فهرست مطالب

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 34 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • شیرزاد طایفی*، کورش سلمان نصر صفحات 7-39

    کشف و دریافت معنای آثار ادبی، همواره مورد توجه منتقدان این عرصه بوده است؛ اما آنچه در این میان اهمیت دارد، به کارگیری رویکردی روشمند برای دستیابی به معانی پنهان در لایه های مختلف متن است. رویکرد ترامتنی، ازجمله دستگاه های نظری کل نگر در میان نظریه های ادبی به شمار می آید که از طریق آن، لایه های معنایی پنهان را می توان کشف کرد. البته این دستگاه نظری در حوزه معناشناختی، صورت بندی دقیقی ندارد؛ با این حال، عناصر آن در نگاهی کل نگر، ظرفیت های معناشناختی خاصی را در محور های هم نشینی و جانشینی معنایی از خود بروز می دهند که تاکنون مورد بررسی قرار نگرفته است؛ مثلا بیش متن، بینامتن و فرامتن روی محور جانشینی معنایی عمل می کنند، پیرامتن روی محور هم نشینی معنایی عمل می کند و سر متن هم روی محور هم نشینی معنایی و هم روی محور جانشینی معنایی عمل می کند. برهم کنش این عناصر نیز به کشف معنای کلی از متن می انجامد؛ از این رو، در پژوهش پیش رو با توجه به دیدگاه تازه «معنایابی ترامتنی» کوشیده ایم ضمن بهره گیری از روش تحلیل کیفی و کمی، با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و کاربست نظریه های ترامتنیت و معنی شناسی، به تحلیل نمایشنامه «کارنامه بندار بیدخش» بهرام بیضایی بپردازیم و ضمن صورت بندی دستگاه نظری تازه، معنای پنهان در لایه های این نمایشنامه را نشان دهیم. نتایج حاصل از این تحلیل نشان می دهد که بیضایی با جانشین سازی و هم نشین سازی عناصر ترامتنی، معنا را به مخاطب انتقال می دهد و معنایابی ترامتنی، دستگاه نظری کارآمدی برای تحلیل این اثر است.

    کلیدواژگان: نمایشنامه، بهرام بیضایی، کارنامه بندار بیدخش، معنایابی ترامتنی، هم نشینی معنایی، جانشینی معنایی
  • منیژه پورعلی، قهرمان شیری* صفحات 41-67

    آثار به جای مانده از هر دوره حکومتی، آیینه تمام عیار فکر و فرهنگ و زبان آن دوران است. بازتاب ایدئولوژی و ذهنیت و زبان و سیر و سلوک ار کان قدرت، تاثیر مستقیم و غیرمستقیم در شکل دهی به محتوی و ساختار آن دسته از آثار مکتوب دارد که نقش عمده در هویت بخشی به ماهیت قومی و زبان ارتباطی و گفتمان فکری را عهده دار است. از آن جا که قدرت حاکم بر دوره صفوی از سه بخش پادشاهان صفوی، قزلباشان سپاهی و عالمان دینی تشکیل شده بود و این سه گروه از سه گفتمان نظامی، دینی و عرفانی برخوردار بودند، سه نوع زبان متفاوت و متناسب با گفتمان خود برای برقراری ارتباط با مردم داشتند. اشتراک در مقاصدی چون حفظ قدرت و استمرار سلطه سیاسی بر مردم، اغلب موجب کنار آمدن با تضادهای فکری و فرهنگی بین عرفان، مذهب و سپاهی گری می شد و به همان سان که از سه زبان شخصیت پرست عرفان و معنویت گرای مذهب و خشونت نظامیان برای تسلط بر جامعه استفاده می کردند، از امکانات موجود در هر سه گفتمان نیز برای نگارش آثار ادبی و تاریخی بهره می گرفتند و آثاری مخصوص و متناسب با شیوه حکومت داری خود خلق می کردند که این تاثیر قدرت بر زبان نثر آن دوره نمایان است. از آن جا که از نظر جامعه شناسی زبان، زبان ابزار اعمال قدرت است و از این طریق علوم انسانی را به علوم اجتماعی و زبان شناسی پیوند می دهد، این پژوهش به گفتمان تاثیر قدرت بر کتاب عالم آرای صفوی از منظر جامعه شناسی زبان می پردازد و مشخص می کند که کدام قدرت ها با چه بسامدی و در چه قالبی بر نثر این کتاب تاثیر گذاشته اند.

