فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 66، فروردین و اردیبهشت 1403)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 66، فروردین و اردیبهشت 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا صادق زاده*، محسن رازانی، امید شکری، حسن پیریائی صفحات 1-13
    مقدمه

    بیماران مبتلا به اختلال وسواس-اجبار از مشکلات همراه با اختلال از امید پایین برخوردار هستند. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی "درمان شناختی- رفتاری" و "فراشناخت درمانی" بر امید بیماران مبتلا به اختلال وسواس-اجبار بود. 

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه بیماران مبتلا به اختلال وسواس-اجبار مراجعه کننده به مراکز مشاوره روانشناختی منطقه 5 شهر تهران در سال 1401 بود. از میان آن ها 45 بیمار دارای نمره پایین امید، انتخاب و به صورت تصادفی از نوع قرعه کشی در 3 گروه "درمان شناختی- رفتاری" و "فراشناخت درمانی" و گروه کنترل به صورت تصادفی جایگزین شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه جمعیت شناختی و "مقیاس وسواس -اجبار یل براون"(Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale) و "مقیاس امید میلر"(Miller  Hope Scale) استفاده شد. برای روایی ابزارها به پژوهش های پیشین اکتفا شد و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفاکرونباخ  محاسبه شد. برای گروه "درمان شناختی- رفتاری"طی 10 جلسه 90 دقیقه ای هر هفته 2 جلسه و برای گروه "فراشناخت درمانی"طی 10 جلسه 90 دقیقه ای هر هفته 2 جلسه اجرا شد. گروه کنترل در زمان اجرای پژوهش هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 16 تحلیل شد.

    یافته ها

    "درمان شناختی- رفتاری" و "فراشناخت درمانی" بربهبود امید بیماران مبتلا به اختلال وسواس-اجبار  اثربخش بودند (01/0>P) و بین 2 روش درمان تفاوت معنادار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    "درمان شناختی- رفتاری" و "فراشناخت درمانی" سبب بهبود امید بیماران مبتلا به اختلال وسواس-اجبار گردید. لذا دو روش درمانی فوق،  توصیه می شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری، فراشناخت درمانی، اختلال وسواس- اجبار، امید
  • یاسمن اکبرزاده، سارا هاشمی* صفحات 14-26
    مقدمه

    کانون کنترل سلامت و حمایت اجتماعی ادراک شده از جمله عوامل موثر بر سازگاری روانی- اجتماعی با بیماری هستند. هدف پژوهش حاضر پیش بینی سازگاری روانی- اجتماعی با بیماری براساس کانون کنترل سلامت با میانجیگری حمایت اجتماعی ادراک شده در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بود. 

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مراجعه کننده به کلینیک های غرب شهر تهران در بهار سال 1402 تشکیل دادند. از میان آن ها، 208 تن به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس جمعیت شناختی، "مقیاس سازگاری روانی- اجتماعی با بیماری" (Psychosocial Adjustment to Illness Scale)، "مقیاس چندوجهی کانون کنترل سلامت" (Multidimensional Health Locus of Control Scale) و "مقیاس چند وجهی حمایت اجتماعی ادراک شده" (Multidimensional Scale of Perceived Social Support) بود. روایی ابزارها با استفاده از روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. تحلیل داده های جمع آوری شده در نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 24 و آموس نسخه 24 انجام شد. 

    یافته ها

    کانون کنترل سلامت قادر به پیش بینی سازگاری روانی- اجتماعی با بیماری در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بود (549/0=β، 010/0=P). حمایت اجتماعی ادراک شده قادر به پیش بینی سازگاری روانی- اجتماعی با بیماری در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بود (183/0=β، 010/0=P). کانون کنترل سلامت قادر به پیش بینی سازگاری روانی- اجتماعی با بیماری در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک با میانجیگری حمایت اجتماعی ادراک شده بود (055/0=β، 010/0=P).

