فهرست مطالب

نشریه انسان پژوهی دینی
پیاپی 50 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین هوشنگی* صفحات 5-25
    نظریه ادراکات اعتباری علامه طباطبایی فی نفسه در حوزه حکمت عملی جای می گیرد، اما این نظریه لوازم انسان شناختی جدی و مهمی دارد؛ جدی ست، زیرا این لوازم کاربردی و پردامنه هستند؛ مهم است، زیرا در مقایسه با انسان شناسی کلاسیک سنت فلسفه اسلامی ، افق های جدیدی را در حوزه انسان شناسی عملی گشوده است. ماحصل انسان شناختی نظریه اعتباریات را می توان در این قالب صورت بندی کرد که انسان موجودی است اعتبارساز. اعتبار علاوه بر این که خود از سنخ فعالیت ذهنی است، اساسا در حیطه فعالیت و عمل انسانی قرار می گیرد و از نوع ادراکات عملی است. لذا انسان در پس و پشت این نظریه، از حیث فعالیت و عمل مد نظر است. این انسان شناسی عملی برآمده از نظریه اعتباریات، به جهات گوناگون، امروزین و قابل مقایسه با نظریات جدید است. از مهم ترین وجوه فارق این نوع انسان شناسی جدید با انسان شناسی کلاسیک می توان این موارد را برشمرد: پسین، تجربی و عملی بودن. مولفه های اصلی عملی بودن عبارتند از: تقدم طبیعت بر بعد نفسانی در انسان و استخدام گر بودن انسان. همچنین در پرتو اعتباریات، اجتماعی بودن، فرهنگی بودن و سوژه بودن انسان هم در تعریف انسان راه می یابند و این همه در انسان شناسی فلسفی جدید هم مدنظر بوده است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، ادراکات اعتباری، نظریه استخدام، انسان شناسی عملی، فرهنگ
  • رضا درگاهی فر* صفحات 27-48
    استدلال شده است بر اینکه مسئله ذهن-بدن، مسئله ای مدرن است و در فلسفه یونان باستان و دوران میانه مطرح نبوده است. در این مقاله این استدلال ها بیان شده و بر پایه آنها نتیجه گرفته شده است که صورت بندی های متداول مسئله ذهن-بدن باید بر دو قسم خاص و عام تقسیم شوند. برخی صورت بندی ها، شامل مسئله نفس-بدن نیز می شوند. تفکیک مسئله ذهن-بدن از دشواره ذهن-بدن نیز به تعدد مسئله ها اشاره دارد. در گام بعدی، با شواهدی نشان داده ام که مسئله محوری علم النفس صدرایی، مسئله نفس-بدن است نه ذهن-بدن، بنابراین نمی توان راه حل ها و ایده های مربوط به مسئله نخست را، راحل های کارآمد مسئله دوم دانست. با این حال، می توان مسئله ذهن-بدن را در برابر فلسفه صدرایی نهاد و از امکانات این فلسفه برای حل این مسئله مدد گرفت. این فعالیت تازه، مستلزم برخی بازنگری ها در مبانی یا نتایج علم النفس فلسفی صدرایی خواهد گردید. دستاورد این مقاله از سنخ درجه دوم (فرافلسفه) است و پیشنهادی محتوایی و روشی برای علم النفس صدرایی عرضه می کند. * این پژوهش بر اساس طرح با کد پیگیری 17812 توسط ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی ایران مورد حمایت قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مسئله ذهن-بدن، مسئله نفس-بدن، کیفیات پدیداری، آگاهی، حکمت متعالیه
  • حسینعلی شیدان شید*، علی شیروانی صفحات 49-70
    در رساله اضحویه ابن سینا، استدلالی برای نشان دادن اینکه حقیقت آدمی چیست آمده که می توان گفت: هسته اصلی برهان انسان معلق در فضا در آن وجود دارد. این مقاله به گزارش این استدلال، تحلیل و نقد آن، بررسی ربط ونسبت این استدلال با برهان مشهور انسان معلق در فضا، مقایسه استدلال یادشده با این برهان در کتاب های دیگر او، و اشاره به سیر این برهان در همه آثار ابن سینا، و نیز نقد یکی از تحلیل های ارائه شده در این باب اختصاص دارد. بدین سان، روشن می شود که استدلال یادشده مقدمه های اصلی برهان انسان معلق در فضا را واجد است، اما نیازمند تکمیل و اصلاح است. ازاین رو، در آثار بعدی، عناصری بر آن افزوده و عناصری از آن کاسته شده و جایگاهی فراتر یافته است. سیر برهان انسان معلق در آثار ابن سینا از اضحویه تا مباحثات تاییدکننده این ادعای اوست که تفاوت حال خود با دوران جوانی خویش را تنها در پختگی بیشتر معلومات دوره جوانی دانسته است.
