل اقلیدسی به روش وارد چهار فصل متمایز دمایی را مشخص می نماید، بر این اساس دوره گرم از 18 خرداد (هشتم ژوئن) آغاز و در 7 شهریور (29 آگوست) به پایان می رسد، همچنین دوره سرد از هفده آبان (8 نوامبر) شروع و تا هشتم فرودین (28 مارس) ادامه پیدا می کند. بعد از تعیین فصول بر اساس تصاویر سنجنده TM ماهواره LANDSAT دامنه های دمایی (دمای سطح زمین) و میزان شاخص پوشش گیاهی NDVI برای هر دو فصل گرم و سرد با استفاده از نرم افزار9.2 ERDAS IMAGING در تاریخ های 6 دسامبر 2010 و 15 ژوئیه 2010 به ترتیب جهت فصول سرد و گرم تهیه و ارزیابی و محاسبه تفاوت های آن به کمک نرم افزار ARCGIS 9.3 انجام پذیرفت.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، دمای سطح زمین، فصل سرد و گرم، تصاویر ماهواره ای، شهر شیراز
  • وحید فیضی *، علی اکبر شمسی پور، محمد شیخی صفحات 161-178
    رشد روز افزون جمعیت و افزایش شهر نشینی موجب گسترش سکونتگاه های غیررسمی شده است. سکونتگاه های غیررسمی در کشورهای در حال توسعه بیشتر از سایر بافت های شهری در معرض انواع خطر و سوانح طبیعی هستند. معمولا این نوع از سکونتگاه ها با توجه به نبود برنامه مشخص و عدم اعتناء بر ضوابط و مقررات و بدون توجه به مخاطرات طبیعی بسط و گسترش می یابند. گسترش سکونتگاه های غیر رسمی در شهر بندرعباس باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای شهر و مدیریت شهری شده است. یکی از مهمترین محلات غیررسمی در این شهر، محله چاهستانی هاست. در این مطالعه برای تشخیص پهنه های نیازمند جابجایی از منظر عوامل تاثیر گذار طبیعی، از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده است. ابتدا به بررسی عوامل طبیعی تاثیرگذار پرداخته شد، سپس با توجه به مقادیر کمی وزن هر یک از عوامل، نقشه وزنی هر عامل تهیه و در نهایت اقدام به تهیه نقشه آسیب پذیری با استفاده از لایه های وزنی و ضریب وزنی مربوط به هر یک از عوامل شده است؛ سپس برای تدقیق پهنه های نیازمند جابجایی، از محیط Arc Scene نرم افزار Arc Gis استفاده شد، سرانجام با استفاده از توپوگرافی سه بعدی محله و پس از بازدیدهای میدانی و تدقیق نتایج، پهنه های نیازمند جابجایی مشخص گردیده اند. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می-دهد که بخش های شمالی و شمال شرقی محله از نظر محیطی در محدوده خطر بالایی قرار دارند و در صورت بروز خطر، آسیب های جبران ناپذیری را بر جای می گذارد. عواملی از قبیل نامناسب بودن ساخت و سازها، مقاومت کم مصالح بکار رفته در ساختمان ها و عمر زیاد آنها، وجود معابر تنگ و باریک، استقرار بر روی عناصر منفصل و نامقاوم، شیب زیاد و بالاخره ناپایداری دامنه های مشرف به محله در بخش های شرقی و خطر حرکات توده ای، آسیب پذیری این محله را تشدید می کند. بر این اساس، توجه به عوامل محیطی و تاثیر پدیده های مرفوژنیک در تصمیم گیری هایی که منجر به تهیه طرح های ساماندهی این نوع از سکونتگاه ها می شود، ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: محله چاهستانیها، تحلیل سلسله مراتبی، سکونتگاه های غیر رسمی، پهنه های جابجایی
  • سیروس قنبری *، جواد بذرافشان، امیر شاهوردی صفحات 179-194
    امروزه شناخت و تقویت شبکه های اجتماعی و خدماتی موجود در سکونتگاه های روستایی و مدیریت آگاهانه ی امکانات و خدمات به عنوان یکی از خط و مشی های برنامه ریزی توسعه ی روستایی نه تنها به توزیع بهینه ی امکانات و منابع در نواحی روستایی یاری می رساند بلکه انسجام کالبدی و ساختار فضایی مناسب سکونتگاهی را در پی خواهد داشت. دهستان شیروان که محدوده ی مورد پژوهش را تشکیل می دهد یکی از 7 دهستان تشکیل دهنده ی شهرستان بروجرد و بزرگ ترین آن ها به شمار می رود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی خدماتی در کارکرد فضایی خدمات روستایی دهستان است. به منظور دست یابی به هدف پژوهش، برای هرکدام از جریانات و روابط اجتماعی- فرهنگی و خدماتی موجود در دهستان شیروان پرسشنامه تهیه گردید و با مراجعه به شورای روستاها تکمیل شد. سپس هر کدام از این جریانات و روابط مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و با یکدیگر مقایسه شده است. تحقیق ازنوع توصیفی –تحلیلی بوده وبرای گردآوری اطلاعات وداده های مورد نیاز ازشیوه های اسنادی ومیدانی استفاده شده است. به طور خاص در این پژوهش با بهره گیری از روش تحلیل شبکه به تحلیل جریانات و روابط عنوان شده در ناحیه ی مورد مطالعه پرداخته شده است. نتایج حاصل از بررسی ها نشان می دهد که در سطح دهستان شیروان اکثر نقاط و مکان های مرکزی در زمینه ی روابط اجتماعی- فرهنگی با نقاط گره گاهی و مکان های مرکزی در زمینه ی خدمات روستایی پوشش و همخوانی دارد و این پوشش موید این مطلب است که شبکه های اجتماعی در جریانات و روابط خدماتی بین سکونتگاه های روستایی دهستان تاثیرگذار بوده است و جریانات و روابط خدماتی میان آن ها محدود به محیط خود نبوده و روستاهای مستقر در نواحی طبیعی عنوان شده، با یکدیگر در ارتباط بوده و جریانات خدماتی میان آن ها برقرار است.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه، شبکه های اجتماعی، مراکز خدماتی، دهستان شیروان