    کلیدواژگان: قدرت، گفتمان قدرت، جامعه شناسی زبان، صفویه، عالم آرای صفوی
  • پرنیان زارع پور، نجمه دری*، غلامحسین غلامحسین زاده صفحات 69-98
    هدف این پژوهش تشخیص معیارهای ژانرشناختی رمان های غنایی کریستین و کید نوشته هوشنگ گلشیری و به سوی فانوس دریایی نوشته ویرجینیا وولف، با تکیه بر دیدگاه ادبیات تطبیقی است. روش پژوهش نیز از نوع توصیفی- تحلیلی و متکی بر منابع کتابخانه ای است. در این مسیر، ویژگی های اصلی شعر غنایی که خاستگاه ژانر غنایی است، با آراء رالف فریدمن تطبیق داده شده است. وی آغازگر بحث رمان غنایی در ادبیات جهان است. از سوی دیگر، پنج عامل ژانرشناختی درون متنی و برون متنی رمان درنظر گرفته شده است؛ یعنی ویژگی های فرمی و محتوایی (محتوا، پیرنگ و طرح، راوی و زاویه دید، شخصیت و شخصیت پردازی، زبان و لحن و صحنه)، نسبت اثر با گفتمان ها، کارکرد بیرونی اثر و مخاطب. نتایج حاصل از بررسی عوامل ژانرشناختی با مولفه های ژانر غنایی سنجیده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که رمان های مذکور از نوع غنایی هستند. تحلیل ژانرشناختی این رمان ها نیز چنین است: ویژگی های فرمی و محتوایی در خدمت مولفه های غنایی (درون نگری و برجسته سازی) است؛ با رمان های روان شناختی و جریان سیال ذهن تناسب دارند؛ گفتمان مدرنیسم بر آن ها غالب است؛ در دوره هایی که بر اثر خفقان سیاسی- اجتماعی یا بر اثر ثبات سیاسی- اجتماعی و عبور از نیازهای اولیه زندگی، نویسندگان به درون نگری روی می آورند، امکان رواج بیشتری دارند؛ کارکرد بیرونی فردی و هنری دارند؛ خواننده آن ها فعال است و با شخصیت همذات پنداری درونی می کند. با توجه به این نتایج، جایگاه ژانرشناختی دو رمان غنایی داخلی و خارجی شفاف شده است.
    کلیدواژگان: رمان غنایی، ژانر غنایی، رالف فریدمن، کریستین و کید، به سوی فانوس دریایی
  • محمد خسروی شکیب* صفحات 99-123

    ضرب المثل ها، از عناصر فرهنگی موجود در جامعه هستند که مسیر اندیشه و تفکر عمومی را نشان می دهند. آن ها اغلب مفاهیم و پیام خود را با فشار و نفوذ زیادی بر کنشگران فرهنگی تحمیل می کنند. سوال این است که راز تاثیرگذاری و فشار کارکردی ضرب المثل ها از کجاست و سازوکارهای درونی و بیرونی حاکم بر ساختار آن ها چگونه است؟ با استفاده از روش کیفی، تحلیلی و کارکردگرایانه می توان گفت ضرب المثل هایی رایج و نافذ هستند که با طرح دوگانه های آشکار و تقابلی در روساخت، مخاطب را بی درنگ به قصه ای آشنا در زیرساخت هدایت کنند. انتقال ذهن مخاطب از نشانگان روساختی به دلالت ها و قصه های فرهنگی و زیر ساختی، هرچقدر آسان تر باشد، نفوذ آن ها بر مخاطب بی درنگ و بیشتر خواهد بود. قصه موجود در زیرساخت ضرب المثل ها با شکل دهی به قالب سازی و طرح واره ذهنی می تواند مانند یک اهرم فشار بر شنونده تاثیر بگذارد و به رشد شناختی، یادآوری و فهم سریع پیام کمک کند. روایت و قصه های فرهنگی موجود در زیرساخت ضرب المثل ها در جهت متقاعدسازی عمل می کنند. آن ها با تاکید بر ساخت گرایی اجتماعی، موجب جمع پذیری می شوند و همچنین با تاکید بر اصالت تصویرسازی و خلق نوعی از اجبار و ضرورت نمایشی، بر مخاطبان تاثیر فوری می گذارند.

