فهرست مطالب

فصلنامه فقه و تاریخ تمدن
سال سوم شماره 13 (پاییز 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر اکبری صفحه 9
    طبرستان، به جهت موقعیت خاص جغرافیایی خود، پس از فتوحات اعراب مسلمان در ایران، هم چنان تا سال ها فتح نشد و از هرگونه تهاجمی در امان ماند. عدم نظارت و سلطه ی امویان و خلفای آغازین عباسی بر این منطقه سبب شد تا طبرستان پناهگاهی برای مخالفان خلافت و به ویژه علویان قرار گیرد. حضور علویان در این سرزمین و معاشرت با مردم محلی، زمینه های گروش به اسلام و به ویژه علاقه مندی به سیرت علوی را در میان مردم طبرستان گسترش داد. ظلم و ستم مازیار حکمران ملی طبرستان باعث قدرت یابی طاهریان بر طبرستان شد. پس از گذشت مدتی از حکمرانی طاهریان، ظلم و سخت گیری های حکمرانان آن و نمایندگان آنها از جمله محمد بن اوس و جابربن هارون بر مردم منطقه ی کلار و چالوس چندان سخت آمد که زمینه های یک قیام مردمی بر ضد طاهریان را نیز فراهم ساخت. اشتیاق مردم به جانب علویان که سیرت مسلمانی را با سادات می دیدند سبب گرایش به حسن بن زید و انتخاب او به حکمرانی طبرستان شد. حسن بن زید ملقب به داعی کبیر در سایه حمایت مردم، سلطه ی طاهریان و حکمرانان محلی را در هم شکست و نخستین حکومت علوی را در سرزمین طبرستان برقرار ساخت.
    کلیدواژگان: قدرت یابی علویان، طاهریان، طبرستان، حسن بن زید، عباسیان
  • عباسعلی تفضلی صفحه 26
    منطقه ی دیلم در قرون اولیه اسلام به سبب کوهستانی بودن و مردم سخت کوش و شجاع آن، یکی از مناطق امن و مناسب برای مخالفان خلفا بود و تا اواسط قرن سوم هجری با وجود حکومت های محلی اسپهبدان، توانست استقلال نسبی و محلی خود را حفظ کند.
    گاهی وجود پناهندگان سبب شورش هایی علیه حکومت می شد. از جمله شورش یحیی بن عبدالله است که از واقعه ی فخ جان به در برده بود. یحیی پس از فرار از واقعه فخ به طبرستان رفت و در آن جا طرفداران بسیاری یافت. یحیی نخستین قیام علیه حکومت هارون و عباسیان را رهبری کرد و در سال 176 به شهادت رسید.
    کلیدواژگان: قیام علویان طبرستان، یحیی بن عبدالله
  • امیر حمزه سالارزایی صفحه 44
    می دانیم بر اساس آیه «انا خلقنا الانسان من نطفه امشاج» (انسان/2) منشا انسان عینی، نطفه و جنین روح دمیده شده در آن می باشد، از این رو جنایت وارده در هر مرحله جنینی به نوعی جنایت بر انسان بی دفاع تلقی شده و عقلا و شرعا ممنوع است.
    پدیده سقط جنین از گذشته های دور در میان انسان ها رواج داشته و در جهان متمدن امروز یک آسیب مشترک تلقی می شود و به انگیزه های مختلف اجتماعی، اخلاقی، اقتصادی نسبتا شایع شده است.
    امروزه کشورها در برخورد با مسئله سقط جنین تصمیمات متفاوتی را مقرر نموده اند؛ برخی از آن ها تجویز، برخی منع و برخی تحت شرایطی اجازه می دهند.
    در فقه و قوانین موضوعه ایران اصولا جنین در هر مرحله ای که باشد، سقط آن حرام و جرم انگاری شده و مرتکب به مجازات های مقرر محکوم می شود و البته قانون در موارد استثنایی سقط را مجاز دانسته است.