  • جمال محمدی *، سارا میرزایی صفحات 195-214
    همگام با رشد روزافزون جمعیت و توسعه شهرنشینی، شهرها در شرایط کنونی، با مشکلاتی ازجمله کمبود مسکن و سایر خدمات رفاهی روبه روهستندکه همین امر خود عامل افزایش تخلفات ساختمانی در شهرها به ویژه در کلانشهرها، شده است و این معضل به علت فقدان نظارت کافی بر ساخت و سازهای شهری تشدید شده است. تخلفات ساختمانی یکی از مسایل مهم شهرها است که برخورد با آن و حل آن به آسانی امکان پذیر نیست. یکی از راه حلهای اصولی و ممکن، تلاش برای پیشگیری از وقوع آنها و کاهش زمینه های وقوع این گونه تخلفات در سطح شهرها است. هدف از این مقاله، تحلیل تخلفات ساختمانی در مناطق شهر اصفهان و تبدیل آنها به عوامل معنی دار می باشد. روش پژوهش «توصیفی، قیاسی و تحلیلی» است و از تحلیل تطبیقی نیز استفاده شده است. روش تحلیل در این پژوهش، تحلیل مقایسه ای بین مناطق 15گانه شهر اصفهان و استفاده از تکنیک تحلیل عاملی است. در این پژوهش با استفاده از آمار اخذ شده از معاونت معماری و شهرسازی شهرداری اصفهان، به بررسی تخلفات ساختمانی در مناطق 15 گانه شهر اصفهان و سپس استخراج 8 عامل جدید از 52 عامل موجود(انواع تخلفات ساختمانی)، پرداخته شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد: 1- در دوره زمانی مورد مطالعه از سال 1387 تا 1391، میزان تخلفات ساختمانی در مناطق شهری اصفهان نه تنها کاهش نیافته، بلکه با افزایش نیز رو به رو بوده است.2- براساس تخلفات صورت گرفته در شهر اصفهان، 52 نوع تخلف صورت گرفته است که با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی به 8 عامل کاهش یافت و با توجه به متغیرهای موجود به ترتیب 8 عامل: تخلفات ارتفاعی و احداثی، تخلفات پروانه ساخت، تخلفات کاربری های تجاری، تخلفات اجحاف، تخلفات دید و اشراف، تخلفات درها و پله ها، تخلفات اضافه ساخت، تخلفات تغییر کاربری استخراج شد که این 8 عامل 45/ 84 درصد از واریانس جامعه را پوشش می دهد. 3- بیشتر تخلفات ساختمانی صورت گرفته در شهر اصفهان، مربوط به تخلفات ارتفاعی و احداثی، تخلفات پروانه ساخت و تخلفات مربوط به کاربری های تجاری است.
    کلیدواژگان: تخلفات ساختمانی، ماده100، تحلیل عاملی، شهر اصفهان
  • داریوش رحیمی *، سمیه خالقی دهنوی، ناهید آتشی صفحات 215-226
    رگبارهای منفرد از مهمترین منابع تامین کننده آب و موثر در عملیات های آبخیزداری و آبخوان داری به ویژه در مناطقی با اقلیم نیمه خشک و کوهستانی می باشند. داشتن برآورد دقیق از ارتفاع بارش در رگبارهای منفرد از گام های اساسی درمدیریت ریسک مرتبط با منابع آب است.در این مطالعه به منظور برآورد رگبارهای منفرد در حوضه جهان بین از مدل GSDM استفاده شده است.داده های استفاده شده در این مدل شامل داده های عناصر هواشناسی، رقومی و آب قابل بارش می باشد.براساس نتایج استخراجی از مدل مذکور مقادیر برآوردی حداکثر بارش محتمل حوضه با درنظر گرفتن شرایط بهینه سینوپتیکی و ترمودینایکی ریزش های جوی در شرایط بهینه بین 126 تا 350 میلی متر در نوسان است.براساس مدل GSDM حداکثر بارش حوضه در مناطق دشتی حوضه 126 و در ارتفاعات به 350 میلی متر می رسد.این مقدار در مقایسه با بارش های ثبت شده حوضه؛در خروجی آن و در دامنه جنوبی ارتفاعات (ایستگاه جونقان)به میزان230 میلی متر ثبت گردیده؛ قابل مقایسه می باشد.
    کلیدواژگان: رگبار منفرد، GSDM، حوضه آبی جهان بین، آب قابل بارش
  • فرید فریدانی بردسکن *، علیرضا زارعی، علیرضا فرید حسینی، امین علیزاده صفحات 227-242
    درمیان فرایند های تخریب زمین، فرسایش خاک مهم ترین تهدید برای منابع آب و خاک در مناطق خشک و نیمه خشک بحساب می آید. این تحقیق در حوضه آبریز شیرین دره، منطقه ای نیمه خشک در شمال شرقی ایران، برای ارزیابی روش پتانسیل فرسایش (EPM) و روش هیدروفیزیکی (CSY) در تولید نقشه های پتانسیل فرسایش و بار رسوب با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام شد. داده هایی که در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفتند از نقشه های توپوگرافی، عکس های لندست ETM+، عکس های هوایی و داده های هواشناسی بدست آمده اند. سنجش فرسایش در روش EPM و CSY از طریق فاکتور های طبقه بندی شده انجام شد. در انتها مشخص شد بیشتر مناطق دارای پتانسیل فرسایش زیاد و بسیار زیاد دارای سازنده های زمین شناسی مثل: سرچشمه (Ksr)، سنگانه (Ksn) و رسوبات کواترنری (Q) هستند. همچنین نتایج نشان داد که بیشتر بار رسوب حوضه آبریز شیرین دره مربوط به بخش شرقی است. پیشنهاد می شود که عملیات آبخیزداری و حفاظت خاک در مناطق شرقی حوضه آبریز شیرین دره اجرا گردد.