    کلیدواژگان: ضرب المثل، روساخت، ژرف ساخت، کارکرد
  • پروین غلامحسینی، پرستو کریمی*، حمیدرضا قانونی، جهانگیر صفری صفحات 125-158
    در مطالعات ادبی، استعاره را رکن اساسی خلاقیت و نمود ویژه فردیت هنری مولف می شمارند. استعاره می تواند در بافت های اجتماعی گوناگون، به وسیله نویسندگان به کار رود تا کارکردهایی در جهت حمایت از گزاره های بنیادین و باورهای یک ایدئولوژی یا نظرگاه خاص ایفا کند. هر بافت اجتماعی، دربردارنده ایدئولوژی غالب و چندین ایدئولوژی مغلوب است. در نبرد میان این ایدئولوژی ها در بافت های اجتماعی، استعاره ها نقش مهمی دارند. فوکونیه و ترنر (1995) مسئله جدیدی را در زبان شناسی شناختی و استعاره مطرح کردند. آن ها نشان دادند که همه استعاره ها از مطابقت حوزه مبدا و مقصد، آن گونه که در دیدگاه لیکاف و جانسون (1980) مطرح شده بود، ساخته نمی شوند. طبق تعریف فوکونیه و ترنر (1999)، فضاهای ذهنی، بسته های مفهومی کوچکی هستند که هنگام سخن گفتن یا تفکر، در ذهن آدمی ساخته می شوند. رمان های معاصر، ازجمله رمان «سگ و زمستان بلند»، به دلیل برخورداری از زبان استعاره مدار و نزدیکی زبانشان به قطب استعاری و همچنین به دلیل فارغ بودن از محدودیت های حاکم بر برخی از انواع رسمی ادبیات، مانند شعر و نثر فنی قدیم، دارای تناسب و ظرفیت بیشتری برای کاربرد این نظریه در نقد هستند. پژوهش حاضر، پژوهشی نظری است که در آن، از روش کتابخانه ای استفاده شده و داده های آن بر اساس روش توصیفی- تحلیلی بررسی شده اند. برای این کار، رمان «سگ و زمستان بلند» پارسی پور به دقت مطالعه و تمامی استعاره های به کاررفته در آن استخراج شد. سپس برای مشخص شدن حوزه مفهومی مورداستفاده در ساخت فضاهای ذهنی آن ها، تمامی استعاره ها مورد توصیف و تحلیل قرار گرفت. طبق نتایج به دست آمده، حوزه های مفهومی به کاررفته در استعاره های رمان «سگ و زمستان بلند» که در ساخت فضاهای ذهنی مطرح شده در نظریه فوکونیه و ترنر نقش دارند، در هشت گروه استعاره های هستی شناختی (پدیده ای یا مادی)، استعاره های شخصیت بخشی، استعاره های جهتی برای هستارهای مثبت و منفی، استعاره های ساختی (حوزه مفهومی اشیا، اعضای بدن، مفهوم زندگی، پدیده های طبیعی و حیوانات)، قابل دسته بندی هستند. به طور کلی، می توان گفت در همه استعاره های ساختی، استفاده از حوزه های مفهومی در ساخت استعاره و انتقال معانی خاص به مخاطبین، به صورت هدفمند انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی و انواع آن، پارسی پور، تحلیل گفتمان، سگ و زمستان بلند، نظریه فوکونیه و ترنر
  • تیمور مالمیر*، حسین اسدی جوزانی صفحات 159-192
    چراغ ها را من خاموش می کنم، نخستین رمان زویا پیرزاد است که موضوعش تنهایی و درون مایه آن ملال و کسالت ناشی از این تنهایی است. این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی، به بررسی و تحلیل روایت و پیوند آن با درون مایه در رمان چراغ ها را من خاموش می کنم ،پرداخته است. شهرت و چاپ های پیاپی رمان چراغ ها را من خاموش می کنم ما را بر آن داشت تا این رمان را از نظر انتخاب و میزان تناسب مواردی همچون راوی، زاویه دید، کانونی شدگی، نظم، تداوم و بسامد با درون مایه بررسی کنیم. مقصود اصلی ما تبیین میزان نوآوری نویسنده در به کارگیری عناصر داستان و تبیین نسبت پیوند روایت و درون مایه رمان است. در بحث راوی و زاویه دید، به علت عدم دراماتیزه شدن متن، راوی، زمان حال روایتگری را با زمان کنش رخدادها می آمیزد. عرضه مستقیم اطلاعات به مخاطب، از نشانه های این آمیختگی است. نویسنده در پرداخت روایت دچار ضعف تالیف شده است. در پرداخت پیرنگ روایت نیز به صورت سنتی عمل کرده و درنهایت، پیرنگی ساده و سرراست ایجاد می کند که نشانی از نگاه نو در آن دیده نمی شود. بررسی نظم، تداوم و بسامد نشان می دهد روایت رمان جزء روایات کلاسیک و سنتی است. نویسنده نتوانسته است به سبب انتخاب ضرب آهنگ کند روایت، درون مایه رمان را به صورتی عمیق و هنری بازنمایی کند.
    کلیدواژگان: زویا پیرزاد، چراغ ها را من خاموش می کنم، درون مایه ملال تنهایی، راوی و زاویه دید، بسامد و نظم در روایت
  • مجید منصوری* صفحات 193-212