    کلیدواژگان: ابن سینا، اضحویه، برهان انسان معلق در فضا، نفس، خودآگاهی
  • حسن کاویانی، مهدی محمدرضایی* صفحات 71-91
    امروزه توسعه منابع انسانی محور پیشرفت و توسعه جوامع و سازمان ها می باشد. از این رو در طول اعصار مختلف مفاهیم و رویکردهای متنوعی در حول نظریه های یادگیری به منظور تحقق و نهادینه سازی توسعه کارکنان معرفی شده اند. رویکردهایی که ابعاد گوناگونی چون خرد مایه های نظری و فلسفی و نیزسازوکارهای اجرایی با یکدیگر متفاوت می باشند. این نظریات غالبا منطبق با شرایط و زیست بوم کشورهای مبداء  می باشند از این رو اجرای آنها در کشورهای دیگر غالبا  نتایج متفاوتی را در پی داشته است. چالشی که مصادیق آن در نظام توسعه و آموزش دستگاه های اجرایی و بخش خصوصی کشور فراوان می باشد. در چنین شرایطی شناخت و آگاهی از وجوه افتراق و اشتراک نظریه های این حوزه و انطباق آن با ارزش ها و شرایط حاکم بر جامعه شرط لازم جهت بومی سازی و بکارگیری این گونه نظریه ها در سازمان ها می باشد. از این رو در این پژوهش واکاوی مبانی نظری و فلسفی نظریه های توسعه منابع انسانی و تطبیق آن با آموزه های دین مبین اسلام هدف اصلی پژوهش می باشد. در این مقاله پس از واکاوی مفاهیم و نظریه های حوزه توسعه منابع انسانی با   یهره گیری از آیات و روایات  و متون دینی در شش عامل اصلی نگاه به انسان، سرشت انسان، تمرکز بر زمان، جبر و اختیار، عینی گرایی/ نسبی گرایی و کل نگری/ جزء نگری نظریات مذکور با آموزه های دین مبین اسلام مورد مقایسه قرار گرفت.  نتایج نشان می دهد الگوی اسلامی به توسعه منابع انسانی به عنوان یک راهنمای واقع بینانه و ارزشمند پیش روی مدیران کشور،  می تواند به آن ها در مسیر غلبه بر چالش های پیش رو در توسعه منابع انسانی کمک کند.
    کلیدواژگان: انسان در اسلام، توسعه منابع انسانی، مبانی فلسفی توسعه منابع انسانی
  • مهدی زارعی کچوسنگی*، علی اله بداشتی، رضا برنجکار صفحات 93-113
    یکی از پرسش های دیرین ذهن بشر و زیربنای علوم انسانی، چیستی حقیقت و ماهیت انسان است؛ در سنت کلامی اسلام نیز، موضوع انسان شناسی از دیرباز در کانون توجه بوده و نقطه مرکزی این کانون، بررسی یگانه یا دوگانه انگاری و  مجرد یا مادی بودن حقیقت انسان است؛ در این میان قاضی عبدالجبار به عنوان نماینده جریان معتزلی با رویکردی مبتنی بر عقل حس گرا به طور مبسوط نظریه"هیکل محسوس" را طرح و دنبال میکند؛ در این نظرگاه، انسان، حقیقتی ورای همین بدن محسوس ندارد؛ مهمترین دلیلی که قاضی عبدالجبار بر ادعای خویش اقامه میکند از این قرار است که وقوع  فعل ابتدایی از اندام های بدن، نشانه آن است که فاعل، همین اندام است که در محل وجود قدرت خویش، فعلی را انجام می دهد؛ طبیعی است که انکار حیات برزخی یکی از مهمترین پیآمدهای پذیرش این دیدگاه است چرا که در برزخ، هیکل محسوس نابود شده است و در این دیدگاه حقیقتی ورای این هیکل محسوس به رسمیت شناخته نشده است؛ همچنین مسائلی چون معاد جسمانی، مسخ، رویای صادقه و تجربه های نزدیک به مرگ در تقابل جدی با این نظریه هستند؛ آنچه تحقیق حاضر را از سایر تحقیقات مشابه ممتاز میسازد تمرکز بر بررسی دیدگاه شخصیتی است که علی رغم نفوذ تاثیر اندیشه او بر متکلمان امامی هم عصر خود، به طور مستقل مورد داوری قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: قاضی عبدالجبار، هیکل محسوس، برزخ، معاد جسمانی، رویای صادقه، تجربه های نزدیک به مرگ
  • مهدی دانایی فرد، حسین حجت خواه* صفحات 115-136
