به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « نخبگان » در نشریات گروه « علوم قرآن و حدیث »

تکرار جستجوی کلیدواژه « نخبگان » در نشریات گروه « علوم انسانی »
  • حامد عبداللهی سفیدان *، مرتضی هوشمند

    در سال های اخیر که مطالعه ها در زمینه دین داری، در داخل و خارج از ایران رونق بیشتری گرفته، بیشتر پژوهش ها در قالب پژوهش های کمی و با مطالعه های تجربی به وسیله پیمایش شکل گرفته است. هرچند این شیوه و رویکرد بسیار سنجیده و به جا است، اما شیوه دیگر، بررسی دیدگاه نخبگان جامعه در مورد وضعیت دین داری در کشور است. نتیجه های این روش هرچند ممکن است با واقعیت تحقق یافته فاصله داشته باشد، اما از آنجا که روایتگر پنداشت جامعه نخبگانی است، دو فایده اساسی دارد: نخست آنکه، شمایی کلی از دیدگاه کارشناسان جامعه درباره دین داری را ارائه می دهد، و دوم اینکه، نمایانگر نوع نگاه و وضعیت فکری نخبگان کشور است. پژوهش حاضر حاصل دو نظرسنجی درباره وضعیت دین داری، آینده و عامل های اثرگذار بر دین داری است که از دو نظرسنجی جداگانه و در مجموع از 106 نفر از نخبگان مرتبط با موضوع دین داری جمع آوری شده است. نتیجه ها نشان می دهد که بیشتر نخبگان مشارکت کننده، میزان دین داری در ایران را متوسط ارزیابی می کنند و جنبه عاطفی دین را در آینده پررنگ تر می دانند. همچنین به باور آن ها، دین داری در ایران به سمت تقویت دین داری فردی سوق یافته است. نخبگان ایرانی، نقش عملکرد روحانیت در وضعیت دینی کشور را بسیار پررنگ می دانند.

    کلید واژگان: دین, دین داری, نظرسنجی, نخبگان, گونه شناسی}
  • زهره وظیفه *

    در تاریخ اسلام از دیرباز، مساجد و خانه های دانشمندان، به عنوان مراکز پرورش نخبگان و انتقال دانش محسوب می شده است. امام صادق علیه السلام که به لحاظ علمی یکی از دانشمندان برجسته قرن دوم هجری به شمار می روند از روش های خاصی برای تربیت شاگردان استفاده می کردند که نقطه عطفی در گسترش دانش و تربیت نیروهای زبده در تاریخ آموزش قرن های نخست اسلامی محسوب می شود. تبیین این روش های تربیتی و چگونگی تعامل امام با نوابغ و استعدادهای برتر آن دوره تاریخی می تواند الگوی تربیتی مناسبی در نظام آموزشی امروز باشد. نوشتار پیش رو با هدف تبیین روش های تربیتی امام صادق علیه السلام در پرورش نخبگان در پی پاسخگویی به این سوال است که پیشوای ششم شیعیان برای پرورش نوابغ عصر خود از چه شیوه های تعلیمی و تربیتی استفاده نموده است. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و اطلاعات به روش کتابخانه ای جمع آوری شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که امام علاوه بر حلقه های درس عمومی، در خانه خود نیز مدرسه خصوصی برای نخبگان رشته های مختلف علمی ترتیب داده و هر یک را در رشته علمی خاصی آموزش می دادند و به نقد و ارزیابی عملکرد علمی آنان می پرداختند. از دیگر ویژگی های مدرسه امام صادق علیه السلام، رویکرد آینده پژوهانه در تربیت نخبگان، تشویق و الگوسازی، تخصص گرایی، تشکیل جلسات مناظره و روش های آموزش متنوعی همچون املا و نامه نگاری برای انتقال دانش بوده است.

    کلید واژگان: مدرسه امام صادق(ع), خانه دانشمندان, حلقه درس, نخبگان}
  • مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات گروه سیاست*

    فصلنامه پاسخ با توجه به رسالت مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه های علمیه بر آن است تا یک بخش از نشریه را به درج تعدادی از پرسش ها و شبهات مطرح در موضوعات مختلف که در گروه های علمی این مرکز بررسی و پاسخ داده شده اختصاص دهد. در این بخش به اختصار حاصل برخی از این پژوهش ها برای استفاده پژوهشگران محترم و مخاطبان عزیز نشریه پاسخ ارائه می گردد.

