فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال بیست و سوم شماره 5 (پیاپی 138، آذر و اسفند 1391)

نشریه آینه پژوهش
سال بیست و سوم شماره 5 (پیاپی 138، آذر و اسفند 1391)

  • 184 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/10/26
  • تعداد عناوین: 21
|
  • سرمقاله
  • محمدعلی مهدوی راد صفحه 4
  • مقاله
  • سید حسین اسلامی اردکانی صفحه 9
    یکی از مهارتهای سواد اطلاعاتی، توان شناسایی و انتخاب آثار خوب و کنار نهادن آثار بد و فاقد ارزش اطلاعاتی و استنادی است. لازمه این مهارت، داشتن توان تجزیه و تحلیل اطلاعات، تفکر انتقادی و معیارهایی روشن برای ارزیابی آثار است. هدف نوشتار حاضر، پرداختن به جنبه سلبی سواد اطلاعاتی است؛ یعنی توان کنار نهادن منابعی که فاقد ارزش هستند. بر این اساس، نویسنده در پی شناسایی و معرفی معیارهایی جهت شناسایی کتاب های بد و نخواندن آنهاست. وی پانزده معیار که برخی از آنها عبارتند از: نقض ضوابط اخلاق پژوهش، کلی گویی، استفاده از نام مستعار، کهنگی منابع و اصیل نبودن و... را برشمرده و تشریح می نماید.
    کلیدواژگان: معیارهای گزینش کتاب، معیارهای ارزیابی کتاب
  • سیدعلی آقایی صفحه 19
    حدیث پس از قرآن، مهم ترین منبع برای شناخت اسلام و وضعیت دینی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در سه قرن نخست اسلامی محسوب می شود و نمی توان ارزش آن را در مقام منبعی تاریخی نادیده انگاشت. حدیث پژوهان غربی نیز احادیث را به مثابه منبعی برای شناخت تاریخی از اسلام و بازسازی تاریخ اسلام از قبیل تاریخ وقایع، تاریخ تفسیر قرآن، تاریخ فقه، تاریخ کلام، تاریخ نهادهای دینی و... مورد مطالعه قرار داده اند. از سوی دیگر، مساله اصلی، «ارزش تاریخی» داده های حدیثی مربوط به سده های نخست اسلامی است. بحث از ارزش تاریخی داده های حدیثی به مساله وثاقت احادیث پیوند می خورد که همواره موضوع مناقشه در میان محققان غربی بوده است. نویسنده در نوشتار حاضر ابتدا مروری اجمالی بر مطالعات حدیثی در غرب دارد. سپس در ادامه، معضل منابع اسلامی در تحقیقات غربی در زمینه تشخیص منابع مستند در مقابل منابع ادبی را مورد واکاوی قرار می دهد. در نهایت، با بیان رهیافت های کنونی محققان غربی به منابع اسلامی، نوشتار خود را به پایان می رساند.
    کلیدواژگان: وثاقت احادیث اسلامی، حدیث شناسی، ارزش تاریخی احادیث، مطالعات حدیثی در غرب، رهیافت محققان غربی به منابع اسلامی
  • آرزو رحیم سلمانی صفحه 30
    تحلیل محتوا روشی برای دستیابی به ویژگی های مختلف پیام، دیدگاه ها و اندیشه های فرستنده پیام، علل صدور و آثار پیام است. درواقع، این روش برای تجزیه و تحلیل عینی و منتظم پیام های مختلفی که از طریق گوناگون مبادله می شوند، به کار می رود. نویسنده در نوشتار حاضر، نگاهی مروری به روش تحلیل محتوا دارد. وی نخست بعد از ارائه تعریفی از روش تحلیل محتوا، روند تکامل این روش را بررسی می نماید. سپس، تاریخچه استفاده از روش تحلیل محتوا و نیز هدف های بکارگیری این روش در پژوهش های علمی را مورد مداقه قرار می دهد. بیان مزایا، محدودیت ها، آسیب شناسی استفاده از این روش علمی، بررسی وجوه تمایز روش تحلیل محتوا با سایر روش های پژوهش، انواع آن، واحدهای محتوا در تحلیل محتوا، مراحل اجرای این روش، سنجش روایی و پایایی در آن و نهایتا نحوه استفاده از رایانه در تحلیل محتوا، از دیگر مباحث مطرح در نوشتار حاضر می باشند.
