فهرست مطالب

مطالعات تاریخی قرآن و حدیث - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 57، بهار و تابستان 1394)

نشریه مطالعات تاریخی قرآن و حدیث
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 57، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مژگان سرشار* صفحه 7
    از داستانهای مشهور درباره خاستگاه بشر و سرآغاز زندگی انسان بر زمین، حکایت خلقت و هبوط آدم و حوا و گسترش نسل آنهاست. هم در عهد عتیق و دیگر آثار کهن دین یهود، و هم در قرآن کریم تحریرهای مختلف این داستان دیده می شود. به تناسب ذکر آن در قرآن، بحثهای مفصلی درباره جزئیات حکایت را می توان در تفاسیر اسلامی نیز بازجست؛ جزئیاتی که هر یک برخوردار از خاستگاهی متفاوتند. پیشینه این داستان در ادبیات کتاب مقدس موجب شده است گاه این احتمال از جانب مستشرقان مطرح شود که اصل حکایت قرآنی هم چیزی جز خوانشی از عهد عتیق و دیگر آثار یهودی نباشد. برای بررسی چنین احتمالی ضرورت است مقایسه ای میان تحریرهای مختلف داستان در فرهنگ اسلامی با تحریر توراتی حکایت صورت پذیرد. این کوشش مطالعه ای به همین منظور است. بنا ست که در آن داستان را بازکاویم و نگرشهای بازتابیده در تفاسیر اسلامی را نسبت به خویشاوندی هابیل و قابیل با آدم (ع) و حوا، نحوه قتل هابیل به دست قابیل، و مباحثی دیگر از این دست مرور کنیم. چنان که خواهیم دید، با مرور نگرشهای عالمان مسلمان و مطالعه تطبیقی آن با ادبیات کتاب مقدس می توان دریافت که تحریرهای داستان هابیل و قابیل در برخی تفاسیر و روایات اسلامی تا حدود زیادی با روایت قرآنی داستان متفاوت، و بیشتر منطبق بر آرای بازتابیده در تورات و تلمود و تفاسیر آنهاست.
    کلیدواژگان: آدم و حوا، اسرائیلیات، تفسیر تمثیلی، تفسیر نمادگرا، تلمود، محمد باقر بهبودی
  • حامد خانی(فرهنگ مهروش)*، آرزو شمس آبادی صفحه 37
    صحیفه سجادیه، متنی منسوب به امام زین العابدین (ع)، و از کهن ترین آثار بازمانده از نخستین سده های تمدن اسلامی است. عموم شیعیان صحیفه را دربردارنده تعالیم اخلاقی گسترده ای ریشه دار در وحی الاهی و معارف اهل بیت (ع) می دانند. بااینحال، کمتر کوششی برای بازشناسی اندیشه اخلاقی بازتابیده در آن، یا صورت بندی مبانی فلسفی این اندیشه صورت گرفته است؛ کوششی که می تواند برخی مجهولات تاریخ اندیشه اخلاقی در جهان اسلام، خاصه در سده های نخست را روشن کند. این مطالعه به همین منظور دنبال می شود. بنا ست که در آن، چارچوب کلی نظام اخلاقی مندرج در صحیفه سجادیه را بازکاویم. بدین منظور، نخست اندیشه های هستی شناسانه و انسان شناسانه را در صحیفه سجادیه را مرور خواهیم کرد. آن گاه از کمالی سراغ خواهیم گرفت که برای انسانی با این ویژگی ها، در یک چنین هستی ترسیم شده است؛ همچنان که درباره راه رسیدن به چنین کمالی بر پایه آموزه های صحیفه بحث می کنیم. این تلاش راهی خواهد بود بدان سو که پس از مقایسه اندیشه اخلاقی صحیفه با دیگر مکاتب اخلاقی شناخته جهان اسلام در سده های متقدم، شاخصهای تفکر اخلاقی این اثر بازشناسی شود.
