به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه « اقتصاد اسلامی » در نشریات گروه « علوم انسانی »

  • زهرا فرشاد فر*، مهدی جعفری

    الگوی اقتصاد دانایی که از ناحیه دانایی محوری فعالیت ها، پدیده توسعه یافتگی را واکاوی می کند؛ یک الگوی توسعه فراگیر است که برای تبیین فرایند وصول به توسعه، توانمندی قابل توجهی دارد. نهاده اصلی الگوی نوظهور اقتصاد دانایی محور، دانش و کاربرد آن است. این الگو نیازمند یکسری منابع پایه ای است که اکثریت وزن آن را سرمایه انسانی کارا تشکیل می دهد؛ محوریت این سرمایه انسانی کارا با انسان آموزش دیده یا انسان دانا است. در شرایطی که مناسبات جهانی در حوزه اقتصاد براساس الگوی اقتصاد دانایی محور سامان می یابد، گرته برداری بی قید و شرط از الگوها و تعاریف کشورهای توسعه یافته از دانش و انسان دانا، بدون توجه به زیرساخت های اقتصادی و فرهنگی و ایدئولوژیک سایر کشور ها مشکل گشای مسائل اصلی کشورها نخواهد بود، درهمین راستا، در این پژوهش تلاش شده است تا به تعریف دانش و استخراج و مدل سازی ویژگی های انسان دانای اقتصادی به عنوان محور سرمایه انسانی کارا در الگوی توسعه اقتصادی دانایی محور از منظر اسلام، با استناد به آیات و روایات اسلامی و مقایسه آن با مفهوم انسان دانای اقتصادی از منظر اقتصاد متعارف پرداخته شود. برای دستیابی به این هدف از رویکرد تطبیقی استفاده شده است. نتایج گویای آن است که با تغییر مبانی می توان به مدل سازی مفهومی ویژگی های انسان دانای اقتصادی از منظر اسلام پرداخت که دارای تفاوت های بنیادین با مفهوم انسان دانای اقتصادی از منظر اقتصاد متعارف است.

    کلید واژگان: آموزش, اقتصاد توسعه, سرمایه انسانی, انسان دانای اقتصادی, اقتصاد اسلامی}
  • نصرالله خلیلی*

    یکی از مسائل و معضلات بازار سرمایه مدیریت سود می باشد که به تواتر در شرکت های سهامی عام اعمال می شود. مقاله حاضر با رویکرد فقهی و روش اجتهادی به تحلیل ابعاد مختلف این مساله به منظور استنباط حکم فقهی آن می پردازد. با این تحلیل جواب بعضی از مسائل فقهی پیرامون آن داده می شود. مدیریت سود در کنار درآمد موقتی و پاداش اضافی محدودی که برای مدیران یا سائر ذی نفعان دارد، هزینه های متعددی را بر مردم و اقتصاد کشور از مسیر کارایی و تخصیص غیربهینه منابع کمیاب به سرمایه گذاری های با کارایی کمتر، تحمیل می کند. مقاله در بررسی فقهی خود به این نتیجه رسید که اولا مدیریت سود فرصت طلبانه هیچ جایگاهی در اقتصاد اسلامی ندارد؛ اسلام اجازه نمی دهد مدیران شرکت ها از این طریق، مالی را از ملت به خودشان یا بعضی از ذی نفعان انتقال دهند؛ ثانیا مدیریت سود کارا مشروط به اینکه به انگیزه منافع شخصی و گمراه کردن ذی نفعان نباشد، از جهت فقهی بی اشکال است.

    کلید واژگان: مدیریت سود, فقه, اقتصاد اسلامی, حسابداری اسلامی, بورس, گزارش گری مالی, بازار سرمایه}
  • سید محمدعلی موسوی*

    سیاست گذاران اقتصادی همواره تلاش دارند آنچه هست را به آنچه باید باشد نزدیک کنند. هر تصمیم سیاستی مستلزم داوری و انتخاب از میان چندین گزینه بدیل است. معمولا این انتخاب ها بر اساس یک یا چند معیار پذیرفته شده صورت می گیرند و درنتیجه هر یک از گزینه های انتخابی را می توان به خوب و بد منتسب نمود. مکاتب اقتصادی، نظام ارزیابی سیاست های خود را بر پایه ملاک های ارزش داوری اخلاقی بنا نهاده اند که فلسفه اخلاق متکفل بیان آن ها است. یافته های این نوشتار که با روشی تحلیلی– استنباطی انجام شده، نشان می دهد که «کمال گرایی نتیجه نگر» به عنوان ملاک ارزش داوری منسوب به اسلام در فرآیندی دو مرحله ای قابلیت ارزیابی اخلاقی یک سیاست و وضعیت های پدیدآمده پس از اجرای آن سیاست را دارا است. برای این کار در مرحله اول سیاست مزبور و آثار احتمالی آن به صورت مستقیم بر اساس معیار اخلاقی مفروض ارزیابی می شود و در مرحله بعد الزامات اخلاقی آن سیاست به سیاست گذاران پیشنهاد می گردد.

    کلید واژگان: معیار اخلاق, فلسفه اخلاق و اقتصاد, سیاست گذاری اقتصادی, اقتصاد اسلامی}
  • سعید فراهانی فرد، محمدهادی زاهدی وفا، آیت الله زنگی نژاد

    کارایی و عدالت دو معیار مهم در سهم بری عوامل تولید و کاهش فاصله درآمدی عوامل تولید می باشد؛ اعمال این دو معیار موجب بهبود شرایط توزیع درآمد جامعه می شود. مقاله حاضر در پی یافتن پاسخ این سوال است که در شرایط مالکیت شراکتی بنگاه، الگوی سهم بری عوامل تولید مدنظر اسلام دارای چه ویژگی هایی است و نوع مالکیت چه نقشی در این الگو دارد؟ در پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد نظری ریاضی و تحلیل نتایج بر مبنای روش های منطقی و ریاضی، الگویی را بر مبنای بهینه سازی مانده سود شرعی بنگاه به مثابه هدف بنگاه شراکتی ارائه می کنیم. بنا به یافته های پژوهش، نوع هدف بنگاه ناشی از نوع مالکیت آن می تواند تاثیر بسیار مهمی بر نحوه تخصیص منافع تولید بین عوامل داشته باشد؛ تعیین سهم عوامل تولید براساس مبنای مزبور از جهت کمک به تحقق کارایی و عدالت نسبت به سهم بری رایج در اقتصاد متعارف برتری دارد.