    نتیجه گیری

    کانون کنترل سلامت، سازگاری روانی- اجتماعی با بیماری در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک را با میانجی گری حمایت اجتماعی ادراک شده پیش بینی می کند. لذا پیشنهاد می شود، مشاوران و روانشناسان سلامت با ارائه حمایت اجتماعی و ارتقای کانون کنترل سلامت به زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک موجب سازگاری روانی- اجتماعی با بیماری در آن ها شوند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، سازگاری روانی- اجتماعی با بیماری، سندرم تخمدان پلی کیستیک، کانون کنترل سلامت
  • مینا سهرابی*، افسانه صبحی صفحات 27-41
    مقدمه

    دانشجویان با ورود به محیط دانشگاه با چالش های متفاوتی از جمله نحوه برقراری ارتباط با همکلاسی ها روبرو هستند. هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی روابط چند بعدی   بدن - خود بر اساس آسیب کودکی و ادراک والدین با میانجی گری سبک های هویت در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان است.

    روش کار

     پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان در سال تحصیلی  1402-1401 که9223 تن بودند و با استفاده از جدول مورگان، 322 تن به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای(جامعه ناهمگن می باشد) انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی،” پرسشنامه روابط چند بعدی بدن - خود” (Multidimensional Body-self Relations Questionnaire)؛” پرسشنامه آسیب کودکی” (Childhood Trauma Questionnaire)؛  "مقیاس ادراک والدین” (Perceptions of Parent Scale) و”پرسشنامه سبک های هویت” (Identity Styles Questionnaire) بود. برای روایی ابزارها به پژوهش های پیشین اکتفا شد و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ محاسبه شد. تحلیل داده ها با استفاده ازالگوی معادلات ساختاری با کاربرد نرم افزارهای آماری اس پی اس اس نسخه 24 و آموس نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    بین آسیب کودکی و روابط چند بعدی بدن - خود  همبستگی مثبت، معکوس معنادار و ادراک والدین و سبک های هویت همبستگی مثبت و مستقیم و معنا دار وجود دارد (01/0>P).  سبک هویت هنجاری در رابطه بین آسیب کودکی و روابط چند بعدی بدن - خود  و همچنین سبک های هویت در رابطه بین ادراک والدین و روابط چند بعدی بدن -خود نقش میانجی داشت(01/0>P). 

    نتیجه گیری

    روابط چند بعدی بدن - خود بر اساس آسیب کودکی و ادراک والدین با میانجیگری سبک های هویت قابل پیش بینی است. پیشنهاد می شود برای افزایش سطح آگاهی والدین با برگزاری دوره های آموزشی سبک های تربیتی وایجاد محیط سالم برای کاهش آسیب های کودکی جهت بهبود روابط چند بعدی بدن-خود استفاده شود.

    کلیدواژگان: روابط چند بعدی بدن -خود، آسیب کودکی، ادراک والدین، سبک های هویت
  • محدثه اسماعیلی*، محسن گل پرور صفحات 42-57
    مقدمه

    پیمان شکنی زناشویی یکی از آسیب زاترین مسئله هایی است که زنان با آن روبه رو هستند و می تواند منجر به نشانه های شناختی، عاطفی و رفتاری در آن ها می گردد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی"درمان پذیرش و تعهد وجودنگر" با "درمان شفقت محور" بر تمایزیافتگی خود و امید به زندگی در زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر انجام شد.

    روش کار

     پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، پیگیری و گروه کنترل صورت گرفت. جامعه آماری مطالعه حاضر زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر مراجعه کننده به مراکز مشاوره و غربالگری شهر اصفهان در بهار 1402 بودند که از بین آن ها 51 تن به روش تصادفی ساده به روش قرعه کشی در گروه های مداخله اول و دوم و گروه کنترل قرار گرفتند (هر گروه 17تن). ابزار پژوهش شامل: پرسشنامه جمعیت شناختی،"سیاهه تمایزیافتگی خود"         (Self of Differentiation Inventory) و "پرسشنامه امید به زندگی"(Life Expectancy Questionnaire) بودند. روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. شرکت کنندگان گروه "درمان پذیرش و تعهد وجودنگر" و گروه "درمان شفقت محور"  طی 10جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان قرار گرفتند. گروه کنترل درمان را پس از اتمام پژوهش دریافت کردند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 انجام شد. 