    چیستی «کمال انسان» به عنوان یکی از مباحث مهم انسان شناسی، همواره مورد کنکاش اندیشمندان بوده است. در این میان، الهی دانان پویشی برمبنای دیدگاه خداباورانه خاص خویش، برآنند که کمال انسان با خداگونه شدن وی محقق می شود. این دیدگاه، هرچند با نظر علامه طباطبایی و آیت الله مصباح یزدی همخوان است، لیکن در نحوه کمال انسان -که ارتباط وثیقی با چگونگی توصیف خداوند دارد- اختلاف دارد. پیروان الهیات پویشی، خداوند را در حال تکامل و تغییر و تبدل می دانند و بر همین اساس، کمال انسان را در تکاملی می دانند که در اثر وابستگی متقابل با سایرین پدیدار می شود و بدین ترتیب، تشبه به خدا و خداگونه شدن انسان را علاوه بر کم رنگ شدن، در هاله ای از ابهام فرومی برند.این پژوهش، با روش توصیفی - تحلیلی و انتقادی، درصدد است تا نشان دهد که مبانی چنین دیدگاهی علاوه بر این که در برخی موارد فاقد دلیل است، با قواعد عقلی همچون استحاله تسلسل نیز در تناقض است. اشکال دیگری که بر این دیدگاه وارد است، عبارت است از معلق نمودن کمال انسان به شرایط محیطی و برابر دانستن آن با تکامل دائمی، بدون این که هیچ هدف ثابتی از غایت این کمال طلبی برای انسان مشخص باشد.
    کلیدواژگان: الهیات پویشی، انسان شناسی، علامه طباطبایی، کمال انسان، مصباح یزدی
  • محمدجواد فلاح، روح الله شهریاری* صفحات 137-156
    پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و از طریق رجوع به اندیشه آیت الله جوادی آملی با هدف بررسی نقش ارزش های اخلاقی در تحول وجودی انسان انجام شده است. بررسی نشان می دهد آیت الله جوادی آملی یگانه انگاری حیات نفس آدمی را نمی پذیرند و سخن از تحول جودی آن در پرتو ارزش های اخلاقی به میان می آورند و معتقدند فضیلت و رذیلت اخلاقی در متن ذات انسان وارد می شود و نه صرفا عارض بر ذات. از همین روی آنچه به حیات خلقی خاص انسان فعلیت می دهد و نیز حیات خلودی انسان را که ممکن است مطابق و یا مخالف با حیات خلقی انسان باشد، شکل می دهد، ارزش های اخلاقی مثبت و منفی است. انسان بدان جهت که در قلمرو طبیعت است پذیرای تغییر است؛ تغییری که منحصر در ساحت طبیعی انسان نیست بلکه بعد فطری وجود انسان را نیز شامل می شود. افعال و اعمال شایسته و ناشایست بر متن دو ساحت مذکور وارد شده و در صورت فراهم شدن برخی شرایط دیگر از جمله اختیار به مثابه جزء اخیر علت تامه، حیات ابدی و نهایی انسان را رقم می زنند.
    کلیدواژگان: ارزش اخلاقی، تحول وجود، حیات انسان، آیت الله جوادی آملی
  • احمد عابدی آرانی، حمید احتشام کیا* صفحات 157-178
    تبیین عمل با توسل به عناصر شناختی و انگیزشی عامل مانند شناخت، میل، قصد و... از مهم ترین مباحث مطرح در حوزه فلسفه عمل است. پرسش اصلی در این مقاله بررسی ویژگی هایی است که رفتار آدمی را به عمل تبدیل می کند. تعریف عمل و تعیین عناصر اساسی آن، به هم وابسته اند. این بدان معناست که مشخص کردن عناصر اساسی عمل، همان معیارهایی هستند که رفتاری را به عمل تبدیل می کنند. در سنت فکر غربی، باور، میل و اراده، عناصر تعیین کننده برای تبیین عمل محسوب شده اند و حال آنکه در سنت فکر اسلامی بیشتر بر مفهوم قدرت، اختیار و اراده تاکید شده است. تحلیل مفاهیم یادشده از منظر فیلسوفان و متکلمان اسلامی با تاکید بر دیدگاه علامه طباطبایی در دستور کار قرار گرفت و نتیجه آن ارجاع مولفه های یادشده به مولفه علم شد آن هم علم به معنای علم عملی. براساس تبیینی که علامه طباطبایی دراین باره ارائه داده است نه مفهوم قدرت و نه میل و نه اختیار و نه حتی اراده که این مفهوم علم عملی است که نقش اساسی در تبیین عمل و تمییز آن از رفتار را بر عهده دارد.