    کلید واژگان: سهم بری عوامل تولید, هدف بنگاه, عوامل تولید, بنگاه شراکتی, اقتصاد اسلامی}
  • عبدالمحمد کاشیان*

    از ویژگی های خاص بانکداری اسلامی، تخصیص منابع بانکی بر اساس یکی از انواع عقود قرض الحسنه، مبادله ای و یا مشارکتی است. از آنجا که هر یک از این عقود دارای ویژگی های خاص خود هستند، شیوه تخصیص منابع بر اساس هر یک از عقود، آثار اقتصادی خود را به همراه دارد. سوالی که پژوهش حاضر بدان پاسخ می دهد این است که شیوه تخصیص منابع در بانکداری اسلامی (گذار از عقود مبادله ای به سوی عقود مشارکتی)، چه تاثیری بر نابرابری اقتصادی در ایران دارد؟ محور اصلی پژوهش حاضر عقود انتفاعی در بانکداری اسلامی است و از نسبت تسهیلات پرداختی در قالب عقود مشارکتی به عقود مبادله ای به عنوان شاخصی برای سیاست گذاری بانک در تخصیص منابع استفاده شده است. داده های مورد استفاده در پژوهش مربوط به سال های 1365 تا 1400 می باشد که با تکیه بر روش خودرگرسیون با وقفه توزیعی (ARDL) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش، علاوه بر آنکه وجود رابطه میان متغیرهای مورد مطالعه را تایید کرده، دلالت بر آن دارد که هرگاه بانک ها از عقود مبادله ای به سمت عقود مشارکتی گذار کرده اند، بر نابرابری های اقتصادی افزوده شده است به طوری که با افزایش 1 واحدی در نسبت عقود مشارکتی به عقود مبادله ای ، ضریب جینی تا 03/0 واحد افزایش پیدا کرده است که نسبتا عدد بزرگی است. به نظر می رسد در شرایط تورمی ایران، رونق دادن به تسهیلات مشارکتی به نوعی عامل تقویت مخاطب محدود این نوع از تسهیلات است و با توجه به اینکه در بسیاری از سال ها تورم از نرخ سود بانکی بیشتر بوده، عملا بر نابرابری های اقتصادی می افزاید.

    کلید واژگان: بانکداری اسلامی, عقود مشارکتی, عقود مبادله ای, نابرابری, اقتصاد اسلامی}
  • مهدی محمدرضائی، معین صباحی گراخانی*

    در ادبیات توسعه، فساد را به عنوان یکی از موانع رشد و توسعه ی اقتصادی می شناسند که می تواند بنیان های اخلاقی، اجتماعی و ارزشی و سرمایه اجتماعی یک جامعه را تخریب نماید. به همین دلیل است که همواره یکی از آموزه های مهم ادیان الهی به ویژه اسلام و مذاهب پیرو آن تاکید خاصی بر مبارزه با فساد اقتصادی در همه ی ابعاد آن دارد. مقاله حاضر با هدف بررسی آموزه ها و راهکارهای برآمده از فرهنگ اسلامی در مبارزه با فساد اقتصادی به مثابه یک مانع و محدودیت مهم در دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی، تلاش داشته است تا به این سئوال پاسخ گوید که فرهنگ اسلام چه برنامه و دستورالعمل هایی برای مبارزه و کنترل بیشتر بر فساد دارد؟ مقاله حاضر با مفروض داشتن این گزاره فرهنگ اسلام برای مقابله با فساد و کنترل آن دستورالعمل های موثری دارد به این نتیجه رسیده است که در قرآن و احادیث معصومین، نکات قابل تاملی وجود دارد که قابل کاربرد و کاربست برای رفع فساد و متعاقبا رونق یک اقتصاد سالم و کارآمد است که از میان آنها می توان به اصل حاکمیت قانون، رسانه ای کردن و سوت زنی، برابری در مقابل قانون و حذف مستثنیات، ترویج اخلاق، اصل شفافیت و ارتقای سازوکارهای نظارتی و کنترلی اشاره کرد. تحقیق حاضر از به جهت روشی از جمله تحقیقات کیفی محسوب شده و توصیفی-تحلیلی است و شیوه جمع آوری داده ها کتابخانه ای و اسنادی بوده است.

    کلید واژگان: فسادستیزی, رونق تولید, اقتصاد اسلامی, اصل شفافیت, تشهیر رسانه ای}
    Mehdi Mohammad Rezaei, Moin Sabahi Garakhani *
    Introduction

     Corruption is more or less an insidious cancer of all political bodies. Corrupt practices brutally destroy all classes and castes, disrupt institutions, destroy societies and contaminate all the foundations of people's lives. The corruption of nations wears out even the most advanced ones and breaks the fabric of their lives. With regard to two presuppositions, one is that all structures and societies are inherently susceptible to corruption and its spread; And the other thing is that Islam, as the most comprehensive and complete divine religion, definitely has detailed and practical instructions for fighting corruption in its political culture, this article has considered the main question of what programs and instructions the economic culture of Islam has for anti-corruption. And it prevents production. In the following, while clarifying the concepts in the theoretical framework, by examining the anti-corruption components and tools, the Islamic guidelines will be explored and investigated in these cases.

    Methodology

     This article presents data and analyzes them by collecting library resources in a descriptive and analytical way.

    Anti-corruption tools in Islam:

    In any model of healthy and efficient governance that seeks to improve the quality level of society's administration, there are a set of tools and measures that can be used to prevent the occurrence and spread of corruption, and governments often consider themselves obligated to fight against all types of corruption. Moreover, it is stated in the third principle of the Iranian constitution that the government of the Islamic Republic of Iran is obliged to use all its facilities for the following matters in order to achieve the goals mentioned in the second principle: Creating a favorable environment for the growth of moral virtues based on faith, piety and struggle With all the manifestations of corruption and destruction.

    The principle of the rule of law In general:

     in the Islamic worldview, the lack of law is equal to chaos and confusion in all matters. Basically, what has caused the divine law and heavenly legislation to prevail is the nature of human discord.Whistling  Exposing the corruption of government officials is excluded from the rule of preserving the sanctity of the believer. Because, if the actions of the government agent cause damage to the Muslim treasury or damage to Islamic culture, it is certainly an example of corruption and oppression, and the perpetrator will not be respected, and the obligation to protect his reputation is meaningless. The aforementioned claim will be used by many evidences in the Alavi government. For example, since the priority of His Holiness' government was the fight against economic corruption, he forbade those who were aristocracy and luxury by writing names with a tone of reproach and threat, in a way that would be recorded in history. they did An example of that is Hazrat Ali's letter to Uthman bin Hanif, who had participated in a party of rich and luxurious aristocrats, and Hazrat Ali strongly condemned his actions as an agent of the Islamic government. It is noteworthy that Hazrat did not limit himself to verbal and verbal reminders, but wrote to him in order to register in the public mind and spread the positions of the Alavi government at the community level.

    Promoting ethics:

     Islamic economy is founded as a moral economy from the beginning. Islam wants people to consider even economic activities and providing material needs as a means of achieving human perfection. Therefore, the fulfillment of financial obligations such as paying khums and zakat is conditioned by the intention of closeness, which leads to the moral and spiritual excellence of man. The meaning of ethics here is not only physical virtues and vices, but the actions resulting from them are also in the realm of our analysis. According to Shahid Motahari, the ethics of science is how to live, how to be and how to die. How to live includes behavior and possessions; That is, how a person should behave, and how to possess properties in order to spiritually have a valuable and sacred nature and reality.

    Transparency:

     In this context, in the economic culture of Islam, we can talk about the "general principle of transparency". In the 50th letter of Nahj ol-Balagheh, Imam Ali says, except for one exception, which is indeed "military secrets", all other matters must come to the knowledge of the members of the Islamic society, and this is the "right" of the citizens.

