فهرست مطالب

علوم زراعی ایران - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1395)

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی قاطعی، عبدالمهدی بخشنده، علیرضا ابدالی مشهدی، سید عطاء الله سیادت، خلیل عالمی سعید، محمدحسین قرینه صفحات 273-287
    به منظور ارزیابی اثر سطوح کود نیتروژن و محلول پاشی سیتوکنین بر صفات فیزیولوژیک گندم رقم چمران در شرایط زمان کشت توصیه شده (بدون تنش) و کشت دیرهنگام (تنش گرمای انتهای فصل)، پژوهشی در سال زراعی92 -1391در مزرعه آموزشی، پژوهشی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان اجرا شد. این پژوهش در دو آزمایش مستقل به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت. آزمایش اول شامل کاشت گندم در زمان کشت توصیه شده منطقه (15 آذر) و آزمایش دوم، زمان کشت دیرهنگام (30 دی) بود. در هر آزمایش، ترکیب های تیماری شامل چهار سطح کود نیتروژن (صفر، 75، 150 و 225 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و سه سطح محلول پاشی سیتوکنین (صفر، 50 و 100 میکرومول) بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش سه گانه زمان کشت، نیتروژن و سیتوکنین بر محتوای پرولین و شاخص سبزینگی، برهمکنش نیتروژن و سیتوکنین و برهمکنش زمان کشت و نیتروژن بر دوام سطح برگ، هدایت روزنه ای و عملکرد دانه اثر معنی دار داشت. بیشترین عملکرد دانه در تیمار توام 150 کیلوگرم نیتروژن و محلول پاشی 100 میکرومول سیتوکنین به دست آمد که البته با تیمار توام 225 کیلوگرم نیتروژن و محلول پاشی 100 میکرومول سیتوکنین و تیمار توام 150 کیلوگرم نیتروژن و محلول پاشی50 میکرومول سیتوکنین تفاوت معنی داری نداشت. نتایج این آزمایش نشان داد که افزایش مصرف کود نیتروژن و محلول پاشی سیتوکنین می تواند تا حدودی آثار منفی تنش گرمای انتهای فصل را در گندم کاهش دهد.
    کلیدواژگان: پرولین، دوام سطح برگ، گندم نان، پایداری غشای سلولی و هدایت روزنه ای
  • مهرزاد الله قلی پور صفحات 288-301
    اثر متقابل ژنوتیپ در محیط برای پژوهشگران علوم اصلاح نباتات دارای اهمیت ویژه ای بوده و آگاهی از آن به به نژادگران کمک می نماید تا بتوانند ژنوتیپ ها را با دقت بیشتری ارزیابی کرده و ژنوتیپ های برتر از نظر پایداری و عملکرد بالا را انتخاب نمایند. در این آزمایش تعداد 13 ژنوتیپ اصلاح شده برنج با منشاء ارقام محلی ایرانی همراه با دو رقم هاشمی و صالح به عنوان شاهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سه منطقه رشت، آبکنار و چپرسر طی دو سال (1394- 1393) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس ساده نشان داد که عملکرد دانه ارقام برنج در سه مکان تفاوت معنی داری داشتند. نتایج حاصل از روش GGE بای پلات نشان داد که دو مولفه اصلی اول (معرف اثر اصلی ژنوتیپ) و دوم (معرف اثر متقابل ژنوتیپ در محیط) به ترتیب 77 و 20 درصد و در مجموع 97 درصد از تغییرات کل داده ها را توجیه کردند. در این آزمایش، دو محیط بزرگ و مجزا مشخص شدند. اولین محیط بزرگ واقعی شامل مناطق رشت و آبکنار با ژنوتیپ های برتر