    کلیدواژگان: قدرت، اختیار، علم عملی، اراده، میل، عمل
  • امیر راستین طرقی* صفحات 179-199
    به کارگیری واژگانی همچون عود و رجوع در باب حیات اخروی انسان، حکایت از اساسی بودن مفهوم «بازگشت» در این انگاره قرآنی و اسلامی دارد. متکلمان و اندیشمندان مسلمان نیز با توجه به همین امر، مباحث آخرت شناسی را مباحث مربوط به معاد نامیده اند. مساله مهمی که در اینجا رخ می نماید پرسش از چرایی و چگونگی این بازگشت است: نقطه نهایی سیر انسان با نقطه آغازین آن اگر عینا یکی نیست، پس تعبیر بازگشت چه معنای خردپذیری می تواند داشته باشد؟ و اگر نهایت انسان با بدایت او عینا یکی است و انسان بازگشته عینا همان انسان ابتدایی است، پس غرض و فایده این جدا شدن از بدایت و اقدام به سیر وجودی چه می تواند باشد؟ پژوهش حاضر سعی دارد تا با روش تحلیلی-توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای نشان دهد که مفهوم بازگشت در سیر وجودی انسان می تواند بر اساس یکی از مبانی نفس شناسانه ملاصدرا یعنی نظریه انکشاف نفس محمل مناسبی یافته و تبیینی خردپذیر داشته باشد. بر اساس دیدگاه انکشاف نفس، تحولات جوهری و سیر وجودی نفس به معنای خروج از قوه به فعلیت و کسب کمالات بیگانه با نفس و اضافه شدن آنان از بیرون بر نفس نیست، بلکه نفس در اثر تحولات جوهری همان کمالات و فعلیتهای مکنون در خود را از باطن به ظهور و از اجمال به تفصیل می رساند. بر این اساس، نفس بازگشته از حیث اصل حقیقت وجودی، عین نفس ابتدایی است و از حیث اظهار و تفصیل کمالات وجودی اش، متفاوت با آن و هدف آفرینش نیز همین اظهار و تفصیل کمالات وجود انسان است. این خوانش صدرایی از معاد نسبت به دیدگاه های رقیب از جمله رویکرد معطوف به بدن و رویکرد عام وجودی تفسیر روشن تری از بازگشت و رابطه بدایت و نهایت به دست می دهد.
