فهرست مطالب

افق توسعه آموزش علوم پزشکی - سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1403)

نشریه افق توسعه آموزش پزشکی
سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرجان عرب رحمتی پور*، علیرضا عبادالهی نطنزی، غلامرضا عرب رحمتی پور صفحات 1-5

    با فروکش کردن موج های پاندمی کووید-19 و پایان آن، با وجود مشخص شدن بسیاری از نقاط قوت و ضعف استفاده از روش های مجازی آموزش در آن برهه از زمان، انتظار می رفت این مسیر دستخوش توجه و تحول بیشتری شده باشد. بررسی فهرست آرشیو مجالت نشان دهنده کاهش مقالات در این زمینه است و به نظر می رسد پژوهش ها از این موضوع در حال فاصله گرفتن است. گذشته نشان داده است که حوادث بزرگ گاهی غافلگیرانه ظهور می کنند پس نباید فرصت بدست آمده را از دست داد. در شرایط پساکرونا که آرامش در جوامع برقرار گردیده است. بهترین زمان برای تداوم برنامه ریزی در جهت تقویت زیرساخت های لازم برای تسهیل کاربردی نمودن هرچه بهتر آموزش های مجازی و تدوین برنامه ها و پروتکل های مناسب با رویکرد آموزش پزشکی می باشد. در این خصوص می توان از تجارب مراکز دانشگاهی که در گذشته نیز در این موضوع پیشقدم بوده اند بهره مند شد. همچنین با پژوهش های میدانی توسط اساتید و دانشجویان در بهبود تدوین نظام های آموزشی بر پایه فضای مجازی راهکارهای مناسبی اتخاذ نمود. همینطور پژوهش در این زمینه می تواند به عنوان یک واحد درسی در برنامه های آموزشی دانشجویان ارائه گردد.

    کلیدواژگان: پساکرونا، فضای مجازی، آموزش و پژوهش، علوم پزشکی
  • نسرین روزبهانی* صفحات 6-15
    مقدمه

    یکی از روش های فعال تدریس، آموزش همتا است. با توجه به اینکه یکی از توانمندی های مورد انتظار دانشجویان کارشناس ارشد آموزش سلامت، تدریس است، این مطالعه با هدف طراحی، اجرا و ارزشیابی برنامه آموزش همتای مجازی در راستای ارتقای مهارت تولید رسانه های مجازی در دانشجویان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه در سال 1399-1401 در دو نمیسال تحصیلی در دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اراک، برای دانشجویان کارشناسی ارشد آموزش و ارتقا سلامت در درس "فناوری های آموزشی" بر اساس الگوی طراحی آموزشی ADDIE انجام شد. مراحل این الگو شامل تحلیل، طراحی، توسعه، اجرا و ارزشیابی است که همه مراحل توسط دانشجو و با نظارت استاد درس انجام شد. هشت محتوای مجازی توسط دانشجویان به صورت آموزش همتا برای دیگر دانشجویان ارائه شد. هر محتوا بین 30 تا 45 دقیقه بود که بر اساس طرح درس و اهداف آموزشی تدوین شده بود. در این فرایند ارزشیابی های ورودی (پیش آزمون)، فرایند (چک لیست) و پیامد انجام شد. برای ارزشیابی پیامد از چهار سطح مدل کرک پاتریک استفاده شد. 

    نتایج

    هشت دانشجو در این مطالعه شرکت کردند.در سطح اول کرکپاتریک یعنی واکنش دانشجویان، میانگین نمره 0/54 ± 18/17 بدست آمد. در سطح دوم یا یادگیری، میانگین نمره پیش آزمون دانشجویان 3/5 ± 12/5و میانگین نمره آزمون پایانی 1/02 ± 17/95 بود. در سطح سوم یا عملکرد و مهارت، میانگین نمره دانشجویان از چک لیست نحوه انجام نیازسنجی 0/73 ± ،18/5 از چک لیست طراحی آموزشی 0/51 ± ،18/8 از چک لیست تهیه و اجرای محتوای آموزشی و تدریس مجازی 0/92 ± 17/75 ودر سطح چهارم کرکپاتریک میانگین نمره مهارت دانشجویان در آموزش مجازی به مردم 1/50 ± 18/25 بود.