    Conclusion

     This research with an anthropological philosophical basis was based on the belief that human beings are prone to slip and make mistakes by nature. Human institutions are also not exempt from this principle, and the main institution - which is the government institution - as much as it has the greatest capacity to create prosperity, it also has the greatest capacity to create corruption because it dominates public resources. Besides, human historical experience has shown that governments have always been involved in corruption. In this regard, every school that has normative frameworks for regulating human relations, Ali al-Qaeda also pays attention to the issue of eliminating corruption - in the individual and collective spheres. The revelation school of Islam, which is the leader of all human and divine schools, has definitely designed foundations and principles for anti-corruption in its economic culture. In this research, fundamentals and principles such as the rule of law, media publicity and whistle-blowing, promotion of ethics, elimination of exceptions, and the principle of transparency were examined from the perspective of contemporary theory, and the Islamic approach to it was also researched. Of course, the scope of the research was limited to mechanisms that had a corresponding facet in Islamic civilization, for example, e-government was not addressed because, firstly, it could be proposed under the principle of transparency, and secondly, it is a completely modern subject and has no counterpart in Islamic literature. The findings of the research showed that the rich and fruitful Islamic revelation literature has extensive guidelines for fighting corruption, which can be used to clean the Islamic government and society from this evil.

    Keywords: Anti-Corruption, Production Boom, Islamic Economy, Principle Of Transparency, Media Publicity}
  • محمدعلی فراهانی فرد*

    مبانی ارزش شناختی فلاسفه غربی و حکمای اسلامی متفاوت بوده و در نتیجه می تواند آثار متفاوتی بر علم اقتصاد داشته باشد. این مبانی به چیستی، جایگاه و نحوه انتزاع ارزش ها می پردازد. مقاله حاضر در صدد است با بیان تفاوت این مبانی و آثارشان در علم اقتصاد، نشان دهد اقتصاد اسلامی برای حفظ هویت خویش باید از مبانی ارزش شناختی حکمای اسلامی در بنای ساختار کلی و نظریات اقتصادی استفاده کند. به این منظور، نوشتار حاضر با مروری بر مبانی ارزش شناختی فلاسفه غربی، آثار آن را بر ابعاد مختلف عینی-اجتماعی، هستی شناختی، روش شناختی و محتوای نظریات اقصادی پیگیری نموده و سپس با مروری بر مبانی حکمای اسلامی، آثار مفروض آن را بر اقتصاد اسلامی به تصویر کشیده است. بر اساس یافته های مقاله، مبانی مذکور آثاری بر جایگاه علم اقتصاد، جایگاه اقتصاد رفاه در آن، تحولات نظریه انسان اقتصادی، ترجیحات و انتخاب اقتصادی، فرض حداکثرسازی مطلوبیت، روش نظریه پردازی علم اقتصاد و معیار ارزیابی سیاستی و تابع رفاه اجتماعی داشته است. در مقابل، مبانی ارزش شناختی حکمای اسلامی بر هویت غیرابزاری اقتصاد اسلامی، شکل گیری مراتب طولی و عرضی انسان اقتصادی، آغاز نظریه پردازی از بازشناسی مراتب انسان اقتصادی و طراحی شاخص ها بر اساس مفاهیم ارزشی تاثیرگذار است. در مجموع، به علت استحکام نظری مبانی مذکور، سازگاری با ماهیت علم اقتصاد اسلامی و همچنین سازگاری نتایج این مبانی با آموزه های اسلامی استفاده از مبانی ارزش شناختی حکمای اسلامی در علم اقتصاد اسلامی ضروری به نظر می رسد.

    کلید واژگان: مبادی ارزش شناختی, فلسفه غرب, حکمت اسلامی, اقتصاد متعارف, اقتصاد اسلامی}
    Mohammadali Farahani Fard *

    Theory of value deal with essence, the place and how to abstract values, and according to this, Western philosophers and Islamic sages each have their own principles. The present article tries to show the difference between these principles and their effects in economics, to emphasize the necessity of using the value principles of Islamic sages in the Islamic economy. For this purpose, the present article, with a review of the value principles of Western philosophers, followed up its effects on various objective-social, ontological, methodological dimensions and the content of economic theories, and then, with a review of the basics of Islamic sages, it’s supposed effects on the Islamic economy. has drawn a picture. Based on the findings of the article, the mentioned foundations have had effects on the place of economics, the place of welfare economics in it, the evolution of the theory of economic man, economic preferences and choice, the assumption of maximization of utility, the theorizing method of economics, and the criterion of political evaluation and function of social welfare. In contrast, the foundations of Islamic sage is influential on the non-instrumental identity of Islamic economy, the formation of the longitudinal and transverse levels of economic man, the beginning of theorizing from the recognition of levels of economic man and the design of indicators based on value concepts.

    Keywords: Value Principles, Western Philosophy, Islamic Wisdom, Conventional Economics Islamic Economics}
  • محمد بیدار برچین علیا *، نصرالله انصاری

    یکی از چالش های اساسی در حوزه های عمومی که به یک مسئله مهم در اقتصاد سیاسی جدید تبدیل شده، پی گیری نفع شخصی مادی از سوی افراد و نادیده گرفتن منافع عمومی است. این موضوع، به پیدایش نظریه انتخاب عمومی در اقتصاد نئوکلاسیک منجر شده که با مبانی و اهداف اقتصاد اسلامی ناسازگار است. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی، مبانی نظریه انتخاب عمومی در اقتصاد اسلامی را به دو دسته نظری و کاربردی تقسیم کرده و با اتکا بر مبانی مزبور، مفهوم و کارکرد نظریه انتخاب عمومی در اقتصاد اسلامی را متفاوت از رویکرد نئوکلاسیکی آن می داند. مبانی نظری و کاربردی نظریه انتخاب عمومی اسلامی نشان می دهد که دایره نفع شخصی به عنوان انگیزه اصلی انتخاب انسان، شامل منافع معنوی و اخروی نیز می شود که تنها با عقلانیت تکامل یافته، قابل درک و پی گیری است. مفهوم اسلامی انتخاب عمومی، چالش اصلی این نظریه را که تعارض منافع شخصی با منافع عمومی و در نهایت نادیده انگاشتن منافع عمومی باشد، از طریق گسترش دایره شمول منافع شخصی برطرف کرده و زمینه را برای دسترسی به اهداف اقتصادی اسلام ازجمله عدالت اجتماعی فراهم می کند.

    کلید واژگان: مبانی نظری, مبانی کاربردی, نظریه انتخاب عمومی, اقتصاد اسلامی, اقتصاد سیاسی}

    One of the basic challenges in the public spheres, which has become an important issue in the new political economy, is the pursuit of material personal gain by individuals and ignoring public interests. This issue has led to the emergence of the theory of public choice in neoclassical economics, which is incompatible with the foundations and goals of Islamic economics. Using a descriptive-analytical method, this research divides the foundations of the theory of public choice in Islamic economy into two categories, theoretical and practical, and based on these foundations, considers the concept and function of the theory of public choice in Islamic economy to be different from its neoclassical approach. The theoretical and practical foundations of Islamic general choice theory show that the circle of personal benefit as the main motivation of human choice includes spiritual and otherworldly interests, which can be understood and followed only with developed rationality. The Islamic concept of public choice solves the main challenge of this theory, which is the conflict of personal interests with public interests and ultimately ignoring public interests, by expanding the scope of personal interests and provides the basis for reaching the economic goals of Islam, including social justice.