    اگر حکم عقل را بر فرض از مستقلات عقلیه در نظر نگیریم، لیکن حکم شرع، یک حکم توفیقی و آمرانه است که اشخاص نمی توانند برخلاف آن تراضی و توافق نمایند. در موارد استثنایی از باب قاعده الضرورت تبیح المحظورات و در تکمله آن الضرورت تقدر بقدرها، می توان در تزاحم دوران امر بین دو محذور (مرگ مادر و اسقاط جنین پیش از چهار ماهگی) اسقاط جنین را تجویز کرد.
    پژوهش این مقاله از نوع توصیفی، تفصیلی با بررسی اسناد (آیات، روایات و قوانین موضوعه) کتابخانه ای می باشد.
    کلیدواژگان: اسقاط جنین، جنین، مجازات، حرام، قتل نفس
  • حسن قلی پور، مرتضی اکبرنیا صفحه 73
    در فقه اسلامی، رعایت قواعد حرمت بر اثر مصاهره لازم الاجرا است. در دین اسلام ازدواج مرد با هر زنی، آزاد تلقی نشده و مواردی چون خواهر، مادر یا عمه و... به عنوان محرمات شمرده شده و مواردی نیز چون مادرزن و خواهرزن و مانند آن به عنوان محرمات مصاهره معرفی گشته است. مصاهره از ریشه ی صهر بوده که از وجود ارتباط زناشویی خبر می دهد. ما در تاریخ، القابی را مشاهده می کنیم که به صورت پسوند در نام برخی از اشخاص اضافه شده است مثل سلیمان بن داود ختنی که ختن مرادف صهر است. یونانی ها و رومی ها ازدواج با خویشان نسبی، به ویژه در خط مستقیم، را مباح نمی شمردند. مذهب مسیح نیز این منع را گسترش داد، و نکاح تا درجه ی هشتم را جایز ندانست. از لحاظ روایت و فتوا این است که مادرزن با صرف عقد و بدون مقاربت حرام می شود برخلاف برخی که عنوان کردند، برای حرمت مادرزن، دخول با دختر شرط است و سخن خود را مستند به اصل کردند.
    کلیدواژگان: مصاهره، حرمت، ازدواج، مادرزن، عقد
  • محمد محسنی دهکلانی، محمدعلی پیردهی، احمد آری صفحه 92
    یکی از موضوعاتی که در بستر اینترنت قابل تصور است قتل اینترنتی است، بدین صورت که تکنولوژی اینترنت به طور مستقیم واسطه در تحقق چنین قتلی شود تحقیق در چنین مساله ای بدین شکل قابل تصور است که با استفاده از داده ها و اطلاعات موجود در فایل های رایانه ای و نفوذ و دستکاری در آن داده ها و تغییر در اطلاعات قتل صورت گیرد نه این که سخت افزار به عنوان یک ابزار فیزیکی مثل چاقو، سنگ و... در شکل گیری قتل به کار رود که بی تردید این مورد از مصادیق قتل اینترنتی به حساب نمی آید.
    قتل اینترنتی اگر چه در مقیاس با پدیده مشابه آن نظیر اتلاف اینترنتی و سرقت اینترنتی و... کمتر مورد توجه فقه پژوهان و حقوق نگاران قرار گرفته است اما بدون شک با تامل و واکاوی در این پدیده و به کار گیری فناوری جهت پژوهش، فرا روی محقق قرار می دهد.
    هدف نگارنده در این مقاله اولا موضوع شناسی مساله و بیان مصادیق مختلف آن و در ادامه ی مقارنه و تطبیق با قتل های سنتی می باشد. ثانیا بیان احکام وضعی و تکلیفی از جهت ثبوت آن می باشد.
    روش تحقیق، نظری و بنیادی است که خاصیت کشفی و استنباطی دارد، شیوه ی کار غالبا کتابخانه ای فیش برداری و مراجعه به پایگاه های اینترنتی می باشد و نتیجه این که اگر کاربری با استفاده از اینترنت چه بالمباشره و چه بالتسبیب قتلی مرتکب شود به لحاظ فقهی و قواعد شرعی قابل پیگیری می باشد.
    کلیدواژگان: اینترنت، قتل، بالمباشره، بالتسبیب
  • ملیحه مهدوی صفحه 117
    از ویژگی های یک انسان متعالی، توجه به علم و دانش است و سلمان به گواهی احادیث و روایات به عنوان یک مسلمان پاک و وارسته و کمال طلب آراسنگی به علم و حکمت را در شخصیت خود به اثبات رسانده است.