    یافته ها

     نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی نشان داد که"درمان پذیرش و تعهد وجودنگر" و "درمان شفقت محور" بر افزایش تمایزیافتگی خود و امید به زندگی در زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر اثربخش بوده است (01/0>P). بین تاثیر 2 شیوه درمانی بر تمایز یافتگی خود و امید به آینده تفاوت معناداری وجود نداشت (01/0>P).

    نتیجه گیری

    "درمان پذیرش و تعهد وجودنگر" و "درمان شفقت محور" بر افزایش تمایزیافتگی خود و امید به آینده در زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر اثربخش بوده است. لذا به درمانگران، مشاوران ازدواج و خانواده پیشنهاد می شود که روش  های درمانی  فوق جهت کاهش تعارضات زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد وجودنگر، درمان شفقت محور، تمایز یافتگی خود، امید به زندگی
  • زینب بینش*، فائزه عسکری صفحات 58-71
    مقدمه

    برای دستیابی به توسعه بهداشت در دنیا می بایست به نقش زنان خصوصا در دوران جوانی و بارداری توجه داشت. لذا، پژوهش حاضر با هدف مقایسه شفقت خود، پذیرش و عمل و تنش ادراک شده در خانم های 18 تا 30 ساله باردار و غیرباردار شهر قم صورت گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه خانم های باردار و غیرباردار 18-30 ساله که در سال 1402 ساکن شهر قم بودند، می شد. نمونه پژوهش شامل 185 تن بود که به روش غیر تصادفی و در دسترس انتخاب شد. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، «مقیاس شفقت خود» (Self-Compassion Scale)، «پرسشنامه پذیرش و عمل ویرایش2» (Acceptance and Action Questionnaire-II) و «مقیاس تنش ادراک شده» (Perceived Stress Scale) بود. روایی ابزار ها به پژوهش های پیشین اکتفا شد. پایایی ابزارها به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفاکرونباخ اندازه گیری شد. جمع آوری داده ها از مراجعین حاضر در کلینیک ها و مطب های متخصصین زنان و زایمان شهر قم انجام شد. داده های به دست آمده در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 26 تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل واریانس چند متغیری و آزمون T نشان داد بین شفقت خود و پذیرش و عمل زنان باردار و غیرباردار تفاوت معناداری وجود ندارد، اما بین تنش ادراک شده زنان باردار و غیرباردار در زیرمقیاس ادراک مثبت از تنیدگی،  تفاوت معنادار در سطح خطای 05/0 وجود دارد.

    نتیجه گیری

    ادراک مثبت از تنیدگی زنان باردار نسبت به زنان غیرباردار بیشتر می باشد. لذا به درمانگران و مشاوران پیشنهاد می شود دوره های آموزشی جهت افزایش ادراک مثبت از تنیدگی برای زنان غیرباردار اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: شفقت خود، پذیرش و عمل، تنش ادراک شده، زنان باردار
  • عطیه قاسمی، فرحناز مسچی*، عباس صالحی عمران، شیدا سوداگر، بیوک تاجری صفحات 72-81
    مقدمه

    افزایش فشار خون در بزرگسالی با افول امید در بیماران مبتلا به پرفشاری خون همراه است و به نظر می رسد به کمک درمان گروهی وجودی می توان امید را در بیماران مبتلا به پرفشاری خون بهبود بخشید. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی "درمان گروهی وجودی" بر  امید در بیماران مبتلا به پرفشاری خون است. 