    کلیدواژگان: حوضه آبریز شیرین دره، روش CSY، روش EPM، سیستم اطلاعات جغرافیایی، فرسایش و رسوب
  • معصومه ملانوروزی *، محمودرضا میرلطفی صفحات 243-260
    استقرار صنعت در مناطق روستایی در قالب شهرک های صنعتی سبب جذب نیروی جویای کار در مناطق روستایی شده است و زمینه مناسب جهت ایجاد تحول در وضعیت زندگی روستاییان را فراهم می آورد. لذا بطور کلی می توان گفت احداث شهرک های صنعتی اشتغال پایدار، دسترسی به رفاه بیشتر و بهبود کیفیت زندگی را برای روستاییان به همراه دارند. یک سوال اساسی، در این ارتباط این است که اساسا ایجاد شهرک های صنعتی چه تاثیراتی بر کیفیت زندگی روستائیان می تواند داشته باشد؟ بنابراین هدف این پژوهش، سنجش تاثیرات شهرک صنعتی خیام بر کیفیت ذهنی زندگی روستاییان نیشابور با استفاده از روش های توصیفی- تحلیلی است. در این میان شاخص های ذهنی کیفیت زندگی به سنجش سطح رضایت افراد و گروه ها می پردازد. جمع آوری اطلاعات و داده ها از طریق مطالعات اسنادی و کتابخانه ای، مقالات علمی-پژوهشی، مشاهدات میدانی، تنظیم پرسشنامه است. اطلاعات بدست آمده از این مراحل با استفاده از نرم افزار spss، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که، با توجه به آزمون t تک نمونه ای با سطح معناداری بدست آمده، 0.000= sig و مقدار 165/ 46 =t شهرک صنعتی خیام بر افزایش کیفیت زندگی روستاییان موثر بوده است. آزمون رتبه ای ویلکاکسون گویای آن است که میان کیفیت ذهنی پاسخ دهندگان در قبل و بعد از اشتغال در شهرک تفاوت معناداری وجود دارد چرا که 71 /77 درصد از پاسخ دهندگان اعلام نمودند که کیفیت ذهنی زندگی آن ها بعد از اشتغال در شهرک بهبود یافته است و 82/ 4 درصد از پاسخ دهندگان اعلام نمودند که شاخص های کیفیت ذهنی زندگی آنان در دوره قبل و بعد از اشتغال در شهرک صنعتی تغییر نکرده است و 47 /17 درصد نیز اعلام داشتند که شاخص های کیفیت زندگی آن ها قبل از اشتغال در شهرک مطلوب تر از بعد از اشتغال در شهرک صنعتی بوده است.
    کلیدواژگان: شهرک صنعتی، کیفیت ذهنی، روستاییان نیشابور
  • عنایت الله رحمتی *، مجید منتظری، امیر گندمکار، مهران لشنی زند صفحات 261-274
    مقدمه
    تبخیر یکی از پدیده های چرخه آبشناسی است که در مطالعات آب از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بخش زیادی از بارندگی سالانه در آب و هوای خشک و نیمه خشک که ویژگی آب و هوایی ایران است بدون درنگ به جو بر می گردد. بنابراین تخمین و پیش بینی تبخیر دربرآورد میزان آب مهم خواهد بود. حوضه دز در جنوب غرب ایران، جایی که مهمترین کانونهای آبگیر دائمی کشور در آنجا واقع گردیده قرار دارد و تامین کننده آب پرآب ترین رودخانه کشوراست. براین ا ساس پیش بینی تبخیر به عنوان یکی از مهم ترین پدیده های هیدرولیکی نقش اساسی دربرنامه های مربوط به آب در این حوضه دارد. تبخیر تابع عوامل مختلف بوده و به علت نیاز به متغیرهای اقلیمی متفاوت و اثر متقابل این متغیرها بر همدیگر یک پدیده غیر خطی وپیچیده است و در مطالعه آن باید روش های دقیقی را برای شبیه سازی بکار گرفت. بررسی ارتباط سیگنالهای اقلیمی در میزان تبخیر موضوعی است که می تواند پیش بینی آن را ممکن سازد. سیگنالهای اقلیمی نشانه هایی هستند که متغیرهای آب و هوایی را درمناطق مختلف تحت تاثیر خود قرار می دهند که از میان این سیگنالهای می توان به Nino، NAO، Enso، SST و... اشاره کرد. برای پیش بینی میزان تبخیر براساس این سیگنالها مدلهای مختلفی وجوددارد. پژوهشگران شیوه های گوناگونی را به کار گرفته تا نتایج قابل قبولی را برای نقاط مختلف دنیا بدست آورند. از میان این شیوه ها مدل شبکه عصبی مصنوعی (ANN) به دلیل آنکه دارای رفتار مشابهی با سیستم های نرون زیست شناسی می باشد علاقمندان زیادی دارد. این شبکه توان آنرا دارد که قانون حاکم برداده ها را استخراج نموده و همانند سازی وپیش بینی پارامترهای آب و هوایی را ممکن سازد. در این پژوهش تغییرات تبخیر در حوضه دز در ارتباط با سیگنالهای بزرگ مقیاس اقلیمی مورد بررسی قرار گرفته و ضمن تعیین میزان کارایی شبکه های عصبی مصنوعی و سیگنالهای اقلیمی برای پیش بینی تبخیر، مهمترین سیگنالهای اقلیمی مرتبط با تبخیر در این حوضه مشخص می گردد. داده ها و
    روش ها
    منطقه مورد مطالعه در بر گیرنده حوضه دز می باشد که خود بخشی از حوضه آبریز خلیج فارس است. این حوضه قسمتهایی از استانهای لرستان، چهار محال و بختیاری، خوزستان و مرکزی را شامل میشود.برای انجام پژوهش از آمار مربوط به تبخیر در چهار ایستگاه سینوپتیک داخل واطراف حوضه شامل: خرم آباد، اراک، دزفول و کوهرنگ استفاده گردیده است. طول دوره آماری 29 سال از 1983 تا 2011 برای ایستگاه های خرم آباد و اراک و 19 سال از 1992 تا 2011 برای ایستگاه های دزفول و کوهرنگ می باشد. آمار مربوط به سیگنالهای بزرگ مقیاس اقلیمی از سایت (Noaa) فراهم آمده که طول آن همزمان با سالهای آماری تبخیر است. در این پژوهش جهت شبیه سازی تبخیر در حوضه دز در آغاز شبکه مصنوعی مناسب ساخته شده که مراحل آن شامل: مشخص کردن نوع شبکه و تعیین تعداد نرون در هر لایه، آموزش شبکه و آزمایش شبکه است. پس از آموزش شبکه عصبی، نسبت به تعیین وزن داده ها بین مقادیر صفر و یک اقدام شده وتعداد نرون در لایه پنهان از طریق سعی و خطا مشخص می شود. هر ورودی در وزن متناظرش ضرب شده وسپس با یکدیگر جمع می شوند به این عملیات تابع جمع بندی می گویند. عدد حاصل از تابع جمع بندی به تابع تحریک فرستاده می شود تا آنرا به خروجی تبدیل کند. یافته های پژوهش: با استفاده از ماتریس همبستگی از میان 24 سیگنال بزرگ مقیاس اقلیمی، برای هر ایستگاه تعداد 4 سیگنال که بیشترین ارتباط را با تبخیر دارند مشخص گردید. برای تعیین ساختار بهینه شبکه تعداد نرونها در لایه میانی از 5 تا 15 و نسبت یادگیری (LR) را از 1/0 تا 3/0 تغییر داده، جایی که ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) کمترین مقدار و ضریب تبیین (R2) بیشترین