فهرست مطالب

مطالعات آموزشی و آموزشگاهی - پیاپی 36 (پاییز 1402)

فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی
پیاپی 36 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/26
  • تعداد عناوین: 25
|
  • آنیتا همایونفرد*، ایراندخت فیاض، سید مهدی سجادی، رضا ساکی صفحات 7-36
    هدف پژوهش حاضر، بررسی معلم به مثابه دانش پژوه و نقش آن در کاهش شکاف نظریه و عمل تربیتی و نقد رویکرد معلم به مثابه اقدام پژوه است. روش پژوهش حاضر تحلیلی و از نوع تحلیل مفهومی و زبانی و تحلیل منطقی فرارونده است. اسناد مورد تحلیل شامل دیدگاه های صاحب نظران، کتب، پیشینه مطالعاتی و پژوهش های مرتبط در این زمینه است. یافته های پژوهش نشان داد معلم به مثابه اقدام پژوه در کاهش شکاف نظریه و عمل تربیتی با کاستی هایی مواجهه بوده و نیازمند اصلاح و بازسازی به وسیله رویکرد دانش پژوهی به واسطه قوت ها و توانایی هایش است. معلم به مثابه دانش پژوه به واسطه داشتن ویژگی هایی مانند ماهیت بین رشته ای، وجود عرصه های چهارگانه اکتشاف، تلفیق، کاربرد و تدریس و یادگیری، قابلیت ارایه نتایج به دیگران، قرارگرفتن در پارادایم پراکسیس، پیروی از الگوی متداول آکادمیک در پژوهش و دارابودن مراحل مشخص در انجام دانش پژوهی می تواند ضمن رفع ضعف های معلم به مثابه اقدام پژوه، شکاف نظریه و عمل تربیتی را نیز کاهش دهد. در پایان، می توان چنین نتیجه گیری کرد که تلقی معلم به مثابه دانش پژوه ضمن حذف فاصله موجود بین نظام آموزش و پرورش، و آموزش عالی و ایجاد پل ارتباطی بین آن ها، به کارگیری دانش تولیدشده در عمل را محور فعالیت خود قرار داده است.
    کلیدواژگان: دانش پژوهی، معلم پژوهنده، اقدام پژوهی، نظریه، عمل تربیتی
  • حمیدرضا حاجی بابایی*، سید حمیدرضا میر عظمیمی، ابراهیم ماسوری صفحات 37-63

    سند تحول بنیادین آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران گام نخست سیاست گذاری نظام اسلامی جهت تحقق آرمان های اخلاقی نظام تعلیم و تربیت کشور انقلاب اسلامی ایران بود که نشان دهنده عمق مبانی تعلیم و تربیت در دین مبین اسلام و اسناد بالادستی از جمله قانون اساسی است. مفاهیم و جلوه های اخلاق و تربیت سند تحول بنیادین آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران، همگی ریشه در ایمان به خدای متعال و سبک زندگی توحیدی (حیات طیبه) دارد و سیره نظری و عملی انسان های تربیت یافته مکتب الهی رسول گرامی اسلام (ص) و اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) به خوبی در آن منعکس شده است. لیکن در مقام اجرا، برای موثر واقع شدن تعالیم ‏و زحمات تربیتی متربیان باید به نکات ظریفی چون توجه تام به هدف انسان سازی، لزوم توجه و تمهید به ‏تزکیه معلمان و مربیان، ایمان و عمل مربیان مدارس به تعالیمی که به متربیان آموزش می دهند، توجه به ‏تجربه و تمرین عملی برای درونی کردن تعالیم اخلاقی به کودکان و نوجوانان و در نهایت، پاسخ به شبهات و ‏افکار انحرافی در حوزه تعلیم و تربیت، توجه کنند.‏

    کلیدواژگان: اخلاق، تربیت، حیات طیبه، سبک زندگی
  • عبدالرضا عرب زاده*، سید رسول حسینی، معصومه اولادیان صفحات 65-89
    تربیت معلم برنامه ای برای توسعه حرفه ای و شایستگی معلم است که از طریق فرایند آموزش و آماده سازی، پیش نیازهای حرفه معلمی و آمادگی برای مواجهه با چالش های آن ایجاد می شود. در دانشگاه فرهنگیان، این رسالت با اجرای برنامه های کارورزی مبتنی بر معلم فکور در دستور کار قرار دارد.  با این اهمیت، پژوهش حاضر به تبیین فلسفه استقرار نظام کارورزی مبتنی بر معلم فکور در دانشگاه فرهنگیان و شناسایی زمینه ها و ساختارهای لازم جهت تحقق آن پرداخته است. پژوهش حاضر کیفی و از نوع پدیدارشناسی است. شرکت کنندگان این پژوهش را متخصصان، برنامه ریزان و سیاستگذاران  دانشگاه فرهنگیان کشور تشکیل می دهند. برای مصاحبه با صاحبنظران در حوزه دانشگاه فرهنگیان از روش نمونه گیری هدفمند (موارد مطلوب) استفاده شد. در این راستا، به طور هدفمند با مصاحبه نیمه ساختاریافته با 14 نفر، اشباع نظری در داده ها حاصل شد. یافته های پژوهش نشان داد ایجاد تفکر تاملی و همه جانبه در دانشجومعلمان؛ عدم کارآمدی تیوری های آموزشی به تنهایی؛ و تغییر نقش معلم از انتقال دهنده اطلاعات به تسهیل گر از مهم ترین مولفه های در زمینه فلسفه  ایجاد و شکل گیری نظام کارورزی مبتنی بر معلم فکور در دانشگاه فرهنگیان شناخته شده است. هم چنین، زمینه های لازم برای تحقق این برنامه شامل اساتید آموزش دیده در دانشگاه فرهنگیان؛ فضای آموزشی مناسب؛ تامین مالی ؛ و ساختار تعاملی دانشگاه فرهنگیان و آموزش و پرورش است.
    کلیدواژگان: دانشگاه فرهنگیان، معلم فکور، نظام کارورزی معلم فکور، فلسفه ها، زمینه ها
  • مژده علیزاده*، مراد یاری دهنوی صفحات 91-117
    هدف پژوهش حاضر پدیدارشناسی مفهوم معلمان ماندگار در تجربه زیسته دانش آموزی دانشجویان است. روش پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. بر این اساس 13 دانشجوی دانشگاه شهید باهنر کرمان با روش نمونه گیری داوطلب - هدفمند انتخاب و با آن ها مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. تحلیل مصاحبه ها با استفاده از روش کلایزی انجام گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که معلم ماندگار معلمی است که در رعایت سه بعد که در واقع، همان مضمون های اصلی هستند، در خود و یا در تحصیل آن ها بکوشد. این سه بعد یا مضمون اصلی شامل بعد تعلیمی، بعد ظاهری و بعد ارتباطی _ اخلاقی می باشند. در بعد تعلیمی چهار زیرمضمون به دست آمد از جمله، توجه به انگیزش پیشرفت متعلمان، توان افزایی خود، متعهدبودن و بهره گیری از شیوه ها و فنون متعدد و متنوع تدریس. مضمون دوم شامل بعد ظاهری می شد، با یک زیرمضمون حفظ شیونات مرتبط با نقش معلمی، مضمون سوم نیز شامل دو زیرمضمون پذیرابودن و افزایش مهار ت های اخلاقی نیک در آن ها بود. از تحلیل محتوای بیانات دانشجویان محرز شد بیشترین کدهای استخراج شده متعلق به بعد ارتباطی-اخلاقی بودند و این نشان می دهد متعلمان به چگونگی برقراری ارتباط و حفظ شیونات اخلاقی معلمان در رابطه با خود توجه خاص تری دارند. پس از آن بعد تعلیمی از توجه بیشتری نسبت به بعد ظاهری قرار داشت. در نهایت، بعد ظاهری هرچند تعداد کدهای کمتری را در بیانات مشارکت کنندگان به خود اختصاص داده بود، همچنان اهمیت بسزایی داشت.
    کلیدواژگان: معلمان، ماندگار، تجربه زیسته، دانشجویان
  • سبحان سبحانی جو*، علی بابایی صفحات 119-148
    هدف اصلی این پژوهش بررسی دیدگاه اعضای هییت علمی دانشگاه فرهنگیان، نسبت به برنامه کارورزی است. روش این پژوهش کیفی و از نوع نظریه داده بنیاد است. جامعه مورد مطالعه استادان راهنمای کارورزی دانشگاه فرهنگیان استان خوزستان بود که به شیوه نمونه گیری هدفمند، تعداد 19 نفر از آن ها انتخاب شدند. تحلیل داده های حاصل از مصاحبه نیمه ساختاریافته با استفاده از نرم افزار ان وی وو و بر مبنای رهیافت نظام مند استراس و کربین (کدگذاری باز، محوری و انتخابی) و الگوی پارادایمی (پدیده محوری، شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها، پیامدها) انجام گرفت. بر این اساس «معلم فکور، اندیشه ورز و عمل گرا» به عنوان پدیده محوری انتخاب و سایر ابعاد الگوی کارورزی، مشخص شدند. اعتبارسنجی از طریق مثلث سازی، بازبینی مشارکت کنندگان و خبرگان غیر مشارکت کننده  و ضریب توافق کاپا، صورت گرفت. از نتایج مهم این پژوهش ضرورت، تنظیم ساختار عمل گرایانه کارورزی، جهت متناسب سازی برنامه کارورزی با واقعیت های میدانی است.
    کلیدواژگان: کارورزی، کارورزی تربیت معلم، برنامه کارورزی فکورانه، معلم فکور، دانشگاه فرهنگیان
  • مختار ذاکری* صفحات 149-173
    یکی از عرصه هایی که مفهوم هویت به شدت در آن مطرح می شود، حوزه تعلیم و تربیت است. تلاش نگارنده بر این است که مجموعه آسیب های فرایند هویت یابی فراگیران در نظام تعلیم و تربیت ایران و جریان هویت آفرینی اسلامی ایرانی در بستر نظام تعلیم و تربیت را بحث و تحلیل کند. این پژوهش از اشکال پژوهش های فلسفی و با روش تحلیلی استنتاجی انجام شده است . سوال اصلی پژوهش این است که چه چالش هایی باعث شده است، جریان هویت یابی اسلامی ایرانی فراگیران با اینکه مورد نظر نظام تعلیم و تربیت است و برای آن برنامه ریزی وسیعی می شود، روند مطلوبی را طی نمی کند و مهم ترین آسیب های فرایند هویت یابی فراگیران در نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی کدامند؟ نتایج نشان می دهد که دو دسته از آسیب ها را می توان مطرح کرد؛ دسته اول مربوط به میدان عمل تعلیم و تربیت در مسیر هویت بخشی اسلامی-ایرانی به فراگیران است که در مجموع، هجده مورد را شامل می شود و دسته دوم به هویت خود نظام تعلیم و تربیت اشاره دارد که شامل چهار مورد است. مواردی از جمله عدم بازخوانی و بازتولید همه جانبه اجزای نظام تعلیم و تربیت، عدم هماهنگی تغییرات درون نظام تعلیم و تربیت، عدم وجود ایده مشخصی از فرایند هویت یابی اسلامی-ایرانی و عدم طی شدن مطلوب فرایندهای درون ساختاری تعلیم و تربیت مربوط به دسته اول و عدم تنوع زمینه های هویتی، عدم جامعیت و استقلال مولفه ها، عدم سازگاری درونی زمینه های موجود هویتی و عدم طی شدن فرایندهای هویتی در دسته دوم جای می گیرد.
    کلیدواژگان: هویت اسلامی ایرانی، عمل تعلیم و تربیت، مفهوم پدیدارشناختی هویت، آسیب های هویتی
  • نجمه ایزدپناه*، حمدالله منظری توکلی، امین نیک پور صفحات 175-199