    در قصیده مشهور ترسائیه، بیتی وجود دارد که شارحان و مصححان دیوان خاقانی را دچار سردرگمی و تردید کرده است. پیچیدگی اصلی بیت مورد بحث، اشاره ای است که در آن، «بوسیدن ناقوس» به معنی کنایی کافرشدن و خروج از دین اسلام آورده شده است. اشکال اصلی در بیت خاقانی این است که در هیچ یک از متون قدیم، ناقوس بوسیدن نیامده است؛ ضمن اینکه بوسیدن ناقوس به عکس بوسیدن چلیپا و صلیب، در دین مسیحی هرگز شیوع و رواج نداشته است. مع الوصف، افزون بر سخنان گونه گون شارحان دیوان خاقانی، دو مقاله مفصل در نشریات به چاپ رسیده که نخستین مقاله درباره پیشنهاد تصحیح ناقوس بوسیدن به ناقوس نوشیدن است و دومی در دفاع از اصالت ضبط ناقوس بوسیدن و رد مقاله نخست نوشته شده است که البته در هیچ کدام از این دو مقاله حتی یک شاهد اصیل در متون مختلف برای ناقوس بوسیدن و ناقوس نوشیدن آورده نشده است. در این تحقیق بر پایه برخی شواهد از دیوان خاقانی و نیز سایر آثار ادب فارسی نشان داده شده که «ناقوس بوسم» در دیوان خاقانی، حاصل گشتگی و تصحیف «ناقوس کوبم» است. در رسم الخط کهن چون گاه سرکش «ک» و «گ» را نمی گذاشتند، این واج ها به آسانی به «ب» و «ت» و نظایر آن بدل می شده است. همچنین در بخش دیگری از مقاله، توضیحاتی درباره «ناقوس مغان» آورده شده و نمایانده شده است که مقصود از آن، «کوبیدن هاون» در کیش زردشتیان است که به نوعی اذان آن ها قلمداد می شده و نشانه دعوت به حضور در مراسم مذهبی بوده است؛ بنابراین، در اضافه شدن ناقوس به مغان و گبران، خلط آیینی صورت نگرفته و فقط تبدیل اسم خاص به اسم عام رخ داده است.

    کلیدواژگان: خاقانی، قصیده ترسائیه، ناقوس بوسیدن، ناقوس کوبیدن، ناقوس مغان
  • نسرین قربانی، یدالله شکری*، نوید فیروزی صفحات 213-247

    فردوسی در کاربرد قافیه، بسیار باریک بین و دقیق است. یکی از نکاتی که در موضوع قافیه کمتر به آن توجه شده است، بررسی نقش بلاغی قافیه در حوزه های مختلف ادبی و زبانی است. فردوسی در شاهنامه، در برخی موارد و در پایان قافیه از «الف اطلاق» استفاده کرده است که غالب پژوهشگران آن را الف زائدی در نظر گرفته اند که به منظور پرکردن وزن در بیت آمده است و ارزش بلاغی آن را نادیده گرفته اند. در پژوهش پیش رو با عنوان بازاندیشی قافیه های مختوم به «الف اطلاق» از منظر بلاغی و زبانی، تلاش شده با نگاهی دقیق تر، این الف را از منظر زبانی و بلاغی، دقیق تر واکاوی کنیم. از روزگار شمس قیس تا امروز، به دلیل نگاه منفی شمس به این الف، هیچ گاه دیدگاه مثبتی به آن دیده نمی شود. در این مقاله کوشیده ایم دیدگاه های گذشته به این الف را تغییر دهیم و آن را نه به عنوان ضعفی فاحش در شاهنامه، بلکه به عنوان نوعی ویژگی سبکی در دوره ای خاص معرفی کنیم.

    کلیدواژگان: شاهنامه، قافیه، دستور، الف اطلاق، فردوسی
  • زهرا اسمعیل یان آذری، نرگس اسکویی*، حسین داداشی صفحات 249-274
    بازنمایی ایدئولوژی جنسیتی، نشان دادن جهان جنسیتی مولف (باورها، رسوم و سنت ها، کنش های رفتاری مورد انتظار از هر دو جنس، توزیع قدرت میان دو جنس) یا از جایگاه موافق همسو با گفتمان قاهر جامعه یا از دیدگاهی انتقادی در متن است. مسئله اصلی این تحقیق، تحلیل بازنمایی ایدئولوژی جنسیتی در لایه های سبکی مرثیه های شخصی شاعران زن و مرد پارسی گو است. بازنمایی فردیت (خود) شاعر در مرثیه های شخصی، امکان انواع مطالعات هویت شناختی مولف، نظیر جنسیت را در این گونه ادبی به دست داده است. برای انجام این پژوهش، از روش تحقیق ترکیبی (توصیفی-آماری-تحلیل قیاسی) استفاده شد و مبنای نظری تحقیق، سبک شناسی لایه ای بوده است. از انجام این تحقیق در سه لایه واژگانی، نحوی و بلاغی، نتایج زیر حاصل شد: زنان با رمزگان مبین تسلیم و رضا، جملات کوتاه و گسسته و ابزارهای بلاغی حسی و عاطفی، مفاهیم پذیرش سرنوشت، درونی شدن نقش و جایگاه جنسیتی و نیز مظلومیت و فرودستی بیشتری را در سوگ سروده های خود، همسو با گفتنان غالب جامعه، بازتاب داده اند. ایدئولوژی بازنمایی شده در مراثی شخصی مردان، حاکی از اعتراض مقتدرانه و آمرانگی فرادستانه است. در مقایسه با هیجانات عاطفی زنانه که در کنش های گفتاری اظهاری و عاطفی و جملات کوتاه و گسسته مراثی آنان پیداست، مردان با جملات طولانی پیوسته، کنش های گفتاری ترغیبی و ابزارهای بلاغی بیشتر، تاملات منطقی بیشتری را انعکاس داده اند. با تغییرات اجتماعی و فرهنگی، از میزان فروتنی و تسلیم منعکس شده در سوگ سروده های زنان کاسته شده است.
    کلیدواژگان: بازنمایی، ایدئولوژی جنسیتی، مراثی شخصی فارسی، سبک شناسی لایه ای، تحلیل گفتمان
  • امیرحسین زنجانبر* صفحات 275-299

