فهرست مطالب

پژوهش های نهج البلاغه - سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 77، تابستان 1402)

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 77، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/31
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سید جمالدین دین پرور صفحات 7-8
  • زینب رحیمی، رضا کهساری*، نعمت ستوده، رقیه خلیلی صفحات 9-32
    یکی از اساسی ترین خصوصیات انسان تربیت پذیری اوست. انسان برای تکامل نیازمند تربیت است. تربیتی می تواند انسان را به تکامل برساند که علاوه  بر طراحی و شناسایی شیوه های دقیق و کاربردی همواره چالش ها و آسیب های تربیت را رصد کند. شناخت عوامل آسیب زا، تعیین کننده ضوابط حاکم بر فرآیند تربیت است. با توجه به حساسیت دوران کودکی و گستره تربیت پذیری کودک از والدین، و جدایی ناپذیر بودن شیوه های تربیتی از حالات احساسی، هیجان ها، انگیزش ها و ادراکات والدین، آسیب شناسی خصوصیات شخصیتی و رفتاری والدین نقش موثری در افزایش کارامدی تربیت کودک خواهد داشت. هدف پژوهش حاضر آسیب شناسی تربیت کودک بر اساس عامل های زمینه ای رفتاری والدین با تکیه بر کلام امام علی علیه السلام با روش توصیفی تحلیلی و برداشت مفهومی است. امام علی علیه السلام در عامل های زمینه ای با تاکید بر بعد معرفتی و اعتقادی والدین، مهم ترین آسیب های تربیت را مربوط به این حوزه می داند که ابعاد مختلف تربیت عاطفی، اخلاقی، اجتماعی و معنوی کودک را متاثر می سازد. و در بعد رفتاری بیشترین آسیب ها مربوط به خروج رفتارها از حالت تعادل و یا معدوم کردن رفتارها به واسطه غفلت از آنهاست. بنابراین بدون توجه به بعد نگرشی و معنوی والدین و اصلاح ضعف معرفتی آنها، تربیت کودک هم چنان با آسیب ها و چالش های جدی مواجه خواهد بود.
    کلیدواژگان: آسیب، تربیت، رفتار، کودک، نهج البلاغه
  • محمدهادی امین ناجی، سید محمد طباطبایی نسب، زهرا خیراللهی، زینب خطی دیزآبادی* صفحات 33-54

    مفهوم نظارت الهی از موضوعات مهمی است که در حوزه علوم انسانی و مبانی معرفت شناسی کاربردی اساسی دارد. در خطبه های سیاسی و اعتقادی نهج البلاغه نیز مفهوم نظارت الهی و انواع آن مورد اهتمام و توجه قرار گرفته است. از این رو پژوهش پیش روی در صدد آن است با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، انواع نظارت الهی و مفاهیم متنوع آن را در خطبه های سیاسی نهج البلاغه مورد بررسی قرار دهد. در این بررسی تلاش خواهد شد تا انواع و حوزه های متنوع نظارت الهی، با توجه به فضا و ساختار فرهنگی-اجتماعی این خطب تحلیل و بازیابی گردد و نهایتا آنچه از این تحلیل بدست می آید این است که علی علیه السلام در نهج البلاغه نظارت الهی را از منظری دوگانه مطرح کرده اند. نخست: نظارت عامه که شامل نظارت خداوند بر همه انسان هاست و دیگری نظارت خاصه خداوند است که به حکام، کارگزاران و سیاستمداران اختصاص دارد و هر یک از این نظارت ها با اهداف خاص و با واژگانی مخصوص به خود در این خطبه ها بیان شده است. در پایان مقایسه ای بین نظارت در نهج البلاغه با فرآیند بازخورد 360 درجه صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، نهج البلاغه، خطبه های سیاسی، نظارت الهی
  • حسین دشت بین، علی حسین احتشامی*، سید حمید حسینی صفحات 55-86