    کلیدواژگان: روش تحلیل محتوا، اهداف، کاربردها، مزایا، محدودیت ها، آسیب ها، ویژگی ها، تاریخچه، روند تکامل، مراحل اجرا روایی و پایایی، تحلیل محتوای رایانه ای
  • نقد و بررسی کتاب
  • سید محمدرضا صفوی صفحه 43
    در عصر حاضر، ترجمه قرآن یک ضرورت است و قرآن پژوهان به ترجمه کتاب الهی به زبان روز پرداخته اند تا به نیاز جامعه دینی خویش پاسخ داده و در ابلاغ حقایق قرآن سهیم باشند. نویسنده در نوشتار حاضر، به بررسی ترجمه های مشهور بویژه ترجمه های معاصر از سوره حمد می پردازد و با مقایسه آن ها، سعی در نمایش تفاوت های معنایی داشته و از این رهگذر، خطاهای احتمالی در تفسیر هر جمله از آیات سوره را در بوته نقد و بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ترجمه سوره حمد، تفسیر قرآن، تفاسیر سوره حمد، سوره حمد در تفاسیر
  • رضا بابایی صفحه 52
    در عصر حاضر، ترجمه قرآن یک ضرورت است و قرآن پژوهان به ترجمه کتاب الهی به زبان روز پرداخته اند تا به نیاز جامعه دینی خویش پاسخ داده و در ابلاغ حقایق قرآن سهیم باشند. نویسنده در نوشتار حاضر، به بررسی ترجمه های مشهور بویژه ترجمه های معاصر از سوره حمد می پردازد و با مقایسه آن ها، سعی در نمایش تفاوت های معنایی داشته و از این رهگذر، خطاهای احتمالی در تفسیر هر جمله از آیات سوره را در بوته نقد و بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کتاب ساحل خورشید، مجموعه اشعار محمدرضا حکیمی، محتوای اشعار محمدرضا حکیمی
  • مهدی فیروزیان صفحه 56
    در مقاله حاضر به بررسی کتاب پیر پرنیان اندیش که گفتگویی با هوشنگ ابتهاج درباره زندگی و آثار و حیات هنری اوست، پرداخته می شود. نوینسده مقاله با آوردن نمونه هایی از متن کتاب به بررسی کتاب در بخش های مختلف مانند موسیقی، یاد بعضی نفرات، اندر باب شعر و نقش سرگذشت می پردازد و در نهایت با بیان برخی لغزش ها و کاستی چاپی و پاره از اشکال های ویرایشی و پاسخ به برخی نقدهای منتشر شده درباره کتاب به نوشته خود پایان می دهد.
    کلیدواژگان: هوشنگ ابتهاج، کتاب پیر پرنیان اندیش، معرفی کتاب
  • صدیقه خوش نژادیان صفحه 65
    کتاب تحفه الفاطمیین فی احوال قم و القمیین، یکی از مهم ترین منابع در باب قم پژوهی به شمار می رود. این کتاب، پژوهشی درباره تاریخ، جغرافیا، آثار و بناها، و رجال دین، علم و ادب قم است که آکنده از اطلاعات علمی و مبتنی بر تحقیقات کتابخانه ای و میدانی و توسط بنیاد قم پژوهی منتشر شده است. نویسنده در راستای معرفی کتاب مذکور، نخست زندگی نامه مولف و تالیفات وی را بیان داشته و در ادامه، محتوا و مندرجات کتاب را بررسی می نماید.