    نتیجه گیری

    آموزش همتای مجازی روشی موثر در ارتقا دانش و مهارت های فراگیران است و در عصر دیجیتال می توان از آن در کنار آموزش حضوری بهره برداری کرد. این مطالعه به بهبود مهارت تدریس مجازی دانشجویان آموزش و ارتقا سلامت کمک کرد.

    کلیدواژگان: آموزش همتا، آموزش مجازی، ADDIE، روش آموزش، برنامه آموزشی
  • ژیلا خامنیان*، آرمین خوش مود صفحات 16-24
    مقدمه

    هوش هیجانی یکی از ارکان مهم رسیدن به موفقیت درحوزه های مختلف زندگی از جمله تحصیل، شغل، محیط اجتماعی وسلامت روانی فرد می باشد وارتقا آن دردانشجویان پزشکی دردوره پیش بالینی می تواندمنجر به مسئولیت پذیری و عملکرد بهتر آنان در دوره بالینی گردد. به دلیل عدم وجود شواهد کافی در زمینه مقایسه و تغییرات هوش هیجانی در بین دانشجویان مقطع بالینی وپیش بالینی، این مطالعه با هدف ارزیابی ومقایسه سطح هوش هیجانی دردانشجویان پزشکی تبریز، انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی تحلیلی که در سال 1399 انجام شد، جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان پزشکی تبریز بودند که با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 350نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها در دانشجویان مقاطع پیش بالینی (علوم پایه وفیزیوپاتولوژی) و بالینی (کارآموزی وکارورزی) با استفاده از پرسشنامه استاندارد آنگ تون تت هوش هیجانی انجام گرفت علاوه بر آن اطلاعات دموگرافیک دانشجویان نیز باچک لیست آماده شده توسط محقق ثبت گردید ودر نهایت پس ازجمع آوری داده ها، بانرم افزار SPSS آنالیزگردید.

    نتایج

    میانگین سنی دانشجویان مورد بررسی 2/39 ± 22/46بود. نمره هوش هیجانی کلی در بین دانشجویان 5/86 ± 28/49 بود. معدل دانشجویان و رتبه قبولی در کنکور با هوش هیجانی رابطه معنی داری داشت ولی بین جنسیت و تاهل با هوش هیجانی ارتباط معنی داری گزارش نشد. در مقایسه بین دانشجویان دانشگاه آزاد و  بین المللی تبریز، میانگین هوش هیجانی بالاتری نسبت به دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز گزارش شد، دانشجویان بومی هوش هیجانی بالاتری نسبت به دانشجویان غیر بومی داشتند. هوش هیجانی در مقاطع بالینی به طور معنی داری کمتراز مقاطع پیش بالینی بود (0/05> P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادکه میانگین کلی هوش هیجانی دانشجویان درسطح متوسط بود و با توجه به پایین بودن این میانگین در مقاطع بالینی نسبت به سال های اول تحصیل توصیه می شود به موازات آموزش آکادمیک جهت دستیابی به موفقیت هرچه بیشتر حرف های درآینده، با برگزاری کارگاه های مهارت های هوش هیجانی به خصوص قبل از حضور در بالین و دوره های آموزشی در طول سال های تحصیلی دانشجویان، هوش اجتماعی وهیجانی تقویت گردد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، دانشجویان پزشکی، بالینی
  • مینا افشار، فرنود رجب زاده*، احسان حسن نژاد صفحات 25-34
    مقدمه

    ارزشیابی برنامه آموزش پزشکی یکی از مهم ترین استراتژی های دریافت بازخورد است و می تواند منجر به پویایی آموزش شود. هدف این مطالعه تعیین توانایی دانش آموختگان پزشکی دراستفاده از آموخته های دوره کارآموزی رادیولوژی بود.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی برروی 64 نفر از دانش آموختگان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در سال 1397-1399 انجام شد. برای تمام شرکت کنندگان چک لیست اطلاعات فردی و پرسشنامه پژوهشگر ساخته که مبتنی بر اهداف آموزشی کوریکولوم کارآموزی رادیولوژی طراحی شده بود و روایی و پایایی تایید شده بود تکمیل گردید و اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS نسخه 25 تحلیل گردید.