    کلید واژگان: دموکراسی, اسلام, مشروعیت حکومت, مردم, انتخابات, رای ‎‎‎‎دادن, ابزارهای نظارتی, سلایق سیاسی, نخبگان, مجلس خبرگان}
  • رشید رکابیان*

    انقلاب اسلامی به عنوان یکی از مهم ترین انقلاب های دوران معاصر،که با اندیشه الهی-انسانی توانست به پیروزی دست یابد. و بساط ظلم و استکبار را درهم کوبید. به همین دلیل از زمان پیروزی، 1357، تاکنون دشمنان واستکبار جهانی به روش های مختلف این انقلاب را بابحران ها وچالش های زیادی مواجه کرد که با حضور مستمر مردم درصحنه، این بحران ها خنثی و نقشه های جبهه استکبار جهانی همواره نقش بر آب شد با این وجود متون دینی بخصوص کتاب شریف نهج البلاغه برای حفظ وتداوم انقلاب اسلامی راهکارهایی و معیارهای اخلاقی  فراوانی برای حل مشکلات اجتماعی و رفع بحران های سیاسی ارایه کرده اند. دراین کتاب به نقش نخبگان درحل مشکلات نظام سیاسی تاکیدفراوانی شده است . بر این اساس با استناد به حکمت‏ های آن، به تحلیل این مساله از منظر امام علی علیه السلام پرداخته می شود که نخبگان درحفظ وتداوم انقلاب اسلامی چه مسولیت هایی دارند؟ فرضیه تحقیق که باروش توصیفی، تحلیلی و تاریخی و با روش گردآوری و مراجعه به اسناد تاریخی ازجمله کتاب شریف نهج البلاغه، مهمترین مسولیت های نخبگان را برای حفظ وتداوم انقلاب اسلامی:1. ولایت پذیری، 2. پرهیز از دنیا طلبی و ریاست طلبی ،3.عدم وابستگی عصبیت قومی، خویشاوندی و حزبی،4 . دوری از نفاق، 5.انصاف، 6.تقوی،7. شجاعت،8. زیرکی در برابر دشمن می داند.

    کلید واژگان: انقلاب اسلامی, نهج البلاغه, مسولیت, نخبگان}
    Rashid Recabian

    The Islamic Revolution, as one of the most important revolutions of the contemporary era, was able to achieve victory with divine-human thought and crush the spread of oppression and imperialism. As a result, from the time of victory (1978) to the present, the enemies and imperialism in the world have caused this revolution to face numerous crises and challenges, but the constant presence of the people on the scene has neutralized and failed their plans. Religious texts, particularly Nahj al-Balaghah, have presented many solutions and ethical standards to solve social problems and political crises to preserve and continue the Islamic revolution. In this book, the role of the elites in solving the problems of the political system has been emphasized. On this basis, by referring to Nahj al-Balaghah’s wisdom, this article aims to answer the question, "What are the responsibilities of the elites in preserving and continuing the Islamic revolution ?" The present research is descriptive, analytical, and historical, and its hypothesis is that the most important responsibilities of the elites for the preservation and continuation of the Islamic Revolution are acceptance of leadership, avoiding worldliness and ambition, not having ethnic, family, and party biases, avoiding hypocrisy, fairness, piety, courage, and cleverness against the enemy.