RI18430-47، RI18430-56، RI18430-60، RI18430-87، RI18430-12 و RI18430-72 و دومین محیط بزرگ واقعی شامل منطقه چپرسر با ژنوتیپ برتر RI18430-77 بود. در بین ژنوتیپ های انتخابی از نظر میزان عملکرد دانه و پایداری، دو لاین RI18430-12 و RI18430-47 به دلیل دارا بودن میزان آمیلوز متوسط، طول دوره رشد و ارتفاع بوته مناسب و میزان برنج سفید بالاتر و برنج خرد کمتر، به عنوان لاین های برتر شناسایی شدند. دو ژنوتیپ انتخابی حاصل از تلاقی بین رقم اصلاح شده صالح (به عنوان والد مادری) و رقم محلی هاشمی (به عنوان والدی پدری) هستند. از نظر مورفولوژی و ساختار ظاهری، لاین RI18430-12 شبیه ارقام محلی بوده و دارای دانه های بلند و ریشک های کوتاه به رنگ سیاه می باشد. کیفیت پخت لاین خالص مذکور بسیار عالی و شبیه کیفیت پخت ارقام محلی مانند هاشمی و دمسیاه است، در حالی که لاین RI18430-47 شبیه رقم اصلاح شده صالح بوده و مانند آن دارای دانه های بلند و قطور و دارای ریشک بوده و کیفیت پخت آن به دلیل داشتن میزان آمیلوز متوسط (21 درصد)، برتر از رقم صالح می باشد، اما نسبت به ارقام محلی ایرانی کیفیت پخت ضعیف تری دارد. ارتفاع بوته در هر دو ژنوتیپ انتخابی کوتاه بوده و جزء ژنوتیپ های زودرس تا میان رس محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیپ × محیط، برنج، پایداری، تجزیه GGE بای پلات و محتوای آمیلوز دانه
  • شکوه فخری، افراسیاب راهنما، موسی مسکرباشی صفحات 302-318
    شوری از تنش های غیر زیستی مهمی است که فیزیولوژی گیاهان را تحت تاثیر قرار داده و رشد و عملکرد گیاهان زراعی را کاهش می دهد. در این پژوهش اثر تنش شوری (شاهد: بدون تنش و 150 میلی مولار کلرید سدیم) بر ویژگی های فیزیولوژیک و الگوی توزیع یون ها در ریشه و پهنک برگ چهار رقم گندم: روشن، بم، قدس و اترک و ارتباط آن با تحمل شوری در مرحله رویشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 93-1392 در دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که غلظت یون سدیم در ریشه ها در مقایسه با پهنک برگ بیشتر بود. تنش شوری باعث کاهش معنی دار هدایت روزنه ای (42 درصد)، محتوای آب نسبی برگ (10 درصد)، سرعت رشد نسبی (24 درصد)، سطح برگ (33 درصد) و طول ریشه (37 درصد) در مقایسه با تیمار شاهد شد. ارقام متحمل به شوری روشن، بم و نیز رقم اترک در تیمار شوری، هدایت روزنه ای، محتوای آب نسبی برگ، سرعت رشد نسبی، سطح برگ و طول ریشه بالاتری نسبت به رقم حساس قدس داشتند. همبستگی معنی داری بین ویژگی های فیزیولوژیک و توزیع یون ها در ریشه و پهنک برگ ارقام گندم مشاهده شد. ارقام روشن و بم مقدار سدیم بیشتری را در ریشه ها (در مقایسه با برگ ها) و نیز مقدار پتاسیم بیشتری را در برگ ها (در مقایسه با ریشه ها) انباشته کردند. به نظر می رسد که الگوی توزیع یونی در ریشه و اندام هوایی گیاه در تحمل شوری ارقام گندم نقش داشته و انباشت ترجیحی یون سدیم در ریشه ها (در مقایسه با اندام هوایی) یک سازوکار تحمل است که باعث ادامه جذب اسمزی آب به داخل ریشه ها شده و انتقال یون سدیم به اندام هوایی را محدود می سازد.