    کلیدواژگان: تحفه الفاطمیین فی احوال قم و القمیین، قم پژوهی، معرفی کتاب
  • دیگرنگاشته ها
  • حبیب الله بابایی صفحه 73
    مرادخای کاپلان در کتاب «یهودیت به مثابه یک تمدن» درصدد شناخت نگرانی های هویتی و زیستی در آینده یهودیت است تا راهی برای نجات جهانی یهودیان فراهم آورد. بدین منظور، باید تمدن یهودی از نو کشف، تفسیر و برساخته شود. وی در این کتاب می کوشد دین یهودیت را نه به عنوان یک دین بلکه به عنوان یک تمدن تعریف نماید. نویسنده در نوشتار حاضر سعی در ارائه گزارشی از چارچوب و محتوای اصلی کتاب «یهودیت به مثابه یک تمدن» دارد تا از این طریق مفاد آن را برای محققان مسلمان که دغدغه تمدنی دارند و با رویکرد تمدنی درصدد حفظ هویت اسلامی در وضعیت سکولار امروز هستند، معلوم سازد. از این رو نویسنده اینگونه بیان می دارد که کاپلان در کتاب خود ابتدا، چالش هایی که فراروی یهودیت و یهودیان درساحات مختلف زندگی از جمله سیاست و اقتصاد وجود دارد را برشمرده و سپس، قابلیت های یهودیت و منابع کارکردی آن را رصد می نماید تا از بحران های موجود بکاهد. نویسنده اظهار می دارد که کاپلان در بخش اول کتاب، علل بحران را در دو مقوله عوامل فروپاشی شامل نظم سیاسی مدرن، نظم اقتصادی مدرن و ایدئولوژی مدرن و نیز مولفه های حفاظت از زندگی یهودی شامل عوامل درونی و محیطی، بررسی می نماید. وی در بررسی بخش دوم و سوم کتاب کاپلان بیان می دارد که کاپلان در این بخش، باارائه و توضیح مدل اصلاحی، مدل نئوارتدوکسی و مدل محافظه کار، نقدها و آسیب های هر یک را نشان داده و زمینه را برای ارائه مدل پیشنهادی خود که «یهودیت به مثابه یک تمدن» است را هموار می سازد. از این رو، نویسنده بر این مدل و ابعاد مختلف آن از نظر کاپلان اشاره می نماید. در ادامه وی اظهار می دارد که بخش چهارم کتاب کاپلان به سازمان جامعه یهودیان در ارتباط با بقیه دنیا در مقابله با چالش ها اشاره دارد و رشد دین یهودی در بخش پنجم بررسی می شود. در نهایت در بخش ششم کتاب، تورات و یهودیت به مثابه روش زندگی یهودیان آمریکا مطرح شده است.
    کلیدواژگان: کتاب یهودیت به مثابه یک تمدن، مرادخای کاپلان، رویکرد تمدنی به یهودیت
  • کتاب شناسی موضوعی
  • محمدرضا رهبریان صفحه 97
    استاد علی اصغر فقیهی، صاحب تالیفات ارزشمندی در حوزه تاریخ، مذهب و قم شناسی است که برخی از آثار او از منابع دست اول تحقیق محسوب می شود. نویسنده در نوشتار حاضر، نخست، کتابشناسی آثار چاپ شده و آثار پراکنده و منتشر نشده وی را معرفی می نماید. در ادامه، مقاله های نوشته شده توسط فقیهی را برشمرده و در نهایت، مقاله هایی که درباره ایشان به رشته تحریر درآمده اند را معرفی می نماید.
    کلیدواژگان: علی اصغر فقیهی، معرفی آثار، کتابشناسی آثار علی اصغر فقیهی
  • ویژه نامه کنگره صاحب عروه
  • محمدعلی سلطانی صفحه 107
  • سیدعلی حسینی نیشابوری صفحه 111
  • سیدمهدی صالحی خوانساری صفحه 139
  • تازه های نگارش و نشر: معرفی اجمالی
  • علی علیزاده صفحه 147
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 158
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 166
  • اخبار
  • ناصرالدین انصاری صفحه 171
  • نمایه
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 177
|
  • Hasan Islami Ardakani Page 9
    One of the skills of the information literacy is the ability to designate and select the good works and to abandon the bad books which lacks useful information and right citation. Being able to analyze the information, thinking critically, and having some clear criteria for evaluating the works are considered as prerequisites for this skill. This article is going to talk about the negative aspect of information literacy that is the ability to abandon the invaluable sources. Therefore, the author intends to introduce some standards which help recognize the bad books and stop reading them. He names and explains about fifteen criteria some of which are: the violation of the research ethics, generalization, using aliases, obsolescence of the sources, and lack of genuine sources.
    Keywords: The criteria for choosing a book_the criteria for evaluating a book
  • Ali Aqaee Page 19
    After Quran, hadith is the most important source for knowing Islam and the political, cultural, social, and religious condition in the first three centuries of Islam. So, no one can deny its value as a historical source. The western hadith scholars have also considered and studied hadiths as a source for getting information about the history of Islam such as the date of different events such as the date of Quran commentary, jurisprudence, Kalam, and the date of establishing different religious institutes. On the other hand, the main issue is historical value of the hadith information regarding the first centuries of Islam. Historical value of the hadith data is connected to the issue of the hadith reliability which is a very controversial subject among the western researchers. In the present study, the author, first of all, has a glance over the study of hadith in West. Following this, he examines the problem of the Islamic resource in western research upon the recognition of the documented sources versus the literary sources. Finally, he talks over western researchers’ new approaches to Islamic resources.