    کلیدواژگان: معاد، رجوع، انکشاف نفس، ملاصدرا، حرکت جوهری، ظهور و بطون، اجمال و تفصیل
  • سید تقی موسوی*، مهدی جلالوند صفحات 201-219
    کنش ارادی انسان، موضوع محوری علوم انسانی است. شناخت فرآیند و ساختار این کنش و فهم نسبت آن با علوم انسانی، موجبات معرفت صحیح در علوم انسانی را فراهم می نماید. پژوهش حاضر با دقت در ساختار کنش ارادی انسان و کاوش در نظریه های ارائه شده در این زمینه، تلاش دارد تا به تبیین نسبت میان مولفه های کنش ارادی انسان و علوم انسانی بپردازد. نتایج این پژوهش که به روش توصیفی - تحلیلی پی گرفته شده، نشان می دهد، انسان نتایج کنش های ارادی خود را به صورت تجاربی خواهد داشت و با کثرت انباشت این تجارب و علوم، ضرورت انشعاب، انقسام و طبقه بندی آنها نمایان می شود. محتوای علوم انسانی، طیفی از علوم و تجارب حاصل از کنش های ارادی انسان هستند که در قالب انشعابات و رشته های علمی، طبقه بندی شده اند و تبیین ساختار و مولفه های کنش ارادی انسان، در فهم دقیق علوم انسانی و نسبت علوم مختلف در این حوزه و میزان تناسب با نیازهای انسان، تاثیرگذار بوده و به تلاش های علمی در این حوزه و توسعه دامنه علوم انسانی سرعت می بخشد.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، کنش، فرایند فعل اختیاری، تقسیم علوم، ماهیت علوم
  • اعظم ایرجی نیا* صفحات 221-236
    سعادت، آرزوی دیرینه بشر  است که شناخت خداوند برای رسیدن به آن ضروری است. امام علی علیه السلام با بیان نفی صفات به شناخت خداوند پرداخته است. این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی به تبیین این مساله می پردازد که «چه تلازمی میان کمال اخلاص با نفی صفات از حق تعالی وجود دارد»؟ برای تحلیل این مساله نظرات مختلف در باب صفات الهی، نقد آنها و دیدگاه هایی که می توانند به عنوان مصداق نفی صفات قرار گیرند،  معنای اخلاص و رابطه نفی صفات با اخلاص و رابطه توحید در صفات خداوند با وحدت در صفات امام تحلیل می شوند. یافته های پژوهش حاکی از آن است اخلاص تاویل کلمه طیبه لااله الا الله و ناظر به نفی هرگونه حیثیت از حق تعالی و بساطت حقیقی در مصداق و مفهوم صفات اوست که حتی ترکیب از حیثیات ذهنی در مفهوم صفات را نیز نفی می کند و عبد مخلص نیز در اثر اعتقاد حقیقی در صفات کمالی اش چون خداوند متعال با حفظ مرتبه امکانی اش بسیط الحقیقه، و تجلی تمام عیار صفات او می گردد و در حدیث شریف سلسله الذهب پیروی از او شرط رسیدن به حقیقت کلمه لااله الا الله معرفی می شود.
    کلیدواژگان: نفی صفات، اخلاص، صفات امام، توحید
  • سید محمد مهدی حسینی*، عبدالله حاجی علی لالانی صفحات 237-255
    سلوک انسان به سوی خداوند که حرکتی باطنی و معنوی است به عنوان یکی از معارف واضح قرآن کریم و روایات مانند هر حرکت و سلوکی دارای چهار رکن مبدا، مقصد، سالک و مسلک است. در حرکات ظاهری سیرکننده و مسیر جدای از یکدیگر هستند. برخی از مفسران با استناد به برخی از آیات قرآن کریم و روایات در سلوک الی الله، سالک و مسلک را متحد دانسته اند که سالک در سفری باطنی در نفس خود به سوی خدای سبحان حرکت می کند. سوال اصلی این است که آیا این ادعا با استظهار عرفی بدون تکیه بر استدلال های دقیق عقلی و همچنین شهود عرفانی از ظواهر قرآن کریم و روایات قابل اثبات است؟ توجه به اتحاد سالک و مسلک مقدمه علمی روش برتر در تزکیه نفس و معرفت خداوند یعنی معرفت نفس است. همچنین اثبات این مدعا با استناد به ظاهر آیات و روایات بیانگر اهتمام شریعت به همگانی شدن این معرفت است. در این پژوهش امکان استظهار عرفی اتحاد سالک و مسلک از آیه درجه و روایات صراط ثابت شده است و دلالت آیات صراط مستقیم و آیه علیکم انفسکم به نحو دلالت اشاره بر مدعا پذیرفته شده است و دلالت منطوقی آیات مصیر فقط بنابر برخی از معانی این واژه پذیرفته شده است.
    کلیدواژگان: اتحاد سالک و مسلک، آیات صراط، روایات صراط، آیه علیکم انفسکم، آیه اتحاد درجه، آیات مصیر، روش استظهار عرفی
|
  • Hussein Hooshangi * Pages 5-25
    Allamah Tabatabaei’s theory of conventional perceptions is essentially enlisted into the field of practical wisdom but this theory enjoys serious and important anthropological properties which are frequently used. Also, compared with classic anthropology in the tradition of Islamic philosophy, these properties have innovative implications for modern practical anthropology. Anthropological outcome of the theory of convention is that Man constructs conventions. Convention is not only a type of mental activity but is a type of practical perception entailed by human activity and practice. Thus, Man, in different layer of the theory is discussed from the viewpoint of action and practice. Such a practical anthropology derived from the theory of convention is comparable to modern theories of anthropology. Amongst the most radical differences between this type of modern anthropology and classical anthropology is that it is a-posteriori, experimental and practical. Priority of nature over the spiritual dimension of Man and Man’s exploitation are the most critical components of practicality. Also, in the light of conventions, Man is defined as being social, subjective and cultural, the qualities that are also prominent in modern philosophical anthropology.