    کلیدواژگان: انباشت یون، تحمل شوری، گندم، محتوای آب نسبی و هدایت روزنه ای
  • حمید قاسمی، رحیم محمدیان، محمد علی اسماعیلی صفحات 319-333
    این تحقیق با هدف تعیین اثر مقادیر کود نیتروژن و تراکم بوته بر صفات فیزیولوژیک، عملکرد و کیفیت چغندرقند رقم پارس انجام گرفت. آزمایش به صورت کرت های خرد شده نواری بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار با آبیاری قطره ای- نواری در دو سال (1392 و 1393) در ایستگاه تحقیقاتی مطهری موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند واقع در کمال شهرکرج اجرا شد. عامل آرایش کاشت در دو سطح (50-40 و 60-40) و کود نیتروژن در چهار سطح (صفر، 50، 75 و 100 درصد توصیه شده در آبیاری ثقلی) به صورت فاکتوریل به عنوان عوامل عمودی و تراکم بوته (فاصله بوته روی خطوط کاشت) در دو سطح (14 و 20 سانتی متر)، به عنوان عامل افقی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثرکود نیتروژن بر عملکرد ریشه و قند معنی دار بود و کاهش مصرف کود نیتروژن تا 75 درصد مقدار توصیه شده، اثر معنی داری بر عملکرد و قند ناخالص ریشه چغندر قند نداشت. عملکرد ریشه و قند ناخالص در این تیمار کودی به ترتیب 6/70 و 25/10 تن در هکتار بود. در میانگین دو سال، کمترین و بیشترین مقدار نیتروژن جذب شده توسط گیاه (9/99 و3/240 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب مربوط به سطح صفر و 100 درصد کود نیتروژن بود. از کل نیتروژن جذب شده، 58 درصد به اندام زیرزمینی و 42 درصد به اندام هوایی گیاه اختصاص یافتند. بیشترین کارایی استفاده از نیتروژن در تولید قند ناخالص، مربوط به تیمار عدم مصرف کود بود (8/50 کیلوگرم قند به ازای هر کیلوگرم نیتروژن موجود در خاک) (به ترتیب 7/21، 8/24 و 3/31 درصد بیشتر از تیمارهای 50، 75 و100 درصد مقادیر کودی توصیه شده). با افزایش تراکم بوته وکود نیتروژن، تابش بیشتری توسط پوشش گیاهی جذب شد. در فواصل بوته 14 در مقایسه با 20 سانتی متر حدود 8 درصد، در آرایش کاشت 50-40 در مقایسه با 60-40 حدود 22 درصد و در سطح کودی 75 درصد توصیه شده در روش آبیاری ثقلی در مقایسه با عدم مصرف کود نیتروژن، حدود 41 درصد نور کمتری به کف پوشش گیاهی رسید. مصرف کود نیتروژن بر میزان سبزینگی برگ، میزان کلروفیل، حداکثر کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم 2 و تعداد برگ ها اثر معنی داری داشت. نتایج این آزمایش نشان داد که با کاهش مصرف کود نیتروژن تا 75 درصد مقدار توصیه شده در روش آبیاری قطره ای- نواری، ضمن صرفه جویی در مصرف کود، کاهش محسوسی در صفات مهم کمی و کیفی چغندرقند مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، نواری، چغندرقند، کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم 2 و کلروفیل متر
  • امین پسندی پور، حسن فرح بخش صفحات 334-346
    به منظور ارزیابی اثر تراکم بوته بر شاخص های رشد، فتوسنتز و عملکرد خشک برگ سه اکوتیپ حنا (Lowsonia inermis L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در بخش شهداد شهرستان کرمان در سال 95-1394 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه اکوتیپ حنا (بم، شهداد و رودبار) به عنوان فاکتور اول و چهار تراکم بوته (100، 50، 33 و 25 بوته در مترمربع به ترتیب معادل 5، 10، 15 و 29 سانتیمتر فاصله کاشت روی ردیف با فواصل ردیف ثابت 20 سانتیمتر) به عنوان فاکتور دوم بودند. صفات گیاهی اندازه گیری شده شامل تعدادی از شاخص های رشد، فتوسنتز خالص، میزان تعرق و هدایت روزنه ای بودند. نتایج نشان داد که اکوتیپ های حنای مورد ارزیابی در کلیه شاخص های اندازه گیری شده، به جز شاخص سطح برگ، نسبت سطح برگ و دوام سطح برگ، تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند و بیشترین مقادیر صفات، مربوط به اکوتیپ شهداد بود. بین تیمارهای تراکم بوته نیز از لحاظ کلیه صفات اندازه گیری شده، به جز سطح مخصوص برگ، اختلاف معنی داری وجود داشت. اثر متقابل اکوتیپ و تراکم بوته فقط برای صفات دوام سطح برگ، دوام وزن خشک و میزان تعرق معنی دار بود. بالاترین عملکرد برگ خشک (عملکرد اقتصادی گیاه) از اکوتیپ های شهداد (2/508 گرم در متر مربع)، رودبار (4/506 گرم در متر مربع) و تراکم 100 بوته در مترمربع (6/738 گرم در متر مربع) بدست آمد. با توجه به حصول حداکثر عملکرد برگ خشک در حداکثر تراکم بوته می توان نتیجه گرفت که تراکم 100 بوته در متر مربع، مناسب ترین تراکم کاشت برای گیاه حنا در سال اول کاشت می باشد.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل رشد، حنا، شاخص سطح برگ، فتوسنتز و فواصل ردیف کاشت