مقدار را نشان می داد به عنوان ساختار بهینه تعیین شد، که ساختار بهینه برای ایستگاه خرم آباد 7 نرون در لایه میانی و نسبت یادگیری 3/، ایستگاه دزفول 10 نرون در لایه میانی و نسبت یادگیری 2/، ایستگاه کوهرنگ 9 نرون در لایه میانی و نسبت یادگیری2/، ایستگاه اراک 8 نرون در لایه میانی و نسبت یادگیری 3/ می باشد. با مشخص شدن شبکه عصبی بهینه، داده های مشاهده ای تبخیر و خروجی شبکه با هم مقایسه شده که نتیجه مقایسه بیانگر همبستگی بالای بین آنها در ایستگاه های حوضه است. میزان این همبستگی در ایستگاه خرم آباد 79 درصد، دزفول 96 درصد، کوهرنگ 88 درصد و اراک 72 درصد می باشد. به منظور پیش بینی تبخیر بین داده های مربوط به خروجی شبکه به عنوان متغیر وابسته و داده های مربوط به سیگنالهای اقلیمی به عنوان متغیر مستقل، همبستگی گرفته که در هر 4 ایستگاه همبستگی بالایی را نشان می دهد، به طوریکه در ایستگاه خرم آباد 5/ 99 درصد، دزفول 3/ 98 درصد، کوهرنگ 2/ 99 درصد و اراک 99 درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    ساختار شبکه عصبی مصنوعی بهینه که دارای میزان ضریب تبیین بالا وریشه میانگین مربعات خطای کمتر می باشد ساختاری است که در ایستگاه خرم آباد 7 نرون در لایه میانی با نسبت یادگیری 3/، ایستگاه دزفول 10 نرون در لایه میانی با نسبت یادگیری 2/، ایستگاه کوهرنگ 9 نرون در لایه میانی با نسبت یادگیری 2/ و ایستگاه اراک 8 نرون در لایه میانی با نسبت یادگیری 3 / را دارد. مقایسه داده های مشاهده ای تبخیر و خروجی شبکه عصبی مصنوعی نشان دهنده همبستگی بالای داده های یاد شده است به طوری که میزان این همبستگی در ایستگاه خرم آباد 79 درصد، دزفول 94 درصد، کوهرنگ 80 درصد و اراک 72 درصد می باشد. برای پیش بینی تبخیر بین داده های خروجی شبکه و داده های مربوط به سیگنالهای اقلیمی مرتبط با تبخیر، همبستگی گرفته که نتیجه این همبستگی برای ایستگاه خرم آباد 5/ 99 درصد، دزفول 2/ 98 درصد، کوهرنگ 8/ 98 درصد و اراک 99 درصد است. بنابراین با توجه به بالا بودن ضریب همبستگی بین خروجی شبکه و سیگنالهای اقلیمی، با استفاده از معادله خط همبستگی می توان با دقت بالای 98 درصد نسبت به پیش بینی تبخیر برای ماه های سال بدون آمار تبخیر اقدام نمود.
    کلیدواژگان: پیش بینی، تبخیر، سیگنالهای اقلیمی، شبکه عصبی مصنوعی، حوضه دز
|
  • Dr Seyed Abolfzl Masoodian, Dr Majid Montazeri* Pages 1-12
    Most scientists believe that the phenomenon of global warming occurred، however، in the case of the occurrence of this phenomenon by some environmental scientists have raised doubts. They are questioning global warming by arguing that the temperature recorded at the weather stations cannot be representative of the occurrence of the temperature rise. Because with the passage of time and the increase in population and a stronger urban heat island، temperature، weather stations indicate heat island is not global warming. In order to remove this doubt، we can evaluate this with a different approach and instead assessment of temperature، global warming from the atmospheric thickness changes examined. For this purpose، geopotential height data network for level of five hundred and thousand hPa، from date 1. 01. 1979 to 30. 12. 2013 the Northern Hemisphere for 12،782 days on the Web site of the NCEP / DOE was extracted. Thickness maps were calculated for each day and then maps the average thickness was provided every day for the whole hemisphere. This calculation was performed for all 12،782 days. Thus، the weighted average time-series of the northern hemisphere atmospheric thickness was prepared. This Time series، in addition to the northern hemisphere، was calculated to Iran and its behavior with time series average minimum and maximum temperatures of Iran was investigated. Studies show that during the period studied (2013-1979) the average thickness of the bottom half of the northern hemisphere atmospheric increased about 13 meters. Year of 1998 is a turning point in the northern hemisphere atmospheric thickness changes. This year has seen a jump in the time series of the northern hemisphere atmospheric thickness. Studies show that changes in all latitudes of the Northern Hemisphere atmospheric thickness is not uniform. In tropical areas is very low and at high latitudes، is more severe and has significantly increased. The relationship between the thickness of the northern hemisphere atmospheric and Iran show that atmospheric thickness of Iran about 2. 7 m during 35 years period more than the average thickness of the northern hemisphere has increased. This means that the rate of increase in Iran، is higher than the average northern hemisphere. Studies show that the minimum temperature time series have stronger relationship with time series average thickness of the northern hemisphere atmospheric. While the maximum temperature time series with time series of a stronger relationship between atmospheric thicknesses of Iran. Evaluation of minimum temperature time series with atmospheric thickness time series indicated that the minimum temperature behavior before and after 1992 has changed. This may indicate that the increase in minimum temperature variability is in the second phase. In total، the investigation showed that with one degree rise in average temperature Iran، atmospheric thickness of about 17 meters has increased.
