فهرست مطالب

نشریه آسیب های اجتماعی کودک و نوجوان
پیاپی 11 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ستار صادقی ده چشمه صفحات 1-22

    اعتیاد به مواد مخدر در جامعه امروز روز به روز در حال افزایش است و به عنوان یک آسیب اجتماعی و یک اولویت مطرح بوده است. هدف این مقاله بررسی جایگاه خانواده در بروز و پیشگیری از اعتیاد است. ابتدا به منظور فراهم آوردن زمینه پژوهش به بررسی نقش و جایگاه این نهاد اجتماعی مهم در جامعه در میان تغییرات گسترده و همه جانبه دوران مدرن پرداخته و پس از آن ضمن طرح مهمترین نظریه های اجتماعی، با استفاده از تحلیل ثانویه و بررسی چند پژوهش که به شیوه پیمایشی در استان چهارمحال و بختیاری انجام شده به نقش و جایگاه آن در بروز یا پیشگیری از مساله اعتیاد پرداخته است. برآیند کلی این بررسیها نشان میدهد که خانواده به تبع تغییرات اجتماعی، دستخوش تغییراتی در نقش، ابعاد و کارکردهایش شده و با وجود این تغییرات، هنوز به عنوان مهمترین نهاد در پیشگیری از مسایل و آسیب های اجتماعی از جمله اعتیاد مطرح است. همچنین ارزشها و نگرشهای افراد در خانواده نسبت به اعتیاد به سمت مثبت شدن در حال تغییر است که این مساله پیشگیری از اعتیاد را با مشکل پیچیده تری مواجه ساخته است. ضمن اینکه رابطه متغیرهای مستقلی در خانواده مانند وجود افراد معتاد در خانواده، از هم گسیختگی خانواده، روابط غیر صمیمی والدین، عدم کنترل صحیح خانواده، همنشینی با فرد معتاد، در دسترس بودن مواد با انحراف فرزندان و اعتیاد آنان تایید شده است.

    کلیدواژگان: خانواده، اعتیاد، تجدد، آسیبهای اجتماعی، پیشگیری، ارزشها و نگرشها
  • مهرداد محمدحسینی حاجیور، فردوس منتظر الظهور، محمد نیکخواه صفحات 23-432

    هدف این پژوهش بررسی میزان گرایش فرزندان شاهد و ایثارگر استان چهارمحال و بختیاری به فضای مجازی و عوامل موثر بر آن است. روش پژوهش توصیفی - پیمایشی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان شاهد و ایثارگر دوره متوسطه استان چهارمحال و بختیاری است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 226 نفر به شیوه طبقهای تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش یک پرسش نامه محقق ساخته است که روایی محتوایی آن به وسیله پنج نفر از استادان دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد تایید و ضریب پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ 80/0 محاسبه شده است. یافته های پژوهش نشان داد که تقریبا همه نمونه مورد بررسی (6/95 درصد) از فضای مجازی (ماهواره و اینترنت) استفاده می کنند. حدود 7/94 درصد از سایت های مجاز استفاده نموده اند. در بین انواع استفاده، تفریح و گردش بی هدف، حضور در شبکه های مجازی، برقراری ارتباط با دوستان بیشترین فراوانی را داشته است. یافته های نشان داده که عوامل مرتبط با استفاده از فضای مجازی به ترتیب اولویت عبارتند از: مسایل فرهنگی- اجتماعی، غنی نبودن اوقات فراغت، نگرش نسبت به نوع استفاده و تبلیغات. همچنین رابطه بین نگرش نسبت به استفاده از فضای مجازی و میزان استفاده از آن معنادار بوده است. بین غنی نبودن اوقات فراغت، مسایل فرهنگی-اجتماعی و نگرش نسبت به استفاده برحسب جنسیت پاسخگویان تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین بین نگرش نسبت به استفاده از فضای مجازی بر حسب پایه و رشته تحصیلی نیز تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، فرزندان شاهد، نوع استفاده از فضای مجازی، اوقات فراغت
  • الهام کمالی خواجه لنگی، لیلا احمدی صفحات 43-60