    او در خانواده ای که به فرزندان منوچهر، از پادشاهان سلسله ی پیشدادیان ایرانی منسوب بوده اند، پرورش یافت و در خوزستان که از مراکز علمی و حکمی و مذهبی عهد ساسانی بود بالید، چنان که برخی برآنند او در دانشگاه گندی شاپور با حارث کلده ثقفی هم درس بوده است.
    در سال های طولانی سیر و سفر خود، تجربه های علمی اندوخت و آداب و رسوم بسیاری آموخت. با دانشمندان و راهبان حشر و نشر داشت و آگاهی های بسیاری به دست آورد.
    احادیث و روایات فراوانی در باب علم و فقاهت و حکمت او ذکر شده است که از مقام والای علمی سلمان حکایت می کند. حضرت علی (ع) او را به لقمان حکیم مانند کرده اند و حضرت رسول (ص) فرموده اند: اگر علم در «ثریا» بود، سلمان به آن دست می یافت.
    علم و دانش سلمان از جهات گوناگون قابل بررسی و تامل است. او افزون بر آن که از حکمت عملی، تدبیر منزل و سیاست مدن، آگاهی داشت از علوم شرعیه، علوم الهی، عرفان و... بی بهره نبود. تا آن جا که او را از چهره شناسان و نیز محدثان دانسته اند.
    می خواهیم با استناد به احادیث و روایات و مراجع معتبر به بررسی ابعاد گوناگون و حکمی سلمان بپردازیم و تا حد امکان به تحلیل محتوایی و بیرونی سخنان وی بپردازیم.
    بخش های درونی این مقاله عبارت خواهد بود از:الف) دسته بندی دانش سلمان و تحلیل و اثبات آنب) تحلیل سخنان او (به منظور اثبات ارزش علمی، حکمی و ادبی شخصیت سلمان)
    کلیدواژگان: سلمان، سلمان فارسی، ایران، اسلام
  • بختیار نصیری اوانکی صفحه 136
    پرداختن در باب معرفی محل های نصب و یا ضم امین یا امنا برای موقوفه، کیفیت نصب، شرایط و وظایفشان، به جهت این که آنها بخشی از اداره کنندگان موقوفات می باشند، امر مهمی قلمداد می شود. اهمیت این مطالعه را درآمد 52 میلیارد تومانی موقوفات در سال 1383 و وجود 4700 پرونده وقفی در دست رسیدگی در محاکم قضایی، بیشتر روشن می نماید. امین کسی است که باید مطابق قانون، به حفظ و نگهداری از امانت به نفع دیگری تلاش نماید. در صورت های زیر تعیین امین برای موقوفه ضروری می باشد: 1- در صورت ظهور قصور و خیانت از جانب متولی منصوص یا متولی منصوب برای موقوفه 2- اشتراط عدالت برای متولی و دخول آنها به فسق 3- فوت متولی 4- اثبات افراط و تفریط برای متولی 5- ایام ممنوع المداخله بودن متولی در امور موقوفهدر هر کدام از صورت های ذکر شده در بالا، اگر به امر نصب و یا ضم امین، اقدامی مناسب صورت نگیرد، موقوفات مامن مناسب نخواهند داشت. امنا در مدت سه سال تصدی امر امانت داری، در صورت متهم شدن به افراط و تفریط، با بررسی از طرف شعب تحقیق اداره ی اوقاف، در صورت اثبات افراط و تفریط ضامن خسارات وارده می باشند. سازمان اوقاف، باید بر تمامی اعمال و عملکردهای امنا نظارت کامل داشته و بر حسن انجام وظایف آنان، مراقبت شایسته به عمل آورد. مسلما در نتیجه ی چنین امری، حفظ رشد، اصلاح و مصرف به جای موقوفات محقق می گردد.