  • سیده ارحامه فلاح شمسی، همت الله پیردشتی، علی اکبر عبادی، مسعود اصفهانی، محمود رایینی صفحات 347-363
    به منظور شناسایی ژنوتیپ های برنج متحمل به تنش خشکی، آزمایشی گلدانی روی 40 ژنوتیپ برنج بومی و اصلاح شده در شرایط بدون تنش و تنش آب (قطع آب در مرحله آبستنی) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1393 در موسسه تحقیقات برنج کشور اجرا شد. براساس شاخص های رایج تحمل تنش (TOL، SSI، STI، MP، GMP و HM)، 17 ژنوتیپ انتخاب و در سال دوم (1394) در دو محیط در مزرعه؛ بدون تنش (آبیاری کامل تا انتهای دوره رشد) و تنش (قطع آب از مرحله آغازش خوشه تا انتهای دوره رشد) به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. براساس نتایج آزمایش مزرعه ای، ارقام نعمت و پردیس به ترتیب با 4831 و 2076 کیلوگرم در هکتار، بیشترین و کمترین عملکرد دانه را در شرایط بدون تنش داشتند. در شرایط تنش خشکی، بیشترین عملکرد دانه از رقم ساحل(3605 کیلوگرم در هکتار) و کمترین عملکرد از رقم علی کاظمی با 1179 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. تنش خشکی باعث کاهش 5/11 تا 64 درصد عملکرد دانه (به ترتیب در ارقام ساحل و علی کاظمی) شد. براساس نتایج تجزیه خوشه ای، 17 ژنوتیپ برنج مورد ارزیابی به دو گروه تفکیک شدند که 13 ژنوتیپ مقدار بالاتر شاخص های تحمل تنش را نشان دادند. بر اساس روش های رتبه بندی و تجزیه به مولفه های اصلی نیز به ترتیب نه و هفت ژنوتیپ به عنوان ژنوتیپ متحمل به خشکی شناسایی شدند. در آزمایش حاضر در مجموع بر اساس سه روش تجزیه خوشه ای، رتبه دهی و بای پلات ، ژنوتیپ های درفک، قائم، لاین 831، اهلمی طارم و جلودار متحمل به تنش خشکی شناخته شدند.
    کلیدواژگان: بای پلات، برنج، تجزیه خوشه ای، تنش خشکی و شاخص های تحمل
|
  • Ghateia., A. Bakhshandeh, A. R. Abdali Mashhadi, S. A. Siadat, K. Alami Saeid, M. H. Gharineh Pages 273-287
    To study effects of different levels of nitrogen fertilizer and cytokinin on some physiological traits of wheat cv. Chamran under normal and post anthesis heat stress conditions, this experiment was conducted at Ramin Agriculture and Natural Resources University, Ahvaz, Iran, in 2012-2013 growing season. The experiment was carried out in two separate factorial experiments using randomized complete block design with four replications.The first experiment was planted in normal date of sowing (05 December 2012) and the second experiment was planted late (20 January 2013) to expose the experimental treatments to terminal heat stress. In both experiments, nitrogen (N) was applied at four levels (0, 75, 150, and 225 kg.ha-1) and cytokinin (Ck) at three levels (0, 50 and 100 µmol). Results showed that intraction effect of sowing date× nitrogen× cytokinin on prolin content and SPAD value, intraction effects of nitrogen × cytokinin and sowing date × nitrogen on FLAD (Flag Leaf Area Duration), stomatal conductance and grain yield was significant. The highest grain yield was obtained from application of 150 kg.ha-1 nitrogen and 100 µmol cytokinin, however, it was not significantly different from 225 kg.ha-1 nitrogen and 100 µmol cytokinin and 150 kg.ha-1 nitrogen and 50 µmol cytokinin. It was concluded that with increasing application levels of nitrogen and cytokinin the negative effects of terminal heat stress could be mitigated.