    جانسون و لیکاف، استعاره های مفهومی را نگاشت هایی بین دو حوزه موسوم به مبدا و مقصد می دانند. کارکرد این نگاشت ها عینی سازی مفاهیم انتزاعی حوزه مقصد از طریق طرح واره حوزه مبدا است. هدف از این پژوهش، رده بندی داستان های مرگ اندیشانه مبتنی بر «نوزایی» در ادبیات کودک است. در همین راستا، این مقاله با التفات به استعاره «مرگ، سفر است»، در پی پاسخ گویی به چگونگی کارکرد طرح واره-تصویرهای حوزه «سفر» در مفهوم سازی «نوزایی» و «رستاخیز» است. روش پژوهش، توصیفی - تحلیلی و جامعه آماری آن، داستان های مبتنی بر درون مایه نوزایی و رستاخیز برای گروه سنی الف و ب است. نتیجه پژوهش نشان می دهد وفق استعاره جهتی بالا/ پایین و طرح واره «مسیر»، داستان های مذکور به چهار دسته تقسیم می شوند: رستاخیز بدون استعلا، رستاخیز با استعلا، پیکرگردانی با استعلا، و زنجیره نوبه نو. پژوهش پیش رو برای نخستین بار در ایران، مرگ های بازگشت پذیر را با رویکرد معنی شناسی شناختی مطمح نظر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: داستان کودک، معنی شناسی شناختی، استعاره مفهومی، طرحواره، مرگ، نوزایی
  • مینا زادخوت، حیدر حسن لو*، نزهت نوحی، حسین آریان صفحات 301-334
    درک لایه های پنهان در متن با استفاده از نشانه ها مشخص می شود. نشانه ها متشکل از یک صورت آوایی (دال) و یک تصور مفهومی (مدلول) هستند که به تنهایی معنا و مفهومی را بیان می کنند. شیوه هماهنگی و توازن آوایی موجود در میان کلمات، معنی تازه می آفریند؛ بدین معنی که موسیقی ایجادشده از رهگذر وحدت یا تضاد صامت ها و مصوت های کلمات، با مفهوم مد نظر شاعر، هماهنگی و مطابقت دارد. جستار حاضر تلاش دارد به بررسی جادوی مجاورت در اشعار محمدرضا شفیعی کدکنی در دفتر شعر «آیینه ای برای صداها» بپردازد. این پژوهش با اتکا بر مفهوم جادوی مجاورت در سروده های شفیعی کدکنی، به روش توصیفی- تحلیلی و رویکرد کتابخانه ای و فیش برداری انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد شاعر با به کار بردن آرایه ها در حد تعادل و در عین حال، با دقت و انسجام، بر زیبایی و تاثیربخشی سخن خود افزوده است. وی از انواع آرایه های معنایی، از قبیل القای تصویر، القای احساس و القای صدا، در سروده هایش بهره برده و این امر به اشعار او لطف ویژه ای بخشیده است. به علاوه، بیشترین کاربرد ادبی جادوی مجاورت در شعر، بعد از واج آرایی، القای احساس است و در شکل گیری و نیرومندکردن موسیقی درونی اشعار شفیعی کدکنی، نقشی موثر و جایگاهی والا دارد.
    کلیدواژگان: جادوی مجاورت، محمدرضا شفیعی کدکنی، آیینه ای برای صداها
|
  • Shirzad Tayefi *, Kourosh Salman Nasr Pages 7-39

    Exploring the meaning of literary works has always been the focus of critics in this field, but the crucial issue is the use of a methodical approach to reach the hidden meanings in different layers of the text. The transtextual approach is a holistic apparatus among literary theories, through which hidden layers of meaning can be discovered. This theory does not have a precise formulation in semantics. However, its elements, from a holistic viewpoint, show special semantic capacities in the syntagmatic and paradigmatic axis of semantic, which have not been investigated so far. For example, hypertext, intertext and metatext work on the paradigmatic axis of semantic. Paratext works on the syntagmatic axis of semantic and architext works both on the syntagmatic and paradigmatic axis of semantic. As such, the interaction of these elements leads to discovering the overall meaning of the text. Therefore, in this research, according to the new perspective of "Transtexual interpretation, it is aimed to analyze y Testament of Bondar Bidakhsh, using qualitative and quantitative analytical methods and relying on library and documentary studies. By applying the theories of transtextuality and semantics to the play, we both seek to formulate a new theoretical apparatus and show the hidden layers of meaning in this play. The results of this analysis show that Beyzaei conveys meaning to the audience through paradigmatic and syntagmatic transtextual elements and transtexual interpretation is an efficient theoretical apparatus to analyze this work.