    کلیدواژگان: وقف، امین، امانت، امین موقوفه، امین منضم، امین منصوب
  • جواد هروی صفحه 152
    تاریخ، حکایت گر سرگذشت پرفراز و نشیب انسان در ورطه ی پرتلاطم دوران و روزگاران متمادی است. چنین معرفتی، از سوی مکاتب و صاحب نظران عدیده، مورد نقادی بسیار و تحلیل فراوان گردیده است. برخی بر شالوده های آن تاخته و آن را به باد انکار و تردید گرفته اند و دسته ی دیگر بدان بذل عنایت کرده و حریمش را حرمت بخشیده اند.
    این چنین است که معرفت و علم تاریخ در میان ملل و مکاتب مختلف، از منزلت و جایگاه ثابتی برخوردار نیست. بی شک در این میان، یکی از مکاتبی که به طور خوش بینانه و دقیق، ارزش و بهای والایی به تاریخ و انسان فهیم و غایت مند در فضای تاریخی می دهد، اسلام است. محورهای مورد بررسی در مقاله ی حاضر، علاوه بر شیوه های علمی، مقید بر رویکردهای فلسفه ی علمی تاریخ در قرآن نیز می باشد، هم چنان که مبری از نگرش تک بعدی است. تاریخ همچون یک منبع آموزشی و تربیتی که با بصیرت عینی، زمینه ساز تدبر و تفکر، برای مخاطب خویش یا همان انسانی که محور تحولات است قرار می گیرد و بدو توصیه های ارزنده ای از خلال بیان این قصص و داستان ها می کند.
    کلیدواژگان: تاریخ، قرآن، بازشناسی علمی، رویکرد تربیتی، تفکر، دینامیسم انسانی
|
  • A. Akbari Page 9
    Tabaristan, due to its geographical situation and following the Muslim Arabs’ victories in Iran, still remained unconquered and unoccupied and was safe against any invasion.The lack of supervision and the domination of the first Omavids and Abbasid's Caliphs caused tabaristan to be selected as a shelter for the caliphate’s opponents, especially for the Alavids.The presence of the Alavids across this land and their co-existence with the local community caused the conversion tendency to Islam, especially among those interested. in the Alavid's manner of life, to develop. The oppression and cruelty of maziar, the ruler of Tabaristan, caused the Taherids to achieve power and authority over Tabaristan.Several years after the Taherid's rule, tyranny and hardness of their rulers and their representatives and delegates, including Muhammad- Ibne- Ouse and Jabir-Ibne-Herun, on the people of Kalar and Chaloos was so much so that an atmosphere for the people's revolt against the Taherids was provided. The Enthusiasm of people towards the Alavids, who found a rood mannor of life among the Sādāts, induced their tendency towards Hassan-Ibne-Zaid and bis being elected as the ruler of Tabaristan. Haesan-Ibne-Zaid, called the great claimer and challenger, under the support of people defeated the dominanace of the Taherids and local rulers, and established the first Aalvid rule across the Tabaristan land.
  • A.A.Tafazzoli, Ph, D Page 26
    Daylam Zone, due to its mountaineous conditions and its. brave, hard-working. people, was one of the secure and suitable, areas for the Caliphs’ opponents and enemies during the earlier centuries of Islam.This territory was able to preserve its relative and local independence until the mid-third. century of Hijra against the local rule of Ispahbudan.Sometimes the refugees caused some revolts. against the: government, including the rebelion of Yahya-Ibne-Abdullah, who escaped with his life from the Fakh Event. Having escaped to Tabarestan from the Fakh Event, Yahya found certain admirers. He led the uprisings., against Harun and the Abbasid rules, but was martyred in 176 AH.
  • A.Hamzeh Salar Zaee , M.Davoodi Page 44
    The abortion phenomenon has been prevailing among human beings since long ago. In modern civilized world, it is considered a common injury and loss and has extended rather widely due to different social, moral, and economic motives and circumstances. Nowadays, various countries have made different decisions on abortion problem. Some have forbidden it, while others have permitted it under certain, conditions.Under prevailing jurisprudence and laws in Iran, the abortion of fetus is mainly. prohibitted and is concidered a crime and a person who commits it must be punished. However, in certain conditions, it is permitted by law.This research paper is descriptive and in details through studying specific documents (the Quranic verses, traditions and imposed laws) in libraries.
