فهرست مطالب

نشریه سلامت و آموزش در اوان کودکی
پیاپی 2 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طیبه لطفیان، فاطمه پرسته قمبوانی*، زهرا لبادی صفحات 11-29
    مقدمه

    تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش گذراندن دوره پیش دبستانی (با تاکید بر عوامل آموزشی و عاطفی) بر هوش هیجانی دانشآموزان ابتدایی انجام شده است.

    روش

    روش تحقیق، توصیفی و با توجه به مقایسه دو گروه دانش آموزان از نوع علی-مقایسه ای می باشد. جامعه آماری، شامل دانش آموزان ناحیه 1 کرج و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 261 نفر تعیین و براساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی شات و همکاران 1999 می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS23 و بهره گیری از آمار توصیفی و استنباطی (کولموگروف اسمیرنوف، آزمون لون، آزمون t دو گروه مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه) انجام شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد که میانگین هوش هیجانی دانش آموزانی که دوره پیش دبستانی را گذرانده اند با هوش هیجانی دانش آموزانی که این دوره را نگذرانده اند، اختلاف معناداری دارد. ضمن اینکه میان هوش هیجانی دانش آموزان دختر و پسر و دانش آموزان پایه های مختلف تحصیلی، تفاوت معناداری وجود نداشته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه کودکان در دوره پیش دبستانی از لحاظ عاطفی، تغذیه صحیح، زیبایی شناختی، سلامت جسمی، روابط بین اولیاء مدرسه و خانواده، ارتباط با طبیعت و حیوانات، بیشتر مورد توجه قرار گرفته و آموزش های بیشتری در این خصوص می بینند. نتایج تحقیق نشان داد آموزش های پیش دبستانی بر روی هوش هیجانی و ابعاد آن (تنظیم هیجان، بیان هیجان و بهره برداری هیجان) نقش داشته و باعث بالارفتن هوش هیجانی دانش آموزان شده است.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، پیش دبستانی، عوامل آموزشی و عاطفی
  • منصوره کریم زاده، فائزه نفر، زهرا نفر* صفحات 31-47
    مقدمه

    خانواده به عنوان اولین کانون اجتماعی شدن کودکان تاثیر مهمی در رشد به ویژه رشد شخصیت کودکان دارد و در این زمینه سبک های فرزندپروری والدین عاملی مهم در این رشد بر شمرده میشود. در این رابطه نقاشی کودکان یک از روش ها در شناسایی سلامت روان و رشد شخصیت است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی ویژگی های شخصیتی کودکان با سبک های فرزندپروی والدین از طریق معانی رمزی نقاشی ترسیم خانواده در کودکان پیش دبستانی استان تهران است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه کودکان پیش دبستانی منطقه 20 استان تهران است که تعداد 103نفر از کودکان به عنوان نمونه از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. در این پژوهش، پرسشنامه سبک های فرزندپروری بامریند 1973توسط والدین تکمیل شد و برای تحلیل معانی رمزی نقاشی کودکان از ترسیم نقاشی خانواده کرمن1951استفاده شد. برای تحلیل داده ها، از شاخص آماری توصیفی فراوانی و نمودارها و جدولهاو آمار استنباطی آزمون خیلی دو، آزمون فیشر و آزمون خیلی دو تعقیبی استفاده شد.

    یافته ها

    این پژوهش نشان داد که میان شاخصهای وسعت، فاصله و انطباق همسان سازی با سبک فرزندپروری رابطه وجود دارد. بین خانواده هایی با سبک فرزندپروری قاطع و خانواده هایی با سبک فرزندپروری سهلگیرانه در شاخص وسعت تفاوت معنادار وجود دارد. پاسخ های انطباق همسان سازی والدین نقاشی در بین خانواده هایی با سبک فرزندپروری استبدادی و خانواده هایی با سبک فرزندپروری سهل گیر تفاوت معنادار وجود دارد. در پاسخ های فاصله نقاشی، بین خانواده هایی با سبک فرزندپروری قاطع و خانواده هایی با سبک فرزندپروری استبدادی تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین در پاسخ های فاصله نقاشی، بین خانواده هایی با سبک فرزندپروری قاطع و خانواده هایی با سبک فرزندپروری سهل گیرانه تفاوت معنادار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    درمجموع، یافته های پژوهش حاضر نشان داد که نقاشی کودکان میتواند نمایانگر اضطراب ها و نگرانی کودکان باشد که در سبک های مختلف فرزندپروری رشد یافته اند و این سبک ها میتواند در رشد کودکان نقش داشته باشند

    کلیدواژگان: نقاشی کودکان، سبک های فرزندپروری، ویژگی های شخصیتی
  • مریم رنجبر، گیتا موللی* صفحات 67-76
    مقدمه

    افزایش مداوم شیوع ناتوانی های رشدی، لزوم مداخلات مناسب برای افراد با ناتوانی های رشدی،خانواده ها و جامعه را یادآور می سازد. علاوه بر این برخی تحقیقات نشان داده اند که خلق وخوی کودک به دلیل وجود ناتوانی ممکن است بر رشد دلبستگی تاثیر بگذارد. یکی از درمان هایی که در زمینه ی دلبستگی انجام می شود تراپلی است. تراپلی رویکرد درمانی کوتاه مدتی است که از عناصر بازی درمانی استفاده میکند تا به کودکان کمک کند روابط دلبستگی سالم تری با دیگران ایجاد کنند. هدف اصلی این مقاله، مرور مطالعاتی است که اثربخشی تراپلی را در مشکلات دوران کودکی مورد بررسی قرار داده اند.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه ی مروری است و اطلاعات با مطالعه ی مقالات، کتاب ها و رساله های مرتبط با این موضوع جمع آوری شده است.

    یافته ها

    از بین 56 مطالعه ی مورد بررسی 53مطالعه نتایج مثبت گزارش کرده و 3مطالعه نتیجه مثبتی گزارش نکرده اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش های انجام شده به نظر می رسد درمان تراپلی در درمان اختلالات ومشکلات دوران کودکی به ویژه مشکلات روابط والد-کودک، فرزندخواندگی و مشکلات دلبستگی و اختلالات طیف اوتیسم موثر است. با این وجود خلا وجود مطالعاتی که اثربخشی این درمان را در ایران مورد بررسی قرار داده باشند وجود دارد. از این رو پیشنهاد می شود اثربخشی تراپلی در جمعیت های مختلف مورد بررسی قرار گرفته و از نتایج آن در زمینه ی کمک به کودکان با ناتوانی بهره جست

    کلیدواژگان: تراپلی، مشکلات دوران کودکی، ناتوانی های رشدی
  • منصوره شهریاری احمدی* صفحات 77-86
    مقدمه

    اختلال طیف اتیسم 2اختلالی عصبی- تحولی است که به عنوان شایع ترین اختلال رشدی در حال پیشرفت شناخته شده است و از هر 88نفر یک نفر به این اختلال دچار می شود. حضور کودک اتیستیک در خانواده، به دلایل گوناگون و وجود طیف متنوعی از نابهنجاری ها و نارسایی های زبانی، ارتباطی و رفتاری، میتواند فشارهای روانی گوناگونی را بر پدر و مادر و خواهران و برادران تحمیل کند. هدف از پژوهش حاضر مقایسه سبک زندگی والدین کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم با تاکید بر شدت اختلال آنان با والدین کودکان سالم بود.

    روش

    جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه والدین کودکان مبتلا به اوتیسم شدید، متوسط و خفیف و والدین کودکان سالم، در منطقه 5شهرتهران در سال 1398بود. از جامعه والدین کودکان مبتلا به اتیسم تعداد 60 نفر (3گروه 20نفری) از طیف شدید، متوسط و خفیف و تعداد 20نفر از والدین کودکان سالم به صورت نمونه گیری هدفمند از بین مراجعه کنندگان به مراکز بهزیستی منطقه پنج شهر تهران انتخاب شدند و با استفاده از روش علی-مقایسه ای مورد بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش از پرسشنامه های تشخیص اتیسم گیلیام برای درجه بندی شدت اتیسم فرزندان و پرسشنامه سبک زندگی میلر و اسمیت1992استفاده شد. داده های بدست آمده با آزمون تحلیل واریانس تک متغیره و چند متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    مشاهده شد که تفاوت بین سبک زندگی والدینی که دارای کودک اتیسم شدید بودند با دوگروه دیگر و گروه سالم معنادار است.

    نتیجه گیری

    بنابراین میتوان نتیجه گرفت سبک زندگی والدین از شدت اختلال کودکان آنان تاثیر میپذیرد

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، سبک زندگی، کودکان
  • زهرا شیرخانلو، زیبده خاوری* صفحات 87-106
    مقدمه

    کودک آزاری پدیده ای است که در جوامع مختلف روی می دهد. عوامل مختلفی از جمله خانواده درپیدایش این مسیله دخالت دارند با توجه به نقش والدین در شیوع کودک آزاری و پیامدهای منفی آن، هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه کودک آزاری با باورهای دینی و عزت نفس مادران کودکان 3-6ساله بود.

    روش

    روش پژوهش به صورت کمی، غیرآزمایشی و از نوع علی مقایسه ای میباشد. جامعه آماری شامل کودکان پیش از دبستان شهر تهران و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 225نفر (130دختر، 95پسر) ازکودکان در دامنه سنی 3-6ساله تعیین و بر اساس روش نمونه گیری خوشهای چند مرحله ای انجام شده است.در این مطالعه از پرسشنامه های عزت نفس کوپراسمیت،1967و باورهای دینی گلاک واستارک،1965وپرسشنامه کودک آزاری استفاده شد. داده ها با استفاده از رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار spss23 تحلیل گردید.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که کودک آزاری روانی با مولفه مناسکی همبستگی منفی و معناداری دارد و رابطه این مولفه از کودک آزاری با نمره کل باورهای دینی نیز منفی و معنادار است. همچنین نتایج تحلیل واریانس رگرسیون چندگانه نشان داد که کودک آزاری از روی عزت نفس قابل پیش بینی است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، کودک آزاری با میزان عزت نفس قابل پیش بینی است. هرچه عزت نفس افزایش می یابد کودک آزاری کاهش می یابد. لذا با آموزش میتوان جهت پیشگیری از کودک آزاری عزت نفس را در مادران افزایش داد. تحکیم باورهای دینی نیز بعد مناسکی میتواند مانع آزار روانی کودکان شود

    کلیدواژگان: کودک آزاری، مادران، عزت نفس، باورهای دینی
  • رضا محمدبابائی، سیامک طهماسبی*، علیرضا بانشی، محمد نفریه صفحات 108-130
    مقدمه

    در سال های اخیر، اهمیت رشد دوره خردسالی در یادگیری و رشد در طول عمر باعث شده است که به حرفهای شدن مربیان دوره خردسالی، از جمله استانداردهای باالتر برای آموزش و تربیت آنها بیشتر توجه شود. امروزه مربیان مهدکودک در آموزش و پرورش کودکان در این مراکز، نقش محوری را دارند و دانش و کفایت این مربیان با پیامدهای مثبت کوتاه مدت و بلندمدت در ارتباط است. بر این اساس هدف این مطالعه، تدوین و استاندارد سازی روش مصاحبه کوتاه چندگانه سنجش سلامت و کفایت مربیان بود.

    روش پژوهش:

     مشارکت کنندگان در این مطالعه 62 نفر از مربیان مهدهای کودک استان تهران بودند. نمونه گیری این شرکت کنندگان به صورت هدفمند و با در نظر گرفتن مالکهای سن، تحصیالت، سابقه کار، رشته های تحصیلی و نمره آزمون دانش سدمک 1395 انجام شد. میانگین سنی شرکت کنندگان 34 /26 با انحراف استاندارد 7 /26 بود. این شرکت کنندگان از مناطق ری 1 نفر، شمیرانات 12 نفر، وردآورد 6 نفرو تهران 43 نفرانتخاب شدند. چون نمون هگیری کیفی بود تا زمانی که اشباع رخ بدهد، نفرات انتخاب شدند.

    یافته ها

    برای ورود به مصاحبه نمره 14 از آزمون سدمک در نظر گرفته شد و سپس با ایجاد چهار ایستگاه مصاحبه کوتاه MMI که شامل سلامت روان، سابقه کاری، کفایت دانش و قوانین اداری میشد مربیان مهدکودک ارزیابی شدند. 

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد ساختار مصاحبه کوتاه میتواند تواناییها و ضعفهای مربیان را در ارتباط با صالحیت حرفهای محرز کند.

    کلیدواژگان: مربی مهد کودک، سلامت روان، کفایت دانش، مصاحبه های کوتاه چندگانه
|
  • Tayebeh Lotfian, Fatemeh Parasteh-Ghombavani*, Zahra Lebadi Pages 11-29
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the role of passing preschool period (based on educational and emotional factors) on the emotional intelligence of primary students.

    Research Method

    The research method is descriptive, comparative casual one within two groups of students. The statistical population of the study included students in District 1 of Karaj and the research sample size according to ochran formula were 261 that were selected by using stratified random sampling. The data gathered by Schutte and et.al (1999) Standard Emotional Intelligence Test. The results were analyzed by using the descriptive and inferential statistics obtained from Kolmogorov-Smirnov Test, Levene’s Test, Independent T-Test and (ANOVA) with SPSS 23-v software.

    Result

    Findings of the research showed that the mean emotional intelligence of students who passed pre-primary courses had a significant difference with the emotional intelligence of students who had not completed those courses. Meanwhile there was no significant difference between emotional intelligence of male and female students and students of different educational backgrounds.

    Discussion

    Note that children who had passed the pre-school period in kindergartens received much more attention, education, proper nutrition, aesthetic point of view, physical health care, emotional care, and had more parent-educator relationships and communication with nature and animals. The results showed that preschool education had an effect on emotional intelligence and its components (that is emotional regulation, emotional expression and emotional exploitation) and had increased students' emotional intelligence.

    Keywords: Emotional Intelligence, Preschool, Educational, Emotional Factors
  • Mansoureh Karimzadeh, Faezeh Nafar, Zahra Nafar* Pages 31-47
    Introduction

    Family as a first center of socialization for children has an important impact on development, especially on development of children's personality, in this regard, parenting styles are considered as an important factor in child development. Accordingly, children's painting is one of the methods of identifying mental health and personality development. The aim of the present study was to investigate the relationship between children's personality traits and parenting styles of parents through the symbolic meanings of family drawing of preschool children in Tehran province.

    Research Method

    The statistical population of this study is all pre-school children in District 20 of Tehran province. A sample of 103 children was selected through cluster sampling. In this research, Baumrind's (1973) parenting styles questionnaire was completed and Kremen Family Drawing (1951) was used to analyze the coded meaning of children’s painting. To analyze the data, descriptive statistics (frequency, charts and tables) and inferential statistics (Test-2, Fisher test, and Follow-up tests) were used.

    Results

    The research showed that there was a relationship between the dimensions of breadth, distance and matching the maturity with the parenting styles. Also, there was a significant difference between the families with authoritative parenting style and the families with permissive parenting style in the breadth index. There was a meaningful difference between families with authoritarian parenting style and those with permissive parenting style in the Parent Matching Responses of painting parents. There was a key difference between the families with authoritative parenting style and the families with authoritarian parenting style in painting distance responses. There is also a significant difference between the responses to painting distance between the families with authoritative parenting style and the families with permissive parenting style.

    Discussion

    In sum, the findings of this study showed that children's drawings could reflect the anxieties and concerns of children who had grown with different parenting styles and these styles might play an important role in the development of children.

    Keywords: Children's Painting, Parenting Styles, Preschool Children
  • Maryam Ranjgar, Gita Movallali* Pages 67-76
    Introduction

    The continuous increase in the prevalence of developmental disabilities reminds families and society an important need for appropriate interventions for people with developmental disabilities. In addition, some research has shown that due to a disability, child's mood may influence the development of attachment. One of the treatments for attachment problems is theraplay. Theraplay is a short-term therapeutic approach that uses elements of play therapy to help children build healthier attachment relationships with others. The main purpose of this article is to review the studies that have examined the effectiveness of theraplay in childhood problems.

    Research Method

    This research is a review study and its information has been collected by studying articles, books and treatises related to this topic.

    Results

    53 out of 56 studies that has been examined reported positive results and 3 of them did not report positive results.

    Discussion

    According to the results of the researches, it seems that theraplay is effective in treating childhood problems, especially parent-child relationship problems, adoption and attachment problems and autism spectrum disorders. However, there is a gap in studies that have examined the effectiveness of this treatment in Iran. Therefore, it is suggested to study the effectiveness of theraplay in different populations thus its results can be used to help children with disabilities.

    Keywords: Theraplay, Childhood Problems, Developmental Disabilities
  • Mansoureh Shahriari Ahmadi* Pages 77-86
    Introduction

    Autism spectrum disorder is a neurodevelopmental disorder that is recognized as the most common developmental disorder and affects one in 88 people(Carter and Scherer, 2013). The presence of an autistic child in the family, for various reasons and the existence of a diverse range of language, communication and behavioral abnormalities and disorders, can impose various psychological pressures on parents and siblings (Be Pajooh 2012). The aim of this study was to compare the lifestyle of parents of children with autism spectrum disorder with emphasis on the severity of their disorder with parents of healthy children.

    Research Method

    The statistical population of the study included all parents of children with severe, moderate and mild autism and parents of healthy children in District 5 of Tehran in 2019. From the community of parents of children with autism, 60 people (3 groups of 20 people) from the severe, moderate and mild spectrum and 20 parents of healthy children were selected by purposive sampling from those who referred to social welfare centers in the fifth district of Tehran which were investigated by Causal-comparative methods. In this study, Gilliam Autism Diagnosis Questionnaires and Miller and Smith (1992) Lifestyle Questionnaire were used to grade the severity of autism in children and the level of lifestyle respectively.

    Result

    Data were analyzed by Univariate and Multivariate Analysis of Variance. Findings showed a meaningful difference between the lifestyle of parents with children with severe autism and the other two groups with the healthy group.

    Discussion

    Therefore, it can be concluded that parents' lifestyle is affected by the severity of their children's disorder.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Lifestyle
  • Zahra Shirkhanlou, Zobeydeh Khavari* Pages 87-106
    Introduction

    Child abuse is a phenomenon which occurs more or less in different societies. Various factors such as family play roles in occurrence of this issue. Based on Mothers’ role in expansion of child abuse and its negative consequences, the purpose of this study was settled on examination of child abuse based on religious believes and self-esteem of Mothers of children in 3-6 years of old.

    Research Method

    The research approach was quantitative, non-experimental, and correlational-comparative casual one. Sample population of this study was preschool children of Tehran Province. Using multi-stage cluster sampling, the sample size was determined by Cochran formula 225 children (130 girls and 95 boys) in age category of 3-6 years of old. Coopersmith Self-esteem Scale, Glock-Stark Religiosity Questionnaire, and Child Abuse Questionnaire were used in current study. The data was analyzed by Multi-regression with SPSS 23-v.

    Result

    Results of this study showed that there was a meaningful and negative correlation between mental child abuse and religious believes. Also, there was a significant and negative relationship between total religiosity and child abuse. In addition, the result of multi-variate regression analysis indicated that occurrence of child abuse can be predicted by the level of self-esteem.

    Discussion

    Based on findings of the research child abuse is predictable. When selfesteem is strengthened in Mothers, child abuse decreases relatively, therefore; increasing self-esteem in Mothers by appropriate training may prevent child abuse. Moreover, stabilization of religiosity in different dimensions can prevent mental child abuse.

    Keywords: Child abuse, Mothers, Self-esteem, Religious Believes
  • Reza Mohammad Babaii, Siyamak Tahmasebi*, Alireza Baneshi, Mohammad Nafrieh Pages 108-130
    Introduction

    In recent years, the importance of early childhood development in lifelong learning and growth has led to pay more attention to professionalization of early childhood educators, including higher standards for their education and training. Today, kindergarten teachers play a vital role in educating children in these centers, and their knowledge and competency are associated with positive short-term and longterm consequences. Accordingly, the purpose of this study was to develop and standardize the method of multiple short interviews to assess the health and knowledge adequacy of educators.

    Method

    Participants in this study were 62 kindergarten teachers in Tehran province. By taking into account the criteria of age, education, work experience, fields of study and scores of SADAMAK knowledge test (2016) sampling of these participants was performed purposefully. The mean age of participants was 34.26 with a standard deviation of 7.26. These participants were selected from Rey (1 person), Shemiranat (12 people), Vardavard (6 people) and Tehran (43 people).

    Finding

    A score of 14 was considered on the SADAMAK test to enter the interview, and then kindergarten teachers were evaluated by performing four short interview stations (MMI) that included mental health, resume, knowledge adequacy, and administrative rules.

    Conclusion

    The results showed that the structure of short interviews can reveal the strengths and weaknesses of educators in relation to professional competence.

    Keywords: Kindergarten Educator, Organizational Rules, Mental Health, Knowledge Adequacy, Multiple Short Interviews