فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای معرفت شناختی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه میررحیمی*، محمد سعیدی مهر، امید کریم زاده صفحات 7-23
    یکی از نظریه های مطرح در وجودشناسی فلسفه اسلامی نظریه وجود ذهنی است. فیلسوفان مسلمان دلایل متعددی بر له این نظریه ارایه داده اند که عمدتا بر پایه ادراک معدومات شکل گرفته است. در مباحث فلسفه ادراک حسی معاصر، نظریه های متفاوتی در تفسیر ادراک حسی عرضه شده که از این میان نظریه «داده های حسی» شباهتهای قابل توجهی با نظریه وجود ذهنی دارد. پاره ای ادله ارایه شده بر له نظریه داده های حسی بر مساله خطای حسی استوار شده اند. در تقریر این ادله از اصولی همچون اصل پدیداری و اصل رابطه ای استفاده شده است. مسئله قابل طرح این است که چگونه می توان از این ادله، دلایل جدیدی را به نفع نظریه وجود ذهنی اقامه کرد؟ در مقاله حاضر پس از مروری فشرده بر این دو نظریه و بیان شباهتها و تفاوتهای آنها، ادله نظریه داده های حسی که بر مساله خطای حسی استوارند تحلیل می شوند. در مرحله بعد دو استدلال جدید بر نظریه وجود ذهنی با بهره گیری از دو اصل «حضور» و «تضایف» ارایه خواهند شد. بر اساس اصل حضور، مدرک برای مدرک حاضر است (وجود دارد) و چون در موارد خطای حسی وجود خارجی مدرک با ویژگیهای پدیدار شده منتفی است، وجود ذهنی آن ثابت می شود. مقتضای اصل تضایف نیز آن است که در موارد خطای حسی مدرک با ویژگیهای پدیدار شده (به عنوان امر متضایف با مدرک) از وجود بالفعل برخوردار است و چون در این موارد مدرک با این ویژگیها در خارج نیست وجود ذهنی آن نتیجه خواهد شد.
    کلیدواژگان: وجود ذهنی، داده های حسی، خطای حسی
  • امیر صمصامی*، جهانگیر مسعودی صفحات 25-43
    هایدگر از جمله فیلسوفانی است که در فلسفه خود بیش‌ترین کوشش‌ها را در جهت گذار از طرح معرفت‌شناختی سوبژکتیویسم به انجام رسانده است. او مساعی خود در باب این مسئله را از وجوه گوناگونی ‌پی‌گیری کرده است. این مقاله اما به طور خاص درصدد است تا چگونگی گذار هایدگر از سوبژکتیویسم را از منظر «زبان» و در اندیشه متقدم و متاخر او بررسی کند. از همین‌رو، نخست مولفه‌های اصلی طرح سوبژکتیویستی شناخت را بررسی و تحلیل خواهیم کرد؛ سپس به کمک بصیرت‌هایی که هایدگر در آثار خود در مورد زبان به دست داده است، هم‌چون در نظر گرفتن زبان به عنوان یک اگزیستنسیال برای دازاین، بازتعریف مفاهیمی چون حقیقت به‌مثابه ناپوشیدگی و لوگوس به‌مثابه گفتار، و هم‌چنین تاکید بر نسبت میان زبان و وجود که به نحو تاریخی تعین می‌یابد، می‌کوشیم مدعای خود را موجه سازیم. مدعا آن است که طرح معرفت‌شناختی سوبژکتیویسم که شناخت را صرفا بر اساس فعالیت محض سوبژکتیویته تبیین می‌کند و از وجه هرمنوتیک زبان و نقش آن در گشایش، انکشاف و شناخت‌پذیر کردن موجودات غفلت می‌ورزد نمی‌تواند تصویری درست از نحوه دسترسی انسان به جهان به دست دهد.
    کلیدواژگان: سوبژکتیویسم، هرمنوتیک، زبان، هایدگر، شناخت
  • محمد حیدری فرد*، عبدالله نصری صفحات 45-64

    علامه جعفری در دو رویکرد متفاوت، در حیطه هستی شناسی به ریالیسم و در حیطه معرفت شناسی به نوعی ایده آلیسم معتقد است. وی در مقام هستی شناسی با ارایه استدلال های چند، ثبوت جهان خارج را امری مسلم انگاشته، و از این عقیده دفاع می نماید، . البته بر استدلال هایی که وی در این مقام ذکر نموده می توان انتقاداتی داشت. اما در مقام معرفت شناسی، با ابداع نظریه بازیگری های ذهنی، تطابق عین و ذهن را امری غیرممکن دانسته و ذهن را از حالت تماشاگری صرف خارج می کند؛ این امر او را به سمت نظریه ایده آلیستی معرفت شناسانه سوق می دهد. وی در این مسئله تا حدودی به نظریه ایده آلیسمی معرفت شناسانه کانت نزدیک می گردد، هرچند تمایزاتی نیز بین نظر او و کانت وجود دارد.