    این پژوهش با هدف طراحی الگوی سیرت نیکوی مدیران دانشگاه فرهنگیان استان تهران با استفاده از آموزه های نهج البلاغه انجام شده است. روش پژوهش کیفی و با استفاده از تحلیل مضمون بوده است. ابتدا متن نهج البلاغه در ارتباط با مضمون هایی که معرف سیرت نیکوی مدیران باشد، بررسی و 525 مضمون اولیه استخراج شد. سپس، با تلخیص و مقوله بندی به روش کدگذاری بر پایه مفاهیم مشترک 79 مضمون پایه با عنوان شاخص شناسایی شد؛ در ادامه با افزایش محدوده دسته بندی، تقسیم بندی مولفه ها و ابعاد، به روش دلفی، طی دو مرحله و با تکنیک نمونه گیری گلوله برفی انجام و 10 مضمون سازمان دهنده با عنوان مولفه از شاخص ها استخراج و با تکرار آن 3 مضمون فراگیر به عنوان ابعاد سیرت نیکوی مدیران شناسایی و تبیین شد. حاصل کار به صورت الگوی سیرت نیکوی مدیران بر مبنای آموزه های نهج البلاغه ارایه شد که شامل سه بعد اعتقادی، اخلاقی و رفتاری است.

    کلیدواژگان: سیرت نیکو، مدیران، نهج البلاغه، دانشگاه فرهنگیان
  • محمدرضا اردلان*، حسین معجونی صفحات 201-228
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه کانونی مدیریت استعداد با سرمایه اجتماعی بود. جامعه پژوهش کلیه معلمان ابتدایی ناحیه 1 شیراز به تعداد 3000 نفر بودند، که از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر مبنای جدول مورگان نمونه ای به حجم 341 نفر انتخاب شد. روش پژوهش کمی، توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی است. جمع آوری داده ها بر اساس دو پرسشنامه مدیریت استعداد اوهلی (2007) و سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998) صورت گرفت که ضریب آلفای کرونباخ آن ها به ترتیب، 95/0 و 92/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از تکنیک های توصیفی، ماتریس همبستگی پیرسون، تحلیل همبستگی کانونی و رگرسیون خطی چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS25 استفاده شد. نتایج نشان داد ابعاد مدیریت استعداد دارای همبستگی کانونی مثبت و معنادار در آلفای 01/0 به مقدار 788/0 با سرمایه اجتماعی هستند و ابعاد مدیریت استعداد قادر به تببین 45 درصد واریانس متغیر سرمایه اجتماعی هستند. ابعاد جذب و استخدام نیروی مستعد؛ شناسایی و تفکیک کارکنان مستعد؛ توسعه استعداد؛ ایجاد و حفظ روابط مثبت و بعد نگهداری استعداد، دارای اثر مثبت و معنادار بر متغیر سرمایه اجتماعی در سطح 01/0 است.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، سرمایه اجتماعی، ابعاد، همبستگی کانونی
  • نوید ثنائی* صفحات 229-256
    پژوهش حاضر با هدف سنجش میزان آگاهی نومعلمان دانشگاه فرهنگیان استان گلستان از بدفهمی های کتاب ریاضی ششم دبستان انجام شد. در این تحقیق میزان آگاهی نومعلمان بسته به جنسیت، منطقه تدریس آن ها نسبت به شهر و روستا و نوع دیپلم آنان بررسی شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری این تحقیق کلیه  دانش آموختگان سال تحصیلی 98-97 دانشگاه فرهنگیان استان گلستان می باشند که به آنان نومعلم گفته می شود و تعداد آن ها 302 نفر متشکل از مرد و زن بود و با روش طبقه ای170 نفر انتخاب شدند. روایی پرسشنامه با نظر متخصصان حوزه آموزش ریاضی تایید شد و ضریب آلفای کرونباخ برای پایایی 85/0 به کار گرفته شد. در تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان دهنده آن است که میزان آگاهی نومعلمان دانشگاه فرهنگیان استان گلستان از بدفهمی های رایج کتاب ریاضی ششم دبستان، به طور معنا داری بیشتر از سطح متوسط است. نتایج پژوهش نشان داد میزان آگاهی نومعلمان مرد دانشگاه فرهنگیان از بدفهمی های رایج کتاب ریاضی ششم دبستان نسبت به نومعلمان زن با سطح معنا داری 033/0 به طور معنا داری بیشتر است. از طرفی، نومعلمانی که در مدارس روستایی خدمت می کنند، به نومعلمانی در مدارس شهری، با سطح معنا داری 003/0، به طور معنا داری آگاهی بیشتری از بدفهمی های رایج کتاب ریاضی ششم دبستان دارند. همچنین،نومعلمانی که نوع مدرک دیپلم آن ها رشته ادبیات و علوم انسانی بوده نسبت به نومعلمانی که مدرک دیپلم آن ها رشته های ریاضی فیزیک و علوم تجربی بود، بدفهمی های آموزش ریاضی کتاب ششم دبستان آگاهی کمتری دارند.
    کلیدواژگان: نومعلم، بدفهمی، کتاب ششم دبستان، دانشگاه فرهنگیان
  • شکوفه سلیمانی*، فریده حمیدی، سارا دازی صفحات 257-283