    بدعت و بدعت گذاری آفتی است که بسیاری از ادیان گریبانگیر این موضوع بوده اند. پرداختن به این مساله که دین اسلام و رهبران الهی، چگونه به این موضوع پرداخته و توانسته اند خطرات اهل بدعت را برای مخاطبان خود ذکر کنند، مورد عنایت این مقاله بوده است. قرآن و نهج البلاغه که مجموعه مدونی از معارف الهی هستند، هر کدام به نوبه خود به بیان تشخیص بدعت ها پرداخته و راه های برون رفت از این موضوع را بیان نموده اند. در نهج البلاغه هم مولای متقیان بدعت را یکی از آفات مهم دینی و اجتماعی بر شمرده وآن تغییر احکام خدا بر طبق خواسته های دل و هوای نفس و بدعت گزاری در دین خداست. هدف این مقاله بررسی تطبیقی آسیب های راه یافته در نتیجه بدعت و راهکار های برون رفت از آن در قرآن و نهج البلاغه بوده است. یافته های این تحقیق نشان داده است که اهل بیت bبعد از پیامبرa که مبین اصلی بودند، مهم ترین مبینان قرآن هستند که با رفتار تبیینی خود در صدد هدایت اعتقادی مردم بودند. نتیجه بررسی های این تحقیق نشان داد که اصلی ترین معضل بدعت این است که باور های مردم را تغییر داده، تا آن جا که می تواند مذهب جدیدی ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: بدعت، شیطان، نهج البلاغه، قرآن، راهکارهای برون رفت
  • لیلی عزیزی نصاری، محمدکاظم رضازاده جودی*، نفیسه فیاض بخش صفحات 77-95
    ایمان دارای دو قسم:ایمان به حق که معرفت قلبی،اقرار به زبان وعمل به ارکان یعنی صبر،یقین،عدل وجهاد است. و ایمان به باطل که همان کفر بوده و شعبی دارد از جمله:وسوسه گری وکنجکاوی نابجا،ستیزه جویی و جدل، انحراف از حق، و لجاجت ودشمنی با حق و ناسازگاری و لازمه شناخت ایمان کامل نیز شناخت کفر و شک و اصول و فروعات آنها می باشد.ایمان متعلق دین و اطاعت است، وعلم دین همراه با اعتقاد والتزام عملی است. ایمان تصدیق گزاره های اسلام یعنی ایمان به خدا،علم غیب، ملایکه، حضرت رسول aو انبیاء پیشین، قرآن وکتاب الله، امامت، و معاد است، که البته مربوط به حکمت عملی واخلاقیات بوده وعلمی مسموع، که باید مطبوع ومبتنی بر فطرت باشد و ایمانی صادق است که به آنچه در نزد پروردگار است، مطمین تر باشد ازآنچه در دست خود دارد و هدف نهایی آن کمال نفس آدمی در تصدیق توحید خداوند وتوکل است که از آن باعنوان ایمان خالص یاد می شود، که در این نوشتار به روش ترتیبی، موضوعی وتوصیفی به بررسی ماهیت وچیستی ایمان در شرح نهج البلاغه ابن میثم بحرانی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ایمان، کفر، شرح نهج البلاغه- ابن میثم بحرانی- دین
  • سید رضا موسوی، جمال بیگی*، بابک پور قهرمانی صفحات 97-115
    در سیاست جنایی نشات گرفته از سیره امام علی علیه السلام زمینه های رشد و تعالی آدمی در پرتو پیشگیری از جرایم و انحرافات ظهور و نمود می یابد. به بیان دیگر از بین بردن فرصت های جرم زا، موجبات هدایت و کمال آدمی و دسترسی او به عبودیت و سعادت واقعی می گردد. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی چنین نتیجه گیری می شود که در سیره امام علی علیه السلام، سیاست پیشگیرانه اجتماعی در دو بعد فردی که مهم ترین آن، نقش اعتقاد به توحید و تقوا و همچنین اخلاق مداری و در بعد حاکمیتی نقش امربه معروف و نهی از منکر و آگاهی دهی حاکمیت به مردم در پیشگیری از جرم مورد عنایت می باشد و در سیاست پیشگیرانه وضعی که در دو بعد رسمی و غیر رسمی، مطرح است که هدف آن متعادل ساختن افراد جامعه و طرد و از میان بردن زمینه های جرم زا است.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی پیشگیرانه، سیره امام علی علیه السلام، نهج البلاغه، پیشگیری اجتماعی، پیشگیری وضعی