    کلیدواژگان: رئالیسم، ایده‌آلیسم، هستی‌شناسی، معرفت‌شناسی، بازی‌گری‌های ذهنی
  • سید محمد نقیب، محمد اکوان* صفحات 65-80
    در این مقاله به تبیین نگرش افلاطون در خصوص چگونگی شناخت مثال خیر از طریق فرایند دیالکتیک پرداخته شده است. روش نگارنده جهت رسیدن به این امر، تحلیل آثار افلاطون و مفسران او در خصوص چگونگی ارتباط دیالکتیک و مثال خیر و نقش دیالکتیک در فرایند معرفت‌شناختی انسان به مثال خیر بوده است. دستاورد تحقیق نشانگر آن است که از نظر افلاطون شناخت انسان دارای مراتبی است که با هر مرتبه‌ای از آن مرحله-ای متناظر از هستی را می‌شناسیم. مثال خیر منشا هستی و معرفت و خود در فوق مراتب هستی و معرفت جای دارد. فلسفه افلاطون جست‌وجوی نفس حقیقت توسط عالی‌ترین مرتبه شناسایی انسان، یعنی عقل است که آن لمحه‌ای الهی از عالم حقیقت است و انسان توسط آن، عالم ایده‌ها و نهایتا مثال خیر را مورد شناخت قرار می‌دهد و دیالکتیک، روش فلسفی او جهت درک این عوالم است که دارای دو وجه عقلانی- مفهومی و عقلانی– شهودی است. نگارنده در صدد است تا فرایند شناخت مثال خیر را بر اساس مبانی فلسفه افلاطون به‌گونه‌ای تبیین نماید که هم انسجام درونی و هم سیر منطقی داشته باشد.
    کلیدواژگان: افلاطون، دیالکتیک، مثال خیر، مراتب شناخت، شناخت شهودی
  • قدرت الله قربانی* صفحات 81-97

    رویکردهای مختلفی درباب معناشناسی اوصاف الهی وجود دارند که تلاش دارند به شیوه معناداری درباره خدا و اوصاف او سخن گویند. از جمله انها می توان به رویکردهای تشبیه انگاری، تنزیه انگاری، زبان نمادین، حمل تمثیلی، زبان کارکردی و حمل تشکیکی اشاره کرد. از میان آنها، رویکرد حمل تشکیکی قابلیت های بیشتری دارد. هریک از این رویکردها به سهم خود در شناخت اوصاف الهی کاربردی دارند، اما هیچ یک قادر نیست شناخت نسبتا کاملی از صفات پیچیده و متکثر الهی به ما ارایه دهند. رویکرد تلفیقی با استفاده از مزیت های رویکردهای مذکور و اجتناب از معایب آنها، تلاش دارد تا فهم نسبتا قابل قبولی از صفات الهی به دست دهد که امکان ارتباط و گفتگو با خدا نیز به طرز معناداری فراهم گردد. در واقع این رویکرد، تلاش می کند با نظر به تقسیم اوصاف الهی به مابعدالطبیعی و غیرمابعدالطبیعی (یعنی اوصاف مشترک با انسان)، و تقسیم نوع دوم به صفات اخلاقی و غیراخلاقی (مانند علم و قدرت) و همچنین با نظر به تقسیم صفات الهی به صفات ذاتی و فعلی و ثبوتی و سلبی، متناسب با هریک از این تقسیمات و مطابق میزان سطح دانایی انسانها و کارکردهای مختلف زبانی، درباره اوصاف الهی سخن گوید. چراکه فهم عوام، محققان و خواص از مردم از خدا و اوصاف او لزوما یکسان نیست که ضرورت بکارگیری روش تلفیقی را بیشتر می سازد.