    Keywords: Global Warming, Atmospheric Thickness, Trend
  • Dr Abbas Amini*, Zahra Zeidi Pages 13-32
    Today, the tourism industry is a major source of income for many countries. But the tourism as an economic activity mentioned before, is a cultural phenomenon in nature and the main attraction of tourism development as well. Given the special vulnerability and fragility of cultural heritage, tourism development, in some cases, can cause damage to indigenous cultural patterns. This is in relation to rural tourism, including alternatives considered and important contribution to social and economic development of rural communities; it is also more sensitive and more important. ABYANEH village, in validity history and authentic cultural and historical monuments, including the most index tourist villages in the area of cultural tourism in this region. In notice the history of the village and the tourism boom, research by using survey techniques, to assess the cultural impact of this phenomenon from the perspective of the local community. The results of the analysis of spectral data based on the perspective of continuity / rupture of cultural, Represents a significant cultural impact of tourism development in all areas of local customs, Relations and social cohesion, cultural exchange, commodification of local culture, due to cultural heritage, public awareness, cultural disorders, Behavioral aspects of cultural change in the views of local residents in the village is Aside from the few minor differences, the assessment suggests a weakening of the local community and all of those changes in the expression of cultural discontinuity, with moderate intensity, respectively.
    Keywords: ABYANEH, Rural tourism, Cultural impacts, Culture commodification
  • Dr Saeid Jahsnbakhsh Asll *, Hamid Mirhashemi, Mehdi Belvasi Pages 33-46
    Thunderstorms are climatical phenomena, which sometimes can cause irreparable damage to the ecology. In this study to identify any trends in the frequency of days with thunderstorms in Iran, long-term statistics of 33 synoptic stations, from the beginning until 2005 was used. At first by applying nonparametric Man-Kendall and Sen’s Estimator methods on four seasonal time series, and one annual time series for each station, their significance is assessed. Also, for recognizing the starting years of this trend, Man-Kendall step by step test plot was employed. Results are showing that the maximum spatial frequency of days with thunderstorms across Iran is a function of time. Evaluation processes using both tests indicate that all significant trends in all series except the annual series of Bam stations are increasing. So due to these two test similarity, the trend of thunderstorms in all five time series could be considered increasing which maximum and minimum of trends belong to annual and wintery time series respectively; So the trends annual time series of 58% of the stations were significant. Also the step by test revealed that in annual time series most of the significant trends have been started from decades of 70 and 80.
    Keywords: nonparametric methods, Man, Kendall, Sen's Estimator, thunderstorm, Iran
  • Pages 47-64
    In recent years three concepts in the development process has over other concepts, which this three concepts are the economic, human and environmental. In this regard, The all experts over the " man " to emphasize and referred to it as a partnership. However, it must be admitted that the partnership concept with a long and long life of the villagers and they are linked. In the past, Iranian villages has rural and agricultural public participation in different activities which It is said to be under different titles in different regions such as Boneh, Sahra, haraseh and act.But, from Mashrotiat to today, in order to strengthen the partnership between the villagers and the constitution to create ways to promote rural cooperative, We are Witness the pass laws by the National Assembly and Islamic Parliament which With all the efforts that have been codified rules still fail to implement many projects in rural areas. However, many of the traditional participation of villagers have been spontaneous And associated with the rural life and has been positive effects. The present study is an effort to introduce an example of this kind of participatio in the form of rice cultivation in the Shhryarar village of Falard Section of Chahar Mahal and Bakhtiari province functions. This villager's participation in Shhryarar village with villager's life and work is synonymous, and there are numerous social and economic consequences, such as soil and water resources management, empathy and unity of farmers, economic and social justice among the rural population, the poor village. ...
    Keywords: Participation, traditional participation, shahryar village, rice cultivation
  • Dr Mohammad Darand *, Hadi Zerafati, Omid Reza Kefayat Motlagh, Rayhaneh Samandar Pages 65-84
    Nowadays, undoubted access to up to date with high spatial resolution and low temporal resolution of meteorological parameters is a one of the necessary needs for meteorological science researches. In order to doing this research have been used the different daily, monthly and yearly Iran precipitation from global and regional data base of GPCP، GPCC، Aphrodit V101 0. 25، Aphrodit V101 0. 5 و Aphrodit V1003 0. 25. The amount of precipitation and its changes based on cited data base has been calculated and with compared with Iran Asfezari and Station data base during 1979 to 2004. Thus the one time daily, monthly and yearly series extracted for every data base. The nonparametric Mann Kendal method fitted on the series and the change rate calculated by Sen method. The results showed that exist significant correlation between Iran Asfezari and Station data base and other data base. The correlation between Iran Asfezari with other data base is more than Station data base. The Iran Asfezari data base show highest correlation with Global Precipitation Climatology Center (GPCC). The results from trend analysis showed that Iran’s precipitation changes trend in May and July are significant. The trend of precipitation in May is negative while in July trend is positive. The annual precipitation based on the whole of the data base is negative but not significant. Overall the comparison between precipitation data base showed that for studding Iran’s precipitation characters, global and regional data base cited in this study are very useful and valuable.
    Keywords: Precipitation, Precipitation Data Base, Precipitation Changes, Iran
  • Kiomars Malaki *, Dr Yousef Ghanbari, Mohsen Shayan, Arezo Shafaati Pages 85-102
    All branches of human science, each one has considered and analyzed the factor of development. Nearly every year hundreds of families from rural populations migrated to the city center to city center Meanwhile, the only the field of science which can judge and discuss about human- environment relationship by the tools of developmental concept is geography that study regional sustainable development, classification of regions and counties of a country according to have different characteristics of development. But, here, what actually emphasis on, is the right of equal development for the needs of generations living at present and future. The processes of development is a poverty eradication, the reduction of discrimination and unequal differences in the society and everyday human communal life, also the decreasing of unsustainable production and consumption patterns, the selecting of appropriate demographic politics, the enhancing of public awareness and so on. The methodology applied in the article, regards to the objectives of this study is analytic and descriptive one and studied samples and sampling are villages above 300 people available in the county of Ravanser in the Kermanshah Province and indicators required for this study are educational, sanitation, communicational characteristics, infrastructures and tourist attractions. The data and information has been collected and gathered by statistical resources such as statistical annual reports for the year of 2012. DC=PF/NF, th technique used in the article are the ratio of development and also some software like Excel has been used for analyses and Arc GIS has been applied for deploying and scattering of the results into map. The results showed big gaps in terms of development and unbalance progress among villages of the County according to utilized indicators. Accordingly, some rural places such as Hassan Abad, Quri Galah and Zaloo Abad are more developed villages than others and the ratio mentioned above in these villages are the highest and, therefore, other villages are in the lowest level hence investment in such villages will probably face with fail.