    Keywords: Bread wheat, Cell membrane stability, Leaf area duration, Prolin content, Stomatal conductance
  • Allahgholipour, M Pages 288-301
    Genotype × environment interaction (GEI) effect is very important for plant breeders. Identifying the GEI effect would help breeders for better evaluation of different genotypes and select the superior genotypes based on both high grain yield and its stability. In this study, thirteen advanced rice genotypes orignated fromthe Iranian local rice varieties including two local rice cultivars (Hashemi and Saleh) as checks were evaluated in randomized complete block design with three replications at three locations (Rasht, Abkenar and Chaparsar) in two rice growing seasons (2014-2015). Analysis of variance indicated significant differences among rice genotypes for grain yield in three locations. GGE biplot analysis revealed that the first principal component (PC1) explained 77% of the total variation while PC2 explained 20%. Thus, the two components together accounted for 97% of the G GE variation for the grain yield in all environments. Two distinct mega-environments were also identified. The first mega-environment included; Rasht and Abkenar in which genotypes RI18430-47, RI18430-56, RI18430-87, RI18430-12 and RI18430-72 were the winners. The second mega-environment included; Chaparsar in which genotype RI18430-77 was the winner. RI18430-12 and RI18430-47 genotypes were selected as superior genotypes for their higher grain yield and its stability, intermediate amylose content, early maturity, suitable plant height, high head rice recovery and lower breakage. These two genotypes have been obtained from crossing between Saleh (improved cultivar) as a female parent and Hashemi (local) as male parent. Considering phenotypic characteritics, RI18430-12 was similar to the local rice variety with long grains and short black awns. The cooking quality of this line was as good as as local rice cultivars such as Hashemi and Domsiah. However, RI18430-47 genotype was similar to Saleh cultivar with bold and long grains. RI18430-47 has short awns and its grain quality with intermediate amylose content is better than Saleh cultivar, but lower than Hasehmi. Plant height of these two selected rice genotypes are short, and could be classified in early to medium maturity groups.
    Keywords: Amylose content_Genotype × Environment interaction_GGE biplot analysis_Grain yiled stability_Rice
  • Fakhri Sh, A. Rahnama, M. Meskarbashi Pages 302-318
    Salinity is one of the major abiotic stresses that affects physiological functions of plants and significantly reduces crop growth and yield. In this greenhouse experiment, effect of salt stress (Control and 150 mM NaCl) on some physiological traits and ions distribution in roots and leaf 3 blade of four wheat cultivars; Roshan, Bam, Qods and Atrak, and its association with salt tolerance in seedling stage, was studied in a factorial experiment using completely randomized design with three replications during 2014-2015 in College of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran. Results showed that sodium concentration in the roots remains higher than that of the leaf 3 blade. Salt stress significantly decreased stomatal conductance (42%), relative water content (10%), relative growth rate (24%), leaf area (33%), and root length (37%) when compared with the control. Salt-tolerant cultivars, Roshan, Bam and Atrak showed higher stomatal conductance, relative water content, relative growth rate, leaf area and root length in salt treatments when compared to cv. Qods which is salt sensitive. A significant correlation was found between physiological traits and ion distribution in root and leaf blade. Salt-tolerant cultivars sequestered higher sodium concentration in root and higher potassium in leaves. It implies that this ion distribution in root and leaves contributed to the salt tolerance in tolerant cultivars. This preferential sodium accumulation and maintenance in roots relative to shoots can be interpreted as a mechanism of salt tolerance which facilitates osmotic water uptake into the roots and restricts the transportation of sodium to shoots.
