فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مهدی احمدی بالادهی، سید مسعود سلیم بهرامی، غلامحسین فلاح پور، حسین اصغری پائین دهی صفحات 9-26

    امروزه شاهد رشد اهمیت سرمایه های فکری به عنوان یک ابزار موثر برای افزایش رقابت در سازمان ها هستیم. نقش وسهم سرمایه فکری در پیشرفت مدیریتی، فنی و اجتماعی و اقتصادی مورد تحقیق جدید قرار گرفته، به طوری که آن را ابزاری ارزشمند برای توسعه دارایی های کلیدی یک سازمان می دانند. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین سرمایه های فکری وعملکرد منابع انسانی انجام شده است. تحقیق حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری آن شامل کارکنان فرماندهی انتظامی استان مازندران می باشد که با استفاده از فرمول کوکران ، 198 نفر به شکل تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه ای که از دو بخش تشکیل شده است. پرسش نامه ی سرمایه فکری که براساس پرسش نامه استاندارد بونتیس (1999) و پرسش نامه ی محقق ساخته عملکرد منابع انسانی. پایایی سوالات با استفاده از فرمول آلفای کرانباخ برای سرمایه فکری و عملکرد به ترتیب0.74 ، 0.92 مورد سنجش و تایید قرارگرفت، برای بیان توصیفی و تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و به منظور بررسی معناداری فرضیه های تحقیق از آزمون هم بستگی پیرسون با نرم افزارSPSS15 استفاده شده است. یافته ها و نتایج پژوهش حاکی از آن است که سرمایه فکری و مولفه های آن با عملکرد منابع انسانی دارای ارتباط مستقیم و معنادار است.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای، عملکرد، منابع انسانی
  • داوود ستارزاده، عزت الله نصرتی پایانی، سمیرا محمدی صفحات 27-50

    طرح سامان دهی سواحل دریا در استان های شمالی کشور همواره در دست تهیه و تدوین می باشد و مدیریت صحیح و جامع در طرح های سالم سازی دریا باید از سوی متولیان امر و مدیران این گونه طرح ها مورد توجه جدی قرار گیرد.هدف این پژوهش بررسی سنجش همکاری سازمان های مرتبط با مدیریت سواحل دریای خزر با نیروی انتظامی با تاکید بر مطالعه عملکرد سه ساله می باشد که سازمان های میراث فرهنگی و گردشگری،جمعیت هلال احمر استان مازندران،اداره کل ورزش و جوانان مازندران،صدا و سیمای مرکز مازندران و شهرداری ساری به عنوان سازمان های نمونه در نظر گرفته شده اند.در روش پژوهش سعی شده کارکردهای این سازمان ها در خصوص سواحل و مدیریت دریا مورد بررسی، پردازش و تجزیه و تحلیل قرار گیرد.یافته های پژوهش نشان می دهد که سازمان های مورد ذکر در کمک به نیروی انتظامی در مولفه دریا و مدیریت سواحل نتوانسته اند نقش های مکمل و کارا داشته باشند و نقش شان را به عنوان سازمان های همیار به خوبی ارایه دهند. حضور میلیون ها مسافر و گردش گر در استان های شمالی کشور از جمله مازندران، بهترین فرصت برای انجام کارهای فرهنگی و دست یابی به اهداف مورد نظر در این بخش است.باید سازمانی به عنوان سازمان متصدی اصلی تمام امور مربوط به دریا مثل سازمان توسعه و عمران سواحل با هدف حذف موازی کاری و اجرای صحیح طرح های ساماندهی دریا در استان های شمالی کشور با ارایه برنامه منسجم و اصولی شکل گیرد تا وظایف خاص هر سازمان در بحث دریا و مدیریت سواحل کاملا متمایز و مشخص باشد تا انجام کارهای فرهنگی و اجتماعی و حتی عملیاتی در سواحل دریای خزر به شکل مطلوب خود نزدیک گردد.