    Keywords: theoretical foundations, practical foundations, public choice theory, Islamic economy, political economy}
  • محمدجواد توکلی *

    در دهه های اخیر، مباحثی پیرامون پایه گذار اقتصاد اسلامی مطرح شده است. برخی اندیشمندانی همچون ابوالاعلی مودودی (19031979) را به عنوان پدر علم اقتصاد اسلامی معرفی کرده اند. مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیلی تاریخی به بررسی چنین ادعاهایی می پردازد. بنابه فرضیه مقاله، شهید سیدمحمدباقر صدر (1935-1980) به واسطه طرح نظام مند اندیشه اقتصاد اسلامی شایسته دریافت عنوان بنیان گذار اقتصاد اسلامی است. یافته های مقاله نشان می دهد که شهید صدر ازجمله اولین متفکرانی بود که به معرفی نظام اقتصادی اسلام در برابر نظام های اقتصادی سرمایه داری، سوسیالیستی و مختلط پرداخت. ایشان ضمن نقد مبانی فلسفی نظام اقتصادی سوسیالیستی و سرمایه داری، اندیشه های محوری آنها را نقد کرده و دیدگاه بدیل نظام اقتصادی اسلام را معرفی می کند. او از اولین محققانی بود که الگوی عملیاتی بانک داری بدون ربا را تدوین کرد. همچنین وی با معرفی روش کشفی، حوزه مطالعاتی فلسفه و روش شناسی اقتصاد اسلامی را بهبود بخشید.

    کلید واژگان: اقتصاد اسلامی, سیدمحمدباقر صدر, پدر اقتصاد اسلامی}

    In recent decades, discussions have been raised about the foundation of Islamic economy. Some thinkers such as Abul Ali Maududi (1979-1903) have been introduced as the father of Islamic economics. Using an analytical-historical method, this paper examines such claims. According to the hypothesis of the article, Martyr Seyyed Mohammad Baqer Sadr (1935-1980) deserves the title of founder of Islamic economy due to the systematic design of Islamic economic thought. The findings of the article show that Shahid Sadr was among the first thinkers who introduced Islamic economic system against capitalist, socialist and mixed economic systems. While criticizing the philosophical foundations of the socialist and capitalist economic system, he criticizes their central ideas and introduces an alternative view of the Islamic economic system. He was one of the first researchers who compiled the operational model of banking without usury. Also, by introducing the discovery method, he improved the study area of Islamic economics philosophy and methodology.

    Keywords: Islamic economy, Seyyed Mohammad Baqer Sadr, father of Islamic economy}
  • محمدجواد توکلی *

    بسیاری از کشورها اقدام به طراحی الگوی تعلیم و تربیت اقتصادی جهت بهبود سطح دانش اقتصادی دانش آموزان پیش از ورود به دانشگاه کرده اند. در بیشتر مدل های تعلیم و تربیت اقتصادی، مدل نئوکلاسیکی رفتار اقتصادی عقلایی ترویج می شود؛ مدلی که منجر به بیشنه سازی سود مادی می گردد. اما گسترش منطق انتخاب عقلایی لذت محور باعث به حاشیه راندن معنویت و اخلاق به عنوان دو مورد از تعالیم ادیان الهی است. این مقاله به دنبال تدوین الگوی اسلامی تعلیم و تربیت اقتصادی است که در آن معنویت و اخلاق نقشی محوری بازی می کند. براساس یافته های پژوهش، الگوی اسلامی تعلیم و تربیت اقتصادی به دنبال تقویت عقلانیت اخلاقی/معنوی در عاملان اقتصادی با استفاده از قواعد و سیاست های اقتصاد اسلامی است. برای نمونه؛ نهاد زکات درصدد تزکیه پرداخت کنندگان این مالیات اسلامی است؛ این در حالی است که مالیات های متعارف اجباری بوده و اهداف معنوی و اخلاقی را هدف گذاری نمی کنند. در مدل تعلیم و تربیت اقتصادی اسلام، توجه به درآمد حلال و طیب راهبردی برای تقویت عقلانیت معنوی در عاملان اقتصادی است. در این مقاله استانداردهای محتوایی برای الگوی تعلیم و تربیت اقتصادی اسلامی پیشنهاد می شود که در آن عناصر اخلاقی نقشی اساسی ایفا می کنند.

    کلید واژگان: اخلاق, معنویت, تعلیم و تربیت اقتصادی, اقتصاد اسلامی}

    Many countries have tried to design a model of economic education and training to improve the level of economic knowledge of students before entering the university. In most models of economic education, the neoclassical model of rational economic behavior is promoted; A model that leads to the maximization of material profit. But the expansion of the logic of rational choice based on pleasure causes the marginalization of spirituality and ethics as two of the teachings of divine religions. This article seeks to compile the Islamic model of economic education in which spirituality and ethics play a pivotal role. Based on the findings of the research, the Islamic model of economic education seeks to strengthen moral/spiritual rationality in economic agents by using the rules and policies of Islamic economics. For example; Zakat institution is trying to cultivate the payers of this Islamic tax; This is while conventional taxes are compulsory and do not aim at spiritual and moral goals. In the model of Islamic economic education and training, paying attention to halal and good income is a strategy to strengthen spiritual rationality in economic agents. In this article, content standards are proposed for the model of Islamic economic education in which moral elements play an essential role.

    Keywords: ethics, spirituality, economic education, training, Islamic economy}
  • سعید محمدبیگی

    نابرابری توزیع و تولید ثروت در تحقیقات متعددی مورد بحث قرار گرفته است؛ اما نحوه ایجاد این نابرابری ها و چگونگی حل این مشکل کمتر در تحقیقات مورد بررسی قرار گرفته است. در این زمینه یکی از مهم ترین عواملی که در پژوهش ها کمتر در مورد آن بحث شده است، چگونگی برخورد و حل این مشکل توسط نظام اقتصادی اسلام است. هدف این مقاله بررسی متغیرهای پیشنهادی نظام اقتصاد اسلامی در توزیع عادلانه ثروت و رفع فقر است. پژوهش حاضر بعد از تحلیل و بررسی خاستگاه و جایگاه فقر در ادبیات اقتصاد متعارف و اقتصاد اسلامی، به بررسی پارامترهای نظام اقتصادی اسلام در زمینه توزیع عادلانه ثروت و از بین بردن فقر می پردازد. پژوهش حاضر با کمک گرفتن از روش تحلیل متون اسلامی و روش عقلی و با استفاده از تکنیک پژوهش کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که پارامترهای پیشنهادی نظام اسلامی در سه دسته پارامترهای تاسیسی، اصلاحی و احتیاطی قرار می گیرند. پارامترهای تاسیسی منجر به افزایش درآمد جامعه اسلامی و توزیع عادلانه ثروت می شود، پارامترهای احتیاطی تمرکز ثروت را محدود می کند و درنهایت پارامترهای اصلاحی برای اصلاح عدم تعادل در توزیع درآمد و ثروت و ارتقاء شرایط اقتصادی استفاده می شوند. در صورت اعمال این اقدامات، مشکل فقر و توزیع ناعادلانه ثروت می تواند به صورت ریشه ای حل شود.