    روش کار

    روش مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل بیماران مبتلا به بیماری پرفشاری خون مراجعه کننده به بیمارستان آتیه تهران در فصل پاییز و زمستان سال 1401 بودند. از میان آن ها 30 تن به روش نمونه گیری هدفمند غیر تصادفی انتخاب و با گمارش تصادفی و به روش قرعه کشی در گروه مداخله و گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی و "مقیاس امید اسنایدر" (Snyder Hope Scale) بود. روایی محتوای ابزارها به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. پس از اجرای 10 جلسه "درمان گروهی وجودی" برای گروه مداخله، داده ها در  نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    درمان گروهی وجودی بر زیر مقیاس های تفکر گذرگاه و تفکر عاملی (001/0=P) اثرگذار بود و اثر افزاینده داشت. اثر زمان موجب افزایش زیر مقیاس های تفکر گذرگاه و تفکر عاملی (001/0=P) نسبت به مرحله پیش آزمون شد. اثر متقابل زمان*گروه ها نسبت به گروه کنترل (001/0=P) بر زیر مقیاس های تفکر گذرگاه و تفکر عاملی اثرگذار بود.

    نتیجه گیری

    "درمان گروهی وجودی" در افزایش امید در بیماران مبتلا به پرفشاری خون اثربخش بود. پیشنهاد می شود که جهت افزایش امید در بیماران مبتلا به پرفشاری خون، دوره های "درمان گروهی وجودی" برای این بیماران در کنار درمان های دارویی برگزار شود.

    کلیدواژگان: امید، پرفشاری خون، درمان وجودی، نیمه تجربی
  • محمد گودرزی، مسعود شهبازی*، منصور سودانی، حسن پیریائی صفحات 82-93
    مقدمه

    اجرای درمان های روانشناختی جهت کاهش اضطراب و اعتیاد به تلفن همراه از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی “درمان راه حل محور” بر اضطراب و اعتیاد به تلفن همراه در دانش آموزان پسر بود. 

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری 2 ماه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول شهر بروجرد در سال تحصیلی 1402-1401 بود. از میان آن ها 30 تن به روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده با استفاده از قرعه کشی در 2 گروه مداخله (15 تن) و کنترل (15 تن) جایگزین شدند.  ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "پرسشنامه اعتیاد به تلفن همراه" (Mobile Phone Addiction Questionnaire) و "مقیاس بازبینی شده اضطراب آشکار کودکان" (Revised Children's Manifest Anxiety Scale) بود. روایی محتوای ابزارها به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. پس از اجرای 8 جلسه "درمان راه حل محور" برای گروه مداخله، داده ها در  نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    "درمان راه حل محور" در طول زمان بر کاهش اضطراب (01/0=P، 86/99=F) و اعتیاد به تلفن همراه (01/0=P، 13/216=F) در دانش آموزان پسر موثر بوده است. 

    نتیجه گیری

    "درمان راه حل محور” در کاهش اضطراب و اعتیاد به تلفن همراه در دانش آموزان پسر موثر بود. پیشنهاد می شود که جهت کاهش اضطراب و و اعتیاد به تلفن همراه، دوره های "درمان راه حل محور” برای دانش آموزان پسر برگزار شود.

    کلیدواژگان: درمان را حل محور، اضطراب، اعتیاد به تلفن همراه، دانش آموزان پسر
  • رضا قلی پور*، محمدحسن غنی فر، قاسم آهی صفحات 94-105
    مقدمه