    کلیدواژگان: دریا، مدیریت سواحل، پلیس، دریای خزر، سواحل
  • علی اصغر افتخاری صفحات 51-76

      هدف کلی این تحقیق، تاثیر آموزش های ضمن خدمت کارکنان فرماندهی انتظامی استان مازندران در بهبود عملکرد آن ها است. تحقیق از نوع هدف، کاربردی و از نوع گردآوری، توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان فرماندهی انتظامی استان مازندران که در طول سال های 91 و92 دوره های آموزشی ضمن خدمت را در مجتمع آموزشی استان سپری نموده اند بوده که حجم نمونه 302 نفر بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعیین گردید. ابزار گردآوری داده ها ، پرسش نامه محقق ساخته ای است که روایی صوری و محتوایی آن توسط اساتید راهنما و مشاور و صاحب نظران امر مورد تایید قرارگرفته است که پایایی آزمون ضریب کرونباخ 969/0 به دست آمد . به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از دو بخش آمار توصیفی (شامل: جداول جمعیتی شناختی) و آمار استنباطی (مربوط به تایید یا رد فرضیه ها از آزمون فریدمن) از طریق نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که آموزش های ضمن خدمت بر شناخت و درک شغل و مسیولیت پذیری کارکنان تاثیر دارد . همچنین آموزش های ضمن خدمت در افزایش توان مدیریتی کارکنان و در روابط متقابل کارکنان با ارباب رجوع و همکاران تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: یادگیری، آموزش، ضمن خدمت، عملکرد، کارکنان
  • امید بخشنده، داود قاسمیان، محمدعلی میرزائی، مهدی باقری صفحات 77-94

    سرمایه اجتماعی از مفاهیم نوین در جامعه شناسی است که ارتباط بسیار نزدیکی با سرمایه انسانی به عنوان مهم ترین منبع سازمان ها دارد. سرمایه اجتماعی، بستر بسیار مناسبی را برای بهبود عملکرد و بهره وری نیروی انسانی در سازمان های مختلف فراهم می آورد. تحقیق حاضر به بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر عملکرد و بهره وری نیروی انسانی فرماندهی انتظامی استان مازندران پرداخته است. بدین منظور در تحقیق حاضر جهت دست یابی به هدف تحقیق برای بررسی نقش سرمایه اجتماعی، از مدل ناهاپیت و گوشال استفاده گردید. روش پژوهش از لحاظ هدف،کاربردی و از لحاظ نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی- پیمایشی است. نمونه آماری این پژوهش براساس نمونه گیری کوکران، 142 نفر به دست آمد. برای سنجش بهره وری نیروی انسانی و عملکرد سازمانی کارکنان از پرسش نامه محقق ساخته و به منظور بررسی معناداری فرضیه های تحقیق از آزمون هم بستگی اسپیرمن، از نرم افزار SPSS15 استفاده شده است. پس از آزمون فرضیه، رابطه بین سرمایه اجتماعی وعملکردکارکنان مور تایید قرارگرفت. نتایج نشان می دهدکه بین سرمایه اجتماعی و بهره وری منابع انسانی ناجا رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، عملکرد، بهره وری، سازمان، نیروی انسانی
  • صفحات 95-115