    Keywords: Allamah Tabatabaei, Conventional Perceptions, Theory of Exploitation, Practical Anthropology, Culture
  • Reza Dargahifar * Pages 27-48
    It is reasoned that mind-body is a modern issue and is not ever discussed in ancient Greek philosophy or middle Ages. The current study has reviewed these reasoning and concluded that typical categorizations of mind-body issue must be divided into general and specific. Separating the issue of mind-body from the problem of mind-body underlines the multiplicity of issues. Proofs are, then, submitted that axial issue in Sadraic psychology is soul-body rather than mind-body. Thus, the solutions and ideas from the earlier cannot be generalized into the latter. Despite that, it is possible to compare mind-body issue against Sadraic philosophy and use its advantages to solve the issue. Such a comparison stands in the need of some modification in the underpinnings or the conclusions of Sadraic philosophical psychology. These findings are meta-philosophical and offer suggestions for methodology and content of Sadraic psychology.
    Keywords: Mind-Body Issue, Soul-Body Issue, Phenomenal Qualities, Awareness, transcendental wisdom
  • Hussein-Ali Shidanshid *, Ali Shirvani Pages 49-70
    In his book on resurrection (Risala al-Adhawiyah) Avicenna has submitted a reasoning revealing the truth of Man and entailing the core concept of the argument of Floating Man. The current research is an attempt to analyze and criticize this reasoning and examine in relation with the notable argument of Floating Man. Besides, this reasoning is compared with the argument of Floating Man in other scripts of Avicenna. In addition to that the progression of the argument is traced back in all writing of the Avicenna and finally one analysis of the argument is criticized. It was discussed that the discussed reasoning entails the critical preliminaries of the Floating Man argument but stands in the need of further development and modification. Thus, in the subsequent works of Avicenna some components are added to and some are removed from the argument through a maturational progress. The evolution of the argument of Floating Man in works of Avicenna submits proofs on his maturational advancement in knowledge from youth to the later stages of life.
    Keywords: Avicenna, Adhawiyah, Argument of Floating Man, soul, Self-awareness
  • Hassan Kavyani, Mahdi Mohammadrezaie * Pages 71-91
    Today, the development of human resources is the focus of progress and development of societies and organizations. Therefore, throughout the ages, various concepts and approaches have been introduced around learning theories in order to realize and institutionalize employee development. Approaches that differ from each other in various aspects such as the wisdom of theoretical and philosophical principles as well as implementation mechanisms. These theories are often in accordance with the conditions and ecology of the countries of origin, therefore, their implementation in other countries has often resulted in different results. A challenge that has many examples in the development and training system of executive bodies and the private sector of the country. In such a situation, knowledge and awareness of the differences and commonalities of the theories of this field and its adaptation to the values ​​and conditions governing the society is a necessary condition for the localization and application of such theories in organizations. Therefore, in this research, analyzing the theoretical and philosophical foundations of human resource development theories and adapting it to the teachings of Islam is the main goal of the research. In this article, after analyzing the concepts and theories in the field of human resources development, using verses, traditions and religious texts, in the six main factors of looking at human beings, human nature, focusing on time, determinism and free will, objectivism/relativism and totality. Negri / Juz Negri the mentioned theories were compared with the teachings of the religion of Islam. The results show that the Islamic model for the development of human resources as a realistic and valuable guide for the managers of the country can help them overcome the challenges ahead in the development of human resources.
    Keywords: Man in Islam, Human Resource Development, philosophical foundations of human resource development
  • Mahdi Zarei-Kachosangi *, Ali Allahbedashti, Reza Berenjkar Pages 93-113
    One of the earliest questions with which human mind has been confronted and serves as the foundation for humanities is the nature of human essence. Anthropology has long been discussed in the theological tradition of Islam where issues such as monistic/dualistic or materiality/immateriality of human essence is debated. Al-Qadi Abd al-Jabbar, the prominent advocate of Mu’tazilite adopted an approach based on sensual reason to develop and promote the theory of “tangible body”.  In this view Man lacks any truth (essence) beyond this very tangible body. The most important reason that Al-Qadi Abd al-Jabbar submits on his claim is that the origination of primary action from human organs reveals that the organ itself is the agent which perform an action by its own might. Naturally, the denial of middle-world life is one of the most serious consequences of accepting this view because in the middle-world the tangible body is destructed. Besides, issues such as corporeal resurrection, metamorphosis, true dreams and near-death experiences stand in sharp contrast with this theory. The distinction of the current research is the emphasis put on investigating a scholar the views of whom is not independently investigated despite his influence on his contemporary theologians.