    Keywords: sustainable development, village, development, the ratio of development, investment security, Ravansar
  • Dr Mohammad Bagher Behyar* Pages 103-112
    In this study, a number of 95 synoptic stations of the country were extracted in a statistical period (1990-2007) in order to identify fog-prone areas and dust storms with vision less than one kilometer along with the dust. Then, frequency map of the event, with vision less than one kilometer was provided by Spline method in roads network in Arc GIS environment. Also, air cloudy percentage map at land surface and optional thickness of clouds with less height and stratus clouds with low height has been presented in roads of the country for a statistical period (1980-2010) using spectrum analysis of infrared and visible bands measured with SEVERI from MSG satellite. In the same direction, Madys satellite data and Aerosol Optical Thickness (AOT) is used for statistical period (2000-2010) for extraction of spatial distribution of dust storms. With due observance to the results, maximum percentage of frequency of event with capability of vision less than one kilometer is related to the fog in Caspian and northwest area of the country. In addition, maximum percentage of frequency of event with capability of vision, less than one kilometer, is related to the dust in southwest and southeast part of the country. The maximum degree of risk in terms of fog-prone area in roads network of the country is related to the south and southwest area of the Caspian region while the maximum degree of risk in terms of dust-prone area is related to the west to south part of the country (northeast part of Caspian area).
    Keywords: Fog, Dust Storm, Satellite Data, Spline Interpolation Method, Arc GIS, Hazards Zoning
  • Dr Mohammad Sharifi *, Dr Mohammad Hossein Ramesht Pages 113-130
    Geosystems or Geomorphic systems include terrain structure with processes interactions that work as alone or common and create a series of terrain unites. Geosystem elements consist of lines, points, surfaces, and volumes. The ways of relationships between the elements form spatial structure identity. The elements prepare spaces for different land uses, when they are located in ratio to each other. The study has done with terrain analysis approach, and also with historical evolutions analysis, and archeology pattern of ancient civil on the Tehran geosystem. Doing the research, we have used of topography and geology maps, DEM produced by RADAR with 20 meter resolutions, aerial photograph, Land sat satellite image, and also Google earth. Results the study show that the results show that Tehran Metropolitan has spread out on a geosystem that could be called Glaci-fluvial, the space has been made by ice and water processes in quaternary as external dynamics to form suitable habitats. Also, tectonic, especially faults displacement, in the north and south of Teheran geosystem, has affected on the creation of topography and dispersion of the spaces. Therefore, Tehran geosystem consist of boundary, structure, function, hallway, direction, unique historical evolution, totality and convergent and special climatic characters. The factors in relation to each other have formed geomorphic elements that could follow as urban structure pattern, and land use. Understanding of the elements in a geosystem approach, and with a unique essence is very important, because compatibility and coincidence of urban structures on the elements lead to stable and organic urban, and could be come to rest as a turning point in urban design and planing
    Keywords: Geosystem, Urban development, Tehran geosystem, Habitat
  • Masumeh Rustaei *, Dr Maryam Agh Atabai Pages 131-146
    Current research in order to identify neo tectonic activity of the ziyarat basin has been made on the northern slopes of the eastern Alborz in south-Gorgan and using the index of morpho tectonic and tectonic evidence in the area. In this regard, the 6 morphological parameters were calculated and the results are analyzed. The overall results of these features, as indicators of the relative activity was calculated and it consists of four classes of active regions, active regions with moderate to low activity, were classified into. Often the high activity of the class was made east and south-east basin ziyarat, while other areas of middle class are. The results of this study, low amounts calculated mountain front sinuosity and high is the stream–gradient index. Increased activity the tectonics region in the basin can be relative to position of the peak stream- gradient; along the faults and the segment of faults. The drainage basin asymmetry of many sub basins is estimated more or less 50, that is shown the diversion to the west or east of the drainage basin. On the other hand, high levels of drainage basin asymmetry visit the main branch of the river and the Caspian fault clearly: in the southern and south eastern of this basin is affected by activity Radkan and Tal Anbar faults. The results of the evaluation of the relative active tectonics index, represents the activity of the focus areas in the central and south made the ziyarat to the eastern basin, while other areas of middle class of the relative active tectonics, this confirms the activation of the neo tectonics area that is. Studies on the fracture process, works and drainage fault in the northern and central station is indicating, the close association between the lineaments, the structural elements and the geometric relationships between them and the position of waterfalls and fountains there.