  • رقیه صادقی نیری*، اعظم حسین پور اصل صفحات 117-143
    شبهات برون متنی نهج البلاغه، از گذشته تاکنون رواج داشته است و امروزه، دست آویز قراردادن این کتاب برای بی ا عتبار کردن باورهای شیعی، روشی متداول در بین قایلین به شبهه است. مهم ترین شبهات نهج البلاغه پیرامون موضوع امامت و انکار نص برای اثبات حکومت حضرت، شکل گرفته است و مطرح کنندگان شبهه با استناد به برخی خطب و نامه های نهج البلاغه، درصدد اظهار این مطلب هستند که برخی کرده ها و گفته های ایشان در این کتاب، نصب رسول صلی الله علیه و آله و سلم  را رد می کند و عبارات بکار رفته در تمجید خلفای گذشته در نهج البلاغه، نمایانگر تایید حکومت های پیشین از سوی حضرت است. نوشتار حاضر با  هدف تحلیل  اعتبار اظهارات این گروه بر پایه نهج البلاغه و با استنادات تاریخی نوشته شده و برای نیل به هدف مورد نظر، پایه های تشکیل حکومت بر اساس حقوق سه گانه ی حیات، آزادی و کرامت از دیدگاه نهج البلاغه و قرآن مورد بررسی قرار گرفت. با بررسی های انجام شده، از دیدگاه حضرت و بر اساس نهج البلاغه در حکومت های خلفا، نه تنها حقوق سه گانه حضرت و خاندان نبوی به شدت مورد تهدید قرار گرفت، بلکه مردم نیز به انواع مختلف و با عملکرد خلفا، از حقوق خود محروم شدند. بررسی میزان سازگاری سخنان امام علیه السلام در زمینه رعایت حقوق الهی -انسانی اعم از حق حیات، آزادی وکرامت، با عملکرد خلفاء هدف اصلی نوشتار حاضر است.
    کلیدواژگان: شبهات نهج البلاغه، حکومت علوی، حقوق، تعامل با خلفا، نصب الهی علی علیه السلام
  • محسن حاجی زاده*، سید علی حسینی، علی محمدیان، سید محمد حسینی صفحات 145-161

    کیفیت توزیع بیت المال یکی از مسایل مهم در نظام اسلام است و توزیع عادلانه آن می تواند باعث ایجاد نشاط اقتصادی، رفاه عمومی و تامین اجتماعی در همه اقشار جامعه گردد. مسیله مورد بحث در این پژوهش این است که امام علی علیه السلام در مسیله توزیع بیت المال چه روشی را بکار گرفته اند؟ و به عبارت دیگر سیره امام علی علیه السلام در اجرای عدالت در توزیع بیت المال بر کدامین پایه ها و اصول استوار بوده است؟ برای دستیابی به این مهم با تتبع در کتب مرتبط و به شیوه ی توصیفی-تحلیلی مسیله مورد مداقه قرار گرفت. در این پژوهش پس از بررسی شیوه ی عملکرد امام علی علیه السلام در توزیع بیت المال به این نتیجه رسیدیم که امام علی علیه السلام با علم بی نظیر خود توانستند هزینه کردهای بیت المال را جهت دار کنند، به طوری که در صدد رشد اقتصادی همگون جامعه در همه عرصه ها بودند، و این رشد را معطوف به یک قشر خاص نکرده، بلکه خواهان رشد همه اقشار جامعه بوده و به شدت از تمرکز ثروت و ایجاد فاصله طبقاتی پرهیز کردند، در این راستا ابتدا با معیار کار، نیاز و مصلحت، سهام را می پرداختند و سپس تمام گروه ها به طور یکسان از بیت المال سهم می بردند.

    کلیدواژگان: عدالت توزیعی، بیت المال، امام علی علیه السلام، عدالت اجتماعی، جامعه اسلامی
  • محمدهادی قهاری کرمانی* صفحات 163-180
    یکی از مهم ترین رموز جاودانگی قرآن، تطبیق و سرایت دادن مفاد آیات بر مصادیق جدید در گذر زمان است؛ از این عمل، تحت عنوان قاعده جری و تطبیق یاد می شود. امیرمومنان علیه السلام در خطبه ها و نامه های خویش، قاعده یادشده را به کار بسته است؛ اما تاکنون مواردی که آن حضرت در نهج البلاغه به جری و تطبیق مفاد آیات بر مصادیق جدید در بستر زمان پرداخته، استخراج و تحلیل نشده است؛ بنابراین انجام این فعالیت پژوهشی اهمیت و ضرورت می یابد. در این پژوهش ابتدا انواع جری و تطبیق در روایات بررسی و تحلیل گردیده است. سپس به بررسی و تحلیل موارد جری و تطبیق در نهج البلاغه پرداخته شده و نوع جری و تطبیق آنها تعیین گردیده است. نتیجه تحقیق آن شد که سه گونه جری و تطبیق در نهج البلاغه وجود دارد که عبارتند از: مصداق باطنی آیه در گذر زمان، مصداق  اطلاق یا عموم آیه در گذر زمان و مصداق اتم  اطلاق یا عموم آیه در گذر زمان. روش تحقیق، توصیفی - تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: جری، تطبیق، انواع جری و تطبیق، نهج البلاغه، امیرمومنان(ع)
  • فاروق نعمتی*، جواد خانلری صفحات 181-202
    از موضوعات مورد بررسی در سبک شناسی، بررسی ضرب آهنگ و یا موسیقایی متن ادبی و به عبارت دیگر، لایه آوایی اثر ادبی است که نحوه کاربرد واحدهای آوایی در یک موقعیت زبانی و نیز کارکرد بیانی آواهای زبان را بررسی می کند. نامه سی و یکم نهج البلاغه، نه فقط از منظر محتوایی، بلکه از منظر موسیقایی نیز قابل تامل است. واژگان سحرآمیز وکاربرد آواهای متناسب با مضمون، به یک مختصه سبک ساز در این نامه تبدیل شده است. ساختار آوایی این نامه و تناسب بین دلالت های آوایی و انفعالات امیرالمومنین علیه السلام، چنان بر روح و روان خواننده تاثیر می گذارد که آن را تا سرحد شعر ارتقا داده است. مقاله حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی، و در برخی موارد با بهره گیری از روش های آماری، به تحلیل و بررسی مولفه های عمده موسیقی آفرین در نامه سی و یکم پرداخته، و از یافته های زبان شناختی استمداد جسته است. مهم ترین نتیجه پژوهش حاضر این است که نامه امام علی علیه السلام به فرزند خویش دارای بافت زبانی بی نظیری بوده، و ویژگی های آوایی منحصر به فرد واژگان به کار رفته در آن، در کنار سجع، تکرار و دیگر محسنات لفظی همچون جناس و طباق و نیز ساختار صرفی واژگان، منجر به آهنگین شدن آن گشته است.
    کلیدواژگان: امام علی علیه السلام، نهج البلاغه، نامه سی و یکم، سبک شناسی، مولفه های آوایی
  • محمدرضا پیرچراغ*، محمدسبحان ماهری قمی صفحات 203-233
    نشانه شناسی، رویکردی پژوهشی برای بررسی نشانه ها در جهت درک مفاهیم پنهان در متن است وبه بررسی، تجزیه و تحلیل نشانه ها می پردازد. این دانش همراه زبان شناسی و جامعه شناسی، روشی کارآمد در جهت تجزیه و تحلیل و درک بهتر مفاهیم درون متون است. پی یر گیرو، نشانه شناسی اجتماعی را از طریق دو مقوله ی هویت و آداب معاشرت مورد بررسی قرار می دهد. مقوله ی هویت شامل دین، لباس، نشان ها، شغل ها، القاب بوده و مقوله ی آداب معاشرت شامل لحن کلام، اطوار، خوراک و... است. با بررسی متون روایی مشخص گردید، دو نامه ی امیرمومنان علیه السلام به عثمان بن حنیف انصاری دارای ظرفیت مناسبی برای بررسی نشانه شناسی اجتماعی بوده و بازتابی روشن و جامع از مسایل عصر امام علیه السلام ارایه می نماید. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و رویکرد آن، نشانه شناسی اجتماعی بوده و به دنبال روشن شدن زوایای پنهان اجتماعی از فرهنگ، هویت، آداب و رسوم، زمان و مکان مربوط به تدوین این نامه ها است.پرسش اصلی تحقیق از انواع مولفه های نشانه شناسی اجتماعی در این نامه ها بوده ویافته های پژوهش بیانگر آن است که هر دوگونه از مولفه های نشانه شناسی اجتماعی (هویت-آداب معاشرت) در نامه های ارسالی امام علیه السلام به عثمان بن حنیف، وجود داشته که نشان از تنوع نشانگان و عنایت خاص امیرمومنان علیه السلام به درون مایه اجتماعی، فرهنگ، اخلاق، اعتقادات و زمانه دارد؛ همچنین توجه به تضاد طبقاتی میان افراد فرودست و فرادست در زمینه ی تغذیه و پوشاک از برجسته ترین موارد آداب معاشرت اجتماعی در این نامه ها است.
    کلیدواژگان: نامه های امام علی علیه السلام، نهج البلاغه، عثمان بن حنیف، نامه 45، نشانه شناسی اجتماعی، نظریه پی یر گیرو
  • حسن احسانی*، مهدی غلامعلی، وحید سهرابی فر صفحات 235-259
    نظریه «عقلانیت و معنویت» همراه با تاکید بر هماهنگی با واقعیت های اجتناب ناپذیر دنیای مدرن، کارآیی دین سنتی را جهت آرامش و کاهش آلام، نفی می کند؛ ولی به لحاظ باورمندی به این که انسان نمی تواند بدون معنویت، زندگی مطلوبی داشته باشد «عقلانیت و معنویت» را جایگزین دین سنتی قرار داده است. در این بین با توجه به معنویت عمیق نهج البلاغه در برابر این سوال که مبانی نظریه تا چه میزان با معنویت در نهج البلاغه سازگار است؟ پاسخ آن با استفاده از روش تحلیلی استنباطی با تامل در گزاره های نهج البلاغه و جستجوی الفاظ مرتبط بررسی و ارزیابی شد. نتایجی که از تحلیل مبانی «معرفت شناختی»، «هستی شناختی» و «ارزش شناختی» نظریه به دست آمد اینکه "عقلانیت و معنویت" با صرف نظر از ابهام و تضاد بعضی گزاره ها که فهم برخی مبانی خود را دچار ابهام کرده اگرچه دارای نقاط مشترکی با معنویت در نهج البلاغه است؛ اما به جهت قایل بودن به ناتوانی عقل نظری در شناخت مابعدالطبیعه مانند خداوند و تعلیق ایمان آوری به عقل عملی در رسیدن به طراز معنویت نهج البلاغه و دست یابی حداکثری به هدف خود کسب آرامش و کاهش آلام قاصر مانده است.
    کلیدواژگان: مدرنیته، معنویت، امام علیj، نهج البلاغه، عقلانیت و معنویت
  • صفحات 255-281
|
  • Pages 7-8
  • Zainab Rahimi, Reza Kohsari *, Namat Sotodeh, Roghayeh Khalili Pages 9-32
    One of the most essential characteristics of a human being is his ability to be trained, as human beings need education to evolve. A type of education can develop a person that, in addition to designing and identifying precise and practical methods, always observes the challenges and pathologies of education. Knowing the pathology factors determines the rules governing the nurturing process. Considering the sensitivity of childhood and the scope of the child's ability to be educated by the parents, and the inseparability of the educational methods from the emotional states, motivations, and perceptions of the parents, the pathology of the personality and behavioural characteristics of the parents will play an influential role in increasing the efficiency of child-rearing. The current research aims to investigate the pathology of child-rearing based on contextual and behavioural factors of parents, according to Imam Ali (AS), with a descriptive, analytical, and conceptual approach. Regarding contextual factors, Imam Ali (AS) emphasizes parents' knowledge and belief dimension and considers the essential pathologies of education to be related to this field, which affects different emotional, moral, social, and spiritual aspects of child-rearing. In the behavioural dimension, most pathologies are related to imbalanced or destroying behaviours due to neglecting them. Therefore, without paying attention to the attitudinal and spiritual dimensions of the parents and correcting their cognitive weaknesses, child-rearing will still face severe pathologies and challenges.
    Keywords: Pathology, nurture, Behaviour, Child, Nahj al-Balaghah
  • Mahamadhadi Aminnaji, Mohammad Tabatabaeenasab, Zahra Kheirolahi, Zeinab Khati Dizabady * Pages 33-54

    The concept of divine supervision is one of the essential topics that has a fundamental application in humanities and the foundations of epistemology. In the political and religious sermons of Nahj al-Balaghah, attention has been paid to the concept of divine supervision and its types. Therefore, the present study uses the descriptive-analytical method to investigate the types of divine supervision and its various words in the political sermons of Nahj al-Balaghah. In this review, an attempt will be made to analyze and recover the different types and areas of divine supervision according to the space and socio-cultural structure of this sermon; finally, what authors obtained from this analysis is that Imam Ali (AS) in Nahj al-Balaghah presented divine supervision from a dual perspective. First is public supervision, which includes God's supervision over all humans, and the other is God's special supervision, which is dedicated to rulers, agents, and politicians. These supervisions are expressed with specific goals and vocabulary in these sermons. In the end, a comparison is made between supervision in Nahj al-Balaghah and the 360-degree feedback process.

    Keywords: Imam Ali (AS), political sermons, divine supervision
  • Hossein Dasht Bin, Ali Hossein Ehteshami *, Hamid Hoseini Pages 55-86
    Heresy is a problem that has engaged many religions. How Islam and divine leaders dealt with this issue and have been able to mention the dangers of heretics to their audience is the subject of this article. Qur'an and Nahj al-Balaghah, which are written collections of divine teachings, have identified the heresies and explained the solutions. In Nahj al-Balaghah, Imam Ali (AS) mentioned heresy as one of the most important religious and social evils and considered it changing God's commandments according to the heart's desires and the soul's whims. This comparative article aims to study the issues caused by heresy and its solutions in the Quran and Nahj al-Balagha. The findings of this research showed that Ahl al-Bayt (PBUH), after the Prophet (PBUH), who were and are the leading expositors and interpreters of religion and the Qur'an, were trying to guide people's beliefs with their explanatory behaviour. This research showed that the main problem of heresy is that it has changed people's beliefs to the extent that it can create a new religion.
    Keywords: Heresy, Devil, Nahj al-Balaghah, Quran, Solutions
  • Leila Azizi Nesari, Mohammad Kazem Reza Zade Joodi *, Nafise Fayazbakhsh Pages 77-95
    Faith has two parts. The first part is faith in truth, which is the knowledge of the heart, confession by the tongue, and action by the foundations (patience, certainty, justice, and jihad). The second part of faith is disbelief, which has several divisions, including temptation, curiosity, hostility, controversy, deviation from the truth, stubbornness, enmity with the truth, and incompatibility. It is necessary to understand faith fully and to know disbelief and skepticism and their principles and consequences. Faith belongs to religion and obedience, and knowledge of religion is accompanied by belief and practical commitment. Faith is the confirmation of the Islamic propositions, i.e., faith in God, the knowledge of unseen, angels, the Prophet (PBUH) and the previous prophets, the Qur'an and the Book of God, Imamate, and resurrection, which is related to practical wisdom and ethics, and it is an audible knowledge that must be agreeable and based on nature. Sincere faith is sure in what is with God. The ultimate goal of this type of faith is the perfection of a person's soul in acknowledging God's monotheism and trust, which is called pure faith. In this article, the authors investigated the nature and essence of faith in the description of Nahj al-Balaghah by Ibn Maitham Bahrani in a systematic, thematic, and descriptive method.