    هدف اصلی این پژوهش، شناخت میزان رابطه عدالت سازمانی و ابعاد آن (عدالت توزیعی، عدالت رویه ای و عدالت مراوده ای) با رفتار شهروندی سازمانی کارکنان پاوا فرماندهی انتظامی استان مازندران می‌باشد. روش تحقیق ، توصیفی و از نوع هم بستگی است. جامعه‌ آماری پژوهش، به تعداد249 نفر و حجم نمونه‌ آماری بر اساس فرمول کوکران،152 نفر به دست آمد. روش نمونه‌گیری به صورت تصادفی سهمیه ای و ابزار جمع‌آوری اطلاعات، پرسش نامه استاندارد بوده است. برای تعیین روایی پرسش نامه ، از روایی نمادی یا صوری استفاده گردید که با بهره گیری از نظرات و پیشنهادهای اساتید وکارشناسان امر، مورد تایید واقع شد. مقدارضریب آلفای کرونباخ پرسش نامه عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی به ترتیب 920/0 و 721/0 به دست آمد که حاکی از پایایی قابل قبولی می باشد. برای آزمون فرضیه‌های پژوهش، از آزمون ضریب هم بستگی پیرسون و برای تحلیل های دیگر نیز از آزمون t تک نمونه ای و t مستقل به وسیله نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد، رفتار شهروندی سازمانی کارکنان پاوا با وجود عدالت درمحیط کاری افزایش می یابد. به عبارتی، هرچه احساس کارکنان از میزان رعایت عدالت (توزیعی،رویه ای و مراوده ای) درناجا بیش تر شود، بالطبع میزان رفتار شهروندی سازمانی کارکنان پاوا افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، رفتار شهروندی سازمانی
  • مصطفی ابراهیمی صفحات 116-138

    این مقاله به بررسی وضعیت بی هنجاری های اجتماعی - اخلاقی در ساحل دریای مازندران پرداخته است. برای سنجش اهداف تحقیق از دو روش کمی و کیفی استفاده گردید. در روش کمی ، جامعه آماری کلیه گردش گران بومی و غیر بومی که جهت گذراندن اوقات فراغت در ساحل دریا اسکان یافته اند می باشند. از بین جامعه آماری، تعداد 394 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و با استفاده از پرسش نامه خود اجرا ، 4 نوع از نابهنجاری های ، اجتماعی ، اخلاقی ، ارزشی - دینی و زیست محیطی مورد سنجش قرار گرفت. در این سنجه از پاسخ گویان خواسته شد تا مشاهدات خود از نابهنجاری هایی که در ساحل رخ می دهد را گزارش نمایند. در روش کیفی جامعه آماری، از کلیه افراد شاغل و مستقر در ساحل دریا استفاده شد. با توجه به حضور و دسترسی به این اشخاص، تعداد 27 مصاحبه فردی و تمرکز گروهی انجام گرفت . یافته های کمی تحقیق نشان داد که فراوانی نابهنجاری های اخلاقی و ارزشی همچون بدحجابی و بی لباس بودن آقایان از شایع ترین و فروان ترین نابهنجاری ها می باشند. در سایر نابهنجاری های مانند نوشیدن مشروبات الکلی (11درصد) ، استعمال مواد مخدر (15درصد) دزدی و تعرض به اموال مردم (13درصد) اگر چه میزان مشاهده شده به نسبت سایر نابهنجاری ها کم تر می باشد ، اما با توجه به قبیح بودن این نوع نابهنجاری ها که در واقع نوعی جرم نیز محسوب می گردند ، قابل تامل و بررسی می باشند. چرا که کم بودن میزان این نوع نابهنجاری ها با توجه به قبح آن ها باید پررنگ تر و مسئله دار تر جلوه گر شود. همچنین یافته ها نشان داد که در مقایسه انواع نابهنجاری ها در مناطق مختلف، هر 4 نوع نابهنجاری منطقه شرق استان میزان معنادار کم تری نسبت به مرکز و غرب وجود داشته و در نابهنجاری های اجتماعی و زیست محیطی، تفاوت معناداری بین منطقه غرب و مرکز مشاهده نشد و در نابهنجاری های اخلاقی و دینی-ارزشی، میزان نابهنجاری در غرب استان از مرکز استان بیش تر بوده و این برتری معنادار بوده است. یافته های کیفی نشان داد که ورود خانوادگی و مختلط گردشگران (عم از خانم ها و آقایان) به درون آب دریا که به وفور در سواحل مشاهده و گزارش گردیده ، می تواند ناشی از عوامل مختلف چون: فضای کم و محدود طرح خانم ها ، تمایل به حضور خانوادگی در آب و در دسترس نبودن و دور بودن طرح های سالم سازی باشد. همچنین یافته ها حاکی از آن است، به تدریج که روز تمام می شود و هوا تاریک تر می شود و حضور ماموران انتظامی و ساحلی کم رنگ تر می شود ، نابهنجاری ها به نسبت روز بیش تر می شود.