    Keywords: play, Bahram Beyzaei, Testament of Bondar Bidakhsh, Transtexual interpretation, Semantic syntagmatic, Semantic paradigmatic
  • Manizhe Pourali, Ghahreman Shiri * Pages 41-67

    The works remaining from any period are definitive mirrors of the thought, culture and language of that era. The reflection of ideology, mentality, language, and the path and practice of the pillars of power have both direct and indirect effects on shaping the content and structure of the writings, which play a major role in giving identity to the ethnicity, language, and intellectual discourse. The ruling power in the Safavid period was composed of a triad of the Safavid kings, the military commanders, and the religious scholars, each of which used mystical, military and religious discourses, respectively. Therefore, they employed three different types of language appropriate to these three types of discourse to communicate with the people. Sharing the goals such as maintaining power and continuing political domination over the people often led to coping with the intellectual and cultural conflicts between mysticism, religion, and military service. In the same way that they used the three languages ​​of mystic self-centrism, religious spiritualism, and military violence to dominate the society, they also utilized the potentials of all the three discourses to produce literary and historical works appropriated to their style of governance, which is evident in the prose language of the era. From a sociolinguistic point of view, language is a tool for exercising power, which links human sciences to social sciences and linguistic. Accordingly, this research deals with the influence of power in Ālam-ārā-ye Safawi from the perspective of sociology of language, distinguishing the powers that have influenced the prose text of this book and determining the frequency and form of the power influence on its prose.

    Keywords: power, discourse of power, sociolinguistics, Safavid, Ālam-ārā-ye Safawi
  • Parnian Zarepoor, Najmeh Dorri *, Gholamhosein Gholamhoseinzade Pages 69-98
    This research aims at identifying the criteria of genre analysis in lyrical novels, specifically a comparative study of Christian and Kid by Houshang Golshiri and To the Lighthouse by Virginia Woolf. This is a descriptive-analytical research based on library resources. In this process, the main features of lyrical poetry, as the origin of the lyrical genre, have been compared based on theories proposed by Ralph Freedman, who initiated the discussion on lyrical novel in world literature. In this regard, five intratextual and extratextual genre analysis factors of the novel have been considered: formal and content-related factors (content, color and plot, narrator and point of view, character and characterization, language and tone, and scene), the relationship of the work with discourses, external function of the work, and audience. The results of examining genre analysis factors have been measured with the components of the lyrical genre. According to the research findings, the aforementioned novels belong to the lyrical genre. The genre analysis of these novels reveals the following: formal and content-related features serve the lyrical components (introspection and highlighting); they correspond with psychological novels and the stream of consciousness; modernist discourse predominantly prevails in them. During periods of sociopolitical turmoil or time of stability and overcoming basic life needs, the works whose authors tend to introspect, are more prevalent. They have individual and artistic external functions; their readers are active and engaged in internal identification with the character. Accordingly, the position of genre analysis of the two Persian and English lyrical novels becomes clear.
    Keywords: lyrical novel, lyrical genre, Ralph Friedman, Christine, Kid, To the lighthouse
  • Mohammad Khosravi Shakib * Pages 99-123

    Proverbs are important cultural components which show the way and style of common thought in a society. They are often mediators and devices for language pressure and influence. The question is where the effectiveness and functional pressure of proverbs come from and how the internal and external mechanisms governing their structure work. Using the qualitative, analytical and functionalist method, it can be said that proverbs become common and influential when they direct the audience to a familiar story in the infrastructure through obvious dualities and contrasts in the superstructure. The easier the audience's mind is transferred from superficial signs to cultural and infrastructural significance of the stories, the more immediate and greater their influence will be on the audience. The story in the deep structure of proverbs can influence the listener like a pressure device by shaping the mental schema and help in cognitive development, recalling and quick understanding of the message. Narratives and cultural stories in the deep structure of proverbs act in the direction of persuasion. They shape acceptance by emphasizing on social constructionism and create an immediate impact on the audience by highlighting the originality of depiction and imposing pressure and theatrical obligation.