    Keywords: neo tectonic, geomorphic indices, ziyarat basin
  • Dr Mahmoud Ahmadi *, Davoud Ashorlo, Mahdi Narangifard Pages 147-160
    In urban areas the world over the past several decades was associated with an exponential growth of population, which led to widespread changes in land use urban and land cover. Therefore, in this study, the daily temperature data from 1951 to 2010 at the synoptic station Shiraz 60-year period were reviewed. Then the average daily temperature average was five days into quintile. Results of cluster analysis on Euclidean distances Ward four distinct seasons using the thermal shall be specified, Based on this warm period began on June 8 and ends August 29, the cold period beginning on November 8 and will continue until March 28. after determine the season LANDSAT satellite TM sensor images on using temperature range (Land Surface Temperature) and vegetation index NDVI For both warm and cold seasons using the software ERDAS IMAGING 9.2 On a 6 Dec. 2010 and 15 Jul. 2010 In order to calculate the difference between warm and cold seasons, and its preparation and assessment the software ARCGIS 9.3 done. Results showed that the temperature distribution patterns in different seasons, Thus the heating season in the lower temperature range relevant for vegetation; But in the cold season is concentrated in northern and north-west, which includes the towns of West and West Slopes Northern Highlands
    Keywords: spatial analysis, land surface temperatures, cold, warm seasons, satellite images, city of Shiraz
  • Vahid Feizi *, Dr Ali Akbar Shamsipour, Dr Mohammad Shaikhi Pages 161-178
    Growing population and increasing urbanization has led to the expansion of informal settlements. Informal settlements in developing countries, more than other urban tissues are exposed to various risks and natural disasters. This type of settlements, often develop and spread without regard to natural hazards, with no specific plan and no attention to regulations. Expansion of informal settlements in the city of Bandar Abbas, has been causing problems for cities and urban management. One of the most important informal settlements in the city of Bandar Abbas is Chahestaniha. In this study Analytical Hierarchy Process (AHP) is used to determine zones which with a view to effective natural factors need replacement. First, effective natural factors were studied. Then according to the weight of each factor, the map of these weights was prepared. In the next step, the vulnerability map, using layers of the weight and the weight coefficient of each factor is provided. Afterward, the Arc Scene in the Arc GIS software was used to scrutinize areas that are in need of replacement. Finally, after the field visits, using three-dimensional topography of the neighborhood and scrutinize the results, requiring replacement zones have been identified. The results of this study indicate that the northern and northeastern parts of the neighborhood, located within the high risk environment, and in case of danger, damage will be irreparable. Factors such as, inappropriate construction, low resistance materials used in buildings and old buildings, narrow streets, on the establishment of constructions on detached and non-resistant elements of nature, high slope, and unstable hillsides near neighborhood in the eastern part, and the risk of mass movement, can intensify vulnerability of this neighborhood. Accordingly, in the decision-making process leading to the preparation of plans for organizing this type of settlements, it is essential to consider the effect of environmental factors and morphogenesis phenomena.
    Keywords: neighborhood Chahestaniha, Analytical Hierarchy Process, Informal settlements, replacement zone
  • Dr Sirus Ghanbari *, Dr Javad Bazrafshan, Amir Shahverdi Pages 179-194
    Nowadays, understanding and strengthening of social networks and services in rural settlements and consciously facility and service managing as a rural development planning trend policy not only helps the optimum distribution of facilities and resources in rural areas but physical integrity and structure of the suitable habitat space. Village of Shirvan, the scope of our study, is one of the 7 municipalities forming the city of Boroujerd and is considered the largest one. The purpose of this study is to investigate the impact of social networks space in space function of rural services in village. To achieve objective research, for each social cultural relation and service current in the Shirvan village, questionnaire has been prepared and by referring to the rural councils it is completed. Then each of these trends and relationships were analyzed and compared with each other. Methodology of this study is attributive and field-based one. Specifically, in this study by utilizing network analysis, method analysis trends and relationships in study areas is done. Results of reviews show that in Shirvan village in the field of social - cultural relations most central parts and places matches with node parts and central places in area of rural services and it shows that social networks have influence on trends and service relations between rural settlements in village, and villages located in mentioned natural areas, have interrelation and service trends among them is established.
    Keywords: Service centers, Network analysis, Social networks, Shirvan villages
  • Dr Jamal Mohammadi *, Sara Mirzaei Pages 195-214
    Today, along with population growth and urban development, we are facing with problems including shortage of housing and other welfare services which has been a factor to increase the building violations in cities and Due to lack of adequate supervision on urban constructions،this problem is exacerbated. One of the important issues in cities is building violations that confront and solve it, simply is not possible. One of the possible solutions is an effort to prevent and reduce the occurrence of these violations in cities. In this research by using the data taken from the Department of Architecture and Urban Construction from 1390/1/1 to 1391/7/24, has been investigated the distribution of building violations in the 15 regions of Isfahan City. Purpose of this paper is analyzes the spatial distribution of building violations in the regions of Isfahan City. The research method is, "descriptive – comparative and analysis". Analysis method in this research is comparative analysis of 15 areas of Isfahan and the use of factor analysis and cluster analysis techniques. The results of this study indicate that: 1- In the period studied, 1387 to 1391, the rate of the building violations in urban areas of Isfahan increased. 2- According to the violations took place in the city, 52 types of violations have been made that by using the technique of factor analysis was reduced to 8 factors and considering the variables, respectively 8 factors were extracted: height and construction violations, construction document violations, commercial applications violations, extortion violations, violations of vision and nobility, violations of doors and stairs, added manufacturing violations, transform violations. The 8 factors covers the 84/45% of the variance of Society. 3- Most of building violations occurred in the Isfahan city is concerned with the height and construction violations, construction document violations and commercial applications violations.
    Keywords: Building Violations, Made 100, Factor Analysis, Isfahan City
  • Dr Daryush Rahimi *, Somayeh Khaleghi Dehnavi Pages 215-226
    Single storms are the most restore water at the water management especially in arid and semi arid. Therefore, single storm estimation is the important step in risk management. This study, single storm estimated by GSDM model. So, the date used include: Meteorological data, DEM and water value in basin Jahanbin. In the GSDM model should divide basin to two region smooth and rough, Moisture Adjustment Factor (MAF), Elevation Adjustment Factor (EMF) and calculated humid in dew point 28 cº. The results shows, that estimated rainfall amount by GSDM model are the better than. The estimated rainfall by GSDM model is between 126mm in smooth region and 350mm in rough region. The compare is between estimated rain fall and record maximum rain (Jouneghan station) shows that amount estimated by GSDM model is suitable.
    Keywords: Single storm, GSDM, Jahanbin basin, Water value
  • Farid Faridani Bardaskan *, Alireza Zarei, Dr Alireza Farid Hosseini, Dr Amin Alizadeh Pages 227-242
    Soil erosion is the most important threat to the soil and water resources among the soil degradation processes in arid and semi-arid regions. This study was conducted in Shirin-Darreh Basin, a semi-arid region in north-eastern Iran, to evaluate the performance of Erosion Potential Method (EPM) and Hydro-physical method (CSY) in generating erosion potential and sediment load maps via geographic information system (GIS). The data used in this study were derived from topography maps, Land-sat ETM+ images, aerial pictures and meteorological data. Soil erosion was evaluated by means of classified factors in EPM and CSY methods. In the end, the results showed that regions with heavy and severe erosion potential, possessed geological formations such as: Sar-Cheshmeh (Ksr), Sanganeh (Ksn), and Quaternary Alluvial (Q). Moreover, the results showed that the east wing of Shirin-Darreh Basin produces the major part of sediment load. It is highly recommended to perform soil conservation operations in the eastern parts of Shirin-Darreh basin.