    کلید واژگان: اقتصاد اسلامی, نظام اسلامی, رفع فقر, توزیع عادلانه ثروت}

    The inequality of wealth distribution and production has been discussed in many researches; But the way of creating these inequalities and how to solve this problem has been investigated less in researches. In this context, one of the most important factors that has been less discussed in researches is how to deal with and solve this problem by the Islamic economic system. The purpose of this article is to examine the proposed variables of the Islamic economic system in the fair distribution of wealth and poverty relief. Analyzing and investigating the origin and position of poverty in the literature of conventional economics and Islamic economics, this research examines the parameters of the Islamic economic system in the field of equitable distribution of wealth and elimination of poverty. The present research has been done with the help of Islamic text analysis and rational method and using the desk-research technique. The findings of the research show that the proposed parameters of the Islamic system fall into three categories: establishment, reform and reserve parameters. Establishment parameters lead to increase in the income of the Islamic society and fair distribution of wealth, reserve parameters limit the concentration of wealth, and finally, correction parameters are used to correct the imbalance in the distribution of income and wealth and improve economic conditions. If these measures are applied, the problem of poverty and unfair distribution of wealth can be solved at the root.

    Keywords: Islamic economy, Islamic system, poverty alleviation, fair distribution of wealth}
  • شایان روحانی راد*
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی نقش نظام مالی اسلامی در بهبود شرایط پس از همه گیری کووید-19 و نحوه کاربست فین تک برای مقابله با نوسانات اقتصادی ناشی از کووید-19 است. بحران مالی جهانی سال 2008، اعتبار نظام مالی اسلامی را در جایگاه نظام مالی پایدار که می تواند منافع بلندمدت شهروندان عادی را در سراسر جهان حفظ کند و به اقتصاد واقعی ارزش ببخشد به اثبات رساند. اصول اخلاقی اساسی موجود در نظام مالی اسلامی، آن را برای مقابله با پس لرزه های اقتصادی بیماری همه گیری مانند کووید-19 مناسب تر و آماده تر می کند. اصول اساسی نظام مالی اسلامی، ارتباطات مستحکمی با ثبات مالی و مسئولیت اجتماعی شرکت ها در بافت کسب وکارها دارد. با ظهور فناوری مالی (فین تک)، انگیزه برای نظام مالی اسلامی فراهم شده است تا در زمینه ای برابر با همتای سنتی خود رقابت کند و شایستگی خود را به اثبات رساند. این پژوهش از تحلیل گفتمان و تحلیل محتوا برای استخراج محتوا و نتیجه گیری بهره می برد. یافته های این مطالعه نشان می دهد که همه گیری کووید-19 فرصت رشد نوآوری اجتماعی و باز را فراهم کرده و دنیای مالی، برای ارائه راه حل سریع، به موقع، قابل اعتماد و پایدار، به نوآوری باز روی آورده است. یافته های این مطالعه کاربردهای قابل توجهی را برای دولت ها و سیاست گذاران در استفاده کارآمد از فین تک و خدمات مالی اسلامی نوآورانه برای مبارزه با پیامدهای اقتصادی همه گیری کووید-19 ارائه می دهد.
    کلید واژگان: بانکداری اسلامی, اقتصاد اسلامی, نوآوری باز, دارایی اجتماعی, پس از کووید-19}
    Shayan Rouhani Rad *
    The purpose of the current study is to investigate the role of the Islamic financial system in recovery post-COVID-19 and the way Fintech can be utilized to combat the economic reverberations created by COVID-19. The global financial crisis of 2008 has established the credentials of the Islamic financial system as a sustainable financial system which can save the long run interests of the average citizens around the world while adding value to the real economy. The basic ethical tenets available in the Islamic financial system make it more suited and readymade to fight the economic aftershocks of a pandemic like COVID-19. The basic principles of ethical Islamic finance have solid connections to financial stability and corporate social responsibility within the wide-reaching business context. With the emergence of Financial technology (Fintech) it has provided a missing impetus to the Islamic financial system to compete on equal ground with its conventional counterpart and prove its mettle. The study uses discourse analysis along with the content analysis to extract content and draw a conclusion. The findings of the study indicate that COVID-19 pandemic has provided the opportunity for the social and open innovation to grow and finance world have turned to open innovation to provide a speedy, timely, reliable, and sustainable solution to the world. The findings of the study provide significant implications for governments and policy makers in efficient application of Fintech and innovative Islamic financial services to fight the economic consequences of the COVID-19 pandemic.
    Keywords: Islamic Banking, Islamic Economics, Open Innovation, Social Finance, Post COVID-19}
  • مهدی خطیبی *

    سفته بازی در فقه، اصطلاح خاصی محسوب نمی شود و زیرمجموعه بیع و کسب درآمد از طریق خرید و فروش قرار می گیرد. کسب درآمد از طریق سفته بازی و خرید و فروش با روی کرد فقه فردی، فی نفسه جایز است. اما با روی کرد فقه حکومتی (روی کردی که در آن تاثیرات فتوا در نحوه اداره جامعه توسط حاکمیت نیز دیده می شود و پاسخ به استفتا از سوی حاکمیت در جوامع اسلامی معمولا نیازمند چنین روی کردی است) الزاما به همین نتیجه ختم نمی شود. در شرایطی که بسیاری از سودجویان با سفته بازی در بازار ارز، سکه، طلا، مسکن، خودرو و حتی مصالح ساختمانی ثبات بازار را هدف قرار می دهند و زمینه اضرار به میلیون ها نفر از مردم کشور را فراهم می کنند، نمی‎توان به راحتی عمل شان را سفته‎بازی مجاز دانست. نتایج تحقیق حاضر که به روش اجتهادی و با روی کرد فقه حکومتی به سرانجام رسیده نشان می دهد، اگر سفته بازی باعث اختلال نظام شود و جامعه را به سمت بحران سوق دهد و به بی ثباتی بازار و قیمت ها منجر شود، ممنوع است، حتی اگر حاکم شرع حکمی در این زمینه صادر نکرده باشد. هم چنین بر اساس نظریه منطقه الفراغ، حاکم اسلامی می تواند با لحاظ مفاسد مترتب بر چنین معاملاتی یا با احراز مصلحت در ممنوعیت سفته بازی، آن را منع کند.   

    کلید واژگان: سفته بازی, فقه حکومتی, حکمرانی اقتصادی, اقتصاد اسلامی}
    Mahdi Khaṭibi *

    Speculation in jurisprudence is not considered a special term but is included in the subcategory of business transaction and earning money through buying and selling. Earning money through speculation and buying and selling is in itself permissible if a personal or individual approach to jurisprudence is taken. However, if governmental approach to jurisprudence is adopted as a result of which the effects of judicial opinion (fatwa) can be traced in the way society is managed by the government, and given the fact that the response to a request for a judicial opinion from the government in Islamic societies usually requires such an approach, it does not necessarily end with the same result. In a situation where many profit seekers set the stability of the market as their target by speculating in the currency, gold, coins, housing, car, and even construction materials market and create the ground for harming millions of people in the country, their actions cannot be easily considered as legal speculation. The findings of the current research which were completed by the method based on independent reasoning (ijtihādi) trying governmental jurisprudence approach to the problem, show that if speculation causes disruption of the system and leads the society to a crisis causing instability of the market and prices, it is prohibited, even if a Muslim well-qualified jurist has not issued a ruling in this regard. Likewise, based on the theory of the “discretionary sphere of the Law”, the Islamic ruler can prohibit speculation considering the corruptions associated with such transactions or by determining expediency in the prohibition of speculation.