    کلیدواژگان: نابهنجاری، کنترل اجتماعی، مناطق حاشیه ای، نابسامانی اجتماعی، سواحل دریا
  • حمیدرضا کوشافر، رضاعلی غلامی صفحات 139-153

    عقاید دینی و باورهای مذهبی در پیشگیری وکنترل افراد در موقعیت های خطرناک و جرم زا نقش عمده ای ایفاءو به عنوان یکی از عوامل مهم صیانت افراد جامعه بوده که مورد تایید و توجه آموزه های دینی قرار دارد. توجه اسلام به روزه داری، انفاق، امر به معروف، نهی از منکر، تقوی، برپایی نماز، اعتقاد به معاد، نظارت و... از جمله مصادیق تاکید شرع مقدس به پیشگیری از جرم و تخلف در جامعه می باشد.مقوله پیشگیری در قرون اخیر بیش از پیش مورد توجه صاحب نظران واقع شده؛ به طوری که به عنوان موثرترین و کم هزینه ترین روش برای کنترل جرایم و تخلفات اداری محسوب شده، لذا با نگاهی به آموزه های دینی درمی یابیم که آنچه امروزه از آن به عنوان صیانت و پیشگیری از وقوع جرایم یاد می شود، در تار و پود پیام های آسمانی و رهنمودهای انبیاء الهی تنیده شده است. نیروی انتظامی با توجه به اینکه مسیول حفظ آرامش و برقراری نظم و امنیت عمومی بوده و به عنوان عضوی از جامعه، نیازمند توجه به امر پیشگیری از ارتکاب جرایم و تخلفات کارکنان خود می باشد؛ و باید نقش آموزه های دینی را به عنوان چراغی برای تضمین تحقق اجرای صحیح ماموریت های سازمانی خود بیش تر مورد تاکید قرار دهد. در واقع نقش آموزه های دینی به عنوان یکی از راهبردهای مهم سازمان عقیدتی سیاسی در امر پیشگیری و مهار جرایم و تخلفات کارکنان ناجا می بایستی مورد توجه جدی فرماندهان، مسیولان و کارکنان ناجا قرار بگیرد. فرماندهی معظم کل قوا (مد ظله العالی) می فرمایند:پیشگیری کنید، دقت کنید، مراقبت کنید، لغزش ها را به موقع مانع شوید، لغزش ها وقتی یک بار اتفاق افتاد، زمینه برای لغزش ها بعدی آماده تر می شود، باید کاری بکنید که لغزش ها به وجود نیاید.

    کلیدواژگان: جرم، آموزه های دینی، صیانت، پیشگیری، نیروی انتظامی
|
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi, Seyyed Masuod salim bahrami, kgolam hoseen flahpor, Hussein asghari Pages 9-26

    " Today, the growing importance of intellectual capital as an effective tool for competition in the organization. The role and contribution to the capital in the progress of the administrative, technical and economic and social issue, a new study has been so that it is a valuable tool for the development of a key assets.The study aims to examine the relationship between the capital and performance of human resources. The present study objectives of the kind of practical and in terms of the method of descriptive survey. statistical community, including the headquarters of the province of that law enforcement mazandaran using kokeran, 198 people randomly selected. means of collecting information, a questionnaire which consists of two parts. questionnaire intellectual capital which, according to the standard questionnaire Bontis(1999)and Questionnaire human resources. questions the reliability of using the formula for the Cronbach's intellectual property and performance 0.74 respectively, 0.92 measures and was approved, to express the description and analysis of data descriptive statistics and meaningful review of the research hypotheses Pearson correlation with SPSS15 software used.findings and the results of research suggests that intellectual property and its components with the performance of human resources and direct connection.