    کلیدواژگان: معناشناسی، اوصاف الهی، حمل تشکیکی، رویکرد تلفیقی، خدا
  • پیام آقاسی*، عزیزالله افشار کرمانی صفحات 99-115
    ملاصدرا و هگل هر دو ادراک حسی را آغاز شناخت می دانند. با این تفاوت که ملاصدرا برای شناسایی، مراحل حسی، خیالی و عقلی قایل است و ادراک کلی را پس از گذر از ادراک حسی و خیالی ممکن می داند یعنی ادراک کلی، آخرین مرحله شناخت است. ولی هگل از همان آغاز، شناسایی را به واسطه مفاهیم کلی می داند و تعارض میان جزییت و کلیت در این ادراک را عامل ارتقاء ادراک به مرحله بعدی می داند. مقایسه ادراک حسی در ملاصدرا و هگل نشان می دهد که پذیرفتن مبانی مختلف در حوزه های منطق، طبیعت و انسان، چگونه می تواند شروع از نقطه واحد را به سرانجام های متفاوت برساند. ادراک حسی در هگل سرآغاز کشف تضاد در فعالیت ادراکی آدمی است که این تضاد، در وحدت شناسایی و هستی پایان می یابد. اما پیشرفت آگاهی در فلسفه صدرا در ارتباط آدمی با واقعیت و گذر از مراتب پایین هستی به مراتب بالاتر و تعالی و بسط مرتبه وجودی آدمی است.
    کلیدواژگان: ادراک حسّی، ملاصدرا، هگل، آگاهی
  • بهروز آقازاده، حسین ابوالحسن تنهایی*، عالیه شکربیگی صفحات 117-136
    امر تبیین در علم و پژوهش های علمی جایگاه محوری دارد که با استناد به رهنمون تخیل جامعه شناختی نظری، در منطقه ی A معرفت شناختی و با توجه به مفروضات مسلم پارادایمی صورت می گیرد. یکی از سطوح مهم در بررسی تحولات توسعه ای که در پژوهش های اجتماعی و فرهنگی ایران مورد غفلت قرار گرفته، سطوح معرفت شناختی اجتماعی است که گامهای فرایند پژوهشی در راستای آن پیکربندی شده است. از میان تفکیک محقق ساخته ی مسایل تحولات توسعه ای ایران به دو سطوح نظری و پراگماتیستی، در پژوهش حاضر با استفاده از روش اسنادی، مفهومی و منطقی، و از طریق تکنیک تحلیل عنصری به سطوح نظری آن پرداخته شده است. بر اساس نتایج بدست آمده؛ یکی از گام های مهم در سطوح نظری عبارت است از تفکیک عنصری مولفه ها و عناصر حساس پژوهشی. با اتکا به مطالعات اکتشافی سه سنخ از عناصر مهم در مطالعات معرفت شناختی تحولات توسعه ای شناسایی شدند که عبارت است از: عناصر حساس پارادایمی، عناصر حساس معرفت شناختی و عناصر حساس تاریخی. از آنجا که پژوهش نیازمند همسنجی بود، ضرورت داشت که عناصر مفهوم سازی شده دارای ویژگی عام و فرامکتبی باشند. بنابراین در ترسیم مدل مفهومی و پارادایمی پژوهش، با رجوع به ریشه ی معنایی مفاهیم به جای ریشه ی مکتبی و پارادایمی آنها، عناصر اومانیته، سکولاریته، لیبرالیته، راسیونالیته و ایندیویدوآلیته، با اتکا به استنادات لازم، به عنوان عناصر حساس معرفت شناختی پژوهش مورد مفهوم سازی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تحولاتِ توسعه ای، معرفت شناختی، تحلیل عنصری، عناصر حساس
  • اعظم محسنی، سید مسعود سیف*، علی فتح طاهری صفحات 137-155