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر طرحواره بر مهارت حل مسیله داستانی حساب دانش آموزان پایه دوم ابتدایی انجام شده است. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان پایه دوم ابتدایی روستای چاهشک شاندیز بودند که در سال تحصیلی 1399-1400 تحصیل می کردند. روش نمونه گیری، تصادفی خوشه ای دومرحله ای بود و حجم نمونه 50 نفر از دانش آموزان بودند که از این بین، دو گروه کلاسی 25 نفره به صورت تصادفی به عنوان گروه آزمایش و گواه  انتخاب شدند. گروه آزمایش، به مدت بیست جلسه آموزش مبتنی بر طرحواره را دریافت و گروه گواه این روش را دریافت نکردند. ابزارهای پژوهش، آزمون هوش ریون رنگی کودکان، نسخه تجدید نظر شده (1956) و آزمون محقق ساخته مهارت حل مسیله داستانی بود. برای تحلیل نتایج از تحلیل کوواریانس استفاده شد. طبق نتایج پژوهش، آموزش مبتنی بر طرحواره موجب بهبود توانایی حل مسیله داستانی، با اندازه اثر 67/0 در دانش آموزان پایه دوم ابتدایی با سطح معناداری (P≤0.001) شده است. با توجه به یافته های پژوهش، معلمان پایه دوم ابتدایی می توانند از این روش برای بهبود مهارت حل مسیله داستانی حساب استفاده کنند.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر طرحواره، مهارت حل مسئله، ریاضی
  • محسن شاکری نسب، حسین مهدیان*، مهدی قاسمی مطلق صفحات 285-303
    هدف مطالعه حاضر مقایسه تاثیر آموزش بازسازی شناختی و راهبردهای یادگیری خودگردان بر سرزندگی تحصیلی دانش آموزان پسر متوسطه دوم شهر بجنورد بود. این مطالعه از نظر هدف کاربردی و ازنظر روش اجرا نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان پسر متوسطه دوم مدارس دولتی شهر بجنورد در سال تحصیلی 1400-1401 بودند. از میان آنان 45 نفر به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه مساوی قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه سرزندگی تحصیلی دهقانی زاده و همکاران (1391) بود و گروه های آزمایش 8 جلسه 60 دقیقه ای به تفکیک تحت آموزش بازسازی شناختی بک (2008) و راهبردهای یادگیری خودگردان پنتریچ (1995) قرار گرفتند و گروه گواه آموزشی ندید. داده ها به روش تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بن فرنی تحلیل شدند. نتایج حاکی از اثربخشی هر دو روش بازسازی شناختی و راهبردهای یادگیری خودگردان بر سرزندگی تحصیلی بود(001/0>P). همچنین، بین این دو روش تفاوت معناداری وجود داشت و اثربخشی آموزش بازسازی شناختی هم در پس آزمون و هم در دوره پیگیری بیش از آموزش راهبردهای یادگیری خودگردان بود (05/0>P). نتیجه این پژوهش نشان داد می توان از این دو روش در جهت افزایش سرزندگی تحصیلی دانش آموزان مدارس دولتی پسرانه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش بازسازی شناختی، راهبردهای یادگیری خودگردان، سرزندگی تحصیلی، دانش آموزان
  • معصومه ویسی*، فرانک موسوی، فرامرز ملکیان، محمدجواد کرم افروز صفحات 305-335

    هدف از این پژوهش ارایه مدل مناسب اجرای موفقیت آمیز آموزش آنلاین از دیدگاه مدیران مدارس است. متناسب با هدف، پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل داده بنیاد انجام گرفت. مدیران خبره آموزش آنلاین در مدارس استان کرمانشاه، جامعه این پژوهش را تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 13 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده و از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند نسبت به جمع آوری داده ها اقدام شد. روایی سوالات با استفاده از نظر متخصصان حوزه آموزش آنلاین بررسی و تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی با استفاده از نرم افزار  MAXQDAانجام شد. اعتبار یافته ها به کمک روش تطبیق اعضا و بررسی همکار به دست آمد. نتایج نشان دهنده 65 مقوله فرعی و 20 مقوله اصلی شامل برنامه ریزی و طرح درس، فعالیت های یاددهی- یادگیری، صلاحیت و مهارت معلم، حمایت و همدلی، ارایه آموزش آنلاین، مشارکت و تعامل با دانش آموزان، مشارکت والدین، استفاده از فناوری به روز در زمینه آموزش آنلاین، تقویت زیرساخت های انسانی و تکنولوژیکی، حفظ حریم خصوصی کاربران در فضای مجازی، جو کلاس درس، سنجش و ارزیابی، توسعه کیفیت، توانمندسازی معلمان، تسهیل در روند آموزش و یادگیری، فراهم آوردن فرصت به روزآوری دانش، بهبود عملکرد و بهره وری بیشتر، انعطاف پذیری، مهارت های ارتباطی و یادگیری فعال بود که در شش طبقه اصلی شامل شرایط علی، پدیده محوری، عوامل زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها در قالب مدل پارادایمی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: آموزش آنلاین، مدیران مدارس، رویکرد داده بنیاد، اجرای موفقیت آمیز
  • نوش آفرین صفری*، محمود اکرامی، حسین حافظی، احمد کریمی دشتکی صفحات 337-365
    هدف این پژوهش بررسی عملی بودن، اعتباریابی، و رواسازی مقیاس آمادگی یادگیری برخط دردانشجویان دوره های مجازی است. به همین منظور بنا بر خوداظهاری 350 نفر از دانشجویان کارشناسی دوره های مجازی به روش نمونه برداری تصادفی انتخاب و پرسشنامه 18 ماده ای آمادگی یادگیری برخط بر روی دانشجویان دوره های مجازی اجرا شد. اعتبار ابزار سنجش از نظر هماهنگی درونی (آلفای کرونباخ) به مقدار 945/0 و با روش بازآزمایی خرده مقیاس ها، همگی بالای 85/0 است. اجرای تحلیل مولفه های اصلی درباره روایی سازه پرسشنامه نشان داد مواد پرسشنامه به گونه کلی، با یک عامل همبسته است، چرخش عامل ها به شیوه واریماکس نشان می دهد ساختار نظری پرسشنامه از 5 عامل (خودکارآمدی و مهارت در رایانه و اینترنت، یادگیری خودگردان، کنترل یادگیرندگان، انگیزه یادگیری در محیط های برخط، و خودکارآمدی در ارتباطات برخط) با بار عاملی بیش از 40/0 اشباع شده است که روی هم 65/66 درصد از واریانس کل و هریک به ترتیب، با 98/29، 19/23، 81/18، 85/14، و 17/13 درصد از واریانس مشترک پرسشنامه آمادگی یادگیری برخط را تبیین می کند. افزون بر آن، برای  بررسی روایی ابزار با استفاده از بسته نرم افزاری Amos از روش تحلیل عاملی تاییدی و تعیین شاخص های برازندگی ابزار از جمله شاخص مجذور کای ، شاخص ریشه میانگین مجذورات خطای تقریب، شاخص برازش تطبیقی، شاخص نیکویی برازش، وشاخص نیکویی برازش تعدیل یافته محاسبه و تایید شد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه آمادگی یادگیری برخط، اعتباریابی، اعتمادیابی، دانشجویان برخط
  • رسول شریفی نجف آبادی* صفحات 367-399
    این پژوهش در حوزه آمایش آموزش عالی و با هدف بررسی روند اعلام نیاز استان ها به معلمان جدید و تاثیر آن بر عملکرد دانشگاه فرهنگیان انجام شده که به عنوان نمونه، رشته آموزش جغرافیا در طی بازه زمانی 1391 تا 1400 مورد مطالعه قرار گرفته است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و به روش آمیخته صورت گرفته است. در مرحله کمی، رابطه همبستگی بین اعلام نیاز استان ها به دبیر جغرافیا با جمعیت دانش آموزی دوره متوسطه آن ها و هم چنین، نوسانات سالانه رخ داده در نرم افزارSPSS18  مورد بررسی قرار گرفته و سپس با تکیه بر مصاحبه با استادان جغرافیا، تاثیر این روند بر عملکرد دانشگاه فرهنگیان در قالب نرم افزار MAXQDA2008 تحلیل کیفی شده است. نتایج نشان داد طی یک دهه گذشته، اعلام نیاز کلی استان ها به دبیر جغرافیا در حد 918/0 با جمعیت دانش آموزی دوره متوسطه آن ها همبستگی داشته، اما از استانی به استان دیگر و از سالی به سال دیگر، متغیر بوده است. در نتیجه، شرایط شکننده ای برای این رشته در دانشگاه فرهنگیان ایجاد شده است. در صورت ادامه این بی ثباتی، عملکرد دانشگاه فرهنگیان تضعیف خواهد شد.
    کلیدواژگان: آمایش آموزش عالی، برآورد نیاز معلم، منابع انسانی، تربیت معلم
  • زهرا عزیزی تراب*، بهناز مهاجران، محمد حسنی صفحات 401-424
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش ها و نقاط قوت نظام رتبه بندی معلمان و ارایه الگویی برای کیفیت بخشی به آن انجام شد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی- توسعه ای و از نظر روش، آمیخته اکتشافی با رویکرد کیفی- کمی بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل معلمان، مدیران مدارس، کارشناسان و خبرگان شهر تهران در حوزه نظام رتبه بندی معلمان و در بخش کمی شامل کلیه معلمان مقاطع ابتدایی، متوسطه اول و دوم 5 حوزه شمال، جنوب، مرکز، شرق و غرب شهر تهران به تعداد 46351 نفر بود. در بخش کیفی با روش گلوله برفی، 15 نفر تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شده، و در بخش کمی با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 381 نفر به روش خوشه ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق در بخش کیفی شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی شامل پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن از طریق روایی همگرا و ضریب پایایی ترکیبی تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی و کدگذاری داده ها و در بخش کمی از مدلسازی معادلات ساختاری و آزمون تی مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد نظام رتبه بندی معلمان بیشتر با چالش هایی در گروه زمینه ای و ساختاری مواجه بوده است که از این بین، چالش انتخاب معیارهای درست در رتبه بندی معلمان بیشترین امتیاز را داشت. بنابراین، با توجه به یافته های تحقیق پیشنهاد می شود که بیشترین تمرکز در جهت بهبود نظام رتبه بندی معلمان روی معیارها و استانداردهای درست ارزیابی معلمان قرار گیرد و تلاش لازم در راستای بهبود آن انجام شود.
    کلیدواژگان: نظام رتبه بندی معلمان، چالش ها، نقاط قوت، الگوی کیفیت بخشی
  • محمدجواد لیاقتدار، زهرا میرمسیب* صفحات 425-455

    گستره تربیت تمامی شیون وجود آدمی را در برمی گیرد و اخلاق یکی از حیطه ها و ساحت های تربیت به شمار می آید که در هم تنیدگی فرایند تربیت و اخلاق گاهی موجب همسان پنداشتن این دو حوزه شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی برنامه درسی تربیت اخلاقی در دبستان های ژاپن به منظور ارایه نمونه ای برای برنامه درسی مبتنی بر اخلاق در مدارس ایران است.  روش پژوهش، تحلیلی-اسنادی با بهره گیری از اسناد و مدارک معتبر چاپی و برخط است. نتیجه پژوهش نشان داد دانش اخلاقی متکفل بیان ارزش ها و ضد ارزش ها و خوبی ها و بدی ها است، در حالی که تربیت اخلاقی شامل عرصه های شناختی، عاطفی و رفتاری است و نتیجه آن درونی شدن ارزش های اخلاقی و شکل گیری پایدار شخصیت انسان است. در ژاپن برنامه درسی مبتنی بر تربیت اخلاقی و در ایران دانش اخلاقی مورد توجه  قرار گرفته است. همچنین، تربیت اخلاقی در ژاپن نه تنها فضیلت و اخلاق فردی را شامل می شود، بلکه با آموزش شهروند ملی و جهانی نیز مرتبط است، به نحوی که از دانش آموزان انتظار می رود که با یادگیری درزمینه تربیت اخلاقی، قادر به سازگاری با محیط اجتماعی، توانایی تفکر و تصمیم گیری مستقل و عمل موثر شوند.با توجه به اسناد بالادستی در ایران، که توجه به خود، دیگران، طبیعت و خداوند مورد نظر قرار گرفته است، می توان از تجربه برنامه درسی مبتنی بر اخلاق ژاپن برای تخقق اسناد بالادستی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، برنامه درسی، ژاپن
  • خسرو نظری* صفحات 457-485

    هدف پژوهش، مطالعه تطبیقی نظام کارورزی تربیت معلم ایران و سنگاپور است. این یک تحقیق تطبیقی (مقایسه ای) کیفی و غیر تجربی است که برای انجام آن از الگوی بردی، که شامل چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه است، استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه اسناد مرتبط با برنامه کارورزی تربیت معلم دو کشور سنگاپور و ایران بود. از این رو  جدیدترین نسخه کتاب کارورزی تربیت معلم از موسسه ملی آموزش سنگاپور و آخرین نسخه اصلاحی دستورالعمل برنامه و سرفصل کارورزی دانشگاه فرهنگیان ایران به صورت هدفمند به عنوان نمونه برای جمع آوری داده ها انتخاب و تحلیل شدند. نتایج پژوهش با وجود مشابهت هایی اندک، حاکی از اختلاف معنادار و تفاوت های اساسی بین کارورزی تربیت معلم این دو کشور در مولفه های ساختار مدیریت، رویکرد، اهداف و انتظارات، محتوا و فرصت های یادگیری، نقش و مسیولیت افراد، زمان و مکان و روش های ارزشیابی است. نتایج این پژوهش می تواند به مسیولان کمک کند گام هایی برای بهبود نظام کارورزی تربیت معلم در ایران بردارند.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، کارورزی، تربیت معلم، دانشگاه فرهنگیان، سنگاپور، ایران
  • حسن تیمورزاده، محمد محمدی پور*، ابوالفضل بخشی پور صفحات 487-510
    اعتیاد به اینترنت به استفاده افراطی و بیش از حد از اینترنت گفته می شود و می تواند سایر فعالیت های اجتماعی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. بر این اساس، شناسایی عواملی که سبب کاهش وابستگی شود و از آسیب های اعتیاد به اینترنت بکاهد، ضروری است. پژوهش فوق با هدف شناسایی اثر خودتنظیمی تحصیلی از طریق میانجی گری درگیری تحصیلی بر اعتیاد به اینترنت برای کمک به کنترل و طراحی مداخلات موثر بر پیشگیری از آن، انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. به منظور دستیابی به این هدف از بین تمامی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان خراسان شمالی که در سال تحصیلی 99-1398 تحصیل می کردند، 300 نفر از دانشجویان به روش نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب شدند و به پرسشنامه های اعتیاد اینترنت یانگ (1998)، خودتنظیمی تحصیلی ما گنو (2010) و درگیری تحصیلی ریو (2013) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد خودتنظیمی تحصیلی و درگیری تحصیلی بر اعتیاد به اینترنت تاثیر منفی و معنادار دارند؛ و درگیری تحصیلی در رابطه بین خودتنظیمی تحصیلی و اعتیاد به اینترنت نقش میانجی دارد و با توجه به شاخص های برازش، مدل از برازش خوبی برخوردار بود. دانشگاه ها می توانند با توجه خاص به آموزش راهبردهای خودتنظیمی تحصیلی و به طبع آن افزایش درگیری تحصیلی دانشجویان را فراهم کنند تا از این طریق مشکل اعتیاد به اینترنت دانشجویان را مدیریت کنند.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، خودتنظیمی تحصیلی، درگیری تحصیلی
  • اعظم رضایی، نسیم اصغری*، محمدحسن بهزادی، احمد شاهورانی سمنانی، مهدی آژینی صفحات 511-534

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی نقش بازنمایی ها در عملکرد حل مسیله دانش ‏آموزان پایه هفتم در حل مسایل کلامی شامل استدلال تناسبی است. جامعه آماری این مطالعه شامل 8425 دانش‏آموز پایه هفتم شهر همدان و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 269 نفر بود که به روش نمونه ‏گیری در دسترس انتخاب شدند. پژوهش به روش آمیخته (کمی و کیفی) انجام شد. داده ‏ها از طریق دو آزمون برگرفته از لوباتو (2010)، جمع آوری شد که دقیقا در هر دو آزمون یکسان بودند؛ با این تفاوت که در آزمون دوم در کنار هر تکلیف، از بازنمایی تصویری یا کلامی استفاده شد. روایی محتوایی و صوری سوالات هر دو آزمون توسط خبرگان تایید شد. برای بررسی پایایی، از روش دونیمه کردن استفاده شد. ضریب گاتمن در سوالات بدون بازنمایی 913/0 و در سوالات با بازنمایی 840/0 به دست آمد که از پایایی مناسبی برخوردار است. عملکرد دانش ‏آموزان در حل مسایل کلامی تناسبی در درک پایه ‏ای دوم و سوم بررسی شد و نتایج نشان داد ک اکثر دانش ‏آموزان به صورت ضربی به مقایسه مقادیر می‏ پردازند و تاثیر تغییر یک مقدار بر نسبت اندازه‏ گیری شده را درک می ‏کنند. هم چنین، داده‏ ها با استفاده از آزمون t زوجی تحلیل شد و سطح معناداری صفر به دست آمد. بنابراین، تاثیر مطلوب استفاده از بازنمایی‏ ها، در پاسخگویی به این تکالیف، تایید شد.

    کلیدواژگان: استدلال تناسبی، بازنمایی‏، حل مسئله، دانش ‏آموزان پایه هفتم
  • ساناز اکبرزاده، کیوان صالحی*، میترا عزتی، امیر تیمورزاده صفحات 535-561
    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل، ملاک ها و نشانگرهای تسهیل کننده و بازدارنده کیفیت روابط میان فردی کارکنان مدارس ابتدایی است، که با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناختی توصیفی انجام شد. میدان پژوهش، مدارس ابتدایی بجنورد بود. شرکت کنندگان شامل معلمان، مدیران و معاونان بودند که از طریق نمونه گیری ملاکی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از فن مصاحبه نیمه ساختارمند گردآوری شد. تحلیل داده ها بر اساس راهبرد کلایزی انجام شد. به منظور افزایش اتکاپذیری، تاییدپذیری، باورپذیری صحت داده ها، از شیوه های «بازرسی و بازبینی در زمان کدگذاری»، «بهره گیری از نظرات همکاران پژوهشی و تایید آن ها»، و «درگیری طولانی مدت» استفاده شد. مرور متوالی مصاحبه ها به شناسایی و دسته بندی سه مضمون اصلی در قالب عوامل اجتماعی، فردی و آموزشی، 20 ملاک و 48 نشانگر منجر گردید. عامل اجتماعی با نه ملاک (پنج ملاک تسهیل کننده و چهار ملاک بازدارنده) «توجه کردن به درخواست های همدیگر، همکاری کارکنان در فعالیت های مربوط به مدرسه، برگزاری برنامه های خارج از مدرسه، احوال پرسی با همدیگر، رعایت حقوق یکدیگر، حمایت نکردن از یکدیگر، بدعهدی معلمان نسبت به مدیر، صحبت های کنایه آمیز و پارتی بازی مدیر»، عامل فردی با 7 ملاک (سه ملاک تسهیل کننده و چهار ملاک بازدارنده) «انعطاف پذیری در اجرای قوانین مدرسه، محبت به یکدیگر، درستکاری در انجام وظایف، خشونت، شوخی های بی حدومرز، سخن چینی و رفتارهای حسادت آمیز»، و عامل آموزشی با 4 ملاک (یک ملاک تسهیل کننده و سه ملاک بازدارنده) «تشویق کردن، نداشتن توانایی و مهارت لازم در تدریس، ارزشیابی دانش آموزان و ارزشیابی معلم»، تشکیل شد. استفاده از عوامل، ملاک ها و نشانگرهای شناسایی شده، زمینه لازم برای ساخت ابزارهای سنجش، ارزشیابی کیفیت روابط بین فردی در مدارس و ارتقای آن را تسهیل می کند.
    کلیدواژگان: روابط بین فردی، روابط در مدارس، کیفیت روابط بین فردی، کارکنان، مدرسه
  • وحید فلاحی*، محمد نریمانی، نسیم اسماعیلی، سیده سولماز موسوی صفحات 563-581

    سازگاری تحصیلی نقش مهمی در موفقیت تحصیلی و تجربیات کلی بین فرهنگی دانش آموزان دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش حس انسجام و باورهای امید در پیش بینی سازگاری تحصیلی دانش آموزان انجام گرفت. پژوهش حاضر به روش همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیهدانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم مدارس دولتی شهرستان فارسان بود، که در سال تحصیلی 1397 تحصیل می کردند از این جامعه نمونه ای به حجم 120 نفر به روش  تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های سازگاری تحصیلی بکر و سیریک (1984)، حس انسجام آنتونوونسکی(1987) و باورهای امید اسنایدر (1989) پاسخ دادند. داده ها با شاخص های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج ضریب همبستگی نشان داد سازگاری تحصیلی با تفکر عامل، تفکرراهبردی و نمره کل حس انسجام و مولفه های ادراک پ ذیری و مهارپذیری ارتباط مثبت دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد متغیرهای حس انسجام و باورهای امید حدود 17 درصد از واریانس سازگاری تحصیلی در دانش آموزان را پیش بینی می کند. نتایج این پژوهش نشان داد باورهای امید و حس انسجام از متغیرهای مرتبط با سازگاری تحصیلی در دانش آموزان است که باید در برنامه ریزی های آموزشی راهکارهایی برای افزایش آن ها  ارایه شود.

    کلیدواژگان: حس انسجام، باورهای امید، سازگاری تحصیلی، دانش آموزان
  • سیروس قنبری*، جمال عبدالملکی، محسن احمدی، نسرین حیدری سورشجانی، مرتضی امانی صفحات 583-607

    هدف پژوهش، مدل یابی نقش ابعاد رفتار شهروندی سازمانی معلمان در اثربخشی مدرسه بود. جامعه پژوهش کلیه معلمان مدارس دوره متوسطه دوم منطقه پنج تهران بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای دومرحله ای (ناحیه و مدرسه)، نمونه ای به حجم 240 نفر انتخاب شد. روش پژوهش همبستگی است. برای گردآوری داده های پژوهش از  پرسشنامه محقق ساخته 25 سوالی رفتار شهروندی بر مبنای مدل گای اورگان (1988) و پرسشنامه محقق ساخته 18 سوالی اثربخشی مدرسه بر مبنای مدل چن و لین (2011) استفاده شد. برای تعیین پایایی ابزار از آلفای کرانباخ و  برای  تعیین روایی ابزار از  تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول استفاده شد. برای تحلیل داده ها از ماتریس همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Lisrel10.30 استفاده شد. نتایج نشان داد ابعاد رفتار شهروندی سازمانی معلمان دارای اثر مثبت و معنادار بر متغیر اثربخشی مدرسه در سطح 05/0 هستند، دامنه اثر ابعاد رفتار شهروندی معلمان از 35/0 تا 49/0 است که بیشترین اثر مربوط به بعد وظیفه شناسی و کمترین اثر مربوط به بعد جوانمردی است. ابعاد پنج گانه رفتار شهروندی معلمان قادر به تبیین 17 درصد واریانس اثربخشی مدرسه هستند که این مقدار با تی 92/5، بیان کننده معناداربودن واریانس تبیین شده اثربخشی مدرسه توسط ابعاد رفتار شهروندی معلمان است.

    کلیدواژگان: ابعاد رفتار شهروندی سازمانی، اثربخشی مدرسه، معلمان، مدل یابی معادلات ساختاری
  • جواد گلبان، هادی رزقی شیرسوار* صفحات 609-630
    هدف اصلی این پژوهش ارایه مدل شناسایی مولفه های ارتقای فرهنگ نوآوری در ادارات و آموزشگاه های مقطع متوسطه نظری شهر تهران بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی از نوع پیمایشی به شمار می آید. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دبیران و کارکنان اداری مدارس متوسطه دخترانه و پسرانه نظری شهر تهران بوده که بر اساس آخرین آمار سال 1397 شامل 9878 نفر می باشند. در مرحله تدوین اولیه پرسشنامه 200 پرسشنامه در جامعه مورد پژوهش توزیع شد، که در نهایت، 181 پرسشنامه به صورت کامل گردآوری شد و در مرحله سوم نیز برای ارایه مدل تاییدی پژوهش تعداد 463 نفر حجم نمونه مشخص شد. روایی ابزار پژوهش به صورت سازه ای تایید شد. پایایی پرسشنامه نیز از طریق آلفای کرونباخ 911/0 محاسبه شده بود. نتایج اجرای آزمون معادلات ساختاری و مدل تاییدی فرهنگ نوآوری نشان داد، بالاترین ضریب مسیر به ترتیب، مربوط به سازمان یادگیرنده، مولفه ابتکار، مولفه ریسک پذیری و مدیریت تعارض بود. با توجه به نتایج اجرای پژوهش پیشنهاد شد، در محل کار تشویق به یادگیری تیمی صورت پذیرد و به توانایی فردی اعضا در سازمان توجه شود.در ضمن آرمان مشترک سازمان برای افراد بصورت شفاف ارایه شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ، نوآوری، خلاقیت، مدارس متوسط نظری
  • عباس اردستانی*، افسانه شریفی صفحات 631-650
    هدف پژوهش حاضر، نیازسنجی فعالیت ها و دوره های آموزشی- ورزشی دانشگاه فرهنگیان در بخش همگانی و قهرمانی از دیدگاه دانشجو معلمان بود. جامعه آماری شامل دانشجومعلمان ترم های چهار و بالاتر دانشگاه فرهنگیان در سال تحصیلی400-1399 بود (70000 نفر). براساس جدول مورگان، اعضای نمونه 400 نفر  بهصورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته نیازسنجی در دو بخش وضعیت موجود و موضعیت مطلوب با چهار مولفه (سخت افزاری ورزش همگانی، نرم افزاری ورزش همگانی، سخت افزاری ورزش قهرمانی و نرم افزاری ورزش قهرمانی) استفاده شد. روایی پرسشنامه با نظر متخصصان و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی تایید شد. برای تحلیل داده ها از t تک نمونه و t مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد در بخش ورزش همگانی پیاده روی و والیبال، و در بخش ورزش قهرمانی فوتبال و فوتسال در اولویت بود. از دیدگاه دانشجومعلمان وضعیت موجود امکانات سخت افزاری و نرم افزاری ورزش همگانی و قهرمانی در وضعیت مطلوب نمی باشد. همچنین، بین دیدگاه دختران و پسران نسبت به امکانات سخت افزاری و نرم افزاری ورزش همگانی تفاوت معنادری مشاهده نشد. اما بین دیدگاه پسران و دختران نسبت به امکانات سخت افزاری ورزش قهرمانی و امکانات نرم افزاری ورزش قهرمانیتفاوت وجود داشت. بنابراین، انتظار می رود مسیولان ورزش دانشگاهی به منظور کسب موفقیت، افزایش سلامت و تعالی دانشجومعلمان و برای اثربخشی فعالیت ورزشی فوق برنامه و تامین ارضای نیازهای آن ها به انتخاب مسیولان متخصص و مربیان مجرب، علایق دانشجویان،  به کارگیری اطلاعات علمی و تجهیز امکانات لازم توجه بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: ورزش همگانی، ورزش قهرمانی، امکانات سخت افزاری، امکانات نرم افزاری
  • حسن شامیان*، علیرضا بادله صفحات 651-677
    هدف پژوهش شناسایی عوامل ارتقای تعهد سازمانی نیروی انسانی شاغل در دانشگاه فرهنگیان بود. در مطالعه کیفی، نظریه برخاسته از داده ها و از طرح نوخاسته گلیزر عوامل ارتقای تعهد سازمانی نیروی انسانی شاغل در دانشگاه فرهنگیان شناسایی شد. بر اساس معیار اشباع نظری 19 نفر به روش هدفمند انتخاب شدند، ابزار گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته بهره گرفته شد. میزان پایایی بین کدگذاران 78/0، و پایایی کدگذاری مجدد 80/0 به دست آمد. برای شناسایی مضامین و مقوله های تعهد سازمانی نیروی انسانی شاغل در دانشگاه از روش تحلیل مضمون استفاده شد. در نهایت، پس از کدگذاری پژوهشگر، 6 مولفه فردی، رفتاری، روان شناختی، مدیریتی، سازمانی و انگیزشی به عنوان مولفه های موثر بر ارتقای تعهد سازمانی نیروی انسانی شاغل در دانشگاه فرهنگیان شناخته شدند و مولفه روان شناختی با ضریب استاندارد 91 درصد بیشترین نقش و مولفه فردی با ضریب استاندارد 59 درصد کمترین نقش را در تبیین ارتقای تعهد سازمانی نیروی انسانی داشتند. در بخش کمی، با استفاده از روش طرح نمونه گیری هدفمند از بین استادان هییت علمی و کارکنان دانشگاه فرهنگیان 260 نفر (149 نفر مرد و 111 نفر زن) به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند. ابزار پژوهش در فاز کمی پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر مصاحبه بود. بر اساس نتایج تحلیل عاملی، معیارهای روان شناختی و رفتاری، بیشترین تاثیرگذاری را در ارتقای تعهد سازمانی داشتند. این بدین معناست که با بالابردن سطح اعتمادسازی، آموزش و آگاهی بخشی به کارکنان، حفظ ارزش های انسانی، ایجاد محیطی سالم و عاری از هرگونه استرس و تنش هایی که امنیت شغلی را به مخاطره می اندازد، باعث ارتقای تعهد سازمانی دانشگاه فرهنگیان خواهد شد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، نیروی انسانی، عوامل ارتقای تعهد، دانشگاه فرهنگیان
|
  • Anita Homayoonfard *, Irandkoht Fayaz, Sayedmahdi Sajadi, Reza Saki Pages 7-36
    The goal of this research is investigate teacher as a scholar and its role in reducing the gap in educational theory and practice . The present research method is analytical and conceptual and linguistic analysis and transgressive logical analysis. Documents analyzed included views of experts, books, background studies and related research in the field. Findings of the research showed; teacher as action researcher is faced with shortcomings in reducing the gap in educational theory and practice and requires modification and reconstruction by a scholarship approach through its strengths and abilities. Teacher as a scholar due to have features such as interpersonal nature, the existence of four arenas of exploration, integration, application, teaching and learning, the ability to provide results to others, to be in the praxis paradigm, to follow the common academic model in research and to have certain stages in conducting scholarship can, while resolving the teacher's weaknesses as an action researcher, it also reduces the gap between educational theory and practice. the view of the teacher as a scholar, while removing the gap between the education system and higher education and creating a bridge between them, has put the application of the knowledge generated in practice into action
    Keywords: Scholarship, Researcher teacher, Action research, Theory, Educational practice
  • Hamidreza Hajibabaei *, Hamidreza Mirazimi, Ebrahim Masouri Pages 37-63

    The document of fundamental change in education of the Islamic Republic of Iran was the first step in policy-making of the Islamic system to realize the moral ideals of the education system of the Islamic Revolution of Iran, which shows the depth of the foundations of education in Islam and high-level documents, including the Constitution. Be. Concepts and manifestations of ethics and education The document of fundamental change in education of the Islamic Republic of Iran is all rooted in faith in God Almighty and monotheistic lifestyle (Hayat Taybeh) and the theoretical and practical life of people trained in the divine school of the Holy Prophet of Islam (peace be upon him). And the Ahl al-Bayt, infallibility and purity (peace be upon them) are well reflected in it.

    Keywords: Education, upbringing, educational field, Transformation
  • Abdolreza Arabzadeh *, Rasul Hosseini, Masoumeh Oladian Pages 65-89
    Teacher training is a program for teacher professional development and competence that is created through the process of education and preparation, prerequisites for the teaching profession and readiness to face its challenges. At Farhangian University, this mission will be carried out by implementing practicum programs based on a reflective teacher. With this importance, the present study explains the philosophy of establishing a practicum system based on reflective teacher in Farhangian University and identifies the necessary areas and structures for its realization. The present study is qualitative and phenomenological. Participants in this study are experts, planners and policy makers of Farhangian University. Purposeful sampling method (desirable cases) was used to interview experts in the field of Farhangian University. In this regard, purposeful theoretical saturation in the data was achieved by semi-structured interviews with 14 people. Findings. Also, the necessary elements for the realization of this program include professors trained at Farhangian University; appropriate educational environment; financing ; and the interactive structure between Farhangian University and ministry of education .
    Keywords: Farhangian University, Reflective teacher, Reflective Teacher Practicum System, Philosophies, Elements
  • Mozhdeh Alizadeh *, Morad Yaridehnavi Pages 91-117
    The purpose of this study is"phenomenology of the concept of sustainable teachers in students'student experience".Based on this,13 students of Shahid Bahonar University of Kerman were selected by voluntary-purpose sampling method and they were interviewed semi-structured.The research method was qualitative and phenomenological.Interviews were analyzed using the clyzer method.The research findings indicate that a lasting teacher is a teacher who tries to observe three dimensions,which are in fact the same as the main themes,in himself or in their education.These three main dimensions or themes include the educational dimension,the physical dimension and the communication-moral dimension.In the educational dimension four sub-themes were obtained,including paying attention to the motivation of students'progress,self-empowerment,commitment and using various teaching methods and techniquesThe second theme included the apparent dimension,with asub-theme of preserving the honors related to the role of teacher,the third theme also included the two sub-themes of being receptive and avoiding moral virtues and acquiring good moral virtues in them.Analysis of the content of students statements revealed that most ofthe extracted codes belonged to the communication-ethical dimension and this shows that students pay more special attention to how to communicate and maintain teachers'morals in relation to themselves Afterthat,there was an educational dimension of more attention thanthe physical dimension
    Keywords: Teachers, enduring, Lived experience, Students
  • SOBHAN SOBHANYJO *, Ali Babaei Pages 119-148
    The main purpose of this research is to investigate the the viewpoints of the faculty members of Farhangian University towards the internship program. The method of this research is qualitative and of the Grounded Theory. The research population was the supervisors on the internship program of Farhangian University of Khuzestan,19 supervisors were selected by targeted sampling method. Analysis Data from semi-structured interviews,was done using Nvivo software and based on the systematic approach of Strauss and Corbin (open, axial, and selective coding) and of paradigm pattern (core category, causal conditions, contextual, interfering, strategies, consequences). Accordingly, "practical and thoughtful, reflective teacher" was chosen as the central phenomenon and other dimensions of the internship model were identified. The conclusions of the current study revealed that the majority of supervisors believe that the new internship plan is highly aligned with the goals of the teacher training but has failed to fulfill them Validation was achieved through triangulation, participant revision, and non-participationer experts and Cohen’s kappa coefficient. One of the important results of this research is the need to adjust the pragmatic structure of the internship in order to adapt the internship program to the field realities.
    Keywords: Internship, Teacher Training Internship, “Reflective teacher”, “the reflective internship ”, “Farhangian University
  • Mokhtar Zakeri * Pages 149-173
    . The main question include What are Roles , tasks and basic directions of Education as Identifying institution. The study used a qualitative research And with The analytical and deductive method is Performed. The results show that two types of injuries can be identified; The first category is related to the field of education of Islamic-Iranian identity to learners, which includes a total of eighteen items, and the second category refers to the identity of the education system itself, which includes four items. Cases such as lack of comprehensive reading and reproduction of components of the education system, lack of coordination of changes within the education system, lack of a clear idea of the Islamic-Iranian identification process and lack of proper completion of the internal processes of education related to the first category and lack of diversity of identities. Lack of comprehensiveness and independence of components, lack of internal compatibility of existing identity contexts
    Keywords: islamic-iranian Identity, practice of education, phenomenological concept of identity, Educational implications
  • Najmeh Eazadpanah *, Hamdollah Manzaritavakoli, Amin Nikpour Pages 175-199

    This Research has been done with the Aim of Designing a Model of Good Character of the Managers of Farhangian University of Tehran Province Using the Teachings of Nahj al-Balagha. The Research Method is Qualitative and Using Thematic Analysis. First, the Text of Nahj al-Balagha in Relation to Themes That Represent the Good Character of Managers Was Reviewed and 525 Primary Themes Were Extracted. Then, by Summarizing and Categorizing by Coding Method based on Common Concepts, 79 Basic Themes Were Identified as Indicators; Then, by Increasing the Range of Classification, Division of Components and Dimensions, by Delphi Method, in Two Stages and With the Technique of Snowball Sampling, 10 Organizing Themes Under the Title of Components Were Extracted from the Indicators and by Repeating it, 3 Comprehensive Themes Were The Title of the Dimensions of Good Character of Managers was Identified and Explained. The Result Was Presented as A Model of Good Character of Managers Based on the Teachings of Nahj al-Balagha, Which Includes Three Dimensions of Belief, Morality and Behavior.

    Keywords: Good Character, Managers, Nahj al-Balagha, Farhangian University
  • Mohammad Reza Ardalan *, Hosein Majooni Pages 201-228
    The purpose of this study was to investigate the relationship between talent management and social capital. The research population of all primary teachers in District 1 of Shiraz was 3,000. Of this population, a sample of 341 people was selected through simple random sampling method and morgan table. The research method is quantitative, descriptive and correlational study type. The research tool was a questionnaire. Therefore, the talent management questionnaire (2007) and Social Capital Nahapit and Ghasal (1998) were used. To determine the reliability and validity of the tool, Cronbach's alpha techniques and confirmatory factor analysis were used. The results showed the reliability and desirability of the tool. For data analysis techniques described, canonical correlation and multiple linear regression using SPSS 25 software was used. The results showed that: talent management dimensions have a positive and significant focal correlation in alpha 0.01 with a value of 0.778 with social capital and talent management dimensions can explain 451% of the variance percentage of social capital variables
    Keywords: social capital, talent management, Dimensions, Focal correlation
  • Navid Sanaei * Pages 229-256
    The aim of this study was to assess the awareness of new teachers of Farhangian University of Golestan Province about the misconceptions of the sixth grade math textbook. In this study, the level of awareness of new teachers depending on gender, their teaching area to the city and village and the type of their diploma has been investigated. This descriptive study was a survey. The population of this study consisted of all the graduates of Farhangian University of Golestan Province in the academic year 1397-98, who are called new teachers and their number was 302 males and females. Using stratified proportional sampling method, 170 people were selected as the participants. The validity of the questionnaire was obtained using the expert opinion in the field of Mathematics Education and Cronbach's alpha coefficient for reliability was 0.85. Data were analyzed using descriptive statistics (mean, standard deviation and variance) and inferential statistics (one-sample t-test, independent samples t-test and one-way ANOVA). The research findings showed that the level of awareness of new teachers of Farhangian University of Golestan Province about the common misconceptions of the sixth grade math textbook is significantly higher than the average level.
    Keywords: New teacher, Misconceptions, Sixth grade book, Farhangian University
  • Shokoofeh Soleymani *, Farideh Hamidi, Sarah Dazi Pages 257-283

    The aim of this study was to determine the effectiveness of schema-based education on story problem solving skills of second graders. The research was semi-experimental with a pre-test/post-test design and a control group. The statistical population of the study was the second-grade elementary students of Chahshak Shandiz village studying in the academic year 1399-1400. Sampling Method was a two-stage random cluster method and the sample size was 50 students, from which two groups of 25 students were randomly selected as experimental and control groups. The experimental group received twenty sessions of schema-based training and the control group did not receive this method. The research instruments were children's color ion intelligence test, revised version (1956) and researcher-made test of problem-solving questions. Analysis of covariance was used to analyze the results. According to the research results, schema-based education has improved the ability to solve story problems, with an effect size of 0.67 in second grade elementary students with a significant level (P≤0.001). According to the research findings, second grade elementary teachers can use this method to improve arithmetic problem solving skills.

    Keywords: Schematic based education, word problem solving, Math, elementry
  • Mohsen Shakerinasab, Hossein Mahdian *, Mehdi Ghasemi Motlagh Pages 285-303
    The aim of the research was to compare the effect of cognitive restructuring learning and self-regulation learning on the academic buoyancy of male high school students in Bojnord city. This was an applied and semi-experimental research with a pre-test and post-test design with a control group, and the statistical population was male students of the second secondary level of public schools in Bojnord in the academic year 2022-2023. Of these, 45 people were selected by available sampling method and randomly divided into three groups. The research instrument was the academic buoyancy questionnaire of Dehghanizadeh et al (2012) and the experimental groups participated separately in 8 60-minute sessions of cognitive restructuring Beck(2008) and self-regulated learning strategies Pintrich(1995), and the control group did not receive training. The data were analyzed using repeated measures analysis of variance and Benferroni's post hoc test. The results indicated the effectiveness of both methods on academic buoyancy (P<0.001). And among these two methods, the effect of cognitive restructuring training was greater than that of self-regulated learning strategies (P<0.05). The results show that these two methods can be used to increase the academic buoyancy of public school students.
    Keywords: cognitive restructuring learning, self-regulated learning, academic buoyancy, Students
  • Masoomeh Veisi *, Faranak Mosavi, Faramarz Malekian, Mohammad J Karamafrooz Pages 305-335

    The purpose of this study is to provide an appropriate model for the successful implementation of online education from the perspective of school principals. In accordance with the purpose, the research was conducted within the framework of a qualitative approach and using the data analysis method of the foundation. Expert managers of online education in schools of Kermanshah province formed the population of this research. Using purposive sampling method, 13 people were selected as the research sample and data were collected through semi-structured interviews. The validity of the questions was verified using the opinion of experts in the field of online education. Data analysis was performed in three stages of open, axial and selective coding using MAXQDA software. The validity of the findings was obtained using the member matching method and peer review. The results show 65 sub-categories and 20 main categories including lesson planning and planning, teaching-learning activities, teacher competence and skills, support and empathy, providing online education, participation and interaction with students, parent participation, use of up-to-date technology In the field of online education, strengthening human and technological infrastructure, protecting users' privacy in cyberspace, classroom atmosphere, assessment, quality development, teacher empowerment, facilitating the teaching and learning process, providing opportunities to update knowledge, improve performance And there was more productivity, flexibility, communication skills and active learning, which were categorized into six main categories including causal conditions, central phenomena, contextual factors, intervening conditions, strategies and consequences.

    Keywords: Grounded theory, Online education, School principals, Successful implementation
  • Nooshafarin Safari *, Mahmood Ekrami, Hossein Hafezi, Ahmad Karimidashtaki Pages 337-365
    The purpose of this study is to evaluate the practicality, validation, and validation of the online learning readiness scale in students of virtual courses. For this purpose, according to self-declaration, 350 undergraduate students of virtual courses were selected by random sampling method and an 18-item online learning readiness questionnaire was administered to students of virtual courses. The validity of the measurement tool in terms of internal coordination (Cronbach's alpha) is 0.945 and the method of retesting the subscales is all above 0.85. Performing the principal components analysis on the construct validity of the questionnaire shows that the materials of the questionnaire are generally correlated with one factor. The rotation of the factors according to Varimax method shows that the theoretical structure of the questionnaire consists of 5 factors: Motivation to learn in online environments, and self-efficacy in online communications) is saturated with a factor load of more than 0.40, which together are 66.65% of the total variance and each with (29.98, 23.19, 18.81, / 85, respectively). 14, and 13.17) explain the percentage of common variance of the online learning readiness questionnaire.
    Keywords: Online learning readiness questionnaire, Validity, Reliability, online students
  • Rasoul Sharifi Najafabadi * Pages 367-399
    This study was conducted in the field of higher education planning with the aim of investigating the process of announcing the need of the provinces for new teachers and its impact on the performance of Farhangian University, for example The field of geography education has been studied during the period of 2012 to 2022. The present research is of applied type and has been done by mixed method. In Quantitatively step, the correlation between the provinces' need for geography teachers and their high school student population, and also, Annual fluctuations in SPSS software were also examined, and then relying on interviews with professors of geography, the impact of this trend on the performance of Farhangian University has been qualitatively analyzed in the form of MAXQDA software. The results show that over the past decade, the declaration of the general need of the provinces for the teachers of geography in the amount of 0.918 was correlated with the population of their students, but it has varied from province to province and from year to year. As a result, fragile conditions have been created for this field at Farhangian University. If this instability continues, the performance of Farhangian University will be weakened.
    Keywords: Higher education planning, teacher needs assessment, Human resources, Teacher training
  • Zahra Azizitorab *, Behnaz Mohajeran, Mohammad Hassani Pages 401-424
    The present study was conducted with the aim of identify the challenges and strengths of the teachers' rating system and provide a model for quality. This research was applied-developmental in terms of purpose and exploratory mix with qualitative-quantitative approach in terms of method. In the qualitative section, according to the use of the experiences of teachers and education experts, the qualitative approach is phenomenological and according to the study of theoretical foundations and research background by the researcher, is interpretive phenomenological. In the quantitative part, according to the use of questionnaire tools, the research approach is a survey. The statistical population in the qualitative section includes Teachers, school principals, experts and experts in Tehran in the field of teacher ranking system and in the quantitative section includes all teachers The primary, first and second secondary schools of 5 districts (north, south,center, east and west) of Tehran were 46351 people. To select a statistical sample in the qualitative part, purposive sampling method and snowball method of 15 people were used to achieve theoretical saturation. In the quantitative section, In the present study, the results showed that the teacher ranking system has faced more challenges in the contextual and structural groups,
    Keywords: eacher Ranking System, the challenges, Strengths, Quality Model
  • Mohammadjavad Liaghatdar, Zahra Mirmosayeb * Pages 425-455

    The scope of education includes all aspects of human existence and morality is one of the areas of education that the entanglement of these two has sometimes led to the identification of these two areas. The purpose of this study is to investigate the curriculum of moral education in Japanese primary schools in order to improve moral education in Iranian schools. The research method is analytical using valid printed and online documents. The result of the research shows that moral knowledge is responsible for expressing values ​​and counter-values ​​and moral education includes cognitive, emotional and behavioral areas and the result is the sustainable formation of human personality. In Japan, the curriculum based on moral education and in Iran, moral knowledge has been considered. In Japan, individual virtue and morality are emphasized along with national and global citizenship education, as students are expected to be able to adapt to the social environment, the ability to think and act effectively by learning about moral education.According to the upstream documents in Iran, which are intended to pay attention to themselves, others, nature and God, the experience of the Japanese moral curriculum can be used to achieve upstream documents.

    Keywords: Ethical Education, Curriculum, Japan, Education system
  • Khosrow Nazari * Pages 457-485

    The purpose of this study is a comparative study of teacher training internship system in Iran and Singapore. This is a qualitative and non-experimental comparative study that was performed using the Brady model which includes four stages of description, interpretation, proximity and comparison. The statistical population included all documents related to the teacher training internship program in Singapore and Iran. Therefore, the latest version of the teacher training internship book from the National Institute of Education of Singapore and the latest revised version of the program instructions and internship title of Farhangian University of Iran were purposefully selected and analyzed as a research sample for data collection. The results of the research, despite slight similarities, indicate significant and fundamental differences between teacher training internships in these two countries in the components of management structure, approach, goals and expectations, content and learning opportunities, role and responsibility of individuals, time and place and methods of evaluation. The results of this study can help the authorities to take steps to improve the teacher training internship system in Iran.

    Keywords: comparative study, internship, Teacher training, Farhangian University, Singapore, Iran
  • Hasan Teymorzadeh, Mohammad Mohammadipour *, Abolfazl Bakhshipour Pages 487-510
    Internet addiction refers to excessive use of the Internet and can affect other social activities. It is essential to identify factors that reduce dependence and reduce addiction to the Internet. this study aimed to identify the effect of Self-Regulated Learning through mediation of Academic Engagement on internet addiction to help control and design effective interventions on preventing it. this study was descriptive - correlation based on structural equation modeling (SEM). In order to achieve this goal, the students of Farhangian University of North Khorasan who were studying in the academic year of 20219 - 2020 were selected as a systematic random sampling and responded to Young Internet Addiction Questionnaire (1998), academic self – regulation (2010) and Reeve academic engagement (2013). Structural equation modeling (SEM) was used to analyze the data. the results showed that academic self - regulation and academic engagement have a negative and significant effect on internet addiction. The academic engagement in the relationship between academic self - regulation and internet addiction has a mediator role and according to fitting indexes (GFI=.92, PCFI=.74, CFI=.91, RMSEA=.075, X2/d.f=2.564 ). The model has good fit.
    Keywords: Internet Addiction, academic self - regulation, Academic Engagement, Structural model
  • Azam Rezaei, Nasim Asghary *, Mohammad Hsan Behzadi, Ahmad Shahvarani Semnani, Mehdi Azhini Pages 511-534

    The purpose of the present study is to investigate the role of representations in the problem solving performance of seventh grade students in solving word problems including proportional reasoning. The statistical population of this study included 8425 seventh grade students and the sample size was 269 people who were selected by convenience sampling method. The research was conducted by a mixed method. Data were collected through two tests taken from Lobato (2010), which were exactly the same in both tests; With the difference that in the second test, next to each task, visual or verbal representation was used. The content and face validity of the questions of both tests were confirmed by experts. To check the reliability, the halving method was used. Guttman coefficient was 0.913 in questions without representation and 0.840 in questions without representation, which has good reliability. Students' performance in solving proportional verbal problems in the second and third grade comprehension was examined and the results showed that most students comparatively multiply values and understand the effect of changing a value on the measured ratio. Also, the data were analyzed using paired t-test. Therefore, the desired effect of using representations in responding to these tasks was confirmed.

    Keywords: Proportional reasoning, Problem Solving, Representation, seventh grade students
  • Sanaz Akbarzadeh, Keyvan Salehi *, Metra Ezati, Amir Teimourzadeh Pages 535-561
    The Present study aimed to identifying the Facilitating and inhibiting factors, Criteria and indicators related to the evaluation of the quality of interpersonal relations between the employees of primary schools. The study in terms of purpose is practical and applied with a qualitative approach and phenomenological method. The study setting was the primary schools in Bojnourd. Participants included teachers, Principals and assistants who were selected from the criterion sampling. The data are collected via semi-structured interviews and were analyzed using the Colaizzi strategy. In order to increase the credibility, transferability, dependability and conformability of the data, peer debriefing, explaining the exact details of the data collection and analysis process, and long-term immersion were utilized. A sequential review of the interviews led to the identification and classification of three social, individual and educational factors, 20 criteria and 48 indicators. The social factor was set up with 9 criteria,, Individual factor with 7 criteria,, and the educational factor was created with 4 criteria. The use of identified factors, criteria and indicators facilitates the development of measuring tools and improving the quality of interpersonal relationships in schools.
    Keywords: Interpersonal Relationships, relationships in schools, quality of interpersonal relationships, staff, school
  • Vahid Fallahi *, Mohammad Narimani, Nasim Esmaili, Solmaz Mousavi Tolun Pages 563-581
    Background & objectives

    academic adjustment plays an important role in the academic achievement and general intercultural experiences of students. The purpose of this study was to determine the role of sense of coherence and hope beliefs in predicting students' academic adjustment.

    Instruments and Methods

    This study was correlational. The statistical population of this study consisted of all second-grade male secondary school students of Farsan, who were studying in the year 2018. Of this sample population, 120 people were selected and responded to questionnaires of academic adjustment, sense of cohesion and hope Beliefs. Data were analyzed by descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and multiple regression.

    Findings

    The results of correlation coefficient showed that the academic adjustment was related positively to agency thinking, pathway thinking and total score of sense of coherence and the components of Comprehensibility and Manageability. The results of regression analysis also showed that variables of sense of coherence and hope beliefs predict about 17 Percent of the variance of academic adjustment in their students.

    Conclusion

    The results show that hope beliefs and sense of coherence are among the variables related academic adjustment in students, which should be presented in educational programs with ways to increase sense of those.

    Keywords: sense of coherence, hope beliefs, academic adjustment, Students
  • Siroos Ghanbari *, Jamal Abdolmaleki, Mohsen Ahmadi, Nasrin Heidari, Morteza Amani Pages 583-607

    The purpose of this study was to model the role of dimensions of teachers' organizational citizenship behavior in school effectiveness. The study population was all secondary school teachers in the fifth district of Tehran. Using two-stage cluster sampling method , a sample of 240 people was selected. The research method is correlation. researcher-made 25-item citizenship behavior questionnaire based on Guy Organ (1988) and a researcher-made 18-item school effectiveness questionnaire based on Chen & Lin model (2011) were used to collect research data. Cronbach's alpha was used to determine the reliability of the instrument and first-order confirmatory factor analysis was used to determine the validity of the instrument. Correlation matrix and structural equation modeling were used to analyze the data using LISREL10.30 software. The results showed that the dimensions of teachers 'citizenship behavior have a positive and significant effect on the school effectiveness variable at the level of 0.05, the effect of the dimensions of teachers' citizenship behavior is from 0.35 to 0.49, which has the most effect on conscientiousness and the least effect. It is related to the dimension of chivalry. The five dimensions of teacher citizenship behavior are able to explain 17% of the variance of school effectiveness, .

    Keywords: Dimensions of organizational citizenship behavior, School Effectiveness, Teachers, Modeling
  • Javad Golban, Hadi Rezghi Shirsavar * Pages 609-630
    The main purpose of this study was to present an appropriate model for promoting the culture of innovation in the offices and schools of theoretical high schools in Tehran. Finally, 463 individuals were identified as the sample size. The sample was selected through simple random sampling method. In this research, based on the use of exploratory and confirmatory factor analysis, the validity of the research has been confirmed as an instrument. The questionnaire was also compiled through Cronbach's alpha of 0.911. The results of the structural equation test and the final model of innovation culture showed that the highest path coefficient is related to the learning organization component with a path coefficient of 0.89 and in the second position, the coefficient of initiative is 0.84 and in the third place is the risk factor, with the path coefficient 0.81 and in the fourth position, the conflict management component has a 0.79 path coefficient. Regarding the results of the research, education was proposed to be a learning organization in the first step in order to strengthen the culture of innovation.
    Keywords: culture, Innovation, Creativity, Theoretical high schools
  • Abbas Ardestani *, Afsaneh Sharifi Pages 631-650
    The purpose of the study was to assess the needs of Farhangian University's educational and sports activities and courses in the public and championship sections from the perspective of student-teachers. The statistical population was students of fourth and upper semester teachers in the academic year 1399-400 and a sample of 400 people were selected by stratified random sampling. To collect data, a researcher-made questionnaire containing hardware and software components in both sports and championship sports was used. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and exploratory and confirmatory factor analysis. Single sample t and independent t were used to analyze the data.The results showed that in public sports, walking and volleyball and in championship sports, football and futsal were in the priority of students, respectively. The current situation of hardware and software facilities of public and championship sports of the university was not in a favorable situation from the perspective of student-teachers (<sig0.05). Also, there was no significant difference between the views of girls and boys regarding the hardware and software facilities of public sports (t = 5.313,> sig> 0.05), but in championship sports (t = 7.146,> sig> 0.05. ), This difference was significant.
    Keywords: public sports, championship sports, hardware facilities, software facilities
  • Hasan Shamiyan *, Alireza Badele Pages 651-677
    This study aims to identify factors promoting organizational commitment of human resources working at Farhangian University. In the qualitative part, through grounded theory research method and Glaser emerging design, factors promoting organizational commitment of human resources working at Farhangian University were identified. Twenty-five faculty members of Farhangian University were selected by purposive sampling. Semi-structured interview was used to collect data. Inter-coder reliability was 0.78, and intra-coder reliability was 0.80. Thematic analysis was used to identify themes and categories of organizational commitment of human resources working at the university. Finally, after the researcher’s coding, six components of individual, behavioral, psychological, managerial, organizational, and motivational factors were recognized as components effective for promoting organizational commitment of human resources. The psychological component with a standard coefficient of 91% had the most effective role and the individual component with a standard coefficient of 59% had the least effective role in explaining promotion of organizational commitment of human resources. In the quantitative part, 260 individuals (149 males and 111 females) were selected as the research sample using purposeful sampling from among the faculty and staff of FarhangianUniversity. The research tool was a researcher-made questionnaire based on the interviews. Based on the results of factor analysis,
    Keywords: Organizational commitment, Human resources, Promoting factors, Farhangian University