    کلیدواژگان: تاریخ اندیشه اخلاقی در جهان اسلام، تاریخ مکاتب اخلاق اسلامی، تاریخ فلسفه اسلامی، ادبیات دعایی شیعه، فرادعا، مبانی فلسفی دعا، سبک زندگی اسلامی
  • درآمدی بر گفتمان کاوی تاریخی / مطالعه موردی خطبه حضرت زینب (س) در شام
    محمد نصراوی* صفحه 67
    کاربست روش های زبان شناسی کاربردی در مطالعات تاریخی می تواند راه گشای بسیاری از مسائل مطرح در این حوزه باشد. این میان، گاه توجه به کنشهای زبانی جامعه، شناسایی «بافت» یک رویداد، و استخراج گفتمانهای تولید شده در آن آگاهی های تاریخی نوینی پدید می آورد. بر این اساس، در مطالعه پیش رو با کاربست نگاه گفتمانی و بهره گیری از روش توصیفی فرکلاف و نظریه آوای متعارض باختین کوشش می کنیم روشی نوین در مطالعات متون تاریخی در قالب واکاوی کنشهای گفتاری پایه گذاری کنیم. بدین منظور، با کاربست روش پیشنهادی در مطالعه موردی خطبه حضرت زینب (س) در شام، کوشش خواهیم کرد بدانیم پس از واقعه عاشورا حضرت زینب (س) سعی در پدید آوردن چه گفتمانی داشته اند.
    کلیدواژگان: گفتمان کاوی تاریخی، جریان علوی، فرکلاف، باختین، خطبه حضرت زینب (س) در شام
  • فرامرز حاج منوچهری* صفحه 95
    قصه های قرآنی با نقشمایه هجرت اندک است و در همان چند نمونه نیز، موضوع مهاجرت ذیلی بر غرض الاهی در تبیین مفاهیم دینی، و در راستای رسالت انبیا ست. این قصه ها از بابت برخی مفاهیم فرهنگی هم دارای اهمیت است. این که چنین قصه هایی قرآنی تا چه حد با مبحث مهاجرت که در دوران معاصر آن را می شناسیم، دارای ارتباط هستند و این که تا چه اندازه امکان بررسی آنها بر اساس نظریات مربوط به مهاجرت در علوم اجتماعی وجود دارد، موضوع قابل تاملی است. در میان نظریات مهاجرت، نظریه پارادوکس همانندی/ تفاوت در تعامل میزبان و مهاجر، همچون رویکردی فرهنگی جامعه شناختی نسبت به موضوع مهاجرت، بیانگر آن است که در این تعامل، باید میزانی از همانندی و اندازه ای از تفاوت حفظ شود. اما مسئله مهمی که باید بدان پاسخ داد آن است که به میزان کمی یا فزونی یکی از این دو کفه همانندی یا تفاوت، نتیجه حاصل چه اثری بر نگاه مهاجر نسبت به زادبوم پیشین خود و اقامتگاه کنونی یا به بیان دیگر، موطن و مهجر دارد؛ پرسشی که به نظر می رسد پیروان نظریه فوق تا کنون در پاسخ بدان ساکت بوده اند. بنا ست که در این مقاله با ابتنای سخن بر نظریه یاد شده، تلاش کنیم حکایات قرآنی مهاجرت یوسف و موسی (ع) را با موضوع تطبیق دهیم و بر همان اساس، مصداقهایی برای گونه های مختلف تعامل میزبان و مهاجر بیابیم.
    کلیدواژگان: هجرت، قصص قرآن، آستانگی، وطن، مهجر، یوسف (ع)، موسی (ع)
  • مجید چهری* صفحه 123
    تعبیر «ال یاسین» فقط یک بار در قرآن کریم در آیه 130 سوره صافات آمده است: «سلام علیٰ ال یاسین». نه تنها مفهوم این تعبیر، که حتی قرائت صحیح آن در میان مفسران و قاریان مختلف موضوع بحث بوده است. برخی مفسران شیعه، و عمده مفسران عامی مذهب، «ال یاسین» را تحریری دیگر از «الیاسین» و مترادف با الیاس نبی (ع) دانسته اند. این دسته از مفسران قرائنی همچون قرائت مشهور، تعابیر مشابه در زبان عربی، و سیاق آیات را مستند مدعای خویش می دانند. از آن سو، برخی از دیگر مفسران شیعه نیز به استناد قرائات و روایاتی، عبارت را «آل یاسین» خوانده، و مراد از آن را اهل بیت پیامبر (ع) دانسته، و این را که یکی از نامهای پیامبر اکرم (ص) «یاسین» است، موید نظر خویش برشمرده اند. در مطالعه پیش رو بنا داریم با مرور اختلاف نظرهای مفسران، بررسی شواهد قرآنی موجود و قرائات مختلف، مراد از این تعبیر قرآنی را بازشناسیم؛ همچنان که خواهیم کوشید مستندات روایی بحث را نیز، بازخوانی و تبیین کنیم؛ و همچنان که خواهیم کوشید اسباب و علل این اختلاف قرائت و پیامدهای عملی رواج هر یک از آن دو را در فرهنگ اسلامی بازکاویم.