    مطالعات نشان می دهند که ارتباط اثر بخش پزشک و بیمار، موجب افزایش پیروی از روند درمانی و بهبود نتایج سلامت، افزایش رضایت مندی بیمار و پزشک، کاهش مدت اقامت در بیمارستان، کاهش هزینه های درمانی، کاهش خطا های پزشکی و دارویی و همچنین کاهش شکایات از پزشکان می گردد. عدم برقراری ارتباط مناسب بین پزشک و بیمار، نیز موجب درک نادرست، پیروی نکردن بیمار از دستورات پزشک، عدم رضایت و پیامدهای نامطلوب دیگر می شود. نوع ارتباط بین بیمار و پزشک وابسته به شرایط همکاری و نیز باور های آنان نسبت به جایگاه مطلوب مسوولیت و قدرت است. اگرچه فیلسوف قرن بیستم میلادی، مارتین بوبر مستقیما چیزی در باب پزشکی ننگاشته است، اما «فلسفه ی گفتمانی» وی، بویژه تفکیکی که وی بین دو نحوه مواجهه ای که انسانها باهم می توانند داشته باشند، یعنی «نسبت من آن»، که مستلزم وجود سوژه ای «فعال» و «تعیین کننده» در مقابل ابژه ی «منفعل» و «تعیین شونده» است و «رابطه ی من تو»، که در آن هر دو طرف رابطه به نحو همزمان و به نحو یکسان فعال و منفعل هستند، بینش های ارزشمندی را در باب رابطه ی پزشک بیمار ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: پزشک، بیمار، نسبت «من آن»، رابطه ی «من تو»
  • سعیده گل محمدی*، شمس الملوک مصطفوی صفحات 157-175
    چکیده زیباشناسی، تلقی معرفت شناختی از زیبایی است و زیباشناسی پراگماتیستی را می توان نوعی از انواع زیباشناسی دانست که به عنوان یک معرفت درجه دوم از پایگاه شناخت فلسفی و با روشی پراگماتیستی به هنر و زیبایی می پردازد و درباره ویژگی های آن بحث می کند.از آن جا که مکتب پراگماتیسم در واکنش به فلسفه تحلیلی نضج گرفت،زیباشناسی پراگماتیستی هم در مقابل زیباشناسی تحلیلی معنا می یابد.کارگردگرایی،تجربه گرایی،وحدت انگاری،نسبیت بافتاری از ویژگی های خاص مکتب پراگماتیسم است که شاخه های مختلف پراگماتیسم در آن مشترک اند و زیباشناسی پراگماتیستی نیز با بهره گیری از همین ویژگی ها،در مقابل زیباشناسی تحلیلی شناخته و عرضه می شود.این مقاله تلاش می کند به یاری ریچارد شوسترمن و بر اساس تقابل اساسی پراگماتیسم و فلسفه تحلیلی، راه را به سمت کشف ویژگی های زیباشناسی پراگماتیستی بگشاید.و ضمن این کار، تلاش کند تا از میان فیلسوفان پراگماتیست مورد بحث،فیلسوفی که موفق ترین پرداخت معرفت شناختی را در این باب داشته است را به عنوان زیباشناس، در این حوزه معرفی کند.
    کلیدواژگان: زیباشناسی پراگماتیستی، پراگماتیسم، فلسفه تحلیلی، ریچارد شوسترمن
  • مژگان محمدی*، مالک حسینی صفحات 177-194
    مسئله ذهن- بدن یکی از موضوعات پیچیده فلسفی است که به نظر متفکران، در صورت ارایه پاسخ کافی به این پرسش، بسیاری از موضوعات پیچیده و دشوار فلسفی حل خواهد شد و بشر به علم جامعی در باب ماهیت انسان دست خواهد یافت. علاوه بر مسایل وجودشناختی و علی که در ذیل مسئله ذهن- بدن مطرح است، این مسئله از جنبه ذهنی با پرسش‌های مهمی نظیر چیستی هویت شخصی و ارتباط آن با بدن و مغز روبرو است. ناتوانی نظریات موجود در تبیین رابطه ویژگی‌های ذهنی و ویژگی‌های فیزیکی باعث شد برخی موضوع بازگشت به تفسیر ارسطویی از ذهن یا نفس به عنوان صورت بدن را مطرح کنند. علی‌رغم انتقادات فراوانی که به نظریه ارسطو شده، نحوه مواجهه وی با مسئله ذهن- بدن به گونه‌ای است که در پاسخگویی به مسایل چیستی پدیده‌های ذهنی و حالات فیزیکی وتبیین نحوه تعامل بدن و ذهن موفق‌تر از دیگر نظریات است. همچنین نظریات وی حاوی نقاط قوت فراوانی در حل مسئله هویت فردی است.
    کلیدواژگان: ارسطو، ذهن، بدن، هویت فردی
  • مهران سینایی مقدم، محمد رعایت جهرمی* صفحات 195-212
    سولیپسیسم، به مفهوم اینکه از لحاظ هستی‌شناختی تنها من هستی دارم و هستی جهان خارج فقط به مثابه موضوع و مضمون ذهن من، هستی دارد و هر آنچه شناخته می‌شود فقط به واسطه ذهنمندی من همچون تنها شناسنده، نگریسته می‌شود، مساله‌ای است که از دوران مبنا قرار گرفتن سوژه اندیشنده توسط دکارت و همچنین توجه به ذهن شناسنده توسط فلاسفه‌ای همچون بارکلی و کانت و سپس در ایده‌آلیسم آلمانی، اهمیت فراوانی داشته است. در نتیجه سولیپسیسم مساله‌ای فرعی در فلسفه نیست بلکه به طور اساسی در همین چارچوب، من به عنوان هستنده‌ای خودآگاه و شناسنده، منطبق بر نحوه هستومندی و به خاطر قالب‌ها و صورت‌های آگاهی‌ام، جهان و آگاهی و ذهنمندی دیگران را به طور سولیپسیستی می‌شناسم. این مساله نزد برخی فیلسوفان معاصر، آنچنان که شایسته است مورد توجه قرار نگرفته است. شوپنهاور و ویتگنشتاین به این موضوع در قالب بحث پیرامون نحوه شناخت من متافیزیکی و نیز محدوده و مرزهای جهان پرداخته‌اند. شوپنهاور بر اساس ایده‌آلیسم مبتنی بر فلسفه استعلایی کانت، معتقد است که هستی جهان منوط به ذهنی شناسنده است که جهان در آن بازنمود یافته است. این ذهن، خودش در قالب زمان و مکان و علیت نمی-گنجد. خود، شناسنده جهان است ولی نمی‌تواند خودش را بشناسد. ویتگنشتاین متقدم نیز در تراکتاتوس، تحت تاثیر شوپنهاور، بر اساس کاربردها و نقش زبان، مرزهای جهان و شناخت من متافیزیکی را در بحث سولیپسیسم مورد توجه قرار داده و آن را در تجربیات اول شخص مانند درد و تجربه‌ عواطف نسبت به شناخت آن در دیگران به بحث گذاشته است.
    کلیدواژگان: سولیپسیسم، آگاهی، خودآگاهی، جهان من
  • فرخنده دیسناد*، سید جلال هاشمی، سید منصور مرعشی، مسعود صفایی مقدم صفحات 213-229