    Keywords: Speculation, Governmental Jurisprudence, Economic Governance, Islamic Economy}
  • مهدی مظهر قراملکی*، سید روح الله مشیری مقدم، جواد عبادی

    مشکلات ساختار پولی و بانکی، به ویژه وجود تورم مزمن در اقتصاد ایران موجب شده است که نظریات بدیل ساختار پولی و بانکی موجود، بسیار مورد توجه فضای علمی و نخبگانی کشور قرار گیرد. یکی از نظریات بدیلی که می کوشد خود را به عنوان یک نظریه اسلامی مطرح کند، نظریه پولطلاست. این نظریه که ریشه در نظریات اقتصاددانان مکتب اتریش دارد، به دلیل برخی جذابیت های ظاهری، مورد توجه برخی محققان مسلمان قرار گرفته است. از جمله آثاری که در این باره به تفصیل به قلم طبع درآمده، کتاب «درآمدی بر نظریه پولطلا: نظام پولی تمدن نوین اسلامی» است که پا را از تبیین نظریه فراتر گذاشته و سیستم عملیاتی برای پیاده سازی نظام پولطلا ارائه کرده است. این مقاله با روشی تحلیلی توصیفی نظریه پولطلا را با محوریت ادعاهای مطرح در کتاب فوق نقد کرده است. به نظر می رسد نظریه پردازان این نظریه نتوانستند برای ادعای خود در هر سه بخش اثبات اسلامی بودن پولطلا بر اساس مبانی مکتبی، تبیین عملیات اجرایی پولطلا و اثبات کارایی این شیوه نسبت به پول اعتباری ، ادله توجیه کننده مناسبی بیان کنند که اشکال عمده آنها ناشی از عدم درک مناسب یک ساختار پولی مبتنی بر طلاست.

    کلید واژگان: نظریه پولطلا, پول اعتباری, اقتصاد اسلامی, نظام پولی}
    Mahdi Mazhar Gharamaleki *, Seyed Roohollah Moshiry Moghaddam, Javad Ebadi

    The problems of the monetary and banking structure، especially the existence of chronic inflation in Iran's economy, have caused the alternative theories of the existing monetary and banking structure to receive much attention in the academic and elite environment. One of the alternative theories that tries to present itself as an Islamic theory is the theory of gold money. This theory, which is derived from the theories of the Austrian school of economists, has been accepted by some Muslim scholars. In the book "An introduction to the Theory of Gold money: The Monetary System of Modern Islamic Civilization", the dimensions of this theory and operational system for the implementation of the gold money system have been expressed. This article has criticized gold money theory with an analytical and descriptive method، focusing on the claims made in the above book. The conclusion is reached that the theorists of this theory could not explain their claims in all three parts of proving: 1) proving the Islamic nature of “gold money” based on school principals; 2) the operational processes of gold money and 3) the proof of the efficiency of this method compared to fiat money. It seems that their major problem is the lack of the proper understanding of a monetary structure based on gold.

    Keywords: Gold money theory, fiat money, Islamic economy, monetary system}
  • ابوالفضل پاسبانی صومعه، سید ضیاءالدین کیاءالحسینی*
    سهم نیروی کار از موضوعات مهم مکاتب اقتصادی است. مکتب کلاسیک، تعیین دستمزد را به نظام بازار می سپارد. بر اساس قواعد بازار، عرضه نامحدود نیروی کار، مزد رقابتی حداقلی (مزد آهنین) سبب گسترش تضاد میان کارگر و کارفرما، اتلاف منابع و پیامدهای منفی اقتصادی و اجتماعی در قرن نوزدهم و آغاز قرن بیستم گردید. یکی از نتایج آن ظهور مکتب مارکسیسم بود که تمام ارزش تولید را به نیروی کار اختصاص می دهد. هدف این مقاله تعیین سهم نیروی کار بر اساس آموزه های اسلامی با تاکید بر نظریات آیت الله موسوی اردبیلی، با استفاده از روش تحلیل محتواست. بر اساس یافته ها در اسلام، مزد بر اساس تحقق انصاف و از راه تعاون و همکاری و نه ستیزه و عداوت، تعیین می شود؛ همچنین آیت الله موسوی اردبیلی در تعیین مزد، ارزش و قیمت را به دو گونه قیمت طبیعی و قیمت جاری تقسیم نموده و سه عامل عادلانه نبودن مزد، استثمار مصرف کننده و وجود ماشین را سبب ارزش مازاد کالاها دانسته و تعلق کل ارزش افزوده به نیروی کار یا صاحب سرمایه را نه از نظر شرعی و نه از نظر اقتصادی قابل توجیه نمی داند. حرمت اخلال نظام اجتماعی و اقتصادی و استثمار و دوقطبی شدن و اکل مال به باطل به همراه وجوب عدالت همه جانبه، اصول اساسی در تعیین سهم عوامل تولید و تعیین ارزش کالا به نظر ایشان هستند.
    کلید واژگان: سهم نیروی کار, مزد منصفانه, عدالت اقتصادی, نظام بازار, مارکسیسم, اقتصاد اسلامی, موسوی اردبیلی}
    Abolfazl Pasebani Someeh, Seyyed Ziaalddin Kiaalhosseini *
    The contribution of the Labor force has been an important issue in economic schools. The classical school determines wages in the market. One of the consequences of this determination was the rise of the Marxist school with an emphasis on allocating all production value to labor.Islamic teachings, organize the functioning of the labor market and its components and it provides the ground for the emergence of justice through cooperation and collaboration, and evolution, not conflict and enmity. Every worker had the right to security and health and other social security and fair wages and he has a duty to do his best. Mousavi Ardebili in determining wages, value, and price are divided into two types of natural price and current price, and the three factors of unfair wages, consumer exploitation, and the existence of the machine as the cause of the surplus value of goods and it does not consider the addition of all added value to the labor force or the owner of capital to be legally or economically justifiable. Sanctity of disruption in the social and economic system, exploitation, bipolarity, and invalidity of ownership along with the necessity of all-around justice is one of the basic principles in determining the share of production factors and determining the value of goods.principles in determining the share of production factors and determining the value of goods.
    Keywords: Share of Labor Force, Fair Wage, Economic Justice, Market System, Marxism, Islamic economic, Mosavi Ardabili}
  • سید حسین رضوی پور*، محمود عیسوی
    یکی از مهمترین چالش های پیش روی اقتصاد اسلامی در عرصه روش شناسی، بحث پیرامون هنجاری و یا اثباتی بودن اقتصاد اسلامی بوده است. این مقاله قصد دارد با رد تعلق اقتصاد اسلامی به حوزه اقتصاد هنجاری، تقسیمی قابل قبول بین گزاره های اقتصاد اسلامی پیشنهاد دهد. فرضیه ای که این مقاله می کوشد آن را نشان دهد این است که اگرچه تفکیک کامل علم اقتصاد اثباتی از اقتصاد هنجاری اصولا ممکن نیست، ولی به رسمیت شناختن تمایز میان انواع گزاره های علمی، به منظور استفاده از روش شناسی متناسب برای هر یک، اگر به درستی صورت پذیرد، مفید و حتی ضروری است. روش این پژوهش، ابتدا بررسی اسنادی سیر تاریخی و مفهومی دوگانه ی اقتصاد اثباتی و هنجاری در اندیشه اقتصادی غرب و همچنین دسته بندی های مشابه نزد اقتصاددانان مسلمان، و سپس ارایه تفسیری جدید از یک روایت راهگشا پیرامون دسته بندی گزاره های یک علم است. در پایان بدین جمع بندی خواهیم رسید که علم از سه نوع گزاره تشکیل شده است که هر یک نیازمند روش شناسی مختص خود می باشند.
    کلید واژگان: علم اثباتی, علم هنجاری, اقتصاد اسلامی, آیه محکمه, فریضه عادله, سنت قائمه}
    Seyed Hossein Razavipour *, Mahmoud Eisavi
    One of the most important methodological difficulties facing the Islamic Economics is the controversy about the positive or normative quality of the discipline. This article is going to suggest an acceptable distinction between the three different kinds of propositions in Islamic Economics, rejecting the merely normative understanding of the discipline. The hypothesis this article is going to show is that, even though the complete dichotomy between positive and normative economics is not basically possible, but recognition of a distinction between different kinds of propositions in a science, to use a suitable method for each one, could be helpful or even necessary. Our method is firstly to study the history and the concept of the positive normative dichotomy in western economics and the similar distinctions suggested by Muslim economists, and secondly suggesting a new interpretation of a helpful Hadith about the distinction of the different scientific propositions. At the end we will reach to a conclusion which shows that any science consists from three kinds of the propositions.
    Keywords: Positive science, normative science, Islamic Economics, Aayat-om-Mohkamah, Faridhat-on-Aadelah, Sonnat-on-Gha'emah}
  • محسن رضایی صدرآبادی، مهدی رعایائی*، محمدرضا کشاورزی