    کلیدواژگان: یس، آل یاسین، اختلاف قرائات، زیارت آل یاسین، مصاحف امصار، مصحف ابن مسعود، بنی هاشم، لهجه مدنی
  • احمد پاکتچی* صفحه 157
    شعریٰ در قرآن کریم، تنها یک بار یاد شده و آن آیه 49 سوره نجم است: «وانه هو رب الشعری»؛ آیه ای که در آن، پروردگار رسول اکرم (ص) ربک به عنوان پروردگار شعریٰ معرفی شده است. با مفروض گرفتن این که شعریٰ نام یک ستاره باشد چنان که مفسران مسلمان گفته اند این که چرا در میان ستارگان آسمان، اینچنین اهمیت یافته، و این که معرفی خداوند متعال به عنوان پروردگار شعریٰ چه پیامی را می تواند دربرداشته باشد، نیازمند آن است تا ویژگی های شعریٰ هم از حیث تاریخ آشنایی با این ستاره، و هم از حیث اهمیت آیینی و نمادین آن مورد بررسی قرار گیرد. در این مطالعه بنا ست با مروری بر جایگاه شعریٰ در قرآن کریم و ادبیات تفسیری سده های متقدم، راهی برای پاسخ گفتن بدین پرسشها بیابیم.
    کلیدواژگان: شعری، تاریخ تفسیر، تفسیر تابعین، دین عرب پیش از اسلام، اساطیر عرب، اساطیر مصری، اساطیر یونانی
|
  • Muzhgan Sarshar* Page 7
    One of the famous stories about the origin of man and the beginning of human life on the earth is the story of Adam and Eve, their creation and later their descent on the earth and their reproduction. In both the Old Testament and other ancient Jewish works and the Quran, different versions of the story have been narrated. On the occasion of the story being mentioned in the Quran, detailed discussions about the story have been mentioned in Islamic exegeses, the details which have had different origins. The narration of the story in biblical literature has caused the orientalists to claim that the reflation of the story in the Quran is a copy of the story from the Old Testament. To investigate about this claim it is necessary to compare different versions of the story as mentioned in Islamic culture with the one reflected in Torah. The present study has been done for this purpose. It aims to review the story itself and discuss about the views expressed in Islamic exegeses about the relationship of Cain and Abel with Adam and Eve, the way Abel was murdered by Cain and other related issues. It is concluded that, by analyzing the Islamic version of the story and comparing it with the biblical version one can infer that the version reflected in Quranic exegeses and Islamic traditions is much different from the Quranic version of the story. It is a lot influenced by the story as mentioned in Torah and Talmud.
    Keywords: Adam, Eve, Israilies, Allegorical interpretation, Symbolic interpretation, Muḥammad Baqer Behbudki
  • Ḥamed Khani (Farhang Mehrvash)*, Arezu Shams Abadi Page 37
    ṢaḥῙfah al-Sajādiyah is a text attributed to ImāmZainul'ābidĪn and is considered one of the most ancient works remained from the early time of Islamic civilization. Majority of the Shiites regard ṢaḥῙfah as a collection containing extensive moral teachings which can be traced to the divine revelation and Ahlulnayt's instructions. In spite of this, little attempt has been made to extract the moral thoughts included in this book and nothing has been done to formulate the philosophical bases of such thoughts. Such attempts could clarify the ambiguities found in the history of moral thinking in Islamic world especially during the first centuries. The present study aims to deal with this task. It tries to sketch the general framework of moral system reflected in ṢaḥῙfah. For this purpose, first the ontological and anthropological views expressed in the book have been pointed out, then, the kind of perfection which has been recommended for human being by this book and in this worldview has been explained and finally, by comparing the moral view of this book and other well-known Islamic ethical schools of the early centuries, the prominent moral principles of this work have been introduced.