    نتایج

    میانگین نمره پرسشنامه 4/86 ± 37/37 بود و اکثریت شرکت کنندگان (%87/5) نمره آن ها بیشتر از 30 بود . نمره پرسشنامه ارزیابی آموخته های دوره کارآموزی رادیولوژی در افراد زیر 30 سال 3/95 ± 35/37 و در افراد 30 سال و بیشتر 4/82 ± 39/79 بود. همچنین این نمره در افراد فارغ التحصیل سال 97، 4/98 ± 39/78 ،در افراد فارغ التحصیل سال98 ، 4/06 ± 35/67 ودرافرادفارغ التحصیل سال99 ، 2/79 ± 34/37 بود. نمره پرسشنامه سنجش توانایی استفاده از آموخته های دوره کارآموزی رادیولوژی در افراد با سابقه کار کمتر از یک سال، 3/29 ± 33/10، در افراد با سابقه کار یک تا سه سال، 2/97 ± 37/48 و در افراد با سابقه کار بیشتر از سه سال، 2/42 ± 45/1 بود (0.001>p). نمره پرسشنامه تفاوت معنی داری بر حسب جنسیت و وضعیت تاهل نداشت.

    نتیجه گیری

    در نهایت می توان نتیجه گرفت خودارزیابی دانش آموختگان رشته پزشکی در زمینه استفاده از آموخته های آن در دوره کارآموزی رادیولوژی مطلوب بوده است. برای مطالعات بعدی پیشنهاد می گردد به مقایسه دانش رادیولوژی دانش آموختگان با دانشجویان در مقاطع مختلف نظیر استاژری و اینترنی و رزیدنتی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: آموزش بالینی، آموزش پزشکی، رادیولوژی
  • فاطمه احمدی بمرود*، مجید خادم رضاییان، جواد سرابادانی صفحات 35-45
    مقدمه

    دانش تعاریف و انواع مختلفی دارد. یکی از مهم ترین تعاریف آن، اطلاعاتی سازماندهی و تجزیه تحلیل شده است که می تواند قابل درک و نیز کاربردی برای حل مساله و تصمیم گیری باشد. با توجه به این معنا از دانش، اشتراک گذاری آن در هر سازمان یا ارگانی سبب بهبود امور و پیشرفت آن سازمان یا ارگان میگردد. هدف اصلی این پژوهش تعیین وضعیت اشتراک گذاری دانش در حوزه معاونت آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1399 بود. 

    روش کار

    این مطالعه مقطعی که به روش سرشماری انجام شد، جمع آوری اطلاعات با پرسشنامه استاندارد شده صورت گرفت که روایی وپایایی نسخه فارسی آن درمطلاعات قبلی نشان داده شده بود. (آلفای کرونباخ = %92). داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 آنالیز شدند.

    نتایج

    مجموع تعداد پرسشنامه های تکمیل شده 86 عدد بود که از این تعداد 54 نفر را زنان تشکیل می دادند. میانگین سنی 9/4 ± 40/5 سال و میانگین سابقه کار 8/7 ± 15/2 سال بود و بیشتر افراد شرکت کننده دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و در رتبه ی دوم دارای مدرک کارشناسی بودند. میانگین نمره کل پرسشنامه 0/5 ± 2/7 بود. بالاترین میانگین نمره مربوط به عوامل ساختاری (0/5 ± 2/77)، در رتبه ی بعد عوامل فناوری (±0/7 2/74)، در رتبه بعدی عوامل رهبری و عوامل انسانی (0/6 ±2/72) و در انتها پایین ترین نمره مربوط به عوامل فرهنگی (0/7 ± 2/67) بود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که اشتراک گذاری دانش در حد متوسطی قرار دارد که می تواند در طولانی مدت تاثیر نامطلوبی بر کارایی و اثربخشی سازمان داشته باشد.

