فهرست مطالب

نشریه مدیریت استاندارد و کیفیت
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمانه بشیری جلال، سید مهدی میرمهدی* _ صفحات 1-32

    کیفیت بازیابی خدمات الکترونیکی برای بانک ها برای ایجاد رضایت مشتری از اهمیت بالایی برخوردار است. با این حال، رضایت از خدمات الکترونیکی به سهولت انتقال از یک ارائه دهنده خدمات به دیگری بستگی دارد. بنابراین، هزینه های جابه جایی نیز اهمیت زیادی می یابد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر کیفیت بازیابی خدمات الکترونیکی بر رضایت از بازیابی خدمات الکترونیکی با توجه به نقش تعدیل گر هزینه جابه جایی در میان کارکنان بانک تجارت شهرستان همدان انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مشتریان شعب بانک تجارت شهرستان همدان به تعداد نامحدود بودند که از میان آنان 384 نفر با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد هزینه جابه جایی رابطه میان کیفیت بازیابی خدمات الکترونیکی رضایت از بازیابی خدمات الکترونیکی را تعدیل می کند. همچنین عوامل موثر بر کیفیت خدمات الکترونیکی شامل (بازیابی انتظارات، کیفیت اطلاعات، تعهد دیجیتال، کیفیت کارکنان و خدمات محوری) همگی بر بازیابی از کیفیت خدمات الکترونیکی و در نهایت رضایت از بازیابی خدمات الکترونیکی تآثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت بازیابی خدمات الکترونیکی، هزینه جابه جایی، رضایت از بازیابی خدمات الکترونیکی
  • مهدی اجلی*، حسین عظیمی صفحات 33-64

    هدف اصلی پژوهش حاضر، ارزیابی ارکان، فوائد و نتایج پیاده سازی نظام آراستگی 5S در صنایع خالص سازان روی زنجان به عنوان بزرگ ترین صادرکننده شمش روی با درجه خلوص 9/99 درصد در خاورمیانه می باشد. . روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی؛ از نظر جمع آوری داده ها، توصیفی- پیمایشی؛ و از نظر تحلیل، کیفی-کمی می باشد. جامعه آماری در خصوص ارزیابی ارکان موثر در پیاده سازی نظام آراستگی 5S و استخراج وزن آن ها و همچنین شناسایی فوائد و نتایج پیاده سازی نظام مذکور و رتبه بندی فوائد و نتایج شامل 18نفر از خبرگان و متخصصان صنعت مورداشاره می باشد. بدین منظور در ابتدا با بکارگیری تکنیک تصمیم گیری چندشاخصه سوارا، ارکان مذکور موردارزیابی قرار گرفتند و اهمیت (وزن) ارکان محاسبه شد. خروجی این تکنیک نشان داد که رکن پنجم یعنی "خودانضباطی و مشارکت همگانی" با بیشترین وزن به عنوان مهم ترین رکن موثر در پیاده سازی نظام آراستگی 5S در صنایع خالص سازان روی زنجان استخراج شده است. همچنین رکن دوم (سازمان دهی اقلام ضروری و شفاف سازی) با کمترین وزن در رتبه آخر جای گرفت. سپس با استفاده از رویکرد دلفی فازی، فوائد و نتایج حاصل از پیاده سازی نظام آراستگی 5S در صنایع خالص سازان روی، استخراج شدند. در ادامه هشت گزینه (فایده و نتیجه) استخراجی با استفاده از نظرات خبرگان صنعت و با بکارگیری تکنیک نوین تصمیم گیری مورا، ارزیابی شده و رتبه بندی آن ها تعیین شد. نتیجه نهایی این تکنیک حاکی از آن است که گزینه اول یعنی "ایمن ترشدن محیط کار و راحتی و دلنشین ترشدن فرآیندهای کاری" در رتبه اول و گزینه های هفتم یعنی "استفاده بهینه از فضا و منابع" و ششم یعنی "کاهش زمان های جستجو و یافتن منابع" در رتبه های بعدی قرار گرفتند. گزینه دوم شامل " بهبود گردش مالی صنعت" نیز در رتبه آخر جای گرفت. بدین ترتیب رویکرد پیشنهادی پژوهش، مدل مناسبی برای ارزیابی ارکان، فوائد و نتایج پیاده سازی نظام آراستگی 5S در یک صنعت کلیدی روی ارائه خواهد کرد.