    در سال های اخیر با گسترش ارزهای رمزنگاری شده، شاهد بحث های چالشی در زمینه منشا ارزش این ارزها بوده ایم. تحولات فضای مجازی و ظهور ارزهای مجازی، نظریه های مطرح شده در پاسخ به سوالات مهم مطرح شده در مورد پول ازجمله تعریف، کارکرد، منشا پیدایش و ارزش پول را تحت الشعاع قرار داده و ساختار جدیدی را ارایه کرده است. این در حالی است که با گسترش و اقبال عمومی مردم به خریدوفروش ارزهای مجازی، تعیین موضع مناسب و پاسخ به مسایل شرعی و اسلامی در زمینه مسایل مختلف رمزارزها ازجمله ارزش آن ها در نظام اقتصادی اسلامی امری اجتناب ناپذیر شده است. لذا در این تحقیق، سعی شده است با استفاده از روش های بنیادی و توصیفی، آرای مکاتب پولی در خصوص ارزش پول و ارزهای مجازی موردتحلیل قرار گیرد و با استفاده از روش های معتبر فقهی،الگوی مناسب برای طراحی رمزارز ملی مبتنی بر ارزش های اسلامی ارایه گردد. نتایج تحقیق نشان می دهد که پول های اعتباری ازجمله رمزارزها در اسلام زمانی ارزش خواهند داشت و مورد تایید هستند که در عالم واقع مابه ازایی ارزشمند داشته باشند و اعتبارکردن بدون مابه ازا در اسلام موردقبول نیست. همچنین، پروتکل های رمزارزها می توانند به گونه ای طراحی شوند که مبتنی بر ارزش های اسلامی باشند و در طراحی رمزارز اسلامی می بایست به این پروتکل ها توجه کرد.

    کلید واژگان: پول, ارزش, رمزارز, پروتکل های اجماع, اقتصاد اسلامی}
    Mohsen Rezaei Sadrabadi, Mahdi Roayaei*, Mohammadreza Keshavarzi

    In recent years, with the definition and development of a new phenomenon called cryptocurrencies, we have witnessed challenging and scientific discussions about the origin of the value of these currencies. The evolution of cyberspace and the effects of blockchain and the emergence of virtual currencies have overshadowed the theories put forward in response to questions about money, including the value of money, and presented a new structure. It seems that the expansion of cyberspace will have fundamental effects and changes on scientific and knowledge issues, and this assumption can be seen in virtual currencies. Meanwhile, with the expansion and general popularity of the people of the country to buy and sell virtual currencies, determining the appropriate position and answering religious and Islamic issues in the field of various cryptocurrencies, including their value in the Islamic economic system has become necessary and inevitable. Therefore, first, the views of monetary schools on the value of money and virtual currencies are analyzed using basic and descriptive methods, and then, using valid jurisprudential methods, the Islamic view on the value of money is explained. Finally, operational suggestions and a suitable model for designing national cryptocurrencies based on Islamic values are presented. The results based on the research hypotheses show that first, credit matters such as cryptocurrencies in Islam will be valuable and acceptable when they have a valuable value in the real world to be recognized as valid, and credit without value is not acceptable in Islam. Second, cryptographic protocols can be designed in a way that is based on Islamic values, and in designing Islamic cryptocurrencies, these protocols must be considered.

  • مرجان مدنی گرکانی، عمر صفر*

     موضوع پژوهش حاضر مطالعه تطبیقی اثر صدرالدین عینی با عنوان «مرگ سودخور» یا همان ربا خور، و از سوی داستان «حاجی آقا» اثر صادق هدایت است، که به اتکاء تشابه و تضاد و همچنین استعاره های بکار رفته در هریک از این تالیفات در رابطه با آثار منفی اقتصادی و اجتماعی ربا به اشتراکات فرهنگی و مذهبی هر دو ملت ایران و تاجیکستان در این خصوص اشاره شود، «مرگ سودخور» صدرالدین عینی در ادبیات تاجیکی زمان شوروی سابق به عنوان بهترین اثر واقع گرایانه در پیشبرد و بالا رفتن ارزش نثر مدرن تاجیکی مساعدت ها نموده است. «حاجی آقا» صادق هدایت نیز از آثار استثنایی است، که از طرز و شیوه خاص مولف، هنر واقع گرایانه او گواهی می دهد. و این آثار نه تنها اثرهای با ارزش این ادبیات ها شناخته شده اند، بلکه بیانگر سبک و روش خاص، بخصوص نمونه بارزی از مکتب واقع گرایی در نثر فارسی زبانان بشمار می آیند. پس می توان گفت، که ادبیات فارسی تاجیکی و ایرانی لایق این است که از دیدگاه مقایسه ای و تطبیقی مورد بررسی قرار گیرد تا عمومیت و وجوه اشتراکی، که در آنها هست، آشکار گردد. اساس متدولوژی این تحقیق تحلیل تاریخی-مقایسه ای می باشد. تطبیق یا مقایسه منبع سرشار از منابع معرفت بشری است. انسان در بررسی های مختلف و متنوع خود مقایسه و تطبیق را راهی برای دستیابی به حقایق اصیل مربوط به حوزه های پژوهش خود برگزیده است». اهمیت نقد تطبیقی بدان جهت است، که از سرچشمه های جریانهای فکری و هنری ادبیات پرده بر می دارد. نتیجه تحقیق حاضر نشان گر آن است که داستان های مذکور پیش از همه، از جهت مضمون و محتوا و مسایل مورد تصویر به هم شباهت های زیادی دارند. نویسندگان موضوع سودخوری (ربا خواری) در آسیای مرکزی و ایران را به تصویر کشیده و ماهیت مضر آن را در حیات اقتصادی و زندگی مردم نشان می دهند.