    Keywords: Al-Qadi Abd al-Jabbar, tangible body, Middle-World, Corporeal resurrection, True dream, near-death experiences
  • Mahdi Danayifard, Hosein Hojjatkhah * Pages 115-136
    The nature of “Man’s perfection”, as a critical issue in anthropology, has always been inquired into by Thinkers. Holding a particular theist view, the process theologians believe that human perfection is realized by becoming God-like. Though this view is consistent with those of Allamah Tabatabai and Ayatullah Mesbah Yazdi, it departs from them in the quality of Man’s perfection which is validly related to the way God is explicated. The adherent of the process theology believe that God is passible, mutable and evolving thus believe in human perfection in an evolution that emerge as a result of co-dependence on others. Thus, in their view God-likeness is faded and obscured. The current study adopted a descriptive-analytical method in a critical approach to prove that the underpinnings of such a view is unfounded and incompatible with some rational rule such as the impossibility of an infinite regress. Another criticism to which this view is subjected is leaving human perfection dependent upon environmental conditions and equate it with constancy of evolution while unknowing of the ultimate state or purpose of this perfectionism.
    Keywords: process theology, Anthropology, Allamah Tabatabaei, Man’s Perfections, Mesbah Yazdi
  • Mohammad Javad Fallah, Rohullah Shahriari * Pages 137-156
    Aimed at understanding the role of moral values in the existential evolution of Man, the current study adopted a descriptive-analytical method for investigating thoughts of Ayatullah Javadi Amoli. It was revealed that this scholar denies a monistic view of existence for human soul and believe that soul undergoes existential evolution in the light of moral values. He also believes that moral virtue and moral vice cross the threshold of human essence (nature) rather than affecting it. Thus, these are moral values (virtues or vices) that actualize the specific creational life of Man as well as his eternal life which might be consistent or inconsistent with his creational life. Though Man in the realm of nature is subject to change, evolution is not limited to his substantial dimension and his essence is also open to evolution. Both virtuous and wicked actions affect substantial and inherent dimension of human existence and – dependent upon some conditions such as free will as the last constituent of a complete cause –  determine the eternal life of Man.
    Keywords: Moral Value, Evolution of Existence, Man’s life, Jawadi Amuli
  • Ahmad A’Bedi A’Rani, Hamid Ehtesham-Kia * Pages 157-178
    Explaining actions through cognitive and motivational components such as cognition, desire, intention and etc. is amongst the most important issues in the philosophy of action. The main goal of this research is studying the qualities that convert Man’s behavior into action. Defining action and explaining the basic factors involved in it are two interconnected issues, i.e. the identified factors involved in action exactly correspond the criteria (qualities) which convert behavior into action. In Western intellectual tradition belief, desire and will are the most critical factors determining action while in the Islamic intellectual tradition more emphasis is laid on the concepts of might, choice and will. The present study examined the aforementioned concepts in the views of Islamic philosophers and theologians in the light of Allamah Tabatabaei. It was concluded that knowledge, above all, practical knowledge is the most critical factor involved in Man’s action. According to Allamah Tabatabai, compared to might, desire, will and choice, it is the practical knowledge that carries the most critical role in determining action and distinguishing it from behavior.
    Keywords: Might, Choice, practical knowledge, will, Desire, Action
  • Amir Rastin Toroghi * Pages 179-199
    The use of words such as "awd'' and "ma'ad'' (meaning return) about the afterlife of man indicates that the concept of "return" is fundamental in this Quranic and Islamic concept. Considering the same, Muslim theologians and thinkers have discussed the topics of eschatology as topics related to "ma'ad". The question here is: if the final point of the human journey is not exactly the same as its starting point, then what reasonable meaning can the interpretation of return have? And if the end of man's journey is exactly the same as its beginning, and the returned human is exactly the same as the original one, then what can be the purpose and benefit of this separation from the beginning and proceeding to the path of existence? The present research tries to show with the analytical-descriptive method and using library sources that the concept of return in human existential journey can enjoy a plausible explanation based on one of Mulla Sadra's anthropological foundations, namely the theory of the self-revelation of the human soul. According to this perspective, the trans-substantial changes of the soul do not mean the departure from the potentiality to actuality and the acquisition of perfections alien to the soul which are gradually added to the soul from the outside; rather, the soul, as a result of its trans-substantial motions, constantly reveals what it has in its inner reality and makes differentiated what is already undifferentiated in its inner reality. Accordingly, the returned soul is the same as the soul in the starting point in terms of the very truth of its existence, and is different from it in terms of having its existential perfections manifested and differentiated; this is the purpose of the creation of the human in this world.