    کلیدواژگان: نظام آراستگی 5S، صنایع خالص سازان روی زنجان، رتبه بندی، سوارا، دلفی فازی، مورا
  • ام البنین یوسفی*، الهه محمدقاسمی، ندا حاج حیدری صفحات 65-96

    فناوری ابزار اصلی توسعه اقتصادی و زمینه ای برای افزایش بهره وری کشورهاست. انتخاب فناوری مناسب در همه بخش های سازمان از جمله بخش کنترل کیفیت موضوع مهمی است که مستلزم توجه ویژه ای می باشد. از این رو تحقیق حاضر با استفاده از مدل اطلس به ارزیابی سطح توانمندی فناوری بخش کنترل کیفیت یکی از صنایع نظامی پرداخته است. مطابق با این مدل، فناوری در چهار جزء اصلی فن افزار، اطلاعات افزار، انسان افزار و سازمان افزار مورد بررسی قرار می گیرد.در این پژوهش که در بازه سال های 1400-1399 انجام شد، در ابتدا سطوح پیچیدگی، حد بالا و پایین و سهم هر یک از اجزای فناوری تعیین و سپس شدت تاثیر آن ها محاسبه شد و درنهایت به منظور تعیین توانمندی فناوری، شاخص ضریب کمک فناوری در بخش کنترل کیفیت صنعت موردنظر مشخص گردید و با استفاده از نمودار THIO مدل اطلس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    کلیدواژگان: فناوری، مدل اطلس، فن افزار، اطلاعات افزار، انسان افزار سازمان افزار
  • علی طیبی رهنی*، یوسف محمدی مقدم، یحیی محمدی مقدم صفحات 97-140

    نشاط منابع انسانی موضوعی کاملا حسی است و در حقیقت حالت مثبتی است که در پاسخ به تعامل دائمی فرد با عوامل معنادار شغل و محیط کاری حاصل می شود و در قالب سه احساس مرتبط به هم از جمله: قدرت جسمانی، انرژی عاطفی و سرزندگی شناختی می باشد. به یقین کارکنان با نشاط، نگرشی مطلوب و رضایت آمیز به خودشان و دیگران دارد، از روابط اجتماعی متعادلی برخوردار هستند و فرایند زندگی خود و دیگران را مثبت ارزیابی می نمایند. پژوهش حاضر ارائه چارچوبی استاندارد برای نشاط منابع انسانی می باشد که با رویکرد توصیفی و پیمایشی انجام می شود. در این پژوهش کاربردی و با رویکرد کیفی به منظور جمع آوری اطلاعات از روش بررسی اسناد کتابخانه ای و آرشیوی، مشاهده و مصاحبه استفاده شده است. همچنین راهبرد اصلی تحقیق، تئوری داده بنیاد بوده است. جامعه آماری پژوهش خبرگان کارشناسان و مدیران مرتبط با حوزه مدیریت و منابع انسانی می باشند و برای نمونه گیری روش نمونه برداری قضاوتی مد نظر قرار گرفته است.در خصوص یافته های تحقیق، با در نظر گرفتن روش پژوهش چارچوب جامع و استاندارد برای نشاط منابع انسانی طرح ریزی گردید به طوری که شاخص ها و مولفه های نشاط منابع منابع انسانی با توجه به عوامل علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدهای آن مشخص گردید در نهایت از طریق تئوری داده بنیاد، چارچوب استاندارد برای نشاط منابع انسانی سازمان تدوین گردید و صحت و درستی و کاربردی، جامع بودن و کامل بودن آن از منظر خبرگان مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: چارچوب، استاندارد، نشاط، منابع انسانی
  • عقیله محمودزاده احمدی نژاد*، امیر ناظمی آشنی، ابراهیم محمودزاده صفحات 141-173

    در دوران انقلاب صنعتی چهارم، سرعت فزاینده نوآوری و فناوری های جدید وکوتاه شدن چرخه عمر محصول، چالش های جدیدی را برای کسب وکارها ایجاد کرده است. روش های سنتی کسب وکار غالبا بر اساس شواهد و سنجه های گذشته نگر عمل می کنند، و در برابر تغییرات گسسته با چالش مواجه اند. به این ترتیب، مدیریت و درک عدم قطعیت ها به کمک روش های آینده نگاری در طراحی مدل کسب و کار مناسب تبدیل به یک روند رو به رشد شده است و استفاده از روش های آینده نگاری مناسب در طراحی مدل کسب و کار، به صورت کلی، و در شرکت های نوپا، به صورت خاص، در سال های آینده ناگزیر خواهد بود. آینده نگاری جعبه ابزار متنوعی از روش ها را در اختیار قرار می دهد تا از طریق آن ها بتوان مدل های کسب وکار را برای آینده آماده کرد. این پرسش که کدام روش ها برای این هدف مناسب تر خواهد بود، پرسشی است که در این مطالعه به آن پرداخته شده است. با توجه به ویژگی های منحصر به فرد کسب وکارهای نوپا از جمله سن، معیارهای رشد و محدودیت منابع امکان بکارگیری روش های مورد استفاده شرکت های متوسط و بزرگ برای آن ها وجود ندارد و و نیاز به تحقیقات مستقل در این زمینه احساس می شود. بر این اساس از رویکرد کمی با استفاده از روش علم سنجی و رویکرد کیفی با استفاده از روش پرسشنامه استفاده شد. بر اساس مطالعات علم سنجی آشکار شد که روند استفاده از روش های آینده نگاری در طراحی و تدوین مدل کسب وکار رو به رشد است. تجمیع نتایج بدست آمده نشان می دهد روش «سناریو نگاری» مهم ترین روش آینده نگاری مناسب در طراحی مدل کسب و کارآینده نگارانه است.

    کلیدواژگان: نوآروی، مدیریت عدم قطعیت، نوآروی مدل کسب و کار، سناریونگاری، کسب و کار نوپا
  • حسین نوروزی*، فروغ بهی، فرزانه آزمایش فرد صفحات 173-215

    در محیط کسب وکار امروزی که با افزایش رقابت در بازارهای جهانی همراه است ، استراتژی های بین المللی در حال اهمیت یافتن هستند و صادرات به عنوان معمول ترین راه پیش روی شرکت ها ، برای ورود به بازارهای جهانی شناخته شده است. امروزه شرکت ها در تلاش هستند تا با ارتقای عملکرد صادراتی خود ، رونق یابند. با درنظرگرفتن این اهمیت ، در این پژوهش به بررسی محرک های کلیدی عملکرد صادراتی شرکت های کوچک و متوسط پرداخته شده است. به طور مشخص هدف این پژوهش ، بررسی تاثیر ظرفیت جذب ، منابع نامحسوس و جهت گیری کارآفرینی بر عملکرد صادراتی شرکت های کوچک و متوسط با میانجیگری مزایای رقابتی و مدیریت کیفیت جامع است. این پژوهش از نظر هدف ، کاربردی و از نظر روش شناسی تحلیلی_توصیفی است. جامعه مورد بررسی شرکت های کوچک و متوسط فعال در حوزه صنایع غذایی واقع در شهر تهران است و پرسش نامه در میان مدیران و کارشناسان این شرکت ها توزیع شده است. در نهایت تعداد 250 پرسش نامه کاربردی جمع آوری گشته است که مقدار آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تمامی متغیرها به منظور بررسی پایایی ابزار اندازه گیری بالای 7/0 به دست آمده. تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده به روش مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار SmartPLS انجام شده است. پس از تجزیه وتحلیل آماری مشخص شد که محرکهای عملکرد صادراتی شامل منابع نامحسوس ، ظرفیت جذب و گرایش کارآفرینانه بر عملکرد صادراتی شرکت های کوچک و متوسط تاثیر مثبت و معناداری دارند. همچنین مشخص شد که منابع نامحسوس ، ظرفیت جذب و گرایش کارآفرینانه بر مزیت رقابتی و مدیریت کیفیت جامع تاثیر مثبت و معناداری دارند. همچنین تاثیر متغیر میانجی مدیریت کیفیت جامع بر رابطه گرایش کارآفرینانه بر عملکرد صادراتی تایید شد. برطبق نتایج به دست آمده تمامی فرضیه های پژوهش مورد تایید است؛ لذا باتوجه به اهمیت صادرات، می توان نتیجه گرفت هرگونه اقدام در جهت بهبود هریک از این محرک ها به افزایش عملکرد صادراتی شرکت منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: شرکت های کوچک و متوسط، عملکرد صادراتی، مزایای رقابتی، مدیریت کیفیت جامع
|
  • Samaneh Bashiri Jalal, Seyed Mahdi Mirmahdi* Pages 1-32

    The quality of electronic service recovery is very important for banks to create customer satisfaction. However, satisfaction with e-services depends on the ease of transition from one service provider to another. Therefore, moving costs are also very important. The present study was conducted with the aim of investigating the effect of the quality of electronic service recovery on the satisfaction of electronic service recovery, considering the moderating role of switching costs among the employees of Hamedan Bank Tejarat. The statistical population of this research included all customers of Tejarat Bank branches in Hamedan city, an unlimited number of whom 384 people were selected using Morgan's table and available sampling method. The results of the data analysis showed that the switching cost moderates the relationship between the quality of electronic service recovery and the satisfaction of electronic service recovery. Also, the factors affecting the quality of electronic services including (restoration of expectations, quality of information, digital commitment, quality of employees and service orientation) all have a positive and significant effect on the recovery from the quality of electronic services and finally the satisfaction from the recovery of electronic services.

    Keywords: Electronic service recovery quality, switching cost, satisfaction with electronicservice recovery
  • Mehdi Ajalli, Hossein Azimi Pages 33-64
    Objectives

    The main goal of the current research is to evaluate the pillars, benefits and results of the implementation of the 5S grooming system in the Zanjan Zinc Khales Sazan Industries, as the largest exporter of zinc ingots with a purity of 99.9% in the Middle East.

    Method

    The research method is practical in terms of purpose; In terms of data collection, descriptive-survey; and in terms of analysis, it is qualitative-quantitative. The statistical community regarding the evaluation of the effective elements in the implementation of the 5S grooming system and the extraction of their weight, as well as the identification of the benefits and results of the implementation of the said system and the ranking of the benefits and results, includes 18 experts and specialists of the mentioned industry.

    Results

    For this purpose, at first, using the multi attribute decision-making technique called SWARA, the aforementioned pillars were evaluated and the importance (weight) of the pillars was calculated. The output of this technique showed that the fifth pillar, "self-discipline and public participation" was extracted with the greatest weight as the most important and effective pillar in the implementation of the 5S grooming system in Zanjan Zinc Khales Sazan Industries. Also, the second pillar (organization of essential items and clarification) was ranked last with the lowest weight. Then, using the fuzzy Delphi approach, the benefits and results of the implementation of the 5S grooming system in Zanjan Zinc Khales Sazan industries were extracted. In the following, eight extracted alternatives (benefits and results) were evaluated and ranked using the opinions of industry experts and using the new decisionmaking technique of MOORA. The final result of this technique indicates that the first alternative means "making the work environment safer and the work processes more comfortable and pleasant" in the first place, and the seventh alternatives means "optimal use of space and resources" and the sixth means "reducing search times and finding resources" in The next ranks were placed. The second alternative including "improving industry turnover" was ranked last.

    Conclusion

    In this way, the proposed research approach will provide a suitable model for evaluating the pillars, benefits and results of implementing the 5S grooming system in Zanjan Zinc Khales Sazan Industries.

    Keywords: 5S grooming system, Zanjan Zinc Khales Sazan Industries, ranking, SWARA, Delphi Fuzzy, MOORA
  • Ommolbanin Yousefi*, Elaheh Mohammadghasemi, Neda Hajheidari Pages 65-96

    Technology is the main tool of countries' economic development and a context for increasing the productivity. Choosing the right technology for all departments of the organization, including quality control, is an important issue that requires special attention. Therefore, the current research has evaluated the level of technological capability of the quality control department in one of the military industries, using Atlas model. According to this model, technology examines in four main indicators: technoware, infoware, humanware and Orgaware. In this study, which was conducted in the period of 2021-2022, first the levels of complexity, upper and low limits and the share of each indicator of technology were determined and then the intensity of their impact was calculated and finally in order to determine the capability of technology in the quality control department, the technology contribution coefficient was identified and was analyzed using the Atlas models' THIO diagram.