    Keywords: Islamic Revolution, Nahj al-Balaghah, Responsibility, Elites}
  • محمد ستوده*، علیرضا یاری
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر چالش های پیشرفت سیاسی در سطح عدم اجماع نسبی نخبگان و نهادینه نشدن احزاب سیاسی بر روند ایتلاف و اتحادسازی در سیاست خارجی است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و با بهره گیری از نظریه ساخت یابی نشان داده شد که چالش‎های پیشرفت سیاسی در داخل کشور نه تنها ایتلاف سازی را با مشکل مواجه می سازد، بلکه باعث از دست رفتن فرصت های بین المللی نیز می شود. تجربه ایران اسلامی در جهت گیری های متفاوت و عدم اجماع نسبی نخبگان فکری و سیاسی در تعریف شفاف منافع ملی باعث شکل گیری چرخه های بازگشت پذیری و در نتیجه کاهش کارآمدی سیاست خارجی شده است. در این راستا توجه به اسناد بالادستی، قانون اساسی، سند چشم انداز بیست ساله، برنامه های توسعه و خطوط قرمز نظام، تقویت فرهنگ مشارکت سیاسی، مسئولیت پذیری، نهادینه سازی احزاب، ایجاد هماهنگی میان قوا، شفافیت در تعریف اهداف و منافع ملی از یک سو و شناخت همه جانبه محیط، منابع، قواعد، اصول و هنجارهای بین المللی از سوی دیگر می تواند از راهکارهای کاهش چالش های پیشرفت سیاسی و در نتیجه افزایش کارآمدی سیاست خارجی کشور باشد.
    کلید واژگان: پیشرفت سیاسی, سیاست خارجی, نخبگان, احزاب, نظریه ساخت یابی, ائتلاف سیاسی}
    Mohammad Sotudeh *, Alireza Yari
    The objective of the present study is to review the impact of the challenges of political development on the process of coalition and unification in the foreign policy when there is lack of relative agreement among the elites and so the political parties are not institutionalized in society. The method of study is descriptive analysis and the structuration theory was used to show that the challenges of political development in the country not only damage the coalition of parties but also would lead to losing the international opportunities. Islamic Iran’s experience of having differing political orientations and lack of relative agreement among intellectual and political elites in giving a clear definition of national interests has led to the throwback to the past and as a result, a decline in the efficiency of foreign policy. In this regard, paying attention to upstream documents, the constitution, the 20-year perspective, developmental plans, red lines, boosting the culture of political participation, responsibility, institutionalization of parties, coordination among powers, transparency in the definition of national objectives and interests, on the one hand, and overall cognition to the environment, resources, regulations, and international norms and principles, on the other hand, can tremendously decrease the challenges of political development and hence increase the efficiency of Iran’s foreign policy.
    Keywords: Political Development, foreign policy, Elites, Parties, structuration theory, Political Coalition}
  • محسن الویری، محمدحسن اخلاقی*
    بنابر یک تحلیل که از سوی تعدادی جامعه شناس ایتالیایی مطرح شده، تغییرات اجتماعی نتیجه تصمیمات و اقداماتی است که از سوی نخبگان جامعه به اجرا گذاشته می شود. به دیگر سخن، دگرگونی اجتماعی را باید در جایگزینی نخبگان حاکم توسط نخبگان جدید در جامعه جست وجو کرد و توده مردم بعید است بتوانند منشا دگرگونی در جامعه باشند. جست وجوی دیدگاه قرآن کریم در باب نخبگان و تاثیر و جایگاه ایشان در تغییر نهادها و ساختارهای اجتماعی، در واقع، پرسشی است که این کوشش به دنبال یافتن پاسخی برای آن است و می کوشد تا با تدبر در آیات، جوابی قانع کننده برای آن بیابد. وجود واژگانی، نظیر، «الملا»، «مترفین»، «احبار»، «رهبان» و «قسیس» در قرآن کریم حاکی از نگاه خاص قرآن به این افراد به عنوان نخبگان حاکم در جامعه است. از دید قرآن، از یک منظر، تاریخ بشر جدالی بین نخبگان حق (پیامبران و مصلحان تاریخ) و نخبگان باطل (نخبگان حامی ساختارها و روابط اجتماعی موجود) است. پیامبران الهی و آموزه های عدالت محور ایشان پیوسته، آگاهی بخش توده مردم در راستای ایستادگی در برابر نخبگان حاکم بوده اند. تلاش های این عده از نخبگان هرچند به صورت مقطعی و در مقیاسی نه چندان بزرگ، باعث ایجاد تغییرات عادلانه در ساختارها و روابط اجتماعی بوده و هستند.
    کلید واژگان: قرآن, عصر نبوی, نخبگان, تغییرات اجتماعی, ساختارها و نهادهای اجتماعی}
  • بهزاد بسطامی*، زینب سادات حسینی
    ایجاد جامعه ی آرمانی در مقیاس تمدنی آن ریشه در آموزه های قرآنی داشته و نقش تربیتی نخبگان جامعه در شکل گیری چنین جامعه ای مهم و راهبردی می باشد. جامعه آرمانی بر اساس آموزه های دینی، خاستگاهی متناسب با شانیت انسان دارد؛ که در نظام احسن خلقت تبلور یافته است. این مقاله بر آن است که رهیاف های وصول به جامعه ی آرمانی، و در نهایت شکل گیری تمدن اسلامی توسط نخبگان، را ترسیم نماید. برای این پژوهش از روش مطالعات توصیفی، تحلیلی منابع جامعه شناسی و متون دینی استفاده شده است. جامعه آرمانی مولود تحول بنیادین و مرحله به مرحله توسط نخبگان و همگرایی عملکرد آنان بوده، و پروسه تغییر و تحول در اهداف خرد و کلان توسط نخبگان کلید می خورد. نقش تربیتی نخبگان در دو مرحله راهبردی مورد توجه است، یکی در بسترسازی ساخت جامعه آرمانی و دیگری در ایجاد و تثبیت آن. همچنین شکل گیری جامعه آرمانی در بستر زمان و پایداری آن زمینه ظهور تمدنی نوین، برآمده از ارزش ها و اعتقادت اسلامی و نیاز جامعه را نوید می بخشد.در نهایت آسیب هایی همچون وابستگی به بیگاانگان، حاکمیت مرفهین، شکستن حدودالهی و تقلید بی اساس توسط نخبگان، زمینه ی افول و نابودی جامعه را فراهم می آورد.
    کلید واژگان: نخبگان, تربیت, تمدن, جامعه آرمانی}
  • امیر احمدنژاد، زهرا کلباسی
    روایت تاریخ از زندگی اجتماعی بشر، حاکی از آن است که در همه اجتماعات انسانی، گروهی به سبب توانمندی های اقتصادی، مذهبی و یا سیاسی، نخبه تلقی شده و رهبری دیگران را به دست گرفته اند که در این میان، نقش عالمان و اندیشمندان مذهبی در جهت گیری دینی عوام حائز اهمیت و بی بدیل است. قرآن کریم نیز با پذیرش این واقعیت خارجی، با ذکر نمونه های متعدد، آن را آسیب شناسی کرده و با دعوت های مکرر به خردورزی، سعی در کاهش فاصله فکری طبقات اجتماعی داشته است. از منظر قرآن، پیروی از نخبگان دینی در پیشگاه الهی رفع تکلیف نکرده و همه افراد در قبال مواضع دینی که اتخاذ می کنند، مسئول هستند. از این رو، همگان مکررا به تعقل و تدبر در نصوص وحیانی دعوت شده اند تا افزون بر آگاهی همگانی از مفاهیم دینی، کتاب آسمانی معیاری برای تشخیص سره از ناسره در دعاوی نخبگان قرارگیرد. بنابراین در منطق قرآن، وابستگی فکری عوام جامعه به نخبگان، امری مذموم است و همگان موظف اند با افزایش آگاهی و تعقل در براهین دینی ارائه شده از سوی رهبران اجتماع، مسیر حق را پیدا نموده و با دیده ای باز از نخبگان صالح پیروی نمایند تا به سعادت ابدی دست یابند.
    کلید واژگان: آسیب شناسی تقلید, عقاید دینی, تبعیت, خردورزی, نخبگان}
  • محمدرضا دهشیری*، علی شمس آبادی
    امام رضا(ع) در عصر خویش شاهد حاکمیت ظلم و طاغوت بودند و در مقابله و مبارزه با این روند گام های مهمی برای هدایت جامعه مسلمانان برداشتند که می تواند الگویی عملی و کاربردی برای طالبان راه حق در عصر غیبت معصوم باشد. این مقاله با تمرکز بر شیوه مبارزاتی امام رضا(ع) تلاش می کند فرایندها و سازوکارهای مهم آن امام را در مبارزه با حکومت جور زمان خویش بازیابد تا الگویی برای پیروان امروز معصومان باشد.این مقاله به روش توصیفی وتحلیلی چنین نتیجه می گیرد که امام رضا(ع) سعی داشتند با جذب مردم و هدایت نخبگان طرفدار خود در جهت تبلیغ افکار سیاسی شیعه و مقابله نرم با حکومت مامون اقدام کنند. در واقع امام(ع) جنگی نرم و خاموش را علیه دستگاه عباسیان به راه انداختند که بر دو پایه نقش آفرینی عوام و خواص و آگاهی بخشی به آنان استوار بود.
    کلید واژگان: امام رضا (ع), انقلاب خاموش, مقابله نرم, عوام, نخبگان}
    Mohammad Reza Dehshiri*, Ali Tash Shamsabadi