    کلید واژگان: اقتصاد اسلامی, ادبیات فارسی, ربا خواری}
    Marjan Madani Garakani, Umar Safar *

     The subject of the current research is a comparative study of the work of Sadr Alddin Eini with the title "Death of the usurer" or the usurer, and the story "Haji Agha" by Sadegh Hedayat, based on the similarities and contrasts as well as the metaphors used in each of these works. In relation to the negative economic and social effects of usury, the cultural and religious commonalities of both Iranian and Tajik nations should be mentioned in this regard, Sadr Alddin Eini's "The Profiteer's Death" in the Tajik literature of the former Soviet era as the best realistic work in promoting and increasing the value of modern prose. Tajikistan has provided assistance. "Haji Agha" by Sadegh Hedayat is also one of the exceptional works, which testifies to the author's special style and style, his realistic art. And these works are not only known as valuable works of these literatures, but also express a special style and method, especially a clear example of the school of realism in the prose of Persian speakers. Therefore, it can be said that Tajik and Iranian Persian literature deserves to be examined from a comparative perspective to reveal the generality and commonalities in them. The basis of the methodology of this research is historical-comparative analysis. Matching or comparing the source is rich in sources of human knowledge. In his various investigations, man has chosen comparison and comparison as a way to reach the original facts related to his research fields. The importance of comparative criticism is that it reveals the sources of intellectual and artistic currents of literature. The result of the present research shows that above all, the above-mentioned stories are very similar in terms of theme and content and the issues depicted. The authors depict the issue of usury in Central Asia and Iran and show its harmful nature in the economic life and people's lives.

    Keywords: Islamic economy, Persian literature, Usury}
  • محمود دهقانی*

    مسایل بنیادین در علوم مختلف و از جمله در اقتصاد است که ترابط آنها ناخواسته مغفول واقع شده و یا به عمد با اهدافی نظیر ترویج سکولاریسم یا تداوم سلطه اقتصاد سرمایه داری نادیده گرفته می شود. هنوز این باور در میان برخی از صاحب نظران وجود دارد که ارزش ها هیچ نقشی در علم اقتصاد یا در تعیین «واقعیت» نداشته و  در بطن نظریه های علمی گنجانده نشده اند و خارج از قلمرو عینیت هستند. پژوهش حاضر بر این مبنا استوار شده که نمی توان تحقق اقتصاد فارغ از ارزش را پذیرفت. به تعبیر روشن تر ، تفکیک گزاره های اثباتی از گزاره های هنجاری ، نه ممکن است و نه مطلوب. از نقطه نظر کاربردی نیز این تفکیک نادرست است و پیامدهای ناگواری دارد. در این پژوهش که با روش توصیفی۔تحلیلی انجام پذیرفته ، مسیرهای مختلف ورود ارزش ها به گزاره های اثباتی اقتصاد ، تبیین شده و تلاش شده تا برخی از لوازم و تبعات این تفکیک ، مورد توجه قرار گیرد.

    کلید واژگان: اقتصاد اثباتی, اقتصاد هنجاری, رابطه اخلاق و اقتصاد, واقعیت عینی, اقتصاد اسلامی}
    Mahmoud Dehghani *

    Scientific disciplines, including economics, often disregard important fundamental issues either intentionally or unintentionally. This may be due to motives such as promoting secularism or maintaining the dominance of capitalist economics. Some experts still believe that values play no role in economics or in determining reality and are therefore excluded from scientific theories as they lie outside the realm of objectivity. However, it is now widely accepted that an economy without values cannot be considered valid. It is neither possible nor desirable to separate affirmative propositions from normative propositions. This separation leads to incorrect practical implications. This descriptive-analytical research investigates the different ways values can be integrated into economic proof propositions. It also highlights some of the implications and consequences of this separation. The research touches on topics such as probative economics, normative economics, the relationship between ethics and economics, objective reality, and Islamic economics.

    Keywords: Probative economics, normative economics, the relationship between ethics, economics, objective reality, Islamic economics}
  • سعید محمدبیگی

    روش استقراء به عنوان یکی از مهم ترین روش های عام نظریه پردازی در حوزه علوم انسانی از جمله کاربردی ترین روش های استراتژیک منابع اطلاعاتی نظریه پردازی در این حوزه محسوب می شود. چارچوب های متعددی در تحقیقات مختلف به جهت شناسایی و دسته بندی مفهوم و کاربرد روش استقراء در پژوهش ها به آن اشاره شده است، اما پژوهشی که به طور منظم و سیستماتیک به بررسی جایگاه و روش استقراء در اقتصاد اسلامی پرداخته باشد وجود نداشته و در مواردی دارای نقص های متعدد ساختاری، شکلی و محتوایی هستند. در این ارتباط، هدف پژوهش حاضر بررسی مفهوم و کاربرد روش استقراء در تدوین نظریه های اقتصادی است. مقاله با کمک گرفتن از روش تحلیل متون و روش عقلی و با استفاده از تکنیک پژوهش کتابخانه ای انجام شده است. بنابر فرضیه مقاله روش استقراء در صورت برخورداری از فهم صحیح مبانی کاربردی آن می تواند به عنوان یکی از منابع در زمینه نظریه پردازی در اقتصاد اسلامی محسوب شود. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد رویکرد استقرایی به عنوان یکی از روش های عمومی نظریه پردازی، مجموعه ای از روش های سیستماتیک را برای تجزیه و تحلیل داده های کیفی و کمی فراهم کرده و می تواند یافته های قابل اعتماد و معتبری را در حوزه علم اقتصاد تولید کند، امری که در دیگر روش های عام نظریه پردازی در حوزه علوم انسانی کمتر دیده می شود.

    کلید واژگان: روش استقرا, اقتصاد اسلامی, استقرای ریاضی, روش شناسی}
    Saeid Mohammadbeigi

    As a prominent general theory method in humanities, the induction method is one of the most practical strategic methods of information sources for theorizing in this field. Numerous frameworks have been mentioned in various research studies to identify and categorize the concept and application of the induction method. Still, no research has systematically and systematically examined the position and method of induction in Islamic economics, and in some cases, it has led to several structural, form, and content problems. In this regard, this study aims to investigate the concept and application of the induction method in the development of economic theories. The article has been done with the help of text analysis, rational, and library research techniques. According to the hypothesis of the article, if it has a correct understanding of its practical principles, the method of induction can be considered as one of the sources in the field of theorizing in Islamic economics. The results of the present study show that the inductive approach, as a general method of theorizing, provides a set of systematic methods for analyzing qualitative and quantitative data. Moreover, it can produce reliable and valid findings in economics and other general methods, which is less common in theorizing in humanities.

    Keywords: Induction Method, Islamic Economics, Mathematical Induction, Methodology}
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال