فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 11 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوطالب سعادتی شامیر*، احمد طاهری، زینب زحمتکش، سارا صدری فرد صفحات 7-30
    نزاع و درگیری یکی از مصادیق خشونت در جوامع بوده و پدیده ای اجتماعی است که در تمام دوره ها کم و بیش دیده می شود. امروزه نزاع و درگیری یکی از شاخص های مهم وجود خشونت در جامعه تلقی می شود که بین افراد به وقوع می پیوندد و همه ساله بر اساس آمار و اخبار، تعدادی قربانی می گیرد. هدف اصلی مقاله حاضر بررسی عوامل موثر بر وقوع نزاع و درگیری و راهکارهای پیشگیری از آن در استان خراسان شمالی بوده است. این پژوهش از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری آن بر اساس آمار سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1390، 867727 نفر می باشد. نمونه آماری بر اساس جدول مورگان 384 نفر و تحقیق حاضر شامل کلیه افراد مرد و زن بین 18 الی 60 سال ساکن در استان خراسان شمالی می باشد، همچنین ابزار اندازه گیری این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بوده است. نمونه تحقیق بر اساس نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند آمار توصیفی نشان داد که 68 درصد مردان و 32 درصد کل پاسخگویان را زنان به خود اختصاص داده اند. به لحاظ وضعیت تاهل نیز 43 درصد را افراد متاهل و 57 درصد را افراد مجرد تشکیل دادند و میانگین سن پاسخگویان 28 سال بود. از نظر میزان تحصیلات 1 درصد بی سواد، 7 درصد زیر دیپلم، 33 درصد دیپلم، 16 درصد فوق دیپلم، 35 درصد لیسانس و 8 درصد فوق لیسانس و بالاتر بودند. نتایج پژوهش نشان داده شده است که بین سن و میزان تحصیلات ، میزان درآمد ، بین تجربه عینی نزاع و میزان گرایش به نزاع رابطه معنادار وجود دارد. همچنین بین وضعیت تاهل و دسترسی به امکانات ،رضایت از زندگی و عدم اعتماد به نیروی انتظامی و میزان گرایش به نزاع رابطه معنادار وجود دارد . از این رو عوامل فوق می بایستی مورد مطالعه دقیق قرار گیرند تا میزان گرایش به نزاع در افراد کمتر شود.
    کلیدواژگان: نزاع، درگیری، خشونت، پرخاشگری
  • جلال کمالی رنجبر، محمدرضا بقائی پاقلعه* صفحات 31-54

    کلاس آگاه سازی از جمله مقوله های مهم و موثر و سرنوشت ساز در امر صیانت و پیشگیری از جرایم کارکنان می باشد که بازرسی نیروی انتظامی به عنوان یکی از اولویت های کاری خود، از آن بهره می برد. این پژوهش باهدف بررسی نقش کلاس آگاه سازی در پیشگیری از جرایم کارکنان فا.ا.خراسان شمالی در سال 1394تدوین شده است. تحقیق حاضر به روش توصیفی و پیمایشی انجام گرفته و از نوع کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان پایور ف. ا.ا. خراسان شمالی است.حجم نمونه به صورت تصادفی ساده از طریق فرمول کوکران به تعداد 315 نفر تعیین گردیده است. ابزار گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته است که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ با مقدار عددی 0/892 مورد تایید قرار گرفت. متغیر تحقیق غیر نرمال بوده، بنابراین داده های تحقیق با استفاده از نرم افزار spss و از طریق آزمون ناپارامتری دو جمله ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و فرضیه ادعایی مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که برگزاری کلاس آگاه سازی در پیشگیری از جرایم کارکنان بیش از حد متوسط موثر است.

    کلیدواژگان: آگاه سازی، اقدامات صیانتی، پیشگیری، جرایم، کارکنان
  • جواد گرامی مقدم، محبوبه سلیمان پور عمران* صفحات 55-75

    این مقاله به دنبال بررسی رابطه ی رویکرد آموزشی مهارت محور پلیس با افزایش اثربخشی و کارایی کارکنان از دیدگاه کارکنان و مدیران فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی در سال 95 می باشد.این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی به تعداد 500 نفر تشکیل داده اند. حجم نمونه مطابق با جدول مورگان (1972)، 221 نفر برآورد گردید و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی (متناسب با حجم) انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده است که پایایی پرسشنامه در تحقیق حاضر به کمک روش ضریب آلفای کرونباخ 0/803 برآورد گردیده است. روایی ابزار از نوع محتوایی بوده که مورد تایید اساتید و خبرگان قرار گرفت. جهت تجزیه از روش های آماری توصیفی و استنباطی بهره برده شد که داده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها بین رویکرد آموزشی مهارت محور پلیس با افزایش اثر بخشی و کارایی کارکنان از دیدگاه کارکنان و از دیدگاه مدیران فرماندهی انتظامی استان خراسان شمالی در سال 95 رابطه معناداری وجود دارد.با آموزش های مهارت محور می توان درصد خطاهای و اشتباهات عوامل انسانی را در ماموریت های پلیسی کمتر کرد و به نوعی با مدیریت مناسب در حوزه آموزش کارکنان می توان اثر بخشی و کارایی کارکنان و در نهایت سازمان را ارتقا بخشید.

    کلیدواژگان: پلیس، آموزش مهارت محور، اثربخشی، کارایی
  • الهه سادات ایزی*، محسن آگاهی صفحات 77-103

    امنیت به مفهوم رهایی از ترس و خطر و احساس دوری از هرگونه تعهد؛ یکی از نیازهای اصلی و اساسی انسان ها از آغاز زندگی بوده است. امنیت به این معنا یعنی امنیت پیوند عمیقی با ساختارهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه دارد. بنابراین، احساس امنیت تحت تاثیر عوامل مختلفی شکل می گیرد که یکی از این عوامل، سرمایه اجتماعی است. سرمایه اجتماعی از مولفه های متعددی تشکیل شده که اعتماد اجتماعی، یکی از تاثیر گذارترین آن ها بر ارتقا یا کاهش میزان امنیت اجتماعی در هر جامعه شناخته شده است. نمونه تحقیق 384 نفر از افراد بالای 15 سال شهرستان بجنورد با استفا ازروش نمونه گیری متناسب باحجم انتحاب شده است روش تحقیق پیمایشی و با استفاده ازابزار پرسشنامه می باشد. همچنین با استفاده از نرم افزار spss به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شده است. امنیت و اعتماد اجتماعی دو مولفه و بعنوان متغیر مستقل دراین تحقیق می باشند که تاثیرآن برنشاط اجتماعی بررسی شده است. نشاط اجتماعی بعنوان متغیروابسته درنظرگرفته شده است. نتایج این تحقیق نشان داد مقدار سطح معناداری نشاط اجتماعی و امنیت اجتماعی برابر 0/28 (بیشتر از 0/05) می باشد؛ لذا به این صورت استنتاج می شود که بین دو متغیر رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین رابطه اعتماد اجتماعی و نشاط اجتماعی سطح معناداری برابر 0/0 (کمتر از0/05) می باشد؛ لذا به این صورت استنتاج می شود که بین دو متغیر رابطه معناداری وجود دارد و از آنجایی که مقدار ضریب همبستگی، مثبت می باشد؛ به این معنا که هر چه اعتماد اجتماعی بیشتر باشد، نشاط اجتماعی افراد هم بیشتر می شود و در نتیجه فرضیه فرعی ما با 99 درصد اطمینان تایید می گردد.

    کلیدواژگان: نشاط، نشاط اجتماعی، امنیت اجتماعی، اعتماد اجتماعی
  • مجید عرفانی حسن زاده* صفحات 105-118

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه نگرش به عشق با رضایتمندی زناشویی در کارکنان یگان ویژه انتظامی خراسان شمالی انجام شد. روش تحقیق حاضر از نوع تحقیقات همبستگی بود لذا برای این منظور تعداد 130 نفر از کارکنان یگان ویزه نیروی انتظامی خراسان شمالی به عنوان نمونه به صورت تصادفی در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های نگرش های مربوط به عشق (LAS) و پرسشنامه رضایتمندی زناشویی اینریچ استفاده شد. نتایج این پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین نگرش به عشق با رضایتمندی زناشویی رابطه معناداری وجود داشت. (0/001<P).به طور کلی ، عشق رابطه مستحکمی بارضایت زناشویی دارد و یکی ازعوامل بسیار مهم در دست یابی به رضایت زناشویی درروابط زناشویی عشق است. عشق واعتماد بین همسران نخستین انگیزه درسازگاری وحل تعارضی بوده است.عشق به همسر زیربنای رضایت اززندگی راتشکیل میدهد و رضایت زناشویی یک ارزیابی کلی ازوضعیت رابطه زناشوییی ارابطه عاشقانه کنونی فرداست.

    کلیدواژگان: نگرش به عشق، رضایتمندی زناشویی، کارکنان یگان ویژه نیروی انتظامی، خراسان شمالی
  • سمیه اصغر زاده*، فریبا شایگان صفحات 119-147
    مسیله عفاف و حجاب در یک جامعه اسلامی به عنوان رکن اصلی سلامت اجتماعی و جامعه امن محسوب می شود به همین منظور قوانین و دستورالعمل های مرتبط با حجاب و عفاف تدوین شده است؛ که ازجمله وظایف نیروی انتظامی تعیین حدود عفاف و حجاب در جامعه به منظور تشخیص مصادیق آن است. مقاله حاضر که نتیجه تحقیقی در همین زمینه و پاسخگویی به دو سوال ملاک های بدحجابی در قوانین ایران کدامند و راهکارهای مقابله با بدحجابی توسط نیروی انتظامی کدامند؟ انجام شد. روش تحقیق کیفی و از نوع تحلیل محتوای متون قانونی بود و جامعه آماری تحلیل محتوا کلیه کتب و منابع قانونی بود که به صورت تمام شمار مطالعه شد. نتایج تحقیق نشان داد که 26 قانون، آیین نامه، دستورالعمل و بخشنامه مرتبط با این موضوع حجاب و عفاف وجود دارد. ملاک های بدحجابی در قوانین به طور خلاصه، نپوشیدن کامل موی سر و هر جای دیگر بدن برای زنان جز وجه و کفین، پوشیدن دامن و شلوارهای کوتاه و چسبان چادرهای نازک و توری، مانتوهای نامناسب، آرایش صورت و مو به طور غیرمتعارف و استفاده از کلاه بدون مقنعه می باشد. ازجمله ملاک های بی عفتی برای مردان استفاده از گردنبند و گوشواره، استفاده از البسه زنانه، شلوارهای کوتاه، چسبان و تنگ و نازک بیان شد. راهکارهای ارایه شده برای مقابله با بدحجابی توسط نیروی انتظامی عبارت بودند از تلاش برای به روز کردن قوانین مربوطه متناسب با شرایط زمان و مکان و نشست های کارشناسانه و ارایه راه حل، کاهش مصادیق بدحجابی و اطلاع رسانی قوانین به مردم و همچنین مطالبه گری از سایر دستگاه های مجری و مسیولین امر و مجازات اماکن تفریحی که این قوانین را رعایت نمی کنند.
    کلیدواژگان: حجاب، عفاف، قوانین، دستورالعمل، نیروی انتظامی
|
  • Aboutaleb Seadatee Shamir *, Ahmad Taheri, Zinab Zahmatkesh, Sara Sadri Fard Pages 7-30
    One of the manifestations of violence in society is struggle and conflict which is a social phenomenon More or less seen in all courses. The conflict is one of the most important indicators of the presence of violence in our societies Which takes place between people every year, according to statistics and news, it takes the number of victims. The main objective of this paper is to review the risk factors and ways to prevent conflict In North Khorasan Province, respectively. This study used a survey method, and its population, according to census Statistical Center of Iran in 1390, 867 727 people. According to Morgan and Krejcie table the sample size was 384 people living in Northern Khorasan province. In order to collect the data a questionnaire form was used. The participants were selected by multistage cluster sampling method. Descriptive statistics showed that 68 percent of respondents were male and 32 percent of them were female. In terms of marital status, 43 percent were married and 57 percent were single. The average age of respondents was 28 years. In terms of education, 1 percent was illiterate, 7 percent under high school diploma, 33 percent had diploma, 16 percent had associate degree, 35 percent bachelor and 8 percent master through highest degree. The results showed that there is a significant relationship between objective experience and the tendency towards conflict. Moreover, there is a significant relationship between tendency towards conflict and all variables of marital status, access to facilities, satisfaction with life and lack of trust towards police force. Therefore, these factors should be carefully studied to decline the tendency to violence among the people.
    Keywords: Struggle, Conflict, Violence, Aggression
  • Jalal Kamali Ranjbar, Mohammadreza Baghaei Paghaleh * Pages 31-54

    Awareness class is one of the significant, effective, and crucial elements in protection and preventing staff from committing crimes that the Inspection Office of Millitary Force is applying it as working priorities. This research is dealing with the role of awareness classes on preventing northern khorasan police command staff crime commitments in 1394. The presented research is done by descriptive and survey method. The statistical population of the present study includes northern khorasan police command staffs. 315 persons were selected as participants based on Cochrane’s formula through simple random sampling method. The data were collected by questionnaire and its reliability was 0/892 based on coronbach alpha. Since the variables were not Normal, the Bivariate non-parametric tests were used to analyze the data in which the main hypothesis was confirmed. The results demonstrated that the awareness class is effective on preventing staff crimes more than its average level.

    Keywords: Awareness, Protective Actions, prevention, staff crimes
  • Javad Gerami Moghadam, Mahboubeh Soleimanpouromran * Pages 55-75

    The aim of current research is investigation of the relationship between skill–based education approach and increasing efficiency and performance of employees from commanders and employees point of view in Northern Khorasan in 2016. the survey method is used in this research. Statistical population of the study is consisting of Northern Khorasan‘s Police’s employees that is 500 person. According to Morgan (1972) table the sample size is 221 people and participants were selected randomly based on classified sampling method. In order to collect the data a set of questionnaire were used and its reliability was tested through Cronbach’s Alpha which was 0.803. It should be noticed that, the face validity of the measure was granted by experts. Eventually, the results of current research demonstrate that, there is significant relationship between skilled-based education approach and enhancing in efficiency and performance of employees from employees and commander’s point of view in Northern Khorasan. Human factors errors in the police missions could be declined through skill-based training and somehow with proper management in the field of training of employees and eventually the organization’s effectiveness and efficiency can be enhanced.

    Keywords: Police, Skill–Based Education, performance, efficiency
  • Elahe Easy *, Mohsen Agahe Pages 77-103

    This study investigates the relationship between social security and social trust as an independent variable and social exhilaration as a dependent variable. Survey method is used to conduct this research and the data is collected by questionnaire. Statistical population of the study is including all the residents in Bojnourd city over 15 years old. 384 people were selected as participant in this study through probability proportional sampling method. The results showed that there is no significant relationship between social security and social exhilaration (sig. = 0.28). Moreover, there was a positive and significant relationship between social trust and social exhilaration (sig = 0.000) that is, once social trust increases, social exhilaration increases as well, and vice versa.

    Keywords: Exhilaration, Social Exhilaration, social security, social trust
  • Majid Erfani Hasan Zadeh * Pages 105-118

    The aim of the present study was to Investigation of relationship between attitudes towards love and marital satisfaction among police special unit employees in Northern Khorasan. The survey method is employed in this study. The required data are collected through Love Attitudes scale (LAS, 1986) and Enrich marital satisfaction scale (Enrich, 1989). Statistical population of the study is police special unit employees in Northern Khorasan and 130 participants were selected randomly. Findings of the study based on pearson correlation coefficient showed that all components of attitudes towards love are significantly able to anticipate marital satisfaction (P<0.0001). It is concluded that love and trust between couples are most important factors influencing in adjustment and solving the conflicts among the couples.

    Keywords: Love Attitudes, marital satisfaction, Police Special Unit Employees, Northern khorasan
  • Somayeh Asgharzadeh *, Fariba Shayegan Pages 119-147
    The issue of veil and chastity in an Islamic Society is considered to be a main pillar of social health and safe society. For this, directions and laws related with veil and chastity have been formulated. In this regard, the duties of police forces are to determine the boundaries of chastity and veil in the community in order to cite its examples. The current paper is a result of research in this same area and seeks to account for two questions of “what are the criteria of ill- veil in Iran laws? And what are the guidelines or solutions to deal with ill- veil on the police forces’ part?” The research method is qualitative and falls under statutory texts content analysis. The statistical population of content analysis consists of all legal books and sources which were studied in full tally. Research results indicated that there are 26 provisions, regulations, directives and circulars relayed with the issue of veil and chastity. Such criteria as ill- veil in laws could be summarized as not wearing head hair fully or elsewhere in the body for women except for face and buttocks, wearing short and tight skirts and jeans, inappropriate clothing, facial makeup unconventionally and using hats instead of Maghna’e (veil covering head) Of criteria related to non-chastity for men, one can refer to using necklace and earing, using female wearing, short, tight and thin pants and trousers. Guidelines stated for countering ill- veil by police forces are attempts for upgrading   laws related with time and place conditions as well as expert meetings for proving solutions, reducing examples of ill- veil and publicizing laws to the people as well as demanding other administrative bodies and officials and hence punishing places where these laws are not observed.
    Keywords: Veil, Chastity, laws, guidelines, Police Forces