    «فضایل فکری» ویژگی های پایدار نفس هستند که در دستیابی به معرفت به کار می آیند در رویکرد نوین معرفت شناسی فضیلت محور، بر ارزش معرفتی فضایل فکری بسیار تاکید شده است. معرفت شناسان فضیلت محور معتقدند که جایگاه شناختی یک باور ویژگی های معینی (فضایل فکری) از عامل است و در فرآیند معرفت تنها با کاربرد آن ها می توان به حقیقت دست یافت. با وجود این در بین نظریه پردازان آن در خصوص ماهیت عمومی فضایل فکری اختلاف نظر وجود دارد، به گونه ای که برخی، همچون سوسا آن را قوای معرفتی می دانندکه افراد در اثر کاربردشان به نحو قابل اعتمادی می توانند باورهای صادق به دست آورند و برخی دیگر چون زگزبسکی آن ها را خصوصیات شخصیتی فکری دانسته که زیر مجموعه ای از فضایل اخلاقی اند. این مقاله درصدد است با رویکرد تحلیلی از منظر هر دو نگرش به ماهیت فضایل فکری بنگرد. در حالی که وثوق گرایان شناختی، فضایل فکری را نوعی توانایی های شناختی طبیعی تلقی می کنند؛ تحلیل ها نشان می دهند که تا جایی که مفهوم تحسین در تحلیل شناختی عامل ها ضروری است، و برخورداری از فضیلت و توسعه آن عمدتا خارج از کنترل عامل شناختی است، نظریه فضیلت به عنوان مهارت، و فهم فضیلت ها به عنوان توانایی های شناختی طبیعی را بهتر که رد کنیم و بپذیریم رویکرد شخصیت محور با قایل شدن دو مولفه انگیزش و قابلیت اعتماد برای فضایل فکری و وجود فضیلت به عنوان یک ویژگی شخصیتی قابل تحسین که به میزان کافی تحت کنترل عامل شناختی است، تبیین مناسب تری از ماهیت فضایل فکری باشد.

    کلیدواژگان: فضایل فکری، موثق گرایی شناختی، مسئولیت گرایی شناختی
|
  • Fatemeh Mirrahimi *, Mohammad Saeedi Mehr, Omid Karimzadeh Pages 7-23
    One of the leading theories of perception in the ontology of the Islamic philosophy is the theory of mental existence. A variety of arguments have been offered for the mental existence which are mainly based on our cognition of non-existents. The sense-data theory seems to have many similarities with the theory of mental existence. The argument from illusion is the best-known and most historically influential argument for the existence of sense-data. This argument turns on an endorsement of the phenomenal principle and relational principle. The present article, after briefly reviewing these two theories and expressing their similarities and differences, first analyzes the argument of sense data which are established on illusion. Then, two new arguments for the theory of mental existence would be offered by using two principles of “presence” and “dependency”. According to the presence principle, the object of knowledge is present (exists) for the subject. But when one is subject to an illusion, the object does not actually exist in the external world and thus, it must exist in the mind. Also the dependency principle implies that the object (as far as it is dependent to subject) actually exists and thus, in the case of illusion, since the object does not exist in the external world, it must enjoy mental existence.
    Keywords: Mental existence, sense data, Illusion
  • Amir Samsami *, Jahangir Masoodi Pages 25-43
    Heidegger is one of the philosophers who has made the most effort in his philosophy to pass from the epistemological project of subjectivism. He has pursued his own efforts on this issue in various aspects. This paper, however, specifically seeks to examine Heidegger's passing from subjectivism from a language aspect in his early and later thought. Therefore, we will first study and analyze the main components of the subjectivist project of knowledge. Then, with the insights that Heidegger has given in his work on language, such as considering language as an existential for Dasein, redefining concepts such as truth as unconcealment and logos as discourse, as well as emphasizing the relation between language and being that Historically determined, we try to justify our claim. It is argued that the epistemological project of subjectivism, which explains knowledge only on the basis of pure subjective activity, and neglects the hermeneutical aspect of language and its role in opening, disclosure and intelligibility of beings, cannot give a proper picture of how human access to the world is.
    Keywords: Subjectivism, hermeneutic, language, Heidegger, knowledge
  • Mohamad Heidarifard *, Abdollah Nasri Pages 45-64

    the implementation of Kant and Allame Ja'fari's views, Kant recognizing the formation of knowledge after passing through the intuitive and conceptual layers, There are subjective issues that it is impossible to achieve any knowledge without becoming evident in their forms. And this is the epistemological idealism. Also by thinking about the category of existence and causality, The possibility of acknowledging the foreign world has been denied to him And this also means that he is an ideal ontology. Allameh Jafari vs. Despite being realistic ontology And the proof of the external world is obvious, By inventing the theory of mental activity, He considers the unity of the outside world and the mind impossible Removes the mind from watching And this leads him to epistemological idealist theory. The Kant and Allame Jafari Similarities in Epistemological Idealism And their distinction is in their realistic realism.

    Keywords: realism, Idealism, Ontology, Epistemology, Mental Action
  • Seyed Mohammad Naghib, Mohammad Akvan * Pages 65-80
    This paper aims to explain the Plato’s viewpoint concerning the quality of knowledge of Forms (Ideas) of Good through the process of dialectic. In order to achieve this goal, author has analyzed the Plato’s works and his commentators regarding the quality of relation between dialectic and Forms (Ideas) of Good and the role of dialectic in the process of human’s epistemology to Forms (Ideas) of Good. The achievement of the paper represents that based on Plato’s idea the knowledge of human enjoys some stages and with every stage one recognizes the step of equal of being. Forms (Ideas) of Good is the origin of being and knowledge and it is in the highest stage of being and knowledge. The philosophy of Plato is to seek the soul of truth by the highest level of human’s knowledge, that is intellect. Intellect is the divine glance of the world of truth and human knows the world of ideas and Forms (Ideas) of Good. Dialectic is Plato’s philosophical method in order to perceive these worlds which possesses two intellectual-conceptual and intellectual-intuitive dimensions. Based on Plato’s philosophy, the author tries to explain the process of knowledge of Forms (Ideas) of Good so that it enjoys both an inner solidarity and a logical development.
    Keywords: Plato, dialectic, ideas of goodness, grades of knowing, intuitive recognition
  • Gh. Qorbani* Pages 81-97

    There are some different approaches regarding semantics of divine attributes that try to speak about God meaninfully. Some of them are included of anthropomorphicism, negativism, symbolic language, analogical predicate, functional language and gradual predicate. From them, gradual predicate approach has more capabilities. Each of these approaches have their own function regarding recognizing divine attributes, but none of them are able to render the most complete knowledge about divine complicated attributes which can be contact and speak with such a God meaningfully. Combinatory approach, by using the merits of mentioned approaches and avoiding of their defects, tries to get more acceptable and logical understanding of divine attributesa and ways to speak with God. In fact, this approach tries to speak with divine attributes by considering dividing them into metaphysical and non-metaphysical (namely Humanly attributes), and dividing the latter ones into moral and non-moral (like Power and Knowledge) attributes, and also through dividing divine attributes to positive and negative, attributes of the essence and acts, and based on these divisions and people’s different stages of understanding and plurality of lingueistic function. Since people’s uniderstanding are not the same as researches and philosophers or gnostics which shows more necessity of combinatory approach.