    Keywords: Technology, ATLAS model, Technoware, Infoware, Humanware, Orgaware
  • Ali Tayebi Rahani *, Yusef Mohammadi Moghadam, Yahia Mohammadi Moghadam Pages 97-140

    Vitality of human resources is a completely sensory matter and in fact it is a positive state that is achieved in response to the constant interaction of a person with the meaningful factors of job and working environment and it is in the form of three related feelings such as: physical strength, emotional energy and cognitive vitality. For sure, cheerful employees have a favorable and satisfactory attitude towards themselves and others, have balanced social relations and evaluate their life process and others positively. The current research is to present a standard framework for human resource vitality, which is done with a descriptive and survey approach. In this practical research with a qualitative approach, in order to collect information, the method of reviewing library and archival documents, observation and interview has been used. Also, the main research strategy has been the foundational data theory. The statistical population of the research is the experts, experts and managers related to the field of management and human resources, and judgmental sampling method has been considered for sampling. Regarding the findings of the research, taking into account the research method, a comprehensive and standard framework for the vitality of human resources was planned so that the indicators and components of the vitality of human resources according to the causal, background, intervening factors, strategies and its consequences Determined Finally, through the data theory of the foundation, the standard framework for the vitality of the organization's human resources was formulated and its accuracy, correctness, practicality, comprehensiveness and completeness were confirmed from the perspective of experts.

    Keywords: Standard, Vitality Human Resources, Grounded Theory
  • Aghileh mahmoudzadeh Ahmadi nezhad* Pages 141-173

    During the Fourth Industrial Revolution, technological advancements have posed new challenges for businesses. Traditional methods of operation often rely on historical evidence and past indicators, making them susceptible to discontinuous changes. Consequently, managing and understanding uncertainties has led to the growing importance of future-oriented approaches in designing business models. However, no comprehensive study has been conducted on suitable foresight methods for designing business models in startups. Given the unique characteristics of startups, such as age, growth, and resource constraints, the methods that commonly employed by medium and large enterprises may not be applicable to them. Therefore, there is a need for independent research in this area. The main question of this research is: "What are the most important foresight methods that are considered in the analysis or design of the business model in startups?". Based on this question, a quantitative approach using the scientometric method and a qualitative approach using the questionnaire method were used. Based on scientometric studies, it was revealed that the trend of using forecasting methods in designing and developing business models is growing. Summarizing the obtained results shows that the "scenario" method is the most important appropriate foresight method in the design of a futuristic business model.

    Keywords: innovation, uncertainty management, startups, Business model innovation, scenario planning
  • Hossein Noroozi*, Frogh Behi, Farzaneh Azmayesh Fard Pages 173-215

    In today's business environment, which is accompanied by increasing competition in global markets, international strategies are becoming more important, and exporting is known as the most common way for companies to enter global markets. Today, companies are trying to prosper by improving their export performance. Considering this importance, in this research, the key drivers of the export performance of small and medium-sized companies have been investigated. Specifically, the purpose of this research is to investigate the effect of absorptive capacity, intangible resources and entrepreneurial orientation on the export performance of small and medium-sized companies through the mediation of competitive advantages and comprehensive quality management. This research is practical in terms of purpose and analytical-descriptive in terms of methodology. The community under investigation is small and medium-sized companies active in the field of food industry located in Tehran, and the questionnaire was distributed among the managers and experts of these companies. Finally, 250 practical questionnaires have been collected, and the value of Cronbach's alpha and the combined reliability of all variables have been obtained in order to check the reliability of the measuring tool above 0.7. The analysis of the collected data was done by structural equation modeling method and using SmartPLS software. After the statistical analysis, it was found that the drivers of export performance, including intangible resources, absorption capacity and entrepreneurial orientation, have a positive and significant effect on the export performance of small and medium-sized companies. It was also found that intangible resources, absorptive capacity and entrepreneurial orientation have a positive and significant effect on competitive advantage and comprehensive quality management. Also, the mediating effect of total quality management on the relationship between entrepreneurial orientation and export performance was confirmed. According to the obtained results, all research hypotheses are confirmed. Therefore, considering the importance of export, it can be concluded that any action to improve each of these drivers will lead to an increase in the company's export performance.

    Keywords: Small, medium companies, Export performance, Competitive advantages, Total quality management, Entrepreneurial orientation (EO)