فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای اجتماعی
پیاپی 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا محمدی فتیده صفحات 1-32

    اقتضای زندگی اجتماعی در این است که بقای حیات فرد در گرو بقای حیات جامعه ای باشد که در آن زندگی می کند، بقای جامعه نیز از طریق نظم و امنیت موجود در آن است که تضمین می گردد. به همین دلیل تلاش در جهت برقراری نظم و امنیت در طول تاریخ حیات بشر پیوسته لازم و مورد تاکید بوده است. برقراری نظم و امنیت در حال حاضر از وظایف خطیر سازمان پلیس می باشد که برای انجام این وظیفه خود از دو رویکرد قهرآمیز و پیشگیرانه بهره می برد. مجموعه اقدامات پلیس در رویکرد پیشگیرانه و برقراری نظم و امنیت از طریق آن براساس دو رویکرد واکنشی و کنشی صورت می گیرد. یکی از روش های فرایند کنشی که امروزه سازمان پلیس بسیار به آن متمسک می شود پیشگیری وضعی از بزه بوده که براساس آن سازمان مذکور بدنبال سخت تر کردن شرایط ارتکاب بزه از سوی مرتکب می باشد. بنابراین بسیاری از متدهایی که پلیس جهت پیشگیری وضعی از بزهکاری از آن بهره مند می شود در تعارض با حریم خصوصی افراد و ناقض آن می باشد، لذا از آنجایی که مبانی حفظ حریم خصوصی افراد مورد حمایت حقوق اسلام و قواعد پذیرفته شده حقوق بشر بوده، لذا استفاده از روش های پیشگیری وضعی که در تعارض با آن است می بایست بطور محدود و قاعده مند به اجرا در آید.

    کلیدواژگان: پلیس، امنیت، پیشگیری وضعی، حریم خصوصی
  • فرزاد پرگر صفحات 33-54

    هر سازمان برای پیشرفت و نیل به اهداف تعیین شده نیاز به آگاهی از موقعیت خود دارد. این آگاهی موجب می شود که از نقاط قوت و ضعف عملکرد و رفتار خود مطلع گردد و تمهیدات لازم را برای اثر بخشی بیشتر کوشش هایش به کار برد. در بررسی عملکرد پلیس در این مطالعه جهت ارزیابی و سنجش کارایی پلیس مناطق استان گیلان تمرکز ویژه ای به ابعاد توانمندی، رفتار حرفه ای و فعالیت های اجتماعی پلیس شده است و رابطه بین این ابعاد عملکردی در ایجاد احساس امنیت در مردم بررسی و راهکارهای مناسب برای جلب بیشتر این سرمایه اجتماعی پیشنهاد شده است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ جمع آوری داده ها توصیفی- تحلیلی می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است که بین480 نمونه از افراد 18 سال به بالا در مناطق انتخابی استان توزیع گردید. نتایج به طور خلاصه نشان داد که بعد رفتار حرفه ای تاثیر بیشتری بر احساس امنیت مردم دارند و توجه بیشتر به شاخص های از این بعد که از دیدگاه مردم ضعیف تر ارزیابی شده اند، باعث می شود تا اقدامات و هزینه های مصرف شده پرثمر تر شود.

    کلیدواژگان: ابعاد عملکردی پلیس، احساس امنیت، ارزیابی عملکرد، سرمایه اجتماعی
  • سعید آقائی زاده صفحات 55-90

    با گسترش علم، تکنولوژی و تمدن غربی در جهان، ارزش های فرهنگی و اجتماعی در ایران نیز تحت تاثیر قرار گرفت. بر این اساس، شکل دیگری از تجارب فرهنگی ناشی از مدرنیته در کنار تجارب فرهنگی سنتی کشور ایجاد شد به گونه ای که افکار، اندیشه ها، تجارب و مطالبات فرهنگی متمایزی در جامعه ما شکل گرفته است و این شرایط در شهر رشت که جامعه مورد مطالعه این تحقیق است نیز صادق می باشد. با نگاهی به تحقیقات انجام شده اخیر از جمله پژوهش ارزش ها و نگرش های ایرانیان در سال 81 مشاهده می شود علی رغم این که میزان اعتمادهای از نوع مدرن در رشت همچون سایر نقاط کشور پایین می باشد اما شرایط بهتری را نسبت به جاهای دیگر نشان می دهد. با این وصف، در این تحقیق به منظور مطالعه عوامل موثر بر اعتمادهای از نوع مدرن شهروندان رشت، عواملی از قبیل تخصص گرایی، تمایز اجتماعی، قانون گرایی، رفتار دموکراتیک، مشارکت مدنی و واقع گرایی از میان نظریات متعدد جامعه شناسی استخراج و مدل نظری تحقیق برای اجرا تدوین گردید. این تحقیق به روش پیمایش در بین 384 نفر از شهروندان رشت که به طور تصادفی انتخاب گردیده اند اجرا شد که نتایج حاصله حاکی از تایید تاثیرگذاری همه متغیرها بر اعتمادهای از نوع مدرن می باشند و ضمن تایید شدن فرضیه های تحقیق، متغیرهای مستقل توانسته اند به میزان 32 درصد تغییرات متغیر وابسته را پیش بینی نمایند. از میان متغیرهای مستقل، تمایز اجتماعی، بیشترین تاثیر تقویت کننده را بر متغیر وابسته دارد. این یافته نشان می دهد که میزان تمایز اجتماعی، مهم ترین عامل تبیینی برای توضیح تفاوت های میزان اعتمادهای از نوع مدرن بین شهروندان رشت می باشد.

    کلیدواژگان: اعتمادهای از نوع مدرن، تخصص گرایی، تمایز اجتماعی، قانون گرایی، رفتار دموکراتیک، مشارکت مدنی و واقع گرایی
  • سمانه نوری صفحات 91-112

    تحقیق حاضر با هدف بررسی پیامدهای اقتصادی بیکاری بر امنیت اجتماعی جامعه شهری ماسال انجام شده است. چارچوب نظری تحقیق نیز از نظریه فشار مرتن و نظریه پیوند افتراقی ساترلند و نیز نظریه های نظم اجتماعی برگرفته شده است. اهداف این پژوهش به طور خلاصه عبارتند از: برآورد میزان رابطه بین پیامدهای اقتصادی بیکاری مانند سرقت و توتو و اعتیاد و امنیت اجتماعی شهر ماسال. جامعه آماری این پژوهش را کلیه جوانان 30-15 ساله شهر ماسال در سال 92-91 تشکیل می دهند که با حجم نمونه 356 نفر مورد مطالعه قرار گرفته اند. در این پژوهش به مطالعه تاثیر پایگاه اقتصادی-اجتماعی، جنسیت، تحصیلات و منزلت شغلی، سرقت، توتو و اعتیاد بر امنیت اجتماعی پرداخته شده است. روش تحقیق این پژوهش به صورت تلفیقی است یعنی ابتدا داده ها به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و سپس برای تکمیل پژوهش از روش مصاحبه نیز بهره گرفته شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین متغیر های توتو، سرقت و اعتیاد و امنیت اجتماعی رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، توتو، سرقت
  • مهدی فدایی، مینو سادات بشیری، ابراهیم فلاح باقری صفحات 113-138

    احساس امنیت اجتماعی، از موقعیت و جایگاه برجسته ای در برنامه ریزی های کشوری برخوردار است که دست یابی و پایدارسازی آن نیازمند مقدمات و زمینه های پیچیده ای بوده و بر ابعاد گوناگون زندگی اقتصادی و اجتماعی افراد جامعه تاثیر گذار است. این مقاله با هدف بررسی رابطه گرایش به کارآفرینی و احساس امنیت اجتماعی نگاشته شده است. تحقیق به روش پیمایشی از نوع همبستگی و با استفاده از ابزار پرسشنامه، در بین دانشجویان در استان گیلان در سال 1390 به انجام رسیده است. حجم نمونه مورد مطالعه 402 نفر می باشد. جهت سنجش گرایش به کارآفرینی در این پژوهش از چهار مولفه ی استقلال طلبی، نوآوری، ریسک پذیری و رقابت طلبی و جهت سنجش احساس امنیت اجتماعی از 12 گویه استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از وجود همبستگی بین گرایش به کارآفرینی و احساس امنیت اجتماعی در جامعه آماری فوق می باشد. همچنین رابطه بین گرایش به کارآفرینی و احساس امنیت اجتماعی با توجه به جنسیت، مقطع تحصیلی و محل تحصیل مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: گرایش به کارآفرینی، احساس امنیت اجتماعی
  • صفحات 139-154

    هدف از این تحقیق ارزیابی کارایی برنامه پیشگیری از آسیب های شغلی، معروف به برنامه های کاربردی (PAP)، و توجه به میزان آسیب های شغلی در شرکت ها می باشد. ما در این تحقیق، 1189 شرکت صنعتی، ساختمانی و خدماتی را بین سال های 1999 تا 2007 در والنسیا (شهری در اسپانیا) بررسی کردیم. نمونه آماری تحقیق، 507262 نفر می باشد، که از این میان 44250 نفر دچار آسیب شغلی عادی بودند که حداقل موجب از دست رفتن یک روز کاریشان شد. شرکت ها براساس برنامه ها، در سه گروه تقسیم شدند، این تقسیم بندی برپایه سال ورود به برنامه ریزی های کاربردی (PAP) می باشد(سال های 2000، 2001 و 2002). به علاوه در این بررسی تغییرات سالانه آسیب های شغلی شرکت ها با برنامه (PAP) و بدون برنامه (PAP) و مقایسه آسیب های شغلی بین گروه های مستقل و کنترل شده نشان داده شده است. نتایج حاکی از آن است که آسیب های شغلی به ترتیب 12، 14 و 11 درصد در سال های 2000، 2001 و 2002 برای گروه های مستقل کاهش یافته است، در صورتی که برای گروه کنترل شده حدود 5 درصد بوده است. تفاوت های گروه های مستقل و کنترل شده از لحاظ آماری معنادار می باشد. این مدل بر پایه اندازه شرکت، نوع فعالیت، طول مدت مرخصی ناشی از بیماری و نوع آسیب ساخته شده است. براساس نتایج تحقیق، بین استفاده از برنامه PAP در شرکت ها و پیشگیری از آسیب های شغلی رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: آسیب های شغلی، سلامت شغلی، ارزیابی، خط مشی همگانی
|
  • Pages 1-32

    A requirement of social life means that Person living survival depends on survival of society where he lives. Maintenance of a community is guaranteed through order and security. For this reason, efforts to establish law and order reapetedly emphasized throughout history of human life. Currently, establishing Order and security are critical tasks of police organization that benefits from two approaches' Coercive and preventive ' to do so. Police series of actions in preventive approach and maintaining order and security trough that is based on two proactive and reactive approaches. One of the methods of proactive process that police organizatin nowdays uses is situational crime prevention based on that mentioning organization make the crime situation harder under which the crime is being committed by the perpetrator. However, many of the methods that the police benefits from it in situational crime prevention is in conflict with individual privacy and violated it. Therefore, since privacy rights protected by the rules of Islam and accepted human rights, thus, the use of situational crime prevention collection of methods are inconsistent with that, it must be implemented very limited and regulative.

  • Pages 33-54

    Each organization needs to be aware of its statue to progress and reach its goals. This awareness leads to recognize the strengths and weaknesses of their performance and set proper solution to increase the effectiveness of their efforts. In this paper for evaluating the police performance in different region of Guilan province, we consider it from three dimensions: The capability of the police, professional behavior of the police and social activity of the police. We survey the relation betweens these Functional aspects in the development of people's sense of security and suggest suitable strategies to attract more social capital. This study In terms of scope is practical and In terms of data collection is a descriptive-analytical research. We use questionnaire as a data collection tool between 480 persons above eighteen in a selected areas of the province. Results show that the professional behavior dimension of the police performance have greater impact on people's sense of security and paying more attention to those criteria which evaluated poorly from the perspective of the people, makes efforts and spent costs to be more productive.

  • Pages 55-90

    Developing science, technology and western civilization in the world, social and cultural values in Iran was impressed. Accordingly, another form of cultural experiences from the cultural experience of modernity along with traditional country was created so that thoughts, ideas, experiences and distinctive cultural demands in our society is formed and the conditions in Rasht, the study population This research is also true. Looking at the recent researches, including research, values and attitudes of Iranians can be seen in 1381 years despite the amount of Trusts of the modern type Rasht like other parts of the country is low, but better conditions than elsewhere in the show. Nevertheless, in this research to study factors affecting Trusts of the modern type of Rasht citizens, factors such as integration expertise, social distinction, law abiding, democratic behavior, civic participation and realism of the various theories of sociology and the theoretical model extraction was developed for conducting research. This research through a survey among 384 residents of Rasht which have been selected randomly was conducted approved the results impact on all variables are Trusts of the modern type, and also to confirm research hypotheses, independent variables have been able to 32 percent rate variability should predict. Among the independent variables, social distinction, reinforcing the most influence on the dependent variable is. These findings indicate that levels of social distinction, the most important explanatory factors to explain differences in Trusts of the modern type rate among citizens are Rasht.

  • Pages 91-112

    This research performed to investigate influence unemployment of economic of complication on social security in masal. The theoretical frame work of the research consist ofmerton's strain theories and Sutherland's differential theories and control theories. Object of this research in summery are evaluating quality of relation of unemployment of economic of complication such as robbery, TOTO, addiction on social security in masal. Statistical population of this research consists all of 15– 30 youth in masal that it is studied with 356 samples. This research has tried to study influence of social class, sexuality, education, job altitude, robbery, TOTO, addiction on social security. Method of this research is syncretistic. For this reason, first we gathered data as surveying and also we used from questionnaire. After that we perform depth interview. Finally result of this research show that there are relation among TOTO, addiction, robbery with social security.

  • Pages 113-138

    Sense of social security has a prominent position in country planning which achieving and resisting it needs a complicated fields and preparations and influences on people's economic and social life. This article is based on the relation of entrepreneurial orientation (EO) and sense of social security which is used the correlation method and questionnaires among 402 college students in Guilan province in 2011(1390). To measuring EO, four dimensions used namely; autonomy, innovativeness, risk taking and also sense of social security measured with 12 items. The results indicate a correlation between EO and sense of social security in the selected population. And also the relation respect to gender, educational level and different universities were examined.

  • Pages 139-154

    The objective was to evaluate the effectiveness of an occupational injury prevention program, known as the Preferential Action Plan (PAP), focused on companies with high incidence rates of occupational injuries. We studied 1189 companies in the industrial, construction and services sectors between 1999 and 2007 in the Valencia region (Spain). Our sample included 507,262 workers, among whom 44,250 nonfatal occupational injuries with at least a workday lost were registered. Companies included in a PAP program were divided into three intervention groups, according to the year that each company entered into a PAP (2000, 2001, and 2002). We calculated annual percentage change in incidence rates of occupational injuries for companies with a PAP and for those without a PAP (comparison group), and trends in the incidence rates of occupational injuries were compared between each intervention group and the comparison group. The results showed that the trend in the occupational injury rate declined 12%, 14% and 11% annually for the 2000, 2001, and 2002 intervention groups respectively, and around 5% for the comparison group. The differences in intervention and comparison group trends were found to be statistically significant. This pattern is observed by company size and activity sector, length of sick leave, and type of injury. According to these results, the use of PAPs in companies with high incidence rates of occupational injuries seems to be effective in the prevention of occupational injuries.