    Keywords: Intelectual Capital, human capital, Structural Capital, Relative Capital, performance, Human Resources
  • DAVOOD STTARZADE, Ezatollah Nosrati payani, samira mohammadi Pages 27-50

    Beaches reorganization plan in the northern provinces of the country is constantly being developed and comprehensive management plan for the custodians and managers of beaches should be seriously considered for such projects. The aim of this study was to assess the cooperation with law enforcement agencies associated with the management of the Caspian sea, with emphasis on the three-year study which the Cultural Heritage and Tourism Organization, Red Crescent province, the General Administration of Sport and Youth provinces and municipalities Broadcasting Centre Sari, as the sample have been considered. This method has been tried and management functions of the agencies on the shores of the sea are examined and subjected to processing and analysis. The findings show that Organizations in helping the police component of the sea and coastal management could be efficient and complementary roles. The presence of millions of travelers and tourists in the northern provinces of Mazandaran, the best opportunities for cultural activities and achieve the desired goals in this section. Organization should be in charge of all matters relating to the sea, such as the development of the sea-coast for the proper implementation of regularization schemes in the northern provinces of the country each agency has specific duties are clearly cultural and social activities and operations in the Caspian Sea close to the desired shape.

    Keywords: Sea, Coastal Management, Police, Caspian Sea, Coast
  • Pages 51-76

    The overall objective of this study the impact of the teaching staff, law enforcement command in improving their performance mazandaran province. study of the kind of practical purpose and descriptive survey of the kind of gathering. The study included all law enforcement command mazandaran province during the years of 91 and 92 training courses while serving in the educational complex province have spent the volume of the sample 302 according to Table kegersi and Morgan. means of collecting data, Questionnaire is a formal narrative that its content and by teachers and adviser and pundits has been confirmed that the reliability of keronagh 0/96 test. To analysis of data from two parts, the first part of descriptive statistics, including the tables and population in the inference statistics related to approve or reject the hypothesis of Friedman through spss software used the results suggest that the training, and the perception of jobs and responsibility employees. as well as training, while serving in increasing the power of the administrative staff. as well as training, while serving in mutual relations with clients and employees

    Keywords: learning, Training, on duty job, performance, personnel
  • Davod GHasemian, MohammadAli Mirzaee, Mehdi Bagheri Pages 77-94

    Social capital is a new concept in the sociology, which has a very close relationship with human capital as the most important source of the organization. Social capital provides appropriate facilities for improving performance and the productivity of the workforce in different organizations. The present study investigates the impact of social capital and the productivity of labor law enforcement command Mazandaran province. In the present study according to goal and data collection, research methodology are applied and descriptive_ survey respectively. In order to achieve the goal to investigate the role of social capital Nathalie and Ghoshal's model. The statistical sample of this research, based on Cochran sampling method, was 144 peoples. The researcher-made questionnaire, for assessment of the productivity of the workforce and the efficiency, and Spearman's correlation test by the SPSS software for surveying the meaningfulness of the research hypothesizes, were used. After experimenting the hypothesis, the relation between social capital and efficiency of personnel was confirmed, it means that the personnel with a higher amount of social capital have a better organizational performance. The results also shows that there is a significant relationship between social capital and the productivity of the workforce in Naja.

    Keywords: social capital, performance, efficiency, organization, manpower
  • Pages 95-115

    The main objective of the current study is to understand the amount of the relationship of organizational justice and its dimensions (distributive justice، procedural justice ،interactive justice) with organizational citizenship behaviors of the personnel of the Intelligence and Security Police of the province of Mazandaran. The method of the study is descriptive survey. The sample population includes 249 personnel of the Intelligence and Security Police of the province of Mazandaran, and the sample volume was calculated to be 152 people based on Cochran formula. The sampling method was random stratified and data collection tool was a standard questionnaire. To determine the validity of the questionnaire, its face validity was confirmed by the suggestions and opinions of the experts in this field. Cronbach’s alpha coefficient for the questionnaires of organizational justice and organizational citizenship behaviors was calculated to be 0.721and0.920 respectively, which indicates an acceptable rate of reliability .In order to test the research hypotheses, Pearson's correlation coefficient test and for other analyses single t- test and independent t in SPSS software was used. The results of the study showed that organizational citizenship behaviors of the personnel of the Intelligence and Security Police has increased with justice. In other words, the more the amount of justice observation (distributive, procedural, and interactive) in NAJA, the more the level of organizational citizenship behaviors is among the personnel of the Intelligence and Security Police.