    Keywords: Ion accumulation, Relative water content, Salt tolerance, Stomatal conductance, Wheat
  • Ghasemih., R.Mohammadian, M. A. Esmaili Pages 319-333
    Effect of nitrogen fertilizer and plant density on root yield, quality and physiological traits of sugar beet (cv. Pars) under tape-drip irrigation condition was assessed in strip factorial plot arrangement using randomized complete block design with four replications. Two levels of planting patterns (40-60 cm and 40-50 cm) and four levels of nitrogen fertilizer; zero (N0), 50% (N1), 75% (N2) and 100% (N3) of the recommended levles for furrow irrigation) were assigned to vertical plots and two levels of row spacing (14 and 20 cm) randomized in horizontal plots. The experiment was carried out in two succeive sugar beet growing seasons (2013 and 2014) in the research field station of of Sugar Beet Research Institute, Karaj, Iran. Nitrogen fertilizer had significant effect on root and sugar yields. Decreasing nitrogen fertilizer to 75% of recommendation didn’t significantly influence root and sugar yields. The least and highest nitrogen accumulation of 99.9 and 240.3 kg.ha-1 were measured at zero and 100% levels of recommended nitrogen fertilizer, respectively. Accumulated nitrogen was partitioned greater in roots (58%) than shoots (42%). The highest Nitrogen Use Efficiency (NUE) for producing sugar was 50.8 (50.8 kg of sugar.kg-1 of nitrogen) in the treatment without nitrogen fertilizer application which was 21.7, 24.8 and 31.3 percent higher than treatments with 50%, 75% and 100% of recommended nitrogen fertilizer, respectively. Radiation penetration under the canopy showed that more radiation was intercepted in denser plant population and higher nitrogen fertilizer applications. Nitrogen fertilizer had significant effect on physiological traits such as SPAD value, chlorophyll content, maximum photochemical efficiency of photosystem II (Fv/Fm) and number of leaves. It was concluded that tape-drip irrigation system could reduce 25% of nitrogen fertilizer application without significant changes in important qualitative, quantitative and physiological traits of sugar beet.
    Keywords: Chlorophyll meter, Photochemical efficiency of photosystemII, Sugar beet, Tape-drip irrigation
  • Pasandipoura., H. Farahbakhsh Pages 334-346
    To investigate the effect of plant density on growth indices and photosynthesis of three henna (Lowsonia inermis L.) ecotypes a factorial experiment using randomized complete block design with three replications was carried out in the Shahdad region in Kerman province of Iran in 2015-2016. Three henna ecotypes (Bam, Shahdad and Roodbar) and four plant densities (100, 50, 33 and 25 plant.m-2 equivalent to on row spacing of 5, 10, 15 and 20 cm, respectively) were evaluated as the first and second experimenatl factors, respectively. Growth indices, net photosynthesis, transpiration rate and stomatal conductance were measured and analyzed. The results showed that ecotypes were significantly different for all measured traits except leaf area index (LAI), leaf area ratio (LAR) and leaf area duration (LAD). The highest averages of the measured traits belonged to Shahdad ecotype. A significant difference was observed between the levels of plant densities for all measured traits except for specific leaf area (SLA). The ecotype and plant density interaction had significant effect on leaf area duration (LAD), biomass duration (BMD) and transpiration rate. Consequently, the highest leaf dry yield (economically valuable part of the plant) was obtained from the Shahdad (508.2 g.m-2) and Roodbar (506.4 g.m-2) ecotypes and plant density of 100 plant.m-2 (738.6 g.m-2). It can be concluded that 100 plant.m-2 is the most suitable plant density for henna in the first year of planting.
    Keywords: Growth analysis, Henna, Leaf area index, Photosynthesis, Row spacing
  • Fallah-Shamsi, S. A., H. Pirdashti, A. A.Ebadi, M. Esfahani, M. Raeini Pages 347-363
    This experiment was carried out to identify drought tolerant genotypes in a set of 40 rice genotypes. Experimental materials were tested in two experiments including; a; pot experiment carried out on 40 local and improved rice genotypes under two conditions of non-stressed and water stressed (water withholding at booting stage), and b; field experiment with 17 selected rice genotypes from pot experiment using tolerance indices, at Rice Research Institute of Iran in 2014-15 rice growing season. These genotypes were tested under field conditions under normal (fully irrigated till the end of crop life cycle) and stress condition (water withholding at panicle initiation stage, till the end of crop life cycle). Results of the field experiment showed that two rice genotypes; Nemat and Pardis with 4831 and 2076 kg.ha-1 had highest and lowest paddy yield in the non-stressed condition, respectively. In watered stress condition, the highest paddy yield obtained from Sahel (3605 kg.ha-1) and the lowest yield recorded from Ali Kazemi (1179 kg.ha-1). In drought stress conditions in the second year, paddy yield was reduced by 11.5% in Sahel to 64% in Ali Kazemi cultivars. Cluster analysis could classify 17 rice genotypes iin two groups and among them13 genotypes had higher stress tolerance indices. Using ranking method and biplot based on principle components analyisi, 9 and 7 genotypes were identified as tolerant, respectively. Dorfak, Ghaem, Line 831, Ahlami Tarom and Jelodar genotypes were identified as drought stress tolerant genotypes.
    Keywords: Biplot, Cluster analysis, Drought stress, Rice, Tolerance indices