    Keywords: proverb, superstructure, deep structure, Function
  • Parvin Gholamhosseini, Parastoo Karimi *, Hamidreza Ghanooni, Jahangir Safari Pages 125-158
    In literary studies, metaphor is considered as the basic element of creativity and a characteristic expression of the author's artistic individuality. Metaphor can be used by writers in various social contexts to support the basic propositions and beliefs of a specific ideology or point of view. Every social context contains a dominant ideology and several subordinate ideologies. In the battle between these ideologies in social contexts, metaphors play an important role. Fauconnier and Turner (1995) raised a new issue in cognitive linguistics and metaphor by showing that all metaphors are not made from matching the source and target domains, as proposed by Lakoff and Johnson (1980). According to Fauconnier and Turner (1999), mental spaces are small conceptual domains that are created in a person's mind while speaking or thinking. Contemporary novels, including Shahrnūsh Pārsipur’s The Dog and the Long Winter (Sag va Zemestan Boland) are more appropriate and opt to be viewed from this theoretical point, due to their metaphorical language and the proximity of their language to the metaphorical pole; they are free from the limitations governing some formal types of literature such as classical poetry and technical prose. The current research is a theoretical in the sense that it is library-based and the data is investigate via the descriptive-analytical method. To this end, Pārsipur’s novel was carefully studied, and its metaphors were thoroughly extracted. Then, all the metaphors were described and analyzed in order to determine the conceptual domain used in the construction of their mental spaces. The findings revealed that the conceptual domains used in the metaphors of The Dog and the Long Winter play a role in the construction of the mental spaces proposed in the theory of Fauconnier and Turner. The metaphors were classified in terms of eight group as follows:  ontological metaphors (phenomenal or material), characterizing metaphors, directional metaphors for positive and negative entities, structural metaphors (the conceptual domain of objects, body parts, and the concept of life, natural phenomena and animals). In general, it can be said that, in all constructed metaphors, the use of conceptual domains in the construction of metaphors and conveying specific meanings to the audience has been done intentional.
    Keywords: conceptual metaphor, discourse analysis, The Dog, the Long Winter, Fauconnier, Turner's theory, Shahrnūsh Pārsipur
  • Timoor Malmir *, Hosein Asadijozani Pages 159-192
    Cheraghha Ra Man Khamoosh Mekonam (I Will Turn off the Lights) is Zoya Pirzad's debut novel revolving on the theme of loneliness and the boredom ensuing from this loneliness. This research is a descriptive-analytical investigation of Zoya Pirzad’s Cheraghha Ra Man Khamoosh Mekonam concerning the narrative and its connection with the theme. The popularity and consecutive editions of the novel prompted us to evaluate this novel in terms of selection and appropriateness of elements such as narrator, point of view, focalization, order, duration and frequency and theme. Our main purpose is to explain the author's level of innovation in using fictional elements and to explain the relationship between narrative and theme of the novel. Due to the lack of dramatization of the text, the narrator mixes up the present time of narration with the time of occurrence of the events. The direct delivery of information to the audience is one of the signs of this fusion. The weakness of authorship is revealed in the construction of the narrative. The writer has also chosen a traditional narrative construction and finally created a simple and straightforward plot which has no sign of a new perspective. Exploring order, duration and frequency shows that the narrative of the novel is one of the classical and traditional narrative types. Due to the slow narrative pace, the author has not been able to represent the theme of the novel in a deep and artistic way.
    Keywords: Zoya Pirzad, Cheraghha Ra Man Khamoosh Mekonam, the Theme of Boredom, Loneliness, Narrator, Point of View, Frequency, Order in the Narrative
  • Majid Mansouri * Pages 193-212

    The famous ode of “Tarsaeiyeh” contains a verse that has puzzled the commentators and proofreaders of Khaqani's collection of poems. The main complexity of the verse in question is the reference that "kissing the church bell" has the ironic meaning of becoming an infidel and leaving the religion of Islam. The main problem in Khaqani's verse is that "kissing the church bell" does not occur in any of the old texts, and unlike kissing the crucifix, "kissing the church bell" was never widespread in Christianity; In addition to the various statements of the commentators of Khaqani's collection of poems, two detailed articles have exclusively dealt with this topic; the first article is about the proposal to correct "Kissing the church bell" to "Drinking the church bell" and the second defends the authenticity of the recording of "kissing the church bell" and rejects the first article. Of course, there is no authentic textual evidence for "kissing the church bell" and "drinking the church bell" in either article. In this study, based on some evidence from Khaqani's collection of poems and other works of Persian literature, it is shown that "I kiss the church bell" in Persian (ناقوس بوسم) in Khaqani's collection of poems is the result of a pun on the "I knock the church bell "in Persian (ناقوس کوبم). In the old spelling, sometimes the writers did not put the stroke of "ک" and "گ"; so the phonemes were easily converted to "ب" and "ت" etc. In another part of the article, "the bell of Magi " is explained and shown that, in Zoroastrian, "the striking of the mortar," was considered as a call to prayer and a sign of invitation to participate in religious ceremonies. Thus, by assigning the bell to Magi, no heresy has taken place, and only the conversion of a proper noun into a common noun has occurred.