    خشونت و پیامدهای منفی آن برای پرستاران و بیماران، به دلیل شرایط تنش زای شغلی در دوران شیوع بیماری کووید- 19 شدت بیشتری پیدا کرد.  هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش گروهی "مدیریت کنترل خشم" بر خود کنترلی و کفایت اجتماعی در پرستاران بخش های بستری بیماران کووید- 19 بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد است.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و به صورت 3 مرحله ای (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 1 ماه بعد) بود. جامعه آماری پژوهش پرستاران مشغول به خدمت در بخش های بستری بیماران کووید- 19 بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد طی پاییز و زمستان سال 1400 بودند. نمونه شامل 30 تن بود که به روش نمونه گیری در دسترس  انتخاب شده و به صورت تصادفی ساده به روش اعداد تصادفی بین 2 گروه مداخله آموزش گروهی"مدیریت کنترل خشم" (15 تن) و کنترل (15 تن) تقسیم شدند. داده ها با پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس خودکنترلی تانجنی" (Tangney Self- Control Scale) و "پرسشنامه کفایت اجتماعی" (Social Competence Questionnaire) گردآوری و در مورد روایی و پایایی به مطالعات قبلی اکتفا شد.  ابتدا از کل اعضای گروه  مداخله و کنترل پیش آزمون گرفته شد. سپس گروه مداخله 8 جلسه آموزش گروهی "مدیریت کنترل خشم" دریافت کرد. پس از پایان مداخله، هر 2 گروه در پس آزمون شرکت کردند. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 27 تحلیل شد. 

    یافته ها

    آموزش گروهی "مدیریت کنترل خشم" در خودکنترلی موثر بوده و آن را به طرز معناداری افزایش می دهد (001/0>P-value).  آموزش گروهی "مدیریت کنترل خشم" بر کفایت اجتماعی تاثیر داشته و آن را به طرز معناداری افزایش می دهد (001/0> P-value). 

    نتیجه گیری

    آموزش گروهی "مدیریت کنترل خشم"، موجب افزایش خودکنترلی و کفایت اجتماعی شد.  لذا پیشنهاد می شود از این مداخله درمانی به عنوان یک برنامه آموزشی ضمن خدمت برای افزایش خودکنترلی و کفایت اجتماعی در حرفه پرستاری استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش گروهی مدیریت کنترل خشم، خودکنترلی، کفایت اجتماعی، کووید- 19
|
  • Reza Sadeghzadeh*, Mohsen Razani, Omid Shokri, Hassan Piriaei Pages 1-13
    Introduction

    Patients with obsessive-compulsive disorder have problems associated with the disorder and have a low hope. The aim of the present study was to compare the effectiveness of "Cognitive-Behavioral Therapy" and "Metacognitive Therapy" on hope of patients with obsessive-compulsive disorder.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test-follow-up plan with a control group. The statistical population of the study was all patients with obsessive-compulsive disorder who referred to the psychological counseling centers of the 5th district of Tehran in 1401.Among them, 45 patients with a low hope score were randomly selected and replaced in 3 groups of "Cognitive-Behavioral Therapy" and "Metacognitive Therapy" and the control group. Demographic questionnaire and "Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale" and "Miller Hope Scale" were used to collect data. For the validity of the instruments, previous studies were used and reliability was calculated using the internal consistency method by calculating the Cronbach's alpha coefficient.For the "Cognitive-Behavioral Therapy" group, 2 sessions were performed during 10 sessions of 90 minutes each week, and for the "Metacognitive Therapy" group, 2 sessions were performed during 10 sessions of 90 minutes each week. The control group did not receive any intervention during the research. The data was analyzed in SPSS. 16.

    Results

    "Cognitive-Behavioral Therapy" and "Metacognitive Therapy" were effective in improving the hope of patients with obsessive-compulsive disorder (P<0.01) and no significant difference was observed between the two therapy methods.

    Conclusions

    "Cognitive-Behavioral Therapy" and "Metacognitive Therapy" improved the life expectancy of patients with obsessive-compulsive disorder. Therefore, the above two therapy methods are recommended.