    Imam Reza was living in the era of oppression sovereignty and took important steps against this trend in order to guide the Muslim community. These Steps are suitable patterns which could be used by the right seekers in the era of Imam Mahdi absence. This article tries to know the process and mechanism which had been used by Imam Reza to campaign oppressor government of his own life. By knowing these process and mechanism we will be able to introduce a pattern for those who want to follow Imams of Shia. In this article by explanatory and descriptive method we will conclude that Imam Reza was trying to act against Mamun by attracting people and guidance of elites (Soft War). In fact Imam raged a soft war and silence revolution against Abbasi government which was based on enrollment of commonality and elites besides informing.
    Keywords: Imam Reza, Silence Revolution, Soft Confrontation, Commonality, Elite}
  • زهرا قاسم نژاد، محمدرضا ستوده نیا، نصرالله شاملی
    «نخبگان» و «خواص» جامعه، افرادی هستند صاحب علم، آگاهی، بصیرت و دارای قدرت تحلیل و استنباط که رهبر جامعه را در پیشبرد اهدافش یاری می رسانند. یکی از مهم ترین وظایف نخبگان شیعه در هر عصر، هدایت جامعه به سمت اسلام اصیل محمدی است. نخبگان و خواص جامعه، با بهره گیری از تقوا، علم، بصیرت و آگاهی؛ به هدایت شهروندان جامعه شیعی پرداخته، جامعه را از لغزش ها و انحرافات مصون می دارند.
    این پژوهش در صدد است تا به این پرسش پاسخ دهد که خواص جامعه شیعی عصر امام رضا علیه السلام چه کسانی بودند؛ جایگاه آنان در جامعه چگونه بود؛ و نقش آفرینی آنان در هدایت جامعه شیعی به چه صورت بوده است. پاسخ این پرسش نویسنده را یاری می کند تا به بررسی و تحلیل جایگاه و نقش خواص جامعه شیعی عصر غیبت بپردازد.
    نتیجه حاصل از پژوهش اثبات می کند که نخبگان عصر رضوی با حضور خود در عرصه های دینی، علمی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی به هدایت جامعه شیعی پرداخته و امام امت را در رسیدن به اهدافش یاری کردند. بارزترین ویژگی نخبگان در تمام عرصه ها، تقوا و بصیرت آنان بود که مانع لغزش آنان و هدایت جامعه به سمت رشد و کمال می شد.
    بنابراین، در دوران غیبت نیز باید نخبگان در عرصه های مختلف با سلاح تقوا، علم و بصیرت حضور فعال داشته و جامعه را از انحرافات و لغزش ها مصون دارند.
    کلید واژگان: امام رضا علیه السلام, جامعه شیعی, خواص, دوران غیبت, عصر رضوی, نخبگان}
    Zahra Ghasemnejad, Mohammadreza Sotodehniya, Nasrollah Shameli
    The “Elites” and “Special figures” are those with knowledge, information, vision together with the power of deducing and conclusion who help the leader of the society to progress his aim and goals. One of the most important Shi’a elites responsibilities is to guide the society toward the pure Islam. Elites and special figures of the society with taking benefits from virtue, knowledge, vision and information will guide the Shi’a society and immunize the society from going astray.This research tries to answer the question that who the elites of the society were in time of Imam RezaA.S.? What was their position in the society? And what was their role in guiding Shi’a society at that time?The answer to this question will help the writer to have a better investigation and analyzing of the role and position of the elites and special figures in Shi’a society in Occultation Period.The result of the research approves that the elites in Razavi time with their presence in religious, scientific, political, cultural and economical fields guided the Shi’a society and helped the Imam to achieve his goals. The most important characteristic of the elites and special figures in all fields was their piety and vision that stopped them from shaking in difficulties and helped them to guide people toward perfection and growth.Therefore, in Occultation Period, the elites should be active in different fields, taking benefits from piety, knowledge and vision and keep the society away from misguidance and going astray.
    Keywords: Imam RezaA.S., Shia society, Special figures, Occultation Period, Razavi time, Elites}
نمایش نتایج بیشتر...
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال