فهرست مطالب

پیکره - پیاپی 34 (زمستان 1402)

نشریه پیکره
پیاپی 34 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم رایگانی *، بهناز سلطانی، سید مهدی موسوی نیا صفحات 1-18
    مقدمه

     تقابل سیاسی/ نظامی میان ساسانیان و رومیان، در اواخر عهد باستان، منجربه شکل گیری نوعی هنر تبلیغاتی و بازدارنده شد که می توان آن را «هنر سیاسی» معرفی کرد. این هنر در خدمت طبقه حاکم طرفین نبرد یا صلح، به خلق نمودهای تجسمی در قالب نقش برجسته، سکه، طاق نصرت و همچنین نقاشی می پرداخت. غالب این آثار تجسمی دوران ساسانی و همچنین امپراتوری روم به انگیزه تقابل با هماورد همسایه، برای ضعیف نشان دادن یا تبلیغ چنین حالتی، ایجاد می شد. در این مقاله که باهدف آشنایی با اهمیت تصویر و تاثیر مولفه های تصویری در مخاطب این نوع از هنرهای تجسمی در دوره ساسانی، به رشته تحریر درآمده به سوال چیستی مصداق های تجسمی برهمکنش های سیاسی/ نظامی میان ساسانیان و رومیان و سیر شکل گیری و بهره گیری از این نمودها پاسخ داده می شود.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نظر نوع، کیفی و از نظر روش شامل مطالعات استنادی و بررسی های میدانی نگارندگان است که به روش تحلیل توصیف تاریخی ارائه شده است..

    یافته ها

     آثار مورد مطالعه نشان داد که کارکرد آن ها به منظور تبلیغ و بازدارندگی نظامی، بالا بردن قدرت چانه زنی در معادلات و مذاکرات فی مابین شاهنشاهی ساسانی و امپراتوری روم بوده است. بهره گیری از تصویر به عنوان یکی از اساسی ترین فعالیت ها در دوران جنگ سرد میان ساسانیان و رومیان مورد توجه بوده است که اقناع مخاطب داخلی در کنار مشروعیت یابی برای ساسانیان و توجیه هزینه های ناشی از نبرد برای رومیان را به دنبال داشته است.

    نتیجه گیری

     نتیجه گیری پژوهش حاضر حاکی از آن است که بهره گیری از نمودهای تجسمی برای به رخ کشیدن قدرت خودی و مذلت دشمن شکست خورده در میان ساسانیان و رومیان سابقه ای دیرینه داشته ودر آثار بررسی نیز نمودهای آن به وضوح دیده شده است.

    کلیدواژگان: هنر سیاسی، شاهنشاهی ساسانی، امپراتوری روم، مصداق های هنر تجسمی
  • آزاده پشوتنی زاده * صفحات 19-36
    مقدمه

     فرش های ایرانی متعددی با نقشمایه پادشاهان اساطیری پیشااسلامی در موزه ها  موجود است که ساختار بیشتر آن ها ساختار مشابه است و در آن ها پادشاهان با اسامی باستانی خویش و همراه با موجودات متافیزیکی تصویر می شوند و دارای سه سطح بندی؛ نخست جایگاه پادشاه و فره کیانی؛ دوم  جایگاه اجنه/ دیوان و سوم جایگاه سربازان هستند. در این گونه فرش ها تغییرشکل مفاهیم متافیزیکی پیشااسلامی به شکل های نمادین منجرشده است.  این پژوهش که باهدف شناخت پادشاهان اسطوره ای در فرش های تصویری ایران تدوین شده، در پی پاسخ به سوالات پیش رو است.  طراحان ایرانی فرش با بهره گیری از قابلیت رسانه ای فرش، این سطح بندی سه گانه پیش گفته  را چگونه انتقال داده و نمادهای بیانگر حمایتگری ایزد مهر و ایزدبانوی ناهید از پادشاهان ادوار اسلامی در این فرش ها چیست؟

    روش پژوهش: 

    این پژوهش ماهیتی کیفی دارد و پژوهشی بنیادی محسوب می شود. جمع آوری اطلاعات از کتابخانه ها و موزه ملی فرش ایران است. و شیوه  بیان آن روش توصیفی و تحلیلی است.

    یافته ها

     وجود نمادهای پیشااسلامی در ترکیب با داستان پیامبران سامی، آمیخته به تصاویر پادشاهان دوران اسلامی ایران در نقشمایه هایی چون گوی نورانی در پشت تخت گاه متعلق به سطح نخستین، اجنه در بخش میانی، سربازان و وزرا در آخرین سطح، از ترکیبات منحصربه فرد فرش های تصویری ایران است. در اندیشه طراحان فرش، نیروهای متافیزیکی همچون پلی وسیله انتقال مفاهیم پیشااسلامی را به نقشمایه پادشاهان اسلامی فراهم کرده اند.

    نتیجه گیری

     اسطوره شناسی و دانش بصری طراحان فرش های تصویری ایران منجر به انتقال مفاهیم متافیزیکی موجود در اسطوره های پادشاهان پیشااسلامی و پیامبران سامی به نقشمایه های پادشاهان اسلامی گردیده است که نماد ایزدبانوی ناهید در قالب حوض آب و ایزد مهر به فرم گوی نورانی نمود یافته است.

    کلیدواژگان: فرش های تصویری ایران، پادشاهان اسطوره ای و اسلامی، مهر و ناهید، پیامبران سامی
  • محمدرضا نعمتی، میلاد باغ شیخی * صفحات 37-55
    مقدمه

     سکه ها، از منابع مهم شناخت تاریخ گذشته بشر و از اسناد مهم تاریخی هستند. که با مطالعه آن ها از لحاظ فنی (جنس، آلیاژ) و محتوایی (نقوش و مضامین سکه) بسیاری از ابعاد مختلف تحولات سیاسی، اجتماعی، هنری و مذهبی دولت ها بازیابی می شود. در پژوهش حاضر که با هدف شناخت مسکوکات دوره ایلخانی به تحریر درآمده، تلاش شده، تا با توصیف و تحلیل نقوش و نوشتار سکه های موزه «باغ فین» به ارتباط آ ن ها با مذهب و سیاست این دوره پرداخته شود و به پرسش چیستی مضمون سکه های ایلخانی موزه «باغ فین» و نمودهای بصری رایج آن ها پاسخ داده می شود.  

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف بنیادی است که با جمع آوری اطلاعات و داده های کتابخانه ای و میدانی (موزه ملی باغ فین کاشان) به شیوه تحلیلی- تاریخی به تحریر درآمده است.

    یافته ها

     یافته ها حاکی از آن است که در میان سکه های ایلخانی موجود در موزه ملی باغ فین کاشان، سکه ها به سه حاکم ایلخانی ازجمله «غازان محمود» (694 - 703 ه.ق)، «اولجایتو» (703716 ه.ق) و «ابوسعید» (716736 ه.ق) تعلق دارد که بیشترین آن ها متعلق به ابوسعید و سه قطعه مسکوکات متعلق به شاهزادگان دوره فترت (محمدخان و انوشیروان) است. به طور کلی، نوشتار مرتبط با مذهب شیعی (اسامی ائمه اطهار (ع)) و تسنن (اسامی خلفای راشدین)، قاب های تزیینی هندسی متشکل از دایره، نقوش گیاهی و اجرام آسمانی و نقوش با کاربری تمغا، ازجمله نمودهای بصری به کار رفته در سکه های ایلخانی موزه ملی باغ فین کاشان هستند.

    نتیجه گیری

     نوشتار سکه های ایلخانی موزه ملی باغ فین مرتبط با مذهب شیعه (اسامی ائمه اطهار (ع) و تسنن (اسامی خلفای راشدین) است. قاب های تزیینی هندسی متشکل از دایره، نقوش گیاهی، اجرام آسمانی و نقوش با کاربری تمغا، ازجمله نمودهای بصری به کار رفته در این سکه هاست که به مانند دیگر دوره های تاریخی ایران مذهب و سیاست  عصر خود را بازنمایی کرده اند.

    کلیدواژگان: ایلخانی، مسکوکات، کاشان، موزه ملی باغ فین، عناصر بصری، شعائر مذهبی
  • افسانه بویری، میترا شاطری * صفحات 56-75
    مقدمه

     ابزارهای نجومی در ادوار مختلف برای رصد احوال کواکب و ستارگان، جهت اطلاع از زمان و پیش بینی آینده ساخته می شدند. آن ها برای رصدخانه ها در ابعاد بزرگ و برای دانشمندان در ابعاد کوچک و قابل حمل تولید می شدند. با پیشرفت دین اسلام و نیاز به آگاهی از اوقات شرعی و تعیین جهت قبله، ساخت ابزارآلات غیررصدی همچون قبله نما، قطب نما و ساعت های آفتابی با همکاری میان دانشمندان ستاره شناس و هنرمندان فلزکار رونق یافت. از آنجایی که تاکنون عمده پژوهش های انجام شده در این حوزه، بر ابزارآلات رصدی و به صورت ویژه اسطرلاب متمرکز بوده است، در پژوهش حاضر، مطالعه آرایه های «ابزارآلات غیررصدی» دوره صفویه مدنظر قرارگرفت. بررسی فرم، نوع، جنس، به ویژه نقوش و فنون تزئینی ابزارآلات غیررصدی دوره صفویه (به علت پیشرفت قابل ملاحظه علم نجوم و به تبع آن ابزارهای وابسته به آن در این دوره) هدف پژوهش حاضر است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از منظر روش، توصیفی- تحلیلی و تطبیقی بوده و داده های مورد استفاده از طریق منابع کتابخانه ای و بررسی های میدانی در موزه های داخل و یا سایت موزه های خارج از ایران جمع آوری شده است. در پژوهش حاضر، 35 ابزار از دوره یاد شده مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

     داده های پژوهش حاکی از آن است که ابزارآلات نجومی غیررصدی بیشتر در چهار نوع کره های فلکی، قبله نما، قطب نما و ساعت های آفتابی بوده و عمدتا از جنس برنج ساخته شده اند. در دوره صفوی درکنار اشکال صور فلکی و کتیبه ها، از نقوش گیاهی، ادعیه و اشعار فارسی به خط نسخ و نستعلیق برای تزئین استفاده شده است. همچنین فنون تزئینی به کار رفته در ابزارآلات این دوره، علاوه بر حکاکی، مرصع کاری، نقره کوبی، طلاکوبی و مشبک کاری بوده است.

    نتیجه گیری

     عمده ابزارهای غیررصدی ساخته شده دوره صفوی، کارکرد شخصی داشته و بیشتر جهت راه یابی و تشخیص جهت قبله و اطلاع از اوقات شرعی به کار می رفته اند و به عنوان پیش کشی نیز کاربرد داشته ‍اند. به نظر می رسد دلیل ساخت و تولید این اشیا در دوره صفوی، گسترش قابل ملاحظه روابط تجاری، سیاسی و ازدیاد سفرها و رونق ارتباطات با اروپائیان بود و وجود خط رومی بر روی برخی از این اقلام متاثر از این روابط بوده است.

    کلیدواژگان: ابزارآلات غیررصدی، آرایه های تزئینی، کره فلکی، قطب نما، قبله نما، ساعت آفتابی
  • سکینه خاتون محمودی *، سید ابوتراب احمد پناه صفحات 76-90
    مقدمه

     نقش و کارکرد ایدئولوژیک تصاویر در شاهنامه های مصور و از آن جمله «شاهنامه طهماسبی» از گسترده ترین مباحث گفتمانی پیرامون این اثر ارزشمند است. مساله تاویل گرایی متون حماسی به عنوان موقعیتی راهبردی برای تبیین ساختار قدرت در عصر صفوی از دیگر موضوعات قابل توجه در این حیطه است. برخی از این تصاویر، به واسطه پیوستگی با یک شخصیت اسطوره ای خاص، اهمیت بیشتری پیدا کرده و روایت حماسی آن ها با کنش های تاریخی درهم تنیده شده است. روایت «تسخیر دژ بهمن توسط کیخسرو» از این جمله است. بنابراین مهمترین مساله پژوهش حاضر، تبیین چگونگی کارکرد و بازنمایی قدرت در نگاره مذکور است. انجام یک تحلیل دقیق از «نگاره تسخیر دژ بهمن توسط کیخسرو» برمبنای نشانه های تصویری موجود در نگاره و انطباق آن با مولفه های برون متنی هدف این پژوهش است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش مبتنی بر شیوه توصیفی- تحلیلی بوده، داده های آن با جستجو در منابع کتابخانه ای و اسنادی گردآوری شده است. شیوه تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش کیفی، با در نظر گرفتن مضمون روایی و تصویری، به روش تحلیل گفتمان انتقادی انجام گرفته است.

    یافته ها

     یافته های این پژوهش حاکی از آن است که در نگاره تسخیر دژ بهمن توسط کیخسرو، راهبردهایی نظیر قطب بندی، بازنمایی مثبت گروه خودی و بازنمایی منفی دیگری برای نشان دادن برتری کیخسرو به کار گرفته شده است. خوانش لایه های معنایی اثر در ارتباط با جهان پیرامون متن، نشانگر دلالت این اثر به رخدادهای تاریخی پیرامون نگاره در تطابق با نگرش و عملکرد پادشاهان صفوی است. به نظر می رسد بازتولید روایت اسطوره ای تسخیر دژ بهمن، به عنوان مهمترین بخش حماسی «شاهنامه فردوسی»، در فضای سیاسی- فرهنگی روزگار صفوی، مجالی راهبردی برای ترسیم آرمان های شاهانه بوده است.

    نتیجه گیری

     در نگاره «تسخیر دژ بهمن توسط کیخسرو» نوعی رابطه فرازمانی میان روایت اسطوره ای و روایت تاریخی دیده می شود. الحاق «بافت تاریخی» به «بافت اسطوره ای»، از دیگر موارد قابل توجه در این حیطه است. به نظر می رسد بازتولید روایت اسطوره ای تسخیر دژ بهمن، به عنوان مهم ترین بخش حماسی شاهنامه فردوسی، در فضای سیاسی- فرهنگی روزگار صفوی، مجالی راهبردی برای ترسیم آرمان های شاهانه بوده است.

    کلیدواژگان: کیخسرو، نگاره، دژ بهمن، شاهنامه طهماسبی، تحلیل گفتمان انتقادی
  • محدثه صابر، سمیرا رویان * صفحات 91-106
    مقدمه

     تصویرگری تاریخ ثبت تصویری واقع گرایانه یک رویداد تاریخی نیست، بلکه ابزاری برای بازتعریف یک رویداد تاریخی به واسطه رسانه تصویری است. در بازنمایی تصویری تاریخ، هم جزئیاتی که قابلیت بیان کلامی ندارند تصویرسازی می شوند و هم نگرش جوامع نسبت به ماهیت رویداد تاریخی نمایان می گردد. مطالعه آثار ژانر نقاشی تاریخی اروپا و آمریکا در خلال قرون 18 تا دهه اول قرن 21 میلادی نشان دهنده چندین دوره گذار و تحول است. این نقاط عطف را می توان در گذار از نئوکلاسی سیسم به مدرنیسم و مدرنیسم به پست مدرنیسم تشخیص داد. لذا هدف پژوهش حاضر تبیین چگونگی تحول نقاشی تاریخی در گذار از نئوکلاسی سیسم به پست مدرنیسم در نسبت با معرفت دوران است. مساله این است که تغییر در نگرش جوامع نسبت به مفهوم تاریخ چه تحولی در شیوه بازنمایی تصویری تاریخ در ادوار یاد شده ایجاد کرده است.  

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نوع کیفی است که به روش توصیفی-تحلیلی با رویکرد تاریخی انجام شده است و روش گردآوری اطلاعات اسنادی است. بر این اساس، مصداق ها از جامعه آماری مشخص که بر مبنای تعریف نقاشی تاریخی در بازه زمانی مذکور محدود گردیده اند به روش انتخابی و بر مبنای معرف بودن در معیارهای مورد نظر گزینش شدند و با رویکرد دیرینه شناسی مورد تحلیل قرارگرفتند. دیرینه شناسی تصویر یک روش تحلیل تاریخی با تاکید بر «نقاط گسست» به جای «پیوستگی» و «تکرار» است.

    یافته ها

     تحلیل ها نشان دادند که اسلوب و محتوای نقاشی تاریخی در گذار از نئوکلاسی سیم به مدرنیسم و مدرنیسم به پست مدرنیسم متحول شده است؛ به گونه ای که تصویرگری مضامین اسطوره ای و تاریخی مربوط به گذشته دور در نقاشی های اواخر قرن 18 میلادی جای خود را به تصویرگری رخدادهای معاصر دادند. در مدرنیسم هنری، سبک های تصویرگری تاریخ و در پست مدرنیسم موضوع و مخاطبان این ژانر تغییرات اساسی داشتند؛ همچنین کارکرد نقاشی تاریخی از اسطوره سازی و بزرگ نمایی یک رویداد تاریخی به عادی سازی و حتی به چالش کشیدن آن تغییر یافت.

    نتیجه گیری

     تصویر گری تاریخ رابطه مستقیم با مفهوم تاریخ در ادوار مختلف داشته است. از آنجا که تا پیش از عصر روشنگری تاریخ یک چرخه تکرار شونده پنداشته می شد، در نقاشی تاریخی نیز ایده آل سازی و اسطوره سازی گذشته مشاهده می شود. در آستانه مدرنیته تاریخ سیر حرکت رویدادها به سمت نتیجه مشخص پنداشته می شد، ولی با فروپاشی انگاره پیشرفت روایت های تاریخی متکثر و موضعی اهمیت یافتند. همین رویکرد در سبک و موضوع نقاشی تاریخی این ادوار بازتاب یافته است.

    کلیدواژگان: دیرینه شناسی، نئوکلاسی سیسم، مدرنیسم، پست مدرنیسم، تصویرگری تاریخ، نقاشی تاریخی
|
  • Ebrahim Raiygani *, Behnaz Soltani, Mehdi Mousavinia Pages 1-18
    Introduction

     The political/military confrontation between the Sassanids and the Romans, in late ancient times, led to the formation of a kind of propaganda and deterrent art, which can be called "political art". This art served the ruling class of the war or peace parties, creating visual representations in the form of reliefs, coins, triumphal arches, and paintings. Most of these visual works of the Sassanid era and also the Roman Empire were created with the motivation of confrontation with the neighboring country, to show the weakness or promote such a situation. In this article, which was written to identify the importance of the image and the effect of image components on the audience of this type of visual art in the Sasanian period, the following question is addressed: "What are the visual representations of political/military interactions between Sassanids and Romans, the process of formation, and use of these representations"?

    Research Method

     This research is qualitative, and in terms of method, it includes citation studies and field surveys of the authors, which are presented using the method of historical descriptive analysis.

    Findings

     The studied works showed that their function was to increase the bargaining power in the correspondence and negotiations between the Sassanid Empire and the Roman Empire for propaganda and military deterrence. Using the image as one of the most basic activities during the Cold War between the Sassanids and the Romans has been considered, which sought to persuade the local audience along with legitimizing the Sassanids and justifying the costs of the battle for the Romans.

    Conclusion

     The use of visual representations to show off the power of the insider and the humiliation of the defeated enemy has a long history among the Sassanids and Romans, and its manifestations have been clearly seen in the research works.

    Keywords: Political Art, Sassanid Empire, the Roman Empire, Visual Art Representation
  • Azadeh Pashotanizade * Pages 19-36
    Introduction

     Many Iranian carpets with motifs of pre-Islamic mythological kings are available in museums, almost all of which have the same structure. These kings are depicted with their ancient names and with metaphysical beings, which have three levels. First, the position of the king and Farrah Kiani, second, Goblin/Divan place, and third, soldiers' place. In such carpets, the transformation of pre-Islamic metaphysical concepts has led to symbolic forms. This research, which was compiled to identify the mythical kings in the pictorial carpets of Iran, seeks to answer the following questions: "Using the medium function of the carpet, how did the Iranian carpet designers convey the aforementioned triple layering and what are the symbols of protecting the god Mehr and the goddess Nahid from the kings of the Islamic eras in these carpets"?

    Research Method

     This research is qualitative and fundamental. The data is collected from libraries and the National Carpet Museum of Iran using the descriptive-analytical approach.

    Findings

     The existence of pre-Islamic symbols in combination with the story of Semitic prophets, mixed with the images of the kings of the Islamic era of Iran in motifs such as a luminous sphere behind the throne belonging to the first level, goblins in the middle part, soldiers and ministers in the last level, is one of the unique combinations of Iranian pictorial carpets. In the thought of carpet designers, metaphysical forces like a bridge have provided a means of transferring pre-Islamic concepts to the motifs of Islamic kings.

    Conclusion

     The mythology and visual knowledge of the designers of Iranian pictorial carpets have led to transferring metaphysical concepts found in the myths of pre-Islamic kings and Semitic prophets to the motifs of Islamic kings, where the symbol of the goddess Nahid is in the form of a pool of water and the goddess Mehr is in the form of a luminous sphere.

    Keywords: Iranian Pictorial Carpets, Mythological, Islamic Kings, Mehr, Nahid, Semitic Prophets
  • Mohamadreza Neamati, Milad Baghsheikhi * Pages 37-55
    Introduction

     Coins are one of the essential sources of identifying the history of humanity and important historical documents by studying them from the technical (material, alloy) and content (patterns and themes of coins) perspectives, many aspects of the political, social, artistic, and religious developments of the governments are recovered. In the present study, which was conducted to identify the coins of the Ilkhani period, an attempt was made to describe and analyze the designs and writings of the coins of the "Fin Garden" museum and their relationship with the religion and politics of this period. The following question is addressed: "What is the theme of the Ilkhani coins of the "Fin Garden" museum and their common visual manifestations"?

    Research Method

     The current research is fundamental and data collection was conducted with a library and field method (National Museum of Fin Garden in Kashan) using an analytical-historical approach.

    Findings

     The findings show that among the Ilkhani coins in the National Museum of Fin Garden in Kashan, the coins belong to three Ilkhani rulers, including "Ghazan Mahmud" (694-703 A.H.), "Oljaitu" (716-703 A.H.), and "Abu Sa'id" (716-736 A.H.), most of which belong to Abu Sa'id and three pieces of coins belong to the princes of the Fatrat period (Mohammed Khan and Anoushirvan). In general, writings related to the Shiite religion (names of the Imams (PBUH)) and Sunnite (names of the Rashidin Caliphs), geometric decorative frames comprising circles, plant motifs, and celestial objects, and motifs using Tamga are among the visual representations used in the Ilkhani coins in the National Museum of Fin Garden in Kashan.

    Conclusion

     The writings on the Ilkhani coins in the National Museum of Fin Garden are related to the Shiite religion (the names of the Imams (PBUH)) and Sunnite (names of the Rashidin Caliphs). Decorative geometric frames comprising circles, plant motifs, celestial objects, and motifs using Tamga are among the visual representations used in these coins, which, like other historical periods of Iran, have represented the religion and politics of their era.

    Keywords: Ilkhani, Coins, Kashan, National Museum of Fin Garden, Visual Elements, Religious Rituals
  • Afsaneh Boveyri, Mitra Shateri * Pages 56-75
    Introduction

     Astronomical instruments were made in different eras to observe the condition of stars, to identify the time, and to predict the future. They were produced for observatories in large dimensions and for scientists in small and portable sizes. With the development of Islam and the need to know the religious times and determine the direction of Qibla, the production of non-observational instruments such as Qibla compass, compass, and sundials flourished with the cooperation of astronomers and metalworking artists. Since most of the studies conducted in this field have been focused on observational instruments, especially astrolabes, in the present study, the study of designs of "non-observational instruments" of the Safavid period was considered. The purpose of this research is to examine the form, type, material, especially motifs, and decorative techniques of non-observational instruments of the Safavid period (due to the remarkable progress of astronomy and related instruments in this period).

    Research Method

     The current research is descriptive-analytical and comparative. The data collection was conducted through library sources and field surveys in museums inside or on the sites of museums outside Iran. In the current research, 35 instruments from the mentioned period have been examined.

    Findings

     The data of the research indicates that the non-observational astronomical instruments are mostly in four types of celestial spheres, Qibla compass, compass, and sundials, and they are mainly made of brass. In the Safavid period, along with the shapes of constellations and inscriptions, plant motifs, prayers, and Persian poems in Naskh or Nastaliq were used for decoration. Also, the decorative techniques used in the instruments of this period, in addition to carving, were stone loading, silver inlaying, gold inlaying, and perforation.

    Conclusion

     Most of the non-observational instruments made in the Safavid period had a personal function and were mostly used to find the way and recognize the direction of the Qibla and to identify the religious times and were also used as gifts. It seems that the reason for the construction and production of these objects in the Safavid period was the significant expansion of commercial and political relations, the increase in travel and the prosperity of communication with Europeans, and the presence of Roman script on some of these items was influenced by these relations.

    Keywords: Non-observational Instruments, Decorative Designs, Celestial Spheres, Qibla Compass, Compass, Sundials
  • Sakine Khatoon Mahmoodi *, Seyyed Abotorab Ahmad Panah Pages 76-90
    Introduction

     The ideological role and function of images in illustrated Shahnamehs, including "Tahmasap Shahnameh", is one of the most widely discussed topics in this valuable work. The hermeneutics of epic texts as a strategic situation for explaining the structure of power in the Safavid era is one of the other significant issues in this field. Some of these images have become more important due to their association with a certain mythological character, and their epic narrative is intertwined with historical events. The narration of " The Conquest of Bahman Castle by Kay Khosrow" is in this area. Therefore, the most important problem of the current research is to explain how power works and is represented in the mentioned painting.

    Research Method

     This research is descriptive-analytical, and the data has been collected by searching library and documentary sources. The method of data analysis is qualitative, considering the narrative and visual content using a critical discourse approach.

    Findings

     Strategies such as polarity, positive representation of the insider group, and other negative representations have been used to show the superiority of Kay Khosrow" in the painting "The Conquest of Bahman Castle by Kay Khosrow". The reading of the semantic layers of the work concerning the world around the text shows the implication of this work on the historical events surrounding the painting following the attitude and performance of the Safavid kings. It seems that the reproduction of the mythical narrative of the conquest of Bahman Castle, as the most important epic part of Ferdowsi's Shahnameh, in the political-cultural context of the Safavid era, was a strategic opportunity to depict royal ideals.

    Conclusion

     In the painting "The Conquest of Bahman Castle by Kay Khosrow", a kind of trans-temporal relationship can be seen between the narrative of myths and the historical narrative. The addition of "historical context" to "mythical context" is one of the other notable cases in this area. It seems that the reproduction of the narrative of the conquest of Bahman Castle, as the most important epic part of Ferdowsi's Shahnameh, in the political-cultural context of the Safavid era, was a strategic opportunity to depict royal ideals.

    Keywords: Kay Khosrow, Painting, Bahman Castle, Tahmasp Shahnameh, Critical Discourse Analysis
  • Mohadese Saber, Samira Royan * Pages 91-106
    Introduction

     Historical illustration is not a realistic recording of a historical event, but a tool to represent a historical event through visual media. In the visual representation of history, both the details that cannot be expressed verbally are depicted, and the attitude of the societies towards the nature of the historical event is revealed. Studying the works of the European and American historical painting genre from the 18th century to the first decade of the 21st century shows several periods of transition and transformation. These turning points can be recognized in the transition from neoclassicism to modernism and modernism to postmodernism. Therefore, the purpose of the current research is to explain how historical painting changes in the transition from neoclassicism to postmodernism concerning the knowledge of the era. The problem is that the change in society's attitude towards the concept of history has caused a change in the way of visual representation of history in the mentioned periods.

    Research Method

     This research is qualitative and was conducted using a descriptive-analytical method and a historical approach. The data collection method was citation studies. Accordingly, the samples were selected from a specific statistical population that is limited based on the definition of historical painting in the mentioned time frame and representativeness in the desired criteria and were analyzed using an archeological approach. Image archeology is a method of historical analysis with an emphasis on "points of discontinuity" rather than "continuity" and "repetition".

    Findings

     The analysis showed that the style and content of historical painting have changed in the transition from neoclassicism to modernism and modernism to postmodernism. The depiction of mythological and historical themes related to the past period in the paintings of the late 18th century gave their place to the depiction of contemporary events. In artistic modernism, the styles of depicting history, and in postmodernism, the subject and audience of this genre had fundamental changes. Also, the function of historical painting changed from mythologizing and exaggerating a historical event to normalizing and even challenging it.

    Conclusion

     The depiction of history has had a direct relationship with the concept of history in different periods. Since history was considered a recurring cycle before the Enlightenment era, the idealization and mythologizing of the past can also be observed in historical painting. Threshold of the modernity of history was considered the course of events moving towards a certain result. However, with the collapse of the concept of progress, multiple and localized historical narratives became important. The same approach is reflected in the style and theme of a historical painting of these periods.

    Keywords: Archeology, Neoclassicism, Modernism, Postmodernism, Illustration, History, Historical Painting