    هدف پژوهش حاضر، شناخت عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر وفاق اجتماعی در شهر لردگان است. چارچوب نظری پژوهش، برگرفته از نظریات دورکیم، بلاو و مرتون است. داده-های پژوهش با روش پیماشی جمع آوری شده است. جامعه آماری شامل شهروندان 15سال و بالاتر شهر لردگان است که برابر با32520 نفر است. حجم نمونه 380 نفر که با شیوه نمونه-گیری تصادفی از نوع طبقهای چندمرحلهای انتخاب شده و از طریق پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات جمعآوری شده است. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصان و کارشناسان مورد بررسی قرار گرفت و برای سنجش پایایی پرسشنامه از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن 81/0 است. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند. مراحل آماری آن با استفاده از نرم افزار SPSS22 انجام گرفته است. یافته های پژوهش نشان داد که پایگاه اقتصادی - اجتماعی، قوم گرایی، ملی گرایی، استفاده از رسانه های جمعی، دین داری و سن بر وفاق اجتماعی موثرند. درنهایت مدل رگرسیونی پژوهش توانست 36 درصد از واریانس متغیر وفاق اجتماعی را پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: شهروندان لردگان، قوم گرایی، ملی گرایی، عوامل اجتماعی و فرهنگی، دین داری، وفاق اجتماعی
  • حجت الله مرادی پردنجانی، عاطفه خرسندی، نگین تقی پور صفحات 61-78

    این پژوهش با هدف بررسی وضعیت میزان آگاهی و باور شهروندان نسبت به ابعاد جنگ نرم انجام گرفت؛ بدین منظور 186 نفر از شهروندان شهرکرد به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. روش این پژوهش، توصیفی است. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ابعاد جنگ نرم استفاده شد و پایایی آن با استفاده از آزمون ضریب آلفای کرنباخ 80/0 به دست آمد که بیانگر اعتبار بالای پرسش نامه است. تحلیل آماری این پژوهش با استفاده از آمار توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون انجام گرفت. طبق نتایج پژوهش، برای میزان آگاهی و باور شهروندان در مورد ابعاد جنگ نرم، میانگینی برابر 6/33 به دست آمد که به نسبت هشیاری کامل، در حد کمتر از متوسط است. در این پژوهش، میزان آگاهی در خصوص جنگ نرم و ابعاد آن در زنان و مردان تقریبا به یک میزان و در افراد متاهل بیشتر از غیرمتاهل بود. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین سطح آگاهی شهروندان در مورد جنگ نرم با سن و میزان تحصیلات، درسطح 01/0 رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ به طوری که با افزایش سن و تحصیلات افراد، آگاهی آنان نسبت به ابعاد جنگ نرم افزایش مییابد. بنابراین با توجه به پیامدها و آثار جبران ناپذیر عملیات جنگ نرم علیه کشور، توجه ویژه به این مقوله امری ضروری است.

    کلیدواژگان: آگاهی، باور، جنگ نرم، شهروندان
  • حسن حسینی سرتشنیزی، مریم نقدی دورباطی صفحات 79-106

    مکان نقش بسیار مهم و غیر قابل انکاری در وقوع یا پیشگیری از جرایم ایفا می کند. مجرمان، بیشتر مناطقی را برای ارتکاب جرم انتخاب میکنند که وقوع جرم در آنها راحت تر بوده و امکان مشاهده و دستگیری آنان در آن مناطق کمتر باشد؛ هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر در انتخاب مکان جرم از سوی مجرمان (مطالعه موردی سرقت منازل در شهرستان شهرکرد طی سال های 1393-1383) است. پژوهش حاضر از نظر روش، توصیفی - تحلیلی و از نظر هدف، کاربردی است. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسش نامه است. بدین منظور پرسش نامه ای با 22 سوال اصلی از پرسنل پلیس آگاهی و پیشگیری شهرستان شهرکرد به عنوان ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات تهیه و در قالب مقیاس ترتیبی سازماندهی و سوال ها با پنج گزینه نظرسنجی شدند. همچنین پرسش نامه ای شامل 29 سوال ترکیبی از سارقین زندانی شهرستان شهرکرد تنظیم و مورد نظرسنجی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین شرایط محیطی محل وقوع جرم و انتخاب مکان جرم از سوی سارقین رابطه وجود دارد. همچنین بین طرح و نقشه قبلی سارقین، موقعیت زمانی ارتکاب جرم، خصوصیات و ویژگی های فردی سارقین با انتخاب مکان جرم از سوی آنان رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرقت، منزل، مکان وقوع جرم، ارتکاب جرم، سارقین
  • سعید میرزاخانی، جعفر هزارجریبی، محمد جعفری صفحات 107-126

    مدیریت جهادی یعنی علم و هنر رهبری و کنترل فعالیت های دسته جمعی، مبتنی بر مبارزه، نه صرفا در عرصه نظامی بلکه در تمامی عرصه های علمی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و... جهت نیل به اهداف راهبردی و کلان یک سیستم و رفع موانعی که در رسیدن به آن وجود دارد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر ابعاد ساختاری، رفتاری و زمینه ای مدیریت جهادی بر پیشگیری از قاچاق مواد مخدر در استان چهارمحال و بختیاری در سال 1392 است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها پیمایشی و از نظر روش، کمی و به شیوه همبستگی است. در این پژوهش پرسش نامه ای با 30 سوال محقق ساخته در اختیار کارکنان پلیس مبارزه با مواد مخدر و پلیس پیشگیری استان چهارمحال و بختیاری به عنوان ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات قرار گرفت که در قالب مقیاس ترتیبی سازماندهی و سوال ها با پنج گزینه نظرسنجی شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین مدیریت جهادی و ابعاد آن شامل ساختاری، رفتاری و زمینه ای با پیشگیری از قاچاق مواد مخدر در استان چهارمحال و بختیاری رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد (05/0<P). همچنین وی‍ژگی های جمعیت شناختی پاسخگویان شامل محل خدمت، سن، تحصیلات و سابقه آنها اثری بر نتایج پژوهش نداشته است (05/0>P).

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، بعد ساختاری، بعد رفتاری، بعد زمینه ای، قاچاق مواد مخدر، پیشگیری
|
  • Satar Sadeghi * Pages 1-22

    Drug addiction in today’s society is increasing and they are priorities in ranking social problem and damages. The present study examines position of family to prevent addiction. First it studies the role and position of this important social organ in society among extensive and comprehensive changes of modern period. Then by introducing the most important social theories and using secondary analysis and studying survey researches in CharmahalBakhtiari examines role of family to prevent addiction. General conclusions of these studies show that family undergoes role, dimension and function variation by social changes and it is the most important institution in prevention of social damages including addiction. Also attitudes and ideas of families towards addiction is changing and this point complicates prevention of addiction. The relationship of independent variables: addicted people in family, disconnection of family, unfriendly relationship of parents, lack of control in family, having relationship with addicts, availability of drugs, children delinquency and addiction are conformed.

    Keywords: Addiction, revision, social injuries, prevention, values, attitudes
  • Mehrdad Mohammadhosini, Ferdous Montazerozohor, Mohammad Nekkhah Pages 23-432

    Youth because of the spirit of diversity, creativity, tendency to connect with others, sense of curiosity and interest have different life and more tendency to membership of cyberspace. So supervision and attention of using this space have special important. According to this point, the aim of this research is determining the amount of the tendency among martyr and veterans children to cyberspace and the effective factors on it in CHarmahalvaBakhtiari.the method of this research is descriptive survey. The statistical population contains martyr and veterans students at high school in CHarmahalvaBakhtiari that its number is more than 546 person. 226 persons were selected as sample among them by Cochran formula and by stratified random method. The used tools is researcher made questionnaire (contains two parts of the amount of use and factors) and prepared to the form of response packet in the format of five degree spectrum by Likert (very little, little, middle, high, very high). The validity of questionnaire was confirmed by the method relevant to the content and the reliability coefficient was estimated 0,805 by Cronbach's alpha formula. To analysis the data was used descriptive statistics (frequency table, percent, mean) and inferential statistics (Chi test, one-sample t test, t independent test, Fridman test, analysis of the variance test, the correlation coefficient of Pearson). The findings of the research were shown that aboutall studied sample use (95.6 percent) cyberspace (satellite and internet). And used about 94.7 percent of allowed sites. Aimless recreation and excursion, presence in virtual networking, connecting with friends had the most frequency among the variety of uses. The findings were shown that the relevant factors by the cyberspace have a role more than average and in order of preference are: social and cultural issues, to not rich the free time, attitude towards the types of using and advertising. There is also a meaningful relation between attitude towards the use of cyberspace and the amount of use it.The findings were shown that there is a meaningful difference between to not rich the free time, social and cultural issues and attitude towards usethe cyberspace according to the sex of respondents. There is also meaningful difference between attitude towards use of the cyberspace according to the base and degree of education

    Keywords: Cyberspace, Witness children, The use of cyberspace, free time
  • Elham Kamali Khajehlangi, Leila Ahmadi Pages 43-60

    The aim of the present study is to recognize the effective social and cultural factors on social consensus in Lordegan. The theoretical framework of the research, retrieved from the view point of Blove and Morten. The study’s data collected with a survey method and the statistical society 15 years and elder citizens who are 32520 people. The sample volume was 360 participants and selected with a random sampling method from multi-level classification and gathered the information through the questionare. The validity of the questionare studied from the viewpoint of experts and specialists and the stability of measurement of the questionare used Cronbach’s alpha test that the counted amount was 0/81. The data were analyzed by the using the descriptive and inferential statics. The statistical levels were done by spss22 software. The research’s findings showed that social-economical state, ethinity, nationalism, using mass media, being religious, and age are effective on social consensus. Finally, the research’s regression model could predict 36 percent of variable variance of social consensus

    Keywords: social-economical state, using mass media, being relegiouse, social consensus
  • HojjatAllah Moradi Pordanjani, Atefeh Khorsandi, Negin Taghipour, Zahra Shayestehfard Pages 61-78

    This study aims to assess the citizens’ state of the knowledge and their conception ofsoft war; therefore, 186 residents of Shahr-e-kord were selected through the method of sampling. This study is descriptive, soft war questionnaires are used . The statistical analysis is performed by using descriptive statistics and Pearson correlation test. According to the research results, the average for the level of the citizens’ knowledge and their belief in soft war is 33.6 and as regards the ratio of full awareness, it is moderate. This study shows that both men and women have the same amount of knowledge on soft war and among the married it is more than that of the unmarried. Pearson correlation test results show that there is a positive and meaningful relationship of 0.01 between the citizens’ level of awareness of the soft war and their age and education; so that an increase in their age and education is followed by an increase in the level of their awareness towards soft war. Creation of ethnic tensions, lack of trust between the people and the authorities, undermining the economy, the spirit of vitality and the cultural and religious beliefs are amongst the most remarkable outcomes of Europe and the US soft war against Iran . As a result, thanks to the irreparable consequences and effects of soft war on our country, paying special attention to this area is vital

    Keywords: belief, Citizens, Knowledge, soft war
  • Hasan Hoseni Sarteshnizi, Maryam Naghdi Dorobati Pages 79-106

    The place plays an important and undeniable role in occurring or preventing the crimes, which occurring the crimes are easier and the possibility of witnessing and arresting are less; so the aim of this study is to investigate on the effective factors in choosing the crime’s place from the criminals(the study of home stealing 1383 to 1393). The present study is descriptive fro the view point of analyzing and its aim is applicational. The information gathering tool in this study was the questionare. For this purpose a questionare was provided with 22 main questions from the perssonels of Prevention and C.I.D police which was organized in the sequential scale with 5 optional questions. Also a questionare included 29 combinational questions that arranged and surveyed from shahrekord’s prisoned criminals. The results of study showed that there is a relation between the regional situations of crime’s place and choosing the crime’s place from the thieves. There is a relation between plan and the thieves’ previous plan, the temporal situation of committing the crime, the crime, and the personal features of thieves by choosing the crime’s place

  • Saeid Mirzakhani, Jafar Hezarjarebi, Mohammad Jafari Pages 107-126

    Tihadist management means having science and art of leadership and controlling group activities based on fighting not only in military field but also in all fields of science, politics, economics and cultures (and so on) in order to achieve strategic and maingoals in a system and removing obstacles that do not allow us to reach these goals. The aim of this study was to examine the impact of structural, behavioral, and basic dimensions of Jihadist management on the prevention of drug trafficking in Chaharmahal&Bakhtiari province in the year of 2013. This study was a field and correlational study, quantitative one in method and correlation in procedure. A questionnaire with 30 questions as the major tool for data gathering was distributed among the personnel's of Iranian organization of drug control (Drug Enforcement Administration) and crime prevention in Chaharmahal & Bakhtiari province. This research also organized in an ordinal scale and questions were assessed on a 5-point liker scale.The results indicates that there is a positive and meaningful relationship between Jihadist management and its dimensions includes structural, behavioral, and basic dimensions and the prevention of drug trafficking in Chaharmahal&Bakhtiari. Also the demographic characteristic of respondents includes service location, education and age as well as work experience was known ineffective to the findings of this study

    Keywords: Jihadist management, structural dimension, behavioral dimension, field dimension, Trafficking, Drugs, prevention