    Keywords: faith, disbelief, Nahj al-Balaghah's description, Ibn Maitham al-Bahrani, religion
  • Seyedreza Mousavi, Jamal Beigi *, Babak Pourgahramani Pages 97-115
    In the criminal policy originating from the seeerah of Imam Ali (AS), human growth and excellence emerge in the light of preventing crimes and deviations. In other words, eliminating the opportunities that cause corruption leads to a person's guidance and perfection and access to true worship and happiness. In this research, using descriptive and analytical methods, it is concluded that social preventive policy is represented in two dimensions in the seerah of Imam Ali (AS). In the individual dimension, the role of belief in monotheism, piety, and moral orientation is essential. In the governance dimension, attention is paid to promoting virtue, preventing vice, and informing people about crime prevention. On the other hand, situational preventive policy exists in two official and unofficial dimensions, and its purpose is to balance the members of society and exclude crime-causing elements.
    Keywords: Preventive criminal policy, seerah of Imam Ali (AS), Nahj al-Balaghah, Social prevention, Situational prevention
  • Rogaiieh Sadeghiniri *, Azam Hoseinpor Asl Pages 117-143
    The extra-textual doubts about Nahj al-Balaghah have been prevalent since the past. Nowadays, manipulating this book to discredit Shia beliefs is a common method among those who believe in doubt. The most important doubts of Nahj al-Balaghah are formed around the issue of Imamate and denying the documents to prove the rule of the Imam. Through citing some sermons and letters of Nahj al-Balaghah, doubters are trying to state that some of Hazrat Ali's actions and sayings in this book reject the appointment of his Imamate by the Prophet and expressions used in the praise of the past caliphs in Nahj al-Balaghah show the approval of the previous governments by the Imam Ali (AS). The authors of the present article aim to analyze the credibility of the statements of this group using Nahj al-Balaghah and historical documents. To achieve the desired goal, the authors investigated the foundations of government formation based on the three rights of life, freedom, and dignity according to Nahj-al-Balagha and the Quran. Based on the conducted studies, from Hazrat Ali's point of view and Nahj al-Balaghah, not only the caliphs' governments severely threatened the triple rights of the Hazrat and his family but also deprived people of their rights in different ways. The main goal of this article was to examine the compatibility of the words of the Imam (AS) in observing divine and human rights, including the right to life, freedom, and dignity, with the performance of the caliphs.
    Keywords: doubts about Nahj al-Balaghah, Alawite government, Rights, interaction with caliphs, Divine Appointment, Imam Ali (AS)
  • Mohsen Hajizadeh *, Ali Hosseini, Ali Mohamadian, Seyed Mohammad Hosseini Pages 145-161

    The quality of bayt al-mal distribution is one of the crucial issues in the Islamic system, and its fair distribution can create economic justice, public welfare, and social security in all strata of society. The present study aims to answer that Imam Ali's (AS) seerah in the administration of justice in the distribution of the bayt al-mal was based on which foundations and principles? To answer this question, the problem was investigated by reading the relevant books and in a descriptive-analytical way. In this research, after investigating the method of performance of Imam Ali (AS) in distributing the bayt al-mal, we concluded that Imam was able to direct the expenses of bayt al-mal with his unique knowledge. So, homogeneous economic growth was available in social classes, and this growth was not accumulated in a specific stratum. Imam aimed to grow all social classes and strongly avoided the concentration of wealth and the creation of social gaps. In this regard, Imam used to pay the shares of different classes of people from bayt al-mal equally according to their work criterion, need, and expediency.

    Keywords: distributive justice, Bayt al-mal, Imam Ali (AS), Social Justice, Islamic society
  • Mohammad Hadi Ghahari Kermani * Pages 163-180
    One of the most important secrets of the Quran's immortality is the adaptation and spreading of the contents of the verses to new examples over time. This action is referred to as the rule of generalization and adaptation. Amir al-Mu'minin (PUBH) has used this rule in his sermons and letters. The importance of conducting this research is that, so far, the cases that Amir al-Mu'minin has generalized and adapted in the contents of Nahj al-Balagha have not been extracted and analyzed. So, the present study, through the descriptive-analytical method, investigated types of generalization and adaptation in Nahj al-Balaghah narrations. The result of the research indicated three types of generalization and adaptation in Nahj al-Balaghah: the esoteric meaning of the verse over time, the general meaning of the verse over time, and the complete general meaning of the verse over time.
    Keywords: generalization, adaptation, types of generalization, adaptation, Nahj al-Balaghah, Amir al-Mu'minin (AS)
  • Faroogh Nemati *, Javad Khanlari Pages 181-202
    One of the topics studied in stylistics is the study of the rhythm of a literary text. In other words, the phonetic layer of a literary work examines the phonetic units and the expressive function of sounds in a context. The 31st letter of Nahj al-Balaghah is worth pondering not only because of its content but also because of its rhythm. In this letter, the magical vocabulary and the use of sounds appropriate to the theme have created the stylistic feature. The phonetic structure of this letter and the harmony between the phonetic meanings and the feelings of Amir al-Mu'minin have a stunning effect on the soul and psyche of the reader. The present article, with a descriptive-analytical approach, and in some cases using statistical methods, analyzes and examines the main rhythmic elements in the 31st letter. The most important result of the current research is that Imam Ali's letter to his son had a unique linguistic texture. Also, the unique phonetic features of the words used in it, along with rhyme, repetition, and other verbal features such as puns and oppositions, as well as the morphological structure of words, have made it musical.
    Keywords: Imam Ali (PBUH), Nahj al-Balaghah, 31st letter, stylistics, phonetic elements
  • Mohammadreza Pircheragh *, Mohammad Sobhan Maheri Pages 203-233
    Semiotics is a research approach that investigates signs and understands the concepts and hidden meanings in the text. Pierre Giraud's social semiotics focuses on identity signs and social customs that belong to people and shows the groups and their relationships. Through understanding the concepts, this theory reflects the hidden meanings of the signs and differentiates beliefs and thoughts. The two letters of Amir al-Mu'minin (PBUH) to Uthman ibn Hunayf Ansari have a suitable capacity for social semiotic studies and provide a clear reflection of the issues of that era. The present research, using Pierre Giraud's theory, seeks to answer the basic questions regarding the various components and social signs in the letters of Amir al-Mu'minin (PUBH) to Uthman ibn Hunayf. It also aims to indicate the effect of these signs on the actions of the Imam (AS), the actions of his servants, and the prevention of the agents' corruption. The diversity of social signs in the letters, Imam's attention to the class conflict between inferior and superior people by mentioning the identity and society categories, and his special attention to the social, cultural, moral, and religious content are the most important findings of the research. Also, the most important signs of identity in these letters are clothes, nicknames, places, and morals, and the most important signs of social etiquette include categories such as food and the tone of the Imam's speech.
    Keywords: Nahj al-Balaghah, Uthman ibn Hunayf, letters of Imam Ali (AS), social semiotics, Pierre Giraud's theory
  • Hassan Ehsani *, Mahdi Gholamali, Vahid Sohrabifar Pages 235-259
    The theory of rationality and spirituality, along with the emphasis on harmony with the inevitable realities of the modern world, negates the effectiveness of traditional religion in calming and reducing pain. This theory, which believes that a person cannot live a good life without spirituality, has replaced traditional religion with rationality and spirituality. Considering the deep and comprehensive spirituality of Nahj al-Balaghah, this question is raised: to what extent are the foundations of the theory compatible with the spirituality in Nahj al-Balaghah? The answer to this question was investigated and evaluated using the analytical-inferential method by studying Nahj al-Balaghah and searching for related words. The result obtained from the analysis of the cognitive knowledge, cognitive ontology, and cognitive value of the theory's indicated that rationality and spirituality has confused understanding of some fundamentals by ignoring the ambiguity and contradiction. However, it has some points in common with spirituality in Nahj al-Balaghah. Yet, because of the inability of theoretical reason to recognize metaphysical concepts like God and the suspension of belief in practical reasoning, this theory cannot reach the level of spirituality of Nahj al-Balaghah in terms of fundamentals and achieving maximum peace and pain reduction.
    Keywords: foundations, modernity, Spirituality, Imam Ali (AS), Nahj al-Balaghah, Rationality, Spirituality