    Keywords: the reliability of the Islamic hadith, study of hadith, the historical value of hadith, the study of hadith in west, western researcher's approaches to Islamic resources
  • Arezoo Rahim Soltani Page 30
    Content analysis is a technique for achieving various features of a message, views and ideas of the sender of the message, causes, and effects of sending the message. In fact, this method is used to have an objective and regular analysis of the messages which are exchanged through various ways. In the present study, the author has a brief look at the content analysis. First of all, he provides a definition of this method, and then he examines the process of its development. Following this, he scrutinizes the history of the use of content analysis; and also the goals of applying this technique in scientific research. Other topics which are discussed in the present paper include talking over the benefits, limitation, and problems of applying this method; studying of the distinctions between content analysis and other research methods; different kinds of the method; content units in content analysis; the steps of putting this method into practice; assessing its reliability and validity; and finally the way of using computer in this method.
    Keywords: Content Analysis, goals, uses, benets, limitations, damages, features, History, the process of development, the steps of applying, reliability, validity, computer content analysis
  • Muhammad Riza Safavi Page 43
    Nowadays, the translation of Quran is a necessity, and Quran scholars have translated their divine book into the language of the day in order to respond to the needs of their religious community, and have a role in the communication of the facts of Quran. In the present study, the author has examined the famous translations of Hamd chapter, especially the modern translations. And he has tried to show the semantic differences between the translations, and to review the possible errors in the interpretation of the verses of this chapter.
    Keywords: The translation of Hamd Chapter, commentary on Quran, commentaries on Hamd Chapter
  • Riza Babaee Page 52
    Sāhel Khorshid (Sun’s Seaside) is an excerpt from Mohammad Reza Hakimi’s poems in Persian and Arabic, which is published by Al-Haiāt, the academic and cultural publishing house, in 1390. In the following study, the author examines the style and content of Hakimi’s poems.
    Keywords: Sāhel Khorshid (Sun's Seaside), Mohammad Rezā Hakimi's Collection of Poems, the content of Mohammad Rezā Hakimi's poems
  • Sediqe Khoshnejadeyan Page 65
    Tohfat Al-Fatemin fi Zekr Ahvāl Qom va Al-Qomin is one of the most important sources about study of Qom. This book is a research on the history, geography, historical monuments, and the religious and literary scholars of Qom. It contains some scientific information which is based on the library and field research, and is published by the Institute of the Study of Qom. In order to provide a brief introduction to this book, the author, firstly, talks about the biography and the works of the writer of the book. Following this, she is going to discuss the content of the book.
    Keywords: Tohfat Al Fatemin ZekrAhvāl Qom va Al Qomin, the study of Qom, book report
  • Habibollah Babaee Page 73
    Morādkhāy Kāplān in his book Judaism as a Civilization intends to find out the identity and biological concerns in the future of Judaism in order to show a way to save all the Jewish in the world. So, the Jewish civilization should be again discovered, interpreted, and built. In this book, he tries to define Judaism not as a religion but as a civilization. In the following article, the author has tried to provide a report of the framework and the main content of the book in order to clarify its provisions for Muslim scholars who have civilizational concerns and wants to keep Islamic identity with a civilizational approach in the modern secular condition. He states that Kaplan, first of all, talks about different challenges which Jewish face in various aspects of life such as politics and economy; and then has a look at Judaism capabilities and their practical sources to alleviate the crisis. The author puts across that Kaplan, in the first part of his book, categorizes the causes of the crisis in two groups of collapsing factors including the modern political order, the modern economical order, and the modern ideology, and also the factors regarding the protection of Jewish life covering both internal and environmental elements. Examining the second and the third part of the book, he states that Kaplan firstly explains about the Reforming Model, New-Orthodox Model, and Conservative Model; and points out their weak points to provide an opportunity for introducing his proposal model that is “Judaism as a civilization”. Following this, the author discusses this new model and its different aspects from Kaplan’s point of view. According to the author, the fourth part of the book deals with the organization of the Jewish community in its relation with the rest of the world, in the face of challenges; and the fifth part speaks about the growth of Judaism. In the last part of the book, Torah and Judaism are introduced as a life method for the American Jewish.
    Keywords: Judaism as a Civilization_Morādkhāy Kaplan_a civilizational approach to Judaism
  • Muhammad Riza Rahbareyan Page 97
    Professor Ali Asqar Faqihi is the writer of many valuable works upon the history, religion, and sociology of Qom, some of which are considered as primary sources in research. In the present study, the writer, first of all, provides a bibliography of all his published and unpublished works. Then, he names his articles, and finally he talks over the essays which have been written about him.
    Keywords: Ali Asqar Faqihi, books report, the bibliography of Faqihi's works