    کلیدواژگان: اشتراک گذاری دانش، سازمان، معاونت آموزشی، مدیریت
  • سید سعید طباطبایی، حسین علی دادی، وحید قوامی، مریم سرخوش، مهرالسادات مهدی زاده، سمیه نصراللهی، هادی طهرانی* صفحات 46-58
    مقدمه

    ارتقا مستمر کیفیت نظام آموزشی مستلزم ارزیابی عملکرد اساتید است تا تصمیمات آگاهانه تری در خصوص بهبود روش های تدریس اتخاذ شود. این مطالعه با هدف تبیین عملکرد آموزشی اساتید دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه به صورت تحلیل محتوای کیفی انجام شد . جامعه پژوهش دانشجویان تحصیلات تکمیلی مقطع دکتری بودند. نمونه گیری به صورت مبتنی بر هدف آغاز و تا اشباع اطلاعات، یعنی عدم دریافت اطالعات جدید، به صورت نمونه گیری تئوریک ادامه یافت. برای جمع آوری داده ها از طریق روش مصاحبه چهره به چهره استفاده شد. در تجزیه و تحلیل از روش تحلیل محتوای کیفی مرسوم استفاده شد بدین صورت که بلافاصله پس از برگزاری مصاحبه ها، صدای ضبط شده مشارکت کنندگان پیاده و در نرم افزار ورد کلمه به کلمه تایپشد و با استفاده از نرم افزار 10MAXQDA تحلیل انجام شد.

    نتایج

    چالش های عملکردی اساتید از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی در چهار حیطه ساختاری، اخلاقی، صلاحیت علمی و مهارت ارتباطی در 10 زیر مقوله (عدم مدیریت زمان، سوء استفاده از دانشجو، عدم شمول گرایی، عدم بروزرسانی کوریکولوم، دردسترس نبودن اساتید، عدم هدایتگری تخصصی، چند استاد برای یک درس، نداشتن فن بیان، عدم دانش کافی، عدم تجربه) شناسایی شدند. 

    نتیجه گیری

    بروزرسانی کوریکولوم های آموزشی، تعامل بیشتر استادان با دانشجویان، استفاده ازاساتید دارای مهارت ها و تجربیات اجرایی در دروس مرتبط، تقویت مهارت های ارتباطی و فن بیان، داشتن سعه صدر و بردباری و رعایت اخلاق حرفه ای می تواند نقش مهمی در عملکرد آموزشی اساتید داشته باشند.

    کلیدواژگان: عملکرد آموزشی، کیفیت آموزش، دانشجو، مطالعه کیفی
  • حسین وکیلی مفرد، مریم زرقانی*، پرستو انصاری، محمد خراباتی، ثریا معمر صفحات 59-68
    مقدمه

    یکی از روش های ارزیابی کیفیت خدمات در سازمان ها، استفاده ازمدل های تحلیل شکاف است. این پژوهش با هدف طراحی و رواسنجی ابزار ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی پزشکی در دانشگاه های علوم پزشکی مطابق با مدل های تحلیل شکاف انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه از دسته مطالعات مقطعی است که روایی و پایایی ابزار سنجش کیفت خدمات کتابخانه ای را مورد بررسی قرار داده است. همچنین از نوع مطالعات توسعه ابزار محسوب می شود که در بازه زمانی تیرماه تا شهریورماه 1402 انجام شده است. جامعه آماری شامل کاربران کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه علوم پزشکی همدان (دانشجویان، اعضای هیات علمی و کارکنان) بوده است. ابتدا با بررسی مطالعات و تعدادی از مدل های تحلیل شکاف مانند(لایب کوال، دیجی کوال، سروکوال) که مدل های ارزیابی کیفت خدمات از دیدگاه مشتریان است و خدمات قابل ارائه در کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی ابزار مورد نظر طراحی، سپس برای برآورد روایی محتوای آن (CVR & CVI) به 15 متخصص حوزه کتابداری در کتابخانه ها ارسال شد. برای برآورد پایایی (سازگاری درونی) آن از شاخص آماری الفاکرنباخ استفاده شد. 