    Keywords: semantics, Divine Attributes, Gradual Predicate, Combinatory Approach, god
  • Payam Aghasi *, Azizolah Afshar Kermani Pages 99-115
    Mulla Sadra and Hegel both regard sensory perception as the beginning of cognition. However, Mulla Sadra considers sensory, imaginary and rational stages for identification and considers the general perception after passing through the sensory and imaginary perception, that is, the general stage of cognition. But Hegel, from the outset, sees cognition through general concepts, and considers the conflict between detail and generality in this perception to be a factor in promoting perception to the next level. The comparison of sensory perception in Mulla Sadra and Hegel shows how accepting different foundations in the fields of logic, nature, and man can lead to the beginning of a single point to different ends.Sensory perception in Hegel is the beginning of the discovery of the conflict in human perceptual activity that ends in the unity of cognition and existence. But the advance of consciousness in Sadra's philosophy is in relation to man with reality and the passage of the lower existence to the higher and the higher transcendence and expansion of the existential level of the human being.
    Keywords: Sensory perception, Mulla sadra, Hegel, Consciousness
  • Behrouz Aghazadeh, Hossein Abolhassan Tanhaei *, Alieh Shekarbeagi Pages 117-136
    Explanation has a pivotal role in science and scientific research, based on theoretical sociological imagination, in epistemological area A, and in the light of paradigmatic assumptions. One of the most important levels of developmental development that has been overlooked in social and cultural research in Iran is the social epistemological levels that have been shaped by the research process steps. From the researcher-made breakdown of Iran's developmental issues into two theoretical and pragmatic levels, the present study has investigated its theoretical levels through a documentary, conceptual and logical approach, and through elemental analysis technique. Based on the results, one of the important steps at the theoretical level is the elemental separation of research components and elements. Based on exploratory studies, three types of important elements have been identified in epistemological studies of developmental developments: paradigmatic sensitive elements, epistemological sensitive elements, and historical sensitive elements. Since the research needed to be matched, it was necessary for the conceptualized elements to have a general, transactional character. Thus, in drawing on the conceptual model and paradigm of research, by referring to the semantic roots of concepts rather than to their paradigmatic and paradigmatic elements, the elements of humanity, secularity, liberality, rationality, and individuality, based on empirical evidence, Conceptualization is underway.
    Keywords: Developmental developments, Epistemology, Elemental Analysis, critical elements
  • Azam Mohseni, Seyyed Masoud Sayf *, Ali Fath Taheri Pages 137-155

    Studies have shown that an effective relationship between doctor and patient can increase compliance to treatment prescriptions and improve health outcome and both doctor and patient's satisfaction, decrease hospitalization time, treatment costs, medical and drug mistakes and complaints against doctors. Lack of proper relationship between doctor and patient leads misunderstanding, lack of complying from doctors' recommendation, lack of satisfaction and other undesirable outcomes. The type of this relationship depends on conditions of cooperation and doctors-patient's beliefs about the desirable position of responsibility and power. So far, several studies have been done on this topic. Although Martin Buber, twentieth century philosopher never wrote anything directly about medicine, his "dialogical philosophy", in particular the distinction he had between the two ways human beings could deal with, namely "I It relation", which requires an active, determining subject and a passive, determined object and "I Thou relationship", in which both parties are equal partners since both are simultaneously active and passive, we can learn much about the nature of doctor-patient relationship.

