فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 38، پاییز 1402)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 38، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی مرادی*، ابوالفضل سلیمانی، اعظم پوریوسف صفحات 1-40
    هدف

    هدف این مطالعه بررسی تاثیر استراتژی کسب و کار بر سود آوری معاملات داخلی شرکت و همچنین بررسی اثر تعدیل کنندگی بیش اعتمادی مدیران بر این موضوع است.

    روش

    در این پژوهش 74 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1392-1398 مورد بررسی قرار گرفته است. برای آزمون فرضیه ها از روش مقایسه دو جامعه (شرکت های تدافعی و شرکت های تهاجمی) و از آزمونt   (آزمون جمعی - رتبه ای ویلکاکسون) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج اصلی پژوهش نشان می دهد که سودآوری معاملات داخلی در شرکت های تهاجمی بیشتر از شرکت های تدافعی است ولی در شرکت های با بیش اعتمادی مدیران، سودآوری معاملات داخلی در شرکت های تدافعی بیشتر از شرکت های تهاجمی است. آزمون های اضافی نشان می دهند که رابطه استرانژی کسب و کار و سودآوری معاملات داخلی در فروش داخلی، معاملات داخلی توسط مردان (نسبت به زنان)، شرکت های که مشمول ماده 141 قانون تجارت نیستند و تحت کنترل خانوادگی و دارای تحریف های بااهمیت در گزارشگری و سطح بالای عدم تقارن اطلاعاتی می باشند، برجسته تر است.

    نتیجه گیری

    این پژوهش به طور تجربی نشان می دهد که استراتژی کسب و کار می تواند بر سودآوری معاملات داخلی موثر باشد و بیش اعتمادی مدیران نیز شاخصی موثر در تعدیل این رابطه است. درک تاثیر استراتژی کسب و کار بر سودآوری معاملات داخلی می تواند به سرمایه گذاران خارجی در تخصیص منابع به طور محتاطانه در میان شرکت های با استراتژی کسب و کار متمایز، کمک کند.

    دانش افزایی: 

    این مطالعه شواهد جالبی از  تاثیر استراتژی کسب و کار بر سود آوری معاملات داخلی و همچنین اثر تعدیل کنندگی بیش اعتمادی مدیران به عنوان یکی از تورش های رفتاری بر رابطه ی استراتژی کسب و کار و سود آوری معاملات داخلی ارایه می دهد. این موارد تا کنون مورد بررسی قرار نگرفته است و نتایج این بررسی، ادبیات نظری در این خصوص را توسعه می دهد. همچنین یافته ها می تواند در درک ویژگی های شرکت هایی که در پی سودآوری از طریق معاملات داخلی می باشند و نیز برای کسانی که به دنبال کاهش مزایای معاملات داخلی هستند (به عنوان مثال، قانون گذاران)، مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: استراتژی کسب و کار، معاملات داخلی، بیش اعتمادی مدیران، مشکل نمایندگی، اطلاعات خصوصی
  • بهروز بادپا*، مهدیس ناصری، امین قنبری صفحات 41-71
    هدف

