فهرست مطالب

پژوهش های تفسیر تطبیقی - پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1402)

مجله پژوهش های تفسیر تطبیقی
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بررسی و نقد رویکرد مفسران شیعه و اهل سنت در باره جدال حضرت ابراهیم در آیه 74 سوره هود
    میثم کهن ترابی*، فریبا چدانی صفحه 3

    آیه 74 سوره هود حاوی گزارشی از مجادله ابراهیم با خداوند درباره قوم لوط است. در ارتباط با این موضوع گفتگوهای مفصلی میان مفسران فریقین و حتی متکلمین مطرح‏ و محمل بروز شبهاتی نیز شده‏ است. شبهاتی که گاه عصمت ابراهیم به صورت خاص و پیامبران به ‏گونه‏ای عام را به چالش کشیده است. برخی موضوع جدال را شخص لوط و برخی قوم لوط دانسته‏ اند. گروهی بر این باورند که جدال ابراهیم از باب جستجو و تحقیق بوده و برخی معتقدند جدال به معنای شفاعت است. پژوهش حاضر پس از احصاء آراء مختلفی که پیرامون جدال ابراهیم با خداوند مطرح شده، با بهره ‏گیری از روش تحلیل انتقادی مستند به آموزه ‏های قرآنی، به توصیف و نقد آراء مفسران فریقین در این موضوع می‏پردازد. توجه به شخصیت دلسوزی که از ابراهیم در قرآن کریم منعکس شده به نظر می‏رسد مفهوم جدال، خواهش و دعایی است از روی شفقت، به جهت یافتن راهی برای هدایت قومی که در آستانه عذاب الهی قرار گرفته‏ اند. اما از آن‏جهت که بر اساس علم الهی، این بازگشت ممکن‏ الوقوع نبوده، با درخواست ابراهیم مخالفت شده‏است. با عنایت به اینکه این جدال قبل از اعلام تصمیم قطعی پروردگار بوده، نافی عصمت پیامبر نیست.

    کلیدواژگان: جدال، ابراهیم، قوم لوط، 74 هود، عصمت
  • سید رضا مودب*، محمدتقی دیاری، جواد جمشیدی حسن ابادی صفحات 4-34

    اعجاز قرآن از مهم ترین مبانی تفسیری علامه طباطبایی و آیت الله جوادی آملی است. علامه طباطبایی اعجاز قرآن را بر دو اصل می داند: قطعا معجزه وجود دارد و قرآن از مصادیق آن معجزات است. در مقابل، جوادی آملی اعجاز قرآن را با استفاده از قیاسی منطقی نتیجه گیری کرده است. همچنین جوادی آملی معتقد است که هیچ زبانی توان ترجمه قرآن را ندارد و ترجمه قرآن را باعث سقوط و کاهش لطافت های آن دانسته؛ ازاین رو، برگزیده تفسیر را جایگزین ترجمه آیات کرده است. وجه افتراق دیگر دو مفسر این است که علامه طباطبایی فصاحت را تنها به لفظ نمی داند، بلکه به لفظ و معنا می داند. اما جوادی آملی به نوعی تنها بر معنا تاکید دارد و اذعان می کند که عرب ها الفاظ را داشته، ولی الفاظ دارای این معانی والا را نداشته اند. مقایسه مبانی دو مفسر نشان می دهد که این دو مفسر در اصل اعجاز قرآن با یکدیگر اشتراک نظر دارند، اما، در تبیین و جزییات این مبنای تفسیری، میان استاد و شاگرد اختلاف نظرهایی وجود دارد. مهم ترین هدف این مقاله واکاوی و تحلیل این موضوع است که خاستگاه این اختلاف دیدگاه کجاست. در این مقاله، با روش تطبیقی، دیدگاه دو مفسر یادشده درباره مبنای اعجاز قرآن بررسی شده است.

    کلیدواژگان: اعجاز قرآن، المیزان، تسنیم، جوادی آملی، علامه طباطبایی، مبانی تفسیری
  • سیده هانیه مومن*، زهرا قاسم نژاد صفحات 33-54