    Keywords: CSY, erosion, sedimentation, EPM, GIS, Shirin, Darreh basin
  • Massomeh Mollanorozi *, Dr Mahmoud Reza Mirlotfi Pages 243-260
    establishment of industries in rural areas in the shape of industrial Township is recruiting job seekers in these areas and it provides areas for change in the status of rural life. So generally speaking, the construction of industrial Township sustainable employment carries access to greater prosperity and improved quality of life for the villagers. A fundamental question in this connection is, the establishment of industrial zones is essentially what the impact on the quality of rural life can be? therefore, the aim of this study is to assess the effects of Khayyam Industrial Township in the subjective quality of life of villagers using cross - sectional. The subjective quality of life indicators concern to measure the level of satisfaction of individuals and groups. Gathering information and data through documentation and library studies, scientific papers - research, field observations, a questionnaire setting. Information obtained from the use of spss software, were analysed. The results showed that, the one sample t test obtained with significance level, sig=0.000 and t=46/165. Khayyam Industrial Township was effective on enhancing quality of life for rural. Wilcoxon rank test indicates that there are significant differences between the subjective quality of respondents before and after the settlement of employment. The %77/71 of respondents declared that the subjective quality of life has improved after working in the industrial estate, and 4/82 percent of the respondents declared that the indicators of subjective quality of life before and after the period of employment in the industrial Township has not changed, and 17/47 percent stated that their quality of life indicators were more favourable prior to employment of the industrial Township.
    Keywords: Industrial Township, subjective quality, Neyshabur Villager?s
  • Enayatollah Rahmati *, Dr Majid Montazeri, Dr Amir Gandokar, Dr Mehran Lashanizand Pages 261-274
    Introduction
    Evaporation is a phenomenon of Hidrological cycle that is particularly important in studies of water. much of the annual rainfall in arid and semi-arid weather characteristics that Iran immediately returns to the atmosphere. So it will be important to estimate and predict the amount of evaporated to estimate of water. Dez basin in South-West Iran, where the country's main centers of permanent ponds and water supply for the probe is located at the river country. Dez basin in South-West Iran, where most centers are located in its permanent pond.Thus, based on the predicted evaporation as one of the most important hydraulic phenomena essential role of water-related programs in the basin. Evaporation is a function of several factors due to different climatic variables and the interaction of these variables on each other is a complex nonlinear phenomena and should be carefully studied and the methods used for simulations. Investigated the relationship between climatic signals and the amount of evaporation is something that can make it possible to predict. Climatic signals are signs that climate variables in different areas are affected these signals can be noted from Nino, NAO, SST and ENSO.There are several models to predict the evaporation rate based on these signals. Researchers have used various methods to achieve satisfactory results for different parts of the world. Among these methods, Artificial Neural Network because it has a similar behavior is a biological neuron system has many fans.This network has the power to govern the replication of data mining and forecasting climatic parameters make possible. In this study, evaporation changes in Dez basin associated with large-scale climate signals are studied and while determining the performance of artificial neural networks and climate signals to evaporation predict, the most important climate signals associated with evaporation in the basin is characterized.
    Methodology
    The study area includes part of the catchment basin of Dez that is part of the Persian Gulf Catchment.The Basin, parts of the provinces of Lorestan, Chahar Mahal va Bakhtiari, Khuzestan and Markaz.To conduct research related statistics within and around the basin evaporation in four synoptic stations including Khorramabad, Arak, Dezful and Koohrang is applied. During the period of 29 years, from 1983 to 2011 for stations in Khorram Abad and Arak, and 19 years from 1992 to 2011 for Dezful and is Koohrang. Facts about climate Signals obtained from the NOAA site is evaporation during the same time period. In this study, to simulate evaporation in the basin made to fit the artificial networks whichconsists of the determination of the number of neurons in each layer of the network, network training and testing the network. After training the neural network to determine the proportion of data values between zero and one attempt and the number of neurons in the hidden layer through trial and error will be determined. Each entry is multiplied by the corresponding weight and then come together to say that the summation function.The resulting number is the sum of the excitation function is sent to the output formats the network.
    Discussion
    Using the correlation matrix of the 24 climate signal, the signal for each station 4 have been identified as most relevant to evaporation.To determine the optimal structure of the network, the number of neurons in the middle layer of 5 to 15 than learning ratio from 0.1 to 0.3 were changed Where the lowest root mean square error and coefficient of determination showed the highest value was determined as the optimal structure that Optimal structure for the station Khorramabad 7 neurons in the middle layer and learning ratio 0.3, Dezful 10 neurons in the middle layer and learning ratio 0.2, Koohrang 9 neurons in the middle layer and t learning ratio 0.2, Arak 8 neurons in the middle layer and Learning ratio is 0.3.To determine the optimal neural network, the output network evaporate observational data are compared with the results of the comparison indicate a high correlation between stations in the basin. amount of correlation in Khorramabad Station is79%, Dezful 96%, Koohrang 72% and Arak72%. In order to predict the evaporation, the output data networks as dependent variables and data related to climate signals as independent variables, the correlation is derived that In all four stations are highly correlated, so the station Khorramabad 99.5%, Dezful 98.3%, Koohrang 99.2% and Arak is 99%.
    Conclusion
    The best neural network structure which has a higher coefficient and root mean square is less the network of stations Khorramabad has7 neurons in the middle layer with learning ratio 0.3, Dezful 10 neurons in the middle layer with learning ratio 0.2, Kuhrang 9 neurons in the middle layer with learning ratio 0.2, and Arak 8 neurons in the middle layer with learning ratio 0.3. Comparison to evaporation observational data and output of artificial neural network shows the high correlation between these data So that the extent of this correlation on the Khorramabad station is 79%, Dezful 94%, Kuhrang 80% and Arak 72%. In order to predict the evaporation, the output data networks and data related to climate signals, the correlation is derived so the station Khorramabad is 99.5%, Dezful 98.3%, Koohrang 99.2% and Arak is 99%. Therefore, given the high correlation coefficient, using the correlation equation can be predicted with high accuracy of 98% compared to evaporate for months without data should be taken.
    Keywords: predict, evaporation, climate signals, Artifisial neural network, Dez basin