    Keywords: history of moral thought in Islamic world, history of Islamic ethical schools, history of Islamic philosophy, Shiite liturgical literature, Meta Prayer, philosophical justifications of Prayer, Islamic life style
  • An Introduction to History Discourse Analysis / Case Study of al-Zaynab bint ʻAli's Sermon
    Muhammad Nasrawi* Page 67
    Applying the methods suggested by applied linguistics in historical studies can provide solutions to many issues of this field. Accordingly, paying attention to the linguistic acts done in a society, identifying the context of an event and extracting the discourses created within it can collect new historical data. Based on this fact, in the present study, applying a discourse approach and using descriptive theory of Fairclough and conflicting voices theory of Bakhtin, I will try to suggest a new method in studying historical texts through investigating speech acts. For this purpose, using the above mentioned method in analyzing the sermon presented by HazratZeinab in Syria, the article tries to indicate what kind of discourse Zeinab was trying to create after the event of Āshūrā.
    Keywords: History Discourse Analysis, Alavid Movements, Fairclough, Bakhtin
  • Faramarz Ḥaj Manuchehri* Page 95
    There are a few Quranic stories including the notion of migration and in these stories the purpose is mostly expressing religious concepts along with the prophet's mission. These stories, however, can be significant, due to their inclusion of cultural issues. It is worth investigating to see to what extent such stories are capable of being adapted with the theories of migration discussed in social sciences. Among these theories, the theory of paradox of similarity/difference about the interaction with the host and the immigrant and as a cultural-sociological approach toward the issue of migration can be used to indicate that in the interaction both similarity and difference should be taken into account. The important question which needs to be answered is what effects the quantity of each of similarity or difference may have on the attitude of the migrants toward their homeland or the migration destination. This question has not been clearly answered yet by the supporters of the above mentioned theory. It this study, applying this theory, the Quranic stories about the migration of Josef and Moses have been analyzed and different patters regarding the interaction between the hosts and the migrants have been extracted.
    Keywords: Migration, Quranic Stories, liminality, Homeland, Migration destination, Josef, Moses
  • Majid Chehri* Page 123
    The term “El Yāsin” has been mentioned in the Quran just once in the verse 130 of the 37th chapter: “Peace be unto Elias”. Both the correct pronunciation and meaning of the term has been a point of disagreement among the commentators and readers of the Quran. Some of the Shiite and most of the Sunni commentators believe that El Yasin is another version of Elyasin and is equal to Elyas who is a Quranic prophet. The supporters of this idea refer to the popular reading, similar terms and the context as the proofs for their preference. On the other hand, other Shiite commentators by referring to some traditions believe that the phrase should be pronounced as “Āl Yāsin” and it implies Ahlul-Bayt. The fact that one of the Prophet's names is “Yāsin” is a good reason for such an inference. In the present study, we try to determine the meaning of the term by reviewing the commentator's ideas, Quranic proofs and various readings as well as the traditions received in this subject.
    Keywords: El Yasin, Yasin, Al Yasin, Difference in Quranic Readings, Sura al Ṣaffat
  • Ahmad Pakatchi Page 157
    The term "Shirā" (Sirius) has been mentioned in the Quran just once, in Sura 53, verse 49: "and that it is He who is the Lord of Sirius". In this verse, almighty God introduces Himself to the prophet as the Lord of Sirius. Given the fact that Shirā is a name of a star –as Muslim exegetes believe- the reason why among the numerous stars, this one has been mentioned and what connotations the phrase "Lord of Sirius" may have, need a thorough investigation about the features of "Sirius" at that time, its historical background and its ritual and symbolic significance. In this study after reviewing the status of Shirā in the Quran and the literature of early exegetical works, the answers to the above mentioned questions will be given.
    Keywords: Shira History of Exegesis, The Commentaries of the Successors, Pre, Islamic religions of Arabs, Arab's Mythology, Egypt's Mythology, Greek Mythology