    یکی از قوانین ذکرشده در قرآن کریم، که در بسیاری از آیات اخلاقی، حقوقی، اجتماعی، طبیعی و جز آن به صورت مستقیم و غیرمستقیم بدان اشاره شده، قانون علیت است. اقسام مختلف این قانون، مانند علت فاعلی و غایی، مادی و صوری، در آیات قرآن قابل بررسی و شناسایی است. یکی از این آیات در حوزه اجتماعی، که در مقام بیان قانون علیت است و در آن به علت غایی اشاره شده است، آیه 32 سوره زخرف است. در این آیه علت «ترفیع درجه» برخی نسبت به برخی دیگر «تسخیر» شناسانده شده است. بررسی سیر تفاسیر قرآن کریم درباره عبارت یادشده در آیه موردبحث نشان می دهد که درک مفسران از این عبارت در دوره های مختلف، به ویژه در دوره اخیر، بسیار متفاوت بوده است. مفسران و قرآن پژوهان، در مقام بیان علت این اختلافات تفسیری، عوامل گوناگونی را بازنموده اند، اما در میان این عوامل، به نقش «جریان»ها، به عنوان عامل بیرونی ای که به صورت ناخودآگاه بر فهم مفسر از آیات قرآن اثر می گذارد، کم تر توجه شده است. در مقاله حاضر به شناسایی جریان یا جریان هایی که در تفسیر عبارت «ورفعنا بعضهم فوق بعض درجات لیتخذ بعضهم بعضا سخریا» در آیه موردبحث، نقش داشته است، پرداخته می شود. نتایج این پژوهش گویای آن است که نظام های «ارباب رعیتی» و «سوسیالیسم» را می توان به عنوان دو جریان موثر بر اندیشه مفسران در تفسیر آیه موردبحث بازشناخت.

    کلیدواژگان: آیه 32 سوره زخرف، تحول آرای تفسیری، تسخیر در قرآن، طبقات در قرآن، علیت در جامعه از نظر قرآن
  • علی حسن بیگی* صفحات 55-78
    در آیه 157 سوره اعراف از نوری سخن رفته که همراه پیامبر اکرم (ص) نازل شده است. بسیاری از مفسران معتقدند مقصود از «النور» در این آیه «قرآن کریم» است، و برخی از مفسران دیدگاه های دیگری را مطرح کرده اند که عبارت اند از: قرآن ناطق؛ قرآن کریم، امام علی (ع) و دیگر امامان (ع)؛ و ولایت. این دیدگاه ها هر یک دچار نقدهایی است، افزون بر این که هیچ کدام نتوانسته اند که پاسخ درخوری به این پرسش بدهند که دلیل آمدن «معه» همراه با «انزال» چیست. ولی تفسیری که ابوالفتوح رازی از این بخش از آیه ارایه کرده با تفاسیر دیگر متفاوت است. وی این «نور» را حضرت علی (ع) دانسته است. در این نوشتار، دیدگاه های مفسران طرح و ارزیابی و نقد می شود و نشان داده می شود که تفسیر ابوالفتوح رازی از آیه مذکور، بر خلاف تفسیر دیگر مفسران، نیازمند توجیه و تاویل نیست.
    کلیدواژگان: قرآن، 157آیه سوره اعراف، تفسیر تطبیقی، مفسران، ابوالفتوح رازی
  • علی احمد ناصح، غلامحسین اعرابی، سید صدرالدین صدری شال* صفحات 79-100

    «انتقام» به طور فطری در انسان ها و به طور غریزی در بعضی حیوانات وجود دارد. انتقام دارای اقسام گوناگون است، ازجمله انتقام الهی و غیرالهی. در این مقاله، بررسی تطبیقی این موضوع در تفاسیر المیزان و فی ظلال القرآن و استخراج نکات اشتراک و افتراق آنها انجام شده است. این پژوهش به نتایجی رسیده که عبارت اند از: (1) هر دو مفسر انتقام را جزء سنت های الهی دانسته و برای آن دو قسم فردی و اجتماعی قایل اند. (2) انتقام های اجتماعی جزء حقوق جامعه شمرده شده است. (3) عفو و گذشت در موارد انتقام شخصی نیکو، ولی در حقوق اجتماعی نکوهش شده است. (4) خداوند هنگامی از انسان های مجرم و گناهکار انتقام می گیرد که آیات و نشانه های الهی به آنها یادآوری شده و حجت بر آنها تمام شده باشد. (5) علامه طباطبایی قصاص را نوعی انتقام می داند، ولی سید قطب قصاص را انتقام نمی داند. (6) هیچ کدام از دو مفسر متعرض این امر نشده اند که در آنجا که انتقام جنبه اجتماعی دارد و از حقوق جامعه است انتقام گیرنده چه کسی است. (7) مباحث سید قطب درباره انتقام متداخل و گاهی ناسازگار است، درحالی که در مباحث علامه طباطبایی چنین نیست.

    کلیدواژگان: تفسیر الصافی، روش های تفسیری، فیض کاشانی، مجد البیان فی تفسیر القرآن، نجفی اصفهانی
  • رضا بنی اسدی*، فاطمه برغون، اسما برغون صفحات 101-124

    یکی از مباحث بسیار مهم در فهم قرآن مبحث ظهور و بطون قرآن است. در برخی روایات برای قرآن هفت بطن بیان شده است. فهم ظاهر قرآن برای بسیاری از افراد ممکن است اما فهم باطن قرآن و بطون بطون آن برای همه ممکن نیست. از جمله آیات قرآن کریم که در مورد فهم آن ها و مراد حقیقی متکلم در بین علمای اسلام مورد اختلاف واقع شده آیات 19 الی 22 سوره الرحمن است. در این آیات به تلاقی دو دریا و مخلوط نشدن آن ها اشاره شده و از ثمره این دو دریا با عنوان لولو و مرجان نام برده شده است. تفسیر دو دریا یعنی مرج البحرین و تفسیر ثمره آن ها یعنی لولو و مرجان مورد کنکاش و بررسی دانشمندان اهل تشیع و اهل تسنن واقع گردیده است که نتیجه آن اظهار آرای موافق و مخالف از سوی ایشان درباره معنای باطنی آن ها شده است. این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی است به بررسی نظرات دو تن از مفسران صاحب نظر از علمای شیعی مذهب و سنی مذهب یعنی جوادی آملی و آلوسی پرداخته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که این دو صاحب نظر در تفسیر ظاهری مرج البحرین و نیز لولو و مرجان دارای نقطه نظرات موافق و مخالف هستند اما در تفسیر باطنی آیات با یک دیگر اختلاف کامل دارند.

    کلیدواژگان: آیات 19ا-22 الرحمن، مرج البحرین، لولو و مرجان، تفسیر باطنی، تاویل
  • نگار کریم پور*، محسن بدره صفحات 125-149

    مفهوم نشوز در آیه 34 سوره نساء از مسایل پربسامد حقوق زن در قرآن است. از جمله نواندیشانی که به این آیه توجه ویژه تری داشته است می توان به عزیزه الحبری اشاره نمود. تفسیر المیزان علامه طباطبایی (ره) نیز از مهم ترین کتب تفسیری است که به این آیات پرداخته است. مسیله مقاله این است که علامه و الحبری چه تفسیری از نشوز ارایه داده اند و این تفاسیر چه تمایزی با یکدیگر دارند؟ بنابراین با استفاده از روش تحلیلی- تطبیقی به مقایسه نگرش این دو اندیشمند خواهیم پرداخت. علامه شخصیت زن را مساوی با مرد قرار می-دهد و معتقد است نمی توان نگرش مغرضانه به زن روا داشت؛ بنابراین تصورات عوامانه در باب ضرب زنان در اندیشه ایشان قابل توجیه نیست. الحبری بیشتر با تاکید بر روایت پیامبر اکرم (ص) به نشوز می پردازد که حضرت آن را مطابق با فاحشه مبینه تعریف می نماید و دایره نشوز را بسیار مضیق تر می نماید؛ اگرچه نقدهایی نیز بر این دیدگاه وارد می شود. این پژوهش نشان می دهد معناشناسی نشوز نیازمند بررسی های جامعی است که از روشمندی منسجم تری برخوردار بوده و نسبت به دیگر عبارات آیه و نیز در رابطه با دیگر آیات و تعابیر قرآنی در دیگر سوره ها تناقض و عدم تجانسی ایجاد ننماید.

    کلیدواژگان: زن در قرآن، نشوز زن، تفسیر تطبیقی، علامه طباطبایی، عزیزه الحبری
  • عاطفه محمدزاده، روح الله شهیدی، علی راد* صفحات 173-202

    قاعده «حجیت مفاد جمله های مستقل قرآن» از قواعدی است که در تفاسیرمعاصر بدان توجه شده است. علامه طباطبایی و ابن عاشور در آثار اثرگذار خود؛ «المیزان» و «التحریر و التنویر» و در لابه لای مباحث تفسیری، این قاعده را به کار گرفته اند. با این حال، معیارها و شرایط کاربست آن را در چارچوب نظریه منسجمی تشریح نکرده اند تا دیگران بتوانند قاعده را به گونه ای روشمند در مطالعات تفسیری به کار گیرند و گستره و صحت بهره گیری این دو مفسر از قاعده مذکور را بسنجند. از گردآوری و تحلیل دیدگاه های علامه و ابن عاشور به دست می آید که هر دو در کاربرد قاعده بر معیارهایی مشترک؛ چون اشاره جملات به سنن الهی ، دلالت جمله ها بر ضوابط اعتقادی و اخلاقی، وجود تعلیل در جملات و تطابق جمله ها با امثال تکیه زده اند. روایات معصومان (ع) و قانون «مورد مخصص نیست.» از معیارهایی است که علامه به طور اختصاصی بدان توجه کرده است. از این رو با آنکه هر دو مفسر در به کاربردن قاعده تاحدودی با یکدیگر همراه بوده اند، اما علامه به دلیل بهره مندی از روایات اهل بیت (ع)، در کاربست نظام مند قاعده عملا نسبت به ابن عاشور پیشی گرفته است.

    کلیدواژگان: قواعدتفسیر، جمله مستقل، استقلال معنایی، المیزان، التحریر و التنویر
  • محمدهادی صفری*، احمد کریمی صفحات 203-229

    ضلع زمان مندی آموزه عصمت، محل تنازع دیدگاه های مطلق گرا و مخالفان بوده که گروه اول، گستره زمانی آن را مطلق دانسته و در مقابل گروه دوم آن را به پس از بعثت محدود کرده اند. این پژوهش با بررسی تطبیقی دیدگاه دو مفسر، یکی: فخررازی 606 ق) که عصمت را زمان مند دانسته و دیگری ابن شرفشاه حسینی (810 ق) که گستره عصمت را تشکیک ناپذیر می داند، تلاش کرده تا بن مایه نظرگاه آنان پیرامون ضلع زمان مندی عصمت را در پیوند با واژگان قرآنی مرتبط: «ذنب»(فتح: 2)، «وزر»(شرح: 2) و «ضلال»(ضحی: 7) بررسی کند. یافته ها نشان داد که هر دو مفسر، این واژگان را در تنافی با عصمت نمی دانند و در نتیجه، نمی توان از آنها زمان مندی عصمت را نتیجه گرفت با این حال، فخر رازی بر انگاره زمان مندی عصمت که مبتنی بر سوگیری های اشعری گرایانه و اخبار خدشه پذیر است تاکید کرده و تلاش می کند تا با تاویلات مختلف از اندیشه کلامی خود در این باره عدول ننماید و از این روی، مواضع روشی و معناشناختی اش در این باره با نقطه نظر کلامی وی در انسجام و هماهنگی نیست.

    کلیدواژگان: ابن شرفشاه حسینی، ذنب، عصمت پیامبر اکرم قبل از بعثت، ضلال، فخر رازی، وزر
  • زینب روستایی*، زهرا محمود حقیقی صفحات 230-261

    مجد البیان فی تفسیر القرآن اثر نجفی اصفهانی از جمله تفاسیر معاصری است که از نظر ساختار آغازین کتاب، منابع تفسیری، شخصیت علمی و گرایش های مفسر، به تفسیر الصافی فیض کاشانی شباهت دارد. از طرفی اصفهانی در مواردی، از آرای فیض اثر پذیرفته است، با این حال تاکنون پژوهشی در مورد روش اصفهانی در مجد البیان و مقایسه آن با روش فیض در الصافی انجام نشده است؛ لذا اینکه نجفی در تفسیر خود از چه روش هایی بهره برده است و عملکرد او چه شباهت ها و تفاوت هایی با فیض دارد؟ پرسش هایی است که این پژوهش به دنبال پاسخ آن ها است. یافته های پژوهش به روش توصیفی تحلیلی نشان می دهد که سه روش روایی، عقلی - اجتهادی و ادبی از روش-های بارز اصفهانی در مجد البیان است. تحلیل های بسیار مفسر همراه با کاربرد روایات، این تفسیر را از تفاسیر روایی محض خارج می کند، البته در مقایسه با تفسیر الصافی، فیض کاشانی به یک تفسیر روایی محض، بیشتر نزدیک شده است. صحیح دانستن تعقل، استفاده از روش برهانی در تحلیل مسایل، توجه به انواع قراین، توسعه مفهومی و الغای خصوصیت از آیات و... از نمودهای کاربرد روش عقلی اجتهادی توسط علامه نجفی است. تفسیر الصافی نیز به دلیل نقل اقوال مفسران و اظهار نظر مفسر، داشتن معیار در انتخاب روایات و رفع تعارض آن ها و توقف نکردن بر مصادیق آیات، دارای جنبه های اجتهادی است.

    کلیدواژگان: روش های تفسیری، مجدالبیان فی تفسیر القرآن، تفسیر الصافی، روش روایی، روش عقلی اجتهادی، روش ادبی
  • فاطمه دست رنج*، نوال حزباوی صفحات 262-292

    گفتمان کاوی از جمله روش های جدیدی است که به کشف معنای متن و لایه های زیرین آن می پردازد. آیه 25 سوره انفال از جمله آیاتی است که نظرات تفسیری گوناگونی پیرامون واژه «فتنه» و مفهوم آن مطرح شده است. در رابطه با مفهوم واژه «فتنه» و روش تفسیری فریقین در این آیه پژوهش هایی انجام شده، اما از دریچه نظریه تحلیل گفتمان به طور جامع مورد بررسی قرار نگرفته است. نوشتار حاضر به دنبال پاسخ به این مساله است که محور اصلی گفتمان آیه 25 سوره انفال چیست، در پژوهش حاضر که به روش توصیفی-تحلیلی و با عنایت به گزاره های تحلیل گفتمان انجام پذیرفت، با توجه به ساختارهای اجتماعی، فرهنگی و ارزشی که متن در بستر آن به وجود آمده و نیز مفهوم شناسی واژگان و ساختار زبانی و دستوری آیه، این نتیجه حاصل آمد که دال مرکزی گفتمان مورد نظر، مفهوم ولایت است و سیاق و قراین داخلی و بیرونی، حاکی از آن است د که رسالت پیامبر اکرم (ص) و دین اسلام جریانی ولایت محور است و راه مقابله با فتنه ها، تمسک به کتاب خدا، سنت پیامبر (ص) وولایت می باشد. گفتمان آیه 25 سوره انفال گفتمان تحذیری و آگاهانه است که روابط اجتماعی گروه های مختلف را تنظیم می کند. از این رو، فتنه در نظام مفهومی قرآن جایگاه ویژه ای می یابد و ساختارهای ارزشی و ضد ارزشی حول دال مرکزی گفتمان که ولایت مداری است، شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: سیاق، قرآن کریم، ولایت، 25 انفال، گفتمان کاوی
  • حسنعلی نوروزی آزارکی* صفحات 293-323

    عبودیت وعدالت فراگیرجهانی را مستقرخواهد نمود.گرچه باورمندی به استخلاف قوم موعود مورد قبول همه فرق و مذاهب اسلامی بوده اما درباره مصادیق، مکان و زمان، وچگونگی تحقق وعده های موجود درآیه استخلاف اختلاف نظر وجود دارد. مسیله اصلی پژوهش بررسی تطبیقی دیدگاه فریقین با تاکید بر آراء فخر رازی درباره قوم موعود بر مبنای آیه استخلاف است.فخررازی همچون بسیاری از دانشمندان اهل سنت معتقد است که محتوای آیه پس ازرحلت پیامبر (ص) و زمان صحابه محقق شد وآیه برخلافت وامامت امامان چهارگانه ابوبکر، عمر، عثمان وعلی (ع) دلالت دارد و قوم موعود،صحابه پیامبر (ص) می باشندکه با توجه به اوضاع نابسامان سیاسی واجتماعی در زمان حضرت علی (ع)، دلالت وشمول آیه را نسبت به آن حضرت (ع) نفی می کند. این پژوهش برآن است با روش کتابخانه ای و مراجعه به منابع مختلف تفسیری، روایی و تاریخی فریقین و با ورویکردی تحلیلی و تطبیقی به بررسی دیدگاه اهل سنت و فخر رازی پرداخته است. از دلالت معانی واژگان کلیدی گرفته تا سبب نزول و محتوایی فقرات متعدد آیه به کمک آیات و روایات و منابع تاریخ قطعی فریقین، معلوم می شود که آیه استخلاف ناظر به قوم موعود امت اسلام و دوران طلایی ظهور و حاکمیت حضرت مهدی (عج) می باشد. 

    کلیدواژگان: آیه استخلاف، فخر رازی، قوم موعود، امامان چهارگانه، امنیت فراگیر
|
  • Reviewing and criticizing the approach of Shia and Sunni commentators regarding Prophet Ibrahim's argument with God in verse 74 of Surah Hud.
    Meysam Kohantorabi *, Fariba Chedani Page 3

    Verse 74 of Surah Hood contains an account of Abraham arguing with God about the people of Lot. In connection with this issue, detailed discussions have taken place between commentators and even theologians, and it has also raised doubts. Doubts that have sometimes challenged the infallibility of Abraham in particular and the prophets in general. Some have considered the subject of the controversy to be Lot herself and some, the people of Lot. Some believe that Abraham's quarrel was out of curiosity, and some believe that the quarrel means intercession. The present study, after collecting various views on Ibrahim's dispute with God, uses the method of critical analysis documented on Quranic teachings to describe and critique these views. Paying attention to the compassionate character reflected in Abraham in the Holy Qur'an seems to mean the concept of strife, supplication and prayer out of kindness, in order to find a way to guide a people who are on the verge of divine punishment. But since, according to divine knowledge, this return was not possible, Ibrahim's request was rejected, considering that the dispute was before the announcement of God's final decision, does not negate Ibrahim's infallibility.

    Keywords: Controversy, Ibrahim, Lut', s people, verse 74 of Surah Hud, Infallibility
  • Reza Moaddab *, MuhammadTaqi Diari Bidgoli, Javad Jamshidi Hasanabadi Pages 4-34

    The miraculousness of the Quran is one of the most important exegetic foundations of Allamah Tabatabai and Ayatollah Javadi Amoli. Allamah Tabatabai considers the miraculousness of the Quran to be based on two principles: miraculousness certainly exists and the Quran is one of the instances of miracles. In contrast, Javadi Amoli derives the miraculousness of the Quran through syllogism. Similarly, Javadi Amoli believes that no language can translate the Quran and translation ruins and reduces its subtleties. Thus, he has replaced the translation of the verses with selected exegesis. The other difference between the two exegetes is that Allamah Tabatabai does not consider eloquence to be limited merely to words; rather, it includes both words and meanings. However, Javadi Amoli in a way emphasizes only the meaning and acknowledges that the Arabs had words but the words did not have these exalted meanings. Comparing the foundations of these two exegetes shows that they share a common view regarding the miraculous nature of the Quran; however, there is a difference in the explanation and details of these exegetic foundations between the student and teacher. The most important goal of this article is to probe and analyze the source of this difference in opinion. In this paper, the views of the abovementioned exegetes regarding the basis of the miraculousness of the Quran have been studied using a comparative method.

    Keywords: Basics of Tafsir, Miracles of the Qur', an, Allameh Tabatbai, Ayatollah Javadi Amoli, Al Mizan, Tasnim
  • Seyedeh Hanieh Momen *, Zahra Ghasemnezhad Pages 33-54

    One of the laws mentioned in the Holy Quran which has been indicated in many ethical, legal, social, natural, etc. verses directly or indirectly, is the law of causality. The different types of this law such as efficient and final causes, and material and formal causes can be studied and recognized in verses of the Quran. One of these verses in the social sphere that explains the law of causality and which mentions the final cause is verse 32 of the al-Zukhruf Chapter. In this verse, the reason for the “elevation of rank” of some compared to others has been identified as taskhīr. Studying the course of the exegeses of the Holy Quran regarding this phrase in the verses under discussion shows that the understanding of commetators from this phrase has been very different in different time periods, especially in the recent period. Exegetes and Quran researchers have pinpointed various factors in explaining the reason for these exegetic differences; however, among these factors, less attention has been given to the role of “movements” as an external factor that unconsciously influences the understanding of the exegete of the verses of the Quran. The present paper will identify the movement or movements that have played a role in the interpretation of the sentence “… and raised some of them above others in rank, so that some may take others into service…” in the verse under discussion. The findings of this study show that the “master-subject” and “socialism” systems can be recognized as two movements that influence the thoughts of exegetes in the interpretation of the verse under discussion.

    Keywords: verse 32 of the al-Zukhruf Chapter, the transformation of exegetic views, taskhīr in the Quran, classes in the Quran, causality in society according to the Quran
  • Ali Hasanbeigi * Pages 55-78
    Verse 158 of the al-Aʿraaf Chapter speaks of a light that has been revealed with the Holy Prophet (peace be upon him and his household). Many exegetes believe that al-nūr refers to the Holy Quran in this verse and some exegetes have suggested other views that are as follows: the talking Quran; the Holy Quran; Imam Ali (peace be upon him) and other Imams, and wilayah (mastership). These views each have their own issues and moreover, none of them can provide a suitable answer to the question of why the word maʿah (with/in addition to) has come with the word inzāl (bringing down). However, the interpretation that Abul Futuh Razi has presented for this part of the verse is different from other interpretations. He considers this light to be Imam Ali (peace be upon him). in this paper, the views of the exegetes will be presented, evaluated, and critiqued and it will be shown that Abul Futuh Razi’s exegesis of the mentioned verse does not require justification and interpretation in contrast to that of other exegetes.
    Keywords: verse 157 of the al-Aʿraaf Chapter, Abul Futuh Razi, Imam Ali in the Quran, following the Prophet
  • Ali Ahmad Naseh, GolamHosein Arabi, Seyed Sadruddin Shawl Chest * Pages 79-100

    Retaliation is innately present in human beings and instinctively in some animals. Retaliation has various types including divine and non-divine retribution. In this paper, a comparative study of this topic has been conducted in the commentaries of al-Mīzān and Fī Ẓilāl al-Qurʾan and the common and different points between them have been extracted. This study has provided some conclusions that are as follows: 1) Both exegetes consider retaliation as part of divine customs and believe it to be divided into two categories, individual and social. 2) Social retaliation is considered part of the rights of society. 3) Forgiveness and pardon in instances of personal retaliation are good; however, it has been censured regarding social rights. 4) God takes retribution from guilty and sinful human beings when they have been reminded of divine signs and manifestations and proof has been completed over them. 5) Allamah Tabatabai considers qiṣāṣ (equal retribution) as a type of retaliation; however, Syed Qutb does not. 6) Neither of the two exegetes has indicated who the retaliator is when it has a social aspect and is among social rights. 7) Syed Qutb’s discussions regarding retaliation overlap and are sometimes inconsistent; whereas it is not so in the discussions of Allamah Tabatabai.

    Keywords: al-Mīzān, retaliation, Syed Qutb, Fī Ẓilāl al-Qurʾan, equal retribution, Allamah Tabatabai
  • Reza Baniasadi *, Fatemeh Barghun, Asma Barghoun Pages 101-124

    Among the verses of the Holy Qur'an, which are disputed among Islamic scholars regarding their understanding and the true meaning of the theologian, are verses 19 to 22 of Surah Al-Rahman. In these verses, the meeting of two seas and their non-mixing is mentioned, and the fruits of these two seas are mentioned as pearls and corals. The interpretation of the two seas, namely Marj al-Baharin, and the interpretation of their fruits, i.e., pearls and corals, have been explored and examined by Shia and Sunni scholars, and as a result, there have been positive and negative opinions expressed by them. The interpretation of the two seas, namely Marj al-Baharin, and the interpretation of their fruits, i.e., pearls and corals, have been explored and examined by Shia and Sunni scholars, and as a result, there have been Comments for and against expressed by them. This research, which is a descriptive and analytical method, examines the opinions of two expert commentators from Shiite and Sunni scholars, namely Javadi Amoli and Alousi. These two experts in the external interpretation of Marj al-Baharin as well as Llu'u and Marjan have different points of view, but they are completely different in the inner interpretation of the verses.

    Keywords: Verses 19-22 Rahman, Marj Al-Baharin, Al-Loolu wa Al-Marjan, Esoteric interpretation, paraphrase
  • Negar Karimpour *, Mohsen Badreh Pages 125-149

    Verse 34 of Surah Nisa has been one of the most frequent issues in the field of women in Quran. AllamaTabatabai, the Shia scholar and philosopher has important views about women in his commentary on Quran, Almizan. Al-Hibri is also a Muslim scholar who has done various studies rereading the rights and dignity in Quran. In this article we comparatively analyze the approaches of Al-Hibri and Allama about Noshouz in 3/34. The article concludes that Allama considers an equal and complete human dignity for women. Therefore, some misogynistic cultural common ideas about the permissiveness of treating women violently or degradingly have no justification. However, in his interpretation of this verse, some notions need more criticism and consideration because they don’t seem consistent with other Ayas of Quran. From the other hand, reading this Aya, Al-Hibri emphasizes on Holy Prophet's Khutba-tul-Wida hadith interpreting Noshouz, as "fahishah mobayannah". The comparison shows that eventually we are facing some conceptual gaps in interpretation of Noshouz, and in addition to studying these two thinkers, we will need to review and revise the views of other Muslim interpreters to semantically have a more exact meaning of Noshouz.

    Keywords: Women, Quran, Al-Hibri, Allama Tabatabaei, Noshouz
  • Atefeh Mohammadzadeh, Roohollah Shahidi, Ali Rad * Pages 173-202

    The rule of "authenticity of the contents of the independent sentences of the Qur'an" has been considered in contemporary exegeses. ‘Allameh Tabatabai and Ibn ‘Ashur, in their effective interpretations namely “Al-Mizan” and “Al-Tahrir wa'l-Tanwir” have applied this rule among their extensive interpretive discussions. However, they have not explained the criteria and conditions of its application in the framework of a coherent theory so that others can apply this rule in a methodical way in interpretive studies and assess the scope and accuracy of the use of this rule by these two commentators. The result of collecting and analyzing the views of Allameh Tabatabai and Ibn Ashur is that both of them have relied on common criteria in applying the mentioned rule such as referring the sentences to the divine traditions, implication of sentences on belief and moral criteria, existence of reasoning in sentences and matching the sentences with proverbs.Tabatabai has paid special attention to the narrations of the Innocents and the law "Al- Ibrah bi ‘Umum al- Lafz la bi Khusus al-Sabab". It can be said Allameh Tabatabai has surpassed in the systematic application of this rule due to benefiting from the narrations and interpretive teachings of the ʼAhl-ul-Bayt.

    Keywords: Rules of exegesis, Independent Sentence, Semantic independence, Al-Mizan, Al-Tahrir wa', l-Tanwir
  • MohammadHaadi Safari *, Ahmad Karimi Pages 203-229

    The temporal aspect of the doctrine of infallibility has been the point of contention between absolutists and opponents. This research compares the viewpoints of two commentators, one: Fakh razi (606 AH) who considers infallibility to be timeless, and the other: Ibn Sharafshah Hosseini (810 AH) who considers the scope of infallibility to be unquestionable. Ben Mayeh has tried to examine their point of view about the temporal side of infallibility in connection with related Quranic words: "sin" (Fath: 2), "Wizr" (Sharh: 2) and "delal" (Zuhi: 7). The findings showed that both commentators do not consider these words to be in conflict with infallibility And as a result, it is not possible to conclude from them the temporality of infallibility. However, Fakhr Razi emphasizes the notion of the temporality of infallibility which is based on Ash'ari biases and incorruptible news and tries not to deviate from his theological thought in this regard with different interpretations. Therefore, his methodological and semantic positions are not in harmony with his verbal point of view.

    Keywords: Fakhr Razi, Ibn Sharafshah Hosseini, The infallibility of the Holy Prophet before his mission, wezr, zanb, zalal
  • Zeinab Roostaei *, Zahra Mahmoodhaghighi Pages 230-261

    Throughout the history of interpretation of the Holy Quran, each commentator has used a special method. Among the written interpretations in the contemporary era, the interpretation of Majid al-Bayan has been less studied by the researchers.. In this regard, the methods used by Ayatollah Najafi Isfahani to interpret the Quranic verses in his book are inspected.Due to the similarity between Majid al-Bayan's interpretation and Al-Safi's interpretation of Faiz Kashani and Najafi Esfahani's extensive use of Faiz Kashani's views, a comparison is also completed between the interpretation methods of "Al-Safi" and "Majdal Bayan fi Tafsir al-Qur'an".The results indicate that the three methods of narrative, intellectual-Ijtihadi and literary are noticeable methods of this interpretation. The use of the narrative method in all interpretations is accompanied by the commentator's analysis; Therefore, it is not considered a purely narrative interpretation.Compared to this interpretation, Safi's commentary has acted similar to each other in terms of the role of narrations in explaining the verses, the use of Shia sources, and the resolution of conflicting narrations; while Faiz is closer to a purely narrative interpretation.

    Keywords: interpretation methods, Majdal Al-Bayan in Tafsir Al-Qur', an, Tafsir Al-Safi, narrative method, intellectual method of Ijtihad, literary method
  • Fatemeh Dastranj *, Naval Hazbavi Pages 262-292

     Discourse mining is one of the new methods that explore the meaning of the text and its underlying layers. One of the important verses of the Qur'an, which is a great discourse in the social arena, is verse 25 of Surah Anfal. This verse is one of the verses cited by Muslim scholars, and there have been various interpretations of the word "sedition" and its correct reading. Therefore, discourse analysis is important in examining this verse. In the present research, using the descriptive-analytical method, verse 25 of Surah Anfal was examined and analyzed by the discourse analysis method, and its main axes were determined. And it was explained that according to the context and internal and external evidence, this verse talks about an important matter such as Wilayat, and Wilayat as the central sign of this discourse indicates that the mission of the Holy Prophet of Islam (PBUH) and the religion of Islam is the flow of Wilayat. It is axis, not sharia axis. And the way to deal with temptations is to adhere to the Book of God and the Sunnah of the Prophet (PBUH).

    Keywords: context, Holy Quran, wilayat, 25 Anfal, discourse analysi
  • Hasanali Noroozi * Pages 293-323

    It is very clearly drawn. According to the teachings of the Qur'an, the final sovereignty of the world belongs to the righteous and the oppressed, and a figure from the generation of the Holy Prophet (PBUH) at the head of the Promised Nation will establish security, servitude and universal justice with divine assistance and efficient management. Although the belief in the succession of the Promised Nation is accepted by all There are Islamic schools of thought, but there is a difference of opinion about the examples, place and time, and how to fulfill the promises contained in the verse of Isthilaf. The main problem of the research is the comparative study of the views of the parties, emphasizing the opinions of Fakhr Razi about the Promised Nation based on the verse of Isthilaf. Like many Sunni scholars, Fakhrrazi believes that the content of the verse was fulfilled after the departure of the Prophet (PBUH) and the time of the Companions, and that the verse is contrary to the four imams. Abu Bakr, Umar, Uthman and Ali (pbuh) are implied, and the promised people are the companions of the Prophet (pbuh) who, considering the chaotic political and social situad the vfiniteth

    Keywords: Ayah Asthilaf, Fakhr Razi, Promised Nation, Four Imams, Comprehensive Security