    Keywords: Cognitive-Behavioral Therapy, Metacognitive Therapy, Obsessive-Compulsive Disorder, Hope
  • Yasaman Akbarzadeh, Sara Hashemi* Pages 14-26
    Introduction

    Health locus of control and perceived social support are among the effective factors on psycho-social adjustment to illness. The aim of this study is prediction of psycho-social adjustment to illness based on health locus of control with the mediation of perceived social support in women with polycystic ovary syndrome.

    Methods

    The research method was descriptive correlation type. The statistical population of this research was made up of women suffering from polycystic ovary syndrome who were referred to clinics in the West of Tehran city in the Spring of 2023. Among them, 208 people by sampling were selected purposefully. Research instruments include Demographic Questionnaire, "Psychosocial Adjustment to Illness Scale”, "Multidimensional Health Locus of Control Scale" and "Multidimensional Scale of Perceived Social Support". The validity of the instruments was measured using content validity using a qualitative method and reliability using the internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. The collected data were analyzed in SPSS.24 and AMOS.24.

    Results

    Health locus of control was able to predict psychosocial adjustment to illness in women with polycystic ovary syndrome (β=0.549, P=0.010). Perceived social support was able to predict psychosocial adjustment to illness in women with polycystic ovary syndrome (β=0.183, P=0.010). Health locus of control was able to predict psychosocial adjustment to illness in women with polycystic ovary syndrome with the mediation of perceived social support (β=0.055, P=0.010).

    Conclusions

    The results of the present study showed that the locus of health control predicts psychosocial adjustment to illness in women with polycystic ovary syndrome through the mediation of perceived social support. Health counselors and psychologists should provide social support and improve the health locus of control of women with polycystic ovary syndrome to make them psychosocial adjustment to illness.

    Keywords: Perceived Social Support, Psychosocial Adjustment to Illness, Polycystic Ovary Syndrome, Health Locus of Control
  • Mina Sohrabi*, Afsaheh Sobhi Pages 27-41
    Introduction

    Upon entering the university environment, students face different challenges, including how to communicate with classmates. The purpose of this research is to predict  multidimensional body-self relations based on traumatic childhood and perceptions of parent, mediated by identity styles in among university students of Zanjan Branch Islamic Azad University

    Methods

    The current research is descriptive-correlational. The statistical population of all students of Islamic Azad University, Zanjan branch in the academic year of 2022-2023 was (9223 people) and using Morgan's table, 322 were selected by stratified random sampling method (society was heterogeneous). Data collection instruments include: demographic questionnaire, "Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire", "Childhood Trauma Questionnaire", “Perceptions of Parent Scale” and “Identity Styles Questionnaire”. For the validity of the instruments, previous researches were used and reliability was calculated using the internal consistency method by calculating the Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was done using the structural equation model through statistical software SPSS. 24 and AMOS. 24.

    Results

    There is a significant positive inverse correlation between traumatic childhood and multidimensional body-self relations and parents' perception and identity styles (P<0.01). Normative identity style had a mediating role in the relationship between traumatic childhood and multidimensional body-self relations, as well as identity styles in the relationship between parents' perception and multidimensional relationships of body-self (P<0.01).

    Conclusions

    Multidimensional body-self relations are predicted by traumatic childhood and parental perceptions mediated by identity styles. It is suggested to increase the level of parents' awareness by holding training courses on parenting styles and creating a healthy environment to reduce childhood injuries to improve multidimensional body-self relations.

    Keywords: Multidimensional Body-Self Relations, Traumatic Childhood, Perception of Parents, Identity Styles
  • Mohadeseh Esmaeili*, Mohsen Gol Parvar Pages 42-57
    Introduction

    Breaking the marital contract is one of the most traumatic issues that women face and it can lead to cognitive, emotional and behavioral symptoms in them. The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of "Existential Acceptance and Commitment Therapy" with "Compassion-Based Therapy" on self-differentiation and life expectancy in women affected by husband's breach of contract.

    Methods

    The present research was semi-experimental with a pre-test-post-test, follow-up and control group design. The statistical population of the present study were women affected by the breach of contract by their husbands who referred to counseling and screening centers in Isfahan city in the Spring of 2023, of which 51 were randomly assigned to the first and second intervention groups and the control group (17 in each group). Research tools included: demographic questionnaire, "Self of Differentiation Inventory" and "Life Expectancy Questionnaire". Content validity was measured by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. The participants of the "Existential Acceptance and Commitment Therapy" group and the "Compassion-Based Therapy" group were treated during 10 sessions 90-minute. The control group received the treatment after the completion of the study. Data were analyzed using SPSS. 22.

    Results

    The results of analysis of variance with repeated measures and Bonferroni's post hoc test showed that "Existential Acceptance and Commitment Therapy" and "Compassion-Based Therapy" were effective in increasing self-differentiation and life expectancy in women affected by husband's breach of contract (P<0.01). There was no significant difference between the effect of two treatment methods on self-differentiation and hope for the future (P<0.01).

    Conclusions

    "Existential Acceptance and Commitment Therapy" and "Compassion-Based Therapy " have been effective in increasing self-differentiation and life expectancy in women affected by husband's breach of contract. Therefore, it is suggested to therapists, marriage and family counselors that the above treatment methods are used to reduce the conflicts of women who are affected by their spouse's breach of contract.

    Keywords: Existential Acceptance, Commitment Therapy, Compassion-Based Therapy, Self-Differentiation, Life Expectancy
  • Zeinab Binesh*, Faezeh Asgari Pages 58-71
    Introduction

    In order to achieve the development of health in the world, the role of women should be paid attention to, especially during youth and pregnancy. Therefore, the current research was conducted with the aim of comparing self-compassion, acceptance and action and perceived stress in pregnant and non-pregnant women aged 18 to 30 in Qom city.

    Methods

    The present research method was descriptive-comparative. The statistical population included all pregnant and non-pregnant women aged 18-30 who lived in Qom city in 2022. The research sample consisted of 185 people who were selected by the convenience method. Data collection instruments included demographic questionnaire, "Self-Compassion Scale", "Acceptance and Action Questionnaire-II" and "Perceived Stress Scale". The validity of the tools was limited to previous researches. The reliability of the instruments was measured by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. Data collection was done from clients present in the clinics and offices of obstetricians and gynecologists in Qom city. The obtained data were analyzed in SPSS. 26.

    Results

    The results of multivariate analysis of variance and t-test showed that there is no significant difference between self-compassion and acceptance and action of pregnant and non-pregnant women, but there is a difference between the perceived stress of pregnant and non-pregnant women in the subscale of positive perception of tension. It is significant at the error level of 0.05.

    Conclusions

    The positive perception of tension in pregnant women is more than that of non-pregnant women. Therefore, therapists and counselors are suggested to conduct training courses to increase the positive perception of tension for young non-pregnant women.

    Keywords: Self-Compassion, Acceptance, Action, Perceived Stress, Pregnant Women
  • Atieh Ghasemi, Farahnaz Meschi*, Abbas Salehi Omran, Sheida Sodagar, Biuok Tajeri Pages 72-81
    Introduction

    An increase in blood pressure in adulthood is associated with a decline in hope in hypertensive patients, and it seems that with the help of "Existential Group Therapy", hope can be improved in hypertensive patients. The aim of the present study was the effectiveness of "Existential Group Therapy" on hope in patients with hypertension.

    Methods

    The study method was semi-experimental with a pre-test, post-test and follow-up design with a control group. The statistical population of this research included patients suffering from high blood pressure referred to Atiyeh Hospital in Tehran in Autumn and Winter of 2022. Among them, 30 people were selected by purposeful sampling and randomly and with lottery assigned to the intervention group and the control group. Research instruments included demographic questionnaire and "Snyder Hope Scale". Content validity of the instruments was measured by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. After conducting 10 sessions of "Existential Group Therapy" for the intervention group, the data were analyzed in SPSS .24.

    Results

    “Existential Group Therapy” had an effect on the subscales of pathways thinking and agency thinking (P=0.001) and had an increasing effect. The effect of time increased the subscales of pathways thinking and agency thinking (P=0.001) compared to the pre-test stage. The interaction effect of time*groups compared to the control group (P=0.001) was effective on the subscales of pathways thinking and agency thinking.

    Conclusions

    "Existential Group Therapy" was effective in increasing hope in patients with hypertension. It is suggested that in order to increase hope in patients with high blood pressure, "Existential Group Therapy" courses should be held for these patients along with drug treatments.

    Keywords: Hope, Hypertension, Existential Therapy, Semi-Experimental
  • Mohammad Goodarzi, Masoud Shahbazi*, Mansour Sodani, Hassan Piriaei Pages 82-93
    Introduction

    It is very important to implement psychological treatments to reduce anxiety and addiction to mobile phone. The aim of the present study was to determine the effectiveness of "Solution Focused Therapy" on anxiety and addiction to mobile phone in male students.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test-follow-up design of 2 months with a control group. The statistical population included all male students of the first secondary level of Borujerd city in the academic year of 2022-2023. Among them, 30 people were selected by the convenience non-random sampling method and were replaced in 2 intervention groups (15 people) and control (15 people) in a simple random way using lottery. The research instruments included demographic questionnaire, "Mobile Phone Addiction Questionnaire" and "Revised Children's Manifest Anxiety Scale". Content validity of instruments was measured by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient. After 8 sessions of "Solution Focused Therapy" for the intervention group, the data were analyzed in SPSS.22.

    Results

    "Solution Focused Therapy” over time has been effective in reducing anxiety (P=0.01, F=99.86) and mobile phone addiction (P=0.01, F=216.13) in male students. 

    Conclusions

    “Solution Focused Therapy” was effective in reducing anxiety and addiction to mobile phones in male students. It is suggested that in order to reduce anxiety and mobile phone addiction, training courses on the above therapy should be held for students.

    Keywords: Solution Focused Therapy, Anxiety, Mobile Phone Addiction, Male Students
  • Reza Qalipour*, Mohammad Hasan Ghanifar, Ghasem Ahi Pages 94-105
    Introduction

    Violence and its negative consequences for nurses and patients became more intense due to stressful work conditions during the outbreak of the Covid-19 disease. The aim of the current research is to determine the effectiveness of group training "Anger Control Management" on self-control and social sufficiency in nurses in the inpatient wards of Covid-19 patients in the teaching hospitals of Mashhad University of Medical Sciences.

    Methods

    The method of the current research was semi-experimental, pre-test-post-test with a control group and in 3 stages (pre-test, post-test and follow-up 1 month later). The statistical population of the research was nurses working in the inpatient wards of Covid-19 patients in the teaching hospitals of Mashhad University of Medical Sciences during the fall and winter of 2022. The sample consisted of 30 people who were selected by convenience sampling method and by simple random by random number method, they were divided into 2 intervention groups of group training "Anger Control Management" (15 people) and control (15 people). The data was collected with a demographic questionnaire, "Tangney Self-Control Scale" and "Social Competence Questionnaire" and in terms of validity and reliability, previous studies were used. First, a pre-test was taken from all members of the intervention and control groups. Then the intervention group received 8 sessions of "Anger Control Management" group training. After the end of the intervention, both groups participated in the post-test. The data was analyzed in SPSS.27.

    Results

    Anger control management" group training is effective in self-control and increases it significantly (P-value<0.001). "Anger Control Management" group training has an effect on social competence and increases it significantly (P-value<0.001).

    Conclusions

    "Anger Control Management" group training increased self-control and social competence. Therefore, it is suggested to use this therapeutic intervention as an in-service training program to increase self-control and social adequacy in the nursing profession.

    Keywords: Anger Control Management, Self-Control, Social Competence, Covid-19