    Keywords: doctor, Patient, I It relation, I Thou relationship, dialogical
  • Saeideh Golmohamadi *, Shamsoulmolouk Mostafavi Pages 157-175
    Abstract Aesthetics is the epistemological view of beauty and Pragmatic aesthetics is considered as a kind of aesthetics and a second-degree knowledge, which deals with art and beauty, and discusses its features from a philosophical knowledge perspective using a pragmatic method. Since pragmatism appeared in response to analytic philosophy, pragmatic aesthetics also makes sense only in contrast to analytic aesthetics. Functionalism, experimentalism, monism, and contextual relativity are among specific features of pragmatism, which are common in various branches of this school. Pragmatist aesthetics is also recognized and presented as against analytical aesthetics through these features. With the help of Richard Schusterman and based on the fundamental opposition of pragmatism and analytic philosophy, , this paper sought to pave the way for the discovery of the features of pragmatist aesthetics, and meanwhile, to distinguish, as the aestheticist in this field, a pragmatist philosopher who has had the most fruitful epistemological viewpoint.
    Keywords: pragmatism aesthetics, Pragmatism, analitical philosophy, richard shusterman
  • Mozhgan M *, Malek Hosseini Pages 177-194
    The problem of mind-body is one of the most complex philosophical issues that, in the opinion of thinkers, if there is enough answer to this question, many complex and difficult philosophical issues will be solved, and human beings will achieve a comprehensive knowledge of the nature of mankind. In addition to the ontological and causal problems posed by the mind-body issue, this issue faces mental issues with important questions such as the nature of personal identity and its relation to the body and the brain. The inability of theories in explanation due to mental and physical characteristics has led some to raise the issue of returning to the Aristotelian interpretation of mind or soul as body form. In spite of the many criticisms that Aristotle's theory posed, how he faced the problem of mind-body it helps us, to answer questions about what constitutes mental phenomena and physical states, and how is the interaction of our body and mind. His views also have many strengths points in solving the problem of personal identity.
    Keywords: Aristotle, Mind, Body, Personal Identity
  • Mehran Sinaei Moghadam Pages 195-212
    Solipsism by which that means ‘I am the only conscious mind’, epistemologically and ontologically offers that ‘everything has to exist and has to be known through my consciousness.’ This view received philosophical attention after considering thinking subject in Descartes’ doctrine and also in investigating the mind of the knower in Barkley, Kant and following German idealists such as Fichte, Schelling, and Hegel. Therefore, Solipsism could be an important philosophical problem, since ‘I perceive the outer world and also the other minds’ through my conscious mind. Schopenhauer and Wittgenstein have considered this problem as ‘the border of the world for the knowing subject’ and signified it as ‘metaphysical I’. According to the Transcendental philosophy of Kant, Schopenhauer believes that the existence of the representative world depends on the mind of the knowing subject. However, the knower by itself is independent of time, space and causality. In a rare epistemological situation that Schopenhauer considers in aesthetical experience, the knower is in his true state. On the other hand, under the influence of Schopenhauer, Wittgenstein in Tractatus Logico-Philosophicus introduces the role of the language in stating the border of the subject’s world; that is, the subjective experiences such as pain and emotion are perceived based on the knower’s mind. These subjective experiences also include the existence and mindfulness of others, too. Thus, the world is my world and as a conscious knower and as the conscious knower, I should exist in all the times to the end that the world exists.
    Keywords: Consciousness, solipsism
  • Farkhunde Disnad *, Seyed Jalal Hashemi, Seyed Mansur Mareeshi, Masoud Safaeimoghadam Pages 213-229

    controlled Intellectual virtues are stable traits of human ego, achievement of the knowledge of world, intellectual habits and attitudes., Virtue epistemologists believe that the epistemic status of a belief is dependent upon certain characteristics of the agent (intellectual virtues), and it is only through the application of intellectual virtues that truth is achieved in the epistemic process. However there is no consensus among virtue epistemologists regarding the general nature of the intellectual virtues. While some scholars such as Sosa consider these Virtues to be a kind of innater competence and cognitive talents, , other scholars such as Zagzebsky view intellectual virtues as intellectual character traits and a subset of moral virtues. Using an analytical approach this study set out to investigate the nature of intellectual virtues from both perspectives. While epistemic reliablism consider intellectual virtues as a kind of innate skill or cognitive faculty enabling individual to be epistemologically efficient, analyses suggest that so far as the concept of praise is deemed necessary in the epistemic analysis of the agents, and so far as the achievement and expansion of avirtue is considered out of control of the epistemic agent, it would be a better option to reject the understanding of intellectual virtues as skilles and innate cognitive faculties, and accept that the character- based approach provide a batter account of the nature of intellectual virtues by considering motive and reliability as two essential criteria for the presence of these virtues, that are admirable charater traits sufficiently by the agent.

    Keywords: epistemic reliability, epistemic responsibillism, Intellectual Virtues