    Keywords: Organizational Justice, Distributive Justice, Procedural Justice, interactive justice, Organizational Citizenship Behaviors
  • mostafa ebrahimi Pages 116-138

    This Article examines the state of social-moral aberrant of the Caspian Sea has been investigated .To assess the aims of the research the two qualitative and quantitative methods were used .In the quantitative method, statistical population of all native and non-native tourists is settled to spend leisure time at the beach .Between of the statistical population 394 subjects were selected and by using self- administered questionnaires, four types of aberrations , social, moral, values - religious, environmental, evaluated was examined. In this assessment were asked the respondents to report their views of aberrations that occurs on the beach. In the qualitative method ,statistical population all persons who were employed and stationed on the beach. Due to the presence of these people have access to 27 individual interviews and focus groups were conducted.The findings quantitative study showed the frequency of aberrant moral and religious and values like ogle ,bad veiling ,unveiling and the men without cloths are the most common and frequent aberrations.In other aberrations such as drinking alcohol (11 percent),drug use (15 percent),theft and trespass to people property (13 percent).Although the observed rate is lower than most other aberrations ,but according to obscene nature of this type of aberrations that are actually considered a crime,it is thinkable and reviewed.Because of the low amount of these aberrations due to bad it must be highlighted and appears to be more problematic .Alsothe results showed that compared different types of aberrations in different areas every four types of aberrations province East area, there is a significant amount less than the Central and West And social and environmental aberrations there was no significant difference between the West and Center.And the abnormalities of moral and religious - value amount of aberrant in the West province is more than the Center province.And this superiority was significant.Qualitative findings indicate the arrival of mixed and family in tourists (Both ladies and gentlemen) into the sea water observation and reporting in abundance in coastal,can be caused by various factors such as : the small and limited space for ladies, willingness to family’s presence in water and inaccessibility and being away from the space for women's swimming beach considered.The findings suggest that the day is gradually ending , and becomes dark and be eased presence of security forces and coastal ,abnormalities are more relatively compared to day.

    Keywords: socialaberrant, social control, marginal areas, social stigma
  • hamidreza kooshafar, Reza Ali Mohseni Pages 139-153

    Religious beliefs and religious beliefs of individuals in the control and prevention of dangerous situations and play a major role in causing crime and as an important factor in the preservation of the society which is confirmed by, and the religious attention.According to Islam, fasting, charity, enjoin, forbid the evil, piety, prayers, resurrection, monitor and highlighted examples of holy law to prevent crime and delinquency in society.Avoid further issues in recent centuries been regarded by experts as the most effective and least costly method of controlling crimes and administrative offenses is that we find that what is to look at the religious as preservation and Prevention of crime is remembered in the heavenly messages and the fabric is woven guidelines prophets. According to the police, who are responsible for maintaining peace and order and public security as part of the community, this attention to commit crimes and prevention is must of the religious Infractions the staff the Cheraghi to ensure correct performance of their organizational mission realization is more stressed.The role of religious teachings as one of the most important strategies for the prevention and suppression of crimes and violations of the Islamic Republic Police personnel should be seriously considered by commanders, officers and police personnel to be exposed. Supreme Commander-in-Chief (Zillah of high fashion) says:Prevent, look, look, slip into a barrier when you slip once when it happened, the next stage for more landslides, landslides occur should do something that does not come.

    Keywords: Crime, Quran, religious training, monitoring, prevention, police force