  • H.Qulipour Page 73
    Under the Islamic Jurisprudence the observance of sanctity of.. the marriage of the son-in-law and the mother-in-Law is binding. In Islam, a man cannot marry any close blood—relative female including sisters, mothers, aunts, and the like, who are.lmited in marriage. There are other women-folk who are forbidden to marry their sons-in-law such as mothers-in-law, sisters-in law and so on.There are also certain titles and names, in history that are.added to certain other names as suffixes such as Soleimtan-Ibut-Davood of Khutan.The term Khutan is. synonymous with son-in-law. Romans and Greeks considered the marriage among consanguines incest or forbidden.The Christ’s Creed extended this sanctity of marriage with close relatives, even up to the eighth level of blood-relatives. According to traditions and versions as well as decres, the marriage of the son-in-law with his mother-in-law is forbidden, whether through the formal marriage-tie or informal, whereas some believe that if the marriage consum consummation of the son-in-law with her daughter was done, the marriage of the son-in-law and his mother- in-law is prohibitted.
  • M.M.Dehcalani Page 92
    Ono of the topics considered in the context of internet is that of the internet murder. It means that the internet technology is a direct means of committment of this sort of murder. It occurs When the available data and information on the computer files and when through penetrating into data and shifting the information, not through the hardwares of such physical tools as knives,stones,and the like,the murder is committed.This paper is an attempt to study the topic of- this quest, and the expression of its different terms comparing this kind of murder with traditional ones,and then it goes on to express the situational principles and obligations to prove them true. The method applied in this research is subjective and fundamental which is characterized as discovery and deduction.
  • M.Mahdavi Page 117
    Salman has proved himself to be a pure true Muslim, with a good command of knowledge and wisdom according to traditions and versions.He was brought up in a family attributed to the off-springs of Manoochehr, an Iranian Pishdadian, king. He studied in Khoozestan, an academic and religious center of the Sasanid Period. He was believed to be a classmate of Harith Kaldeh Thaqafi.Salman received a great deal of experience during his trips for many years, through which he acquired a good command of knowledge and information concerning cultures, customs, and traditions of different nations and through his company with scientists and monks.There are a lot of stories and versions on his knowledge and jurisprudency and theosophyindicating Salman’s high scientific status. Holy Imam Ali(ass.) compares Salman to Sage Luqman, and the Holy Prophet(S.) has said: ‘If knowlodge were supposed to be in heavens, Salman would probably acquire it!’This paper, under different traditions and versions recounted from authenticated sources, is an attempt to study different aspects of Salman’s scientific and religious knowledge while considering his contextual, internal, and external lectures. The internal sections of this research are as follows:A. The classification, analysis, and proofs of Salman's knowledge B. The analysis of his words (to prove his scientiftc, literary and arbitratory character)C.The investigation of scientific and arbitratory aspects of his character in Persian poetry and letters.
  • B.Nassiri. Avanki Page 136
    To study the introduction of the endowments trustees appointment and affiliation, the appointment quality, their requirements and their functions, is of great importance.A trustee or a trustworthy individual, is a person who, by law, should preserve and maintain the trust or deposit in favor of another person or others. the appointment of an honest trustee is necessary under the following cases: 1.in case of the sin and dishonesty of the appointed trustee of the endowment, 2.when the trustee goes beyond the justice and enters into ccorruption, 3. due to the death of a trustee, 4.due to excessiveness or dissipation or waste, 5. during the prohibition of the trustee intervention in endowment matters.In each of the above-mentioned cases, if the honest trustee is not appointed, the endowments have no security. The trustees are responsible not to act excessively for three years in case of their being proves to be fallen into excessiveness or waste, then they are in charge of paying the damage. The endowment organization sholud supervise all the actions and operations of trustees thoroughly. They need. to see whether evrything is done efficiently and effectively or not. Certainly, through the complete supervision, the maintenance of development and proper usage of the endowments are realized efficiently and effectively.
  • J.Heravi Page 152
    The present paper is an attempt to study different aspects of history in scientific manners based on the scientific philosophy of history in the Qur’n, free from a single attitude, It also deals with the fact that history is like an educational source which -through the objective insight provides deliboration, and meditation as a source of transformation for its audience i.e., for all human beings, so that man is guided through. its, valuable tales, stories, events, and advice.