    نتایج

    ابزار مورد بررسی شامل هشت حیطه اصلی و 76 آیتم بود. مطابق با نتایج بدست آمده در بررسی روایی سوالات، امتیاز CVR، 72 آیتم از عدد جدول لاوشه (0/49) بالاتر بود و همه این موارد تایید شد. امتیاز 4 آیتم پایین تر از عدد جدول لاوشه بود در نتیجه از پرسشنامه حذف شدند. در بررسی CVI همه مولفه های امتیاز بالای 0/79 را کسب کردند. در بررسی سازگاری درونی (الفا کرونباخ) آیتم ها با کسب امیتاز بالای 0/90 همه هشت حیطه اصلی و 72 سوال از اعتبار لازم برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده از این پژوهش ابزار سنجش کیفیت خدمات کتابخانه ای در دانشگاه های علوم پزشکی از روایی، پایایی و ویژگی های رواسنجی لازم برخوردار است. لذا می تواند به عنوان ابزار مناسبی برای سنجش کیفت خدمات کتابخانه ای مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل شکاف، روایی، پایایی، کیفت خدمات کتابخانه ای
  • علیرضا شعوری بیدگلی، رضا پورمحمد*، حمید آسایش، رامیار فرزان صفحات 69-83
    مقدمه

    رضایت تحصیلی سازهای تاثیر گذار در جریان تعلیم و تربیت است. رعایت استانداردهای اخلاق حرفه ای توسط اعضای هیات علمی بسیار حائز اهمیت می باشد.این مرور نظام مند با هدف بررسی اخلاق حرفه ای اعضای هیات علمی و رابطه آن با رضایت تحصیلی دانشجویان انجام شده است. 

    روش کار

    دراین مطالعه مروری نظام مند مقاله های منتشر شده بین اردیبهشت 1393 تا دی 1402 مورد بررسی قرار گرفتند. از پایگاه های اطلاعاتی داخلی شامل Civillica ,Noormags, Magiran ,SID و موتور جستجوی scholar Google برای جمع آوری مقالات استفاده شد. جهت جست و جو از کلمات کلیدی، اخلاق حرفه ای (Ethics Professional)، دانشجویان (students)، اعضای هیئت علمی (Faculty members)، رضایت تحصیلی (satisfaction Academic)، استفاده گردید. پس از ارزیابی معیارهای ورود و کیفیت مقالات، 14 پژوهش واجد شرایط شناخته و به مطالعه حاضر وارد شدند.

    نتایج

    نتایج حاصل از مطالعات گذشته نشان می دهد اخلاق حرفه ای اعضای هیئت علمی در حد متوسط بود از بین مولفه های اخلاق حرفه ای اعضای هیئت علمی می توان به حفظ اسرار دانشجویان، توانمندی حرفه ای، ارزشیابی دانشجویان، مهارت ارتباطی اشاره کرد. از بین ابعاد اخلاق حرفه ای، رعایت عدالت بیش ترین تاثیر را در رضایت تحصیلی دانشجویان دارد. از آنجایی که دانشجویان احساس تبعیض جنسیتی دارند استادان باید در اجرای رویه های خود دقت داشته باشند و به گونه ای عمل کنند تا احساس تبعیض جنسیتی در دانشجویان ایجاد نشود. 

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مطالعات حاکی از نقش و اهمیت اخلاق حرفه ای اعضای هیئت علمی بر رضایت تحصیلی دانشجویان دارد.

    کلیدواژگان: رضایت تحصیلی، دانشجویان، اخلاق آموزشی، اعضای هیئت علمی
|
  • Marjan Arab-Rahamatipour *, Alireza Ebadollahi-Natanzi, Gholamreza Arab-Rahmatipour Pages 1-5

    With the subsidence of the waves of the COVID-19 pandemic and its end, despite the identification of many strengths and weaknesses  of using virtual methods of education at that time, it was expected that this path would have received more attention and transformation. Examining the archive list of journals shows a decrease in articles in this field and it seems that research is moving away from this issue. The past has shown that big events sometimes appear unexpectedly, so the opportunity should not be missed. In the post-corona situation, when tranquillity has been established in the communities, it is the best time to continue planning in order to strengthen the necessary infrastructure to facilitate the best possible application of virtual training and develop appropriate programs and protocols with the approach of medical education. In this regard, we can benefit from the experiences of universities that have been pioneers in this matter in the past. Also, with field research by professors and students, appropriate solutions were adopted to improve the development of educational systems based on virtual space. Also, research in this field can be presented as a lesson unit in students' educational programs.

    Keywords: post-corona, Cyberspace: Education, Research, Medical Sciences
  • Nasrin Roozbahani * Pages 6-15
    Introduction

    One of the active methods of teaching is peer education. Considering that one of the expected abilities of master's degree students in health education is teaching, this study was conducted with the aim of designing, implementing, and evaluating a virtual peer education program for students.

    Materials & Methods

    This study was carried out in 2021-2022 in two academic years at the Faculty of Health, Arak University of Medical Sciences, for master's students in education and health promotion in the course "Educational Technologies" based on the ADDIE educational design model. The steps of this model include analysis, design, development, implementation, and evaluation, all of which were done by the student under the supervision of the teacher. Eight virtual contents were provided by students as peer education for other students. Each content was between 30 and 45 minutes, which was compiled based on the lesson plan and educational goals. In this process, input, process, and outcome were evaluated. Four levels of Kirkpatrick's model were used to evaluate the outcome.

    Results

    Eight students participated in this study. In the first level of Kirkpatrick (students' reaction), the average score was 18.17 ± 0.54. In the second level of learning, the average pre-test score was 12.5 ± 3.5 and the average final exam score was 17.95 ± 1.02. In the third level or skills, the average score for how to conduct needs assessment was 18.5 ± 0.73, from the educational design, was 18.8 ± 0.51, from the of preparation and implementation of educational content and virtual teaching was 17.75 ± 0.92 and in the fourth level of Kirkpatrick, the average skills score in virtual education to people were 18.25 ± 1.50.

    Conclusion

    Virtual peer education is an effective way to improve the knowledge and skills of and in the digital age, it can be used alongside face-to-face training. This study helped to improve the virtual teaching skills in students of health education and promotion.

    Keywords: Peer Education, Virtual education, ADDIE, Teaching Method, Educational program
  • Zhila Khamnian *, Armin Khoshmood Pages 16-24
    Introduction

    Emotional intelligence (EQ ) is one of the most important issues for achieving success in various areas of life such as education, job, social environment and mental health, and its improvement in medical students especially in the pre-clinical period can lead to their responsibility and better performance in future. Due to the lack of sufficient evidence and studies in the field of emotional intelligence among clinical and pre-clinical students, this study was conducted with the aim of evaluating and comparing the level of emotional intelligence in students of Tabriz medical university.

    Materials & Methods

    In this cross-sectional study that was conducted in 2020, the statistical population was all medical students in Tabriz medical university, 350 students were selected using Cochran's sample size formula and stratified  random sampling method. Data collection in pre-clinical (basic sciences and physiopathology) and clinical (extern and internship) students, was done using the standard Emotional Intelligence Questionnaire, and in addition, the demographic information of students was recorded with a checklist prepared by researcher. After collecting data, it was analyzed with SPSS software.

    Results

    The average age of students was 22.46±2.39 years. The overall emotional intelligence score was 28.49±5.86. The average of performance of the students and the grade in the entrance exam to university had a significant relationship with emotional intelligence, but no significant relationship was reported between gender and marriage with emotional intelligence. In a comparison between the students of Azad and International Pardis University, the average of emotional intelligence is higher than the students of the Tabriz University of Medical Sciences. Native students had higher emotional intelligence than non-native. Emotional intelligence in students of clinical education level was significantly lower than those in pre-clinical level (P<0.05).

    Conclusion

    Results showed that the emotional intelligence of the students was at an average level, and considering the level of EQ in the clinical stages compared to the first years of education, in order to achieve greater professional success in the future of students, especially before attending the bedside and during the students' academic years, emotional intelligence skills workshops, and training recommended to strengthen social and emotional intelligence

    Keywords: Emotional intelligence, medical students, Clinical Stage
  • Mina Afshar, Farnood Rajabzadeh *, Ehsan Hassannejad Pages 25-34
    Introduction

    Educational program evaluation is one of the most important strategies for receiving feedback and can lead to the dynamics of education. The aim of this study was to determine the self-assessment ability of medical students to use what they learned from the radiology internship.

    Materials & Methods

    This cross-sectional study was conducted on 64 medical students of Islamic Azad University of Mashhad in 2018-2020. For all the participants, an individual information checklist was completed with the researcher made questionnaire, which was prepared to evaluate the ability to use radiology knowledge, Then the data were entered into SPSS version 25 software and analyzed.

    Results

    The average score of the questionnaire was 37.37 ± 4.86 and the majority of the participants (87.5%) had a score of more than 30. The score of the radiology internship evaluation questionnaire was 35.37 ± 3.95 for people under 30 years old and 39.79 ± 4.82 for people 30 years and older. Also, the score was 39.78 ± 4.98 in 2018 graduates, 35.67 ± 4.06 in 2019 graduates, and 34.37 ± 2.79 in 2020 graduates. The score of the questionnaire assessing the ability to use the learnings of the radiology internship in people with less than one year of work experience was 33.10 ± 3.29, in people with one to three years of work experience was 37.48 ± 2.97 and 45.1 ± 2.42 in people with more than three years of work experience (p<0.001). There was no significant difference in the score of the questionnaire according to gender and marital status.

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that the ability of the medical graduates to use what they have learned in the radiology training course is favorable.

    Keywords: Clinical education, Medical education, Radiology
  • Fatemeh Ahmadi Bamroud *, Majid Khadem-Rezaiyan, Javad Sarabadani Pages 35-45
    Introduction

    Knowledge has different definitions. One of the most important definitions of knowledge is organized and analyzed information that can be used for problem solving and decision making. According to this meaning of knowledge, sharing it in any organization will improve the affairs and also it will increase the efficiency of that organization. The main purpose of this study is to evaluation of Knowledge sharing in vice chancellor for education of Mashhad University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2020 by census method. Data were collected using a standardized questionnaire and they were analyzed using SPSS version 16. The Persian version of the questionnaire was used in previous studies.

    Results

    In this study, the total number of completed questionnaires was 86, of which 54 were female and 32 were male. The mean age of these individuals was 40.5 ± 9.4 years and the mean work experience was 15.2 ± 8.7 years. Most of the participants had a master's degree and in the second place, they had a bachelor's degree. Most people were also formally employed. The mean total score of the questionnaire was 2.7 ± 0.5. The highest mean score was related to structural factors (2.77 ± 0.5), followed by technology factors (2.74 ± 0.7), followed by leadership factors and human factors (2.72 ± 0.6). The lowest score was related to cultural factors (2.67 ± 0.7).

    Conclusion

    This study showed the fact that many employees and even employees with higher positions do not have enough information about knowledge sharing and management, can have a negative impact on the efficiency and effectiveness of the organization in the long run.

    Keywords: knowledge sharing, Organization, vice chancellor for education, management
  • Seyed Saeed Tabatabaee, Hossein Alidadi, Vahid Ghavami, Maryam Sarkhosh, Mehrsadat Mahdizadeh, Somayeh Nasrollahi, Hadi Tehrani * Pages 46-58
    Introduction

    Continuous improvement of the quality of the education system requires assessment of the performance of teachers in order to make more informed decisions regarding the improvement of teaching methods. The study aims to explore the educational performance of Mashhad health faculty members from the perspective of graduate students through a qualitative approach.

    Materials & Methods

    The study was conducted as a qualitative content analysis. The research population was post graduate students. Sampling was started based on the objective and continued until information saturation, i.e. no new information was received, in the form of theoretical sampling. It was used to collect data through face-to-face interviews. Immediately after conducting the interviews, the recorded voices of the participants were typed word by word in Word software and analyzed using MAXQDA10 software.

    Results

    The functional challenges of professors from the point of view of postgraduate students were identified in four areas: structural, moral, scientific competence and communication skills in 10 subcategories (lack of time management, student abuse, lack of inclusiveness, not updating the curriculum, unavailability of faculty member, lack of specialized guidance, several teachers for one lesson, lack of expression, lack of knowledge, and lack of experience).

    Conclusion

    Updating educational curricula, more interaction between professors and students, using professors with executive skills and experience in related courses, strengthening communication skills and expression techniques, having patience and tolerance, and observing professional ethics can play an important role in the educational performance in faculty member.

    Keywords: Educational performance, quality of education, Student, Qualitative study
  • Hossein Vakillimofrad, Maryam Zarghani *, Parastoo Ansari, Mohammad Kharabati-Neshin, Soraya Moamer Pages 59-68
    Introduction

    One of the assessment methods of service quality in organizations is the gap analysis tool. The current research was conducted with the aim of designing and evaluating validity and reliability of the service quality assessment tool in libraries and medical information centers in universities of medical sciences according to the gap analysis models.

    Materials & Methods

    A cross-sectional study was performed to evaluate the validity and reliability of the service quality assessment tool of libraries. It is considered as a tool development study that was carried out between July and September 2023. The statistical population included the users of the central library and document center of Hamadan University of Medical Sciences (students, faculty members, and staff). First, the desired tool was designed through reviewing gap analysis studies and models (LibQUAL, DigiQUAL, and LibQUAL), which are service quality assessment models from the customers' point of view, and assessing services that can be provided in the libraries of medical sciences universities. Afterwards, it was sent to 15 librarians and library staff to estimate the validity of its content (CVI & CVR). To estimate its reliability (internal consistency), Cronbach's alpha was calculated. 

    Results

    The study tool included eight main domains and 76 items. According to the results obtained in the validity study of the questions, the CVR score was 72items higher than the number of the Lawshe’s table (0.49), and all these items were confirmed. The scores of four items were lower than the number of Lawshe’s table, so they were excluded from the questionnaire. In the CVI assessment, all components scored above 0.79. The internal consistency (Cronbach's alpha) of the items with a reliability of over 0.90 revealed that all eight main domains and 72 questions had the necessary validity.

    Conclusion

    The results demonstrated that the service quality assessment tool of libraries in medical sciences universities has the necessary validity and reliability properties. Therefore, it can be used as a suitable tool for measuring the quality of library services.

    Keywords: Gap analysis, Validity, Reliability, library service quality
  • Alireza Shouri Bidgoli, Reza Pourmohammad *, Hamid Asayesh, Ramyar Farzan Pages 69-83
    Introduction

    Academic satisfaction is an effective structure in education. Compliance with professional ethics standards by faculty members is very important. This present systematic review aims to assess the professional ethics of faculty members and its’ relationship with students' satisfaction with education.

    Materials & Methods

    In this systematic review, articles published between April 2014 and December 2023 were examined. Internal databases including,Noormags, Civillica, SID, Magiran, and Google Scholar search engine were used to collect articles. In order to search the main keywords including Professional Ethics, students, faculty members, academic satisfaction were used in Persian sources. After evaluating the inclusion criteria and the quality of the articles, 14 studies were found to be eligible and included in the present study.

    Results

    The results of past studies show that the professional ethics of faculty members was average. Among the components of professional ethics of faculty members, we can mention keeping students' secrets, professional ability, evaluating students, and communication skills. Among the dimensions of professional ethics, compliance with justice has the greatest impact on students' academic satisfaction. Since students feel gender discrimination, professors should be careful in implementing their procedures and act in such a way that students do not feel gender discrimination.

    Conclusion

    The results of the studies indicate the role and importance of professional ethics of faculty members on students' academic satisfaction.

    Keywords: Academic Satisfaction, Students, Educational ethics, Faculty members