    Keywords: ma'ad, Return, self-revelation of the soul, Mulla sadra, trans-substantial motion, manifestation, hiddenness, differentiation, undifferentiation
  • Seyyed Taghi Mosavi *, Mahdi Jalalvand Pages 201-219
    Man’s volitional action is a critical subject in humanities. Realizing the process and structure of this action and understanding its relation with humanities result in a precise knowledge in the humanities itself. The current study has been an endeavor to explain the relationship between the constituents of Man’s volitional action and humanities by delving into the structure of Man’s volitional action and its associated theories. The findings of this study that utilized a descriptive-analytical method reveals that Man compiles the results of his volitional actions in forms of some experiences. Accumulation of these sciences and experiences, then, reveals the necessity of their division, classification, and categorization. The content of humanities entails a continuum of different sciences and experiences resulted from Man’s volitional actions that are categorized in form of scientific divisions and disciplines. Thus, explaining the structure and constituents of human volitional actions results in an accurate understanding of humanities, the relation of disciplines in humanities and the way they are allied with human needs. This, not only facilitates scientific endeavors in the field but also expands the domain of humanities.
    Keywords: Humanities, Action, Process of Volitional Action, Division of Sciences, Nature of Sciences
  • Azam Irajinia * Pages 221-236
    Felicity has been the longstanding dream of Man that stands in the need of God’s cognition. Imam Ali (a) has lit upon cognition of God through negation of divine attribute. The current research employed a descriptive-analytical method to investigate the reciprocal interdependence between purity excellence and negation of divine attributes. To this aim, different views associated with divine attributes, their criticism, the evidential views of negation of attributes as well as the meaning conveyed by purification and its relationship with negation of attributes and the relationship between monotheism in divine attributes and unity of Imam’s attributes are taken into an analytical account. Research findings revealed that purification is the true interpretation for the noble expression of “there is no God save Allah” and denotes the wholesome rejection of any substantial mode from God while acknowledging simplicity of truth in manifestation and conception of His attributes, which, in turn, denies a compound conception of divine attributes in mental modes. Thus, a purified servant, due to his true belief in divine attributes of perfection becomes an absolute manifestation of divine attributes as well as a simple truth while preserving its contingency in order. That is why in the noble traditions of “golden chain” obedience to God is introduced as the condition for arriving at the truth of the expression “there is no God save Allah“.
    Keywords: Negation of Attributes, Purification, Imam Attributes, monotheism
  • Seyyed Mohammad Mahdi Hosseini *, Abdullah Haji-Ali Lalani Pages 237-255
    The journey of Man toward God which is a spiritual and intuitive movement as well as a manifest teaching in Quran and tradition, like any other movement, enjoys four basic constituents of origin (point of departure), destination, wayfarer and the way. Apparently, the wayfarer and the way seem dissociated. However, relying on some Quranic verses and traditions about spiritual journey toward God, some commentators believe in the unity of way and the wayfarer and hold that wayfarer moves toward God through an internal journey of soul. This research is intended to investigate whether such a claim can be proved through conventional explication based on the appearance of Quranic verses and tradition without an accurate rational reasoning or mystical intuition. Being convinced by the unity of way and wayfarer is the scientific prerequisite of the best method in soul purification and self-knowledge that is an essential condition of knowing God. Also, proving the aforesaid claim through the appearance of Quranic verse and tradition reveals the emphasis of divine law on gaining such a knowledge. In the current research, it is revealed that the unity of way and wayfarer through conventional explication based on the appearance of Quranic verses and tradition can be proved. It is also proved that the implications of the verse “straight path” and the verse “have charge of your own soul” submit further proof on the afore-raised claim.
    Keywords: unity, Way, Wayfarer, Verses on Path, Traditions on Path, The Verse “have charge of your own soul”