    هنگامی که شرکت در وضعیت پایداری قرار دارد، ارزش آن از دیدگاه سرمایه گذاران، بستانکاران و عموم افراد ارتقا می یابد و عملکرد کوتاه مدت و بلندمدت شرکت بر اساس تابعی از سیاست های متعدد مدیریت مشخص می شود. با توجه به این که، می توان نتیجه سیاست های مدیریت را با شاخص عملکرد زنجیره ارزش شرکت ارزیابی نمود، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر عملکرد زنجیره ارزش بر سودآوری، پایداری مالی و هم چنین سلامت مالی و تداوم فعالیت است. از طرفی، تاثیر آن بر ریسک ورشکستگی شرکت مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش شامل همه شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار تهران است؛ اما با اعمال محدودیت های لازم، تعداد 142 شرکت فعال در دوره زمانی 11 ساله (1390 تا 1400) مورد بررسی قرار گرفته است. برای اندازه گیری عملکرد زنجیره ارزش با تعیین هدفمند متغیرهای ورودی و خروجی، از رویکرد تابع مرزی تصادفی استفاده شده است. هم چنین برای آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون چندگانه بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش در سطح اطمینان 95 درصد نشان داد، عملکرد زنجیره ارزش شرکت بر شاخص سودآوری، پایداری مالی و هم چنین سلامت مالی و تداوم فعالیت تاثیر مثبت دارند؛ اما به طور بااهمیتی بر ریسک ورشکستگی تاثیر منفی دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد عملکرد مجموعه مراحل زنجیره ارزش شرکت های بورسی ضمن بهبود عملکرد مالی بر سلامت و پایداری مالی و هم چنین بقای آن ها تاثیر مطلوب داشته است و در نتیجه احتمال ورشکستگی آن ها کاهش یافته است. اگرچه شاخص ارزیابی عملکرد زنجیره ارزش دارای امتیاز کمتر از 50 درصد بوده است، اما عملکرد کلی شرکت ها می تواند به رشد و توسعه اقتصادی کشور و تخصیص بهینه منابع کمک کند.

    دانش افزایی: 

    ارزیابی عملکرد مجموعه اجزای زنجیره ارزش شرکت در قالب یک شاخص واحد، به عنوان نتیجه سیاست های متعدد مدیریت برای پژوهشگران اهمیت ویژه ای دارد؛ علاوه بر این، می تواند به انتخاب مطلوب سرمایه گذاران، ارزیابی و مشاوره صحیح مشاوران و تحلیلگران، تصمیم گیری و برنامه ریزی مدیران شرکت ها و هم چنین جهت دهی و کنترل بازار سرمایه و اقتصاد کلان توسط دولت مردان کمک کند.

    کلیدواژگان: پایداری مالی، تداوم فعالیت، ریسک ورشکستگی، زنجیره ارزش، عملکرد مالی
  • محمدمهدی کسائی، فخرالدین محمدرضائی*، رضا غلامی جمکرانی، امید فرجی صفحات 73-109
    هدف

    این مطالعه به بررسی استراتژی های رابطه ‍مداری در بازار حسابرسی ایران می پردازد و اشکال مختلف استراتژی های مورداستفاده موسسات حسابرسی برای ایجاد و حفظ روابط با مشتریان را شناسایی می کند.

    روش

    با استفاده از رویکردهای کمی و کیفی، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با شرکای حسابرسی انجام شد و پرسشنامه ای برای جمع آوری داده های کمی طراحی شد.

    یافته ها

    یافته های کیفی نشان از ساختار روابط مطلوبیت‍طلبانه با رویکرد اجتماعی و روابط منفعت‍طلبانه با رویکرد اقتصادی و سیاسی در بازار حسابرسی ایران دارد. به علاوه، موسسات بزرگ و قدیمی نسبت به موسسات کوچک و جوان در برقراری ارتباط، متفاوت عمل می نمایند. رویکرد کمی شامل تحلیل عاملی بود که روایی و پایایی مدل معرفی شده را تایید کرد و آزمون داده ها نشان داد که تنها نیمی از راهبردهای رابطه مداری شناسایی شده در رویکرد کیفی به عنوان اشکال رایج رابطه مداری در بازار حسابرسی ایران تایید شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد موسسات حسابرسی برای کاهش تهدیدات ناشی از مسایل اقتصادی، به گونه ای اجتناب ناپذیر، از رابطه مداری به عنوان راهبرد کسب وکار استفاده می نمایند.

    دانش افزایی: 

    این پژوهش به عنوان یک تلاش اولیه، تصویری جامع و شفاف از استراتژی های رابطه مداری و طبقه بندی آن ها به اشکال مختلف و نیز رواج آن ها در بازار حسابرسی ایران ارایه می کند.

    کلیدواژگان: بازار حسابرسی، پیوندهای اجتماعی، استراتژی های رابطه مداری
  • قاسم بولو، ماندانا طاهری*، سید امیر موسوی صفحات 111-129
    هدف

    امروزه بسیاری از شرکت ها به دلیل تغییرات سیاسی با عدم اطمینان مواجه هستند. عدم اطمینان اقتصادی، استراتژی های برنامه ریزی مالیاتی فعلی را ناکارآمد می کند و شرکت ها را مجبور می کند تا اجتناب مالیاتی را افزایش دهند. هدف پژوهش حاضر بررسی محدودیت های مالی و نقش آن بر رابطه بین نااطمینانی متغیرهای کلان اقتصادی و اجتناب مالیاتی می باشد.

    روش

    روش تحقیق حاضر در پژوهش کاربردی و گروه تحقیقاتی توصیفی-همبستگی و چارچوب نظری و پیشینه تحقیق بر اساس روش تحقیق کتابخانه ای است. جامعه آماری شامل کلیه شرکت های پذیرفته و فعال در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1392 تا 1399 می باشد. بر این اساس نمونه آماری پژوهش به روش حذف سیستماتیک اطلاعات 163 شرکت است. تجزیه وتحلیل داده ها به کمک نرم افزار ایویوز نسخه 12 انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین متغیر نااطمینانی نرخ ارز و متغیر نااطمینانی نرخ بهره با اجتناب مالیاتی شرکت ها رابطه معناداری وجود ندارد. اما بین متغیر نااطمینانی نرخ تولید ناخالص داخلی و عدم اطمینان در مورد نرخ تورم با اجتناب مالیاتی شرکت ها رابطه مثبت و معناداری دارد. همچنین نتایج نشان می دهد محدودیت های مالی تاثیر معناداری بر رابطه بین نااطمینانی متغیرهای کلان اقتصادی و اجتناب مالیاتی نداشته است.

    نتیجه گیری

    نااطمینانی برخی از متغیرهای کلان اقتصادی از معیارهای بااهمیتی هستند که بر اجتناب مالیاتی شرکت ها و فعالیت های کسب منابع آن ها تاثیر بسزایی دارند.

    دانش افزایی: 

    شرکت ها هنگام برنامه ریزی و تصمیم گیری ها نگاه ویژه ای به متغیرهای کلان اقتصادی، به ویژه نرخ تولید ناخالص داخلی نرخ تورم، و همچنین نوسان و روند آن ها داشته باشند.

    کلیدواژگان: محدودیت های مالی، نااطمینانی متغیرهای کلان اقتصادی، اجتناب مالیاتی
  • رضا ایران بخش، محمد امری اسرمی*، سید کاظم ابراهیمی صفحات 131-150
    هدف

    پژوهش حاضر به بررسی اثر لابی گری مدیریت بر رابطه بین احساس سرمایه گذار و رقابت بازار محصول با کیفیت عملکرد شرکت می پردازد.

    روش

    برای سنجش کیفیت عملکرد شرکت از یک معیار با 9 سنجه استفاده شده است که چهار مورد آنها مربوط به سودآوری، سه مورد وضعیت مالی و دو مورد کارایی عملیات می باشد، احساس سرمایه گذار از شاخص حرکت بازده تجمعی، رقابت بازار محصول از شاخص لرنر، لابی گری مدیریت از معیارهای اعضای هییت مدیره وابسته به دولت، مجلس و سهامدار با مالکیت دولتی بیش از ده درصد دولتی است. 167 شرکت به روش غربالگری از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391 تا 1400 انتخاب شد. برای آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون لجستیک و برای معناداری کل مدل از آزمون نسبت درست نمایی استفاده شده است.

    یافته ها

    احساس سرمایه گذار بر کیفیت عملکرد شرکت تاثیر مثبت و معنادار، لابی گری مدیریت بر کیفیت عملکرد شرکت تاثیر منفی و معنادار دارد، لابی گری مدیریت اثر منفی و معنادار بر رابطه بین احساس سرمایه گذار با کیفیت عملکرد است. رقابت بازار محصول بر کیفیت عملکرد شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد و لابی گری مدیریت اثر منفی و معنادار بر رابطه بین رقابت بازار محصول با کیفیت عملکرد دارد.

    نتیجه گیری

    احساس سرمایه گذار سبب بهبود کیفیت عملکرد می شود اما لابی گری مدیریت موجب تضعیف کیفیت عملکرد می شود، لابی گری مدیریت سبب تضعیف اثر احساس سرمایه گذار بر کیفیت عملکرد می شود. رقابت بازار محصول سبب بهبود کیفیت عملکرد شده است و لابی گری مدیریت سبب تضعیف رابطه رقابت بازار محصول با کیفیت عملکرد می شود.

    دانش افزایی: 

    در ادبیات کنونی، لابی گری مدیریت در اداره و هدایت کیفیت عملکرد شرکت و همچنین، رقابت بازار محصول نقش مهمی ایفا می کند، سرمایه گذاران با قضاوت و نظاره بر این گونه رفتارهای مسیولین شرکت ها، واکنش هایی نشان می دهند.

    کلیدواژگان: لابیگری مدیریت، احساس سرمایه گذار، رقابت بازار محصول، کیفیت عملکرد شرکت
  • محمدرضا عباسی استمال*، نسرین حسین زاده دالاندار صفحات 151-171
    هدف

    با گرم شدن زمین و آلودگی های ناشی از زیست محیطی جوامع امروزی درصدد کاهش آلودگی ها برآمده اند و شرکت ها را ملزم به مسیولیت پذیری اجتماعی می کنند. یکی از عواملی که می تواند بر مسیولیت پذیری اثرگذار باشد، لحن خوش بینانه مدیران است. در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر لحن خوش بینانه مدیران بر افشای مسیولیت اجتماعی شرکت با تاکید بر عدم تقارن اطلاعاتی می پردازد.

    روش

    این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی بوده و از بعد روش شناسی همبستگی از نوع علی (پس رویدادی) می باشد. جامعه آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از روش حذف سیستماتیک، 138 شرکت به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده در دوره ی زمانی 6 ساله بین سال های 1396 تا 1401 مورد بررسی قرار گرفتند. برای آزمون فرضیه های پژوهش از نرم افزار استاتا استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که لحن خوش بینانه مدیران بر افشای مسیولیت اجتماعی شرکت تاثیر مستقیم دارد. ولی عدم تقارن اطلاعاتی بر افشای مسیولیت اجتماعی شرکت تاثیر معکوس دارد. همچنین، عدم تقارن اطلاعاتی بر ارتباط بین لحن خوش بینانه مدیران و افشای مسیولیت اجتماعی شرکت تاثیر معکوس دارد.

    نتیجه گیری

    هر چند که لحن خوش بینانه مدیران موجب افزایش افشای مسیولیت اجتماعی شرکت می شود ولی عدم تقارن اطلاعاتی موجبات کاهش آن را فراهم می کند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که تقارن اطلاعاتی در مسیولیت پذیری اجتماعی موثر است.

    دانش افزایی:

    در سال های اخیر، سهامداران و سرمایه گذاران و دولت ها توجه خاصی نسبت به مسیولیت اجتماعی پیدا کرده اند. لذا، این پژوهش می تواند یک بستر مطالعاتی جدیدی را از این حیث که مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها با توجه به آلودگی های زیست محیطی موضوعیت دارد، جهت تبیین راه کارهای لازم و افزایش فشار بر شرکت ها فراهم سازد. بخصوص که توجه به لحن مدیران و انطباق آن با عملکرد مالی و غیرمالی شرکت ها گسترش یافته است.

    کلیدواژگان: لحن خوشبینانه مدیران، افشای مسئولیت اجتماعی شرکت، عدم تقارن اطلاعاتی
  • مهدی باقریان* صفحات 173-204

    هدف پژوهش حاضر، بررسی سیستم اطلاعاتی و تجزیه تحلیل داده ها در برنامه درسی حسابداری میباشد، پژوهش فوق کاربردی بوده و با چهار سوال اصلی و سیزده سوال فرعی به موضوع پژوهش پرداخته شده است. اخیرا متخصصان حسابداری بر نیاز دانشجویان حسابداری به داشتن فن آوری و مهارت های تحلیل داده ها برای موفقیت در حرفه حسابداری تاکید کرده اند. برای برآورده کردن این تقاضا، دانشکده های حسابداری با اعتبار تکمیلی باید حداقل فن آوری اطلاعات و مهارت تجزیه تحلیل داده ها را در برنامه درسی خود بگنجانند که باتوجه به اینکه این موضوع مستلزم موافقت وزارت علوم میباشد تحقیقات متعددی در این خصوص باید صورت بگیرد. ما نتایج نظرسنجی اساتید و مدیران حسابداری را در مورد تجربیات آنها در ادغام فناوری در برنامه درسی، از جمله دیدگاه های آنها در مورد وضعیت اجرا و چالش ها و همچنین پیشنهادات برنامه فعلی آنها گزارش می کنیم. ما متوجه شدیم که برنامه درسی حسابداری حال حاضر به خوبی به تبیین فناوری اطلاعات نمیپردازد اما روش یکپارچه سازی و همچنین دوره های موجود، در بین برنامه ها متفاوت است. یافته ها و بحث ما باید برای اساتید و مدیران حسابداری، وزارت علوم و تمامی پژوهشگران حسابداری مورد علاقه باشد.

    کلیدواژگان: مهارت فناوری اطلاعات، تجزیه و تحلیل داده ها، برنامه درسی حسابداری
|
  • Mahdi Moradi *, Abolfazl Soleimani, Azam Pouryousof Pages 1-40
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the impact of business strategy and profitability of the firm's internal transactions and also to investigate the moderating effect of managers' overconfidence on this relationship.

    Method

    Bentley et al.'s (2013) combined scoring system has been used to determine the strategy of each firm. In this research, 74 of the firms listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2014-2020 have been examined. To test the hypotheses, were used the test of comparing two independent societies (defensive firms and aggressive firms) and t-test (Wilcoxon rank-sum tests).

    Results

    The main results of the study show that the profitability of internal transactions in offensive firms is higher than defensive firms, but in firms with overconfidence of managers, the profitability of internal transactions in defensive firms is higher than offensive firms. Additional tests show that the relationship between business strategy and the profitability of internal transactions is more pronounced in these cases: domestic sales, internal transactions by men (relative to women), firms that are not covered by Act 141 of the Commercial Code in Iran, and are under family control and have significant distortions in reporting and the high level of information asymmetry.

    Conclusion

    This study empirically shows that business strategy can affect the profitability of internal transactions and managers' overconfidence is an effective indicator in adjusting this relationship. Understanding the impact of business strategy on the profitability of internal transactions can help foreign investors cautiously allocate resources among firms with a distinct business strategy.

    Contribution: 

    This study provides interesting evidence of the impact of business strategy on the profitability of internal transactions as well as the moderating effect of managers' overconfidence as one of the behavioral biases on the relationship between business strategy and profitability of internal transactions. These cases have not been studied so far and the results of this study develop the theoretical literature in this regard.mThe findings can also be useful in understanding the characteristics of firms that seek profitability through internal transactions, and also useful for those seeking to reduce the benefits of internal transactions (e.g., legislators).

    Keywords: Business Strategy, Internal Transactions, Managers' Overconfidence, Agency Problem, Private information
  • Behrooz Badpa *, Mahdis Naseri, Amin Ghanbari Pages 41-71
    Purpose

    When the company is in a stable state, its value is enhanced from the perspective of investors, creditors, and the general public, and the company's short-term and long-term performance is determined as a function of multiple management policies. Considering that the result of management policies can be evaluated with the value chain performance index of the company, The purpose of this research is to investigate the effect of value chain performance on profitability, financial stability, as well as financial health and going concern. On the other hand, its effect on the company's bankruptcy risk has been investigated.

    Method

    The statistical population of the research includes all active companies in the Tehran Stock Exchange; However, by applying the necessary restrictions, the number of 142 active companies in the period of 11 years, i.e. from 2011 to 2021, has been examined. To measure the performance of the value chain by purposefully determining the input and output variables, Stochastic Frontier Analysis (SFA) function approach has been used. Also, multiple regression has been used to test the research hypotheses.

    Results

    The findings of the research showed at the confidence level of 95%, the performance of the company's value chain has a positive effect on the profitability index, financial stability, as well as financial health and going concern. But they significantly have a negative effect on the bankruptcy risk.

    Conclusion

    The results of the present research showed that the performance of the set of steps in the value chain of listed companies, while improving the financial performance, had a favorable effect on their financial health and stability, as well as their survival, and as a result, the probability of their bankruptcy was reduced. Although the value chain performance evaluation index has a score of less than 50%, the overall performance of companies can contribute to the economic growth and development of the country and the optimal allocation of resources.

    Contribution: 

    Evaluating the performance of the set of components of the company's value chain in the form of a single index is particularly important for researchers as a result of multiple management policies; In addition, it can help in the proper selection of investors, the correct assessment and advice of consultants and analysts, the decision-making and planning of company managers, as well as the direction and control of the capital market and macroeconomics by statesmen.

    Keywords: Financial Stability, Going Concern, Bankruptcy Risk, Value Chain, Financial Performance
  • MohammadMahdi Kasaei, Fakhroddin Mohammadrezaei *, Reza Gholami Jamkarani, Omid Faraji Pages 73-109
    Purpose

    This study investigates the phenomenon of relationship-oriented strategies in the audit market of Iran and identifies the various forms of strategies used by audit firms to build and maintain relationships with clients.

    Method

    Using qualitative and quantitative approaches, in-depth and semi-structured interviews were conducted with audit partners, and a questionnaire was designed to collect quantitative data.

    Findings

    The qualitative findings reveal that Iranian audit firms employ favoritism relationships with a social approach and utilitarian relationships with an economic and political approach. Moreover, the study found that large and old audit firms exhibit different behaviors in terms of utilitarian relationships compared to small and young audit firms. The quantitative approach involved factor analysis, which confirmed the validity and reliability of the introduced model, and the test of the data indicated that only half of the identified relationship-oriented strategies in qualitative approach were confirmed as common forms of relationship-oriented in the Iranian audit market.

    Conclusion

    The results of the study indicate that Iranian audit firms inevitably use relationship-oriented strategies as a business strategy to mitigate the negative effects of economic issues on their business.

    Contribution:

     As an initial effort, this study provides a comprehensive and lucid depiction of the phenomenon of relationship-oriented strategies, and their classification into various forms, as well as their prevalence in the context of the Iranian audit market.

    Keywords: Audit market, social ties, relationship-oriented strategies
  • Ghasem Blue, Mandana Taheri *, Seyed Amir Mousavi Pages 111-129
    Purpose

    Today, many companies are facing uncertainty due to political changes. Economic uncertainty makes current tax planning strategies ineffective and forces companies to increase tax avoidance. The aim of the current research is to investigate the financial constraints and its role on the relationship between the uncertainty of macroeconomic variables and tax avoidance.

    Method

    The present research method is applied research and descriptive-correlation research group and the theoretical framework and background of the research is based on the library research method. The statistical population includes all companies accepted and active in the Tehran Stock Exchange from 2013 to 2020. Based on this, the statistical sample of the research is 163 companies using the method of systematic data removal. Data analysis was done with the help of Eviews12 software.

    Findings

    The results showed that there is no significant relationship between the uncertainty variable of exchange rate and the uncertainty variable of interest rate with tax avoidance of companies. But there is a positive and significant relationship between the uncertainty variable of the GDP rate and the uncertainty about the inflation rate with corporate tax avoidance. Also, the results show that financial restrictions did not have a significant effect on the relationship between the uncertainty of macroeconomic variables and tax avoidance.

    Conclusion

    Uncertainties of some macroeconomic variables are important criteria that have a significant impact on the tax avoidance of companies and their resource acquisition activities.

    Contribution:

     When planning and making decisions, companies should take a special look at macroeconomic variables, especially the GDP rate and the inflation rate, as well as their fluctuations and trends.

    Keywords: Financial constraints, Uncertainty of Macroeconomic Variables, Tax avoidance
  • Reza Iranbakhsh, Mohammad Amri-Asrami *, Seyed Kazem Ebrahimi Pages 131-150
    Purpose

    This research examines the effect of management lobbying on the relation between investor sentiment and product market competition with the firm's performance quality (PQ).

    Methods

    To measure firm's PQ, used a measure of nine criteria includes four of which were related to profitability, three to financial status, and two to operational efficiency, and to measure the investor sentiment used the index of the cumulative return movement, the competition of the product market used the Lerner index, and management lobbying has used the criteria of board members affiliated with the government, parliament and governmental shareholders with more than ten percent. 167 companies were selected by systematic screening from the companies listed on the TSE during 2011 to 2021. Logistic regression model and likelihood ratio test were used to check the significance of the whole model.

    Results

    Investor sentiment has a significantly positive effect on the firm's PQ, management lobbying has a significantly negative effect on the firm's PQ, management lobbying has a negative and significant effect on the relation between investor sentiment and PQ. Product market competition has a significantly positive effect on the firm's PQ, and management lobbying has a significantly negative effect on the relation between product market competition and PQ.

    Conclusion

    The investor sentiment improves PQ, but management lobbying weakens PQ, and also it weakens the effect of investor sentiment on PQ. Product market competition will improve PQ and management lobbying will weaken the relations between product market competition and PQ.

    Contribution:

     In the current literature, management lobbying plays an important role in managing and directing the firm's PQ, as well as product market competition, investors show reactions by judging and observing such behaviors of company officials.

    Keywords: Management Lobbying, Investor Sentiment, product market competition, Firm's Performance Quality
  • Mohammadreza Abbasi Astamal *, Nasrin Hosseinzadeh Dalandar Pages 151-171
    Purpose

    With global warming and environmental pollution, today's societies are trying to reduce pollution and require companies to be socially responsible. One of the factors that can affect accountability is the optimistic tone of managers. In the current research, it examines the effect of managers' optimistic tone on corporate social responsibility disclosure, emphasizing information asymmetry.

    Method

    This research is practical from the point of view of purpose, and from the point of view of correlation methodology, it is causal type (post-event). The statistical population of the research is the companies admitted to the Tehran Stock Exchange, and using the systematic elimination method, 138 companies were selected as the research sample in the 6-year period between 2017and 2022. Stata software was used to test research hypotheses.

    Results

    The results of the research show that the optimistic tone of the managers has a direct effect on the disclosure of the social responsibility of the company. But information asymmetry has the opposite effect on the disclosure of corporate social responsibility. Also, information asymmetry has an inverse effect on the relationship between managers' optimistic tone and corporate social responsibility disclosure.

    Conclusion

    Although the optimistic tone of managers increases the disclosure of corporate social responsibility, information asymmetry causes it to decrease. Therefore, it can be concluded that information symmetry is effective in social responsibility.

    Contribution:

     In recent years, shareholders and investors and governments have paid special attention to social responsibility. Therefore, this research can provide a new study platform in the sense that the social responsibility of companies with regard to environmental pollution is relevant, in order to explain the necessary solutions and increase the pressure on companies. Especially, attention has been paid to the tone of managers and its compliance with the financial and non-financial performance of companies.

    Keywords: Managers' Optimistic Tone, Corporate Social Responsibility Disclosure, Information asymmetry
  • Mahdi Bagheriyan * Pages 173-204

    The purpose of the current research is to investigate the information system and data analysis in the accounting curriculum, the above research is practical and it is addressed with four main questions and thirteen sub-questions. Recently, accounting professionals have emphasized the need for accounting students to have technology and data analysis skills to succeed in the accounting profession. In order to meet this demand, accounting schools with additional credit should include at least information technology and data analysis skills in their curriculum, which requires the approval of the Ministry of Science, and several researches should be done in this regard. We report the results of a survey of accounting professors and administrators about their experiences integrating technology into the curriculum, including their views on the state of implementation and challenges, as well as their current program proposals. We found that the current accounting curriculum does not adequately explain information technology, but the integration method, as well as the courses available, vary among programs. Our findings and discussion should be of interest to accounting professors and managers, the Ministry of Science and all accounting researchers.

    Keywords: Information Technology proficiency, data analysis, accounting curriculum