    Keywords: Khaqani, the ode of “Tarsaeiyeh, ” kissing the church bell, knocking the church bell, the bell of Magi
  • Nasrin Ghorbani, Yadollah Shokri *, Navid Firouzi Pages 213-247

    Ferdowsi is very subtle and precise in the use of rhyme. One of the points that has received less attention in the subject of rhyme is the investigation of the rhetorical role of rhyme in different literary and linguistic fields. In Shahnameh, Ferdowsi has used "alef-e-etlaq" in some cases as an end rhyme, which most of the researchers have considered as extra (al-zaidi), used to add weight to the verse, and ignored its rhetorical value. In this research, an attempt has been made to take a closer look at this "alef-e-etlaq" from a linguistic and rhetorical point of view. Since the time of Shams Qays, due to Shams' negative view of this “alef-e-etlaq”, it has mostly been undermined. In this article, we have tried to change the views of the past about this alphabet and introduce it not as a gross weakness in the Shahnameh, but as a kind of stylistic feature in a certain period.

    Keywords: alef-e-etlaqend, Rhyme, Order, Ferdowsi, Shahnameh
  • Zahra Esmailiyan Azari, Narges Oskouie *, Hosein Dadashi Pages 249-274
    The representation of gender ideology is to show the author's gender world (beliefs, customs and traditions, behavioral acts expected from both sexes, distribution of power between the two sexes) either from a position of agreement with the dominant discourse of the society or from a critical point of view in the text. The main objective of this research is the analysis of the representation of gender ideology in the stylistic layers of the personal elegies of Persian-speaking male and female poets. The representation of poet's individuality (self) in personal elegies makes it feasible to study author's identity, for instance in terms of gender. This study was conducted via a combined research method (descriptive-statistical-comparative analysis), employing layered stylistics as the theoretical basis. The following results were obtained from this research (in three lexical, syntactic and rhetorical layers). Symbols indicating submission and satisfaction, short and discrete sentences and emotional and sensory rhetorical devices are   used more often in the elegiac writing of female author to reflect the concepts of acceptance of fate, internalization of gender role and status, as well as oppression and inferiority, in line with the dominant discourse. The ideology represented in the personal elegies of male authors indicates authoritative protest and overbearing authoritarianism. Compared to women's emotional emotions that can be found in their declarative and emotional speech acts and short and discrete elegiac sentences, men have reflected more logical reflections with long continuous sentences, persuasive speech acts and more rhetorical tools.
    Keywords: representation, gender ideology, Persian personal elegies, Layered Stylistics, discourse analysis
  • AmirHossein Zanjanbar * Pages 275-299

    Johnson and Lakoff consider conceptual metaphors as mappings between two domains called source and target domain. The function of these mappings is to objectify the abstract concepts of the target domain through the schemas of the source domain. The purpose of this research is to classify death-awareness stories based on "rebirth" in children's literature. In this regard, paying attention to the metaphor "death is a journey," this article seeks to answer how the schema-images of "journey" work in the conceptualization of "rebirth" and "resurrection." The method of this research is analytical-descriptive, and its statistical population is children's stories with the theme of rebirth and resurrection for the demographic group of early childhood. The result of this research shows that, according to the up/down orientational metaphor and the "path" scheme, the mentioned stories are divided into four categories: resurrection without transcendence, resurrection with transcendence, transfiguration with transcendence, and the chain of renewal. The above categories are also classified into subcategories. For the first time in Iran, this research examines reversible deaths with a cognitive semantics approach.

    Keywords: Children's Stories, cognitive semantics, conceptual metaphor, Schema, death, rebirth
  • Mina Zadkhoot, Heydar Hasanloo *, Nazhat Noohi, Hosein Arian Pages 301-334
    The understanding of the hidden layers in the text is determined by the use of signs. Signs consist of a phonetic form (signifier) and a conceptual idea (signified) that alone express meaning and concept. The phonetic harmony and balance between the words creates a new meaning, which implies that the music created through the unity or contrast of the consonants and vowels of the words is in harmony with the poet’s intended meaning. The present essay tries to investigate the magic of proximity in A mirror for Sounds. This research was done based on the concept of the magic of proximity in Shafi’i Kadkani's aforementioned collection, using a descriptive-analytical method through a library and survey approach. The findings of the research show that the poet has increased the beauty and effectiveness of his speech by a balanced, accurate and coherent use of devices. He employs a variety of figurative devices to convey imagery, emotion i and sound, which has made his poetry specially graceful. Also, Shafi'i Kadkani has paid special attention to this literary genre (the magic of proximity) in his collection of poems, attracting the attention of many readers. In addition, the most literary use of "magic of proximity" in poetry, after alliteration, is to induce feelings, and the magic of proximity has an effective role and a high position in shaping and strengthening the inner music of Shafi’i Kadkani's poems.
    Keywords: proximity magic, Shafi’i Kadkani, A Mirror for Sounds